Ez egy régi és nagyon érdekes könyv.Nekem megvan a nyomtatott változat is és szerintem tényleg kincset ér!
(nagyszerű)
12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi
ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A
tésztát bevagdosva, 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka
hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és hajtogatás után kb. 10
percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és
hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes
nagyságú sütőbádoglapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és
késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1
csomag Váncza-vanilinkrémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2
liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés
mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor
hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez
azonnal könnyedén hozzákeverünk. A krémet még melegen az egyik vajas
lapra egyenletesen felkenjük, és letakaratlanul hűlni hagyjuk. Mikor
langyosra kihűlt, a másik lapot ráborítjuk, gyengéden rányomjuk
tenyerünkkel és éles, lapos pengéjű késsel négyzetes darabokra vágjuk.
Vanilin-szórócukorral bőségesen beszórjuk.
Kakaós linzerszeletek
(különlegesen jó)
1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután
elmorzsolunk 30 deka zsírral, majd összegyúrjuk 20 deka cukorral, 8 deka
kakaóval, 2 egész tojással, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta
nagyobbik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s barack-vagy
málnaízzel vastagon megkenve a félretett tésztából kisujjnyi vastag
rácsot rakunk rá. Forró sütőben sütjük és sütés után
Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral bőven hintve szeleteljük.
Leveles túróstekercs
(igen jó)
30 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 egész tojással, kevés
sóval és annyi tejjel összegyúrunk, hogy közepeslágy rétestésztát
nyerjünk. Ezután külön készítünk 20 deka vajból 3 deka liszttel deszkán,
késsel jól eldolgozott tésztát, melyet a kinyújtott fenti tésztába
csomagolva együtt nyújtunk és dolgozunk tovább négy-ötszörös ismételt
nyújtás és hajtogatás mellett. Legvégül fél centi vastagra nyújtjuk ki
és négyzetes darabokra vágva, kis kanállal mazsolás túrótöltelékkel
(lásd: Házi túróstekercs), melyhez 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot is
keverünk, kis halmokat rakunk. A töltött darabkákat tekerccsé sodorjuk
és vajazott tepsiben aranysárgára sütjük forró sütőben.
(nagyon jó édesség)
30 deka lisztet 1 Váncza-sütőporral, 3 deka cukorral, 1 tojás sárgájával
és 12 deka zsírral jól eldolgozunk. Nagyobb részét tepsiben egyenletesen
szétnyomkodjuk, barackízzel megkenjük és a következő diótöltelékkel
borítjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka
darált dióval, 1 kanálka rummal, 2 tojás sárgájával és 3 tojás keményre
vert habjával elkeverünk. A diótölteléket a tészta másik felével
betakarjuk, villával megszurkáljuk és tojásos bekenés után forró sütőben
szép pirosra sütjük. Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.
Kassai szelet
(igen jó)
35 deka lisztet jól összegyúrunk 1 csomag Váncza-sütőporral, 20 deka
zsírral, 10 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipetnyi törött
fahéjjal, 1 egész tojással és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A
tésztát zsírozott tepsibe kisujjnyi vastagon tesszük és 5-6 deka
mazsolával megszórjuk, melyeket ujjal a tésztába nyomkodunk. Ezután
villával megszurkálva, a süteményt forró sütőben felemelkedésig, illetve
gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére még
langyos mézzel való bekenés után a következő habot kenjük egyenletesen:
15 deka őrölt mogyorót (igen jó a gyengén pörkölt) 15 deka cukorral, 1
szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével (esetleg 2 egész
tojással) 1/2 óráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a
sütőbe helyezve, még a teljes átsütésig tovább sütjük. Négyzet alakú
szeletekre vágva szolgáljuk fel.
