Halkrém
Hozzávalók:
5 dkg olajoshal,
10 dkg ráma,
kevés citromlé
Az olajoshalat, rámat, mokkáskanálnyi citromlével
habosra keverjük .
Halpástétom
Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, l evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál darált dió, l evőkanál paradicsom püré, kevés só.
A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsom pürével, és ízlés szerint sózzuk.
Diós hal
Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott tonhal, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg darált dió, 8-10 szem mazsola, 3 evőkanál olaj, só, cukor, kevés fahéj.
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a halat és a diót, majd kevés vízzel felöntjük. Amikor a hal félig megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát is. Sóval, cukorral, kevés fahéjjal ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.
Gombás tonhal
Hozzávalók:
4 szelet fagyasztott tonhal
(kb. 45-50 dkg),
4 evokanál olaj,
20 dkg gomba,
2 piros paradicsompaprika,
1 nagy paradicsom,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 fej vöröshagyma,
1 dl tejföl,
1 evokanál liszt,
1 késhegynyi törött bors
ízlés szerint só.
A fagyasztott halat felengedés után négy szeletre
vágjuk, és megsózzuk, megborsozzuk, majd mindkét felén
lisztbe mártjuk. Serpenyoben, 2 evokanál olajon, eros
lángon, hirtelen átsütjük, és a citromlével meglocsolva,
fedo alatt néhány percig pároljuk. Közben a gombát
megtisztítjuk, és felszeleteljük. A paradicsompaprikát
kicsumázzuk, és kis darabokra vágjuk, a hagymát pedig
finomra metélve, a forró olajon üvegesre fonnyasztjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, majd beletesszük a gombát, és a
petrezselyemzöld apróra vágott felét. Fedo alatt, saját
levében, idonként megkeverve, puhára pároljuk, ezután
zsírjára sütjük. Beletesszük a paprikát meg a citrom
reszelt héját. Ismét befedjük, és addig pároljuk, amíg a
paprika kissé összeesik, de még nem nagyon puha.
Ráöntjük a tejfölt, és hozzáadjuk a vékony szeletekre
vágott paradicsomot, meg a petrezselyemzöld másik felét.
Éppen csak egyet forralunk a ragun, máris a halszeletek
köré öntjük.
Korhely halászlé
Hozzávalók: 1 db kb. 1,5 kg-os ponty, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél citrom, 1 dl tejföl, só, őrölt tárkony, pirospaprika, fehér bors, babérlevél, 1 halászlé kocka, 1 dl száraz fehér bor.
Elkészítése: A karikákra vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot 10 szem borssal, a babérlevéllel és a hal farkrészével 1 liter vízben 20 percig főzzük. A megtisztított halat legalább 6 szeletre vágjuk és besózzuk. A zöldségeket és a farkrészt szitán áttörjük. A halszeleteket, a fejet és a belsőségeket lábosba rakjuk, az átpasszírozott levet ráöntjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy a halat éppen ellepje. Hozzáadjuk a bort, a halászlé kockát. Beletesszük a meghámozott és karikára szelt citromot. Fűszerezzük 1 evőkanál (édes vagy erős) pirospaprikával, kevés sóval, 1-1 késhegynyi fehér borssal és tárkonnyal. Takarékon 20-25 percig főzzük. Belekeverjük a tejfölt. Megízleljük, hogy kell-e még fűszerezni. Tálalás előtt egyet forraljuk. Tálalás: Aki szereti, szélesmetéltet adhat mellé. Friss fehérkenyérrel és száraz fehérborral kitűnő eledel.
Halászlé
Hozzávalók:
1 közepes ponty (1,5 kg körüli),
2 nagy fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
1 evokanál piros fuszerpaprika,
1 csapott evokanál só,
1 gerezd fokhagyma,
1 csöves csípos paprika vagy cseresznyepaprika a díszítéshez.
A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejébol, az
uszonyokból és a filézés után kikerülo csontokból,
valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé
alaplevét, a halfilét pedig beletesszük a levesbe. (Aki
nem tud halat tisztítani és filézni, vagyis
szálkátlanítani, az vásároljon külön halászlénak való
halaprólékot, és külön négy szelet halat.) Jó nagy fazék
aljára karikázzuk a megtisztított vöröshagymát és a
fokhagymagerezdet, majd rátesszük a darabokra vágott
halaprólékot és a csontokat. 1 csapott evokanál sót és a
pirospaprikát rászórjuk, ezután az egyik zöldpaprikát
belekarikázzuk. Ráöntünk bo kétliternyi vizet, és
felforraljuk. Eros lángon fozzük legalább másfél órán
keresztül. 15 perccel azelott, mielott a fozési ido
letelne, beletesszük a felvágott paradicsomokat. Közben
a halszeletek mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé
elkészült, finom szuron keresztül átengedjük, és a
szuroben lévo csontot-halhúst - amennyire csak
lehetséges - átpasszírozzuk. Az így nyert suru hallevet
megfelelo negyságú fazékba öntjük. Felforraljuk, és a
már forrásban lévo levesbe óvatosan beleengedjük a
halszeleteket. Keverés nélkül, és nagyon kis lángon 10
percig fozzük, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony
karikákra vágva, az utolsó pillanatban beletesszük.
