Témaindító hozzászólás
|
2008.02.15. 19:10 - |
Sziasztok!
Végre itt tudok lenni a Marcsika jóvoltából. Ti mit főztetek Ma? |
Zoé! Amit le kell fóliázni, azt mindig oda is írom. A fasirtot, vagyis a töltött fasirtot soha nem szoktam lefóliázni, hanem közepes hőmérsékletű sütőben kb. egy óra alatt szép pirosra sütöm.
A fasirt töltelékét én így csinálom: 8-10 keményre főtt tojást lereszelek a tésztareszelőn, sózon, borsozom, egy csokor apróra vágott petrezselyem zöldjét teszek bele, aztán még beleütök egy nyers tojást, és összegyúrom. (Ez kb. egy kg.-nyi fasirt húshoz való.)
A fasirt hús felét a kizsírozott tepsi közepére hosszában szépen elterítem, majd a tojástölteléket ráhalmozom. Aztán a fasírthús másik felével betakarom, és VIZES KÉZZEL rúd alakúra formázom, úgy, hogy a tojás ne látszodjon ki. Ezután már csak sütni kell, és elég az a zsiradék ami alatta van. Gyönyörű piros lesz a vizes formázástól.
Ez nálunk lakodalmi étel!!!!!!!
A tepsis krumpliba a tojást csak akkor tedd bele, ha szeretitek . Akár el is maradhat. Én azért szoktam a megsült krumplira még ráönteni a felvert tojást, mert azt még egy pár perc alatt rásütöm, és így szépen lehet tálalni, mert kockákra lehet vágni, és mi szeretjük is a tojást. Aztán ízlés szerint lehet rá tejfelt, majonézt, kecsapot tenni, ki hogy szereti! |
Sziasztok!
Kicsit jobba vagyok.Igaz gyenge vagyok mint a harmat.Én mindent le szoktam fóliázni és egy kis vizet és olajat is öntök alá.Ha már félig ugymond megfőtt leveszem a fóliát és hagyom hogy a külseje megpiruljon.Tegyél bele nyugodtan főtt tojást.Attól csak finomabb lesz.Természetesen ugyanúgy készitsd a fasirtot mint a gombócost.Persze a kolbász sem ront rajta. |
Marcsika, és főleg MIGY, ha nem felejtessz el ide is nézni, olyan segítségre lenne szükségem, hogy Te mint gyakorlott háziasszony tepsiben hogy sütnél fasírtot. Ugyanúgy keverem ki a darálthúst a fűszerekkel, mintha olajban sütném ki, csak kis tepsibe teszem bele, és úgy sütöm meg? És Te lefóliáznád? Mit gondolsz, gondoltok erről, mert jó lenne hétvégén kipróbálnom, és ha sikerül, akkor ezentúl gyakrabban szeretnék majd ilyesmit csinálni, mert ezt legalább megeszik a gyerekek. Van aki egész főttojást is szokott beletenni, meg kolbászt, de én még soha nem csináltam.
MIGY, most fogom majd megcsinálni azt a krumplis, szalonnás, kolbászos receptedet is, egyszer már meg is csináltam régebben, csak nem értem, hogy hogy illik bele az a sok tojás. Most megvettem a hozzávalókat, lehet, hogy a tojást is belekeverem majd és úgy is kipróbálom. Még azt kérdezném Tőled, hogy amikor tepsiben sütsz valamilyen kaját, azt mindig lefóliázod? Mert nem mindenhová írtad, én meg még nem vagyok annyira gyakorlott. |
Jaj! Én meg elfelejtettem ide is nézni.....
Én a gyömölcsleveseket egyszerűen vanilia puddingporral szoktam besűríteni. Persze a fahéj, és a szegfűszeg sem maradhat ki belőle, de mostmár tenni fogok egy kis fehérbort is bele. Biztos finom lesz. |
Marcsika, MIGY, de régen voltatok itt! Teljesen megfeledkeztetek rólam?
