Tmaindt hozzszls
|
2008.04.17. 14:01 - |
Olcs vasrnapi szeletek
20 deka cukrot 5 tojs srgjval habosra kevernk s hozzadunk 1/4 kg vlogatott, jl tftt s melegen trt burgonyt mg langyosan. Kihls utn 5 deka kakat, 1/2 csomag Vncza-stport s az 5 tojs habjt keverjk hozz. Hossz, kikent s lisztezett formban stjk. Sts utn kettvgjuk, s a kvetkez burgonys tltelkkel tltjk: 1/4 kg, az elbbi mennyisggel egytt, ftt s ttrt burgonyt 10 deka vajjal, 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral s 15 deka porcukorral kevernk. A tltelk egy rszvel az sszelltott stemnyt kvl is megkenjk vkonyan, s csokolddarval vagy rlt mogyorval (dival) megszrva szeleteljk. |
Sskaleves (ma ezt fztem, s kiderlt, hogy itt nem is ismerik, ezrt rom ide)
A friss sskaleveleket jl megmosom, vltott vzzel tbbszr is. Aztn fv vzben megforrrzom, s a mr bebarnult leveleket szrkanllal kiszedem a vzbl. A megforrzott leveleket tpaszrozom, vagy rdmixerrel ppestem, majd tszrm egy sr szrn, hogy vletlenl sem maradjon benne szra. (ezt a ppet le is lehet fagyasztani tlire)
A ppet fehgtom a kvnt mennyisgre, s jra felteszem forrni. Egy csipet st, s tetszs szerinti cukrot teszek bele. Mg a leves forr, addig feltk egy tojst, teszek bele egy evkanlnyi cukrot, s ezzel szinte habosra verem a tojst, majd egy dl-nyi tejjel felengedem, elkeverem, s egy-kt evkanlnyi liszttel simra keverem. Ezzel a keverkkel srtem be a levest. Folyamatos kavargats mellett csurgatom bele. Majd fejenknt kt tojst beletk, de nagyon vatosan, hogy a tojsok egyben maradjanak, s egy kt percig nem kavarom meg a levest. Ennyi id alatt a tojsok egybefnek, ez a bettje a levesnek. Majd leveszem a tzrl, s ha mr nem forr, akkor zestem mg 10 %-os ecettel. gy egy kellemes des-savany levest kapok.
Hidegen a legfinomabb!!!
Sokan a sskt zsron fonnyasztjk meg, de n ezt az eljrst azrt talltam ki, mert gy felesleges a zsr, ami ugye rengeteg kalria. Amint szrevehetttek, prblom a felesleges kalrikat kivenni a kajkbl, s mg gy is nagyon fincsi kajkat lehet kszteni. Minden a fszerezsen mlik, amit a kstolssal mindenki maga tud alaktani. |
Marcsika! n a tsztt mindig egy nagyobb tlban szoktam begyrni, gy nem fut szjjel a tojs.
Az n tsztm receptje a kvetkez: 1kg finom liszt, 1/2 kg rtesliszt, egy csipet s. Ezt jl sszekeverem, mert ha van benne rtesliszt, akkor sokkal knnyebb lesz vele dolgozni, s a tojs srgjnak a szine gynyr srga marad, nem feketedik be. Teht ehhez a mennyisg liszthez n 14db kzepes nagysg tojst teszek, s egy tojsnyi vizet. Hirtelen sszegyrom, majd egy kicsit pihentetem a cipzs eltt, persze letakarva. n ebbl 6 cipt szoktam csinlni, s n tiszta zsrral krbekenem a cipkat.
Ebbl aztn mindenfle szraz tsztt lehet csinlni, lebbencset, kis kockt, nagy kockt, szles metltet, crna metltet, csigt, eperlevelet, spagettit, csak a kedvemtl, s a fantzimtl fgg, hogy ppen mi lesz belle.
Szttertve a tiszta tertn szrtom, mg csak csrgs nem lesz. Vszonzacskban, vagy szalvtval blelt dobozokban trolom a felhasznlsig.
