Brigi reszelt trsa
Tszta:
40 dkg finomliszt, 15dkg kristlycukor, 1 cs. stpor, 2 evkanl kakapor, 1 tojs srgja, 25 dkg Rma margarin
Tltelk:
50dkg tehntr, 1 citrom reszelt hja, 15 dkg porcukor, 3 tojs srgja, 1cs, vaniliscukor, s a tojsok kemny habb vert fehrje
Elkszts:
Kzepes mret tepsit kenj ki margarinnal, vagy zsrral, s tedd flre. A tszta hozzvalit jl dolgozd ki, a lisztet fokozatosan add hozz utoljra. Osztd ktfel, s az egyik felt reszeld bele a tepsibe, a nagyjuk tsztareszeln. Ez lesz az alja. Keverd ssze a tltelk hozzvalit, a tojsok habjt csak utoljra keverd bele, majd ezt ntsd a tepsibe, a reszelt tsztra. A maradk tsztt reszeld r a tltelkre, s elmelegtett stben kzepes lngon ssd. 30-40 percig, az id a sttl is fgg.
Forrn lehet szeletelni, s ha mr kihlt egy kis porcukorral megszrni a tetejt.
Ezt a receptet egy nagyon aranyos bartnmtl kaptam, prbljtok ki, nagyon hamar elkszl, s NAGYON FINOM !!!!!!
Pirtott tarhonya
Hozzvalk:
1cs tarhonya
1 j nagy fej hagyma
2-3 szem burgonya
2 szl fstlt kolbsz
s, bors, 1 hsleves kocka, vagy 1 kanl zvarzs, olaj, paprika
Elkszts:
A tarhonyt az olajon aranybarnra pirtom, majd a feldarabolt hagymt is beletve pirtom tovbb, aztn belerakom az aprra vrott burgonyt, mg azt is pirtom, mg veges nem lesz a krupli is. Aztn a tzrl levve beleteszek paprikt, majd az egszet felntm annyi vzzel, hogy mire megf, a tszta felszvja. Ekkor fszerezem, s a karikra vgott kolbszt is beleteszem. Ezutn kszre fzm. n szoktam mg beletenni petrezselyem zldjt, zeller zldjt aprra vgva, de lehet bele paradicsomot s paprikt is tenni. Ki, hogy szereti.
J tvgyat!
Mg egy j tancs: Ha valaki tsztt pirt, akkor rdemes a legelejn beletenni a st is, mert akkor nem g meg a tszta, persze ekkor is llandan kavarni kell!
Csak arra kell gyelni, hogy ksbb mr ne tegynk bele st, mert akkor bizony knnyen rnk fogjk, hogy szerelmes a szakcsn!
"Rohamburger"
Egyszer vajaspogcsatsztt gyrok. Hagyom kelni, kzben elksztem a tltelket, ami lehet akr maradk prklt is, de ha nincs akkor ltalban csirke mellet fzk meg prkltnek, majd a ftt hst ledarlom, s visszateszem a zaftjba. Teszek mg hozz egy darab kenmjast, egy egsz tojst nyersen, reszelek bele sajtot, s az egszet sszekeverem.
A megkelt tsztt j vkonyra nyjtom, egy kis manyag tnyrral kiszaggatom, hogy j nagyok legyenek, s a tltelket belerakom. sszehajtom, majd a szlt jl egymsra nyomom, s n mg be is szok tam "fonni", majd a tetejt jukat csinlok, s tojssal megkenem. Aranysrgra stm a stben.
Tartalmas, s tarisznyba kivll tel.
Tlttt lngos
Egyszer lgostsztt gyrok. Mikor megkelt, nyjtom, s tglalapokra vgom, akkorkra, hogy egy virslit bele tudjak tekerni. A meghmozott virsliket beletekerem a tsztba, s forr, b olajban hirtelen kistm. Tejfllel, s reszelt sajttal tlalom. Virsli helyett a tsztba kerlhet cskokra vgott ftt sonka, vagy szintn cskokra vgott kemny sajt is, de akr prolt zldsgeket is lehet bele tenni.
