Hozzvalk: 1 dkg leszt, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsr, 1 db tojssrga, 1 kvskanl tejfl, 1 mokkskanl cukor, s, a kenshez: 1 db tojssrga
Az lesztt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzadjuk az tszitlt lisztet, a lgy zsrt, a tojssrgt, vgl a tejflt. Megszzuk, s a cukrot rszrva jl sszegyrjuk. Lisztezett gyrdeszkra tesszk, s ujjnyi vastagsgra kinyjtjuk. Kisebb szaggatval kerek alakra szaggatjuk, majd a stlemezre helyezzk. Letakarjuk, s langyos helyre lltva megkelesztjk. Ezutn tojssrgjval megkenjk, s kzepes hmrsklet stben megstjk.
Langyos tejben 2 dkg lesztt 2 dkg cukorral felfuttatunk. 50 dkg lisztet 10 dkg zsrral jl elmorzsolunk. Hozzadunk 1 tojssrgjt, az lesztt, 2 dl tejflt, st, ha szksges langyos tejet. Jl kidolgozzuk, flkemny rtestszta-kemnysgre. Kt rt kelesztjk, ezutn hromszor, flrs idkznknt, hajtogatjuk.
Hozzvalk: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejfl, s, 1/2 kg zsr vagy margarin, tej, 1 tojs.
A lisztet a zsrral jl sszekeverjk, hozzadjuk a tejflt, st s szksg esetn tejjel lgytjuk a tsztt. Nyjtdeszkn kinyjtjuk kb.1, 5-2 cm vastagsgura, kssel bercsozzuk, s megfelel mret tepsibe tesszk. A tetejt, hogy szp srga legyen (en inkbb barnra stve szeretem) a felvert tojssal megkenjk.
Forr stbe tesszk. Stse utn kssel tetszleges nagysgura vgjuk.
Hozzvalk: A tszthoz: 1/2 kg liszt, 1/4 kg vaj vagy margarin, 2 dl tejfl, 1 csomag. stpor, s,
A tszta kenshez: 1 db tojs,
A dsztshez: reszelt sajt
A st s a stport a lisztbe tesszk, elkeverjk, majd a vajjal elmorzsoljuk, s hozzadva a tejflt sszegyrjuk kzepes kemnysg tsztra. Fliba csomagolva htszekrnyben pihentetjk 1 ra hosszat. Kivve kb. 2 ujjnyi vastagsgra nyjtjuk, les kssel 1 - 2 mm mlyen cskokat vagdosunk a tetejre, majd pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. A tepsit kikenjk a vajjal, majd a pogcskat kt kzzel meghengergetjk, hogy magasabbak legyenek, s nem tl szorosan beletesszk a tepsibe. A tojst felverjk, s megkenjk vele a pogcsk tetejt, majd reszelt sajttal megszrjuk. A stt elmelegtjk, s magas hmrskleten aranysrgra stjk
50 perc Nehzsg: 1
Hozzvalk: 25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, kshegynyi kmnymag, 1 mokkskanl szdabikarbna, 1 teskanl s
Elksztse: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beledolgozzuk az aludttejet, a st, a kmnyt s a szdabikarbnt. Sima tsztv gyrva lisztezett deszkn ujjnyi vastagra nyjtjuk, s apr pogcskat szaggatunk belle. Stlemezre tesszk, s forr stben pirosra stjk.
Hozzvalk: 3 tojs srgja, 2 doboz kefir, 3 evkanl cukor, 1 evkanl s, 5 dkg leszt, 1 kg liszt, 0,5 kg margarin
A kefirt felmelegtjk hozzadjuk a cukrot, a tojssrgjt, az lesztt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszk a st s a kefires masszt. Jl sszegyrjuk s negyedra mlva, jra sszegyrjuk.
Ujjnyira elnyjtjuk, megkenjk tojsfehrjvel, rszrjuk a reszelt sajtot, kiszaggatjuk, 1 rt hagyjuk meleg helyen kelni.
30 dkg liszt, 15 dkg Rma margarin, 15 dkg tr, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojs, 2 dkg leszt, 0.5 dl tej, 1 tk. s; tetejre 1 tojssrgja, 5 dkg reszelt sajt
Az lesztt a tejben felfuttatjuk, majd a tszta anyagaival sszegyrjuk. Kb. 1 rig meleg helyen kelesztjk. Ezutn jnyi vastagra nyjtva kiszaggatjuk, zsrozott tepsibe rakjuk. Tetejt tojssrgjval megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk.
Hozzvalk: 25 dkg savany kposzta, 10 dkg zabpehely, 2 tojs, 1 dl tej, 1 ppozott teskanl Vegeta, 1 kis fej vrshagyma, 2 evkanl olaj, 1 mokkskanl csombor (borsikaf), 3-4 evkanl zabliszt, olaj a stshez.
