marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Befzsek

Cklasalta 1.

·         ºElkszts: 90 perc Nehzsg: 1

Hozzvalk: Ckla, tetszs szerinti mennyisgben, kilogrammonknt 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl rlt kmnymag, 1 tormagykr, zls szerint ecet, cukor s

Elksztse: A cklkat kefvel jl lesiklom s a kuktafazkra tett betten, 3 dl vzben puhra prolom. Mg melegen meghmozom s lereszelem. Soronknt vegekbe teszem a tiszttott, lereszelt tormval, szlksra vgott, tiszttott fokhagymagerezddel, majd lentm a kzben elksztett forr, kmnyes - ss - ecetes - cukros saltalvel. Az vegeket azonnal lektm, s szraz gzben hagyom kihlni.

Cklasalta 2.

Elksztse: A cklagumkat jl megmossuk, s meleg vzbe tve, lefedve puhra fzzk. A fzvizet lentjk, a cklt lehjazzuk s - lehetleg hullmos pengj cifrz kssel - vkony szeletekre vgjuk. Kzben a szoksosnl savanybb ecetes lt ksztnk (a ckla des, elviszi a savany zt), sval, kmnymaggal, nagyon kevs cukorral felforraljuk. Amikor a l kihlt, a cklt nhny szelet tiszttott tormval egytt vegekbe rakjuk, a tetejre is tormaszeleteket tesznk, rntjk a levet, egy mokkskanlnyi benzoesavas ntriumot szrunk r, lektjk, s 8-10 percig gzljk. Kszthetjk gy is, hogy a megmosott cklt nyersen hmozzuk meg, csak ezutn fzzk. Ilyenkor a fzlevt hasznljuk fel a saltal ksztshez, minden egyebet, az elbbiek szerint tegynk.

Cklasalta 3.

Elksztse: A cklt megmossuk, megfzzk, vagy stjk, meghmozzuk, vkony karikkra vgjuk. Azutn vegekbe rakjuk, cukros borecetet, st, reszelt tormt tesznk r.

Cklasalta 4.

Hozzvalk: 3 kg ckla (lehetleg hosszks, bborhenger-fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkskanl rlt kmnymag, 1 szl tormagykr, ecet, cukor, s zls szerint. Egyszeren elkszthet.

Elksztse: A cklkat alaposan lekefljk, megmossuk s lecspgtetjk. Mly, nagymret sttepsibe egyms mell tesszk, aluflival szorosan befedjk, s elmelegtett, forr stben majdnem teljesen puhra proljuk. Mg melegen meghmozzuk, s az almareszel legdurvbb fokn lereszeljk. A kzben meghmozott s lereszelt tormval, s a megtiszttott, felmetlt fokhagyma gerezdekkel soronknt vegekbe rakjuk. Lentjk ecettel, cukorral, sval, kmnymaggal piknsra zestett saltalvel, amelyet elzleg felforraltunk. A forr vegeket azonnal lektjk, s szraz gzbe tve 24 rn t, hagyjuk hlni. Stt, hvs kamrban nagyon hossz ideig elll.

Megjegyzs: A ckla igen egszsges, leve a termszetgygyszok szerint orvossg. Cklasaltbl kszthet kevert salta, leves, de savanysgknt is fogyaszthat.

Cklasalta 5

Elksztse: A cklagumkat jl megmossuk, s meleg vzbe tve, lefedve puhra fzzk. Fzvizt lentjk, a hjt lehzzuk, s lehetleg hullmos pengj cifrzkssel vkony szeletekre vgjuk. Kzben a szoksosnl savanybb ecetes lt ksztnk (a ckla des, s elveszi a savanysgot), sval, kmnymaggal, nagyon kevs cukorral felforraljuk, s hlni hagyjuk. Langyosan ntjk a cklaszeletekre, llni hagyjuk, amg teljesen kihl. A cklt nhny darabka tiszttott tormval egytt vegekbe rakjuk, a tetejre is tormaszeleteket tesznk, rntjk a levt, egy mokkskanlnyi benzoesavas ntriumot szrunk r, lektjk, s 8-10 percig gzljk. A vzben hagyjuk kihlni.

Cklasalta 6.

Elksztse: Alaposan lekeflnk 3 kg (lehetleg hosszks, bborhenger-fajta) cklt, megmossuk s lecspgtetjk. Mly, nagymret sttepsibe egyms mell tesszk, aluflival szorosan befedjk, s elmelegtett, forr stben majdnem teljesen puhra proljuk. Mg melegen meghmozzuk, s az almareszel legdurvbb fokn lereszeljk. Kzben meghmozunk s lereszelnk 1 szl tormagykeret, felmetlnk 9 megtiszttott fokhagymagerezdet. A feldolgozott anyagokat soronknt felvltva vegekbe rakjuk.

Lentjk 2 kk. rlt kmnymaggal, zls szerinti ecettel, cukorral, sval piknsra zestett saltalvel, amelyet elzleg felforraltunk. A forr vegeket azonnal lektjk, s szraz gzbe tve 24 rn t, hagyjuk hlni.

Stt, hvs kamrban nagyon hossz ideig elll. A ckla igen egszsges, leve a termszetgygyszok szerint orvossg. Cklasaltbl kszthet kevert salta, leves, de savanysgknt is fogyaszthat.

