Alms sajtpuding
Hozzvalk: Pannnia sajt 30 dkg, alma 2 db, tojs 4 db, rizsliszt 5 dkg, vaj 3 dkg, tejfl 2 dl, curry, szerecsendi, rlt fehrbors, s;
Elksztse: A Pannnia sajtot lereszeljk, s 5 dkg-ot flretesznk. A tojsok srgjt a tejjel, a rizsliszttel s a fszerekkel habosra keverjk. Hozzadjuk a lereszelt almt s a 25 dkg sajtot. A tojsfehrjket kemny habb verjk, s vatosan a sajtos masszhoz keverjk, vigyzva, hogy a hab ne trjn ssze. Kivajazott tzll tlba ntjk, a tlat vzzel telt tepsibe lltjuk. Kzepesen meleg stbe tesszk, s addig gzljk, amg a beleszrt tre mr nem tapad r. Kzben a tejflt megszzuk, a maradk 5 dkg reszelt Pannnia sajttal sszekeverjk, s a megslt sajtpudingra ntjk.
Amerikai sajtos-gymlcss pulykamell toaston
Hozzvalk: Pulykamell 40 dkg, vaj 8 dkg, liszt 3 dkg, pirts kenyr 4 szelet, anansz 4 karika, Pannnia sajt10 dkg, gymbr, rlt fehr bors, s
Elksztse: A pulykamellbl ngy egyforma szeletet vgunk, kiss kiverjk, megszzuk, meghintjk egy kevs rlt fehr borssal, s lisztbe mrtjuk. Serpenyben vajat hevtnk s megstjk benne a hsszeleteket. A pirts kenyereket vkonyan megkenjk vajjal, rhelyezzk a hst, meghintjk reszelt gymbrrel, majd a tetejre tesznk egy-egy ananszkarikt. Mindegyik kenyrszeletet bebortjuk egy-egy sajtszelettel, s a stben addig stjk, amg a sajt megolvad a tetejn.
Amerikai sajtos melegszendvics bacon szalonnval
Hozzvalk: Pannnia sajt15 dkg, tejfl1 dl, tojssrgja1 db, kenyr 8 szelet, bacon szalonna 15 dkg, olaj 3 cl, pirospaprika, s;
Elksztse: A lereszelt sajtot a tejfllel, sval, kevs pirospaprikval egy lbasba tesszk s gyenge tzn, folytonos keverssel sr ppp fzzk. A tzrl levve belekeverjk a tojssrgjt. A kenyrszeleteket megpirtjuk, majd az elksztett sajtkrmmel megkenjk. A hajszlvkonyra szeletelt bacon szalonnt egy kevs olajban kiss megstjk. Mindegyik sajtos kenyrre tesznk belle. Forr stbe tesszk, s 1-2 perc alatt jl tmelegtjk.
Amerikai sajtos marha Steak
Hozzvalk: Marhahs 80 dkg, tej1 dl, zsemle1 db, liszt 3 dkg, olaj1 dl, tejszn 2 dl Pannnia sajt12 db, gymbr, oregn, rlt bors, s;
Elksztse: A sovny marhahst finom trcsn keresztl ktszer ledarljuk. Hozzntjk a tejet s sszedolgozzuk. Belekeverjk az ztatott s jl kicsavart zsemlt. Sval, rlt borssal, reszelt gymbrrel, oregnval fszerezzk. Egyforma nagy pogcskat formlunk belle. Liszttel sszekevert zsemlemorzsba forgatjuk, majd kevs forr olajban kistjk. Ezutn az olajba ntjk a tejsznt, beleszrjuk a reszelt Pannnia sajtot s megszzuk. A kislt pogcskat sorban visszahelyezzk, s fedvel letakarva nhny percig gyenge tzn proljuk. Sajt mrtsval lentve tlaljuk, trt burgonyt vagy prolt rizst adunk mell.
Ananszos sajtkrmmel tlttt csirkemell-tekercs
Hozzvalk: Natr Medve tmls sajt 20 dkg, csirkemell fil 4 db, ananszbeftt 10 dkg, pritamin paprika 1 db, petrezselyem-zld 1 cs. liszt 10 dkg, tojs 3 db, zsemlemorzsa 20 dkg, olaj, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A csirkemell filket flia alatt kiverjk, sval, borssal zestjk s flretesszk. A natr tmls sajtot kis kockkra vgott anansszal, paprikval s finomra vgott petrezselyem-zlddel sszekeverjk. Az ananszos sajtkrmmel a csirkemell filket megkenjk, felgngyljk, s hstvel megtzzk. Lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatjuk. B, forr olajban aranysrgra stjk, majd a hstket eltvoltjuk. Burgonyaprvel s margarinon prolt zldsgekkel tlaljuk.
Angol sajtpogcsa
Hozzvalk: Zsemlemorzsa 30 dkg, Pannnia sajt 25 dkg, vaj15 dkg, tojssrgja 6 db, olaj 2 dl, pirospaprika, gymbr, s;
Elksztse: 25 dkg szitlt zsemlemorzst 20 dkg reszelt Pannnia sajttal, vajjal s 4 db tojssrgjval jl sszekevernk. Sval, reszelt gymbrrel, egy kevs desnemes pirospaprikval fszerezzk, s jl sszedolgozzuk. Ezutn lapos korongokat formlunk belle. Elhabart tojssrgjban s zsemlemorzsban megforgatjuk, forr olajban megstjk. Mindegyik pogcsa tetejre reszelt Pannnia sajtot tesznk, s elmelegtett stbe tve egy-kt perc alatt rstjk. Frissen, forrn knljuk.
Apuka krumplilevese
Hozzvalk: Olvaolaj 4 cl, fokhagyma 4 gerezd, paradicsom 15 dkg, tykhsleves 2 l, burgonya 50 dkg, srgarpa 15 dkg, cukkni 15 dkg, liszt 3 dkg, Pannnia sajt 20 dkg, rlt bors, s;
Elksztse: Az olajat felmelegtjk, beletesszk a fokhagymt s a felszele-telt paradicsomot. Az egszet megdinszteljk. Ezutn hozzntjk a tykhslevest, beletesszk a felkockzott burgonyt, s mindezt lefedve 20 percen t gyengn forraljuk. Beletesszk a kockkra vgott srgarpt s a felszeletelt cukknit, s addig forraljuk csendesen, amg a zldsgek megpuhulnak. Ezutn zestjk sval s borssal. Ha szksges, egy kevs liszttel kiss besrtjk. Tlalskor a felkockzott Pannnia sajtra merjk a forr levest.
Avignoni fstlt sajtos kposzts felfjt
Hozzvalk: Fejes kposzta 1 kg, Karavn sajt 20 dkg, tojs 4 db, vaj12 dkg, liszt 10 dkg, tejfl 2 dl, rlt bors, s,
Elksztse: A kls leveleitl megtiszttott fejes kposzta torzsjt eltvoltjuk, s ss vzben puhra fzzk. A fzvzbl kivesszk, jl lecsurgatjuk s ttrjk, vagy turmixgppel ppestjk. Az ttrt kposztt kevertlba tesszk, hozzkeverjk a tojsok srgjt, 8 dkg olvasztott vajat, 8 dkg lisztet s 5 dkg reszelt Karavn sajtot. Sval, rlt borssal zestjk, s jl sszekeverjk. Vgl vatosan hozzadjuk a tojshabot. Megfelel nagysg formt kikennk vajjal, megszrjuk liszttel, s az elksztett keverkkel hromnegyedig megtltjk. A formt vzzel telt ednybe lltjuk s lefedve kb. 50 percig gzljk a stben. Amikor elkszlt, tlra bortjuk, olvasztott vajjal s tejfllel lentjk s meghintjk a megmaradt reszelt sajttal.