(igen jó gyorstészta)
1/2 kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 25
deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral és annyi tejjel, hogy dolgozható legyen, jól
összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsibe téve, barackízzel vastagon
megkenjük, és őrölt mogyoróval beszórjuk. Másik felét ráhelyezzük,
tojással kenjük meg s hasonlóképpen, mint a lekvárt, mogyoróval hintjük
be. Közepes tűznél világosra sütjük.
Vaníliás darakrém
(különlegesen jó)
1/2 liter víz és 1/2 liter tej keverékéhez hidegen hozzákeverünk 1
csomag Váncza-vanilinkrémport, 5 deka búzadarát és 25 deka cukrot. A
krémet állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és nagyobb formába öntve,
melyet előzőleg porcukorral beszórtunk, hűlni hagyjuk. Kihűlés után
kiborítjuk és befőtt gyümölccsel tálaljuk. Gyermekeknek igen kedves
tejes étel.
Kakaós-tortaszeletkék
(kiadós, igen jó)
3 deka vajat (vagy 6 deka zsírt) 1 egész tojással, 25 deka cukorral és
1/2 citrom reszelt héjával fél óráig keverünk, azután 25 deka lisztet, 4
deka kakaót és 1/4 liter tejet adunk hozzá. A jól eldolgozott tésztához
legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport gyúrunk és
vajazott, kiszórt tepsibe téve, közepes tűznél sütjük. Sütés után
kétfelé vágva, gyümölcsízzel töltjük, szeleteljük és vanilincukorral
bőven szórjuk be.
(olcsó házitorta)
18 deka, előző este beáztatott száraz babot puhára főzünk, és szitán
áttörünk. 3 tojás sárgáját 15 deka cukorral és 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral habosra keverünk, majd 1/2 citrom reszelt héját
és levét, 5 deka pörkölt, őrölt mogyorót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és
az áttört babot adjuk hozzá. A 3 tojás keményre vert habját legvégül
könnyedén a tésztához keverjük, és tortaformában azonnal sütjük. A
tortát tejszínhabbal vonjuk be, és cukrozott mogyoróval díszítjük.
(nagyon jó)
25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2
késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 deka
liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és
részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk.
Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával
díszítjük. Közepes tűznél sütjük.
Finom gyümölcskenyér
(igen jó zsúrsütemény)
6 tojás sárgáját elkeverünk habosra 15 deka cukorral és 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral, azután 3 evőkanál világos zsemlyemorzsát és 1
csomag Váncza-sütőport is adunk hozzá, majd legvégül a hat tojásfehérje
keményre vert habját. Felét nagyobb püspökkenyér-formába tesszük, és
közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt
fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott
vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve. A
tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sárgára megsütjük.
Egy-kétnapi állás után igen jó, vékonyra szeletelve.
(nagyon jó kávéhoz)
1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 egész
tojást, 3 deka cukrot és kevés sót adva hozzá, langyos tejjel
rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 deka vajat 1-2 deka liszttel jól
eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután
összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a
vajastésztát. 10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2
cm vastagra s háromszög alakúra vágva, a következő töltelékkel kenjük
meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált
diót és 1 citrom reszelt héját keverünk. A kifliket sütés után még
melegen vanilincukorral szórjuk meg.
Érsekszeletek
(kitűnő uzsonnasütemény)
2 egész tojást 1/2 kg liszttel, 1 deka cukorral, 1 csomag
Váncza-sütőporral, 1 deci tejfellel, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral,
12 deka vajjal jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb
tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és
fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt
kenünk. Kihűlés után szeleteljük és Váncza-vanilincukorral, kevert
porcukorral beszórjuk.
(olcsó kitűnő sütemény)
50 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután deszkán
jól összegyúrjuk 20 deka cukorral, 2 egész tojással, 2 evőkanál zsírral,
2-3 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral.
Szükség szerinti mennyiségű tejet adhatunk még hozzá, hogy lágyan
dolgozható legyen. A tészta felét tepsibe téve, kéznél lévő bontott
lekvárral kenjük meg és a tészta másik felével betakarjuk. Tojással
kenjük és darált dióval vagy mogyoróval megszórjuk. Sütés után
vanilin-szórócukorral hintjük és négyzetes szeletekre vágva szolgáljuk
fel.