Vigyzat, mert ez a tszta, mivel tiszta tojsos, nagyon szapora, teht jl megn, de soha nem zik el, nem lehet tlfzni. |
Nagyon jk ezek a receptek, sokat ki is rtam kzlk. Szerintem ezt a tmt is tegytek be balra a receptlistk kz ha lehet, hogy aki bejn, egybl szembetnjn neki, hogy ilyen is van. n is csak onnan tudom hogy itt van, hogy szltatok.  |
Egyszerû, 4 tojsos tszta hzilag gyrva
Hozzvalk: 1 kg finomliszt, 4 tojs, kb. 2 dl vz, 2 csapott evõkanl s, 2 evõkanl olaj.
Egy nagy gyrtblt felteszek a munkaasztalra. (Ha nincs tbla, a munkaasztalt elõszr jl le kell mosni, leszrtani, majd egszen szrazra trlni.) A lisztet egy nagy kupacba, a gyrtbla kzepbe ntm. A kupac tetejbe mlyedst vjok, amelybe beleteszem az elõzõleg egyenknt, kln ednybe felttt s felvert tojsokat, a st s a vz felt. Aprnknt az egszet sszemorzsolom, s gyr mozdulatokkal, egy szles pengjû kssel llandan a kupac kr terelve a sztfut folyadkos lisztet, sszegyrom-sszegymszlm. A megmaradt vizet csak aprnknt, szksg szerint adom hozz, nehogy lgyra sikerljn a tszta. (A tojs nagysgtl fgg, hogy pontosan mennyi vz kell bele.) A tsztt ngy egyforma cipba osztom, s addig gyrom, amg szp sima, rugalmas, egybefggõ fellete nem lesz. Az olajjal mind a ngy cip tetejt kenõtollal bekenem, majd konyharuhval letakarom, s 20 percig llni hagyom. Ezutn a gyrtblt belisztezem, s a felhasznlstl fggõen vkonyra vagy vastagabbra nyjtom ki a tsztt: a metltnek valt fl mm vastagra, a csusznak valt ennl is vkonyabbra. Ezutn nhny percig hagyom szikkadni a tsztt (de csak 5-7 percig, klnben sszeszrad s trik, nem lehet szpen felvgni), majd meglisztezem az egsz fellett, s rbortom a msik tsztalapot. Nagyobb cskokra metlem, ezutn ismt belisztezem, hogy ne ragadjanak ssze a tsztacskok. A tbb, egymsra rakott tsztalevelet kockkra vagy metltre vgom, de a csusznak valt kzzel, fltenyrnyi darabokra, szablytalan alakzatokban tpkedem.
A felvgott tsztt sztszedem s a deszkn szttertem, majd a felhasznlstl fggõen vagy azonnal ss vzben kifõzm, vagy pedig megszrtom, s vszonzacskban felakasztva, hûvs s szellõs helyen trolom.
A levesbettnek val tsztt kizrlag tojssal, vz nlkl kell kszteni.
6 tojsos tszthoz a liszt minden kilogrammjhoz 6 tojs, kb. 1 dl vz s 2 evõkanl s szksges, a 8 tojsos tszthoz pedig a liszt minden kilogrammjhoz 8 tojs s 2 evõkanl s kell, vz nlkl. |
Borsprklt
- Hozzvalk:
0,5 kg bors
1 pohr tejfl
petrezselyemzld
s
paprika
hagyma
olaj
-
Elkszts:
-
A hagymt aprra vgjuk, olajon megpirtjuk. Paprikval sznestjk. Hozzadjuk a borst. Ha fagyasztott, kevs vzzel puhra fõzzk, ha konzerv, a levt lentjk, mert az mr amgy is puha. Felforrstjuk, hozzadjuk a pohr tejflt az aprra vgott petrezselyemzldet. zls szerint szzuk s kevs lisztel besûrûstjk.
Nokedlivel tlalva zletes fõtel!
|
2 db tojshoz adjunk kb. 1 dl vizet (csak a mennyisg nvelse vgett), egy teskanl grillfszert (helyettesthet sval, borssal illetve pirospaprikval), egy fl fej aprra vgott vrshagymt, s annyi lisztet, hogy a galuska tsztjtl egy kicsit srbb masszt kapjunk.