Becsei sajtos kifli
Hozzvalk: Liszt 1 kg, tej 0.5 l, leszt 5 dkg, cukor 2 dkg, joghurt 2 dl, margarin 29 dkg, Pannnia sajt 32 dkg, kmnyes reszelt Pannnia sajt 10 dkg, tojs 1 db, s;
Elksztse: Az lesztt a cukros, meleg tejben felfuttatjuk, a liszttel, a joghurttal, a sval s 4 dkg margarinnal sszedagasztjuk. Ezutn meleg helyen hagyjuk megkelni. A tsztt 2x8 rszre osztjuk, s ismt pihentetjk. A cipkat kinyjtjuk, nyolcat-nyolcat egymsra tesznk, kzben a margarint egyenletesen a lapok kz kenjk. Folyamatosan addig nyjtjuk, amg kb. 4 mm-es tsztkat kapunk. 16-16 rszre vgjuk, ahogy a tortaszeleteket szoks. Mindegyik szelet tetejre egy-egy csk Pannnia sajtot tesznk s feltekerjk. A tsztkat egy tepsibe fektetjk, tetejket megkenjk a felvert tojssal, meghintjk sval s szezmmaggal. Elmelegtett stben, takarklngon aranysrgra stjk, s mg forrn megszrjuk kmnyes reszelt Pannnia sajttal.
Bolgr salta
Hozzvalk: Uborka 10 dkg, zldpaprika 10 dkg, paradicsom 10 dkg, alma 10 dkg, mustr 2 dkg, olaj 5 cl, vrshagyma 5 dkg, Karavn sajt 15 dkg, rlt bors, s;
Elksztse: Az uborkt megtiszttjuk, felszeleteljk, s egyenletesen beszva llni hagyjuk. A zldpaprikt, a paradicsomot s a megtiszttott almt kockra vgjuk. A mustrt az olajjal simra keverjk, hozzadjuk a citromlevet s az aprra vgott vrshagymt. Sval, rlt borssal zestjk. Az uborkt jl kinyomkodjuk, s a tbbi hozzvalval egytt a mrtshoz keverjk. Tetejt reszelt fstlt sajttal dsztjk, jl lehtve tlaljuk.
Borjhs rizott
Hozzvalk: Borjhs 50 dkg, zsr 10 dkg, vrshagyma 5 dkg, rizs 25 dkg, gomba 10 dkg, zldpetrezselyem 1 cs. zldbors10 dkg, Pannnia sajt15 dkg, rlt bors, s;
Elksztse: A borjhst a prkltnl szoksosnl kisebb kockkra vgjuk. A finomra vgott vrshagymt a felhevtett zsrban aranysrgra pirtjuk, beletesszk a hst, sval, rlt borssal zestjk s fedvel letakarva, mindig csak kevs vizet alntve proljuk. Kzben egy msik ednyben a megmosott s lecsurgatott rizst kevs zsron jl tforrstjuk. Hozzkeverjk a megtiszttott, megmosott, vkony szeletekre vgott gombt s az aprra vgott zldpetrezselymet, majd az egszet hozzadjuk a flpuhra proldott, zsrjra pirult borjhshoz. sszekeverjk, s forr vzzel felengedjk. A vz a rizs mennyisgnek a duplja legyen. Lefedjk, s forr stben megstjk. Amikor elkszlt, hozzkeverjk a kln megfztt zld-borst s a lereszelt Pannnia sajt felt. A borjhs rizottt csszbe nyomkodjuk s gy bortjuk tlra. Tetejre szrjuk a maradk reszelt sajtot, kln tlban paradicsommrtst knlunk hozz.
Borjszelet Dubarry mdra
Hozzvalk: Borjcomb 60 dkg, vaj 8 dkg, liszt 10 dkg, kelvirg 70 dkg, tej 5 dl, tojssrgja 1 db, tejszn 1 dl, Pannnia sajt 15 dkg, szerecsendi, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A borjcombbl ngy egyforma szeletet vgunk, kiss kiverjk, megszzuk. Mindkt oldalt lisztbe mrtva kevs forr zsrban megstjk, s egy kivajazott tepsibe helyezzk. A megtiszttott, megmosott kelvirgot enyhn ss vzben puhra fzzk. Leszrjk, jl lecsepegtetjk s lehtjk. Mindegyik hsszelet tetejre egy-egy kelvirg halmot tesznk. Kzben elksztjk a gratin-mrtst. Vilgos vajas rntst ksztnk 5 dkg vajbl s ugyanennyi lisztbl. Felengedjk a forr tejjel, s habvervel sr mrtss keverjk. Sval, reszelt szerecsendival s rlt fehr borssal fszerezzk. A tzrl levve hozzkeverjk a tojssrgjval elkevert tejsznt s a lereszelt Pannnia sajt felt. A hsra helyezett kelvirgot a mrtssal lentjk, tetejt megszrjuk a maradk reszelt sajttal, s forr stben megstjk.
Brassi tlttt tojs csben stve
Hozzvalk: Ftt tojs 8 db, juhtr 25 dkg, vaj 8 dkg, prhagyma 15 dkg, tejfl 2 dl, tojssrgja 1 db, Gcseji csemege sajt 15 dkg, trkonylevl, gymbr, s;
Elksztse: A ftt tojsokat megtiszttjuk, hosszban kettvgjuk. Srgjukat a juhtrval egytt finom szrn ttrjk. Kevertlba tesszk, hozzadunk 4 dkg lgy vajat, sval, aprra vgott trkonylevllel, reszelt gymbrrel fszerezzk, s habvervel krmszerv keverjk. A prhagymt karikkra vgjuk. Egy serpenyben 4 dkg vajat hevtnk, a prhagymt vegesre pirtjuk benne, majd tntjk egy tzll tlba, s egyenletesen eltertjk. A trtltelkkel megtltjk a flbevgott tojsfehrjket, s a prolt hagymakarikkra szpen egyms mell sorakoztatjuk. A tejflt sszekeverjk a tojssrgjval, kiss megszzuk, belekeverjk a reszelt sajtot, s a tojsokra ntjk. Elmelegtett stben, magas hfokon szp pirosra stjk. Forrn tlaljuk.
Brsszeli vegyes sajtsalta
Hozzvalk: Kelbimb 25 dkg, majonz 15 dkg, mustr 3 dkg, porcukor 2 dkg, citrom 1db, fehrbor 5 cl, Pannnia sajt 5 dkg, natr 5 dkg, Gcseji csemege sajt, Karavn sajt 5 dkg, reszelt 5 dkg, Pannnia sajt, metlhagyma 1 csom, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A megtiszttott kelbimbt ss vzben roppans puhra fzzk. Leszrjk s lehtjk. A majonzt kevertlba tesszk, mustrral, porcukorral, citromlvel, rlt fehr borssal zestjk, majd a fehrbort hozzntve simra keverjk. A Pannnia sajtot, a Gcseji csemege sajtot s a Karavn sajtot kisebb kockkra vgjuk, majd a ftt kelbimbval egytt az elksztett ntetbe keverjk. Kelyhekbe szedjk, tetejket reszelt Pannnia sajttal s aprra vgott metlhagymval megszrjuk. Lehtve knljuk.
Csps papriks trs sajtkoktl
Hozzvalk: Tehntr 25 dkg, vaj 8 dkg, metlhagyma 1 csom, majonz 15 dkg, mustr 3 dkg, ketchup 6 dkg, zldpetrezselyem 1 cs. fejes salta 1 db, csps paprika 15 dkg, Gcseji csemege sajt, retek 2 db, cukor, s;
Elksztse: A trt ttrjk, a lgy vajat hozzadjuk, megszrjuk aprra vgott metlhagymval, megszzuk, s jl sszedolgozzuk. Htszekrnybe tve jl lehtjk. A majonzt mustrral s ketchuppel zestjk. A koktlos poharak peremt cukrozott vzbe, majd az aprra vgott zldpetrezselyembe mrtjuk. A fejes saltt megmossuk, lecsepegtetjk, s vkony metltre vgjuk. A dsztett koktlos poharak aljra tesszk a saltt, felvltva rhelyezzk a trmasszbl formzott kisebb golycskkat s az apr kockkra vgott csps papriks Gcseji csemege sajtot, majd gazdagon meglocsoljuk a mrtssal. Tetejt megszrjuk aprra vgott metlhagymval, s retekkarikkkal dsztjk.
