marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szezonja van
 
Konyhalátogató
 
Újdonságok
 
Barátaim,ismerőseim receptjei
 
Bemutatkozó

 Sziasztok!

Bódis Máriának hivnak.Szakácsnak tanultam de a szakma szeretetéböl csak a receptgyüjtés maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserélhetünk.Főként nagyon nagyon régi recepteket várok.Igyekszem én is minnél érdekesebb recepteket és praktikákát megosztani veletek!Tehát irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltőltése folyamatban van!

                     Üdvözlettel:Marcsi

 
Marhahústan

A borjúhús értékei között említésre méltó, hogy jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a többi húsfajta, könnyebben is emészthető, miután az állat igen fiatal. Ezért a húsa kevésbé rostos, mint pl. a marhahús, könnyebben emészthető és jóval gyorsabban megsüthető-megfőzhető. Különféle diétákban az említett tulajdonságai miatt szabad fogyasztani. Az ára sajnos igen borsos, ezért csak kevesek képesek megvásárolni.

A borjú bontási részei a felhasználást illetően: fej, nyak, szegy, lapocka, karaj, vesés, benne a szűzpecsenye, láb, csülök, rózsa, frikandó, dió, felsál.

A borjúfejet (ha igazán fiatal volt az állat) elkészíthetjük rántva, főzve, a nyelvet főzve, párolva, a velőt pedig akár tojással, akár rántva.

A nyakból készíthetünk pörköltet, tokányt, vagdalthúst. A szegy alkalmas töltésre, sütésre.

A lapockából készíthetünk sültet, pörköltet, becsinált-féléket, tokányféléket.

A karajt süthetjük egyben, de süthetünk belőle szeleteket is, készíthetünk frissensültet.

A vesésből készülhet frissensült egyben és szeletelve. A lábból lehet rántott, főzött étel.

A csülök alkalmas egyben sütésre, vagy kicsontozva apróhúsnak.

A rózsából készíthetünk egybensültet, párolhatjuk szeletenként vagy egyben, de készíthetünk belőle frissensültet is.

Fricandóból készíthetjük a legfinomabb egybensültet, de lehet belőle szeletenként is párolt hús, frissensült.

A dióból ugyancsak egybensült, de szelet is készülhet frissen is.

A felsál ugyancsak alkalmas egyben sütésre, vagy szeletenként frissen elkészítve.

A belsőségeket ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a többi húsfajtánál.

 

Colbert módon = (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva

Godard módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve

Kedvessy módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással

Mészáros módra = (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval

Milánói módon = (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal

Murat módon = (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva

Pármai módra  A darabolt húsokat (pl. borjú, sertésborda) és szárnyasokat tojásba és sajtba bundázzák, olajban kisütik, majd paradicsommártással tálalják. (Párma - város Olaszországban)

Parmentier módra: A sült burgonyát finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával meghintik. Sült húsok (pl. bélszínszeletek) mellé adják körítésnek. (Antoine Parmentier a XVIII. században ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban)Petőfi módra: A vegyes zöldséggel, paprikával ízesített lében megpárolt marhafelsál szeleteket a zöldséges raguval befedik, és pirított burgonyával tálalják.

Pincemester módra: A vastag bélszínszeleteket sózzák, babérlevél darabkákkal ízesítik, és faszénparázson mindkét oldalát megsütik. Libazsírban sült hasábburgonyával, salátával és fokhagymás pirítóssal kínálják.

Prágai módra: A frissensülteket (főként borjú- és sertéssültet) rántottával, sonkával vagy császárszalonnával beborítják, pecsenyelével meglocsolják, pirított burgonyával és fejes salátával tálalják.

Natúr módra: A vékony hússzeleteket (pl. sertés-, borjú-, bárány-, vagy ürüborda, borjúszelet, szűzérmék) kiveregetik, megsózzák, lisztben megforgatják, és forró zsiradékban pirosra sütik.

Neszmélyi módra: A kockára vágott füstölt szalonnát kisütik, reszelt hagymát és zöldségeket pirítanak a zsírjában, és fűszerekkel ízesítik. A feldarabolt kacsát ebben a szaftban megfuttatják, és vörösborral puhára párolják. Galuskával, spagettivel, vagy makarónival tálalják. (Neszmély egy Komárom megyei község, híres borvidék)

Nyírségi módra: Darált sertéshúsból sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával fűszerezett masszát készítenek. A hosszában kettévágott, kiveregetett szűzpecsenyét megtöltik a masszával, összegöngyölik, átkötik, és sütőben készre sütik. Sült burgonyával és párolt káposztával tálalják.

