Témaindító hozzászólás
|
2008.06.25. 15:14 - |
Hordós savanyúság
Hozzávalók: 1 db 50 literes zárt fedelű hordó;
Zöldségek: uborka, paprika, zöld paradicsom, káposzta szeletelve, hagyma, sárgarépa, karfiol, kis dinnye;
Alaplé: 25 liter víz, 2,5 kg kristálycukor, 1,25 kg só, 3 liter 20 %-os ecet, 7,5 dkg timsó, 2,5 dkg citromsav, 2,5 dkg babérlevél, 2,5 dkg borkénpor, 8,75 dkg nátriumbenzoát, 5 dkg szemes bors.
A hozzávalókat az edénybe rakjuk, jól összekeverjük, hogy az alaplében a cukor és a só teljesen olvadjon el. A tisztára mosott savanyítanivalót folyamatosan lehet az edénybe rakni, ahogy a kertben érik. Savanyítható benne: uborka, paprika, zöld paradicsom, káposzta szeletelve, hagyma, sárgarépa, karfiol, kis dinnye. A nagyobb darabokat szeletelve tesszük az edénybe.
|
MIGY receptjei!!!
Erzsi-féle savanyúság!
3 liter víz
40dkg cukor
15 dkg só (4 púpos evőkanál)
1,2 liter 10 %-os ecet
3 kávéskanál szódabikarbóna
fél csomag szalicil
Ezt jól elkevertni, és félre rakni, bármikor felhasználható. Kb. 5 kg uborkához elég. De lehet bármilyen savanyítanivalóhoz tenni.
Hordós savanyúság (sokan bedobálósnak hívják)
A leírt mennyiséget egy 30 literes hordóhoz kell elkészíteni.
Csak műanyag, vagy fakanállal lehet belenyúlni !!!!!! FONTOS !!!!!
10 liter víz
1kg cukor
0,5 kg só
1 liter 10%-os ecet
2 dkg timsó
1 dkg borkősav
1dkg babérlevél
1 kávéskanál borkén por
3dkg nátriumbenzoát
2dkg szemes bors
meggyfalevél, kapor, torma, koriander, mustármag ízlés szerint.
Amikor a lé elkészült, csak bele kell dobálni a savanyítandó zöldségeket. Kb. egy hét múlva már fogyasztható, és nem kell a levet kidobni, sőt ha van mivel, lehet pótolni is azt amit kiszedtünk belőle. Így nehezen fog kifogyni a hordóból a savanyú, és mindig más az összetétele. :-)
Én szoktam ebbe mindent rakni: uborka, zöld paradicsom, kisdinnye, paprika, hagymakarikák, karfiol, káposzta, sárgarépa, cukkini, gyöngyhagyma, meg bármi ami csak eszembe jut, vagy éppen terem.
Friss nyári savanyúság
Egy fej káposzta, 3-4 nagy fej vörös hagyma, 4-5 paprika, 4-5 érett paradicsom.
Ezeket vékonyra szeletelem, majd ízlés szerint cukrozom, sózom, és egy kis ecetet is öntök rá. Jól összekavarom, és állni hagyom egy napig. Nagyon finom levet ereszt magának, és azonnal fogyasztható. Nem tévedés, nem kell bele víz! Ha tovább el akaom tartani, akkor viszont szükséges bele egy kis tartósító, vagy üvegbe gyömöszölöm, és egy kis olajat öntök a tetejére, hogy ne romoljon meg.
Leírom még az anyósom savanyúkáposzta receptjét,amit bizony féltve őrzött, és nagyon finom, és ha ősszel megcsinálom, még tavasszal is finom ropogós marad a káposzta.
A Mama káposztája
10kg káposztához teszünk egy marék sót, 5-6 babérlevelet, 10-15 szem szemes borsot. Lehet bele még egy csípős hegyes paprikát is tenni.
Semmilyen mást fűszert nem kell bele tenni, bár én szoktam egy csipet zöld kaprot is tenni a rétegek közé. (Ezt én nyár elején szoktam lefagyasztani, és csak ilyenkor veszem elő. :-) )
A káposztát jól összekeverjük, hogy mindenhova jusson a sóból, és alaposan belegyömöszölöm a hordóba.Ezt addig ismételjük, míg a hordó meg nem telik. Én egy kis 30 literes műanyag hordóba szoktam 30 kg gyalult káposztát tenni. Mikor a hordó tele van, akkor a tetejére pirítok két szelet kenyeret, majd egy tányérral leszorítom, és még egy jó nagy követ is ráteszek egy műanyag zacskóban, hogy a káposzta ne jöjjön fel.
Hűvös helyre rakom a hordót, de ne faggyjon meg. Egy hétig érlelem, majd leszedem a kenyeret a tetéről, és szorosan lezárom a hordót. Ekkor már fogyasztható, és nagyon finom. !!!!!
|
Hordós savanyúság (vödrös)
10 literes vödörhöz:
4 liter víz, 12 dkg só, 40 dkg cukor, fél liter 20 %-os ecet, 2 dkg kénpor, 20 szem bors, 4 babérlevél, 30 szem mustármag (tetszőlegesen lehet több is), 10 szem szegfűbors, 1 szál torma.
Az ecet és a kénpor kivételével felforralom a hozzávalókat és kihűlés után beleteszem az ecetet és a kénport. A levet a légmentesen lezárható fedeles vödörbe teszem (100 Ft-os bolt) és a zöldségféléket (uborka, paprika, hagyma, káposzta, patisszon, kisdinnye, zöldparadicsom) folyamatosan rakhatom bele. Mindig légmentesen le kell zárni és hűvös helyen tárolandó. |
Hordós savanyúság
Hozzávalók: 1 db 50 literes zárt fedelű hordó;
Zöldségek: uborka, paprika, zöld paradicsom, káposzta szeletelve, hagyma, sárgarépa, karfiol, kis dinnye;
Alaplé: 25 liter víz, 2,5 kg kristálycukor, 1,25 kg só, 3 liter 20 %-os ecet, 7,5 dkg timsó, 2,5 dkg citromsav, 2,5 dkg babérlevél, 2,5 dkg borkénpor, 8,75 dkg nátriumbenzoát, 5 dkg szemes bors.
A hozzávalókat az edénybe rakjuk, jól összekeverjük, hogy az alaplében a cukor és a só teljesen olvadjon el. A tisztára mosott savanyítanivalót folyamatosan lehet az edénybe rakni, ahogy a kertben érik. Savanyítható benne: uborka, paprika, zöld paradicsom, káposzta szeletelve, hagyma, sárgarépa, karfiol, kis dinnye. A nagyobb darabokat szeletelve tesszük az edénybe.
|
[3-1]
|