Cukkni fokhagymsan

·         º150 perc

Hozzvalk: 1, 5 kg cukkni, 2 ek s, 2 csokor kapor, 1 fej fokhagyma, 1-1 kk bors s kmnymag, 10 dkg cukor, 5 dl borecet, vegenknt kshegynyi tartst.

Elksztse:  A cukknit meghmozzuk, kettvgjuk, magjt kikaparjuk, majd jnyi cskokra vgva beszzuk. Egy ra elteltvel a sbl kinyomkodjuk, s vegekbe rakjuk. A borecetet fl liter vzzel felntjk, belerakjuk a fszereket, a fokhagymagerezdeket s az aprra vgott kaprot, s 4-5 percig forraljuk. A lt azonnal a cukkniszeletekre ntjk, rszrjuk a tartstt, az vegeket lezrjuk, s 10 percig gzljk.

Cukkni fszeresen

Elksztse:  A vkonyan lehmozott s ujjnyi karikra vgott cukknit ugyancsak karikra vgott hsos zld s piros paprikval rtegezve vegekbe rakjuk, nhny szelet tiszttott tormt tve kz. A borecetet felhgtjuk azonos mennyisg vzzel, zestjk zls szerint sval, cukorral, 1-2 szl kaporral, csomborral, trkonnyal, jl felforraljuk, s forrn a cukknire ntjk, melynek tetejre tettk a megftt fszernvnyeket s a csapott mokkskanlnyi tartstszert. Az vegeket lektjk, s szrazgzbe rakjuk.

Cukkni-paprika salta

·         º80 perc

Hozzvalk: 1kg cukkni, 1 kg hsos zldpaprika, 1 szl torma, 8 dl borecet, 20 dkg cukor, 2 ek s, 3-4 babrlevl, 1-1 csokor kapor s trkony, vegenknt kshegynyi tartst.

Elksztse:  A cukknit meghmozzuk, a paprikkat kicsumzzuk, s mindegyiket karikkra vgjuk. A felszeletelt tormval egytt vegekbe rakjuk. A borecetet ugyanannyi vzbe ntjk, belerakjuk az sszes fszerflt, majd 3-4 percig forraljuk. A zldfszereket kiszedjk a lbl, elosztjuk az vegekbe, rtesszk a tartstt, az vegeket a forr lvel felntjk, lezrjuk, majd szraz dunsztba rakjuk.

Cukkni rmai mdra

Elksztse:  2 kg cukknit gondosan mossunk meg. 1/2 cm vastag szeletekre vgjuk le. 1/2 liter borecetben (5%-os tmnysg) forraljuk fel az sszevgott cukknit. Egy citromot mossunk meg, hjval egytt vgjuk igen vkony karikkra, szedjk ki a magjt. Az ecetbl szrkanllal szedjk ki a cukknit, s a citromkarikkkal egytt helyezzk vegekbe. Vegynk 25 dkg vrshagymt, tiszttsuk meg, vgjuk vkony karikkra, s forr olajban (legjobb az olvaolaj, de j a napraforg is), nhny percig proljuk, amg veges nem lesz, de ne legyen puha. Lecspgtetve rakjuk az vegekbe lev cukknire. Az ecetet leszrve forraljuk fel 25 dkg cukorral, 1 evkanl mustrmaggal, 3-4 szelet szrtott chilivel, 1 kvskanl vegyes zldfszerrel. (Ebben lehet kevs trkony, borsikaf, turbolya, illetve varilhatjuk tetszs szerint.) Az egszet felforralva s leszrve ntsk forrn az vegekben lev cukknire, s azonnal zrjuk. Lehetleg hvsben, sttben troljuk. Nem egsz tlre, de 3-4 hnapig elll savanysg.

Cukkni sban

Elksztse:  A cukknit meghmozzuk, belt kiszedjk, legyaluljuk, s jl beszva, 2 rn t, llni hagyjuk. Aztn kicsavarjuk, s szles szj vegbe jl belenyomkodjuk, gy, hogy az veg aljra st, arra 2-3 jnyi tkt, ismt st, s ismt cukknit rakunk. A legfels rteg s legyen.  Lektjk, s hvs helyre tesszk. Hasznlat eltt tbbszr vltott hideg vzben kiztatjuk.

Cukkni salta

Elksztse:  A nagy uborkhoz hasonl sttzld hj tkt meghmozzuk, hosszban kettvgjuk, s magos rszt kikaparjuk. Ezutn flujjnyi szeletekre vgjuk, s egy ednybe tve beszzuk. Egy-kt rai lls utn a sbl kinyomjuk, s nhny szl zld kaporral rtegezve lazn vegekbe tesszk. zls szerint hgtott ecetet felforralunk sval, egy kevs cukorral, egy fej tiszttott, de egszben hagyott vrshagymval, 1 gerezd fokhagymval, nhny szem egsz borssal s kmnymaggal. Belekevernk egy kshegynyi szalicilt vagy benzoesavas ntriumot, s forrn a cukknire ntjk. Az veget lektjk, s szraz gzbe tesszk.

des-savany cukkni

·         º2 ra

Hozzvalk: 1, 5 kg zsenge cukkni, 5 dl trkonyecet, 40 dkg cukor, 1 ek s, 1-1 kk mustrmag s szemes bors, 1 csokor kapor.