Ormánsági módra: A felszúrt sertésdagadót főtt, füstölt sertéshúsból, sertésmájból, kinyomkodott zsemléből, fűszerekből készített töltelékkel megtöltik, sütőben pirosra sütik, és hagymás burgonyasalátával tálalják. (Ormánság egy néprajzi táj Baranyában, a Dráva mentén)

Othello módra: A frissen sült vagy grillezett húsokat gombamártással, vajas zöldborsóval és szalmaburgonyával körítve tálalják.

Vitello tomato:  A vitello fiú borjú, ill. borjúhús, a vitellone marhahús,

..... carpaccio      Carpa = ponty

..... ossobuco =   a milánói módra készített borjúlábat így nevezik 

..... saltimbocca   Ez egy sonkával töltött roston megsütött borjúszelet, amit fa nyársacskákra húznak fel

..... scaloppina=  scaloppa = borjú;     

A scaloppina di vitello a borjúszelet

..... piccata=        a tűzdelt borjúszeletet hívják így

..... focaccia =     pogácsa

Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve

Angolosan = (ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen

Bakonyi módon = tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással

Batthyány- = (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva

Bácskai = (ha pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült

Bearni módon = bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással

Bordói = vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült

Böllér módra = valamilyen belsőséggel készült

Breton módon = (gyakran) babbal és paradicsommal

Budapest módra = pörköltlével összefogott - libamájas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós - raguval

Burgundi módra = vörösborral, vagy burgundi körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)

Cecei módra = (általában) zöldpaprikával

Chipolata módra = gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval

Cigány- = sültszalonna-kakastaréjjal tálalva

Colbert módon = (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva

Corneille módra = (ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel

Creol módon = (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával

Csabai = (rendszerint) füstölt kolbásszal készült

Csőben sült (au gratin) = sütőben sült

Dalmát = (ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva

Debreceni = (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült

Dorozsmai = (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva

Dubarry módon = kelvirággal készített

Dunai = (ha halászlé) tészta nélkül készült

Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval

Elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített

Erdélyi = (gyakran) tárkonyos

Erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsos szalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével

Eszterházy- = (ha rostélyos) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva

Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve

Franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve

Frankfurti = virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült

Giuseppe módra = (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva

Godard módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve

Hasé = vagdalék

Hentesné módra, hentes- = szalonnával, ecetes uborkával készült

Holstein módon = tükörtojással

Julienne módra = hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel

Jóasszony módra = minden jóval

Kalocsai módon = paprikával (és paprikával

Kantoni = (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és íz-párosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült

Kassai módra = sonkával készült

Károlyi- = (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve

Kecskeméti = (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült

Kedvessy módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással

Kertészné módon = vegyes zöldséggel

Konzomé = erőleves

Korhely- = (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült

Kossuth- = (ha rostélyos) szalonnás pörkölt-lében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve

kruton = pirított zsemleszelet

Lyoni módra = sült hagymával

Magyaros = lecsós (esetleg pörköltös)

Makói = (rendszerint) hagymás

Marschal módon = (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal

Medici módra = (ha bélszínszelet) Choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve

Mexikói = (rendszerint) chilis vagy kukoricás

Mészáros módra = (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval

Milánói módon = (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal

Murat módon = (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva

Normandiai = (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült

Orly módon = sörtésztába mártva és kisütve

Parasztosan = (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)

Párizsiasan = lisztbe és felvert tojásba bundázva

Pekingi = (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik

Pékné módra = hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve

Pompadur módra = (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva

Részeges = valamilyen szesszel készült

Roastbeef = marhasült

Rolád = tekercs

Rossini módra = libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással

Royal módon = (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve

Rumpsteak = hátszínszeletStefánia módon = főtt tojással töltve

Strasbourgi = libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült

Szapáry- = (ha máj) vesével és velővel

Szecsuáni = (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű

Szegedi = (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével

Szentgyörgyi módon = (ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával

Széchenyi- = (ha rostélyos) szalonnás pörkölt-lében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással

Székely- = (rendszerint) savanyú káposztával készült

Sztroganoff módon = (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve

Tavasziasan = párolt vegyes zöldséggel

Tiszai = (ha halászlé) tésztával tálalt

Tokaji = borral készült

Tournedos = bélszínszelet

Udvarmester módra = (ha sült) fűszeres vajjal tálalva

Vesztfáliai módon = (ha sült) sült sonkával és madeira mártással

Victor Hugo módra = (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve

Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve

Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva

Wilson módra = (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva

 

Zóna- = kisadag

 

 

 
Naptár
2024. November
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
statisztikám
Indulás: 2006-09-03
 
CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ötletfazék
 
Mit készithetünk.......
 
Különleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fiókod
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
pontos idő
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?