Ide azok a receptek kerlnek amelyeket gy rzem rdemes elkszteni.Nmelyiket a knnyedsge,nmelyiket az zvilga miatt!
Csonka Bandi fzte:
Karfiol-krmleves baconszirmokkal, leves gynggyel
Hozzvalk:
Pagodakarfiol 3 fej
Brokkoli: 1 fej / 5 szp rzsa/
1 leves gyngy
1 csomag bacon szalonna / szeletelt/ Ringa
1 l tejszn
S, bors, vegeta
Fstlt szalonna 15 dkg
A karfiolt szedjk rzsira, majd j alaposan mossuk meg. Tegyk egy nagy fazkba s ntsnk r annyi vizet, hogy pp ellepje. Szzuk, darljunk r borsot, zestsk vegetval, majd fzzk puhra. amikor a karfiol teljesen megpuhult ntsk bele a tejsznt, forraljuk jl ssze, s kzi mixerrel prstsk.
A brokkolit szedjk szt rzsira, mossuk meg jl. Dobjuk forrsban lv ss vzbe egy percig, utna azonnal szedjk t egy hideg vzzel telt ednybe. Amikor kihlt csepegtessk le a jl egy szrednyben.
A bacon szalonnt vgjuk kt centis darabokra, tegyk egy serpenybe, s sssk ropogsra.
Tlaljuk a levest tnyrokba, mindegyikbe egy-egy brokkoli rzst tegynk. Tetejre szrjunk a megsttt baconbl, s szrjunk r a leves gyngybl.
Bea Asszony fzte:
Rszeges – chilis – mzes kacsamell vrsboros karamell krtvel, zelleres – alms rsztivel
Hozzvalk:
kacsa mell 8 db 28-32 dkg - os
bza sr 1 l
vrs hagyma 10 dkg
fokhagyma 5 dkg
chili2 db
s 4-5 dkg
kakukkf 2 szl
alma 25 dkg
zellergum 20 dkg
tejszn 2 dl
tojs 3 db
rlt feketebors 2 g
petrezselyemzld 1 csomag
olaj 1 dl
teavaj 10 dkg
cukor 8 dkg
akcmz 8 dkg
vilmoskrte 75 dkg
vrsbor (lehetleg, ha bort fogyasztunk mell, abbl a fajta borbl tegyk az telbe) 0,5 l
Kacsamell pcols:
A kacsamellet megmossuk, tiszttjuk. A bzasrt, kakukkfvett, vrshagymt, fokhagymt, chilit beletesszk egy fazkba s sszeforraljuk. Ha ksz 25-30 fokra visszahtjk s beletesszk a megtiszttott kacsamell filket majd htben pihentetjk 3-4 rn keresztl Amg a hst pihentetjk a pcban, addig elksztjk a krtt.
A gymlcst megmossuk, s megpucoljuk. Miutn megtiszttottuk a krtket egy serpenyben cukrot mzzel egytt karamellizljuk. Jl le kell pirtani a gymlcsket a cukorban. Ha a krtk szp barnk lettek, akkor vajat adunk hozz s a vrsbort. Lassan fzzk, mg besrsdik.
A zelleres- alms rszti az mr sokkal egyszerbb, a megtiszttott zldsget-gymlcst lereszeljk egy tlba, hozzadjuk a petrezselyemzldet, a tejsznt, a tojst, az rlt feketeborsot. Az alapanyagokat sszekeverjk s egy serpenyben kevs olajon kis pogcskat stnk bellk.
A hst kivesszk a htbl s forr olajon brvel lefele ropogsra stjk, majd megfordtjuk s tartalkon folytatjuk a stst.
Tlals:
A rsztire rhelyezzk a kacsamelleket s mell tlaljuk a vrsboros karamell- krtt.
Gyzike fzte 2009 szeptemberben:
Diszntoros leves
Hozzvalk:
15 dkg mj
15 dkg td
15 dkg szv
25 dkg csont
1 fej hagyma
s
fl babrlevl
20 dkg leveszldsg
10 dkg kelkposzta
Rntshoz
2 ek olaj
2 ek liszt
fl citrom leve
1 dl tejfl
Elksztsi md:
A csontot a megtiszttott tdvel, meg a szvvel kt liter vzben feltesszk fni, sval s babrlevllel zestjk. Ha flig megpuhult, beletesszk a vkony metltre vgott zldsget meg a kelkposztt s teljesen puhra fzzk. Vgl belerakjuk a mjat is s mg tz percig forraljuk. Tlals eltt a tdt meg a szvet kivesszk, laskra vgjuk, majd a levesbe visszatesszk. Az egszet vilgos rntssal besrtjk s citromlvel savanytva, tejfllel gazdagtva adjuk asztalra.
Trs lepny
Hozzvalk:
Tszta:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojs srgja
pici stpor
pici tej
1/2 citrom reszelt hja
Tltelk:
1/2 kg tr
20 dkg cukor
3 vanlis cukor
4 tojs srgja
1 mark liszt
1 csomag vanlis pudingpor
1 pohr tejfl
4 dl tej
5 tojs felvert habja
Elksztsi md:
A tsztt sszelltjuk a pici tejjel, vkonyra nyjtjuk, 38 x 22-es vajazott lisztezett tepsibe tesszk.
A tltelkhez a hozzvalkat sorban sszekeverjk. A tsztra ntjk s alacsony hmrskleten 60-80 percig stjk.
|