A hnap llata a Serts:)
Mivel ez az idszak a disznvgsok ideje igy nhny sertsreceptet osztok meg veletek.
Rakott szelet
Hozzvalk:
0,5 kg sertscomb vagy karaj
3 db zsemle
1 tojs
kevs tej
rozmaring
petrezselyemzld
zls szerint s
0,5 kg sertscombot vagy karajt szp vkony szeletekre
vgunk, kiverjk, hrtys szleit bevagdossuk,
megszzuk, s majornnval meghintve llni hagyjuk. 3 db
tejbe ztatott, alaposan kinyomkodott zsemlt ,
sszedolgozunk egy tojssal, kevs sval, rozmaringgal
s aprra vgott petrezselyemzlddel. Egy hll tlat
vagy tepsit kikennk olajjal, majd a hsszeleteket a
zsemls masszval megkenve gy rakjuk egyms mell, hogy
formja egybeslt vagdaltra emlkeztessen. Kevs
flmelegtett olajjal lentve, az edny fdelvel vagy
aluflival betakarva megstjk, tlalskor gy
adagoljuk, hoyg minden hsszeletre tltelk is jusson. A
zsemls masszt gazdagthatjuk kevs prolt gombval,
durvra reszelt almval, kockra vgott kemny tojssal
vagy valamilyen zld zldsggel. Prolt zldsgflvel,
petrezselymes, slt burgonyval vagy burgonyaprvel
krtjk, mindg knljunk hozz tetszs szerinti
saltt is.
Gyuvecs
4-5 szemlyre
60 dkg sertsprklt
20 dkg rizs
30 dkg zldpaprika
30 dkg paradicsom
30 dkg padlizsn
3 dl tejfl
3 dkg vaj
s
A rizst fzd meg. Az elksztett padlizsnt, a meghmozott
paradicsomot s a kicsumzott zldpaprikt karikzd fel.
Egy kivajazott tzll tlba terts egy rteg rizst, tegyl
r paradicsomot, zldpaprikt, padlizsnt, erre nhny kanl
prkltet, majd tejflt s jra rizst. Folytasd ezt a rtegezst,
amg a hozzvalk tartanak, a tetejre tejfl s paradicsom
maradjon. A maradk vajat morzsold a gyuvecs tetejre, s
elmelegtett forr stben ssd, amg a teteje meg nem pirul.
Hagyms pecsenye
Hozzvalk:
4 szelet, ujjnyi vastag, sovny
sertstarja,
2 nagy fej vrshagyma,
4 evokanl olaj,
1 evokanl mustr,
2 evokanl liszt,
zls szerint s s trtt fekete bors.
A hsszeletek mindkt oldalt mustrral bekenjk,
borssal meghintjk s flretesszk. A hagymt tisztts
utn vkony karikkra vgjuk, majd 2 evokanl forr
olajra ntjk. Gyorsan sszekeverjk, ezutn fedovel
letakarva vegesre proljuk. Az ednyben lefedve hagyjuk
tlalsig. A mustros hsszeleteket megszzuk, majd
lisztbe mrtjuk, s a megmaradt olajon hirtelen, eros
lngon mindkt oldalt 3-3 percig pirtjuk, majd a mg
meleg prolt hagymval vastagon bebortjuk. Azonnal
tlaljuk. J, ha elore elksztjk a saltt vagy a
kretet, mert ha a hirtelen sttt hs ll,
megkemnyedig. Ha nem azonnal tlaljuk, akkor a slt
hsszeleteket a serpenyoben hagyjuk, s fl pohr vizet
rntve, fedo alatt 15-20 percig proljuk. Ily mdon
akr msnap is tlalhatjuk, biztosan puha marad. Nagyon
finom hozz a klnfle zldsgekbol ksztett vegyes
kret, amiben kivtelesen sem rizs, sem burgonya nincs.
Hsos rakott burgonya
Hozzvalk:
szemlyenknt 2 szelet karaj vagy tarja
1-1,5 kg burgonya
3-4 kzepes vrshagyma
2-4 dl tejfl
s, bors, pirospaprika, zsradk
A kb. 1 cm vastag hsszeleteket kzzel vagy esetleg
hsklofolval kiss megtgetjk, majd sval, borssal s
pirospaprikval beszorjuk a szeletek mindkt oldalt. A
hst flretesszk, a burgonyt meghmozzuk, megmossuk s
4-5 milimteres karikkra vgjuk. A kizsrozott tepsibe
behelyezzk a hsszeleteket, a tetejre karikzzuk a
vrshagymt, majd befedjk burgonyakarikkkal. Kb. kt
sor burgonya utn (soronknt szzuk a burgonyt!),
rntjk a tejfl felt, majd folytatjuk a
burgonyartegek rakst. Az utols sorra rntjk a
maradk teljflt. Aluflival letakarjuk s
elmelegtett stben 200-250 fokon, kb. 1-1,5 rt
stjk. Ha a hs s a burgonya megslt, flia nlkl egy
kicsit pirtjuk a rakott burgonya tetejt.
