marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szezonja van
 
Konyhalátogató
 
Újdonságok
 
Barátaim,ismerőseim receptjei
 
Bemutatkozó

 Sziasztok!

Bódis Máriának hivnak.Szakácsnak tanultam de a szakma szeretetéböl csak a receptgyüjtés maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserélhetünk.Főként nagyon nagyon régi recepteket várok.Igyekszem én is minnél érdekesebb recepteket és praktikákát megosztani veletek!Tehát irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltőltése folyamatban van!

                     Üdvözlettel:Marcsi

 
Sajtból

Almás sajtpuding

Hozzávalók: Pannónia sajt 30 dkg, alma 2 db, tojás 4 db, rizsliszt 5 dkg, vaj 3 dkg, tejföl 2 dl, curry, szerecsendió, őrölt fehérbors, só;           

Elkészítése: A Pannónia sajtot lereszeljük, és 5 dkg-ot félreteszünk. A tojások sárgáját a tejjel, a rizsliszttel és a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt almát és a 25 dkg sajtot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a sajtos masszához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Kivajazott tűzálló tálba öntjük, a tálat vízzel telt tepsibe állítjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, és addig gőzöljük, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad rá. Közben a tejfölt megsózzuk, a maradék 5 dkg reszelt Pannónia sajttal összekeverjük, és a megsült sajtpudingra öntjük.

Amerikai sajtos-gyümölcsös pulykamell toaston

Hozzávalók: Pulykamell 40 dkg, vaj 8 dkg, liszt 3 dkg, pirítós kenyér 4 szelet, ananász 4 karika, Pannónia sajt10 dkg, gyömbér, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük egy kevés őrölt fehér borssal, és lisztbe mártjuk. Serpenyőben vajat hevítünk és megsütjük benne a hússzeleteket. A pirítós kenyereket vékonyan megkenjük vajjal, ráhelyezzük a húst, meghintjük reszelt gyömbérrel, majd a tetejére teszünk egy-egy ananászkarikát. Mindegyik kenyérszeletet beborítjuk egy-egy sajtszelettel, és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad a tetején.

Amerikai sajtos melegszendvics bacon szalonnával

Hozzávalók: Pannónia sajt15 dkg, tejföl1 dl, tojássárgája1 db, kenyér 8 szelet, bacon szalonna 15 dkg, olaj 3 cl, pirospaprika, só;

Elkészítése: A lereszelt sajtot a tejföllel, sóval, kevés pirospaprikával egy lábasba tesszük és gyenge tűzön, folytonos keveréssel sűrű péppé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd az elkészített sajtkrémmel megkenjük. A hajszálvékonyra szeletelt bacon szalonnát egy kevés olajban kissé megsütjük. Mindegyik sajtos kenyérre teszünk belőle. Forró sütőbe tesszük, és 1-2 perc alatt jól átmelegítjük.

Amerikai sajtos marha Steak

Hozzávalók: Marhahús 80 dkg, tej1 dl, zsemle1 db, liszt 3 dkg, olaj1 dl, tejszín 2 dl Pannónia sajt12 db, gyömbér, oregánó, őrölt bors, só;

Elkészítése: A sovány marhahúst finom tárcsán keresztül kétszer ledaráljuk. Hozzáöntjük a tejet és összedolgozzuk. Belekeverjük az áztatott és jól kicsavart zsemlét. Sóval, őrölt borssal, reszelt gyömbérrel, oregánóval fűszerezzük. Egyforma nagy pogácsákat formálunk belőle. Liszttel összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd kevés forró olajban kisütjük. Ezután az olajba öntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt Pannónia sajtot és megsózzuk. A kisült pogácsákat sorban visszahelyezzük, és fedővel letakarva néhány percig gyenge tűzön pároljuk. Saját mártásával leöntve tálaljuk, tört burgonyát vagy párolt rizst adunk mellé.

Ananászos sajtkrémmel töltött csirkemell-tekercs

Hozzávalók: Natúr Medve tömlős sajt 20 dkg, csirkemell filé 4 db, ananászbefőtt 10 dkg, pritamin paprika 1 db, petrezselyem-zöld 1 cs. liszt 10 dkg, tojás 3 db, zsemlemorzsa 20 dkg, olaj, őrölt fehér bors, só;       

Elkészítése: A csirkemell filéket fólia alatt kiverjük, sóval, borssal ízesítjük és félretesszük. A natúr tömlős sajtot kis kockákra vágott ananásszal, paprikával és finomra vágott petrezselyem-zölddel összekeverjük. Az ananászos sajtkrémmel a csirkemell filéket megkenjük, felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük, majd a hústűket eltávolítjuk. Burgonyapürével és margarinon párolt zöldségekkel tálaljuk.

Angol sajtpogácsa

Hozzávalók: Zsemlemorzsa 30 dkg, Pannónia sajt 25 dkg, vaj15 dkg, tojássárgája 6 db, olaj 2 dl, pirospaprika, gyömbér, só;

Elkészítése: 25 dkg szitált zsemlemorzsát 20 dkg reszelt Pannónia sajttal, vajjal és 4 db tojássárgájával jól összekeverünk. Sóval, reszelt gyömbérrel, egy kevés édesnemes pirospaprikával fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk belőle. Elhabart tojássárgájában és zsemlemorzsában megforgatjuk, forró olajban megsütjük. Mindegyik pogácsa tetejére reszelt Pannónia sajtot teszünk, és előmelegített sütőbe téve egy-két perc alatt rásütjük. Frissen, forrón kínáljuk.

Apuka krumplilevese

Hozzávalók: Olívaolaj 4 cl, fokhagyma 4 gerezd, paradicsom 15 dkg, tyúkhúsleves 2 l, burgonya 50 dkg, sárgarépa 15 dkg, cukkíni 15 dkg, liszt 3 dkg, Pannónia sajt 20 dkg, őrölt bors, só;         

Elkészítése: Az olajat felmelegítjük, beletesszük a fokhagymát és a felszele-telt paradicsomot. Az egészet megdinszteljük. Ezután hozzáöntjük a tyúkhúslevest, beletesszük a felkockázott burgonyát, s mindezt lefedve 20 percen át gyengén forraljuk. Beletesszük a kockákra vágott sárgarépát és a felszeletelt cukkínit, és addig forraljuk csendesen, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután ízesítjük sóval és borssal. Ha szükséges, egy kevés liszttel kissé besűrítjük. Tálaláskor a felkockázott Pannónia sajtra merjük a forró levest.

Avignoni füstölt sajtos káposztás felfújt

Hozzávalók: Fejes káposzta 1 kg, Karaván sajt 20 dkg, tojás 4 db, vaj12 dkg, liszt 10 dkg, tejföl 2 dl, őrölt bors, só,

Elkészítése: A külső leveleitől megtisztított fejes káposzta torzsáját eltávolítjuk, és sós vízben puhára főzzük. A főzővízből kivesszük, jól lecsurgatjuk és áttörjük, vagy turmixgéppel pépesítjük. Az áttört káposztát keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, 8 dkg olvasztott vajat, 8 dkg lisztet és 5 dkg reszelt Karaván sajtot. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. Végül óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot. Megfelelő nagyságú formát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, és az elkészített keverékkel háromnegyedig megtöltjük. A formát vízzel telt edénybe állítjuk és lefedve kb. 50 percig gőzöljük a sütőben. Amikor elkészült, tálra borítjuk, olvasztott vajjal és tejföllel leöntjük és meghintjük a megmaradt reszelt sajttal.