Csirkemell bazsalikomos slt paradicsommal
Hozzvalk: Csirkemell 60 dkg, Paradicsom 15 dkg, olvaolaj 3 cl, Pannnia sajt 25 dkg, bazsalikom, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A filzett csirkemelleket megszzuk, rlt fehr borssal fszerezzk, majd a htben 2 rt llni hagyjuk. Rostlapon mind-kt oldalt megstjk, nem tl pirosra, hogy ne szradjon ki. Minden hsszeletre 2 paradicsomkarikt helyeznk, szzuk, rlt fehr borssal meghintjk, friss bazsalikomot tesznk r, s nhny csepp olvaolajjal meglocsoljuk. Szeletelt Pannnia sajttal befedjk, s forr stben pirosra stjk. Tlalskor a pecsenyelvel thzzuk, tojsos burgonyapppel krtjk.
Csirke Pannnia mdra
Hozzvalk: Csirkemell 4 db, vaj 5 dkg, gomba 15 dkg, tejszn 2 dl, reszelt Pannnia sajt 25 dkg, liszt 5 dkg, tojs 2 db, zsemlemorzsa 15 dkg, olaj 3 dl, rlt bors, s;
Elksztse: Egy kis lbasban vajat olvasztunk, s puhra proljuk benne a felaprtott gombt. Szzuk, borsozzuk, 2 kanl liszttel simra keverjk, majd a tejsznt hozzntve besrtjk. Hozzadjuk a reszelt Pannnia sajtot, s addig keverjk, amg a sajt megolvad. Kihtjk, majd a htszekrnybe tesszk. Ha megdermedt, 4 rszre osztjuk s rkenjk a 4 db kivert, szott csirkemellre. Felgngyljk, s hstvel sszetzzk. Lisztben, tojsban s zsemlemorzsban megforgatjuk, s forr olajban kistjk. Rizzsel s vegyes zldsgsaltval knljuk.
Csben slt makarni
Hozzvalk: Makarni 40 dkg, vaj 10 dkg, liszt 6 dkg, tej 4 dl, tejszn 1 dl, tojssrgja 1 db, Pannnia sajt 15 dkg, szerecsendi, s;
Elksztse: Enyhn szott, b forr vzben kifzzk a makarnit, majd leszrjk. Langyos vzzel lebltjk, lecspgtetjk, s 2 dkg olvasztott vajjal elkeverjk. 6 dkg vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk. Amikor a liszt felhevlt, felengedjk forr tejjel, s habvervel llandan kevergetve sr mrtss fzzk. Gyenge tzn 20-25 percig forraljuk, sval, reszelt szerecsendival fszerezzk, vgl elkevernk benne 2 dkg vajat. A tzrl levesszk s folyamatos kevers kzben, hozzadjuk a tejsznnel elkevert tojssrgjt s 10 dkg reszelt Pannnia sajtot. Ebbe a mrtsba keverjk a kifztt makarnit. Egy tzll tlat kivajazunk, meghintjk zsemlemorzsval, s beletesszk a mrtsos makarnit. Tetejre reszelt sajtot szrunk, s kzp-meleg stben szp pirosra stjk.
Egyszer sajtleves
Hozzvalk: Vaj 4 dkg, liszt 4 dkg, tej 6 dl, Karavn sajt12 dkg, kifli 2 db, fokhagyma 3 gerezd, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk. Felengedjk a tejjel, 4 dl vzzel s simra keverjk. Sval, rlt fehr borssal, reszelt szerecsendival fszerezzk, belekeverjk a reszelt Karavn sajtot s felforraljuk. Kzben a kifli-karikkat vajazott stlemezre tesszk, s a stben megpirtjuk. Vgl fokhagymval bedrzsljk, minden tnyrba 4-5 darabot tesznk s rmerjk a forr levest.
Endvia salta zldfszeres krmsajttal
Hozzvalk: Endvia salta 60 dkg, zldfszeres Medve krmsajt 15 dkg, joghurt 4 dl, cukor 2 dkg, citrom 1 db, zldpetrezselyem 1/2 cs. metlhagyma 1 csom, s;
Elksztse: Az endvia kls, srlt leveleit eltvoltjuk, tvt levgjuk, megmossuk. A lecsepegtetett saltaleveleket tiszta ruhval szrazra itatjuk, majd htszekrnyben elhtjk. A zldfszeres Medve krmsajtot s a joghurtot kevertlba tesszk, s habvervel simra keverjk. Sval, cukorral, citromlvel zestjk, hozzkeverjk a finomra vgott zldpetrezselymet s metlhagymt. Az ntetet kzvetlenl tlals eltt keverjk a salthoz.
vi eljegyzsi csirkje
Hozzvalk: Csirke 1.2 kg, liszt 8 dkg, pirospaprika 1 dkg, majornna 5 g, rlt bors 5 g, fokhagyma 2 gerezd, vaj 3 dkg, vrshagyma 12 dkg, Pannnia sajt 10 dkg, olaj 5 cl, tejfl 2 dl, rlt kmnymag, s;
Elksztse: A csirkt a szoksos mdon feldarabolom. A lisztet a fszerekkel s a zzott fokhagymval sszekeverem. A csirkedarabokat egyenknt megforgatom benne, majd kivajazott tepsibe vagy jnai tlba egyms mell rendezem. A megmaradt fszeres lisztet rszrom. Karikra vgott vrshagymt teszek r. A reszelt sajtot, az olajat, s a tejflt sszekeverem, s a szszt is a csirkre ntm. Aluflival lefedve forr stben 50 percig stm, majd a flit leveszem, s mg 10 percig pirtom. Remek vendgvr tel, minden elre a stednybe kszthet, mr csak stni kell!
Fejes salta a tavasz zeivel
Hozzvalk: Fejes salta 2 db, hnapos retek 20 dkg, Pannnia sajt 20 dkg, jhagyma 10 dkg majonz15 dkg, citrom1 db, mustr 3 dkg, fehrbor 5 cl, tojs 1 db, rlt fehr bors, s
Elksztse: A fejes saltt megmossuk, jl lecsepegtetjk, szrazra itatjuk, s apr darabokra tpjk. Tovbbi felhasznlsig htszekrnybe tesszk. A retket megtiszttjuk, s a Pannnia sajttal egytt vkony cskokra vgjuk. Az jhagymt felkarikzzuk. Kevertlba tesszk a majonzt, sval, szrt citromlvel, rlt fehr borssal, mustrral, kevs fehrborral zestjk, s habvervel simra keverjk. Az ntetet a fejes saltval, a retekkel, az jhagymval s a sajttal vatosan sszekeverjk, majd htszekrnybe tesszk. Tlalskor tetejt finomra vgott ftt tojssal s reszelt sajttal bven megszrjuk.
Fejes salta Pannnia sajttal
Hozzvalk: Fejes salta 4 db, Pannnia sajt 15 dkg, majonz 12 dkg, tejfl 2 dl, mustr 4 dkg, ketchup 3 dkg, citrom1 db, metlhagyma 1 csom, mandula 5 dkg, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A megmosott fejes salta leveleit tiszta konyharuhval leitatjuk, apr darabokra tpjk, s tovbbi felhasznlsig a htszekrnybe tesszk. Az ntethez a Pannnia sajtot lereszeljk, majd a majonzzel s a tejfllel simra keverjk. Sval, rlt fehr borssal, mustrral, ketchuppel, citromlvel zestjk, vgl finomra vgott metlhagymt adunk hozz. A saltaleveleket ebbe az ntetbe keverjk. Jl lehtve, vegtnyron tlaljuk, a salta tetejt megszrjuk aprra vgott, tiszttott mandulval.
Fokhagyms-sajtos kelvirg salta
Hozzvalk: Kelvirg 60 dkg, cukor 1 dkg, majonz12 dkg, tejfl 2 dl, citrom1 db, mustr 3 dkg, ftt tojs 2 db, fokhagyms reszelt, Pannnia sajt 15 dkg, fejes salta 1/2db, rlt fehr bors, s
Elksztse: A rzsira szedett kelvirgot megmossuk s ss, enyhn cukros vzben megfzzk. Sajt fzlevben kihtjk, majd leszrjk, s htszekrnybe tesszk. A majonzt a tejfllel elkeverjk, sval, szrt citromlvel, mustrral, rlt fehr borssal zestjk, majd hozzadjuk a lereszelt ftt tojsokat. Az gy elksztett ntethez keverjk a lehttt kelvirgrzskat, s a fokhagyms reszelt Pannnia sajtot. 1-2 rn t htszekrnyben tartjuk, hogy az zek jl sszerjenek. Ha az ntet tl sr lenne, a kelvirg kihlt fzlevbl ntnk hozz. Elhttt tnyron, fejes salta levlre halmozva tlaljuk.