A savany kposztt nagyon aprra vgom. A megtiszttott vrshagymt finomra metlem, s olajon megfonnyasztom. A zabpehelyre rntm a tejet s a habosra vert tojst. Beleszrom a fszereket, majd hozzkeverem a savany kposztt s a fonnyasztott hagymt, valamint 2 evkanl zablisztet. 10 percnyi vrakozs utn az egszet sszedolgozom. A masszbl nedves vagy olajos kzzel kis pogcskat formzok, amit meghempergetek a megmaradt zablisztben, s a b, forr olajban pirosra stm mindkt oldalt. Burgonyaprvel vagy petrezselymes rizzsel tlalom.
40 dkg szikkadt tr, 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojssrgja, s, kmnymag, a kenshez 1 tojs
A trt a liszttel, margarinnal, sval meg a tojssrgjval sszegyrjuk, alaposan kidolgozzuk, s msnapig llni hagyjuk. Sts eltt ujjnyi vastagra nyjtjuk, kis pogcskat szaggatunk belle s a tetejket tojssal kenve, kmnymaggal meghintjk. Kszthetjk sajtosan is, akkor a tetejt reszelt sajttal hintjk meg. Stben szp aranysrgra stjk.
Hozzvalk: 25 dkg finomliszt, 10 dkg tarkabab, 1/2 dkg friss leszt, 1/2 dl tej, 1/2 dl tejfl, 10 dkg zsr, 1 egsz tojs, 1 teskanl s, 1 mokkskanl trtt fekete bors; a tszta tetejre: 1/2 dl tej.
A langyos tejben simra keverjk a sztmorzsolt lesztt, s felfuttatjuk. Gyrtbln a zsrral elmorzsoljuk a lisztet, majd a kzepbe mlyedst vjunk, amibe belentjk a felfutott lesztt, a tojst, a tejflt s a szitn tnyomott ftt babot. A st s a borsot is rszrjuk, majd jl sszedolgozva, sima tsztv gyrjuk. Langyos helyen, a tetejt belisztezve s tiszta ruhval letakarva, dupljra kelesztjk. Ezutn lisztezett deszkn flujjnyi vastagra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, s ismt kelesztjk fl rig. Vgl a tetejt bekenjk tejjel, s stlemezre tesszk. Elmelegtett, forr stben, kzepes lngon megstjk.
Hozzvalk: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsr, 1 evkanl s, 1 tojs, 1 csomag stpor, 4 dl tejfl.
Az anyagokbl tsztt ksztnk, ujjnyi vastagra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszaktjuk, tetejket kssel recsre bevgjuk, egy kvskanl tejflt s egy kvskanl tojssrgjt az elejn flretesznk, most ezzel bekenjk a pogcskat. Forr stbe tesszk, s kzepes tznl egyenletesen megstjk.
Hozzvalk: 13 dkg zsr, 50 dkg liszt, 2-3 dl tejfl, s, a kenshez: 2 db tojssrga
A zsrt egy kevertlba tesszk, s fakanl segtsgvel habosra kikeverjk. Hozzadjuk a lisztet, megszzuk s annyi tejflt adunk hozz, hogy a tszta kiss lgy maradjon. Ujjnyi vastagra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiformzzuk, tojssrgjval megkenjk, s forr stben rzsasznre stjk. Azonnal, melegen tlaljuk.
20 dkg rtesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejfl, s, a tetejre 1 tojs, hmozott mandulaszemek
A lisztet, margarint, tejflt, st sszedolgozzuk, 1 jszakn t, htben pihentetjk. (Ne ijedjnk meg, ha ragad a tszta!) Msnap 3-szor hajtogatjuk, ujjnyi vastagra nyjtjuk, kis pogcskat szrunk ki. Tetejket tojssal megkenjk. Mindegyik pogcst 1 mandulval dsztjk. Forr stben aranysrgra stjk. Melegen s hidegen egyarnt nagyon finom.
Hozzvalk: Liszt 0.5 kg, vaj 28 dkg, cukor 10 dkg, s 1 kshegynyi, tojs 2 db, tejfl 1.5 dl. Tetejre 1 db tojs.
Elksztse: Lisztet a vajjal eldrzsljk, a cukorral, kis sval 2 tojssal s kb. 1.5 dl tejfllel knny tsztnak gyrjuk ssze. Egy rig hagyjuk lisztezett deszkn pihenni, kinyjtjuk ujjnyi vastagra, bevagdossuk a tetejt, kzpmretre kiszaggatjuk, felvert tojssal bekenjk, kistjk.
A tszta: 1 kg liszt, 1 1/2 rma, 3 tojs srgja, 5 dkg leszt (felfuttatva cukros tejben), 1 1/2 pohr tejfl, 2 evkanl s. sszegyrjuk, s hromszor hajtogatjuk. Egy rt kelni hagyjuk, a tetejre sajtot tesznk.