Becsei sajtos kifli

Hozzávalók: Liszt 1 kg, tej 0.5 l,  élesztő 5 dkg, cukor 2 dkg, joghurt 2 dl, margarin 29 dkg, Pannónia sajt 32 dkg, köményes reszelt Pannónia sajt 10 dkg, tojás 1 db, só; 

Elkészítése: Az élesztőt a cukros, meleg tejben felfuttatjuk, a liszttel, a joghurttal, a sóval és 4 dkg margarinnal összedagasztjuk. Ezután meleg helyen hagyjuk megkelni. A tésztát 2x8 részre osztjuk, és ismét pihentetjük. A cipókat kinyújtjuk, nyolcat-nyolcat egymásra teszünk, közben a margarint egyenletesen a lapok közé kenjük. Folyamatosan addig nyújtjuk, amíg kb. 4 mm-es tésztákat kapunk. 16-16 részre vágjuk, ahogy a tortaszeleteket szokás. Mindegyik szelet tetejére egy-egy csík Pannónia sajtot teszünk és feltekerjük. A tésztákat egy tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük a felvert tojással, meghintjük sóval és szezámmaggal. Előmelegített sütőben, takaréklángon aranysárgára sütjük, s még forrón megszórjuk köményes reszelt Pannónia sajttal.

Bolgár saláta

Hozzávalók: Uborka 10 dkg, zöldpaprika 10 dkg, paradicsom 10 dkg, alma       10 dkg, mustár 2 dkg, olaj 5 cl, vöröshagyma 5 dkg, Karaván sajt 15 dkg, őrölt bors, só;

Elkészítése: Az uborkát megtisztítjuk, felszeleteljük, és egyenletesen besózva állni hagyjuk. A zöldpaprikát, a paradicsomot és a megtisztított almát kockára vágjuk. A mustárt az olajjal simára keverjük, hozzáadjuk a citromlevet és az apróra vágott vöröshagymát. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Az uborkát jól kinyomkodjuk, és a többi hozzávalóval együtt a mártáshoz keverjük. Tetejét reszelt füstölt sajttal díszítjük, jól lehűtve tálaljuk.

Borjúhús rizottó

Hozzávalók: Borjúhús 50 dkg, zsír 10 dkg, vöröshagyma 5 dkg, rizs 25 dkg, gomba 10 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. zöldborsó10 dkg, Pannónia sajt15 dkg, őrölt bors, só;

Elkészítése: A borjúhúst a pörköltnél szokásosnál kisebb kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk, beletesszük a húst, sóval, őrölt borssal ízesítjük és fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet aláöntve pároljuk. Közben egy másik edényben a megmosott és lecsurgatott rizst kevés zsíron jól átforrósítjuk. Hozzákeverjük a megtisztított, megmosott, vékony szeletekre vágott gombát és az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd az egészet hozzáadjuk a félpuhára párolódott, zsírjára pirult borjúhúshoz. Összekeverjük, és forró vízzel felengedjük. A víz a rizs mennyiségének a duplája legyen. Lefedjük, és forró sütőben megsütjük. Amikor elkészült, hozzákeverjük a külön megfőzött zöld-borsót és a lereszelt Pannónia sajt felét. A borjúhús rizottót csészébe nyomkodjuk és így borítjuk tálra. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, külön tálban paradicsommártást kínálunk hozzá.

Borjúszelet Dubarry módra

Hozzávalók: Borjúcomb 60 dkg, vaj 8 dkg, liszt 10 dkg, kelvirág 70 dkg, tej 5 dl, tojássárgája 1 db, tejszín 1 dl, Pannónia sajt 15 dkg, szerecsendió, őrölt fehér bors, só;           

Elkészítése: A borjúcombból négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiverjük, megsózzuk. Mindkét oldalát lisztbe mártva kevés forró zsírban megsütjük, és egy kivajazott tepsibe helyezzük. A megtisztított, megmosott kelvirágot enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és lehűtjük. Mindegyik hússzelet tetejére egy-egy kelvirág halmot teszünk. Közben elkészítjük a gratin-mártást. Világos vajas rántást készítünk 5 dkg vajból és ugyanennyi lisztből. Felengedjük a forró tejjel, és habverővel sűrű mártássá keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojássárgájával elkevert tejszínt és a lereszelt Pannónia sajt felét. A húsra helyezett kelvirágot a mártással leöntjük, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben megsütjük.

Brassói töltött tojás csőben sütve

Hozzávalók: Főtt tojás 8 db, juhtúró 25 dkg, vaj 8 dkg, póréhagyma 15 dkg, tejföl 2 dl, tojássárgája 1 db, Göcseji csemege sajt 15 dkg, tárkonylevél, gyömbér, só;

Elkészítése: A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Sárgájukat a juhtúróval együtt finom szűrőn áttörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadunk 4 dkg lágy vajat, sóval, apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és habverővel krémszerűvé keverjük. A póréhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben 4 dkg vajat hevítünk, a póréhagymát üvegesre pirítjuk benne, majd átöntjük egy tűzálló tálba, és egyenletesen elterítjük. A túrótöltelékkel megtöltjük a félbevágott tojásfehérjéket, és a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé sorakoztatjuk. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, kissé megsózzuk, belekeverjük a reszelt sajtot, és a tojásokra öntjük. Előmelegített sütőben, magas hőfokon szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

Brüsszeli vegyes sajtsaláta

Hozzávalók: Kelbimbó 25 dkg, majonéz 15 dkg, mustár 3 dkg, porcukor 2 dkg, citrom 1db, fehérbor 5 cl, Pannónia sajt 5 dkg, natúr 5 dkg, Göcseji csemege sajt, Karaván sajt 5 dkg, reszelt 5 dkg, Pannónia sajt, metélőhagyma 1 csomó, őrölt fehér bors, só; 

Elkészítése: A megtisztított kelbimbót sós vízben roppanós puhára főzzük. Leszűrjük és lehűtjük. A majonézt keverőtálba tesszük, mustárral, porcukorral, citromlével, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd a fehérbort hozzáöntve simára keverjük. A Pannónia sajtot, a Göcseji csemege sajtot és a Karaván sajtot kisebb kockákra vágjuk, majd a főtt kelbimbóval együtt az elkészített öntetbe keverjük. Kelyhekbe szedjük, tetejüket reszelt Pannónia sajttal és apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Lehűtve kínáljuk.

Csípős paprikás túrós sajtkoktél

Hozzávalók: Tehéntúró 25 dkg, vaj 8 dkg, metélőhagyma 1 csomó, majonéz 15 dkg, mustár 3 dkg, ketchup 6 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. fejes saláta 1 db, csípős paprika 15 dkg, Göcseji csemege sajt, retek 2 db, cukor, só;

Elkészítése: A túrót áttörjük, a lágy vajat hozzáadjuk, megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, megsózzuk, és jól összedolgozzuk. Hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. A majonézt mustárral és ketchuppel ízesítjük. A koktélos poharak peremét cukrozott vízbe, majd az apróra vágott zöldpetrezselyembe mártjuk. A fejes salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és vékony metéltre vágjuk. A díszített koktélos poharak aljára tesszük a salátát, felváltva ráhelyezzük a túrómasszából formázott kisebb golyócskákat és az apró kockákra vágott csípős paprikás Göcseji csemege sajtot, majd gazdagon meglocsoljuk a mártással. Tetejét megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, és retekkarikákkal díszítjük.