Fliban slt marhahstekercs sajttal
Hozzvalk: Marhahs 60 dkg, tojs 2 db, olaj 1 cl, csps paprika 12 dkg, Gcseji csemege sajt, rlt kmnymag, pirospaprika, majornna, rlt bors, s,
Elksztse: Az n- s faggymentes, teljesen sovny marhahst apr lyuk darln ledarljuk, kevertlba tesszk s hozzadjuk a tojst. Sval, rlt borssal, majornnval, rlt kmnymaggal fszerezzk. Egynem masszv dolgozzuk. Az aluflit az asztalra tertjk, kevs olajjal megkenjk, rhelyezzk a hst s kb. 1 cm vastag tglalapp formzzuk. Kzepre tesszk a sajtdarabokat, majd roldszeren feltekerjk gy, hogy a sajt a hs kzepbe kerljn. Ezutn a fliba szorosan becsavarjuk. Stlapra helyezzk s kzepes hmrsklet stbe tve, 30 percig stjk. Ha elkszlt, kibontjuk az aluflibl s felszeleteljk. Vajas burgonyval vagy burgonyaprvel tlaljuk, de fogyaszthatjuk hidegen is, klnbz saltkkal.
Fond fstlt sajttal
Hozzvalk: Fokhagyma 4 gerezd, Karavn sajt 40 dkg, liszt 5 dkg, fehrbor 2 dl, konyak 1 dl szerecsendi, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A teflon ednyt fokhagymval bedrzsljk. Beletesszk a lereszelt Karavn sajtot, kevs liszttel elkeverjk s rntjk a bort. lland kevers mellett egszen addig melegtjk, amg a sajt felolvad. Amikor forrni kezd, hozzntjk a konyakot, sval, rlt fehr borssal, reszelt szerecsendival fszerezzk. Tovbb mr nem szabad fzni. tntjk a fond-ednybe, s llandan melegen tartva tlaljuk. A mrtogatshoz fekete vagy barna kenyeret knlunk.
Forr sajtgolyk
Hozzvalk: Pannnia sajt 30 dkg, tojs 2 db, zsemlemorzsa 15 dkg, olaj 3 dl, reszelt szerecsendi, rlt bors;
Elksztse: A sajtot lereszeljk s sszekeverjk a tojsokkal, gy formzhat masszt kapunk. A keverket tetszs szerint zestjk rlt borssal, szerecsendival (s nem szksges), majd dinyi golykat formlunk belle, melyeket zsemlemorzsba forgatunk, s olajban 180 fokon kistnk. Forrn tlaljuk, gy a golyk belseje folykony marad. A sajtgolykat fonyalekvrba vagy majonzbe mrtogatva az albbi kretekkel fogyaszthatjuk: slt burgonya, prolt vagy zldsges rizs, valamint prolt, grillezett zldsgek.
nyenceknek a zsemlemorzsval kevert darlt dit ajnlom.
Francia zldsgleves
Hozzvalk: Vaj 8 dkg, vrshagyma 5 dkg, prhagyma 5 dkg, srgarpa 15 dkg, fehrrpa 15 dkg, zeller 5 dkg, fejes kposzta 15 dkg, zldpetrezselyem 1 cs. fokhagyma 2 gerezd, hsleves 1 l, fejtett bab 10 dkg, kifli 2 db, Pannnia sajt 15 dkg, kakukkf, szerecsendi, rlt bors, s;
Elksztse: 4 dkg vajban vegesre pirtjuk az aprra vgott vrshagymt s a vkony karikkra szelt prhagymt. A zldsgeket s a kposztt vkony metltre vgjuk, rtesszk a hagymra, megszrjuk vgott zldpetrezselyemmel, s fed alatt nhny percig proljuk. Aprra vgott fokhagymval, rlt borssal s kakukkfvel fszerezzk. Felengedjk a hslevessel, megszzuk s hozzadjuk a fejtett babot. Mrskelt tzn, lass forrs mellett puhra fzzk. Kzben a kiflit 2 cm vastag karikkra szeljk s megvajazott stlemezre tve, a stben megpirtjuk. Kevs ftt zldsget kiemelnk a levesbl, jl lecspgtetjk s ttrjk. Az gy nyert zldsgprvel megkenjk a kifli-karikkat, megszrjuk reszelt Pannnia sajttal s egy csipetnyi szerecsendival, majd olvasztott vajat rcspgtetve, a stbe tolva piros-ropogsra pirtjuk. A tzforr leves mell kln tlaljuk a zldsges-sajtos kifli-karikkat.
Frjtojs salta hagyms krmsajttal
Hozzvalk: Hagyms Medve krmsajt 20 dkg, majonz 12 dkg, mustr 3 dkg, citrom 1 db, fejes salta 2 db, frjtojs 12 db, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A hagyms Medve krmsajtot kevertlba tesszk, hozzadjuk a majonzt, s habvervel simra keverjk. Sval, rlt fehr borssal, mustrral s citromlvel zestjk. A fejes saltt megmossuk, szrazra itatjuk, s nhny nagyobb levelet flretesszk. A tbbit kis darabokra tpjk, s a krmsajtos ntethez keverjk. Vgl a ftt, negyedekre vgott frjtojst is hozzadjuk. A megmaradt saltaleveleket vegtnyrra rendezzk s rhalmozzuk a ksz saltt.
Fstlt hsos gombc Karavnsajtos bundban
Hozzvalk: Zsemle 4 db, tojs 2 db, liszt 20 dkg, vrshagyma 5 dkg, zldpetrezselyem 1/2 cs. ftt, fstlt marhahs 20 dkg, tejfl 2 dl, Karavn sajt 15 dkg, olaj, rlt bors, s;
Elksztse: A kockkra vgott s halvny rzsasznre pirtott zsemlbl, a tojsbl, a lisztbl, a vilgosra pirtott vrshagymbl s a zldpetrezselyembl a szoksos mdon zsemlegombcalapot ksztnk. Megszzuk, rlt borssal fszerezzk s hozzkeverjk az apr kockkra vgott ftt, fstlt marhahs felt. A masszbl gombcokat formlunk, s enyhn ss vzben kifzzk. Reszelt Karavn sajtba hempergetjk, tlra rendezzk, s tejfllel meglocsoljuk. A fstlt hs msik felt kevs olajon megpirtjuk, s a gombcok tetejre halmozzuk.
Fstlt hsos rakott galuska fstlt sajttal
Hozzvalk: Fstlt hs 30 dkg, liszt 40 dkg, tojs 2 db, zldpetrezselyem 5 dkg, Karavn sajt 20 dkg, tejfl2 dl, s;
Elksztse: A liszthez hozztjk a tojsokat, megszzuk s annyi langyos vizet adunk hozz, hogy kzepesen sr galuskatsztt kapjunk. Ss, forrsban lv vzbe szaggatjuk s kifzzk. Leszrjk, lebltjk, majd kevs forr zsrral elkeverjk. Kzben a nem tl zsros fstlt hst megfzzk s ledarljuk. A galuska egyik felt egy mly tzll tlba tertjk, egyenletesen elosztjuk rajta a darlt hst s rszrjuk a lereszelt sajt felt. A maradk galuskval befedjk, lentjk a simra kevert tejfllel s meghintjk a maradk reszelt sajttal. Forr stben addig stjk, amg a sajt megpirul a tetejn.
Fstlt sajttal tlttt hideg paradicsom
Hozzvalk: Karavn sajt 20 dkg, prizsi15 dkg, vaj 8 dkg, fokhagyma 2 gerezd, metlhagyma 1 csom, zldpetrezselyem 1/2 cs. mustr 2 dkg, citrom 1/2 db, paradicsom 8 db, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A prizsit s 15 dkg Karavn sajtot apr kockkra vgunk, a maradk sajtot lereszeljk. A vajat habosra keverjk, sval, rlt fehr borssal, finomra vgott fokhagymval fszerezzk. Hozzadjuk az aprra vgott metlhagymt s zldpetrezselymet, majd belekeverjk a mustrt s a citromlevet. Az gy elksztett fszeres vajhoz adjuk a felkockzott fstlt sajtot s a prizsit. Lazn sszekeverjk. Az elksztett paradicsomokat megtltjk a tltelkkel, s tetejket reszelt sajttal gazdagon megszrjuk. Jl lehtve, pirts kenyrrel knljuk.