(igen kiadós)
30 deka liszttel elkevert 1/2 csomag Váncza-sütőport 20 deka vajjal vagy
15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután 5 tojás sárgájával
gyúrjuk. A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket
vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen
vastagon megkenünk. Töltelék: 5 tojás habját, 20 deka pörkölt őrölt
mogyorót, 10 deka őrölt diót, 25 deka cukrot, 1 citrom levét, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot és egy egész tojást összekeverünk. A töltelékkel
megkent tésztákat könnyen összehajtjuk, s tojással megkenve sütjük.
Sütés után vanilincukorral bőven beszórva szolgáljuk fel.
(gyors, olcsó)
1/2 kg lisztet 1/4 kg zsírral, 1 egész tojással, 20 deka porcukorral, 1
Váncza-sütőporral, 1 pohárka rummal, 1 deka törött fahéjjal, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sóval és annyi tejfellel, amennyit
felvesz, összegyúrunk és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a
tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk be.
(jó, igen ízletes)
45 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk
még 10 deka cukrot, 1 tojást, 1 csomag Váncza-sütőport, kevés sót, 2
kanál tejfelt, 1 kanál rumot és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyújtva, az alábbi
töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk, s tetejüket
tojással megkenve, lassú tűznél sütjük. Töltelék: 1/2 őrölt diót, 5 deka
mazsolát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot, 1 kávéskanál tört fahéjat és 1
marék zsemlyemorzsát sűrű sziruppal éppen még kenhető töltelékké főzünk.
Mákoskürt
(finom ízű)
A dióskürtnél leírt tésztát a következő töltelékkel töltjük meg: 35 deka
őrölt mákot, 1/2 kávéskanál tört fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka
mazsolát és 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot vastag sziruppal sűrűre
főzünk.
Porhanyós perecek
(gyors, nagyon jó)
1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral és eldolgozzuk 25
deka zsírral, 2 egész tojással, 3 keményre főtt tojás elmorzsolt
sárgájával, 1 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka cukorral és egy
citrom levével. A tésztát deszkán jól meggyúrjuk és ujjnyi pálcikákat
sodrunk, melyekből duplafonású pereceket formálva, zsírozott, lisztezett
tepsiben szép sárgára sütünk. Még melegen vanilin-szórócukorral bőven
hintjük.
(nagyszerű)
10 deka porcukrot 1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25
deka liszttel, 1 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag
Váncza-vanilincukorral jól eldolgozunk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis
borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.
Császárfánk
(ischl-i fánk, kitűnő)
25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport és 25 deka
cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag
Váncza-vanilincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk,
és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból
kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk s gőzön olvasztott
főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.
Diákkenyér
(sokáig eláll, igen jó)
3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál
olvasztott mézet, kevés törött fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra
vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott,
lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen
szeleteljük.
(könnyű, igen finom)
20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 20
deka túróval és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra
nyújtjuk és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat
lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg
állapotban vanilincukorral hintjük be.
Diós zsúrszeletek
(nagyon jó)
25 deka lisztet 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal, 5 deka
cukorral és 1 evőkanál tejfellel összegyúrunk. A tésztát két részre
osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be
vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve sütjük.
Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és vanilin-szórócukorral
bőven hintve szolgáljuk fel.
Ünnepi almáspite
(igen finom)
35 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral. A liszt 1/2
részét 25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük. Míg
a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2
csomag Váncza-vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél
deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk. A vajastésztát ujjnyi
vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer
összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük
ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére
nyújtjuk, és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk
egyenletesen s fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers,
vékonyra szeletelt almával beborítjuk, mazsolával bőven megszórjuk. A
tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal szélén
elnyomkodjuk. Legvégül ritka villával megszurkáljuk és tojás sárgájával
bőven ecseteljük. Jó meleg sütőben sütjük.
Tealinzer
(nagyon jó)
20 deka vajat, 25 deka lisztet, 1/2 citrom reszelt héját, 1/2 csomag
Váncza-sütőport, 18 deka cukrot, 10 deka héjas őrölt mandulát, 1/2 deka
tört fahéjat és 2 egész tojást deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra
kinyújtjuk s tepsibe helyezve lekvárral kenjük. Félretett tésztából
rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után vanilincukorral
hintjük meg
Túrófánk
(nagyszerű ebédsütemény)
25 deka lisztet dörzsöljünk el gyúródeszkán 20 deka vajjal, majd adjunk
hozzá 25 deka friss, szitán áttört tehéntúrót, 2 tojás sárgáját, kevés
sót, 1 csomag Váncza-sütőport és 12 deka cukrot. A jól összegyúrt
tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, s pogácsa- vagy
fánkszaggatóval szakítjuk ki. Forró zsírban világosbarnára sütjük ki.
(igen jó)
32 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport, 5 deka vajat, 8 deka cukrot,
1 egész tojást 2 evőkanál erős feketekávéval és 1/2 borospohár tejjel
deszkán eldolgozunk, azután 5 tortaalakú kerek lapot sütünk belőle
formában. Töltelék: 1 csomag Váncza-mokkakrémport 4 deci tejjel
csomómentesre elkeverünk, 10 deka cukrot adunk még hozzá és óvatosan,
állandó keverés mellett egész sűrűre főzzük. Kihűlésig keverjük, majd 15
deka habosra kikevert vajat habarunk hozzá. A töltelék egy részét
félretesszük és az összeállított tortát azzal vonjuk be. Díszítésül a
tortát ostyalaptörmelékkel szórjuk be.
(könnyű édesség)
1/2 liter tejbe elkeverünk hidegen 1 csomag Váncza-vanilinkrémport,
azután 12 deka cukrot adva hozzá, az utasítás szerint 5-6 percig állandó
keverés mellett szabad lángon sűrűre főzzük. A forró krémet vizezett,
hosszú őzgerincformába töltjük, és levétől lecsurgatott vegyes
befőttekből, melyeket (pl. őszibarackot, stb.) 3-4 felé vágva ujjnyi
vastag réteget rakunk. 1/2 liter tejből 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral, 10 deka cukorral és jóféle, egyenletesen puhára
főzhető rizsből sűrű tejberizst főzünk. A tejberizst a gyümölcsrétegre
még forrón ráöntjük s a formát párszor ütögetjük. Hideg helyen való pár
órás teljes áthűlés után hosszú tálra kiborítjuk, és vanilincukorral
édesített tejszínhabból köröskörül kis csókokkal díszítjük. Igen jó
édesség uzsonnához, vacsorához. Mindenki szereti.
(különlegesen jó)
30 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojás sárgájával, 1/2 csomag
Váncza-sütőporral, 10 deka porcukorral, kis késhegynyi sóval késsel jól
eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk s minden alkalommal egész
gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra
nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve
tojássárgájával erősen megkenjük, kevés nagy szemű kristálycukorral
megszórjuk s közepükbe kis gyümölcsvillával beleszúrunk. A forró sütőben
szép pirosra sütjük.
(igen olcsó, remek)
5 tojás sárgáját 14 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral
1/2 óráig keverjük, azután 15 deka őrölt pörkölt mogyorót és 3 tojás
fehérjének keményre vert habját adva hozzá, tortasütőben három részben
sütjük. A lapokat a következő töltelékkel töltjük: 1 csomag
Váncza-mogyorókrémet, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg
tejjel elkeverünk, azután szabad lángon állandó keverés mellett egész
sűrűre főzzük. A krémet a tűzről levéve, a megmaradt 2 tojás fehérjéből
vert habbal könnyen összekeverjük. A megtöltött tortát cukros
csokoládémázzal vonjuk be, és tetejére pörkölt mogyoróból díszt rakunk.