Nekem van egy jó tippem a fogyásra. Egy hét káposzta-leves kúra. Vagy azért fogysz le, mert megedted, vagy azért, mert nem edted meg. |
Zoé!Igyekeztem:)Keresek neked diétás menüsort.Annó a Józsinál irtam is diétás menüsorokat de ott ugye most szünetel a fórum:( |
Köszi Marcsika, nagyon gyors voltál. :-) Ezt a tejszínest fogom választani. Nemrégen hozott nekem valaki, és akkor jöttem rá, hogy még soha életemben nem ettem barackos gyümölcslevest. Most vendégeket várok, szerintem levesnek ez is nagyon jó lesz.
Tudod én milyen recepteknek örülnék nagyon? Ha olyat tudnátok természetesen MIGY-gyel együtt írni :-) , amelyiktől éhezés nélkül viszonylag gyorsan le tudnék adni 8-10 kg-t, és nagyon egyszerű elkészíteni. :-) |
Szia Zoé!
Nagyon örülök hogy bekukkantottál.Legyél gyakran itt:)
Öszibarackbeföttböl szerintem egy doboz az max 2-3 főre elég.Többféleképpen tudod elkésziteni.
Hagyományosan kevés vizzel a levével együtt felteszed főni.Szegfüszeggel és fahéjjal izesited.Keveset kell főzni hiszen a befött már amúgy is fött.Fehérborral is felöntheted.Viszont cukor nemigen kell bele de meg kell kóstolni.Végül tejföllel és liszttel behabarod.
A másik nagyon egyszerű:
Egy kevés (kb 1dl)fehérbort felforralsz szefüszeggel és egész fahéjjal.Kicsit meghütöd.Turmixgépbe belerakod a beföttet lével együtt beleöntöt a fahéjas kivonatot és személyenként 2 dl tejszint vagy tejet és megturmixolod.Tálalhatod is:)
Remélem sikerült segitenem:) |
Sziasztok, nem baj, hogy ide is bekukkantottam? Hiányoztok ám!
A kérdésem lenne, hogy tudjátok-e hogyan lehet őszibarack befőttből levest főzni, kb. 10 főre, és szerintetek hány üveggel kell számolni? Szombatra kellene S.O.S.
Remélem mindenki jól van, vigyázzatok magatokra. |
Sziasztok!
Nem lett elegünk a sütés -főzésből:)
Mostanában elég szarul vagyok,nagyon fáj a szivem.Ma is majdnem elájultam már annyira rosszul voltam.Azért is hanyagoltam az oldalt.Meg itt van a kert is.Szóval nem unatkozom:) |
Sziasztok Lányok!
Hova tüntetek? Elegetek van a sütésből, főzésből?
Ha őszinte akarok lenni, én gyűlölöm az ünnepeket, mert nagyon elkényeztettem a családomat, és ilyenkor annyi kaja van, mint egy lakodalomban, aztán meg azt sem tudja az ember lánya, hogy mit főzzön.
Szerintem most kellene jönnie a sok finom zöldségnek, meg salátának. Mit szóltok hozzá? |
Heló Marcsika! A kelt tésztát én is nagyon nehezen tanultam meg, mert nem volt kitől, pedig az sem ördöngősség, csak figyelni kell egy pár dologra.
1. A liszt mindig legyen legalább szobahőmérsékletű, ha teheted, akkor szitáld is át, mert ez fellazítja a lisztet.
2. A hozzávalók is legalább szobahőmérsékletűek legyenek, hogy ne hűtsd le a tésztát.
3. Nem szabad keményre gyúrni, mert akkor nem fog rendesen megkelni.
4. Addig kell dagasztani, míg a kezedről is leszedi az összes tésztát.
5. Meleg helyen keleszd, és ha már megkelt, mégegyszer gyúrd át, és pihentesd egy kicsit. Aztán lehet formázni .
6. Jól előmelegített sütőben kell sütni.
7. Figyelj rá, hogy ne süsd túl!
Ha minderre figyeltél, akkor duplájára fog a sütőben még kelni, és finom foszlós lesz. Biztos a siker!
|
Szia Ildi!
Látom most pont fent vagy.
