Tárkonyos rokfortkrémmel töltött gomba
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 30 dkg rokfortsajt, 8 db közepes gombafej, 1 db vöröshagyma, 1 db citrom, 1 szál friss tárkony, őrölt fehér bors, retek, töltött olívabogyó, metélőhagyma, petrezselyem, só.
Elkészítés: A szép fehér gombafejeket citromos, sós vízben pár perc alatt megfőzzük, majd ruhaszalvétával leszárítjuk és félretesszük. Az áttört rokfortot finomra vágott tárkonnyal, vöröshagymával, sóval, borssal ízesítjük, és a margarinnal együtt simára keverjük. A tárkonyos rokfortkrémet habzsák segítségével a gombafejekbe töltjük. Retekkel töltött olívabogyóval, metélőhagymával és petrezselyemmel díszítjük, majd tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Töltött karalábé sonkával
Hozzávalók: 5 dkg RAMA margarin, 4 db zsenge karalábé, 10 dkg besamelmártás, 10 dkg marhasonka, 10 dkg póréhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl majonézmártás, őrölt fehér bors és só.
Elkészítés: A megtisztított karalábékat enyhén sós vízben megfőzzük. Miután kihűlt, a belsejét karalábévájóval kiszedjük. A sonka felét és a karalábé belsejét finomra daráljuk, margarinnal és besamelmártással jól elkeverjük. Petrezselyemmel, borssal, sóval ízesítjük, és a karalábékba töltjük. A tetejét meghintjük a maradék metéltre vágott sonkával. A majonézmártásba beleforgatjuk a vékony karikákra vágott póréhagymát. Tálaláskor a töltött karalábékat körülöntjük a póréhagymás majonézmártással.
Csokoládés kocka
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 17,5 dkg étcsokoládé, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 12,5 dkg liszt, 7,5-7,5 dkg darabolt dió és mogyoró, 1 csipet só, margarin a tepsi kikenéséhez.
A mázhoz: 10 dkg diós nugátdarab, fél dióbelek a díszítéshez.
Elkészítés: A margarint alacsony hőfokon megolvasztjuk hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, majd folyamatosan keverve, lassú tűzön főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojásokat. Habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik benne. Hozzászitáljuk a lisztet, és belekeverjük a dió- és mogyoródarabkákat. A tésztát a margarinnal kikent formába öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 200°C-on 30-40 percig sütjük. A süteményt még forrón 12 db kockára vágjuk, a diós nugátot vízgőz felett megolvasztjuk, minden kockára egy-egy teáskanálnyit cseppentünk belőle és dióbéllel díszítjük.
Forraltboros háromszögek
Hozzávalók 32 szelethez:
A tésztához: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 dl vörösbor, 1 zacskó forraltbor-fűszer (fahéj, szegfűszeg, citromhéj), 15 dkg reszelt csokoládé.
A mázhoz: 25 dkg porcukor, a sütemény meghintéséhez 8 dkg darabolt mandula, 1 evőkanál reszelt étcsokoládé.
Elkészítés: A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot addig keverjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük, beleszitáljuk a tojásos margarin-masszába, és jól összedolgozzuk. A vörösbort a fűszerekkel együtt felforrósítjuk, és kb. 4 cl-t a csokoládéval együtt a tésztához keverünk. Egy lapos tepsit kibélelünk a sütőpapírral, beleöntjük, majd elsimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 175°C-on 25-30 percig sütjük. A maradék forralt borban feloldjuk a porcukrot, és a kihűlt süteményre öntjük. Megpirítjuk a mandulát, és a reszelt csokoládéval együtt meghintjük vele a sütemény.
Joghurtos gyümölcs szelet
Hozzávalók 16 szelethez: 10 dkg RAMA margarin, 15 dkg liszt, 8 dkg darált mandula, 1 teáskanál sütőpor, 8 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 30 dkg fagyasztott málna, 4,5 dl joghurt, 15 dkg cukor, 1 csipet só. 1 teáskanál reszelt citromhéj, 7,5 cl citromlé, 2 evőkanál pálinka vagy aroma, 6 lap fehér zselatin, 2,5 dl habtejszín, 1,25 dl málnalé, fél csomag tortazselé por.
Elkészítés: A lisztből, a sütőporból, a mandulából, a cukorból, a sóból és a tojásból sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órahosszat hideg helyen pihentetjük. A tésztát két fólia között a sütőfólia méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalán is tészta legyen. Előmelegítet sütőben 200°C-on 25 percig sütjük. Kiolvasztjuk a málnát, összekeverjük a joghurtot, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a citromlevet és a pálinkát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, kis tűzön feloldjuk, és a joghurtmasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan hozzákeverjük. A málna 2/3-ad részét a tésztára terítjük, és rákentjük a joghurtkrémet. A torta tetejét a maradék málnával díszítjük. A málnaléből és a tortazselé porból mázat készítünk és bevonjuk vele a tortát.
|