Lengyel hal
Hozzávalók: 4-6 szelet hal, l fej hagyma, l szál fehérrépa, kis darab zeller, karikára vágva, szegfűszeg, egész fahéj, citromhéj, l0 szem mandula, kis marék nagy szemű mazsola, l kanál ecet, só, bors, cukor.
A zöldséget, fűszereket (az ecet kivételével) lábasba tesszük, és fél órán át főzzük. Beleadjuk a halat, és az ecetet és még 20-30 percig pároljuk.
Paprikás hal
Hozzávalók: 4-6 szelet hal, 3 fej vöröshagyma, l szál karikára vágott sárga- és fehérrépa, pirospaprika, só, bors, l gerezd foghagyma, l kanál paradicsompüré.
A hagymát, a zöldséget és a halat lábasban főni tesszük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor felforr a víz, beleadjuk a fűszereket. Lassú tűzön puhára főzzük. Tűzálló tálba rakjuk, levét rászűrjük.
Paprikás tonhal tepsiben
Hozzávalók:
65-70 dkg fagyasztott tonhal,
1 citrom,
2 evokanál finomliszt,
1 evokanál piros fuszerpaprika,
ízlés szerint só,
a tálaláshoz 2 evokanál olajbogyó.
5 dkg nagyon vékony szeletekre vágott baconszalonna,
a tepsihez 2 evokanál olaj és 2
evokanál zsemlemorzsa,
A fagyasztott halat felolvasztjuk. Közben a citromot
megmossuk, majd félbevágjuk. Az egyik felet vékony
karikákra szeleteljük, a másik felének héját
lereszeljük, illetve a levét kicsavarjuk. A lisztet
összekeverjük a pirospaprikával. A baconszalonnát kis
darabokra vágjuk. A felengedett halat féltenyérnyi
darabokra szétszedjük, vagy felszeleteljük. Egy kis
tepsit az olajjal kikenünk, és a morzsával beszórjuk. A
halszeleteket citromlével meglocsoljuk, és 10 percig
hagyjuk állni, majd jól megsózzuk. Ezután nedvesen
beleforgatjuk a paprikás lisztbe, és szorosan egymás
mellett elhelyezzük a tepsiben. Betakarjuk a
szalonnaszeletekkel, és elomelegített forró sütobe
toljuk. A lángot közepesre mérsékeljük, és kb. 20 percig
sütjük. Vigyázat, a hal nagyon gyorsan megsül, ezért ne
hagyjuk magára! Tálaláskor minden halszeletre egy
citromkarikát és néhány szem olajbogyót teszünk (ez
utóbbi el is hagyható). Körete tetszés szerint
burgonyapüré, párolt petrezselymes rizs vagy sült
burgonya, de a legfinomabb hozzá a sült burgonyapüré.
Tonhal zöldségágyon
Hozzávalók:
600 g tonhalfilé,
1 padlizsán,
3 kicsi tök,
4 paradicsom,
1 paprika,
1 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 bazsalikomlevél,
2 csipet kömény,
3 evokanál olívaolaj,
só, bors.
A paradicsomokat kis idore forrásban lévo vízbe dobjuk,
meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A padlizsánt, a tököt
meghámozzuk és kettévágjuk. A kicsumázott paprikát
fölszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát
felaprítjuk, a fokhagymát összepréseljük. 1 evokanál
olajon a padlizsánt aranybarnára pirítjuk, kiszedjük,
lecsöpögtetjük. Egy papírtörülközovel kitöröljük a
serpenyot. Egy újabb kanál olajon a tököt is
megpirítjuk. Így folytatjuk a hagymával, majd a
paprikával. Végül az összes zöldséget visszatesszük a
serpenyobe. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a
bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel fuszerezzük,
és 20 percig lassú tuzön fozzük. Leöblítjük és
lecsöpögtetjük a halfiléket. Kockákra vágjuk.
Ráfektetjük a zöldségágyra, egy kis szósszal
megöntözzük. Sózzuk, borsozzuk, fedo nélkül 10-15 percig
pároljuk. Azonnal tálaljuk.