Vaníliás felfújt
(igen ízletes)
10 darab puha kiflit egy liter tejben, melyhez 1 csomag
Váncza-vanilincukrot és 5 deka tisztított mazsolát adtunk, megáztatunk,
azután a kiflikről a tejet leöntve, formába rakjuk. A leöntött tejjel
elkeverünk 15 deka cukrot és 2 egész tojást, majd a kiflikre öntve,
meleg sütőbe tesszük, és szép sárgára sütjük. Süthetjük magasabb oldalú,
tűzálló cserépedényben is, így kiborítás után közvetlen az edénnyel
tálalhatjuk. Kevés langyos vízzel hígított baracklekvárral melegen
szolgáljuk fel.
(nagyon finom)
20-20 deka lisztet, zsírt, darált mandulát és cukrot 1 csomag
Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 tojással és 1 citrom levével
gyúródeszkán jól összegyúrjuk. A tésztát vajazott s morzsával kiszórt
tortaformába téve, tetejét gyümölcsízzel kenjük meg vastagon, azután
tésztából rudakat sodorva, rácsot teszünk a lekvárra. Sütés után a
tortát 2-3 részre vágva, gyümölcsízzel kenjük meg. Tálaláskor
vanilinporcukorral bőven meghintjük.
(igen jó, kiadós)
12 deka cukrot 2 egész tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel
kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E
tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A
korongocskák közepére a következő keveréket készítsük: 15 deka héjas
mandulát 15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadunk 1/2 deci
tejet, jól összekeverjük. A tejes keverékhez még 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot, 4 deka mazsolát, kevés tört fahéjat és 5 deka
vajat adunk. A félretett tésztából ceruza vékony szálakat sodrunk,
melyeket kereszt alakban a süteményekre nyomunk. Forró sütőben sütjük.
Vanilincukorral bőven hintjük.
Nimródtáskák
(kirándulásra, vadászatra)
40 deka lisztet elegyítünk 1 csomag Váncza-sütőporral, majd deszkán
összegyúrjuk 1 egész tojással, 15 deka zsírral, kávéskanálnyi sóval és
annyi tejfellel, hogy közepes lágy tésztát nyerjünk. A tésztát fél
ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzetes darabokra vágjuk és 20 deka keskeny,
vékony szeletekre vágott füstölt szalonna és 15 deka vagdalt sonka vagy
füstölt hús keverékével töltve összesodorjuk. A tekercsek végeit
ujjunkkal lenyomkodjuk és tojással bőven kenve, forró sütőben jól
átsütjük. Hidegen szolgáljuk fel vadászebéden, kiránduláson, vagy bor
mellé.
Vaníliás kuglóf
(igen gyors)
10 deka vajat (zsírt) 2-3 egész tojással, 12 deka cukorral, 30 deka
liszttel fokozatosan jól kikeverünk, azután 2 1/2 deci tejet adunk
hozzá, majd kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport, 5 deka
mazsolát, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 1/2 citrom reszelt héját.
Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük és vajjal kikent,
zsemlyemorzsával kiszórt formába öntve azonnal a meleg sütőbe helyezzük,
s rendes tűznél sütjük. Tálaláskor Váncza-vanilincukorral beszórjuk.
(gyors, igen jó)
15 deka cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk, majd 6 deka (2-3
szelet) finomra reszelt főzőcsokoládét, 6 deka vajat, 10 deka őrölt
diót, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 15 deka liszttel kevert 1/2
csomag Váncza-sütőport keverünk hozzá. Legvégül a 4 tojás keményre vert
habját adjuk hozzá és vajazott, lisztezett hosszú formában sütjük. Sütés
után kettévágjuk, s barack- vagy más ízzel töltjük. Tálaláskor
vanilin-porcukorral megszórva szeleteljük.