FIGYELEM! A liszt hozzadsa kzben folyamatosan keverjk a masszt, klnben nagyon csoms lehet!
Ezek utn kanalazzunk a masszbl forr olajba egy kis adagot, s sssk aranybarnra mindkt oldalt.
A fasrtokat lehet enni ketchuppal, mustrral, majonzzel, vagy brmi mssal, amit pp megkvnunk. A masszba keverhetnk gpsonkt vagy prizsit is akr, ki hogy szereti.
A fent lert adagbl kb. 10 fasrt kszl. |
Rizses krumlileves (egytl tel)
Egy kilnyi krumlit apr kockra vgok, s felteszem fni kb. kt liter vzben. Szom, teszek bele egy tykhsleveskockt, 3-4 marknyi rizst, s zellerzldet bsgesen, aprra vgva, 4-5 darab virslit karikra vgva. Mg a leves f, ksztek egy kis rntst. Ha ksz a rnts, leveszem a tzrl, teszek bele egy pici pirospaprikt, s egy pohr tejfellel , s hideg vzzel simra kavarom. Ha megftt a leves, ezt a srtmnyt belekeverem, mg egyet forr, s ksz. |
Fojtott krumpli
Ezt az telt csak jkrumplibl szoktuk csinlni, mert az mg megf a sajt levben is.
Egy nagy csokor petrezselyem zldjt aprra vgok, majd olajon el kezdem pirtani, vigyzat, mert ez nagyon pattog, szom, borsozom, majd a megtiszttott jkrumplit hirtelem beleforgatom, teszek mg bele egy kis szl fstlt kolbszt karikra vgva, s lefedve, lass tzn megfzm. Nem szabad a fedt emelgetni, mert a sajt levven f meg, hisz nem tesznk hozz vizet. Akkor lesz ksz, mikor mr hallod, hogy kezd slni.
Uborkasaltval, vagy vegyes tavaszi saltval nagyon finom. Nem elhanyagoland tny, hogy nagyon gyorsan ksz van. |
Nem rg vettem ezt az j hsvarzst, szeretem kiprblni az j dolgokat. Valban finom lesz tle a prklt. Ezen felbuzdlva, kipbltam egy nagyon egyszer kajba is, amit szintn a nagyszleim gyakori tele volt.
Krumlis-nokedli
Egyszer papriks krumlit fzk, de b lvel, s ebbl a hsvarzsbl is tettem bele egy kanllal. Majd mikor megf a krumpli, egy tojsbl kszlt nokedlit szaggatok bele. Nagyon j ze lett tle. Ez egy egyszer egytl tel, ha nagyon srre sikrl, az sem baj, mert akkor meg egy kis savanysggal lesz valdi finom! |
Rakott fej
A disznfejet megtiszttom, s ss fokhagyms vzben addig fzm mg le nem vlik a csontrl. Majd kicsontozom, s aprra vgom a fejhst. Szom, borsozom, meghintem pirospaprikval. A fzvzbl kiveszem a fokhagymt, sszepaszrozom,egy kevs lvel elkeverem, s ezzel gyrom ssze a fejhst, majd mikrs ednyekbe gynyszlm, gy hogy ne legyen kzte levev, s htbe rakom. Msnap szeletelhet. Ez gyakorlatilag olyan mint a disznsajt, csak nincs megfstlve. Ha sokat csinlok, akkor le szoktam fagyasztani is egy-kt dobozzal. |
Rntott krm
A diszn krmt jl megtiszttom, s hosszban flbevgva felteszem fni, szom, borsozom, fokhagymt, s srgarpt is teszek mg a fz vzbe. Ezt j sokig kell fzni, egszen addig mg a csontrl le nem vlik a hs. Ekkor kiszedem a lbl, kicsontozom, majd a krmket rendesen kipanrozom, s hirtelen kistm.