Fszeres aprpecsenye sajtos rizsgombccal
Hozzvalk: Szzpecsenye 50 dkg, zsr 5 dkg, vrshagyma 15 dkg, fokhagyma 2 gerezd, gomba 15 dkg, zldpetrezselyem 1 cs. liszt 3 dkg, rizs 20 dkg, olaj 3 dl, paradicsompr 4 dkg, reszelt 12 dkg, Pannnia sajt, zsemlemorzsa 10 dkg, rlt bors, s;
Elksztse: A szzpecsenyt ceruza vastagsg cskokra vgjuk. Serpenyben zsrt hevtnk, a finomra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt s a hst. Sval, rlt borssal fszerezzk, s ers tzn pirtjuk. Amikor a hs flig puha, beletesszk a vkony szeletekre vgott gombt, a vgott zldpetrezselymet s egytt tovbb pirtjuk. Liszttel megszrjuk, elkeverjk, s kevs vzzel felengedve puhra proljuk. Kzben elksztjk a rizsgombcokat. A rizst kevs olajban megpirtjuk, s ktszeres mennyisg forr vzzel felengedjk. Megszzuk, belekeverjk a paradicsom-prt s a kisebb fej vrshagymt. Amikor megftt, kiss kihtjk, belekeverjk a reszelt sajtot, s tojs nagysg gombcokat formlunk belle. Zsemlemorzsban megforgatva b, forr olajban kistjk.
Gombs blszn Pannnia sajttal stve
Hozzvalk: Blszn 60 dkg, olaj 8 cl, vrshagyma 5 dkg, gomba15 dkg, zldpetrezselyem 1 cs. liszt 3 dkg, tejszn 1 dl, Pannnia sajt15 dkg, mustr, rlt bors, s;
Elksztse: A hrtyjtl megtiszttott blsznt megszrjuk rlt borssal, vkonyan megkenjk mustrral, majd egy ednybe fektetjk, s annyi olajat ntnk r, hogy ellepje. Htszekrnybe tesszk, s idnknt megforgatva 2-3 napon keresztl rleljk. Az gy elksztett blsznbl ngy egyforma szeletet vgunk, nagyon gyengn kiverjk s megszzuk. Kevs forr olajban angolosan kistjk. A visszamaradt olajban a kis kockkra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk, hozzadjuk a vkonyra felszeletelt gombt, sval, rlt borssal, aprra vgott zldpetrezselyemmel fszerezzk s lepirtjuk. Kevs liszttel megszrjuk, kis ideig tovbb pirtjuk. A tejsznt hozzntve addig keverjk, amg krmszerv vlik, majd levesszk a tzrl. A blsznszeleteket egy tepsibe fektetjk. Tetejkn egyenletesen elosztjuk a ragut, majd mindegyiket befedjk egy-egy sajtszelettel. Forr stben a sajt olvadsig stjk. Prolt rizzsel vagy petrezselymes vajas burgonyval tlaljuk.
Gombs sajtsalta
Hozzvalk: Gomba 40 dkg, citrom 2 db, Pannnia sajt 20 dkg, ftt tojs 2 db, majonz 12 dkg, tejszn 1 dl, ketchup 3 dkg, fejes salta 11/2db, rlt bors, s;
Elksztse: A kockkra vgott gombt citromos, ss vzben megfzzk, leszrjk s kihtjk. A sajtot kockkra, a ftt tojst karikkra vgjuk s flretesszk. A majonzhez hozzadjuk a ketchupt s a tejsznt. Simra keverjk, sval, rlt borssal, citromlvel zestjk. Az elksztett mrtsba belekeverjk a hozzvalkat s lehtve, saltalevlre rendezve, citromkarikkkal dsztve tlaljuk.
Gcseji Csemege sajtos gngylt sertsszelet
Hozzvalk: Sertscomb 50 dkg, gpsonka 10 dkg, natr Gcseji csemege sajt 10 dkg, liszt 5 dkg, tojs 2 db, zsemlemorzsa 12 dkg, olaj 2 dl, rlt bors, s;
Elksztse: A sertscombbl ngy egyforma szeletet vgunk. Kiverjk, megszzuk s meghintjk rlt borssal. A sonkt s a sajtot kis kockkra vgjuk, s az elksztett hsokra halmozzuk. Ezutn a hsokat sszegngyljk, hstvel rgztjk, majd lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatjuk. B, forr olajban kistjk. A hstt eltvoltjuk s a hsokat les kssel kb. 1 cm vastag szeletekre vgjuk. Hasbburgonyval vagy burgonyaprvel tlaljuk.
Gcseji sajtsalta
Hozzvalk: Fejes salta 2 db, jhagyma1/2 csom, retek1/2 csom, sonka10 dkg, ftt tojs 2 db, zldborsos Gcseji csemege sajt 15 dkg, kefir 2 dl, citrom1 db, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A megmosott saltaleveleket szrazra trljk, s kisebb darabokra tpjk. Az jhagymt s a retket megtiszttjuk, s vkony szeletekre vgjuk, tovbbi felhasznlsig a saltalevelekkel egytt htszekrnybe tesszk. A sovny sonkt vkony cskokra vgjuk, a ftt tojst karikkra szeleteljk. Ezutn elksztjk az ntetet. A zldborsos Gcseji csemege sajtot aprra daraboljuk, hozzadjuk a kefirt, sval, rlt fehr borssal, citromlvel zestjk, s fakanllal simra keverjk. A hozzvalkat s az ntetet vatosan sszekeverjk, htszekrnyben rleljk s jl lehtve tlaljuk.
Gcseji rakott burgonya sertshssal
Hozzvalk: Sertshs 40 dkg, vrshagyma10 dkg, zsr 6 dkg, burgonya 80 dkg, fstlt szalonna 5 dkg, ftt tojs 2 db, zldpaprika 10 dkg, paradicsom10 dkg, natr Gcseji csemege sajt 20 dkg, tejfl 2 dl, rlt kmny, majornna, pirospaprika, rlt bors, s;
Elksztse: A sertshst ledarljuk. A finomra vgott vrshagymt zsrban aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a darlt hst, sval, rlt borssal, rlt kmnymaggal, majornnval zestjk, s gyakori kevers mellett lepirtjuk. Megszrjuk pirospaprikval, kevs vizet ntnk hozz, s fed alatt puhra proljuk. A burgonyt ss vzben, hjban megfzzk, megtiszttjuk, s karikkra vgjuk. A fstlt szalonnt kis kockkra aprtjuk, serpenyben kistjk, s a burgonyt hozzadva tforgatjuk. A ftt kemny tojst karikkra vgjuk. Egy tepsit kizsrozunk, az aljra egy sor burgonyt tertnk, s a darlt hst egyenletesen elosztjuk rajta. Tetejt bebortjuk a felkarikzott ftt tojssal, a szeletelt zldpaprikval s paradicsommal. A natr Gcseji csemege sajtot kis kockkra vgjuk, s egyenletesen eltertjk a rakottas tetejn. Vgl meglocsoljuk tejfllel s megszrjuk pirospaprikval. Elmelegtett stben megstjk.
Gngylt vagdalths
Hozzvalk: Sertshs 40 dkg, zsmle 2 db, vrshagyma 5 dkg, olaj 3 cl, Pannnia sajt 15 dkg, tej 1 dl, zsr 3 dkg, pirospaprika, rlt bors, s;
Elksztse: A darlt hst a tejbe ztatott, kinyomkodott zsemlvel, az aprra vgott, pirtott hagymval, sval, rlt borssal s pirospaprikval sszegyrjuk. Egy aluflia lapot megkennk zsrral s ujjnyi vastagon, tglalap alakban kinyjtjuk rajta a fszeres masszt. Bebortjuk a vkonyra szelt Pannnia sajttal, s a flia segtsgvel sszegngyljk. Tepsibe vagy tzll tlba fektetjk, forr stben kb. 40 percig stjk. Tlals eltt a flibl kibontjuk, felszeleteljk, s tlra tve meghintjk finomra vgott petrezselyemmel.