Csirkemell bazsalikomos sült paradicsommal

Hozzávalók: Csirkemell 60 dkg, Paradicsom 15 dkg, olívaolaj 3 cl, Pannónia sajt 25 dkg, bazsalikom, őrölt fehér bors, só;

Elkészítése: A filézett csirkemelleket megsózzuk, őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a hűtőben 2 órát állni hagyjuk. Rostlapon mind-két oldalát megsütjük, nem túl pirosra, hogy ne száradjon ki. Minden hússzeletre 2 paradicsomkarikát helyezünk, sózzuk, őrölt fehér borssal meghintjük, friss bazsalikomot teszünk rá, és néhány csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Szeletelt Pannónia sajttal befedjük, és forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor a pecsenyelével áthúzzuk, tojásos burgonyapéppel körítjük.

Csirke Pannónia módra

Hozzávalók: Csirkemell 4 db, vaj 5 dkg, gomba 15 dkg, tejszín 2 dl, reszelt Pannónia sajt 25 dkg, liszt 5 dkg, tojás 2 db, zsemlemorzsa 15 dkg, olaj 3 dl, őrölt bors, só;        

Elkészítése: Egy kis lábasban vajat olvasztunk, és puhára pároljuk benne a felaprított gombát. Sózzuk, borsozzuk, 2 kanál liszttel simára keverjük, majd a tejszínt hozzáöntve besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt Pannónia sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt megolvad. Kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, 4 részre osztjuk és rákenjük a 4 db kivert, sózott csirkemellre. Felgöngyöljük, és hústűvel összetűzzük. Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük. Rizzsel és vegyes zöldségsalátával kínáljuk.

Csőben sült makaróni

Hozzávalók: Makaróni 40 dkg, vaj 10 dkg, liszt 6 dkg, tej 4 dl, tejszín 1 dl, tojássárgája 1 db, Pannónia sajt 15 dkg, szerecsendió, só;           

Elkészítése: Enyhén sózott, bő forró vízben kifőzzük a makarónit, majd leszűrjük. Langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, és 2 dkg olvasztott vajjal elkeverjük. 6 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Amikor a liszt felhevült, felengedjük forró tejjel, és habverővel állandóan kevergetve sűrű mártássá főzzük. Gyenge tűzön 20-25 percig forraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, végül elkeverünk benne 2 dkg vajat. A tűzről levesszük és folyamatos keverés közben, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját és 10 dkg reszelt Pannónia sajtot. Ebbe a mártásba keverjük a kifőzött makarónit. Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és beletesszük a mártásos makarónit. Tetejére reszelt sajtot szórunk, és közép-meleg sütőben szép pirosra sütjük.

Egyszerű sajtleves

Hozzávalók: Vaj 4 dkg, liszt 4 dkg, tej 6 dl, Karaván sajt12 dkg, kifli 2 db, fokhagyma 3 gerezd, őrölt fehér bors, só;

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, 4 dl vízzel és simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a reszelt Karaván sajtot és felforraljuk. Közben a kifli-karikákat vajazott sütőlemezre tesszük, és a sütőben megpirítjuk. Végül fokhagymával bedörzsöljük, minden tányérba 4-5 darabot teszünk és rámerjük a forró levest.

Endívia saláta zöldfűszeres krémsajttal

Hozzávalók: Endívia saláta 60 dkg, zöldfűszeres Medve krémsajt 15 dkg, joghurt 4 dl, cukor 2 dkg, citrom 1 db, zöldpetrezselyem 1/2 cs. metélőhagyma 1 csomó, só;

Elkészítése: Az endívia külső, sérült leveleit eltávolítjuk, tövét levágjuk, megmossuk. A lecsepegtetett salátaleveleket tiszta ruhával szárazra itatjuk, majd hűtőszekrényben előhűtjük. A zöldfűszeres Medve krémsajtot és a joghurtot keverőtálba tesszük, és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, hozzákeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet és metélőhagymát. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt keverjük a salátához.

Évi eljegyzési csirkéje

Hozzávalók: Csirke 1.2 kg, liszt 8 dkg, pirospaprika 1 dkg, majoránna 5 g, őrölt bors 5 g, fokhagyma 2 gerezd, vaj 3 dkg, vöröshagyma 12 dkg, Pannónia sajt 10 dkg, olaj 5 cl, tejföl 2 dl, őrölt köménymag, só;          

Elkészítése: A csirkét a szokásos módon feldarabolom. A lisztet a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával összekeverem. A csirkedarabokat egyenként megforgatom benne, majd kivajazott tepsibe vagy jénai tálba egymás mellé rendezem. A megmaradt fűszeres lisztet rászórom. Karikára vágott vöröshagymát teszek rá. A reszelt sajtot, az olajat, és a tejfölt összekeverem, és a szószt is a csirkére öntöm. Alufóliával lefedve forró sütőben 50 percig sütöm, majd a fóliát leveszem, és még 10 percig pirítom. Remek vendégváró étel, minden előre a sütőedénybe készíthető, már csak sütni kell!

Fejes saláta a tavasz ízeivel

Hozzávalók: Fejes saláta 2 db, hónapos retek 20 dkg, Pannónia sajt 20 dkg, újhagyma 10 dkg majonéz15 dkg, citrom1 db, mustár 3 dkg, fehérbor 5 cl, tojás 1 db, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A fejes salátát megmossuk, jól lecsepegtetjük, szárazra itatjuk, és apró darabokra tépjük. További felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. A retket megtisztítjuk, és a Pannónia sajttal együtt vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. Keverőtálba tesszük a majonézt, sóval, szűrt citromlével, őrölt fehér borssal, mustárral, kevés fehérborral ízesítjük, és habverővel simára keverjük. Az öntetet a fejes salátával, a retekkel, az újhagymával és a sajttal óvatosan összekeverjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor tetejét finomra vágott főtt tojással és reszelt sajttal bőven megszórjuk.

Fejes saláta Pannónia sajttal

Hozzávalók: Fejes saláta 4 db, Pannónia sajt 15 dkg, majonéz 12 dkg, tejföl 2 dl, mustár 4 dkg, ketchup 3 dkg, citrom1 db, metélőhagyma 1 csomó, mandula 5 dkg, őrölt fehér bors, só;

Elkészítése: A megmosott fejes saláta leveleit tiszta konyharuhával leitatjuk, apró darabokra tépjük, és további felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. Az öntethez a Pannónia sajtot lereszeljük, majd a majonézzel és a tejföllel simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, mustárral, ketchuppel, citromlével ízesítjük, végül finomra vágott metélőhagymát adunk hozzá. A salátaleveleket ebbe az öntetbe keverjük. Jól lehűtve, üvegtányéron tálaljuk, a saláta tetejét megszórjuk apróra vágott, tisztított mandulával.

Fokhagymás-sajtos kelvirág saláta

Hozzávalók: Kelvirág 60 dkg, cukor 1 dkg, majonéz12 dkg, tejföl 2 dl, citrom1 db, mustár 3 dkg, főtt tojás 2 db, fokhagymás reszelt, Pannónia sajt 15 dkg, fejes saláta 1/2db, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A rózsáira szedett kelvirágot megmossuk és sós, enyhén cukros vízben megfőzzük. Saját főzőlevében kihűtjük, majd leszűrjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A majonézt a tejföllel elkeverjük, sóval, szűrt citromlével, mustárral, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a lereszelt főtt tojásokat. Az így elkészített öntethez keverjük a lehűtött kelvirágrózsákat, és a fokhagymás reszelt Pannónia sajtot. 1-2 órán át hűtőszekrényben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha az öntet túl sűrű lenne, a kelvirág kihűlt főzőlevéből öntünk hozzá. Előhűtött tányéron, fejes saláta levélre halmozva tálaljuk.