Nem lehet abbahagyni csirke
A feldarbolt csirkt szom, majd izls szerint fszerezett liszbe forgatom. A kb. 20 dkg lisztbe teszek st, borsot, pirospaprikt, rlt kmnyt, de lehet brmilyen fszert beletenni. A lisztet, mindig mskpp fszerezem. A fszeres lisztben megforgatom a hsokat, sorba rakom a tepsibe, majd a megmaradt lisztet tejfllel simra keverem, s a hst lentm vele, hogy mindentt rje. Nem kell al semmilyen zsiradk! Majd kzepes lngon megstm, kb. egy ra alatt ksz van, szp pirosra kell stni. Kretnek rizi-bizit szoktam adni.
Ktszer sem lehet egyformn kszteni, s mindig sikere van!
Hstekercs
Hozzvalk: brmilyen hs, szeletelve, kiverve (diszncomb, csirke mell, karaj, pulyka mell, vagy felscomb, de lehet halfil is)
Egy pr vkony szelet csszr szalonna
Nhny kemnyre ftt tojs
Petrezselyem zldje
S, bors, s egy egsz nyers tojs, olaj
Elkszts:
A kemny tojsokat lereszelem, rtm a nyers tojst, beleteszem az aprra vgott ptrezselyem zldjt, szom, borsozom, s az egszet sszekeverem.
Egy darab aluflit megkenek vkonyan olajjal, majd rtertem a szalonnt, aztn a beszott hsszeleteket, majd beleteszem a tltelket, s az egszet szpen feltekerem, s szaloncukor formt ksztek az aluflibl, szemlyenknt egyet. Tepsibe rakom, s kb. egy rt stm, hogy a hs is megsljn. Tlalskor kiveszem a flibl, s ferdn szeletelem.
Melegen, s hidegen is nagyon finom.
Tepsis krumpli
A meghmozott, hasbra vgott kurmplit tepsibe teszem, megszom, majd karikra vgott hagymval betertem. Ezt is szom egy kicst, majd egy leveskockt 1dl vzben felfzk, s rntm. Ezutn, ujjnyi vastag szalonnacskokat, kakastarj formra bevagdalba, teszek r. Lehet mg kolbsz darabokat is, szintn kakastarj formban rtenni, majd stben megstni, mg a krumpli meg nem puhul, ekkor kiveszem a stbl, leszedem rla a kolbszt, s a szalonnt. A krumplira pedig rntk 8-10 felvert tojst, amibe reszelt sajtot is lehet keverni, majd egy pr percre visszateszem a stbe, mg a tojs is megsl benne.
Tlals:
A krumplit nagy kockkra vgva tnyrra teszem, majd r a szalonnt, s a kolbszt. Tejflt adok hozz! Nem ppen fogykrs kaja, de hamar megvan, s laktat!
Zldsges rizs, csirkecombbal
Egy srgarpt, egy petrzselymet, egy kis karalbt, apr kockra vgva megpirtok egy kis olajon, majd egy fej hagymt teszek bele, s ezzel is tovbb pirtom, legutoljra teszek bele 2-3 gerezd fokhagymt is, s fszerezem sval, borssal, majornnval, s n mg szoktam bele tenni petrezselyem zldet, s zellerzldet is. Aztn kevs vzzel felntm s felforralom. A megfelel mennyisg rizst flig megfzm, s a zldsges keverkkel sszekeverem, aztn tepsibe ntm az egszet, s szpen eltertem. Ezutn a szott borsozott csirkecombokat lisztben megforgatom, s egy serpenyben hirtelen tstm, de csak annyira, hogy a klsrszt egy kicsit sszekapja az olaj, majd az elksztett flig ftt rizsre teszem szorosan egyms mell. Letakarom a tepsit aluflival, s kzepesen meleg stben kb. 1 rt stm. Aztn leveszem a flit, s a legnagyobb fokozatra lltva a stt, mg visszateszem s pirosra stm.