Elksztse:  A cukknit meghmozzuk, 2 x 2-es kockkra vgjuk, majd vegekbe rakjuk. Az ecetet flliternyi vzzel keverjk, belerakjuk a cukrot, a st, s a fszereket, majd felforraljuk. A tzrl levve beleadjuk a finomra vgott kaprot, s ha mr langyos, a cukkni darabokra merjk. Az vegeket lezrjuk, s 20 percig gzljk.

Cukorbors fagyasztva

·         ºElkszts: 50 perc Nehzsg: 2

Elksztse:  A cukorborst megtiszttjuk, s 5-6 percig fzzk. Ha levesnek sznjuk, akkor 4-5 bbi srgarpval egytt fzzk. Az elfzs utn levt lentjk, lecspgtetjk s lefagyasztjuk. Egyszerre csak 1-1 adagot ajnlatos fagyasztani. Erre a clra leginkbb egy szgletes manyag doboz ajnlhat. gy az adagok egyformk lesznek, s a fagyasztban is jobban elfrnek.

Cukorbors gzlve 1.

Elksztse:  A frissen szedett, kifejtett, gondosan vlogatott, fiatal zldborst gyengn ss vzben egyszer felforraljuk, aztn szitn lecsurgatjuk rla a vizet, majd folyton rzogatva szorosan telerakjuk az vegeket, gy, hogy egyujjnyi res hely maradjon. Ez utn minden egyes vegre egy csapott evkanl trtt cukrot szrunk, felntjk forrsban lv, gyengn szott vzzel, s az veget lgmentesen lezrva fl ra hosszat gzljk. Ezt a gzlst harmadnap megismteljk.

Cukorbors gzlve 2.

·         ºElkszts: 240 perc Nehzsg: 2

Alapadag: cukorbors, a felnt l literjhez 3 dkg s, 3 dkg cukor, a fz lhez s s szdabikarbna.

Elksztse:  Csak zsenge s friss borst hasznljunk! A borst gyengn ss vzben elfzzk, a vzbe 1 csapott teskanl szdabikarbnt adunk. A forrs kezdettl szmtva 2-3 percig fzzk. Leszrjk, s kihtve vegekbe rakjuk. Az vegeket az als karimig tltjk. A fels karimig tltjk vzzel az vegeket, majd a vizet visszamrjk, hozzadjuk a szksges st s cukrot, felforraljuk, majd kihtve visszatltjk a borsra. Az vegeket lezrjuk, gzl ednybe tesszk, s a forrs kezdettl szmtva 1 rig gzljk. A gzl ednyben hagyjuk kihlni. 2 nap mlva a gzlst 3/4 rig megismteljk, jabb 2 nap elteltvel 1/2 rig gzljk. Kihls utn vgleges helyre lltjuk.

Cukorbors kuktban

·         ºElkszts: 130 perc Nehzsg: 2

Alapadag: 1 kg cukorbors, vegenknt 1-1 kk. s, vz.

Elksztse:  A cukorborst alapos moss s lecspgtets utn vegekbe tltjk. Az als karimig rje, majd az vegeket a fels karimig tltjk felforralt s kihttt vzzel. Mindegyik vegbe 1-1 kk. st tesznk, az vegeket lezrjuk, majd egy nagymret kuktba rakjuk, amit 3/4-ig feltltnk vzzel. Hasznljuk az alttet is! A kuktt lezrjuk, s a spols kezdettl szmtva 40 percig forraljuk. Az vegeket a kuktban hagyjuk kihlni.

Cukorbors nyersen, srsvegben

·         ºElkszts: 30 perc Nehzsg: 2

Alapadag: 1 liter cukorbors, 12 dkg s, 8 dkg cukor, 1 csapott kk. szda- bikarbna.

Elksztse:  A zsenge cukorborst kifejtjk, rtartalmt megmrjk, majd keverednybe tltjk. Hozzadjuk a st, a cukrot s a szdabikarbnt, egy napig llni hagyjuk, idnknt megkevergetjk. Srsvegekbe tltjk, rntjk a keletkez lt is, az vegeket parafa dugval lezrjuk, s vgleges helyre lltjuk. (Megtrtnhet, hogy lls kzben a dugt kilvi, ekkor jra zrjuk le) Felhasznlskor hideg vzben alaposan kiztatjuk, majd megfzzk.

Cukorbors szrtva 1.

Elksztse:  A cukorborst elfzzk, megszrtjuk, majd gz tepsibe rakjuk, s egy-kt mark cukorral sszekeverjk. Idnknt megkevergetve meleg stben zsugorodsig szrtjuk (10-12 ra!). Szrads utn hvs, szraz helyen tllzacskban troljuk. Felhasznls eltt 24 rra beztatjuk. Levesnek s fzelknek hasznlhatjuk.

Cukorbors szrtva 2.

Elksztse:  A friss, kifejtett cukorborst tiszta konyharuhval ttrljk. Egy kg zldborsra 2 evkanl cukrot egy kevs vzzel felfznk, s ha nylsodni kezd, beleforgatjuk a borst. 1-2 percig benne hagyjuk a szemeket, hogy gynge cukormzat kapjanak, majd egy nagyobb tlcra tett zsrpaprra ntjk s szttertjk ket. A legyektl, darazsaktl gy vjuk, hogy a tlca ngy sarkra egy-egy csszt lltunk, s az egszet lebortjuk egy nagyobb tlldarabbal (a csszk a tllt fenntartjk, s az nem ragad r a zldborsra), amit a tlca szln altrnk. Napon vagy szells, meleg helyen szrtsuk. Ha teljesen megszradt, tegyk vszonzacskba s akasszuk fel szraz, szells helyen. Hasznlat eltt a borst megmossuk, az utn 2 ra hosszat ztatjuk hideg vzben, hogy jl megdagadjon. Az ztatvizet felhasznljuk a fzshez.