Fóliában sült marhahústekercs sajttal

Hozzávalók: Marhahús 60 dkg, tojás 2 db, olaj 1 cl, csípős paprika 12 dkg, Göcseji csemege sajt, őrölt köménymag, pirospaprika, majoránna, őrölt bors, só,

Elkészítése:  Az ín- és faggyúmentes, teljesen sovány marhahúst apró lyukú darálón ledaráljuk, keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a tojást. Sóval, őrölt borssal, majoránnával, őrölt köménymaggal fűszerezzük. Egynemű masszává dolgozzuk. Az alufóliát az asztalra terítjük, kevés olajjal megkenjük, ráhelyezzük a húst és kb. 1 cm vastag téglalappá formázzuk. Közepére tesszük a sajtdarabokat, majd roládszerűen feltekerjük úgy, hogy a sajt a hús közepébe kerüljön. Ezután a fóliába szorosan becsavarjuk. Sütőlapra helyezzük és közepes hőmérsékletű sütőbe téve, 30 percig sütjük. Ha elkészült, kibontjuk az alufóliából és felszeleteljük. Vajas burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk, de fogyaszthatjuk hidegen is, különböző salátákkal.

Fondü füstölt sajttal

Hozzávalók: Fokhagyma 4 gerezd, Karaván sajt 40 dkg, liszt 5 dkg, fehérbor 2 dl, konyak 1 dl szerecsendió, őrölt fehér bors, só;  

Elkészítése: A teflon edényt fokhagymával bedörzsöljük. Beletesszük a lereszelt Karaván sajtot, kevés liszttel elkeverjük és ráöntjük a bort. Állandó keverés mellett egészen addig melegítjük, amíg a sajt felolvad. Amikor forrni kezd, hozzáöntjük a konyakot, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tovább már nem szabad főzni. Átöntjük a fondü-edénybe, és állandóan melegen tartva tálaljuk. A mártogatáshoz fekete vagy barna kenyeret kínálunk.

Forró sajtgolyók

Hozzávalók: Pannónia sajt 30 dkg, tojás 2 db, zsemlemorzsa 15 dkg, olaj 3 dl, reszelt szerecsendió, őrölt bors;

Elkészítése: A sajtot lereszeljük és összekeverjük a tojásokkal, így formázható masszát kapunk. A keveréket tetszés szerint ízesítjük őrölt borssal, szerecsendióval (só nem szükséges), majd diónyi golyókat formálunk belőle, melyeket zsemlemorzsába forgatunk, és olajban 180 fokon kisütünk. Forrón tálaljuk, így a golyók belseje folyékony marad. A sajtgolyókat áfonyalekvárba vagy majonézbe mártogatva az alábbi köretekkel fogyaszthatjuk: sült burgonya, párolt vagy zöldséges rizs, valamint párolt, grillezett zöldségek.

Ínyenceknek a zsemlemorzsával kevert darált diót ajánlom.

Francia zöldségleves

Hozzávalók: Vaj 8 dkg, vöröshagyma 5 dkg, póréhagyma 5 dkg, sárgarépa 15 dkg, fehérrépa 15 dkg, zeller 5 dkg, fejes káposzta 15 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. fokhagyma 2 gerezd, húsleves 1 l, fejtett bab 10 dkg, kifli 2 db, Pannónia sajt 15 dkg, kakukkfű, szerecsendió, őrölt bors, só;

Elkészítése: 4 dkg vajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a vékony karikákra szelt póréhagymát. A zöldségeket és a káposztát vékony metéltre vágjuk, rátesszük a hagymára, megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt néhány percig pároljuk. Apróra vágott fokhagymával, őrölt borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Felengedjük a húslevessel, megsózzuk és hozzáadjuk a fejtett babot. Mérsékelt tűzön, lassú forrás mellett puhára főzzük. Közben a kiflit 2 cm vastag karikákra szeljük és megvajazott sütőlemezre téve, a sütőben megpirítjuk. Kevés főtt zöldséget kiemelünk a levesből, jól lecsöpögtetjük és áttörjük. Az így nyert zöldségpürével megkenjük a kifli-karikákat, megszórjuk reszelt Pannónia sajttal és egy csipetnyi szerecsendióval, majd olvasztott vajat rácsöpögtetve, a sütőbe tolva piros-ropogósra pirítjuk. A tűzforró leves mellé külön tálaljuk a zöldséges-sajtos kifli-karikákat.

Fürjtojás saláta hagymás krémsajttal

Hozzávalók: Hagymás Medve krémsajt 20 dkg, majonéz 12 dkg, mustár 3 dkg, citrom 1 db, fejes saláta 2 db, fürjtojás 12 db, őrölt fehér bors, só;           

Elkészítése: A hagymás Medve krémsajtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a majonézt, és habverővel simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük. A fejes salátát megmossuk, szárazra itatjuk, és néhány nagyobb levelet félretesszük. A többit kis darabokra tépjük, és a krémsajtos öntethez keverjük. Végül a főtt, negyedekre vágott fürjtojást is hozzáadjuk. A megmaradt salátaleveleket üvegtányérra rendezzük és ráhalmozzuk a kész salátát.

Füstölt húsos gombóc Karavánsajtos bundában

Hozzávalók: Zsemle 4 db, tojás 2 db, liszt 20 dkg, vöröshagyma 5 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 cs. főtt, füstölt marhahús 20 dkg, tejföl 2 dl, Karaván sajt 15 dkg, olaj, őrölt bors, só;

Elkészítése: A kockákra vágott és halvány rózsaszínűre pirított zsemléből, a tojásból, a lisztből, a világosra pirított vöröshagymából és a zöldpetrezselyemből a szokásos módon zsemlegombócalapot készítünk. Megsózzuk, őrölt borssal fűszerezzük és hozzákeverjük az apró kockákra vágott főtt, füstölt marhahús felét. A masszából gombócokat formálunk, és enyhén sós vízben kifőzzük. Reszelt Karaván sajtba hempergetjük, tálra rendezzük, és tejföllel meglocsoljuk. A füstölt hús másik felét kevés olajon megpirítjuk, és a gombócok tetejére halmozzuk.

Füstölt húsos rakott galuska füstölt sajttal

Hozzávalók: Füstölt hús 30 dkg, liszt 40 dkg, tojás 2 db, zöldpetrezselyem 5 dkg, Karaván sajt 20 dkg, tejföl2 dl, só;

Elkészítése: A liszthez hozzáütjük a tojásokat, megsózzuk és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepesen sűrű galuskatésztát kapjunk. Sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Leszűrjük, leöblítjük, majd kevés forró zsírral elkeverjük. Közben a nem túl zsíros füstölt húst megfőzzük és ledaráljuk. A galuska egyik felét egy mély tűzálló tálba terítjük, egyenletesen elosztjuk rajta a darált húst és rászórjuk a lereszelt sajt felét. A maradék galuskával befedjük, leöntjük a simára kevert tejföllel és meghintjük a maradék reszelt sajttal. Forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.

