Témaindító hozzászólás
|
2008.02.15. 19:10 - |
Sziasztok!
Végre itt tudok lenni a Marcsika jóvoltából. Ti mit főztetek Ma? |
Adott egy kis melót a Józsi, de azért Téged sem felejtelek el!
Na, akkor disznókodjunk: mi disznóvágáskor szoktunk olyan szalonnát csinálni, hogy 15-20cm-es darabokat vágunk ki a zsírszalonnából, és mikor a zsínakvaló, már majdnem kisül, akkor egy pár percre beletesszük a sülő zsírba, és mikor már olyan üveges akkor kivesszük, és fűszerezzük. A füszert előre elkészítjük, ami a következő : só, bors, fűszerpaprika, jó sok zúzott fokhagymával összekeverve, hogy olyan pépes legyen és ezt kenjük, még melegen az elősötött szalonnadarabokra. Nagyon fincsi, pláne, ha olyan jó kis húscsíkok is vannak benne.
Aztán szoktunk fehér szalonnát, meg füstölt szalonnát, meg császár szalonnát is csinálni. |
Persze hogy benne vagyok a disznólkodásban:)
Józsi is benne van nyakig:)))) |
Köszönöm a jókívánságot.
Ha lesz egy kicsit több időm, akkor majd "disznókodunk" tovább, jó?
Benne vagy? |
Elhiszem hogy még a tájszólásban is segitség kellett.Itt néha nekem is kell a svábokhoz tolmács:)
Igaz hogy a disznóhús amúgy is zsiros de én disznóvágáskor is próbálom zsirmentesiteni amit lehet.A káposztáról is leszedem a zsirt mert annak még a látványa is rossz.
Viszont minden tájon máshogy készitik.Van ahol jobb van ahol rosszabb.De ezt mindenki maga dönti el:) |
Kedves Ildi!
Nagyon Boldog névnapot kivánok neked! |
Tudod Marcsika, azért olyan érdekes nekem a tájjellegű ételek elkészítése, mert mi még csak 7 éve lakunk itt a Bükk északi részén, addig az alföldön éltünk. Csak 170 km-re vagyunk a szülőföldünktől, de mintha egy másik országba költöztünk volna. Kezdetben még a beszédjüket sem értettük, pedig csak tájszólásban beszélnek az itteniek. Szerencsére akadt tolmácsunk. Itt minden más, mint nálunk volt, így az itteni kaják is teljesen eltérnek az általunk megszokottól. Más ízek, más alapanyagok, más főzési technikák.
A toroskáposztát például itt úgy csinálják, hogy sovány húst, bő zsírban, füszer nélkül megsütik, a káposztát külön felsütik zsírban, majd az egészet összekavarják, és csak utólag sózzák meg egy kicsit. Én nem tudnám megenni, mert csak a látványtól epegörcsöt kaptam. Dehát, itt így szokás, és ennek is van egy nagy előnye, nem lehet belőle jóllakni, mert akkor jön a mentő, így sokáig tart. Külömben is, a zsír tartósít! |
Igen ahány ház annyi szokás!
No vége a disznóvágásnak is hála istennek.Most már csak a pakolás van hátra.Idén szerencsénk volt mert csak kb 7-8 kg zsirszalonna lett.Tavaly majdnem 60 liter zsirunk lett.Csupa zsir voolt az egész disznó.Szerencsére idén csupa hús volt az egész.Mi a bőr nélkül sütjük ki a tepertőt.
Viszont a ti véres hurkátok nekem sokkal szimpatikusabb mint a miénk.Én szeretem a sült vért is.És a hurkában is jobban szeretném ha meg lenne abálva.Én nem szoktam enni csak májasat.Véreset nem szeretem.De szerintem a te toros káposztádat jövőre ki fogom próbálni igaz csak kis adagban mert ez a 12 liters fazék is egész héten fog tartani:) |
Látod, mi sok mindent másképp csinálunk.
Én a toroskáposztát disznóvágáskor mindig üstben főzöm, és jó vegyes húsból szoktam csinálni, legyen benne bőrös, sovány, csontos, ha sikerül akkor a farka, meg később az előfőzött fej is belekerül, de csak akkor, ha nem csinálok sajtot.