Habart tojs sajttal
Hozzvalk: Tojs 12 db, vaj 8 dkg, tejfl1 dl, reszelt Pannnia sajt 15 dkg, s;
Elksztse: A nyers tojsokat feltjk, s a tejsznnel egytt kevertlba tesszk. Megszzuk s felverjk. Egy ednyben vizet forralunk, ebbe egy kisebb ednyt helyeznk. Beletesszk a vajat, felolvasztjuk, belentjk a tojst, s csak akkor keverjk meg, amikor a tojs kezd sszellni. Ekkor hozzadjuk a reszelt sajt felt. Pr perc mlva, mikor a tojs sszellt, elmelegtett tlra tesszk, s a maradk reszelt sajttal megszrjuk.
Hideg csirkeslt hideg sajtmrtssal
Hozzvalk: Csirke 1.4 kg, Medve krmsajt 20 dkg, zsr 8 dkg, tejfl 1 dl, mustr 2 dkg, ketchup 2 dkg, citrom 11/2db, metlhagyma 1 csom, zldpetrezselyem 11/2cs., majornna, rlt bors, s;
Elksztse: A megtiszttott s megmosott csirkt kvl-bell megszzuk. Belsejbe kevs majornnt hintnk, majd tepsibe fektetjk s lentjk forr zsrral. Kzepes hmrsklet stben addig stjk, ameddig a hs, sznt kap. Ekkor kevs vizet ntnk al, s gyakori locsolgatssal kszre stjk. A stbl kivve kihtjk, majd feldarabolva tlra rendezzk. Kzben elksztjk a hideg sajtmrtst. A Medve krmsajtot kevertlba tesszk, hozzadjuk a tejflt, s habvervel simra keverjk. Sval, rlt borssal, mustrral, ketchuppel s kevs citromlvel zestjk. Belekeverjk az aprra vgott metlhagymt s a zldpetrezselymet. Jl lehtve a hideg szrnyashs mell knljuk.
Illatos fszeres csirke
Hozzvalk: Csirke 1.2 kg, liszt 6 dkg, olaj 8 cl, vrshagyma 12 dkg, paradicsompr 4 dkg, vargnya gomba 5 dkg, fehrbor 2-3 dl, zldpetrezselyem 1 cs., tejfl 2 dl, sonka 8 dkg, Pannnia sajt 12 dkg, bazsalikom, s;
Elksztse: A csirkt feldaraboljuk, megmossuk, szrazra itatjuk s beszzuk. Nhny percig llni hagyjuk, majd lisztbe mrtva kevs olajban pirosra stjk. A megslt csirkedarabokat egy tzll tlban szpen sorba rakjuk. A visszamaradt olajban megpirtjuk a finomra vgott vrs-hagymt, beletesszk a paradicsomprt, s jl tforrstjuk. Bazsalikommal, vgott zldpetrezselyemmel, felaprtott vargnya gombval fszerezzk, s fehrborral felengedjk. Amikor felforrt, a csirkre ntjk s aluflival letakarva, a stben puhra proljuk. Mikor a csirke megpuhult, a flit levesszk s rntjk az aprra vgott sonkval s reszelt sajttal elkevert tejflt. Visszatesszk a stbe, s addig stjk, ameddig a tejfl tforrsodik, s a sajt megolvad. Prolt rizzsel knljuk.
nyenc salta fstlt sajttal
Hozzvalk: Retek 12 dkg, vrshagyma 10 dkg, zldbab 12 dkg, cukor 1 dkg, paradicsom 10 dkg, uborka 10 dkg, fejes salta 2 db, olaj 4 cl, citrom 1 db, Karavn sajt 12 dkg, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A megmosott retket s a megtiszttott vrshagymt vkony karikkra szeljk. Kln-kln ednybe tve egyenletesen megszzuk, s nhny percig llni hagyjuk. A zldbabot kb. 2 cm-es darabokra vgjuk s gyengn ss, enyhn cukros vzben puhra fzzk, majd leszrve kihtjk. A paradicsomot s az uborkt karikkra vgjuk. A megmosott fejes salta leveleit kisebb darabokra tpjk. bls kevertlba tesszk a retket s a vrshagymt, majd hozzadjuk az sszes elksztett zldsget. Rntjk az olajat s a citromlevet, rlt fehr borssal fszerezzk. Tetejre reszeljk a fstlt sajtot, s az egszet fakanllal lazn sszekeverjk. Lefedve a htszekrnybe tesszk, s 2-3 rn keresztl htjk, hogy a salta zei jl sszerjenek.
nyenc zldsgtl gazdagon
Hozzvalk: Szeletelt Pannnia sajt 20 dkg, vrshagyma 10 dkg, fokhagyma 3 gerezd, padlizsn 20 dkg, cukkni 15 dkg, zldpaprika 2 db, gomba 20 dkg, paradicsom 10 dkg, zldbab 20 dkg, zldbors 20 dkg, tejfl 2 dl, petrezselyem, bazsalikom, rlt bors, s;
Elksztse: Egy nagy serpenyben kevs olajon vegesre proljuk az aprra vgott vrshagymt, hozzadjuk a felcskozott zldpaprikt, a zldborst s a zldbabot. Fed alatt proljuk, majd a felkarikzott padlizsnt s cukknit, a szeletekre vgott gombt s a zzott fokhagymt is hozzadjuk. Ha flig puha, beletesszk a felszeletelt paradicsomot, zls szerint szzuk, borsozzuk, aprra vgott petrezselyemmel meghintjk s bazsalikomot adunk hozz. Egy jnai tlat kivajazunk, zsemlemorzsval meghintjk. Beletesznk egy rteg zldsget, bebortjuk sajtszeletekkel, s gy rtegezzk, amg a hozzvalk el nem fogynak. A tetejre ismt sajtszeleteket tesznk, vkonyan megkenjk tejfllel, s elmelegtett stben a sajt olvadsig stjk.
zes sajtgolycskk
Hozzvalk: Natr Gcseji csemege sajt 30 dkg, tejszn 2 dl, vrshagyma 5 dkg, ecetes uborka 8 dkg, zldpetrezselyem 1 cs. metlhagyma 1 csom, pirospaprika, fekete bors, s;
Elksztse: A sajtot villval megtrjk, majd a tejsznt hozzadva jl eldolgozzuk. A vrshagymt lereszeljk, s a darlt ecetes uborkval egytt a sajthoz keverjk. Sval, rlt borssal fszerezzk. A masszbl di nagysg golycskkat formlunk. zls szerint vegyesen meghempergetjk finomra vgott zldpetrezselyemben, metlhagymban, pirospaprikban s durvra darlt borsban. A klnbz szn golykat tlra rendezzk s knljuk.
Kaliforniai salta
Hozzvalk: Fejes salta 1 db, paradicsom 30 dkg, kapor 1 csom, zldpetrezselyem 1 cs. citrom 1 db, natr 15 dkg, Pannnia krmsajt, olvaolaj 5 cl, fokhagyma 2 gerezd, tejfl 2 dl, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A fejes saltt leveleire szedjk, megmossuk, s apr darabokra tpjk. A paradicsomot karikkra szeljk, a kaprot, a zldpetrezselymet s a citromfvet aprra vgjuk. Az egszet jl sszekeverjk, megntzzk citromlvel, s tlalsig a htszekrnyben htjk. Ezutn elksztjk a saltantetet. A Pannnia krmsajtot elkeverjk az olajjal, a lereszelt fok-hagymval, a finomra vgott vrshagymval s a tejfllel. Sval, rlt fehr borssal zestjk. Tlalskor a krmsajtos dresszinget nem ntjk r a saltra, hanem kln tlban knljuk.
Karavnsajtos paraj
Hozzvalk: Paraj (mirelit) 60 dkg, Karavn sajt12 dkg, vaj 8 dkg, liszt 5 dkg, tejszn 2 dl, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A parajt felolvasztjuk, levt lecsepegtetjk s sszekeverjk a lereszelt fstlt sajttal. A lisztbl s 5 dkg vajbl vilgos rntst ksztnk. lland kevers mellett hozzntjk a tejsznt, felforraljuk, majd belekeverjk a sajtos parajt. Sval, rlt fehr borssal zestjk. 1-2 perces forrals utn a tzrl levesszk, s a maradk vajat a tetejre morzsoljuk. Roston sltekhez, birka-, brny- s rhsokhoz adhat kret.