Füstölt sajttal töltött hideg paradicsom

Hozzávalók: Karaván sajt 20 dkg, párizsi15 dkg, vaj 8 dkg, fokhagyma 2 gerezd, metélőhagyma 1 csomó, zöldpetrezselyem 1/2 cs. mustár 2 dkg, citrom 1/2 db, paradicsom 8 db, őrölt fehér bors, só;

Elkészítése: A párizsit és 15 dkg Karaván sajtot apró kockákra vágunk, a maradék sajtot lereszeljük. A vajat habosra keverjük, sóval, őrölt fehér borssal, finomra vágott fokhagymával fűszerezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát és zöldpetrezselymet, majd belekeverjük a mustárt és a citromlevet. Az így elkészített fűszeres vajhoz adjuk a felkockázott füstölt sajtot és a párizsit. Lazán összekeverjük. Az előkészített paradicsomokat megtöltjük a töltelékkel, s tetejüket reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Jól lehűtve, pirítós kenyérrel kínáljuk.

Fűszeres aprópecsenye sajtos rizsgombóccal

Hozzávalók: Szűzpecsenye 50 dkg, zsír 5 dkg, vöröshagyma 15 dkg, fokhagyma 2 gerezd, gomba 15 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. liszt 3 dkg, rizs 20 dkg, olaj 3 dl, paradicsompüré 4 dkg, reszelt 12 dkg, Pannónia sajt, zsemlemorzsa 10 dkg, őrölt bors, só;

Elkészítése: A szűzpecsenyét ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. Serpenyőben zsírt hevítünk, a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a húst. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és erős tűzön pirítjuk. Amikor a hús félig puha, beletesszük a vékony szeletekre vágott gombát, a vágott zöldpetrezselymet és együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórjuk, elkeverjük, és kevés vízzel felengedve puhára pároljuk. Közben elkészítjük a rizsgombócokat. A rizst kevés olajban megpirítjuk, és kétszeres mennyiségű forró vízzel felengedjük. Megsózzuk, belekeverjük a paradicsom-pürét és a kisebb fej vöröshagymát. Amikor megfőtt, kissé kihűtjük, belekeverjük a reszelt sajtot, és tojás nagyságú gombócokat formálunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatva bő, forró olajban kisütjük.

Gombás bélszín Pannónia sajttal sütve

Hozzávalók: Bélszín 60 dkg, olaj 8 cl, vöröshagyma 5 dkg, gomba15 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. liszt 3 dkg, tejszín 1 dl, Pannónia sajt15 dkg, mustár, őrölt bors, só;

Elkészítése: A hártyájától megtisztított bélszínt megszórjuk őrölt borssal, vékonyan megkenjük mustárral, majd egy edénybe fektetjük, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Hűtőszekrénybe tesszük, és időnként megforgatva 2-3 napon keresztül érleljük. Az így előkészített bélszínből négy egyforma szeletet vágunk, nagyon gyengén kiverjük és megsózzuk. Kevés forró olajban angolosan kisütjük. A visszamaradt olajban a kis kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt gombát, sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és lepirítjuk. Kevés liszttel megszórjuk, kis ideig tovább pirítjuk. A tejszínt hozzáöntve addig keverjük, amíg krémszerűvé válik, majd levesszük a tűzről. A bélszínszeleteket egy tepsibe fektetjük. Tetejükön egyenletesen elosztjuk a ragut, majd mindegyiket befedjük egy-egy sajtszelettel. Forró sütőben a sajt olvadásáig sütjük. Párolt rizzsel vagy petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk.

Gombás sajtsaláta

Hozzávalók: Gomba         40 dkg, citrom 2 db, Pannónia sajt 20 dkg, főtt tojás 2 db, majonéz 12 dkg, tejszín 1 dl, ketchup 3 dkg, fejes saláta 11/2db, őrölt bors, só;

Elkészítése: A kockákra vágott gombát citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A sajtot kockákra, a főtt tojást karikákra vágjuk és félretesszük. A majonézhez hozzáadjuk a ketchupöt és a tejszínt. Simára keverjük, sóval, őrölt borssal, citromlével ízesítjük. Az elkészített mártásba belekeverjük a hozzávalókat és lehűtve, salátalevélre rendezve, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

Göcseji Csemege sajtos göngyölt sertésszelet

Hozzávalók: Sertéscomb 50 dkg, gépsonka 10 dkg, natúr Göcseji csemege sajt 10 dkg, liszt 5 dkg, tojás 2 db, zsemlemorzsa 12 dkg, olaj 2 dl, őrölt bors, só;

Elkészítése: A sertéscombból négy egyforma szeletet vágunk. Kiverjük, megsózzuk és meghintjük őrölt borssal. A sonkát és a sajtot kis kockákra vágjuk, és az előkészített húsokra halmozzuk. Ezután a húsokat összegöngyöljük, hústűvel rögzítjük, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük. A hústűt eltávolítjuk és a húsokat éles késsel kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Hasábburgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

Göcseji sajtsaláta

Hozzávalók: Fejes saláta 2 db, újhagyma1/2 csomó, retek1/2 csomó, sonka10 dkg, főtt tojás 2 db, zöldborsos Göcseji csemege sajt 15 dkg, kefir 2 dl, citrom1 db, őrölt fehér bors, só;

Elkészítése: A megmosott salátaleveleket szárazra töröljük, és kisebb darabokra tépjük. Az újhagymát és a retket megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, további felhasználásig a salátalevelekkel együtt hűtőszekrénybe tesszük. A sovány sonkát vékony csíkokra vágjuk, a főtt tojást karikákra szeleteljük. Ezután elkészítjük az öntetet. A zöldborsos Göcseji csemege sajtot apróra daraboljuk, hozzáadjuk a kefirt, sóval, őrölt fehér borssal, citromlével ízesítjük, és fakanállal simára keverjük. A hozzávalókat és az öntetet óvatosan összekeverjük, hűtőszekrényben érleljük és jól lehűtve tálaljuk.

Göcseji rakott burgonya sertéshússal

Hozzávalók: Sertéshús 40 dkg, vöröshagyma10 dkg, zsír 6 dkg, burgonya 80 dkg, füstölt szalonna 5 dkg, főtt tojás 2 db, zöldpaprika 10 dkg, paradicsom10 dkg, natúr Göcseji csemege sajt 20 dkg, tejföl 2 dl, őrölt kömény, majoránna, pirospaprika, őrölt bors, só;

Elkészítése: A sertéshúst ledaráljuk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sóval, őrölt borssal, őrölt köménymaggal, majoránnával ízesítjük, és gyakori keverés mellett lepirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk. A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk, serpenyőben kisütjük, és a burgonyát hozzáadva átforgatjuk. A főtt kemény tojást karikákra vágjuk. Egy tepsit kizsírozunk, az aljára egy sor burgonyát terítünk, és a darált húst egyenletesen elosztjuk rajta. Tetejét beborítjuk a felkarikázott főtt tojással, a szeletelt zöldpaprikával és paradicsommal. A natúr Göcseji csemege sajtot kis kockákra vágjuk, és egyenletesen elterítjük a rakottas tetején. Végül meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk pirospaprikával. Előmelegített sütőben megsütjük.