Hozzvalk: 25 dkg Rma margarin, 30 dkg finomliszt, 6 evk. vz, 1 evk. 10 %-os ecet, 1 evk. s, 5 dkg Trappista sajt, 1 db tojs.
A hozzvalkat sszegyrjuk, s lisztezett alufliba tve a htbe tesszk, legalbb kt rra. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, kiszaggatjuk, tetejt felvert tojssal megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk, s 20 perc alatt halvny rzsasznre stjk.
Elksztse: 1/4 kg trt, 1/4 kg lisztet s 1/4 kg margarint, kevs st sszekeverek, s egy jszakra a htbe teszem. Msnap pogcskat szaggatok belle, a tetejt megkenem tojs srgjval s megszrom reszelt sajttal. Stpaprral blelt stben kb. 15-20 perc alatt ksz s nagyon finom.
Hozzvalk: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejfl, s, 1/2 kg zsr vagy margarin, tej, 1 tojs.
Elksztse: A lisztet a zsrral jl sszekeverjk, hozzadjuk a tejflt, st es szksg esetn tejjel lgytjuk a tsztt. Nyjtdeszkn kinyjtjuk kb. 1,5 - 2 cm vastagsgra, kssel bercsozzuk, s megfelel mret tepsibe tesszk. A tetejt, hogy szp srga legyen (en inkbb barnra stve szeretem) a felvert tojssal megkenjk. Forr stbe tesszk. Stse utn kssel tetszleges nagysgra vgjuk
Hozzvalk: 3 tojs srgja, 2 doboz kefir, 3 evkanl cukor, 1 evkanl s, 5 dkg leszt, 1 kg liszt, 0,5 kg margarin
Elksztse: A kefirt felmelegtjk hozzadjuk a cukrot, a tojssrgjt, az lesztt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszk a st s a kefires masszt. Jl sszegyrjuk, s negyedra mlva jra sszegyrjuk. Ujjnyira elnyjtjuk, megkenjk tojsfehrjvel, rszrjuk a reszelt sajtot, kiszaggatjuk, 1 rig hagyjuk meleg helyen kelni.
50 perc Nehzsg: 1
Hozzvalk: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tszta, 1 tojssrga, 3 gerezd fokhagyma, fl dl tej, 5 dkg vaj, s s trtt fekete bors, zls szerint
Elksztse: A megtiszttott s ppesre zzott fokhagymt habosra keverjk a vajjal, a sval, a borssal. A felengedett tsztt lisztezett deszkn fl centi vastagra nyjtjuk, s likrspohrral kiszaggatjuk. Egy-egy tsztakorongot megkennk a fszeres vajjal, s rillesztve egy msikat, kicsit sszenyomjuk, Aluflival blelt stlemezre helyezzk, nem tl szorosan egyms mell. Tetejket megkenjk tejes tojssrgval, s forr stben, takarklngon, barnspirosra stjk.
Hozzvalk: 33 dkg liszt, 1 tojs srgja, langyos ecetes vz, 1 csipet s, 30 dkg margarin.
Elksztse: A lisztbl, tojssrgjbl, az ecetes langyos vzbl a sval rtestszta kemnysg tsztt gyrunk. Kinyjtjuk s rkenjk a margarint, sszehajtjuk, ktszer megismteljk. Hideg helyen pihentetjk ktszer 1/2 rt. Vkonyra kinyjtjuk, kiszaggatjuk, tetejre sajtot szrunk, s forr stben stjk.
Hozzvalk: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejfl, 1 kvskanl s, 1 kvskanl stpor.
Elksztse: Tetszs szerint zesthetjk tepertvel, sajttal. sszekeverjk a tsztt, elnyjtjuk megkenjk tepertvel, hajtogatjuk, 20 percet pihentetjk, forr stben stjk. Ha nem tepertvel ksztjk, akkor sajttal szrjuk, s gy stjk.
90 perc Nehzsg: 1
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 3 tojssrga + 1 egsz tojs, 3 evkanl tejfl, 15 dkg ftt fstlt hs, kevs bor, 1 mokkskanl s, 1 mokkskanl trtt fekete bors
Elksztse: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzadjuk a ledarlt fstlt hst, a tejflt, a st, a borsot, a tojssrgt s annyi bort, hogy kemny, de azrt jl nyjthat tsztt kapjunk. Lisztezett deszkn ksfoknyira kinyjtjuk, sszehajtogatjuk, majd ezt a mveletet 20-20 perces pihentets utn mg ktszer megismteljk. Harmadszorra flujjnyi vastagra nyjtjuk, apr pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, megkenjk a tojssal a tetejt, s elmelegtett forr stbe tve kzepes lngon pirosra stjk.
Hozzvalk: Liszt 12.5 dkg, ttrt ftt burgonya 25 dkg, sonka 12.5 dkg, vaj 5 dkg, s ksh., tojs 1 db.
