Bódis Máriának hivnak.Szakácsnak tanultam de a szakma szeretetéböl csak a receptgyüjtés maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserélhetünk.Főként nagyon nagyon régi recepteket várok.Igyekszem én is minnél érdekesebb recepteket és praktikákát megosztani veletek!Tehát irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltőltése folyamatban van!
Üdvözlettel:Marcsi
Friss receptek
Emeletes élvezet
Hozzávalók:
1.réteg: 4 tojásból piskóta. /kerek formában sütőm/
A 4 tojásból piskótát sütünk.A túrót összekeverem a porcukorral,a vaníliás cukorral,majd a habbá vert tejszínnel,és rákenem a kihűlt piskótára.Az Aranka krémport a tejjel elektromos habverővel jó sokáig keverem.Ezt a tútókrém tetejére simítom.A tejszínt felverema porcukorral és a vaníliás krémre kenem.Csoki darát szórok a tetejére.Hűtőbe teszem tálalásig.
Holland Piskóta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg Rama Sütőmargarin
2 kávéskanál sütőpor
30 dkg finomliszt
2 db tojás
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
27,5 dkg kristálycukor
A forma kikenéséhez:
Rama Sütőmargarin
A díszítéshez: porcukor.
Elkészítés:
A margarint, a cukrot, a vaníliáscukrot és a citromhéjat habverővel vagy kézi keverővel addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Egymás után belekeverjük a tojásokat és 4 evőkanál vizet, majd az egészet habosra felverjük.A lisztet és a sütőport összekeverjük, beleszitáljuk a margarinos-tojásos masszába, majd elkeverjük. A sütőlapot margarinnal kikenjük, a tésztát beleöntjük. A 175-200 °C fokra előmelegített sütőben, 12-15 percig sütjük.A süteményt a sütés után közvetlenül kb. 5 cm-es nagyságú négyzetekre vágjuk és hűlni hagyjuk. Rácsot helyezünk a süteményre, megszórjuk porcukorral, majd a rácsot óvatosan leemeljük.
A 60dkg lisztet összedolgozzuk a szódabikarbónával, csipetnyi sóval, margarinnal, porcukorral, egész tojásokkal, kakaóval és 2 dl tejjel. A kapott tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk.A lapokat olajjal kikent tepsire helyezzük és 180 fokos sütőben egyenként megsütjük. A krémhez felforraljuk a 8 dl tejet a porcukorral, a vaníliás cukorral. A lisztetelkeverjük kevés forró tejjel, és a többi ízesített tejhez adjuk. Náhány percig állandó kevergetés mellett főzzük,hogy sűrű masszát kapjunk. Egy keverőtálban kikeverjük a margarint 25dkg porcukorral, és apránként hozzáadjuk a kihűlt lisztes masszát. A lapokat ezzel a krémmel rétegezzük, és legalább 3-4 órára a hűtőbe helyezzuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A 15 dkg zsírt 3 tojássárgával 1 csomag sütőporral és 15dkg cukorral kikeverünk,50 dkg lisztet adunk hozzá és annyi tejjel összedolgozzuk hogy könnyen nyújtható legyen.3 lapot sütünk belőle. Krém:Az egyik lapot összetörjük apróra,és kevés vaníliás meleg tejbe ásztatjuk,azután hozzáadunk 2 evőkanál lekvárt,2 kanál kakaót ,a 2 rumaromát,a 10dkg porcukrot,10dkg ramát,az egészet kikeverjük és megkenjük a lapot. Tetejére:3 tojásfehérjét 20dkg cukorral gőz fölött felverjük.A tészta tetejére simítjuk,és csokireszelékkel megszórjuk.
A kekszet apró darabokra zúzuk/nyújtófával/,és meglocsoljuk rum aromával. A tejet ,cukrot, kakaót és a lisztet ősszefőzzük/kb 5 perc/ ekkor beletesszük a margarint és újra felforraljuk. Ráöntjük a forró krémet a kekszre. Kibélelünk 3 őzgerinc formát folpack-kal,beletesszük a masszát a formába,és 1-2 órára hűtőbe tesszük,szeleteljük,és tálaljuk.
119. Sonkatekercs.
1
/kilogramm lisztet, mindezt kavard el jól,
Kavarj le két kanál vajat. Keverj bele hat tojás sárgáját, végy hozzá
4
végre a hat tojás habbá vert fehérjét, s tedd vajjal kikent tepszibe. Kend el, hogy félujjnyi vastagságú legyen s tedd
a sütbe. Addig egy darab ftt sonkát finomra meg kell vágni és egy darab sajtot megreszelni. Ha a tészta félig
kisült, vedd ki a sütbl, szórd rá a vagdalt sonkát és sajtot, locsold meg néhány kanál tejföllel, tedd vissza a
sütbe, hogy megsüljön. Ha megsült, szélét hajtsd föl késsel és így szépen hengerítsd az egész tésztát össze. A
tekercs tetejét kend meg tejföllel és hintsd meg sajttal. Tedd még vissza egy pár percig a sütbe, s ha föltálalod,
éles késsel ujjnyi vastagságra vágd föl.
Baconos pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg darált bacon
5 dkg Rama margarin
15 dkg burgonya
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
cukor, só
A lisztet összekeverem a főtt, áttört burgonyával és a sóval. Közben a tejbe egy kevés cukrot teszek, meglangyosítom és felfuttatom benne az élesztőt, amihez adok 1-2 kanál lisztet is. Összekeverem a két részt, és jól összegyúrom. A bacont ledarálom és összekeverem a margarinnal. A tésztát kinyújtom, rákenem a baconos margarint és hajtogatom. Pihentetem, és újra hajtogatom. Ezt 10 percenként 3-szor megismétlem. Kinyújtom, tetejét bevagdosom, kiszaggatom, tojással megkenem és 200 °C-os sütőben megsütöm.