A krm levbl kiszedem a srgarpt, aprra vgom, vgok mg hozz 1-2 virslit, 1-2 kemnyre ftt tojst, majd ezeket szpen elrendezem zgerinc formba, de ha az nincs akkor j egy hosszks mikrs edny is. Az edny aljra mg szoktam dsztsknt tenni egy kt egsz petrezselyem zldet is. Majd a krm fzlevt rszrm, s htbe teszem. Msnap egy pillanatra melegvzbe mrtom az ednyt, s tnyrra bortom a tartalmt. Ha jl dolgoztunk, akkor gynyren lehet szeletelni a vegyeskocsonyt.
Pirts kenyrrel nagyon finom! |
Egyik vben sok tkm, s karalbm termett. Valahogy el kellett "adnom" a csaldomnak. Egyszer rntott tkt csinltam karalbfzelkkel, mskor meg rntott karalbt tkfzelkkel. Nagyon fimon mindkt varici.
De knomban mr kitalltam a kvetkezt is:
Tklepny
Egy j nagy fz tkt legyalultam, s lesztam egy kicsit. Mikor mr a levt jl kiengedte kicsavartam a levbl, s j sr palacsinta tsztba kevertem, amibe mg egy kvskanlnyi szdabikarbnt is tettem, hogy laztsa a tsztt. Majd mint a palacsintt kistttem, csak egy kicsit vastagabbra ksztettem. A kislt lepnyeket megkentem baracklekvrral, s flbehajtva tlaltam.
Hatalmas sikere volt, plne a gyerkeknl. |
Zldsg krokett
Ez kszlhet brmilyen zldsgbl: srgarpa, petrzselyem karalb, zeller, kelkposzta, kposzta, karfiol, krumpli. Lehet vegyesen is, gy mg finomabb.
A zldsgeket ss vzben j puhra fzm, majd a levt leszrm. Krumplinyomval sszetrm, s teszek hozz tojst, st, borsot, paprikt, fokhagymt. (Ugyangy fszerezem, mintha fasirtot ksztenk.) Teszek mg bele zsemlemorzst, s jl sszegyrom.
Kis rudakat formzok bellk, megforgatom zsemlemorzsba, s hirtelen kistm forr olajban.
Brmilyen kret j hozz. |
Karalbs tszta
A megtiszttott karalbt lereszelem a tsztareszel, s olajon egy pici cukorral pirosra stm, majd megszom, s borsozom. A kockatsztt kifzm, s sszekeverem a slt karalbval.
Legalbb olyan finom, mint a kposzts tszta. |
Karalb leves
A karalbt nagyon apr kockkra vgom, s olajon megpirtom, de teszek bele egy mokks kanlnyi cukrot is, mikor pirtom. Ettl nagyon finom illata lesz! Mikor megpirult 1-2 kanlnyi lisztet hintek r, gyorsan elkeverem, s felntm vzzel, majd taszek bele 1-2 marknyi rizst, aprra vgott petrezselyem zldet s zeller zldet. Szom, borsozom, s sr kavargats mellett kszre fzm.
Ezt a legjobb fehr karalbbl kszteni, mert az mg vletlenl sem fs. |
Reszelttszta-gombta
1/2 kg lisztet, egy csipet sval s 4 tojssal sszegyrunk. J kemny legyen a tszta, majd a tsztareszeln lereszeljk, egy tertn szradni hagyjuk egy kis ideig.
2-3 szem krumplit nagyon aprra sszevgunk, s egy liternyi vzben feltesszk fni. Szzuk borsozzuk, majd ha a krumpli megftt, beletesszk a reszelt tsztt, s gyakori kavargats mellett kszre fzzk, ha kell, akkor mg egy kis vizet lehet hozz adni, hogy a tszta is megfjn, de a levt is eligya.
Tkrtojst, vagy esetleg tarajra vgott slt szalonnl, vagy slt virslit adunk hozz felttnek.
Uborkasaltval meg egyenesen kitn. |
Zldsges tepsis burgonya
Hozzvalk:
1 kg burgonya
450 g mirelit vegyes zldsg (bors, kukorica, srgarpa
stb.)
