Tmaindt hozzszls
|
2008.06.25. 15:14 - |
Hords savanysg
Hozzvalk: 1 db 50 literes zrt fedel hord;
Zldsgek: uborka, paprika, zld paradicsom, kposzta szeletelve, hagyma, srgarpa, karfiol, kis dinnye;
Alapl: 25 liter vz, 2,5 kg kristlycukor, 1,25 kg s, 3 liter 20 %-os ecet, 7,5 dkg tims, 2,5 dkg citromsav, 2,5 dkg babrlevl, 2,5 dkg borknpor, 8,75 dkg ntriumbenzot, 5 dkg szemes bors.
A hozzvalkat az ednybe rakjuk, jl sszekeverjk, hogy az alaplben a cukor s a s teljesen olvadjon el. A tisztra mosott savanytanivalt folyamatosan lehet az ednybe rakni, ahogy a kertben rik. Savanythat benne: uborka, paprika, zld paradicsom, kposzta szeletelve, hagyma, srgarpa, karfiol, kis dinnye. A nagyobb darabokat szeletelve tesszk az ednybe.
|
MIGY receptjei!!!
Erzsi-fle savanysg!
3 liter vz
40dkg cukor
15 dkg s (4 ppos evkanl)
1,2 liter 10 %-os ecet
3 kvskanl szdabikarbna
fl csomag szalicil
Ezt jl elkevertni, s flre rakni, brmikor felhasznlhat. Kb. 5 kg uborkhoz elg. De lehet brmilyen savanytanivalhoz tenni.
Hords savanysg (sokan bedoblsnak hvjk)
A lert mennyisget egy 30 literes hordhoz kell elkszteni.
Csak manyag, vagy fakanllal lehet belenylni !!!!!! FONTOS !!!!!
10 liter vz
1kg cukor
0,5 kg s
1 liter 10%-os ecet
2 dkg tims
1 dkg borksav
1dkg babrlevl
1 kvskanl borkn por
3dkg ntriumbenzot
2dkg szemes bors
meggyfalevl, kapor, torma, koriander, mustrmag zls szerint.
Amikor a l elkszlt, csak bele kell doblni a savanytand zldsgeket. Kb. egy ht mlva mr fogyaszthat, s nem kell a levet kidobni, st ha van mivel, lehet ptolni is azt amit kiszedtnk belle. gy nehezen fog kifogyni a hordbl a savany, s mindig ms az sszettele. :-)
n szoktam ebbe mindent rakni: uborka, zld paradicsom, kisdinnye, paprika, hagymakarikk, karfiol, kposzta, srgarpa, cukkini, gyngyhagyma, meg brmi ami csak eszembe jut, vagy ppen terem.
Friss nyri savanysg
Egy fej kposzta, 3-4 nagy fej vrs hagyma, 4-5 paprika, 4-5 rett paradicsom.
Ezeket vkonyra szeletelem, majd zls szerint cukrozom, szom, s egy kis ecetet is ntk r. Jl sszekavarom, s llni hagyom egy napig. Nagyon finom levet ereszt magnak, s azonnal fogyaszthat. Nem tveds, nem kell bele vz! Ha tovbb el akaom tartani, akkor viszont szksges bele egy kis tartst, vagy vegbe gymszlm, s egy kis olajat ntk a tetejre, hogy ne romoljon meg.
Lerom mg az anysom savanykposzta receptjt,amit bizony fltve rztt, s nagyon finom, s ha sszel megcsinlom, mg tavasszal is finom ropogs marad a kposzta.
A Mama kposztja
10kg kposzthoz tesznk egy mark st, 5-6 babrlevelet, 10-15 szem szemes borsot. Lehet bele mg egy csps hegyes paprikt is tenni.
Semmilyen mst fszert nem kell bele tenni, br n szoktam egy csipet zld kaprot is tenni a rtegek kz. (Ezt n nyr elejn szoktam lefagyasztani, s csak ilyenkor veszem el. :-) )
A kposztt jl sszekeverjk, hogy mindenhova jusson a sbl, s alaposan belegymszlm a hordba.Ezt addig ismteljk, mg a hord meg nem telik. n egy kis 30 literes manyag hordba szoktam 30 kg gyalult kposztt tenni. Mikor a hord tele van, akkor a tetejre pirtok kt szelet kenyeret, majd egy tnyrral leszortom, s mg egy j nagy kvet is rteszek egy manyag zacskban, hogy a kposzta ne jjjn fel.
Hvs helyre rakom a hordt, de ne faggyjon meg. Egy htig rlelem, majd leszedem a kenyeret a tetrl, s szorosan lezrom a hordt. Ekkor mr fogyaszthat, s nagyon finom. !!!!!
|
Hords savanysg (vdrs)
10 literes vdrhz:
4 liter vz, 12 dkg s, 40 dkg cukor, fl liter 20 %-os ecet, 2 dkg knpor, 20 szem bors, 4 babrlevl, 30 szem mustrmag (tetszlegesen lehet tbb is), 10 szem szegfbors, 1 szl torma.
Az ecet s a knpor kivtelvel felforralom a hozzvalkat s kihls utn beleteszem az ecetet s a knport. A levet a lgmentesen lezrhat fedeles vdrbe teszem (100 Ft-os bolt) s a zldsgflket (uborka, paprika, hagyma, kposzta, patisszon, kisdinnye, zldparadicsom) folyamatosan rakhatom bele. Mindig lgmentesen le kell zrni s hvs helyen troland. |
Hords savanysg
Hozzvalk: 1 db 50 literes zrt fedel hord;
Zldsgek: uborka, paprika, zld paradicsom, kposzta szeletelve, hagyma, srgarpa, karfiol, kis dinnye;
Alapl: 25 liter vz, 2,5 kg kristlycukor, 1,25 kg s, 3 liter 20 %-os ecet, 7,5 dkg tims, 2,5 dkg citromsav, 2,5 dkg babrlevl, 2,5 dkg borknpor, 8,75 dkg ntriumbenzot, 5 dkg szemes bors.
A hozzvalkat az ednybe rakjuk, jl sszekeverjk, hogy az alaplben a cukor s a s teljesen olvadjon el. A tisztra mosott savanytanivalt folyamatosan lehet az ednybe rakni, ahogy a kertben rik. Savanythat benne: uborka, paprika, zld paradicsom, kposzta szeletelve, hagyma, srgarpa, karfiol, kis dinnye. A nagyobb darabokat szeletelve tesszk az ednybe.
|
[3-1]
|