Az üstben zsírt forrósítok, beleteszek vagy két kiló vöröshanymát, majd mikor már üveges a hagyma, belekeverem a húst , kb. 10 kg-ot, majd összesütöm, egészen addig, míg az összes hús be nem fehéredik, és csak ekkor füszerem fel, só, bors, paprika, és őrölt köménymagot is teszek bele, mivel van benne bőrös hús is. Nagyon kevés vízzel felengedem, és amikor már majdnem megfőtt a hús, akkor teszem bele a káposztát. Kb. 20 kg-ot, ezzel jól összekeverem, és most jön a java, mert folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg a káposzta is megpuhul, és el kezd sülni. Ekkora adagnál ez kb. 3-4 órát vesz igénybe, de megéri, mert az üstben főtt káposztánál nincs finomabb!!!
Én így főzöm a toroskáposztát.
Hurka! Mifelénk kétfélét szoktak tölteni: véreset, és májasat!
A véresbe a vért megabáljuk, majd ledaráljuk, én ebbe szoktam beledarálni a fodorhájat is, amit szintén megabálok. A rizst én is félig főve kavarom bele, és fűszernek a véreshurkába só, bors, és ŐRÖLT KAPORMAG kerül.
A májashurkába a teljes belszervet szoktuk megabálni, és ha van akkor a fejet is. Szintén teszek bele sót borsot, és majoránnát. Természetesen ebbe is kerül "kifokadoztatott kása", ami az előfőzött rizst jelenti. :-) A mi hurkánkba nincs hagyma!!!!!!
A kolbász nálunk is úgy készül mint nálatok , só, bors, paprika, és fokhagyma van benne.
Ti le szoktátok nyúzni a bőrt a zsírnakvalóról? Mi nem, mi bőrösen sütjük ki a zsírnakvalót. Aztán mikor a tepertőt kikapargattuk a bőréből, mégegyszer kisütöm a bőröket forró zsírban, és nagyon fincsi ropogtatnivaló lesz belőle, ami olyan mint a snek!!!! A családom imádja! |
Naná hogy leirom a receptet!
A toros káposzta nálunk a disznóvágás java.Általában egy nagy 12-13 literes fazékban szoktam főzni.Az aljára egy kis dinsztelt hagymát lopok a hurka hozzávalóiból.Egy nagyon kevés pirospaprikát szórok rá majd teszek az aljára egy réteg húst megszórom borssal majorannával és tört fokhagymával.Teszek rá egy réteg savanyú káposztát és utána folytatom hússal és a füszerekkel míg háromnegyedig nem lesz a fazék.Felöntöm egy kevés vizzel és felteszem főni.Azért kell rá kevés víz mert késöbb fel kell vagyis szoktam önteni abalével.
A hurkához pedig rizst szoktunk főzni(csak félig)zsemlekockát piritunk.
A hurkát sóval,majorannával és borssal izesitjük.A disznósajt börkéből egy kevés húsból és szalonnából áll.Ezt sóval,borssal,majorannával és pirospaprikával izesitjük.
A kolbászba pirospaprikát ,sót,borsot és fokhagymát teszünk.
Ha marad a kobász és a hurka anyagból vagy esetleg lopáshoz folyamodunkJ akkor beleteszünk belöle a káposztába.A leleményes néném ki szokta öbliteni tiszta forró vizzel azt az edényt amiben kevertük a hurkát és beleönti a káposztába.
Viszont mikor megabáltuk a hurkát az abalével felöntjük a káposztát!
Igy csináljuk mi! |
Tetszik a menüsorod, adtál ötletet és, ez már nagyon jó! Tudod, mindig az ötlettel kezdődik a főzés!
Jó, hogy említed a disznótort! Részletes beszámolót kérek majd, hogy hogyan dolgozzátok fel ! Vagy túl sokat kérek?