Cukorbors szrtva 3.

Elksztse:  A kifejtett cukorborst cukros-ss vzben tszta mdjra kifzzk. Szitra rakva lecsurgatjuk rla a vizet, s ers napon kipergetve megszrtjuk. Mikor tkletesen szraz, tllzacskba rakjuk, s hvs, szells helyen felakasztjuk.

Cukorbors szrtva 4.

·         ºElkszts: 60 perc Nehzsg: 2

Elksztse:  A megtiszttott cukorborst pr percig enyhe ss vzben fzzk, majd lecspgtetjk. Napos helyre tesszk, s zsugorodsig szrtjuk (meleg stben is lehet). Szrads utn hvs szraz helyen tllzacskban troljuk. Felhasznls eltt 24 rra beztatjuk. Levesnek s fzelknek hasznlhatjuk.

Zldbors gzlve 1.

Elksztse:  A zldborst hvelybl kiszedjk, gyenge forralt ss vzbe, amelyet kihlni hagytunk, aprdonknt beledobjuk. Amit a vz felvet, azonnal leszedjk, s fzshez elhasznlhatjuk, a tbbit tszrjk, s lecsurgatjuk, azutn patent vegekbe rakjuk, fznk r gyenge szalicilos szirupot, rntjk a borsra, s a forrstl szmtott 1 rig fzzk. Letakarva msnapig hlni hagyjuk, harmadnap jra feltesszk, s fl rig forraljuk.

Zldbors gzlve 2.

Elksztse:  A frissen szedett s azonnal kifejtett borst b ss vzben kifzzk – 30 percig forralva -, majd leszrjk, s vizt lecsurgatjuk. Fl kg fejtett zldborshoz 0,5 l vizet, 6 kvskanl cukrot s egy kshegynyi st szmtva a cukros-ss vizet felforraljuk, beletesszk a lecsurgatott zldborst, s addig fzzk, amg a szemek rncosodni nem kezdenek. Ekkor a borst szrkanllal vegekbe merjk, de gy, hogy csak flig tltsk meg, a tetejkre egy csapott mokkskanlnyi benzoesavas ntriumot szrunk, s az vegeket hromnegyed rszig tltjk, a mg egyszer felfztt, de mr langyosra hlt fzlvel. Szorosan lektzzk, s 30-35 percig gzljk. A gzlst msnap s harmadnap megismteljk. Kzben gondosan vizsgljuk meg, hogy az vegek lgmentesen zrtak-e, ugyanis ilyenkor a borst mg elhasznlhatjuk, de nhny nap mlva mr megromlana.

Zldbors gzlve 3.

Elksztse:  A frissen kifejtett zldborst tegyk lbosba, s literenknt egy evkanl kristlycukrot hozzadva tegyk tzre. Keverjk mindaddig, amg minden nedvessge elprolog, s a cukor jl bevonja. Tertsk szt tlcra tett zsrpapron, s azonnal tegyk tz napra vagy langyos stbe, de a st ajtajt nem kell becsukni, nehogy gz kpzdjk. Ha teljesen megszradt, tegyk vszonzacskba, s akasszuk fel szraz, szells helyre. Hasznlat eltt a borst megmossuk, az utn 2 ra hosszat ztatjuk hideg vzben, hogy jl megdagadjon. Utna gy ksztjk el, mint a friss zldborst.

Zldbors szrtva 1.

Elksztse: gyenge zldborst forrsban lev vzben pr percig benne hagyjuk, szitra ntjk, levt lecsurgatjuk, s a napon szrtjuk.

Zldbors szrtva 2.

Hozzvalk: 6 dkg cukor, 1 kg zldbors.

Elksztse:  A hvelybl kifejtett zldborst megmossuk, levt lecsurgatjuk, cukorban addig proljuk, mg a bors "krget" kap, s levt elforrja. Tovbb gy jrunk el, mint a szrtott borsval. A szrtott borst hasznlat eltt, este leforrzzuk.

Zldbors szrtva 3.

Elksztse:  A friss, kifejtett zldborst tiszta konyharuhval ttrljk. Egy kg zldborsra 2 evkanl cukrot szmtva, a cukrot egy kevs vzzel felfzzk, s ha nylsodni kezd, beleforgatjuk a zldborst. 1-2 percig benne hagyjuk, hogy a szemek gynge cukormzat kapjanak, majd egy nagyobb tlcra tett zsrpaprra ntjk, s szttertjk. Ers napon hagyjuk szradni. Legyektl, darazsaktl gy vjuk, hogy a tlca ngy sarkra lltsunk egy-egy csszt, s az egszet bortsuk le egy nagyobb tlldarabbal. A csszk a tllt feltartjk, s az nem ragad r a zldborsra. A tllt a tlca szln trjk al, hogy ott se frjenek hozz a darazsak.

Zldbors vegben, gzlve 1.