Göngyölt vagdalthús

Hozzávalók: Sertéshús 40 dkg, zsömle 2 db, vöröshagyma 5 dkg, olaj 3 cl, Pannónia sajt 15 dkg, tej 1 dl, zsír 3 dkg, pirospaprika, őrölt bors, só;           

Elkészítése: A darált húst a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, az apróra vágott, pirított hagymával, sóval, őrölt borssal és pirospaprikával összegyúrjuk. Egy alufólia lapot megkenünk zsírral és ujjnyi vastagon, téglalap alakban kinyújtjuk rajta a fűszeres masszát. Beborítjuk a vékonyra szelt Pannónia sajttal, és a fólia segítségével összegöngyöljük. Tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük, forró sütőben kb. 40 percig sütjük. Tálalás előtt a fóliából kibontjuk, felszeleteljük, és tálra téve meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Habart tojás sajttal

Hozzávalók: Tojás 12 db, vaj 8 dkg, tejföl1 dl, reszelt Pannónia sajt 15 dkg, só;

Elkészítése: A nyers tojásokat felütjük, és a tejszínnel együtt keverőtálba tesszük. Megsózzuk és felverjük. Egy edényben vizet forralunk, ebbe egy kisebb edényt helyezünk. Beletesszük a vajat, felolvasztjuk, beleöntjük a tojást, és csak akkor keverjük meg, amikor a tojás kezd összeállni. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajt felét. Pár perc múlva, mikor a tojás összeállt, előmelegített tálra tesszük, és a maradék reszelt sajttal megszórjuk.

Hideg csirkesült hideg sajtmártással

Hozzávalók: Csirke 1.4 kg, Medve krémsajt 20 dkg, zsír 8 dkg, tejföl 1 dl, mustár 2 dkg, ketchup 2 dkg, citrom 11/2db,  metélőhagyma 1 csomó, zöldpetrezselyem 11/2cs., majoránna, őrölt bors, só;

Elkészítése: A megtisztított és megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk. Belsejébe kevés majoránnát hintünk, majd tepsibe fektetjük és leöntjük forró zsírral. Közepes hőmérsékletű sütőben addig sütjük, ameddig a hús, színt kap. Ekkor kevés vizet öntünk alá, és gyakori locsolgatással készre sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük, majd feldarabolva tálra rendezzük. Közben elkészítjük a hideg sajtmártást. A Medve krémsajtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel simára keverjük. Sóval, őrölt borssal, mustárral, ketchuppel és kevés citromlével ízesítjük. Belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát és a zöldpetrezselymet. Jól lehűtve a hideg szárnyashús mellé kínáljuk.

Illatos fűszeres csirke

Hozzávalók: Csirke 1.2 kg, liszt 6 dkg, olaj 8 cl, vöröshagyma 12 dkg, paradicsompüré 4 dkg, vargánya gomba 5 dkg, fehérbor 2-3 dl, zöldpetrezselyem 1 cs., tejföl 2 dl, sonka 8 dkg, Pannónia sajt 12 dkg, bazsalikom, só;

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, megmossuk, szárazra itatjuk és besózzuk. Néhány percig állni hagyjuk, majd lisztbe mártva kevés olajban pirosra sütjük. A megsült csirkedarabokat egy tűzálló tálban szépen sorba rakjuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a finomra vágott vörös-hagymát, beletesszük a paradicsompürét, és jól átforrósítjuk. Bazsalikommal, vágott zöldpetrezselyemmel, felaprított vargánya gombával fűszerezzük, és fehérborral felengedjük. Amikor felforrt, a csirkére öntjük és alufóliával letakarva, a sütőben puhára pároljuk. Mikor a csirke megpuhult, a fóliát levesszük és ráöntjük az apróra vágott sonkával és reszelt sajttal elkevert tejfölt. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, ameddig a tejföl átforrósodik, és a sajt megolvad. Párolt rizzsel kínáljuk.

Ínyenc saláta füstölt sajttal

Hozzávalók: Retek 12 dkg, vöröshagyma 10 dkg, zöldbab 12 dkg, cukor 1 dkg, paradicsom 10 dkg, uborka 10 dkg, fejes saláta 2 db, olaj 4 cl, citrom 1 db, Karaván sajt 12 dkg, őrölt fehér bors, só; 

Elkészítése: A megmosott retket és a megtisztított vöröshagymát vékony karikákra szeljük. Külön-külön edénybe téve egyenletesen megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és gyengén sós, enyhén cukros vízben puhára főzzük, majd leszűrve kihűtjük. A paradicsomot és az uborkát karikákra vágjuk. A megmosott fejes saláta leveleit kisebb darabokra tépjük. Öblös keverőtálba tesszük a retket és a vöröshagymát, majd hozzáadjuk az összes előkészített zöldséget. Ráöntjük az olajat és a citromlevet, őrölt fehér borssal fűszerezzük. Tetejére reszeljük a füstölt sajtot, és az egészet fakanállal lazán összekeverjük. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük, és 2-3 órán keresztül hűtjük, hogy a saláta ízei jól összeérjenek.

Ínyenc zöldségtál gazdagon

Hozzávalók: Szeletelt Pannónia sajt 20 dkg, vöröshagyma 10 dkg, fokhagyma 3 gerezd, padlizsán 20 dkg, cukkíni 15 dkg, zöldpaprika 2 db, gomba 20 dkg, paradicsom 10 dkg, zöldbab 20 dkg, zöldborsó 20 dkg, tejföl 2 dl, petrezselyem, bazsalikom, őrölt bors, só;   

Elkészítése: Egy nagy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, a zöldborsót és a zöldbabot. Fedő alatt pároljuk, majd a felkarikázott padlizsánt és cukkínit, a szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ha félig puha, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és bazsalikomot adunk hozzá. Egy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. Beleteszünk egy réteg zöldséget, beborítjuk sajtszeletekkel, s így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ismét sajtszeleteket teszünk, vékonyan megkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben a sajt olvadásáig sütjük.

Ízes sajtgolyócskák

Hozzávalók: Natúr Göcseji csemege sajt 30 dkg, tejszín 2 dl, vöröshagyma 5 dkg, ecetes uborka 8 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. metélőhagyma 1 csomó, pirospaprika, fekete bors, só;

Elkészítése: A sajtot villával megtörjük, majd a tejszínt hozzáadva jól eldolgozzuk. A vöröshagymát lereszeljük, és a darált ecetes uborkával együtt a sajthoz keverjük. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. A masszából dió nagyságú golyócskákat formálunk. Ízlés szerint vegyesen meghempergetjük finomra vágott zöldpetrezselyemben, metélőhagymában, pirospaprikában és durvára darált borsban. A különböző színű golyókat tálra rendezzük és kínáljuk.

Kaliforniai saláta

Hozzávalók: Fejes saláta 1 db, paradicsom 30 dkg, kapor 1 csomó, zöldpetrezselyem 1 cs. citrom 1 db, natúr 15 dkg, Pannónia krémsajt, olívaolaj 5 cl, fokhagyma 2 gerezd, tejföl 2 dl, őrölt fehér bors, só;   

Elkészítése: A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk, és apró darabokra tépjük. A paradicsomot karikákra szeljük, a kaprot, a zöldpetrezselymet és a citromfüvet apróra vágjuk. Az egészet jól összekeverjük, megöntözzük citromlével, és tálalásig a hűtőszekrényben hűtjük. Ezután elkészítjük a salátaöntetet. A Pannónia krémsajtot elkeverjük az olajjal, a lereszelt fok-hagymával, a finomra vágott vöröshagymával és a tejföllel. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Tálaláskor a krémsajtos dresszinget nem öntjük rá a salátára, hanem külön tálban kínáljuk.

Karavánsajtos paraj

Hozzávalók: Paraj (mirelit) 60 dkg, Karaván sajt12 dkg, vaj 8 dkg, liszt 5 dkg, tejszín 2 dl, őrölt fehér bors, só;

Elkészítése: A parajt felolvasztjuk, levét lecsepegtetjük és összekeverjük a lereszelt füstölt sajttal. A lisztből és 5 dkg vajból világos rántást készítünk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk, majd belekeverjük a sajtos parajt. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. 1-2 perces forralás után a tűzről levesszük, és a maradék vajat a tetejére morzsoljuk. Roston sültekhez, birka-, bárány- és ürühúsokhoz adható köret.