1 doboz paradicsomos halkonzerv
2 dl főtt (párolt) rizs
2 db egész tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
2-3 evőkanál liszt
fél citrom leve
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál törött fekete bors
kevés só
A halkonzervet kibontjuk és a levét leszűrjük. Mély tálba öntjük a párolt rizst, rászórjuk a darabokra vágott halat, a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a hal levét és a feltört, nyers (felveretlen) tojást. Megsózzuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel kis pogácsákat formázunk a rizses-halas masszából, végül kevés lisztbe mártva a 170 fokos olajban szép pirosra megsütjük (7-8 perc). Salátával vagy mártással tálaljuk. Hidegen is, melegen is nagyon jó.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, nem drága, ám finom étel.
25 dkg shrimp (apró rák, konzerv vagy mirelit)
1 db egész tojás
8-10 dkg finomliszt
1 citrom leve
1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj
1 mokkáskanál törött fekete bors
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál konyak
A rákokat a konzervdobozból kivéve jól lecsöpögtetjük és kicsit hagyjuk szikkadni. A levét összekeverjük a habosra felvert tojással, majd hozzáöntjük a citromlevet és a konyakot is. Sóval, borssal, citromhéjjal, valamint zúzott fokhagymával ízesítjük, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásos sima, tejföl sűrűségű tésztát kapjuk. A rákokat először lisztben megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és a 180 fokos olajban gyorsan (4-5 perc) megsütjük. Leszűrve hagyjuk kihűlni. Salátával bélelt tálra rakjuk, és kevés konyakkal vagy ketchup-pal ízesített tartármártásba mártogatva fogyasztjuk. (Ha netán mélyhűtött, nyers apró rákhoz jutnánk, akkor amúgy fagyosan mártsuk lisztbe, majd a tésztába, és azonnal süssük meg, hogy ne legyen ideje felengedni, mert értékes leve a felengedés során kárba veszne.)Egyszerűen és gyorsan készíthető ínyencfalat, bár igen drága.
2 nagy, pácolt, hagymás hal (kb. 50 dkg-nyi)
2 evőkanál ecetes hagyma
másfél deci sör
1 db egész tojás
10-12 dkg finomliszt
1 nagy csokor petrezselyemzöld
késhegynyi őrölt gyömbér
mokkáskanálnyi őrölt fehér bors
csipetnyi só
kevés cukor
A halat hosszában, a gerince mentén félbevágjuk, a gerinccsontot kiszedjük belőle, és a hal húsát vékony csíkokra metéljük. A tojássárgáját, a sört, a lisztet, a sót, a cukrot, a gyömbért és a borsot összekeverjük. Sűrű palacsintatésztának kell lennie. (Ha nem elég sűrű, kevés liszttel sűríthetjük.) Ezután belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A halcsíkokat először lisztben, majd a tésztában megforgatjuk és apránként belerakjuk a 170 fokra felhevített olajba. Szép piros-ropogósra megsütjük (7-8 perc) és lecsöpögtetve tesszük az asztalra. Hidegen is, melegen is nagyon jó előétel.
Kissé munkaigényes, de gyorsan készíthető, különleges étel.
2 doboz apró füstölthal-konzerv (pl. sprotni vagy Bückling)
1 db egész tojás
liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz
a citrommártáshoz:
1 evőkanál liszt
másfél dl tej
2 dl kefir
fél citrom leve
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint kevés cukor és só
Az apró halakat a felnyitott konzervdobozból lecsöpögtetve úgy szedjük ki, hogy lehetőleg ne sérüljenek, ne törjenek össze. Egyenként belemártogatjuk a lisztbe, a felvert tojásba és a zsemlemorzsába, majd a 180 fokos olajban szép pirosra megsütjük (3-4 perc). Közben a mártáshoz a leszűrt szardíniaolajból két evőkanálnyit egy serpenyőbe öntünk, rászórjuk a lisztet és állandó keverés közben habzásig hevítjük, ezután ráöntjük a megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáöntjük a kefirt, a citromlevet, a citromhéjat, a zúzott fokhagymát, majd a sóval és a törött borssal fűszerezzük. Jól összekeverjük és kiforraljuk. A lecsöpögtetett halacskákat a mártással és párolt rizzsel vagy sült burgonyával kínáljuk.
Gyakorlott háziasszonyoknak egyszerűen készíthető különlegesség.