2 fej vrshagyma
3 evkanl tolaj
1 csapott evkanl telizesit
3 dl viz
A vrshagymt s a megtisztitott burgonyt kb. 3 mm
vastag karikkra vgjuk. A tzll edny vagy a tepsi
aljra ntjk az olajat s egy rtegben beletesszk a
vrshagymt. A burgonyakarikkat laza tfedsben
elkezdjk berakni, kzben az aprzldsget kz szrjuk.
Rszrjuk az telizesitt, tforgatjuk, majd rntjk a
vizet. Rtesszk a tzll tlra a tetejt, ha tepsiben
kszitjk, letakarjuk aluflival. Kb.200 C-on 50
percet stjk, negyedrnknt tforgatva. Ha a viz
nagyon elftt, ptolhatjuk. Leve nlkl tlaljuk, a
fszeres l levesalapknt felhasznlhat. Izls szerint
majonzzel, hideg mrtssal is lenthetjk.
|
Burgonyalepny
Hozzvalk:
4 nagyobb, nyers burgonya,
3 ppozott evokanl liszt,
1 dl tej,
2 tojs,
1 teskanl s,
1 teskanl reszelt vrshagyma,
1 mokkskanl trtt fekete bors,
3 evokanl olaj,
plusz kevs olaj a stshez,
1 mokkskanl orlt szerecsendi-virg.
A tojsokat habosra verjk, majd sszekeverjk a tejjel
s a liszttel. Hozzadjuk a reszelt vrshagymt, a st,
a borsot s a szerecsendi-virgot, valamint 3
evokanlnyi olajat, ezutn az egszet ismt jl
sszekeverjk. A masszt 10 percig hagyjuk llni. Kzben
a burgonyt meghmozzuk, s az almareszelo legdurvbb
fokn lereszeljk. Azonnal beleforgatjuk a tojsos
masszba, s alaposan sszekeverjk. (A massznak a
szoksos galuskatsztnl kiss kemnyebbnek kell
lennie.) Teflon- vagy palacsintastoben nagyon kevs
olajat forrstunk, amelyre evokanllal adagolva, kis
halmokat rakunk. Az evokanl dombor felvel azonnal
simra nyomkodjuk, gy egyforma kis lepnykket kapunk.
Ha az als felk szp pirosra megslt, laptkanllal
vatosan megfordtjuk, s a msik felket is megstjk.
Meleg tlra halmozzuk, s tetszs szerinti saltval
vagy savanysggal knljuk. Magba, fotelknt
fogyaszthatjuk, de fele mennyisgben ksztve kret is
lehet mrtsos feltt mell, esetleg borkorcsolynak is
tlalhat.
|
Fehr burgonyaleves
Hozzvalk: fl kg burgonya, 1 pohr joghurt, 1 evkanl liszt, 1 db babrlevl, 1 teskanl s, nhny szl petrezselyem, vegeta.
Elksztse: A burgonyt megtiszttjuk s kockkra vgjuk. Odatesszk fni a babrlevllel s sval, kb. 1 liter vzben. Ekzben a joghurtot simra keverjk a liszttel, hozzadjuk a vegett s az aprra vgott petrezselymet. Amikor a burgonya puhra ftt, hozzkeverjk a joghurtos lisztet s sszefzzk vele. |
Tojs pufi (ezt mi cignypecsenynek hvjuk, de az teljesen ms)
4-5 tojst feltk, szom borsozom, s teszek bele egy evkanl zldsges zvarzst, majd jl felverem, hogy szinte habos legyen. Majd teszek bele zsemlemorszt, annyit, hogy mg majdnem folys legyen. Egy kicsit llni hagyom, hogy a morzsa felszvja a tojst, s forr olajba, vagy zsrba kistm. Kanllal szoktam fasirt nagysgakra adagolni kzvetlenl a zsradkba, s ott egy kicsit megnyomkodva laposakra formzom.
Brmilyen fzelkhez j felttnek, hs helyett. |
[22-3] [2-1]
|