Tormval tlttt rntott szelet
Hozzvalk: 4 szelet sertscomb, 2 evkanl ecetes torma, 2 evkanl juhtr, 1 evkanl sr tejfl, kevs cukor, zls szerint s, 1 db egsz tojs, kevs liszt s zsemlemorzsa a bundzshoz
Elksztse: A hsszeleteket hskalapccsal vkonyra kiverjk, szlket tbb helyen bevagdaljuk. Az ecetes tormt, a juhtrt, a tejflt, kevs cukrot s a st sszekeverjk, majd mindegyik szelet hst egyenknt megkenjk a krmmel. Szorosan sszegngyljk, mint a palacsintt szoks, hstvel meg is tzzk, hogy ne essen szt, ezutn lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatjuk. 170 fokra felhevtett olajba tesszk a ngy hstekercset, s 7-8 perc alatt szp pirosra megstjk. A flsleges olajat lecspgtetjk rla, s burgonyaprt vagy prolt rizst knlunk mell. Egyszeren s gyorsan kszthet, zletes tel.
Rozmaringgal pcolt diszn 2-3 szemlyre
40 dkg sovny sertshs
2 fej vrshagyma
1,5 dl olaj
liszt
rozmaring
s
A sertshs szeleteket szd be s klopfold ki. 1 dl olajbl
kszts pclevet az elmorzsolt rozmaringgal s a megtiszttott,
vkonyra felszeletelt vrshagymval. Htszekrnybe tve ebben
a lben rleld a hst 10-12 rn t, s kzben legalbb egyszer
forgasd t a szeleteket, hogy egyenletesen pcoldjanak. Sts
eltt a hsrl csorgasd le az olajat, a hagymadarabokat pedig
kapard le. A szeleteket forgasd lisztbe, s 1-2 millimternyi forr
olajon mindkt oldalukat ssd pirosra.
Rozmaring helyett ms fszerekkel, esetleg kombinciikkal is rdemes
kiprblni.
Rizses papriks
Hozzvalk:
40 dkg sovny sertshs,
6 db zldpaprika,
2 db nagyobb paradicsom,
1 nagy fej vrshagyma,
15 dkg rizs,
2 dl tejfl,
5 dkg fstlt szalonna,
1 evokanl piros fuszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
1 evokanl vegeta (vagy 2 hsleveskoca),
1/2 mokkskanl trtt fekete bors,
kevs s.
A megmosott rizst szurokanlba ntjk, s fl rra
vzbe ztatjuk. A fstlt szalonnt nagyon aprra
sszevgjuk, majd a zsrjt kistjk. Megfonnyasztjuk
rajta a finomra metlt vrshagymt, s a tuzrol lehzva
belekeverjk a pirospaprikt meg a zzott fokhagymt.
Ezutn rntnk 2 evokanl vizet, s visszatesszk a
tuzre. Rrakjuk a megmosott, letrlgetett s kis
kockkra vgott hst, majd fehredsig pirtjuk.
Alntnk 5 dl vizet, beleszrjuk a vegett s a borsot,
ezutn fedo alatt flpuhra proljuk. Kzben a
zldpaprikt kicsumzzuk s felkarikzzuk, a
paradicsomot szintn karikkra vgjuk. Tuzll tl
aljra tertjk a lecspgtetett nyers rizs felt, ezen
elosztjuk a prklt egyharmadt, s a zldpaprika
felvel betertjk. Kevs tejfllel meglocsoljuk, erre
ismt prklt kerl. A rtegezst rizzsel folytatjuk, s
a tetejre bortjuk a megmaradt prkltet, a tejflt, s
a paprikakarikkat. Vgl lelocsoljuk a tejfllel,
befedjk a paradicsomszeletekkel, s befedve toljuk az
elomelegtett, forr stobe. Legalbb 1 rn keresztl
kzepes lngon proljuk.
|