marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Konyhai kisokos

Ezeket nemrg talltam.Remlem hasznotokra lesz!
 Tortastsnl mindig csak a tortaforma aljt szabad zsrozni vagy vajjal megkenni, az oldalt soha, mert klnben sts kzben a tszta kzpen felpposodik.
 Ha a beigli megreped, nem lehet szpen szeletelni. Ezrt clszer a tltelket hidegen kenni a tsztra. A tltelk kb. olyan vastag legyen, mint a kinyjtott tszta vastagsga, s ne legyen se tl sr, se tl hg.
 Szp "mrvnyos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojssal bekenjk. Fl rig tartsuk meleg helyen, kenjk be ismt, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojs megszradjon. Mrskelten meleg stben sssk.
 A darlt di vagy mk nem avasodik meg, ha porcukorral sszekeverve tesszk el a felhasznlsig.
 A mandulaszemeket knnyen megszabadthatjuk a barna hjtl, ha forrsban lev vzben tartjuk nhny percig. A hj felpuhul, s knnyen kinyomkodhatk a mandulk.
 Ha a stemnybe vagy krmbe tojshabot is kell keverni, azt mindig vatosan, knnyedn adjuk hozz. A habvert nem szabad a kevertl szlhez tgetni, mert a habban lev leveg eltvozik.
 A vkonyra nyjtott tsztt is knnyen kezelhetjk, ha rcsavarjuk a sodrfra, majd vatosan rgrgetjk a stlapra.
 A ragads tsztt (mint pldul a mzes-krmes tsztja) belisztezett flialapok kz tve tudjuk knnyedn kinyjtani.
 Hogyan lesz a fnk "szalagos"? B, forr zsiradkban sssk, egyszerre csak keveset tegynk az ednybe, hogy szabadon szklhasson minden darab. Elszr azt az oldalt sssk fed alatt, amelyik nem a deszkn fekdt, a msik felt pedig fed nlkl.
 Fnk tsztja laza lesz, ha vz helyett srt vagy sznsavas svnyvizet hasznlunk az sszelltshoz.
 Ha megszradt a mzes stemny, csomagoljuk fehr paprba, nhny percre tegyk meleg stbe, ettl felfrissl s megpuhul.
 A tortk tsztjt csak teljesen kihlt llapotban vgjuk fel.
 Kemnyebb s tartsabb marad a tejsznhab, ha felvers eltt egy csipetnyi szdabikarbnt tesznk bele.
 A szraz di jra jz lesz, ha nhny rra tejbe ztatjuk, lecsepegtetjk, s megszrtjuk, mieltt felhasznlnnk.
 Knnyen megakadlyozhatjuk, hogy stskor sszeessen a kuglf. Sts eltt lltsunk bele egy szl makarnit, ami kmnyknt mkdik.
 Nagyszer habcskot kszthetnk, ha egy csipetnyi stport tesznk a tojsfehrjkbe, mieltt felverjk. Minden tojsfehrjhez 2,5 dkg cukrot szmtsunk. Elszr csak a cukor felvel verjk fel, a msik felt pedig vatosan keverjk hozz.
 Ha vajjal bekent kssel vgjuk szt a habcskot, nem fog szttredezni.
 A torthoz ksztett krm nem fog sszecsomsodni, s az llaga is knnyebb lesz, ha elmelegtett tlban keverjk ssze a szobahmrsklet zsiradkot s a tojsokat.
 Tortk dsztshez gyakran hasznlunk csokiforgcsot. Megknnythetjk a munkt, ha a tbla csokoldt alaposan lehtjk s krumplihmozval farigcsljuk.
 A petrezselymet csak akkor tegyk az telbe, amikor mr elkszlt, mert fzs kzben a vitamintartalma cskken.
 A zldsgeket s fzelkflket csak a fzs legvgn ecetezzk, mert a sav nem engedi megpuhulni.
 Mindig csak annyi telbe tegynk tejflt, amennyi egyszerre elfogy, mert a msnapra flretett telben erjedst okozhat.
 Nyron nem savanyodik meg a tej, ha forralsnl cukrot kevernk hozz. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegynk.
 A fejes saltt sose vgjuk kssel, mert a vgs mentn a levelek hamar meglttyednek, hanem tpkedjk aprra a leveleket, s nejlonzacskban troljuk a felhasznlsig.
 Fzskor szp fehr marad a karfiol, ha a fzvzbe egy kevs tejet tesznk, a karfiolszag pedig megsznik, ha egy nyers krumplit is belefznk.
 A saltnak sznt uborkt hmozzuk meg, ntsk le forr vzzel, majd hideg vzzel, s csak aztn szeleteljk fel. gy knnyebben emszthet az uborka.