Politikus szelet
(kitűnő, kiadós)
35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Váncza-sütőport elegyítettünk,
összegyúrunk 1 egész tojással, 22 deka zsírral, 12 deka cukorral, 1
citrom reszelt héjával és levével, azonkívül 2 szelet reszelt
csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta kétharmad
részét vajazott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva és
málnaízzel bekenjük. A lekváros bevonatra cukros-habos tölteléket kenünk
az alábbi előírás szerint készítve: 20 deka porcukrot habosra keverünk 3
tojás sárgájával és 1 szelet csokoládéval, hozzáadunk még 10 deka őrölt
mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. A habos tölteléket
befedjük a félretett egyharmad rész tésztából kinyújtott lappal és
villával több helyen megszurkálva, közepes tűznél jól átsütjük.
Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral hintjük be.
Leveles túróspogácsa
(finom házi pogácsa)
30 deka vajat 30 deka liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán
nyomkodva összedolgozunk, majd 30 deka friss tehéntúrót, ízlés szerinti
mennyiségű sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk,
és kicsire összehajtjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük és
lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után
deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk és közepes
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan
tojássárgájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes
sütemény.
Zsírban sült pufók
(gyors ebédsütemény)
40 deka lisztet összekeverünk 15 deka zsírral, 1 1/2 deci tejfellel, 1
csomag Váncza-sütőporral és kevés sóval. 1 órai pihentetés után
félujjnyi vastagra nyújtjuk és csipkés kör alakú vágóval kiszúrjuk.
Forró zsírban kisütjük. Sütés után közepükön félig bevágjuk és
barackízzel töltjük. Felszolgáláskor 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral
kevert porcukorral bőven hintjük. Igen kedvelt zsúrsütemény is.
Képviselőfánk
(nagyszerű, gyors tészta)
10 deka vajat 10 evőkanál vízzel felforralunk. Ha jól forr, 10 deka 0-ás
grízes lisztet szórunk bele s kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről
levéve, egyenként 4 egész tojást keverünk hozzá, majd sütőlemezre kis,
tojásdad alakú halmokat rakunk, és forró sütőben sütjük. A sütőt 10
percig nem szabad a tésztára kinyitni. A szép sárgára sült fánkok alsó
részét éles késsel bevágjuk s a szétnyitott fánkok üregét 1 csomag
Váncza-vanília- vagy mogyorókrémporból a krémeslepénynél leírt módon
készült krémmel töltjük. Ha a fánkok ürege nem elég nagy, úgy a lágy
tésztát kés hegyével óvatosan kiemeljük. Tálaláskor
Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral szórjuk be.
Szepesi mogyorósszelet
(nagyon ízletes)
20 deka cukrot 15 deka vajjal, 3 tojás sárgájával és 1/2 csomag
Váncza-vanilincukorral habosra keverünk (kb. 1/2 óráig). Hozzáadunk 20
deka lisztet, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 8 deka darált héjas mogyorót
és a 3 tojás fehérjének kemény habját. Vajazott tepsibe tesszük, 2-3
deka darált héjas mogyoróval és porcukorral megszórva, azonnal forró
sütőbe téve sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Omlós almás
(igen jó, kiadós)
50 deka lisztet 15 deka zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 14 deka
cukorral, 3 tojás sárgájával és 1 evőkanál tejfellel összegyúrunk és
egyenletesre nyújtva, a tészta nagyobbik felét nagyobb tepsi aljára
helyezzük, széleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg édes almát
káposztagyalun összevágunk, két marokkal gyengén kinyomkodjuk, majd 12
deka porcukor és 1/2 csomag Váncza-vanilincukor keverékével vegyítve,
egyenletesen elosztjuk a tésztán, és 5 deka tisztított, lágy mazsolával
megszórjuk. A tészta félretett másik felét kinyújtva a töltelékre
|