Témaindító hozzászólás
|
2008.04.18. 09:33 - |
Fokhagyma
A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti - mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A kén segíti a légzőrendszer tisztulását, a felesleges váladék eltávolítását.
A nyers fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a betegséget okozó baktériumokat és vírusokat pusztítják.
A Brigham Young University Utah kutatói írták le, hogy a fokhagymaolaj bizonyítottan elpusztítja a náthát leggyakrabban okozó rhinovírusok egyes fajtáit, de a herpeszvírus két fajtájára, más vírusokra, gombákra, baktériumokra is végzetes hatással van.
A fokhagymát sokféleképpen fogyaszthatjuk, a legegyszerűbb pirítóssal vagy vajas szószós tésztával. Aki kevésbé szereti intenzív ízét, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal alufóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
Egy biztos recept megfázásra: egy gerezd fokhagymát nyomjunk bele egy pohárnyi tejbe, tegyük fel 1-2 percre forrni, majd vegyük le a tűzről, és addig igyuk meg, amíg meleg. A recept furcsának tűnhet, de nagyon hatásos. |
A bor dícsérete
" az igazság így szól:
A bor nem alkohol, és az alkohol nem bor,
a bor különleges nedü."
Gyönge idegek különleges esetére, az indulatoság és a düh ellen való. A düh a vér egy anyaga aktivizálódásának eredménye, ami egyfajta önmérgezéshez vezet. Ellenszere Az
OLTOTT BOR
Fél kávéscsészényi jó fehérbort kis edényben tüzön forralunk, a kávéscsészében kevés vizet tartunk készenlétben, a gyorsan forrosodó bor mellett állunk, és közvetlenül a forrás előtt beleöntjük a vizet. A tüzet rögtön eloltjuk, mihelyt a vizet a borhoz öntöttük. Az egészet visszaöntjük a kávéscsészébe, és kortyolva megisszuk. Borra, alkoholra érzékenyek számára, elég egy kávéskanálnyi mennyiség.
/Szent Hildegárd gyógymódja 1989-es kiadás/ 85. oldal/
|
Megfázásra "kalapkúra" !!!!!
Az ágy végére tegyél egy kalapot, végy magad mellé némi bort, feküdj le, és addig igyál bort, míg a kalapból kettőt nem látsz!!!!! Másnapra elfeljted a náthát..........
Én még nem próbáltam, de ez is régi népi gyógymód...... |
Lányok!Ittam hagymateát,nagyon jó volt.Nem is hittem hogy ilyen jó.Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom:) |
Chili paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Ha erős paprikát eszünk, gyakrabban kell orrot fújni, így a dugulás hamarabb megszűnik.
A chilivel azonos hatásúak még az erős zöldpaprika vagy a zöldborssal ízesített ételek is. Nagyon hatásos a cayenne-borsos tea, melyet házilag készítsünk el:
Egy negyed teáskanál cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
Az íze különös, de a hatás nem marad el. |
Kávé
Bármilyen meglepő, a kávé is enyhíti a megfázáskor fellépő légzési nehézséget. A koffein ugyanis a szervezetben teofillinre bomlik le, amely azonos az asztmagyógyszerek hatóanyagával. Így koffein hatására a hörgők "ellazulnak", könyebben tudunk lélegezni.
A kávé ugyanakkor vízhajtó hatású is, így ha ezzel kúráljuk magunkat, akkor gondoskodni kell megfelelő folyadékpótlásról is. |
Vöröshagyma
A vöröshagyma szintén kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti.
Ebben a hagymafélében is, hasonlóan a fokhagymához, kénvegyületek, a thioszulfinátok a hatásos összetevők. Az egyik ezek közül kifejezetten csökkenti a légutak gyulladásos folyamatait, nem csoda, hogy a vöröshagyma a népi gyógyászatban is az asztma gyógyszere. A vöröhagyma emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket (tüdőgyulladás, streptococcus) is képes legyőzni.
Leginkább a nyers vöröshagyma segíthet a betegen, és ebben még C-vitamin is van.
A kipréselt hagymalevet narancslével vagy grapefruitlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira intenzív íze. Merészebbek kipróbálhatják a hagymateát is. |
Fokhagyma
A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti - mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A kén segíti a légzőrendszer tisztulását, a felesleges váladék eltávolítását.
A nyers fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a betegséget okozó baktériumokat és vírusokat pusztítják.
A Brigham Young University Utah kutatói írták le, hogy a fokhagymaolaj bizonyítottan elpusztítja a náthát leggyakrabban okozó rhinovírusok egyes fajtáit, de a herpeszvírus két fajtájára, más vírusokra, gombákra, baktériumokra is végzetes hatással van.
A fokhagymát sokféleképpen fogyaszthatjuk, a legegyszerűbb pirítóssal vagy vajas szószós tésztával. Aki kevésbé szereti intenzív ízét, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal alufóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
Egy biztos recept megfázásra: egy gerezd fokhagymát nyomjunk bele egy pohárnyi tejbe, tegyük fel 1-2 percre forrni, majd vegyük le a tűzről, és addig igyuk meg, amíg meleg. A recept furcsának tűnhet, de nagyon hatásos. |
[7-1]
|