1 kis üveg piros lazactörmelék
12 db előre megsütött, sós palacsinta
1 db egész tojás
teáskanálnyi citromlé
1 evőkanál tejföl
teáskanálnyi búzadara
a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa
A lazacot lecsöpögtetjük (az olajat később belekeverjük egy hideg mártásba vagy szendvicskrémbe). A tojást felverjük, összekeverjük a citromlével, a tejföllel és a búzadarával, majd hozzáadjuk a leszűrt lazactörmeléket. A krémmel egyenként megkenjük a palacsinták egész felületét. A tésztát először félbe-, majd pedig negyedekbe hajtjuk, és lisztben, felvert tojásban, valamint zsemlemorzsában megmártjuk. 180 fokos olajban (3-4 perc alatt) szép pirosbarnára sütjük. Forrón, jéghideg, kapros tejföllel előétel gyanánt, vagy dupla mennyiségben készítve, főételnek tálaljuk. Sör- vagy borkorcsolyának is nagyon jó, akkor pedig hidegen tesszük az asztalra.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon finom étel.
fél tubus szardellapaszta
2 db egész tojás
2 evőkanál búzadara
1 dl tejföl
1 fiola kapribogyó
1 teáskanál mustár
1 nagy, savanykás alma
5 dkg reszelt sajt
mokkáskanálnyi cukor
liszt a bundázáshoz
A tojások sárgáit kikeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a búzadarát, a szardellapasztát, a félbevágott kapribogyót (levével együtt), a reszelt sajtot és a megmosott, kicsumázott, reszelt héjas almát. Annyi liszttel hintjük meg, hogy formázható, de azért ne nagyon lágy massza legyen, végül beledolgozzuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Nedves kézzel kroketteket formázunk belőle, és a 180 fokra felhevített olajba apránként beletéve, szép pirosra megsütjük (5-7 perc). Lecsöpögtetve tesszük ital mellé.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, olcsó vendégváró étel.
a tésztához 2,5 dl víz
7 dkg vaj
20 dkg finomliszt
5 db egész tojás
1 mokkáskanál só
a töltelékhez kis doboz kaviár
fél citrom leve
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg vaj
20 dkg tehéntúró
1-2 evőkanál sűrű tejföl
só és törött fehér bors ízlés szerint
tojás, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz
A vizet felforraljuk, és beletesszük a vajat, meg a sót. Ha felforrt, apránként beleszórjuk a lisztet. Állandó keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Kihűtjük, és az egész tojásokat egyenként belekeverjük. Sütőlemezre vagy tepsibe teáskanállal kis halmokat teszünk egymás mellé, nem túl szorosan, és nagyon forró sütőben, közepes lángon, kb. 15 percig sütjük. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! A sárgásbarnára megsült fánkokat levesszük a sütőlemezről. Míg hűlnek, elkészítjük a tölteléket: a vajat habosra keverjük az áttört tehéntúróval, a tejföllel, a sóval, a lereszelt hagymával és a citromlével. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kaviárt, majd a félbevágott fánkok üregét megtöltjük a kaviáros krémmel. A fánkokat kissé összenyomjuk, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, kis adagokban beletesszük 180 fokos olajba és kisütjük (1-2 perc). Az olajat lecsöpögtetjük; hidegen is, melegen is nagyon finom.
Kissé bonyolult és munkaigényes, nem olcsó, de nagyon különleges étel.
fél literes üveg készen vásárolt céklasaláta
1 evőkanál frissen reszelt torma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál durvára vágott dióbél
1 mokkáskanál só
csipet porcukor
1 db egész tojás
15-20 dkg finomliszt
2 dl sör
A céklát leszűrjük és egészen apróra összevágjuk vagy megreszeljük. (Aprítógép vagy turmixgép használata nem jó, mert az pépet készít belőle.) A tojást habosra verjük a sörrel, beleszórjuk a tormát, a sót, a cukrot és a zúzott fokhagymát, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy ne legyen belőle nagyon sűrű galuskatészta. Ezután beledolgozzuk a diót és a reszelt céklát. 10 percig hagyjuk pihenni, végül teáskanál segítségével beleszaggatjuk a forró olajba. 2-3 perc alatt szép barnáspirosra megsütjük, majd papírtörülközőre téve leitatjuk róla a felesleges olajat. Máris kínálhatjuk. Melegen sör mellé való, vagy hidegen, tartármártással fogyasztjuk. Finom borkorcsolya, és a vendégváró asztalon feltűnést fog kelteni.
Egyszerűen készíthető, de nagyon finom, pikáns étel.
Zöldséges halleves
Hozzávalók: 20 dkg fagyasztott tonhal, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, l nagy fej hagyma, 5 evőkanál vaj, 2 kanál liszt 3 tojás, 1 marék mazsola, 3 evőkanál őrölt dió, só, cukor, bors, ke |