Karfiolos búbos hús

Hozzávalók: Sertéskaraj 60 dkg, olaj 8 cl, zöldpaprika 10 dkg, paradicsom 10 dkg, karfiol 30 dkg, fokhagyma 2 gerezd, füstölt szalonna 5 dkg, liszt 5 dkg, tej 2 dl, tejföl 2 dl, tojás 1 db, zöldpetrezselyem 1 1/2cs. Pannónia sajt 10 dkg, szerecsendió, őrölt fehér bors, só;           

Elkészítése: A sertéskarajt nyolc szeletre vágom, és enyhén kiverem. Besózom, kevés olajon pirosra sütöm, majd kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára párolom. Nyáron egy zöldpaprikát és egy paradicsomot is teszek hozzá. Míg a hús puhul, elkészítem a búbot. A karfiolt sós, fokhagymás vízben megfőzöm, leszűröm. Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztom. A szalonnakockákat félreteszem, a visszamaradt zsírból a liszttel, a tejjel és a tejföllel sűrű besamelmártást készítek. Ha langyosra hűlt, hozzáadom a tojást, a szalonnát, az áttört karfiolt, egy kevés apróra vágott petrezselyemzöldet, őrölt fehér borsot, szerecsendiót, ízlés szerint sót. A hússzeleteket egy enyhén olajozott tepsiben egymás mellé helyezem, és a tetejükre halmozom a karfiolos krémet. Megszórom a lereszelt Pannónia sajttal, és forró sütőben pirosra sütöm. Burgonyapürével tálalom.

Kelbimbó tejföllel-sajttal sütve

Hozzávalók: Kelbimbó 80 dkg, vaj 6 dkg, tojás 2 db, tejföl 2 dl, reszelt Pannónia sajt 15 dkg, szódabikarbóna, őrölt bors, só

Elkészítése: A kelbimbót enyhén sós vízben - amelybe egy késhegynyi szódabikarbónát is teszünk - megfőzzük. A szódabikarbónától megtartja természetes, élénk zöld színét. A kelbimbót leszűrjük és lecsepegtetjük, majd egy vajjal kikent edénybe tesszük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. Az egész tojásokat és a tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, enyhén megsózzuk, és a kelbimbóra öntjük. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórjuk, és vajat morzsolunk rá. Kb. 10-15 percig közép-meleg sütőben sütjük, hogy teteje szép piros legyen. Roston sültek mellé ajánlható köret.

Kemencében sült tojás sajttal és csirkehússal

Hozzávalók: Csirkemell 25 dkg, vöröshagyma 5 dkg, vaj 6 dkg, póréhagyma 8 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 cs. Göcseji csemege sajt 12 dkg, zöldborsó 8 dkg, tojás 8 db, tejföl 1 dl, liszt 5 dkg, Pannónia sajt10 dkg, egész bors, borsikafű, só;

Elkészítése: A kicsontozott csirkemellet kevés vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal fűszerezzük és hozzáadjuk a vöröshagymát. Amikor a hús megfőtt, bőrét eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a vékony karikákra szelt póréhagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, sóval, borsikafűvel, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, végül hozzákeverjük a kisebb darabokra vágott Göcseji csemege sajtot és a főtt zöldborsót. A ragut további felhasználásig félretesszük. A tojások sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, ráöntjük a tojást, és forró sütőben 3-4 percig sütjük. A sütőből kivéve az omlett közepére halmozzuk a ragut, és szorosan összegöngyöljük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal.

Ketchupös tojástokány

Hozzávalók: Főtt tojás 6 db, vaj 6 dkg, vöröshagyma 10 dkg, tejföl 2 dl, rizs 16 dkg, ketchup10 dkg, Karaván sajt15 dkg, szerecsendió, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A keményre főtt tojásokat felszeleteljük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés vajban rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tojást, felengedjük tejföllel és megsózzuk. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a tejföl felmelegszik. A rizst megfőzzük, összekeverjük a ketchuppel és 3 dkg olvasztott vajjal. Őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval és kevés sóval ízesítjük. Egy mélyebb tűzálló edényt kivajazunk, beletesszük a ketchupös rizst, majd a közepébe kis fészket készítünk. Ebbe öntjük a már elkészített tojást. Reszelt sajttal gazdagon meghintjük, tetejére kis vajdarabokat teszünk, és középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.

Királyi csirkemell

Hozzávalók: Csirkemell 60 dkg, konyak 6 cl, tej 2 dl, szeletelt Pannónia sajt 20 dkg, dióbél 10 dkg, őrölt bors, só;          

Elkészítése: A bőrétől, csontjától elválasztott csirkemelleket kiverjük, sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig 3cl konyakkal ízesített tejben áztatjuk. A lecsurgatott csirkeszeleteket vajban majdnem puhára sütjük. Tűzálló tálba szedjük, leöntjük a páclével, ismét 3 cl konyakot öntünk rá. Befedjük szeletelt Pannónia sajttal, darált dióval meghintjük és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Burgonyapürével, salátával tálaljuk.

Korhely zsemle

Hozzávalók: Zsemle 6 db, fehérbor 3 dl, karika kolbász 36, Pannónia sajt 18 szelet, liszt 10 dkg, tojás 3 db, reszelt Pannónia sajt 12 dkg, olaj 3 dl, só;

Elkészítése: Az enyhén szikkadt zsemléket 4 korongra vágjuk, majd borba áztatjuk, vigyázva arra, hogy ne ázzanak el. A zsemlekorongok közé 2 db paprikás kolbász karikát és 1 szelet sajtot teszünk. A megtöltött zsemlét szorosan összefogjuk, lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, reszelt sajtba mártjuk, és forró olajban ropogósra sütjük. A maradék reszelt sajtot a forró zsemle tetejére szórjuk.

Korona az "ajtók" királynőjével

Hozzávalók: Vaj 20 dkg, liszt 10 dkg, tejföl 1 dl, reszelt Pannónia sajt 15 dkg, tehéntúró 10 dkg, darált sült hús vagy sonka 20 dkg, tejföl 1.5 dl, tojás 1 db, őrölt kömény, só;        

Elkészítése: A puha vajat elkeverjük a liszttel, a tejföllel és sóval. Jól összedolgozzuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ezután a tehéntúrót összekeverjük a darált sonkával, 11/2dl tejföllel, egy egész tojással és 10 dkg reszelt sajttal. Megsózzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. A kemény tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapformára nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, és mintha beigli lenne, szorosan feltekerjük. A rudat kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, tetejét 5 dkg reszelt Pannónia sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.

Köményes göcseji nyelvsaláta

Hozzávalók: Karfiol 10 dkg, spárga10 dkg, uborka 10 dkg, paradicsom10 dkg, füstölt nyelv 20 dkg, köményes Göcseji csemege sajt 15 dkg, majonéz 12 dkg, joghurt 2 dl, citrom 1 db konyak 2 cl, torma 2 dkg, cukor1 dkg, só;

Elkészítése: A karfiolt sós vízben puhára főzzük. A spárgát 2-3 cm-es darabokra vágjuk és enyhén cukros, sós vízben szintén megfőzzük. Az uborkát és a paradicsomot karikákra szeleteljük. A főtt, füstölt nyelvet vékony szeletekre vágjuk. A sajtot apróbb kockákra daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat keverőtálban óvatosan összekeverjük, vigyázva, nehogy összetörjenek. A majonézzel elkeverjük a joghurtot, citromlével és konyakkal ízesítjük, majd reszelt tormát adunk hozzá. A mártást a salátára öntjük és összekeverjük. Jól lehűtve tálaljuk.