Kvszemek
Ezt a tsztt nem kell stni, mert a keksztekercs tsztjbl kszl. Azrt a tsztt lerom:
60dkg darltkeksz
15 dkg porcukor
2 evkanl kaka
3 evkanl baracklekvr
kb. 2 duplnnyi feketkv (ha kevs a kv, tejjel lehet ptolni)
5dkg olvasztott vaj
A hozzvalkat sszegyrjuk, majd lisztezett deszkn elnyujtjuk, ujjnyi vastagra, s a legkissebb pogcsa szaggatval kiszaggatjuk. Minden darab kzept, egy kssel nem bevgjuk, hanem a fokval egy vjatot csinlunk bele, s kt oldalrl jl sszenyumjuk, hogy ovlis szemek legyenek. Majd mindet bevonjuk csokimzzal.
Ezt n gy szoktam csinlni, hogy kiveszem a ht rcst, s rteszem egy j nagy tepsire. Majd a rcsra szpen sorba rakom a kis kvszemeket, s az olvasztott csokibevonval lentm , hogy mindentt rje. Igaz lefolyik a csoki, de a tepsi felfogja, s mindig akad aki a tepsit kitakartsa...... Ebbl mg soha nem tudtam eleget csinlni.
Krmes
Tszta:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
2 tojs srgja
2 evkanl tejfl
fl csomag stpor
1 csipet s
Knnyen gyrhat tsztt kapunk, amit 2 cipra osztunk, egy rt pihentetjk. Majd kinyjtujuk, s egy nagy mret tepsi htn, elmelegtett stben 10-12 perc alatt rzsaszinre stjk mindkt lapot.
Krm:
2dl vizet, 10dkg cukorral, 4 cs. vanilia puddinggal, s 4 cs. vanilscokorral simra kevernk, s fl rt llni hagyjuk, de nha megkeverjk.
1 liter vizet, 20 dkg cukorral feltesznk fni, legalbb 5 literes ednybe.
Kzben, 9 tojs fehrjt 20 dkg porcukorral kemny habb vernk.
Ha a cukros vz f, lland kevers mellett belecsurgatjuk, a kikevert puddingos masszt. Lass tzn srre fzzk, majd kis adagokban a tojshabot is hozzadjuk, jl elkeverjk, s kb 1 percig fzzk, gy, hogy puffogjon mint a lelkvr.
Mg melegen az egyik tsztalapra kanalazzuk, rtesszk a msik lapot, s ha kihlt htbe tesszk.
Msnap szpen szeletelhet!!!
Tetejt bven meghintjk porcukorral.
J tvgyat !!!!
Mint mr az elz recepteken is lthatttok, n mindig "varilok", ahogy a gyerekem szokta mondani.
Ezt a krmes receptet is tvariltam, mgpedig gy, hogy a vanilia pudding por helyett csoki puddinggal ksztettem el. Nagyon finom lett, s olyat a boltban sem kapni, teht azonnal kilg a llb, hogy az hzi sti !!!
A kimaradt tojssrgkbl meg madrtejet szoktam fzni, igaz habgaluska nlkl, de gy is elfogy.
Gombaleves
Aprra vgott gombt, ha lehet tbb fajtt, (vargnya, csiperke, galamb, szegf, zlb-bimb) egy kis libazsron megpirtok, pici sval, s borssal, majd mikor mr zsrjra slt, akkor meghintem egy-kt kanl liszttel, gyorsan elkavarom, majd felntm vzzel. Egy kis ideig folyamatosan kavarom, hogy ne legyen a liszt csoms, majd fszerezem aprra vgott fokhagymval, 3-4 gerezd, egy csomag szintn aprra vgott petrezselyemzlddel, 2-3 zellerlevllel, frissen rlt szines borssal. Teszek mg bele egy tykhsleves kockt, s mostmr zvarzst (mert az szerintem finomabb, mint ms telzest), s a leves mennyisgtl fggen, literenknt kb. egy fl mark rizst, majd sr kavargats mellett kszre fzm. A vgn, ha kell mg utnna szom.
J tvgyat! |