 A kgyuborkt ne hmozzuk meg, elegend csak megmosni s gy felszeletelni. Csak kzvetlenl a felhasznls eltt szzuk meg, mert klnben hamar sszeesik.
 A friss fzelket mindig forrsban lv vzben, a fagyasztott ksztmnyeket s a burgonyt pedig hideg vzben kezdjk el fzni.
 A csemegekukorict forrsban lv, enyhn ss vzben tegyk fel fni. gy 10 perc alatt megpuhul.
 Ha srgadinnyt vsrolunk, gy tudjuk megllaptani, hogy rett-e, ha a szrt megszagoljuk, s tipikusan ers illatot rznk.
 Ha a grgdinnyt megkopogtatjuk, s mly hangot ad, akkor mr rett. Ha azonban kong hangja van, akkor mg nem elg rett.
 Az jhagyma zld szrt ne dobjuk el, aprra vgva felhasznlhatjuk mg krztthz, szendvicsvajhoz, salta- dresszinghez.
 Ha srgabarackot vagy szibarackot akarunk mlyhteni, clszer hmozs utn cukros-citromos vzzel leforrzni, lecsepegtetni, s csak azutn nejlonzacskba csomagolni.
 A mlyhtsre sznt ribizlit mossuk meg, szemezzk le a szrrl, adagokban tegyk nejlonzacskba, 1-2 evkanl porcukrot szrjunk r, zrjuk le a tasakot s gy tegyk a mlyhtbe.
 A fonnyadt zldsg felfrissl, ha hideg vzbe tesszk, amelyhez 1 kanl ecetet is adtunk.
 A megkezdett savanysg hosszabb ideig elll, ha olykor 1-1 kockacukrot tesznk az vegbe.
 Az aprra vgott hagymt szrjuk meg egy kevs liszttel, gy nem g oda, amikor pirtjuk.
 A zldbors megtartja a sznt, ha fzskor a vzbe 1-2 szem kockacukrot tesznk. Egy msik lehetsg: ha a friss zldsget fzs utn rvid idre jeges vzbe tesszk.
 Nhny napig frissen tarthatjuk a sprgt, ha nedves ruhba csavarva tesszk a htbe. (Ha szksges, a ruht tbbszr is benedvesthetjk.)
 A brokkolit nem tancsos zsrban stni vagy prolni, mert rgs lesz tle.
 Amikor csak nhny csepp citromlre van szksgnk, akkor felesleges egy citromot kettvgni. Frjunk egy kis lyukat a citromba, gy ki lehet csepegtetni a levt. Knnyebb, ha eltte jl megnyomkodjuk.
 Ha felbontottuk a pezsgt, de nem fogyott el mind, egy ezstkanalat lgassunk az vegbe, nyelvel lefel, s gy tegyk be a htbe. Nem veszti el az zt, s nem megy ki belle a bubork.
 Ha nha elfordul, hogy megmarad egy kevs bor a palackban, ntsk bele a jgkockatartba s fagyasszuk le. Ezeket a borkockkat hasznlhatjuk zestsre, szszok piknsabb ttelre, de borostea ksztsre is.
 Gymlcslbl is kszthetnk jgkockkat. Koktlok zestsre pedig apr gymlcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegynk a jgkockatartba, ntsnk r hideg vizet s fagyasszuk meg. Ezek a jgkockk klnsen alkalmasak italok dsztsre.
 Ha leveles tsztt ksztnk, nem kell bezsrozni a stformt, hanem hideg vzzel kell leblteni. gy a gzlg vz megemeli, szinte knnyv teszi a tsztt. Amikor a leveles tsztt sts eltt felvert tojssrgjval megkenjk, nem szabad, hogy lecsorogjon a tszta szln, mert rtapad s nem hagyja felemelkedni.
 A stemnyek tsztjt mindig ugyanabban az irnyban nyjtsuk, mert klnben nem egyenletesen fog megkelni.
 Ha a forr puding tetejre kevs porcukrot szrunk, nem fog megbrsdni.
 gy lehet meggyzdni rla, hogy az leszt mg elg friss, hogy egy kis darabkt forr vzbe kell tenni. Ha le- sllyed az edny aljra, mr nem hasznlhat.
 Ha nincs elg stporunk otthon, 3-4 kanl rummal helyettesthetjk. Az alkohol majdnem annyira felhzza a tsztt, mint a stpor.
 Amikor csokoldt olvasztunk, vagy stemnyt, szszt ksztnk vzfrdben, mindig gyeljnk arra, hogy a kis edny ne rjen bele a nagyobb ednyben forr vzbe, hanem csak a vzgzbe, mert gy a h egyenletesen oszlik el.
 A vadhsokat ne forrzzuk. Hideg vzben alaposan ztassuk ki. Annyiszor vltsuk a vizet, mg vgl mr nem lesz vres.
 Vadhst clszerbb fed nlkl fzni. Igaz, hogy gy tovbb tart a fzs, de csak annyi vadze marad az telnek, ami mg kellemes.
 Ha tepsiben stjk a vadhst, sznvel lefel kezdjk stni, s mikor mr flig megpuhult, fordtsuk t a msik oldalra. Akkor j a hs, ha pirosas vilgosbarna szn, s ha a vgt kssel megvgjuk, az sztesik.
 Porhanysabb lesz a vadhs, ha 2-3 napra olajos vagy ecetes-zldsges pclbe tesszk.
 A vadszrnyasok tollt hidegen kell kitpni, nem kell forrzni, mint a hziszrnyasokat. Utna kellemesen meleg vzbe tve a bennmaradt tokok fellazulnak s knnyen tisztthat lesz a br.
 A vadnyl hsa akkor lesz igazn zletes s zamatos, ha hmrsklettl fggen rleljk:
 2-6 fokon 3-6 nap;
 16-18 fokon 2 nap.
 Ha a vadszrnyas kort nem tudjuk megllaptani, elbb gyengn ss vzben fzzk flpuhra, s csak utna kezdjnk hozz a stshez.
 A friss halat a szemrl, a kopolty pirossgrl lehet megismerni, s arrl, hogy a hal hsa rugalmas.
 A szlks halat felbonts utn les kssel srn vagdaljuk be (irdaljuk), gy a vkony szlkkat is tvgjuk, s jobban t is sl.
 Az desvzi halakat knnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pr pillanatra forr vzbe mrtjuk.
 A kellemetlen halszagot eloszlathatjuk, ha a fzvzbe egy kevs tejet ntnk.
 A vadszrnyasok mellehst mindig spkeljk meg vkony szalonnacskokkal.
 Vgdeszknkrl gy tvolthatjuk el az ers hagyma- vagy halszagot, hogy egy evkanl ecettel vagy fl citrommal jl bedrzsljk, utna pedig hideg vzzel alaposan lebltjk.
 Ednyeink aljrl knnyen eltnik az odagett telmaradk, ha ss vizet ntnk bele s 1-2 rig llni hagyjuk vagy a ss vizet felforraljuk benne. Vgl pedig alaposan ki kell blteni.
 Ha elpiszkoldik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti btor, tmny konyhasoldattal alaposan kefljk t, b vzzel bltsk le, s a szabad levegn hagyjuk megszradni. Hogy ne szradjon ki a fonat, idnknt citromos olajba mrtott trlruhval trljk t a fellett.
 Ha a konyhai mosogatnk elsznezdik a cspg melegvztl, a foltra ntsnk ecetet, s nhny rig hagyjuk rajta.
 A kvfznkben lerakdott vzktl gy szabadulhatunk meg, hogy ersen ecetes vizet fznk t rajta, majd alaposan kibltjk.
 Porcelnednyeket gy tisztthatunk, hogy elszr alaposan tdrzsljk nedves sval, s csak utna mosogatjuk el.
 A sajtreszelt knny tiszttani, ha hasznlat utn szraz kenyrdarabot reszelnk rajta.
 Az elektromos tzhely fzlapjait ecettel vagy citromlvel bedrzslve takartjuk, majd nhny csepp olajjal kifnyestjk. (Csak kikapcsolt kszlket!)
 A csavaros tetej befttesvegeket knnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forr vzbe mrtjuk.
 Az egymsba szorult vegpoharakat erltets nlkl tudjuk sztvlasztani, ha a bels poharat feltltjk hideg vzzel, a klst pedig meleg vzzel tlttt tlba mertjk.
 Akkor is kinyithatjuk a parafa dugs palackokat, ha nincs dughznk, az veg nyakra forr vizet kell engednnk.
FOLTOK ELTVOLTSA:
 a kakafoltos anyagot forr tejbe tesszk, majd a szoksos mdon kimossuk.
 A friss kvfoltot hideg tejbe mrtjuk, aztn mosszerrel kimossuk a kelmt.
 Ha gymlcs pottyan a ruhnkra, a friss foltot azonnal nedvestsk be citromlvel vagy ztassuk tejbe. 15-20 perc elteltvel pedig szappanos oldatban mossuk ki az egsz ruht.
 A vrsborfoltokat rgtn szrjuk be konyhasval, s cspgtessnk r citromlt, vgl pedig mossuk ki a megszokott mosszernkkel.
 A zsrfoltokat gy tudjuk eltntetni, hogy sznsavas svnyvzzel bespricceljk a foltot, s nedvszv ruhval felitatjuk. A mveletet tbbszr megismteljk.

 
Naptr
2025. Mrcius
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!