Elksztse:  Csak patentzras vagy csavaros tetej vegekbe rdemes eltenni, s csak az egszen zsenge, frissen szedett cukorborst, mert knnyen romlik! A kifejtett borst nagy lyuk szrn rzzuk t, hogy az aprbb szemek kihulljanak, vagy pedig a fejtsnl osztlyozzuk a szemeket, hogy az egyforma nagyok kerljenek befzsre. Az gy osztlyozott zldborst gyengn ss, cukros vzben 2 percig elfzzk. (Egy kshegynyi szdabikarbnt is tehetnk a fzvzbe, ennek hatsra a bors megtartja szp zld sznt.) Ezutn leszrjk, jl lehtjk, s az vegeket hromnegyed rszig tltjk a borsval. Egy l vzhez 3 dkg st, ugyanannyi cukrot adunk, felforraljuk, majd ha kihlt, a borsra ntjk. Az vegeket lgmentesen lezrjuk s nagyon lassan, hogy a vz ppen csak gyngyzzn, 1 ra hosszat gzljk. Msnap s harmadnap a gzlst megismteljk, de mr csak feleannyi ideig.

Zldbors vegben, gzlve 2.

·         ºElkszts: 150 perc Nehzsg: 2

Elksztse:  A frissen szedett s azonnal kifejtett borst b, ss vzben kifzzk - 3-4 percig forralva -, majd leszrjk, s vizt lecsurgatjuk. Fl kg fejtett zldborshoz fl liter vizet, 6 kvskanlnyi cukrot s egy kshegynyi st szmtva a cukros-ss vizet felforraljuk, beletesszk a lecsurgatott zldborst, s addig fzzk, amg a szemek rncosodni nem kezdenek. Ekkor a borst szrkanllal vegekbe merjk, de gy, hogy csak flig teljenek meg az vegek, a tetejre egy csapott mokkskanlnyi benzoesavas ntriumot szrunk, s az vegeket, hromnegyed rszig tltjk, a mg egyszer felfztt, de mr langyosra hlt fz lvel. Szorosan lektjk, s 30-35 percig gzljk. A gzlst msnap s harmadnap megismteljk, Kzben gondosan vizsgljuk meg, hogy az vegek lgmentesen zrtak-e.

Zldbors knezve

Elksztse:  A friss, hibtlan zldborst mossuk meg hideg vzben, tegyk szitra, s ha megszikkadt, tegynk a szita al egy kb. 2 cm-es meggyjtott knlapocskt, a borst takarjuk le, s hagyjuk gy, amg a kn elg, s fstje tjrja a borst. Ezutn tbbszr vltott hideg vzben mossuk t, s ismt tegyk szitra, hogy lecsurogjon a vize. Tegyk kiforrzott vegekbe, ntsnk r felforralt s kihttt vizet, amelyben literenknt kshegynyi szalicilt kevertnk el. Az vegeket kssk le, tegyk gzbe, de ha a vz az vegekben gyngyzni kezd, vegyk le a tzrl az ednyt, takarjuk le pokrccal, s gy hagyjuk kihlni. A vzbl kivett, kihlt vegeket megtrlgetve tegyk szraz, hvs helyre.

Zldbors sban

Elksztse:  A frissen kifejtett, teljesen hibtlan zldborst tegyk szitra vagy szrre, hintsk meg sval, kavarjuk meg, s hagyjuk nhny rig sban llni, majd megszikkadni. Ezutn rakjuk kiforrzott vegekbe, kssk le szorosan, s 15 percig gzljk. A vzben hagyjuk kihlni.

Zldbors tartstsa 1.

Elksztse:  A kifejtett borst nagy lyuk szrn rzzuk t, hogy az apr szemek kihulljanak. Az gy osztlyozott borst gyengn ss, cukros vzben 2 percig elfzzk. (1 kk. szdabikarbnt is tehetnk a fzvzbe, ennek hatsra a bors megtartja szp zld sznt.) Ezutn leszrjk, jl lehtjk, s az vegeket hromnegyedig megtltjk borsval. 1 l vzhez 3 dkg st s ugyanannyi cukrot adunk, felforraljuk, majd ha kihlt, a borsra ntjk.

Az vegeket lgmentesen lezrjuk s nagyon lassan, hogy a vz ppen csak gyngyzzn, 1 ra hosszat gzljk. Msnap s harmadnap a gzlst megismteljk, de mr csak feleannyi ideig.

Csak patentzras vagy csavaros tetej vegekbe rdemes eltenni, s csak az egszen zsenge, frissen szedett cukorborst, mert knnyen romlik!

Zldbors tartstsa 2.

Elksztse:  A frissen szedett, azonnal kifejtett borst b ss vzben 30 percig forralva kifzzk, majd leszrjk s lecsurgatjuk. 50 dkg fejtett zldborshoz 0.5 l vizet, 6 kk. cukrot, 1 kk. st szmtva a cukros-ss vizet felforraljuk, beletesszk a lecsurgatott zldborst, s addig fzzk, mg a szemek rncosodni kezdenek. Ekkor a borst szrkanllal vegekbe merjk gy, hogy csak flig tltsk meg. Tetejkre 1-1 csapott kk. ntrium-benzoikumot szrjunk.