Karfiolos bbos hs
Hozzvalk: Sertskaraj 60 dkg, olaj 8 cl, zldpaprika 10 dkg, paradicsom 10 dkg, karfiol 30 dkg, fokhagyma 2 gerezd, fstlt szalonna 5 dkg, liszt 5 dkg, tej 2 dl, tejfl 2 dl, tojs 1 db, zldpetrezselyem 1 1/2cs. Pannnia sajt 10 dkg, szerecsendi, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A sertskarajt nyolc szeletre vgom, s enyhn kiverem. Beszom, kevs olajon pirosra stm, majd kevs vz hozzadsval fed alatt puhra prolom. Nyron egy zldpaprikt s egy paradicsomot is teszek hozz. Mg a hs puhul, elksztem a bbot. A karfiolt ss, fokhagyms vzben megfzm, leszrm. Az apr kockkra vgott szalonna zsrjt kiolvasztom. A szalonnakockkat flreteszem, a visszamaradt zsrbl a liszttel, a tejjel s a tejfllel sr besamelmrtst ksztek. Ha langyosra hlt, hozzadom a tojst, a szalonnt, az ttrt karfiolt, egy kevs aprra vgott petrezselyemzldet, rlt fehr borsot, szerecsendit, zls szerint st. A hsszeleteket egy enyhn olajozott tepsiben egyms mell helyezem, s a tetejkre halmozom a karfiolos krmet. Megszrom a lereszelt Pannnia sajttal, s forr stben pirosra stm. Burgonyaprvel tlalom.
Kelbimb tejfllel-sajttal stve
Hozzvalk: Kelbimb 80 dkg, vaj 6 dkg, tojs 2 db, tejfl 2 dl, reszelt Pannnia sajt 15 dkg, szdabikarbna, rlt bors, s
Elksztse: A kelbimbt enyhn ss vzben - amelybe egy kshegynyi szdabikarbnt is tesznk - megfzzk. A szdabikarbntl megtartja termszetes, lnk zld sznt. A kelbimbt leszrjk s lecsepegtetjk, majd egy vajjal kikent ednybe tesszk. Sval s rlt borssal zestjk. Az egsz tojsokat s a tejflt simra keverjk, hozzadjuk a reszelt sajt felt, enyhn megszzuk, s a kelbimbra ntjk. Tetejt a reszelt sajt msik felvel megszrjuk, s vajat morzsolunk r. Kb. 10-15 percig kzp-meleg stben stjk, hogy teteje szp piros legyen. Roston sltek mell ajnlhat kret.
Kemencben slt tojs sajttal s csirkehssal
Hozzvalk: Csirkemell 25 dkg, vrshagyma 5 dkg, vaj 6 dkg, prhagyma 8 dkg, zldpetrezselyem 1/2 cs. Gcseji csemege sajt 12 dkg, zldbors 8 dkg, tojs 8 db, tejfl 1 dl, liszt 5 dkg, Pannnia sajt10 dkg, egsz bors, borsikaf, s;
Elksztse: A kicsontozott csirkemellet kevs vzben feltesszk fni. Sval, egsz borssal fszerezzk s hozzadjuk a vrshagymt. Amikor a hs megftt, brt eltvoltjuk, s apr kockkra vgjuk. Serpenyben vajat hevtnk, beletesszk a vkony karikkra szelt prhagymt, s vegesre pirtjuk. Hozzadjuk a hst, sval, borsikafvel, aprra vgott zldpetrezselyemmel zestjk, vgl hozzkeverjk a kisebb darabokra vgott Gcseji csemege sajtot s a ftt zldborst. A ragut tovbbi felhasznlsig flretesszk. A tojsok srgjt a tejfllel s a sval simra keverjk, hozzadjuk a lisztet s a habb vert tojsfehrjket. Egy nagyobb serpenyben felforrstjuk a vajat, rntjk a tojst, s forr stben 3-4 percig stjk. A stbl kivve az omlett kzepre halmozzuk a ragut, s szorosan sszegngyljk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, s gazdagon megszrjuk reszelt Pannnia sajttal.
Ketchups tojstokny
Hozzvalk: Ftt tojs 6 db, vaj 6 dkg, vrshagyma 10 dkg, tejfl 2 dl, rizs 16 dkg, ketchup10 dkg, Karavn sajt15 dkg, szerecsendi, rlt fehr bors, s
Elksztse: A kemnyre ftt tojsokat felszeleteljk. Az aprra vgott vrshagymt kevs vajban rzsasznre pirtjuk. Hozzadjuk a tojst, felengedjk tejfllel s megszzuk. Mrskelt tzn addig fzzk, amg a tejfl felmelegszik. A rizst megfzzk, sszekeverjk a ketchuppel s 3 dkg olvasztott vajjal. rlt fehr borssal, reszelt szerecsendival s kevs sval zestjk. Egy mlyebb tzll ednyt kivajazunk, beletesszk a ketchups rizst, majd a kzepbe kis fszket ksztnk. Ebbe ntjk a mr elksztett tojst. Reszelt sajttal gazdagon meghintjk, tetejre kis vajdarabokat tesznk, s kzpmeleg stben szp pirosra stjk.
Kirlyi csirkemell
Hozzvalk: Csirkemell 60 dkg, konyak 6 cl, tej 2 dl, szeletelt Pannnia sajt 20 dkg, dibl 10 dkg, rlt bors, s;
Elksztse: A brtl, csontjtl elvlasztott csirkemelleket kiverjk, szzuk, borsozzuk s kb. 10 percig 3cl konyakkal zestett tejben ztatjuk. A lecsurgatott csirkeszeleteket vajban majdnem puhra stjk. Tzll tlba szedjk, lentjk a pclvel, ismt 3 cl konyakot ntnk r. Befedjk szeletelt Pannnia sajttal, darlt dival meghintjk s elmelegtett stben kb. 20 percig stjk. Burgonyaprvel, saltval tlaljuk.
Korhely zsemle
Hozzvalk: Zsemle 6 db, fehrbor 3 dl, karika kolbsz 36, Pannnia sajt 18 szelet, liszt 10 dkg, tojs 3 db, reszelt Pannnia sajt 12 dkg, olaj 3 dl, s;
Elksztse: Az enyhn szikkadt zsemlket 4 korongra vgjuk, majd borba ztatjuk, vigyzva arra, hogy ne zzanak el. A zsemlekorongok kz 2 db papriks kolbsz karikt s 1 szelet sajtot tesznk. A megtlttt zsemlt szorosan sszefogjuk, lisztbe, majd felvert tojsba forgatjuk, reszelt sajtba mrtjuk, s forr olajban ropogsra stjk. A maradk reszelt sajtot a forr zsemle tetejre szrjuk.
Korona az "ajtk" kirlynjvel
Hozzvalk: Vaj 20 dkg, liszt 10 dkg, tejfl 1 dl, reszelt Pannnia sajt 15 dkg, tehntr 10 dkg, darlt slt hs vagy sonka 20 dkg, tejfl 1.5 dl, tojs 1 db, rlt kmny, s;
Elksztse: A puha vajat elkeverjk a liszttel, a tejfllel s sval. Jl sszedolgozzuk, s legalbb egy rra htbe tesszk. Ezutn a tehntrt sszekeverjk a darlt sonkval, 11/2dl tejfllel, egy egsz tojssal s 10 dkg reszelt sajttal. Megszzuk, s rlt kmnnyel zestjk. A kemny tsztt lisztezett deszkn 1 cm vastag tglalapformra nyjtjuk. Egyenletesen rkenjk a tltelket, s mintha beigli lenne, szorosan feltekerjk. A rudat kb. 2 cm vastag szeletekre vgjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszk, tetejt 5 dkg reszelt Pannnia sajttal meghintjk. Elmelegtett stben vilgosbarnra stjk.