Elksztse: A lisztet, a ftt, ttrt burgonyt, a finomra vgott sonkt, vajat, kis st hirtelen sszegyrunk, kisujjnyi vastagra kinyjtjuk, apr pogcsaszaggatval kiszrjuk, felvert tojssal megkenjk, s gyorsan kistjk. Melegen, tehoz igen j.
2 dkg lesztt kis cukorral langyos tejben felfuttatunk. 30 dkg lisztet 15 dkg ftt, ttrt burgonyval, 1 tojssal, 1 csapott kk. sval, 1 csipet rlt borssal, a felfutott lesztvel kzepes kemnysg tsztv gyrjuk. Langyos helyen 15 percig kelesztve kinyjtjuk, olvasztott zsrral kenve, megszrjuk 4 dkg ftt, vagdalt, fstlt sonkval. sszehajtva, 15 percig pihentetjk. Ezt mg 4-szer ismteljk. Utoljra ujjnyi vastagra nyjtva, pogcskat szaggatunk belle, tojssal kenve, zsrozott tepsibe tve, kzepes hfok stben stjk.
26 dkg lisztet 15 dkg zsrral, 12 dkg ftt, ttrt krumplival, 1 egsz tojssal, 1 cs. Vncza-stporral, kshegynyi borssal s sval deszkn sszegyrunk. Vkonyra nyjtjuk, meleg fstltszalonna-zsrral megfrcskljk, s 12 dkg durvn vagdalt, puhra ftt, ersen fstlt sonka, vagy tarja negyedrszmennyisgvel megszrjuk. Ezt a kinyjtst s hajtogatst, mint az elst, mg ngyszer ismteljk. Mg legvgl ujjnyi vastagra nyjtjuk, s vgval kiszrva, zsrozott tepsiben tojssal megkenve, szp pirosra stjk.
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 15 dkg zsr, 15 dkg ttrt, ftt burgonya, 15 dkg vagdalt, ftt, fstlt sonka, 1 tojs, 2 dkg leszt, s, bors.
Az lesztt egy pici cukorral langyos tejben vagy vzben felfuttatjuk. A lisztet a burgonyval, a tojssal, egy csapott kvskanl sval, egy csipet borssal s az lesztvel sszelltjuk, s kzepes kemnysg tsztv dolgozzuk. Langyos helyen egy negyed ra hosszat kelesztjk, kinyjtjuk, megkenjk olvasztott zsrral, s megszrjuk a vagdalt sonka egynegyedvel. sszehajtjuk, s 15 percig pihentetjk. Ezt a mveletet mg ngyszer ismteljk meg. Utoljra ujjnyi vastagra nyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszrjuk, s tojssal megkenjk. Kizsrozott tepsibe rakjuk, s kzepes hfokon megstjk.
8 szemlyre Nehzsg: 2 Elksztsi id: 90 perc
Hozzvalk: 25 dkg finomliszt, 1 ppozott teskanl stpor, 1 mokkskanl trtt fekete bors, 1 teskanl s, 3 tojssrgja, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg ftt fstlt hs, 10 dkg reszelt fstlt sajt, a tszta nyjtshoz kevs liszt, a tszta megkenshez 1 tojs
Elksztse: A lisztet mly tlba szrjuk, s elkeverjk benne a stport, a trtt fekete borsot, valamint a st. Mlyedst ksztnk a kzepbe, s belentjk a tojssrgkat. A ftt fstlt hst ledarljuk. A reszelt sajtot, a fstlt hst s az elforgcsolt vajat a lisztes tojssal sima tsztv gyrjuk. Cipv formljuk, a fellett belisztezzk, s a htszekrnybe tesszk fl rra. Ezutn lisztezett deszkn ujjnyi vastagra kinyjtjuk, s 2 cm tmrj pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Egymshoz nem tl kzel stlemezre tesszk, s a tetejket megkenjk kevs felvert tojssal. Elmelegtett, forr stbe toljuk, s 5 perc mlva a lngot takarkra mrskelve, megstjk. A stlemezrl vatosan, lapttal alnylva, mg melegen levesszk, s tlra vagy tlcra rakjuk. Fszeres, finom borkorcsolya szraz vagy flszraz, fehr- vagy vrsbor mell.
40 dkg lisztet elkevernk 1 cs. V.-stporral s 20 dkg zsrral deszkn elmorzsolunk. Hozzgyrunk zls szerinti mennyisgben st, 1 egsz tojst s 10 dkg vkony, keskeny cskokra vgott fstlt szalonnt, hozzadva annyi tejflt, hogy knnyen nyjthat legyen. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, les pogcsavgval kiszrjuk s tojssal megkenve, forr stben barnra stjk. Igen j kirndulsi stemny.