Különleges sajtkrémmel töltött hideg paradicsom

Hozzávalók: Paradicsom 8 dkg, paradicsompüré 5 dkg, sonka 15 dkg, Pannónia sajt 15 dkg, fejes saláta 1.25, tej, só, őrölt fehérbors, oregánó;

Elkészítése: Az egyforma nagy paradicsomokat kiválogatjuk. Néhány másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük - így bőrét könnyen eltávolíthatjuk. A bőrétől megtisztított paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket óvatosan kikaparjuk úgy, hogy tölthetőek legyenek. Belsejüket gyengén megsózzuk, és egy kevés őrölt fehér borssal meghintjük. További felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük.

A paradicsompürét, a finomra vágott vagy darált sonkát és a reszelt sajtot összekeverjük, megsózzuk és oregánóval fűszerezzük.

Ezt a tölteléket ízlésesen a paradicsomokba töltjük, a paradicsomok levágott kalapját visszahelyezzük, majd hűtőbe téve, jól lehűtjük.

Megmosott és leszárított salátalevelekre tálaljuk, pirítós kenyeret adunk mellé.

Makaróni háziasan

Hozzávalók: Makaróni 25 dkg, vaj 8 dkg, reszelt Pannónia sajt 20 dkg, ketchup1 dl, só;

Elkészítése: A makarónit bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A forró tésztát lábasba öntjük, apró vajdarabkákat teszünk rá, majd rászórjuk a reszelt sajt felét. Nem keverjük meg, csak fedővel letakarva jól összerázzuk. Tálra borítjuk, tetejére öntjük a ketchupöt és meghintjük a maradék reszelt sajttal. Párolt szárnyas-, sertés- és marhahúsokhoz kitűnő köret.

Makarónisaláta kétféle sajttal

Hozzávalók: Makaróni 20 dkg, marinált 10 dkg, paradicsompaprika, csemege uborka 5 dkg, Göcseji 10 dkg, csemege sajt, Karaván sajt 10 dkg, majonéz 20 dkg, joghurt 2 dl, citrom 1db, őrölt fehér bors, só;

Elkészítése: A makarónit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük és egyforma nagy, kisebb darabokra vágjuk. Csíkokra vágjuk a marinált paradicsompaprikát, a csemege uborkát és a Göcseji csemege sajtot. A majonézt keverőtálba tesszük, hozzáöntjük a joghurtot, őrölt fehér borssal, sóval, citromlével ízesítjük. A mártást simára keverjük, beletesszük a makarónit és a többi hozzávalót, majd fakanállal lazán átkeverjük. Végül a saláta tetejére reszeljük a füstölt Karaván sajtot. Jól lehűtve tálaljuk.

Mandarinos sajtkoktél

Hozzávalók: Majonéz 12 dkg, tejszín 5 cl, porcukor 2 dkg, Göcseji natúr sajt 15 dkg, citrom 1 db, mandarin 2 db, fejes saláta 1/2 fej, reszelt Pannónia sajt 5 dkg, só, fehérbors;

Elkészítése: A majonézt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt, majd sóval, porcukorral, citromlével és őrölt fehér borssal ízesítjük, és nagyon jól összekeverjük.

A Göcseji sajtot és a meghámozott almát kis kockákra vágjuk. A mandarint megtisztítjuk, és gerezdekre szedjük. Az így előkészített anyagokat a majonézes öntetbe keverjük.

A megmosott fejes saláta leveleket metéltre vágjuk, és a kehely poharak aljára elosztjuk. Rátesszük az elkészített koktélt, tetejét egy-egy mandarin gerezddel és kevés reszelt sajttal díszítjük.

Jól lehűtve tálaljuk.

Mediterrán csirkemell

Hozzávalók: Csirkemell 60 dkg, füstölt szalonna 8 dkg, vöröshagyma 15 dkg, fokhagyma 1 gerezd, olaj 5 cl, paradicsompüré 10 dkg, Pannónia sajt 10 dkg, zsálya, kakukkfű, leves-por, őrölt bors, só;          

Elkészítése: A csirkemellről a bőrt eltávolítjuk, és a kicsontozott húst enyhén kiverjük. Kevés sóval és őrölt borssal bedörzsöljük. A zsályát megmossuk, a leveleket lecsipkedjük. Néhány zsályalevelet a csirkemellekre helyezünk, majd 2-2 szalonnaszelettel körbetekerjük, és fogvájóval megtűzzük. A hústekercseket megforrósított olajon körös-körül elősütjük. A serpenyőből kivéve sózzuk, borsozzuk. A visszamaradt zsiradékon az apró kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a kakukkfüvet, sóval, borssal, leves-porral ízesítjük és összeforraljuk. A paradicsommártást egy tűzálló tálba öntjük, belehelyezzük a csirkemelleket, majd kb. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk a lereszelt Pannónia sajttal, visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 10 percig sütjük. Párolt rizzsel fogyasztjuk.

Mediterrán rántott csirke

Hozzávalók: Csirke 1.2 kg, olaj 3 dl, citrom 1.5 db zöldpetrezselyem 1.5 cs., liszt 10 dkg, tojás 2 db, Pannónia sajt 10 dkg, zsemlemorzsa 10 dkg, őrölt bors, só;

Elkészítése: Zománcozott vagy porcelánedénybe olajat teszünk, citromlével összekeverjük, majd sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöld-petrezselyemmel fűszerezzük. Beletesszük a feldarabolt csirkét, és hűtőszekrényben 4-5 órán keresztül érleljük. Néhányszor megforgatjuk, hogy a páclé mindenhol egyformán érje. Miután a pácléből kiemeltük, lecsöpögtetjük, lisztbe, felvert tojásba és 10 dkg reszelt Pannónia sajttal összekevert zsemle-morzsába bundázzuk. Felhevített olajban, mérsékelt tűzön, lefedve készre sütjük. Köretnek sült hasábburgonyát adunk hozzá.

Nizzai padlizsán

Hozzávalók: Padlizsán 1 kg, olívaolaj 8 cl, vaj 5 dkg, liszt 5 dkg, tej 5 dl, reszelt Pannónia sajt 20 dkg, gomba 20 dkg, oregánó, őrölt fehér bors, só; 

Elkészítése: A héjas padlizsánt fa vagy műanyag késsel kb. 1 cm vastag karikákra szeleteljük, és besózva 1 órát állni hagyjuk. Ezután a szeleteket vízzel leöblítjük, leszárítjuk és felforrósított olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A padlizsánkarikákat egy tűzálló tál aljába fektetjük. Elkészítjük a besamelmártást, sóval, őrölt fehér borssal, oregánóval ízesítjük, bőségesen keverünk bele reszelt Pannónia sajtot és vajon párolt champignon gombát. A besamelt a padlizsánágyra terítjük, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben pirosra sütjük.

Olasz nyelvsaláta

Hozzávalók: Főtt, füstölt marhanyelv 20 dkg, alma 10 dkg, uborka 10 dkg, burgonya (főtt) 10 dkg, majonéz12 dkg, tejszín 1 dl, ketchup 3

 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
statisztikám
Indulás: 2006-09-03
 
CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ötletfazék
 
Mit készithetünk.......
 
Különleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fiókod
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
pontos idő
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!