Delejes muszaka:
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg darált sertéshús / a menyemnek szójával helyettesítem /, 1/2 kg padlizsán,1/2 kg cukkini, 1/2 kg burgonya, 1/2 kg paradicsom , 1 nagy hagyma,, kevés petrezselyem, kevés olaj, só, bors, izlés szerint.
A krémhez4 evőkanál liszt, 8 dl tej, 3 tojás, 1 evőkanál vaj, só izlés szerint.
Előkészítő munkák: a hagymát apróra, a cukkinut, padlizsánt, krumplit 1.5 cm-es szeletekre vágjuk, a petrezselymet is apróra vágjuk, a lehélyazott paradicsomot megdaráljuk.
Elkészítése: az appróra vágott hagymát kevés olajon világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a darálthúst/szóját, az összevágott petrezselymet, a megdarált paradicsomot, sót, borsot. Addig pároljuk, míg az összes lé eltűnik a hús alól, utána félretesszük.
Teflonedénybe kevés olajat teszünk és a felszeletelt cukkinit, padluzsánt, krumplit, mindkét oldalukon gyengén kisütjük, pár pillanat az egész. Ezután félre tesszük.
A krém elkészítése: A tejet, a lisztet, a sót és a felvert tojásokat összekeverjük, tűzön állandó keverés mellett felforraljuk, ezután beletesszük a kanál vajat és további keverés mellett még 5 percig főzzük, majd ezt is félretesszük.
Gyengén kiolajozott teflontepsibe, vagy jénaiba a padlizsán, cukkini és krumpliszeletek felét, soronként lerakjuk, rátesszük az elkészített hús/szója masszát, majd a megmaradt szeleteket sorba rárakjuk. Végül az elkészített krémet ráöntjük. 5 percig előmelegített közepes lángú sütőbe tesszük 1.5 óráig letakarás nálkül sütjük. A krém ez idő alatt világos barna színű lesz. Ez az étel elvarázsolja az embert, nem véletlenül delejes muszaka a neve. A fiam húst hussal enne, de ezt nagyon szereti (a húsos válzozatát). Én szójával, hússal egyaránt. Kicsit macerás, de megéri.
Póréhagyma csőben sütve
Bármilyen hagyma jó hozzá a szerző szerint (Vörös-lila, az aprószemű mogyoróhagyma, külön-külön, vagy akár vegyesen is) Én a nevéhez híven, póréból csináltam mindig.
Hozzávalók 4-6 személyre: 1/2 kg mascarpone, 1 dl törkölypálinka vagy vodka, 2 dl tejszín, frissen reszelt szerecsendió és frissenőrölt bors, 3/4 kg póréhagyma zöldjétől megtisztítva és a fehér része karikára vágva, 5- 10 dkg frissen reszelt parmezán (én trappistával készítettem), kevés vaj a tűzűllótál kikenéséhez.
Elkészítés: A mascarponét, a törkölypálinkát, a tejszínt, robotgéppel habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk. A pórékarikákat bekeverjük a mascarpónés krémbe. A tűzálló tálat kivajazzuk és belesímitjuk a krémes hagymát, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Mire elkészül, a teteje kérgesre pirul, a hagyma pedig a kéreg alatt omlósra puhul.
Húsevők változata mindössze annyi, hogy a kész krémes hagymából tányérra szedve néhány kanálnyit, erre ráfektetni egy szép szelet frissen kisült húst, és hagyni hogy a hús szaftja összekeveredjen, a hagyma krémjével. Érdemes kipróbálni nagyon finom.
A szerző megjegyzése: előételnek is jó, de akkor kis adagokban külön-külön kell kisütni és úgy kb 15 perc alatt kész.
Gombás palacsinta /mutatós és finom, de macerás/
Hozzávalók:kb. 40 dkg gomba, 4 db paprika, 2 paradicsom, 20 dkg sonka (vegetáriánusok ezt kihagyhatják, enélkül is jó), kb 20 palacsinta, egy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pici vaj vagy zsir, pici liszt, fűszerek, kb 10 dkg sajt.
Elkészítés: jó sürű palacsintatésztából palacsintát sütünk kicsit vastagabbra. kettesével feltekerjük, majd kb újjnyi vastagra felszeleteljük. Pici vajon vagy zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát, bele a szintén apróra vágott paprikát, paradicsomot, gombát, sonkát. Ha összepárolódott az egyveleg, tejfölös lisztes habarással besűrítjük. Közbe a felszeletelt palacsinta felét, kivajazott tepsibe vagy jénaiba tesszük, ráöntjük a mártást, arra rárakjuk a maradék palacsintát, végül megszórjuk reszelt sajttal. Kb 200°-os sütőben sütjük, a sajt rápirulásáig. Jó étvágyat!