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 3 dkg zsr, 2 dkg leszt, 2 dl aludttej vagy kefir, 25 dkg ftt ttrt burgonya, s, fehr bors
Elksztse: A lisztet a zsrral elmorzsoljuk, majd hozzadjuk a kevs langyos vzben felfuttatott lesztt, az aludttejet, szzuk, borsozzuk, majd jl sszedolgozzuk. Vkonyra nyjtjuk, olvasztott zsrral megkenjk. Rszrjuk a burgonya 1/3-t. Hrom rszre sszehajtva pihentetjk. A mveletet 25 percenknt mg ktszer megismteljk. Az utols pihentets utn ujjnyi vastagra nyjtjuk, tetejt bevagdossuk, s kiszaggatjuk. Tizent percnyi pihentets utn felvert tojssal megkenjk, s pirosra stjk.
Elksztse: Ngy-t nagyobb burgonyt hjban megfznk, leszrjk, s mg forrn szitn ttrjk. Ha kihlt, kt-hrom kanl liszttel, kt tojssrgja s kevs sval sszegyrjuk, kinyjtjuk ujjnyi vastagsgra, s egy kisebbfajta fnkszrval pogcskat szurklunk ki belle, s forr zsrban kistjk.
Hozzvalk: Ftt burgonya 25 dkg, vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, tojs 1 db, s 1 kk.
Elksztse: Egy negyed kil ftt, ttrt burgonyt, kvskanl st, negyed kil vajat, lisztet gyorsan sszegyrunk. Negyedrai idkzben hromszor nyjtjuk, negyedik nyjtsnl ujjnyi vastagsgra hagyjuk, apr pogcskra szaggatjuk, tojssal megkenjk, s forr stben stjk.
Hozzvalk 4 szemlyre: 70 dkg burgonya, 25 dkg mirelit zldbors, 10 dkg mogyor, 1 tojs, 2 evkanl liszt, 2 teskanlnyi csps pirospaprika, 2 teskanl rlt koriander, 2 teskanl rlt rmai kmny, kshegynyi rlt fahj, szegfszeg, nizs s mustrmag, s, 1 dl olaj.
A burgonyt meghmozzuk, feldaraboljuk, ss vzben megfzzk, leszrjk s sszetrjk. A zldborst ss vzben megfzzk, majd lecspgtetve a burgonyappbe keverjk. Hozzadjuk a fszereket, a tojst, majd a masszbl nyolc gombcot formlunk. Lisztbe hempergetjk, ellaptjuk, majd belenyomkodjuk a durvra vgott mogyort. Nem tl forr olajon, mindkt oldalon kb. 5 percig stjk.
25 dkg rtesliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg ftt, ttrt burgonya, 2 tojs, 2 dkg leszt, kk. s
A lisztet a margarinnal meg a ftt, ttrt burgonyval sszegyrjuk, megszzuk, az lesztt belemorzsoljuk s a tojssrgkkal sszedolgozzuk. Meleg helyen 1 rt pihentetjk, majd ujjnyi vastagra nyjtjuk, s pogcskat szaggatunk ki. Tetejket kssel bevagdossuk, a tojsfehrjkkel megkenjk s mg 10 percig kelesztve a pogcskat, a stben aranysrgra stjk.
40 dkg ftt s ttrt burgonyt sszekevernk 20 dkg liszttel, az egszet 10 dkg margarinnal elmorzsoljuk. 4 dkg lesztt 1 dl tejben felfuttatunk, s a burgonys masszhoz ntjk. 2 db tojst, 1 kiskanl st adunk hozz, , s sszegyrjuk. 30 dkg flkemny vri sajtot lereszelnk, a tsztt egyms utn hromszor kinyjtjuk, reszelt sajttal megszrjuk s hajtogatjuk. A harmadik hajtogats utn 1 rt kelesztjk, keleszts utn 2 cm vastagra nyjtjuk, kiszaggatjuk, tojssal megkenjk, s forr stben megstjk.
Hozzvalk: 250 g ftt, ttrt burgonya, 180 g vaj vagy margarin, 250 g sima liszt, egy kevs tejfl, 1 tojssrgja, s, 20 g leszt, tojsfehrje a pogcsk megkenshez, kemny sajt a megszrsukhoz.
A lisztet megszitljuk, s kt rszre osztjuk. Az egyik felt sszegyrjuk a vajjal, a msik felt pedig a ftt, ttrt burgonyval, a tojssrgjval, a tejflben elmorzsolt lesztvel meg egy kevs sval. Liszttel meghintett gyrdeszkn kinyjtjuk, a kzepre tesszk a vajas tsztt, rhajtogatjuk a krumplis tsztt, jra kisodorjuk, s gy hajtjuk ssze, mint a leveles tsztt. 15 percig pihentetjk, majd mindezt mg hromszor megismteljk. Ezutn a tsztt 1 1/2 cm vastagra kisodorjuk, s pogcst szaggatunk belle. A pogcsk tetejt kssel bevagdaljuk, megkelesztjk ket, stlemezre rakjuk, s elmelegtett stbe toljuk. Mieltt megslnnek, kivesszk a stbl, megkenjk tojsfehrjvel, megszrjuk reszelt sajttal, s kszre stjk.