Azért legalább a kolbász, hurka, meg a toroskáposzta receptjét írd fel, úgy ahogy Ti csináljátok. |
Nos sikerült egy kicsit előre gondolkodnom és ime a jövő heti étrend:
Hétfő:
-Gulyásleves
Túrós tészta
Kedd:
-Gyümölcsleves
-Sült oldalas burgonyafőzelékkel
Szerda:
-Pulykaraguleves
-Rizses hús
-Palacsinta
Csütörtök:
-Csontleves
-Bolognai spagetti
Péntek:
Tésztaleves
Rakott burgonyapüré-a tegnapi maradék bolognai feltétből tehát főzzünk többet:)
|
Örülök hogy azért tetszik az oldal.Igyekszem felrakni a recepteket.Mindenki válogathat kedvére.Anyuád biztosan nagyon jót tud főzni.Ezt abból a receptekből gondolom amit itt és a józsi fórumán is leirt.Szóval érdemes tőle tanulni. |
Szia Marcsika!
Köszönöm az invitáló szavaidat, hidd el, rendszeres látogatód leszek, ahogy anyu is, és már ajánlottam is az oldalad egy ismerősömnek, akinek tudtam az e-mail címét, majd még ajánlom másnak is, hogy ne csak 3-an legyünk. Tetszik az oldal, és biztosan sokat tudunk tanulni Tőled mindannyian. Igaz, én nem sok különleges receptet ismerek, de ha lesz időm, majd én is gyarapítom a gyűjteményedet. Elvégre engem is anyu tanított, így, amit Ő tud, talán én is annyit tudok..... még!!!!!!!! Ő meg úgy is leírja, ami szerinte különleges recept, de azért majd töröm a búrámat... Puszi Nektek, majd még jövök! |
Sziasztok!
Igen gondoltam hogy a te lányod a Tizedes!Örülök hogy ide tudtad csalni és remélem időnként majd be be néz.Igyekszem a svábokat rábirni a receptirásra de nem nagyon mutatnak hajlandóságot.Majd ha jön a mama testvére akkor őt is megkérdezem mert ő még a mai napig is főz a svábos ételekből és nagyon sokat tud.Igyekszem én is összeállitani a heti étrendet.Sajna a hétvégn disznóvágás lesz nálunk és arra készülünk ezerrel.Azért nincs sok időm most itt lenni! |
Sziasztok! Látod Marcsika, mondtam, hogy leszünk többen.... Biztos rájöttél, hogy a Tizedes az én lányom, és a sváb receptjeiddel tudtam idecsalni, mert a férje az, és én bizony keveset tudok a svábok főzési szokásairól, úgyhogy gyüjtsél minnél többet!
Szereti ugyan a férje az alföldi kajákat is, mert mi azokat részesítjük előnyben, mivel ott nőttünk, azt tanultuk, de szívesen tanulunk. |
Szia Kedves Tizedes:)!
Üdvözöllek itt a fórumomban.Remélem tudsz majd kedvedre válogatni a receptek között.Valamint a receptek fórumba várom a kedvenc receptjeidet,persze csak ha nem titkosak:)
Kellemes időtöltést kivánok neked!
Marcsi |
Sziasztok Lányok!!!
Új felhasználó jelentkezik...
Szia Marcsi! Szia Anyu!
Én ma nem főztem semmit, mert tegnap kétszer is főztem, hogy elég legyen a férjemnek a kaja. Szóval így ma pihi van... Holnap majd összeütök valami gyorsat. |
Igen sokan igy vagyunk ezzel.Levest én is ritkán szoktam főzni.Max egy héten 2x.Viszont akkor 2-3 napig esszük. |
Marcsika! Ezzel a menüvel csak két bajom van:
1. Nem tudok belőle eleget főzni
2. Én a füstölt húst imádom, csak éppen kinyúlok tőle
Én hétközben inkább egytál ételeket szoktam főzni, ilyeneket, hogy húsgombóc paradicsomszószban, vagy slambuc, vagy babgulyás, de olyan , amiben "megáll a kanál", vagy székelykáposzta, vagy rakott krumli, lecsó kolbásszal, tojással, rizzsel stb. Ez egy régi rossz szokásom, mert munka után már örülök, ha csak egyfélét kell főzni, de azzal aztán jól is lakik mindenki. |
Ildi!Csináltam egy receptek cimű fórumot ahová irhatod,irhatjátok a recepteket.Igen én is gondoltam egy egész heti menüre.Ha lesz időm akkor összeállitom.
Holnapra egy kis könnyű és egyszerű menüt találtam ki:)
Bableves füstölt csülökkel
Babostészta |
[81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
|