Az vegeket hromnegyedig tltjk, a mg egyszer felfztt, de mr langyosra hlt fzlvel. Szorosan lektjk, s 30-35 percig gzljk. A gzlst msnap s harmadnap megismteljk. Kzben gondosan vizsgljuk meg, hogy az vegek lgmentesen zrtak-e, mert ilyenkor a borst, mg elhasznlhatjuk, de pr nap mlva mr megromlana.

Csalamdsavanyts

Elksztse: 2,5 liter vizet forraljunk fel, szrjunk bele 7 dg st, majd hagyjuk kihlni. 1 kg megtiszttott, kemny fej fehr kposztt torzsja nlkl gyaluljunk le, vagy egy les kssel metljk max. 2 mm szles cskokra. Utna jl mossunk meg 60 dg kzepes mret kemny uborkt, 20 dg zldpaprikt, 10 dg zldparadicsomot, s vgjuk vkony szeletekre. Knnyebb a paprika aprtsa, ha a maghzat elbb krben kivgjuk. Adjunk a felszeletelt vagy legyalult zldsgekhez 10 dkg, ugyancsak vkony szeletekre vgott vrshagymt, fl mokkskanl mustrmagot, 25–30 szem egsz fekete borsot, s az egszet egy nagy tlban alaposan keverjk ssze a kposztval.

Aki szereti, magjval egytt vghat bele 1 csps paprikt is. Az intenzv zeket kedvelk negyed mokkskanl koriandert is tehetnek bele. Vgl a kb. 4 liternyi csalamdt rakjuk elzleg megtiszttott 7–8 deciliteres vegekbe, de tlsgosan ne nyomkodjuk le, mert akkor a kposztban lev zldsgek megpuhulnak. A zmts legclszerbb mdja, hogy tlts kzben az veg aljt keznkkel nhnyszor megtgetjk. Tegynk a csalamd kz vegenknt egy kis darab megtiszttott, s hosszban ketthastott tormt, valamint egy kisebb babrlevelet, majd ntsk tele az elzleg felforralt s lehttt ss vzzel, s erjesszk. Babrlevl helyett hasznlhatunk 1 kvskanl kmnymagot is, amit a tbbi fszerrel egytt keverjnk a csalamdhoz. Sokan apr kockkra vgott srgarpt is tesznek bele, amely egyrszt nveli az eszttikai rtkt, msrszt klnleges, desks zt klcsnz neki. Ha valakit zavar a csalamd kz kevert magvak ltvnya vagy ze, az szrja az elrt mennyisg fszereket arnyosan elosztva az vegek aljba. A csalamd savanytst clszer augusztus vgre hagyni. Az uborka ugyanis ekkor mg olcs, a paprika s a paradicsom zamata csak ksbb fog cskkenni, a kposzta ze pedig kezd sziv vlni.

 

Egybknt a savanytott uborkt, paprikt s csalamdt nem csak celofnnal, hanem a Lecskonzervlsnl lert mdon fmfedllel is le lehet zrni. A lgmentes lezrs kvetkeztben mg kemnyebb lesz mind a kposzta, mind pedig a savanytott zldsgnk, s tovbb eltarthat krosods nlkl. Ebben az esetben ne tegynk tartstszert a celofnra, s a fmfedelet csak az erjeds befejezdse, azaz kb. 2–3 ht utn csavarjuk r az vegre. Addig az egyrteg celofnt gumigyrvel rgztsk az veg nyakn. A celofn felhelyezse eltt egy korrzill aclvillval nyomkodjuk le a felsznre felszott kposztarteget, hogy ne barnuljon be, s a gzzrvnyok kiszoruljanak az vegbl. Ha a fmfedllel val lezrs eltt az tlagosnl intenzvebb erjeds kvetkeztben a celofn felpposodna, akkor a gumigyr meglaztsval engedjk ki a gzt az vegbl, nehogy sztrobbanjon. Abban az esetben is meg kell laztani a gumigyrt, ha a celofn mr az rlels kezdetn beszvdik az vegbe, mert a lgmentes zrs lelltja az erjedst, s ettl olyan ze lesz a savanysgnak, mintha friss zldsget szdavzbe ztattunk volna.

 

Ltszlag egyszerbb megolds lenne, ha a celofnos lezrst elhagynnk, s a savanysgokat a forrs lezajlsa utn is csak letakarva hagynnk. Ez az eljrs azonban nem clravezet, mivel a hossz erjesztsi idszak alatt a laza letakars miatt intenzv prolgs lpne fel, amely jelents folyadkvesztesget okoz. Ennek kvetkeztben a savanysg bebarnulna, a levegvel trtn hossz idej rintkezs kvetkeztben pedig gusztustalanul felpuhulna. A csavaros fmtetket ne hasznljuk tmeneti letakarsra, mert a forrs sorn kibuggyan ss l megmarja, kilyukasztja ket. Ha nincs ms lehetsgnk, akkor szerezznk be erre a clra manyag fedeleket. Amennyiben nem tltjk tele az veget, akkor a kezdeti letakars legidelisabb mdja, hogy megtlts utn egyrteg polietilnflit rakunk r, majd a gumigyrvel rgztett flia kzept egy vkony tvel tszrjuk. A forrs lezajlsa utn tvoltsuk el a polietilnflit, s a kitremkedett kposztt nyomkodjuk vissza a lbe. Ha van rajta hab, szedjk le rla, s megvizezett celofnnal lektve tegyk az veget hvs helyre. Az utrlels lezajlsa utn vegyk ki alla a tnyrt, mossuk le az oldalt, s fmfedllel lezrva tegyk a vgleges helyre. Eltte azonban trljk le rla a vizet, vagy hagyjuk megszradni.