Kmnyes gcseji nyelvsalta
Hozzvalk: Karfiol 10 dkg, sprga10 dkg, uborka 10 dkg, paradicsom10 dkg, fstlt nyelv 20 dkg, kmnyes Gcseji csemege sajt 15 dkg, majonz 12 dkg, joghurt 2 dl, citrom 1 db konyak 2 cl, torma 2 dkg, cukor1 dkg, s;
Elksztse: A karfiolt ss vzben puhra fzzk. A sprgt 2-3 cm-es darabokra vgjuk s enyhn cukros, ss vzben szintn megfzzk. Az uborkt s a paradicsomot karikkra szeleteljk. A ftt, fstlt nyelvet vkony szeletekre vgjuk. A sajtot aprbb kockkra daraboljuk. Az gy elksztett hozzvalkat kevertlban vatosan sszekeverjk, vigyzva, nehogy sszetrjenek. A majonzzel elkeverjk a joghurtot, citromlvel s konyakkal zestjk, majd reszelt tormt adunk hozz. A mrtst a saltra ntjk s sszekeverjk. Jl lehtve tlaljuk.
Klnleges sajtkrmmel tlttt hideg paradicsom
Hozzvalk: Paradicsom 8 dkg, paradicsompr 5 dkg, sonka 15 dkg, Pannnia sajt 15 dkg, fejes salta 1.25, tej, s, rlt fehrbors, oregn;
Elksztse: Az egyforma nagy paradicsomokat kivlogatjuk. Nhny msodpercre forrsban lv vzbe tesszk - gy brt knnyen eltvolthatjuk. A brtl megtiszttott paradicsomok tetejt levgjuk, belsejket vatosan kikaparjuk gy, hogy tlthetek legyenek. Belsejket gyengn megszzuk, s egy kevs rlt fehr borssal meghintjk. Tovbbi felhasznlsig a htszekrnybe tesszk.
A paradicsomprt, a finomra vgott vagy darlt sonkt s a reszelt sajtot sszekeverjk, megszzuk s oregnval fszerezzk.
Ezt a tltelket zlsesen a paradicsomokba tltjk, a paradicsomok levgott kalapjt visszahelyezzk, majd htbe tve, jl lehtjk.
Megmosott s leszrtott saltalevelekre tlaljuk, pirts kenyeret adunk mell.
Makarni hziasan
Hozzvalk: Makarni 25 dkg, vaj 8 dkg, reszelt Pannnia sajt 20 dkg, ketchup1 dl, s;
Elksztse: A makarnit b, ss vzben kifzzk, majd leszrjk. A forr tsztt lbasba ntjk, apr vajdarabkkat tesznk r, majd rszrjuk a reszelt sajt felt. Nem keverjk meg, csak fedvel letakarva jl sszerzzuk. Tlra bortjuk, tetejre ntjk a ketchupt s meghintjk a maradk reszelt sajttal. Prolt szrnyas-, serts- s marhahsokhoz kitn kret.
Makarnisalta ktfle sajttal
Hozzvalk: Makarni 20 dkg, marinlt 10 dkg, paradicsompaprika, csemege uborka 5 dkg, Gcseji 10 dkg, csemege sajt, Karavn sajt 10 dkg, majonz 20 dkg, joghurt 2 dl, citrom 1db, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A makarnit enyhn ss vzben megfzzk, leszrjk, lecsepegtetjk s egyforma nagy, kisebb darabokra vgjuk. Cskokra vgjuk a marinlt paradicsompaprikt, a csemege uborkt s a Gcseji csemege sajtot. A majonzt kevertlba tesszk, hozzntjk a joghurtot, rlt fehr borssal, sval, citromlvel zestjk. A mrtst simra keverjk, beletesszk a makarnit s a tbbi hozzvalt, majd fakanllal lazn tkeverjk. Vgl a salta tetejre reszeljk a fstlt Karavn sajtot. Jl lehtve tlaljuk.
Mandarinos sajtkoktl
Hozzvalk: Majonz 12 dkg, tejszn 5 cl, porcukor 2 dkg, Gcseji natr sajt 15 dkg, citrom 1 db, mandarin 2 db, fejes salta 1/2 fej, reszelt Pannnia sajt 5 dkg, s, fehrbors;
Elksztse: A majonzt kevertlba tesszk, hozzadjuk a tejsznt, majd sval, porcukorral, citromlvel s rlt fehr borssal zestjk, s nagyon jl sszekeverjk.
A Gcseji sajtot s a meghmozott almt kis kockkra vgjuk. A mandarint megtiszttjuk, s gerezdekre szedjk. Az gy elksztett anyagokat a majonzes ntetbe keverjk.
A megmosott fejes salta leveleket metltre vgjuk, s a kehely poharak aljra elosztjuk. Rtesszk az elksztett koktlt, tetejt egy-egy mandarin gerezddel s kevs reszelt sajttal dsztjk.
Jl lehtve tlaljuk.
Mediterrn csirkemell
Hozzvalk: Csirkemell 60 dkg, fstlt szalonna 8 dkg, vrshagyma 15 dkg, fokhagyma 1 gerezd, olaj 5 cl, paradicsompr 10 dkg, Pannnia sajt 10 dkg, zslya, kakukkf, leves-por, rlt bors, s;
Elksztse: A csirkemellrl a brt eltvoltjuk, s a kicsontozott hst enyhn kiverjk. Kevs sval s rlt borssal bedrzsljk. A zslyt megmossuk, a leveleket lecsipkedjk. Nhny zslyalevelet a csirkemellekre helyeznk, majd 2-2 szalonnaszelettel krbetekerjk, s fogvjval megtzzk. A hstekercseket megforrstott olajon krs-krl elstjk. A serpenybl kivve szzuk, borsozzuk. A visszamaradt zsiradkon az apr kockkra vgott hagymt s a zzott fokhagymt vegesre proljuk. Hozzadjuk a paradicsomprt s a kakukkfvet, sval, borssal, leves-porral zestjk s sszeforraljuk. A paradicsommrtst egy tzll tlba ntjk, belehelyezzk a csirkemelleket, majd kb. 200 fokra elmelegtett stben 20 percig stjk. Ezutn megszrjuk a lereszelt Pannnia sajttal, visszatoljuk a stbe, s mg kb. 10 percig stjk. Prolt rizzsel fogyasztjuk.
Mediterrn rntott csirke
Hozzvalk: Csirke 1.2 kg, olaj 3 dl, citrom 1.5 db zldpetrezselyem 1.5 cs., liszt 10 dkg, tojs 2 db, Pannnia sajt 10 dkg, zsemlemorzsa 10 dkg, rlt bors, s;
Elksztse: Zomncozott vagy porcelnednybe olajat tesznk, citromlvel sszekeverjk, majd sval, rlt borssal, aprra vgott zld-petrezselyemmel fszerezzk. Beletesszk a feldarabolt csirkt, s htszekrnyben 4-5 rn keresztl rleljk. Nhnyszor megforgatjuk, hogy a pcl mindenhol egyformn rje. Miutn a pclbl kiemeltk, lecspgtetjk, lisztbe, felvert tojsba s 10 dkg reszelt Pannnia sajttal sszekevert zsemle-morzsba bundzzuk. Felhevtett olajban, mrskelt tzn, lefedve kszre stjk. Kretnek slt hasbburgonyt adunk hozz.
Nizzai padlizsn
Hozzvalk: Padlizsn 1 kg, olvaolaj 8 cl, vaj 5 dkg, liszt 5 dkg, tej 5 dl, reszelt Pannnia sajt 20 dkg, gomba 20 dkg, oregn, rlt fehr bors, s;
Elksztse: A hjas padlizsnt fa vagy manyag kssel kb. 1 cm vastag karikkra szeleteljk, s beszva 1 rt llni hagyjuk. Ezutn a szeleteket vzzel lebltjk, leszrtjuk s felforrstott olvaolajban mindkt oldalukat aranybarnra stjk. A padlizsnkarikkat egy tzll tl aljba fektetjk. Elksztjk a besamelmrtst, sval, rlt fehr borssal, oregnval zestjk, bsgesen kevernk bele reszelt Pannnia sajtot s vajon prolt champignon gombt. A besamelt a padlizsngyra tertjk, tetejt megszrjuk a maradk reszelt sajttal, s forr stben pirosra stjk.
Olasz nyelvsalta
Hozzvalk: Ftt, fstlt marhanyelv 20 dkg, alma 10 dkg, uborka 10 dkg, burgonya (ftt) 10 dkg, majonz12 dkg, tejszn 1 dl, ketchup 3 |