Köszönöm majd keresem a boltban a sonkapácot.Ma ettünk a disznósajtból,nagyon jó lett.
Tanitsd csak a lányodat ő meg csak tanuljon.Én a mamától szoktam ellesni ezt azt.Mondjuk a kelt tészta készitése nagyon megy neki.Majd én is ellesem tőle. |
Nagyon remélem, hogy még sokáig tanulgathatsz tőlem, tudod, "jó pap is holtig tanul, mégis tanulatlanul hal meg" ! |
Marcsika a pácot lehet kapni nagyobb üzletekben. Úgy keresd, hogy sonkapác. A leírtak szerint elkészíted, és beleteszed a sonkát, vagy a császárszalonnát.
De ha csak simán sóban érlelitek egy hétig, majd a sót lemosod róla, és aztán füstölöd, úgy is finom lesz. |
Sziasztok Lányok!
Én ma a férjem kérésére csináltam húslevest cérnametélttel, és hozzá egy kis zölbabfőzeléket, meg tükörtojást. Nagyon laktató volt, és természetesen olcsó kaja. Annyira kitörölköztünk belőle, hogy alig bírok megmozdulni. Pedig még a konyhát fel kell mosnom...
Amint kiderült én másképp csinálom a zöldbabfőzeléket, mint anyósom, mert az enyémben rántás van, az anyósoméban pedig habarás. De így is elnyertem a férjem tetszését vele. Ugyebár, aki olyan anyukától tanult meg főzni, mint az enyém, annak nem nehéz finomat főzni.
Azért néha kell még a segítsége.. Amit itt is szeretnék megköszönni: Köszi Anyu!
Na mentem ... sziasztok! |
Jaj jó volt a mai nap.Buszos kiránduláson voltunk Kecskeméten.Látom Józsi is átalakitotta a fórumot.Igaz csak benéztem de assezm majd ma is felmegyek.
Azt akartam még kérdezni hogy miből van az a pác amibe a császárszalonnát érleled?
Én is ki akarom majd próbálni.Füstölni hozzánk is jöhetsz mert holnap én megyek. |
Ma rizseshúst főztem, de holnap egy kis toroskáposztát fogok főzni, persze csak lábasban. Minden ősszel szoktam káposztát savanyítani, és még most is van vagy 10 kilónyi, így a család kívánságára, holnap toros lesz. Igaz csak egy csülök, meg némi malachús fog benne lenni, de így is fincsi lesz remélem. A maradék káposztát, pedig mostmár kénytelen leszek lefagyasztani, hogy ne romoljon meg, mert már nincs elég hideg hely ahol tudnám károsodás nélkül tovább tárolni. |
A császárszalonnát én már úgy csináltam, hogy az oldalszalonának a hasa felőli részén a hasalját, vagy dagadót, vagy ahogy a mostani lakhelyünkön mondják a lággyát is rajta hagyattam. Sonka pácot vettem, és abban egy hétig érleltem, majd klasszul felfüstöltem. Nálunk én tudok jól füstölni.
Így sokáig ellehet tárolni a kolbásszal együtt, aztán fogyasztás előtt jól megfőztem, majg hagytam kihűlni, és csak azután tettem be egy részét a fagyóba, ha maradt. De ha ezt a füstölt fött császárszalonnát még meg is sütöd..........Az az igazi ! Olyat még a király sem eszik! |
Mi véres és májas hurkát csináltunk.Valamint disznósajtot és kolbászt is.
A kolbászt tegnep füstöltük fel anyámmal de sajna nem lett jó ugyhogy megen be kell neki füstölni.Apu szokta a husokat és a kolbászokat felfüstölni de sajna most nem ért rá.
Arra emlékszem hogy régen csináltunk szalámit is.De most már nem csinálunk.
Ma sütöttünk a hurkából.Nagyon finom lett:)
Csináltunk császár szalonnát is.Arra kiváncsi vagyok hogy milyen lesz majd de egyenlőre beraktuk a fagyasztóba.Ti hogy csináljátok a császárszalonnát? |
[81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
|