 

Fmfedllel nem zrhat vegeknl clszer a celofnra egy rteg hztartsi polietilnflit bortani, gy a folyadkprolgs lelassul, s nem barnul be a savanysg olyan hamar. Nedves levegj lskamrknl ez a mdszer nem alkalmazhat, mivel a lgmentesen zr csomagol flia alatt a celofn megpenszedik. Sokan hztartsi flit bortanak fedrtegknt a fmfedllel nem zrhat vegekre. Ez az eljrs azonban kockzatos, mert ha nem alakul ki jelents vkuum az vegben, akkor a hztartsi csomagol flia a vastagabb manyag befzsi flihoz hasonlan felvlhat az veg szlrl. Ennek a htguls kvetkeztben elll kellemetlen jelensgnek a valsznsge annl nagyobb, minl vastagabb a flia. Ez ugyanis se nem nylik, se nem zsugorodik, gy htguls ltal kivltott elmozduls esetn nincs olyan feszt er, amely tovbbra is az veg nyakra szortan. Ilyen esetben a legjobb megolds, ha a forrs lezajlsa utn egy p rteg hztartsi flit fesztnk az vegre, s ezt megvizezett oldalval kifel felhelyezett „aromatart” celofnnal bortjuk. Ekkor a celofn rszortja a manyag flit az vegre, s mivel kvl van, meg tud szradni, nem ll fenn a penszeds veszlye. Ha a legfels kposztarteget keresztbe rakott tormval lefesztettk, teht nincs szksg lenyomkodsra, akkor rajta hagyhatjuk az tszrt flit is. Aromatart celofnnal lefedve az a kis lyuk nem okoz llagromlst. Csavaros tetej vegeknl azonban gyeljnk arra, hogy soha ne tegynk hztartsi flit fmfedl al, mivel a tet rcsavarsakor a vkony manyag hrtya elszakad vagy sszegyrdik, ami meggtolja a hermetikus zrst.

Kposztasavanyts

Ahol nincs piac a kzelben, s nem tudunk hozzjutni j minsg savany kposzthoz, ott a kvetkez mdon mi is savanythatunk magunknak tlttt kposzthoz val alapanyagot. Elksztse: Elzleg egy 5 literes vagy 2 db 2,7 literes befttesveget mossunk tisztra. Torzsja nlkl gyaluljunk le 5 kg megtiszttott, kemny fej fehr kposztt kb. 1,5 mm vastag szlakra. Ha tl nagy a fej, akkor vgjuk kett. A torzst ne vgjuk ki elre, mert akkor a gyaluls sorn a kposzta sztdl. Addig gyaluljuk, amg a torzshoz rnk, gy az ujjainkat is megvjuk a srlstl. A lees leveleket utlag kssel vgjuk fel. Szrjunk r 10 dg st, 1 mokkskanl egsz fekete borsot, s jl keverjk ssze. A pikns zeket kedvelk adhatnak hozz 3–4 szelet birsalmt is. Utna kisebb adagokban rakjuk az vegbe, s hzagmentesen jl nyomkodjuk le. Tegynk kz 5 literenknt 4–5 babrlevelet, 2 vkony szl hosszban ketthastott tormt, s 2–3 csps, hegyes paprikt. A szrt vatosan trjk le, nehogy a srlt paprika magja a kposztba kerljn. Aki nincs hozzszokva a magyaros zekhez, az ne csps, hanem des fszerpaprikt rakjon kz. (Amennyiben csak csps hegyes paprikt kapunk hosszban vgjuk kett, s kaparjuk ki belle a magvakat s ereket.) Az veg fels rszbe tehetnk nhny kposztalevelet is a tltelk szmra. Eltte azonban a levelek vastag fert vatosan faragjuk le, s egymsra helyezve fektessk a kposztra. Vgl a leveleket takarjuk le egy vkony rteg gyalult kposztval. Az zemszer ellltsnl erre a clra egy egsz fej kposztt tesznek a hordba. A savanyts sorn felpuhult kposztafejrl ugyanis jval knnyebben lefejthetk a levelek. Ilyenkor a torzsjt elzleg ki kell vgni, s az reget sval be kell drzslni. Mind a nyers, mind a savanytott kposztafejrl oly mdon clszer a leveleket levlasztani, hogy a vastag feret elbb tben tmetsszk. gy a levl magtl levlik, nem hasad szt a feszegetstl.