Melegen tlaljuk.
Hozzvalk: 15 dkg finomliszt, 15 dkg tisztn mrt nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt parmezn (jelleg) sajt, 1 tojs, 1 mk. s, kshegynyi rlt fehr bors, a tetejre 3 dkg reszelt sajt
Elksztse: A megtiszttott burgonyt szeletekre vgom, s ss vzben megfzm. Leszrm s ttrm. Ha kihlt, sszedolgozom a liszttel, a darabokra vgott vajjal, a reszelt sajttal, a tojssal, a sval s a borssal. Sima tsztv gyrva cipra formlom, s legalbb 3 rn keresztl hagyom pihenni. Ezutn lisztezett deszkn flujjnyi vastagra kinyjtom, s a legkisebb mret pogcsaszaggatval (vagy likrspohrral) kiszaggatom. A tetejre rszrom a reszelt sajtot s az elmelegtett, kzepes hfok stben szp srgra megstm. A tepsiben hagyom kihlni, csak aztn teszem tlra. Frissen j igazn. (Ha megmarad belle, fogyaszts eltt betehetjk a stbe, olyan lesz, mintha frissen slt volna.)
Hozzvalk: 120 g ftt, ttrt burgonya, 100 g zsr, 30 g vaj, 500 g dars liszt, tej, 2 tojssrgja, s, 30 g leszt.
A tltelkhez: 250 g sonka, vagy maradk fstlt hs.
A lisztet elkeverjk a burgonyval, megszzuk, s az olvasztott vajjal, a tojssrgjval meg a tejben megfuttatott lesztvel sszegyrjuk. Meleg helyen megkelesztjk, majd a megkelt tsztt gyrdeszkn kisodorjuk, s pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Minden pogcsra tesznk egy halom darlt sonkt, befedjk egy msik pogcsval, a szlt jl lenyomkodjuk, s pogcsaszaggatval mg egyszer kiszaggatjuk. A megtlttt pogcskat egy kis ideig mg pihentetjk, majd forr zsrban mindkt felket vilgospirosra stjk.
Prolt zldsghez vagy klnfle fzelkekhez tlaljuk.
Hozzvalk: 300 g ftt, ttrt burgonya, 300 g zsros sonka, 300 g dars liszt, 2 tojs, s, vaj a megkenshez.
A hjban ftt burgonyt kihtjk, meghmozzuk s ttrjk. Az aprra vgott sonkt, a lisztet meg a 2 tojst megszzuk, s sszegyrjuk. A tsztt liszttel meghintett gyrdeszkn kisodorjuk, pogcskat szaggatunk belle, a pogcsk tetejt kssel bevagdossuk, kikent stlemezre rakjuk, megkenjk olvasztott vajjal, s ers lngon megstjk.
Tehoz tlaljuk.
Hozzvalk: 250 g ftt, ttrt burgonya, 250 g vaj vagy margarin, 250 g sima liszt, egy kevs s, 1 csomag stpor, tojs a megkenshez.
A hjban ftt, ttrt burgonyt megszzuk, s sszegyrjuk a stporral sszekevert liszttel meg a vajjal vagy margarinnal. A tsztt liszttel meghintett gyr- deszkn 1 cm vastagra kisodorjuk, kis pogcskat szaggatunk belle, a pogcskat megkenjk tojssal, megszzuk, s ers lngon megstjk.
Elksztse: 20 deka lisztbl, 20 deka vajbl, 10 deka reszelt parmezn sajtbl, 10 deka reszelt emmenthali sajtbl, egy kshegynyi szdabikarbnval, kis sval s hrom tojs srgjval tsztt gyrunk. Jl kidolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyjtjuk, kis pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, a fele mennyisget megkenjk tojssrgjval s megstjk. Ha megsltek s kihltek, a meg nem kent pogcsk tetejt megkenjk szardells vajjal, vagy derbi-sajttal vagy, brmilyen puha sajttal s a megkent pogcskat a tetejre helyezzk.
75 dkg liszt, 75 dkg rtesliszt, 50 dkg zsr, 50 dkg reszelt trappista sajt, 6 dl tejfl, 5 dkg leszt, 8 tojs, 2 ek. s, 2 ek. cukor, 1.5 dl tej
A lisztet a zsrral elmorzsoljuk. Kzepn lyukat ksztnk, ebbe rakjuk a st, tejflt, a sajt felt, 5 tojst, 1 ek. cukrot. Az lesztt 1 ek. cukorral destett tejben felfuttatva az anyagokhoz adjuk, sszegyrjuk. Fl rt pihentetve Ujjnyira nyjtjuk. Tetejt tojssal kenjk, rszrjuk a tbbi sajtot. Kis pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, kzpmeleg stben stjk
Elksztse: 3 dkg lesztt kevs tejben felfuttatunk. sszedolgozunk vele 50 dkg lisztet, 2 dl tejflt, 25 dkg margarint, 20 dkg reszelt sajtot, kevs st, s 4 tojs srgjt. Kicsit pihentetjk, megkenjk, szaggatjuk s stjk.
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 25 dkg zsr vagy margarin, 5 dkg leszt, 2 tojs srgja, 1 csapott evkanl s, 25 dkg reszelt trappista sajt, kis tej a gyrshoz.
Elksztse: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A felfuttatott lesztt hozzadjuk, s a tbbit hozzadva az egszet sszegyrjuk, de a reszelt sajtbl hagyunk a tetejre is. Hromszor hajtogatjuk. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, a tbbi reszelt sajtot a tetejre szrjuk. Kiszaggatjuk, s forr stben stjk.
85 perc Nehzsg: 2
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtr, 10 dkg reszelt fstlt sajt, 1 tojs, 2 dkg leszt, 1 dl tej, 1 dl tejfl, 1 teskanl s, 1 mokkskanl cukor, 1 mokkskanl rlt fehr bors, a pogcsa kenshez fl dl tej
Elksztse: A langyos tejben elmorzsoljuk az lesztt, belekeverjk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk. Ezutn a margarint sztmorzsoljuk a liszttel, hozzadjuk a felfutott lesztt, a juhtrt, a tejflt, a st, a fehr borsot, jl sszegyrjuk, s mly tlba tesszk. Tetejt belisztezzk, s tiszta konyharuhval letakarva meleg helyen dupljra kelesztjk. Lisztezett deszkn ujjnyi vastagra kinyjtjuk, kzepes mret pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, s a tetejt megkenjk tejjel. Reszelt sajttal bven megszrjuk, s elmelegtett forr stben kzepes lngon megstjk. gyeljnk a stsre, mert a sajt hamar megbarnul.
Elksztse: Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka margarint, s elkevernk benne egy deci joghurtot, meg hrom deka sszemorzsolt lesztt. sszedolgozzuk 50 deka rtesliszttel, egy kiskanl sval, s nedves ruhval letakarva, egy rig pihentetjk. Ezutn lisztezett deszkn ktujjnyi vastagra nyjtjuk, kzepes nagysg pogcsaszaggatval kiszrjuk. s minden darabba kssel gy vgunk bele, hogy beletolhassunk egy dobkocka nagysg puha sajtdarabot. Az eredeti formjra gmblygetjk, s tetejt tojssrgval kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a stben szp pirosra (kb. fl ra) megstjk. Egy nagy tl, omls pogcst kapunk ebbl a mennyisgbl.
25 dkg juhtr, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg leszt, reszelt sajt, s, tojs, kmnymag
A juhtrt a liszttel, margarinnal, sval, az elmorzsolt lesztvel sszegyrjuk. 2 rt pihentetve ujjnyi vastagra nyjtjuk. Kiszaggatjuk, tetejket tojssrgjval kenjk, reszelt sajttal, kmnymaggal megszrjuk. Fl rt pihentetjk, elmelegtett stben rzsasznre stjk.
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dkg leszt, 2 tojs, 1 dl tej, s
Kovszt ksztnk 6 dkg lisztbl, a langyos tejbl, az lesztbl. Ha megkelt, belerakva a tbbi lisztet, st, 15 dkg sajtot, 2 tojssrgjt, 15 dkg vajat, sszegyrjuk, 30 percig pihentetjk. Lisztes deszkn hvelykujjnyira nyjtva, kisebb pogcsaszaggatval kiszrjuk. Tetejt a tojsfehrjvel kenve, a tbbi sajttal hintve, 30-40 percig kelesztjk. Forr stben pirosra stjk.
(1 nagy gztepsi)
Hozzvalk: 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt fstlt sajt, 10 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 2 tojssrga, 2 evkanl tejfl, 1 teskanl s, 1-1 mokkskanl trtt fehr bors s stpor, a tetejre 1 tojs s 5 dkg reszelt sajt.
A zabpelyhet finomra darlom. Gyrtblra ntm a zabpehellyel, a fszerekkel s a stporral elkevert lisztet, mlyedst vjok a kzepbe, amibe beletm a tojssrgkat s belekanalazom a tejflt. Ezutn beleszrom a reszelt sajtot s a darabokra vgott margarint. Az egszet gyorsan sszegyrom, majd lisztezett deszkn egy centi vastagra kinyjtom. Lisztbe mrtott kicsi pogcsaszaggatval kiszaggatom, s stlemezre rakom, nem tl szorosan egyms mell. A tetejt felvert tojssal megkenem, rszrok kevs reszelt sajtot, s az elmelegtett forr stben szp aranysrgra stm. Vigyzat! Nem szabad barnra stni, mert az gett sajt keser lesz! A forr pogcskat vatosan, lapt segtsgvel leszedem a stlemezrl, s hagyom, hogy kihljn. Hetekig is friss marad, ha dobozban tartjk, nedvessgtl elzrva.
60 dkg lisztet elmorzsolunk 16 dkg zsrral, 2 tojs srgjval, sval, 1 dl tejfllel s 2 dkg lesztvel.
Kicsit pihentetjk. Kinyjtjuk, megkenjk 10 dkg felolvasztott vajjal s megszrjuk 8 dkg reszelt sajttal. sszehajtogatjuk, pihentetjk kb. 15 percig. Ezt ktszer ismteljk.
Kiszaggatjuk, s a tepsin megkelesztjk. Kb. 30 perc. Tetejt megkenjk tojs srgjval s megszrjuk reszelt sajttal.
Hozzvalk: Fl kg liszt, negyed kg Rama margarin, teskanlnyi s, 2 dl tejfl, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojs fl csomag stpor, vagy kt s fldeknyi leszt
A lisztbe belekeverem a st, s a stport, sszemorzsolom a margarinnal, beleteszem a sajt 2/3 rszt, utna a tojs srgjval, s a 2 dl tejfllel sszegyrom. Pihentetem kb. 20-30 percig, kinyjtom s tetszs szerint, vagy pogcst szaggatok, tepsibe teszem, megkenem a tojs felvert fehrjvel, megszrom a reszelt sajttal, s forr stben megstm. (Kb. 15-20 perc)
Ha nem pogcst csinlok, akkor a kinyjtott tsztra rkenem a felvert tojsfehrjt, rszrom a sajtot, s derelyemetszvel tetszs szerinti rudakra, vagy kockkra vgom. Ezutn teszem stlemezre, s forr stben megstm.
Hozzvalk: Fl kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teskanlnyi s, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojs fl csomag stpor, vagy kt s fl deka, leszt, annyi tejfl, hogy megfelel kemnysg tsztt kapjunk, kb. 1 dl.
Az elksztsi md ugyanaz, mint az elznl, csak a vaj miatt finomabb.
Hajtogatni kell, ezrt idignyesebb!
Hozzvalk: Fl kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teskanlnyi s, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojs, fl csomag stpor, vagy kt s fl deka, leszt, 2 dl tejfl
A lisztet, st, margarint stport jl sszemorzsolom, majd hozzteszem a tojssrgjt, s a tejflt. sszegyrom, pihentets nlkl kinyjtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszrom a sajt egy harmadval, majd feltekerem, mint a bejglit, kicsit kinyjtom, s hajtogatom. kb. 20 percig pihentetem, ismt kinyjtom, megkenem az olvasztott vaj msik felvel, ismt megszrom a reszelt sajttal, sszetekerem, hajtogatom, s pihentetem. Ismt kinyjtom, hajtogatom, de most mr nem kenem meg semmivel. Pihentets utn kinyjtom, s a szoksos mdon pogcskat szaggatok, megkenem a tojs fehrjvel, megszrom sajttal, s kistm.
Ez bonyolultabb, de "leveles" lesz.
60 dkg lisztben eldrzslnk 1 rma margarint, belereszelnk 20 dkg trappista sajtot, s az egszet jl sszekeverjk. 2.5 dkg lesztt 2 dl tejben felpuffasztunk. Fl pohr tejflt, kt tojst, kevs st, s a felpuffasztott lesztt beletve jl sszegyrjuk. Pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, majd reszelt sajttal a tetejt megszrjuk s 180 C fokos elmelegtett stben aranysrgra stjk.
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 1 doboz tejfl, 1 Rma margarin, 1 teskanl s, 1 egsz tojs, kevs reszelt sajt
Elksztse: A lisztet a margarinnal, sval, tejfllel s az egsz tojssal sszegyrjuk. Az gy kapott masszt egy jszakra a htbe tesszk. Msnap a tsztt kinyjtjuk kb. 1 cm vastagsgura, megkenjk tojssal s megszrjuk a reszelt sajttal s felvgjuk tetszs szerint. Forr stben, de alacsony hmrskleten inkbb szrtjuk, mint stjk. Megjegyzs: Gyors s finom!
Elksztse: Egy kil liszttel fl kil j aprra sszevgott, friss tepertt drzsljnk el, azutn, tegynk bele 3 deknyi lesztt, kt egsz tojst, egy kvskanlnyi st s deczi tejfelt. Mindezeket gyrjuk jl ssze, azutn nyjtsuk ki ktujjnyi vastagra, s vgjuk ki kzpnagysg pogcsknak. A hulladk-tsztkat jra gyrjuk ssze s azt is vgjuk ki ppen gy, mint a tbbit. A pogcsk tetejre ksfokkal v |