Betyáros
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg nagykocka vagy lebbencstészta, 2-3 krumpli nagyságtól függően, fél fej hagyma, só, örölt paprika(el is maradhat)
A tésztát kevés olajon rózsaszínűre pirítom, majd hozzáteszem a nagyon apróra vágott vöröshagymát, azzal is pirítom, végül beleteszem a vékonyra karikázott krumplit és annyi vízzel öntöm fel, hogy éppenhogy ellepje, sózom, esetleg csipetnyi őrölt paprikát teszek bele. Lefedem 15 perc múlva kész.Lehet gazdagítani szeletelt paprikával és paradicsommal, valamint kolbásszal vagy virslivel. Mi így natur szeretjük. Finom, egyszerű, gyors.
Sajtos tészta
Ezt Magdika kolléganőmtől tanultam.
Kb 25 dkg bacon szalonnát felkockázunk, kevés vajban fokhagymával megpirítunk. Pár perc múlva felöntjük 1-2 dl tejszínnel. Ha forr a tejszínes mártás kb. 10 dkg reszelt sajtot keverünk bele olvadásig. Bármilyen tésztát kifőzve tepsibe tesszük, belekeverjük a mártást, tetejére reszelt sajtot hintünk, csak annyi ideig sütjük, míg a sajt rápirul. Jó étvágyat! Ez is egyszerű gyors és finom . Szeretem a gyorsan elkészíthető,de mégis finom ételeket
Palócleves
Szintén a lányomtól tanultam, de ezt már én készítettem el.
Finom húsos mangalica sonkát apróra vágunk. libazsíron megpirítjuk. Apróra vágott makói vöröshagymával megszórjuk, felengedjük vízzel. A többi hozzávalót ehhez mérjük. Óvatosan sózzuk, a sonka sós. Mikor forr: kb 2 marék zöldbab, 2 marék sárgarépa. Mikor a bab félig puha, kockára vágott krumpli, majoranna, paprika, paradicso. Mikor minden puha belerakjuk a fokhagymás rántást, amibe petrezselymet kevertünk, mikor kész a rántás,bele az öröltpaprika. Rántást vagy habarást forrón a levesbe rakjuk. (én habarással készítem 20%-os tejföllel) Picit buggyan és kész. Zöldbabot elhagyhatjuk, helyette a habarás előtt, beletehetünk 5-8 (attól függ hányan esznek) egész tojást. Nem kavarjuk. Ezt az ételt gazdag krumplilevesnek is szokták nevezni.
Sőrkifli
Szintén a lányomtól tanultam. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élasztő, púpozott kiskanál só, langyos tej, 10 dkg vaj, reszelt trappista sajt.
Elkészítés: Puha tésztát gyúrsz 4 részre elosztod. Kerekre kisodrod, 8-12 részre vágod (mintha tortát szeletelnél). Éles késsel felvágod, a végénél kezdve feltekered. Megkened tojásfehérjével, belenyomod a reszelt sajtba. Letekarod, kb. 30 percig kel. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sül. Lekapcsolás után még bent hagyjuk.
+feltekerés előtt be is vajazhatjuk vékonyan, ilyenkor csak 5 dkg kell a tésztába.
+ha nem vajazzuk be 10 dkg kell a tésztába. Ez is finom és egyszerű.
Tészta olaszosan
Ezt a receptet a lányomtól tanultam. 7-es volt mikor anyáknapjára az volt a + ajándékom, hogy ő készítette az ebédet. Sose fogom elfelejteni.
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg makaróni vagy spagetti, 2 evőkanál olivaolaj, 2 bögre darabos paradicsomsűrítmény (2 egész paradicsom kockára vágva, elkeverve annyi sűrített paradicsomkonzervvel hogy 2 bögrényi legyen=2 nagydoboz sűrített paradicsom), 1 csokor friss petrezselyem, 3 csipet bazsalikom, fokhagyma izlés szerint (akár 1 fej is lehet), 10-15 dkg parmezán vagy trappista sajt.
A tésztát 8 percig lassú tüzön főzöm, majd 1 percig állni hagyom és leszűröm. Míg a tészta fő tüzálló tálban elkészítjük a mártást. Az olajra rátesszük a darabos paradicsomsűrítményt, petrezselymet, bazsalikomot, apróravágott fokhagymát, ezt összerottyantjuk 2-3 perc. Ebbe bele a tésztát, összekeverjük, sajttal megszórjuk, tálaljuk.
Készítése addig tart csupán míg a tészta megfő. Egyszerű, finom, gyors és számomra felejthetetlen. |