 

Ha a jl lenyomkodott kposzta a ktnapi lls utn nem engedett elg levet, akkor kevs forrzs tjn csrtlantott langyos vzzel ntsk tele az veget, majd erjesszk s zrjuk le. Az erjeszts megkezdse eltt azonban a legfels kposztarteget szortsuk le 2 db keresztben elhelyezett falapocskval, hogy ne tudjon felszni a l tetejre, s ne barnuljon be. Az erre a clra leginkbb alkalmas puhafbl ksztett sterilizlt nyelvlapok gygyszertrakban szerezhetk be. Amennyiben tl merev a lapka, hosszban hastsuk kett. Az optimlis vastagsg: 1,5 mm, szlessge 3/4 coll, hosszsga pedig 5 literes veghez: 17 cm, 2,5 litereshez: 14 cm. Elzleg ajnlatos a falapkkat beztatni, majd kifzni, mert gy knnyebben hajlanak, nem trnek, s a barna elsznezdst okoz gyanta is kiolddik bellk. Ha a legyalult kposzta nem elg hossz szl, clszer 3 lapkt hasznlni, egymstl arnyosan eltolva. Sok apr trmelk esetn bortsunk a tetejre egy kposztalevelet, s azzal egytt szortsuk le. A vastag feret elzleg faragjuk le rla. Hogyha tl nagy a levl, ne vgjuk le a szlt, hanem nyomkodjuk a kposztba. Rgzts utn nhny helyen szurkljuk meg, hogy a gz eltvozhasson alla. A savany kposzta forrsa tovbb tart, mint a tbbi zldsg. Ennek ellenre 3–4 nap utn most is rakjuk fel a celofnt az vegre, mert ha megvrjuk a forrs befejezdst, akkor megpuhul, gusztustalann vlik. Mieltt a celofnt felraknnk, szedjk le a tetejn kpzdtt habot, s a kanllal nyomkodjuk le a fels rteget, hogy a ksbbiek sorn kevesebb szndioxidot kelljen a felpposodott celofn all kiengedni. Amennyiben a falapkk elmozdultak, szedjk ki, s jra rgztsk ket.

 

Az ily mdon savanytott kposzta legkorbban 2 hnap utn bonthat fel. Nem szksges a teljes mennyisget felhasznlni, de arra gyeljnk, hogy egy–egy adag kivtele s a celofn visszahelyezse utn mindig legyen rajta annyi l, hogy a maradkot ellepje. Utlag mr ne ntsk fel sterilizlt vzzel akkor sem, ha kevs a leve, mert megpimpsodik. Ha nem alkalmazunk nyelvlapot, akkor a legfels rteg bebarnulst okoz folyadkvesztesg ellen gy vdekezhetnk a legeredmnyesebben, hogy korrzill acl evkanllal a forrs alatt is rendszeres idkznknt lenyomkodjuk a kposzta tetejt. Ezltal eltvoznak belle a gzbuborkok, s lejjebb szll a folyadkszint, vagyis a tartstst vgz l nem folyik ki az vegbl. Amennyiben a forrs tl intenzv, tegyk az veget hvs helyre. A hmrsklet cskkensvel ugyanis lelassul az erjeds, gy nem fenyeget az a veszly, hogy a hirtelen kpzd tl sok l kifolyik az vegbl, s a gzbuborkok eltvozsa utn nagyon lecskken a lszint. A savany kposzta akkor tekinthet rettnek, amikor a gzzrvnyok teljesen eltvoztak belle, vagyis ha szobahmrskleten a lszint nem n, hanem folyamatosan apad.

 

A beszerzs sorn kerljk a knny, laza szerkezet, vastag er kposztafejeket, mert ezek nem vghatk finom szlasra. Ezen kvl a beszivrg por s esvz eltvolthatatlan szennyezdst okoz a bels leveleken is. Emiatt semmikppen ne ksztsnk savany kposztt friss fogyasztsra szolgl korai fajtbl, mivel a nyr vgn r fejes kposzta szinte minden esetben, laza szerkezet. zletes s gusztusos savany kposzta csak vkony level, tli trolsra alkalmas kposztbl kszthet, ami oktber elejtl kerl a piacra. A vsrlsnl a slyos, nehz fejeket keressk, mert ezek a legtmrebbek, s legvkonyabb a levelk. A nlunk termesztett fajtk kzl savanytsra legidelisabb a holland eredet Menza F 1. Jellemzje ennek a kposztnak a vkony, nem gyrd levelek, s az tlagosnl jval nagyobb (4–8 kg-os) gmbly fejek. Tiszttskor a kls leveleket vlasszuk le, s a hibtlan kposztafejet foly vz alatt mossuk meg. A kls levelek eltvoltsra nem csak azrt van szksg, mert szennyezettek, hanem azrt is, mert ms leveles zldsgflkhez hasonlan a kposztnl is ezekben halmozdik fel a legtbb nitrt. Tl sokig ne halogassuk a savanytst, mert elfordulhat, hogy november vgn mr fagyott kposztt sznak rnk, radsul ilyenkor mr csak veghzi hegyes paprika kaphat, ami meglehetsen drga. (Mellesleg a kemny hs, egszsges fszerpaprika mosatlanul alufliba csavarva hetekig elll a htszekrnyben, gy mg szezonron megvsrolhatjuk.)

 

A vkony level, tmr kposztafejek gyalulst a torzsval prhuzamosan vgezzk, mivel gy alakulnak ki a leghosszabb s legkeskenyebb, vagyis leggusztusosabb s legknnyebben tfzhet szlak. A visszamaradt torzst ne dobjuk el, mert nyersen fogyasztva egszsges, s igen jz csemege. A savany kposzta tlen a legfontosabb s legolcsbb C–vitamin forrsunk. Mivel C–vitamin tartalma megegyezik a citromval, ne csak ftt telekhez hasznljuk, hanem minl gyakrabban fogyasszuk nyersen is.

 

A savany kposzta azon kvl, hogy bsges C–vitamin forrs, egyben termszetes gygyszer is. A savany kposztban s annak levelben ugyanis a joghurthoz haso

 
Naptr
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints