Lusta asszony túros sütije
Hozzávalók:
25dkg liszt,20dkg cukor,1csomag sütőpor,10dkg vaj,10dkg mazsola,fél kg túró,1csomag vaniliás cukor,4dl tej,3tojás,citromhéj
A vaj felével kikenem a tepsit.A lisztet ősszekeverem a sütőporral és a cukorral majd a felét belehintem a tepsibe.A túrót,a mazsolát és a citromot összekeverem és egyenletesen ráteszem a tepsiben levö lisztre.Ezután rászórom a lisz másik felét.A vaj másikfelét felolvasztom és hozzákeverem a jól felvert tojásokat és a 4dl tejet,a vaniliás cukrot és a citrom héjját.Jól elkeverem és a tepsibe öntöm.Előmelegitett sütőben lassú tüznél kb 30 percig sütöm.
Csudafinom diós-kakaós kalács
25dkg mézet habosra keverünk 5 evökanál porcukorral 6 tojás sárgájával.Majd hozzákeverünk 10 dkg darált diót,25dkg lisztet,1csomag sütőport,4 evőkanál tejet vagy vizet,mazsolát,fahéjjat,aszalt gyümölcsöt és 2 vőkanál kakaóport is.Végül a 6 tojáfehérje keményre vert habját.Vajazott lisztezett őzgerinformában-összesen 2ben-háromnegyed órát sütjük.Ha kihült csokoládéval bevonjuk és ujjnyi szeletekre vágjuk.
Sárgatetejü diós szelet
4 tojás fehérjét 20dkg vajjal,20dkg cukorral és 1 tojással habosra keverjük.Majd 20dkg darált diót,10dkg lisztet,1csomag vaniliás cukrot,1 citrom héjját és 1 csomag sütőport aunk hozzá.Vajazott lisztezett tepsiben kb 30 percig sütjük.Közben a 4 tojás sárgáját 20 dkg porcukorral habosra keverjük.Ha megsült a tészta még melegen egyenletesen a tetejéte öntjük a tojás sárgáját és hagyjuk megszáradni.Kockára vagy csikokra vágjuk.
Gyümölcsrizs 80 dkg rizst 1 liter tej és 1 liter víz keverékében, 1 csomag mazsolával, vaníliás cukorral, csipetnyi sóval puhára fõzzük. Ha megfõtt, ízlés szerint kristálycukorral édesítjük. Kihûlés után többfajta apróra vágott gyümölccsel vagy befõttel összekeverjük. Tálalása üvegtálkán, tejszínhabbal és málnaszörppel történik.
Lakatosinas Hozzávalók: 10,5 dkg vaj, 1 liter tej, 1,5 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 2 db tojás, zsír, cukor, csokoládéreszelék.
A tejet felforraljuk, beleadjuk a vajat és a lisztet, addig keverjük, amíg elválik a kanáltól. Ha kicsit meghûlt, elkeverjük négy darab tojássárgájával, két darab egész tojással és kanállal forró zsírba szaggatjuk, kisütjük. Cukorral elkevert, reszelt csokoládéban megforgatva tálaljuk.
Lukács-bomba Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 db tojássárgája, 2 dkg kakaó, 1 pohár rum, 25 dkg csokoládé, 1 merõkanál tej.
A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót és a rumot, hidegre tesszük. A csokoládét kevés tejben feloldjuk és hidegre tesszük. A vajas cukorból bombákat formálunk, a csokoládémázban megforgatjuk és újból hidegre tesszük.
Mikádócsók Hozzávalók: 20 dkg cukor, 20 dkg fehér mandula, citromhéj, tojáshab.
5-6 tojásfehérjét a cukorral habbá verünk, beleadjuk a mandulát -apróra vágva vagy darálva-, kevés reszeltcitromhéjat, lisztezett sütõlemezre kis halmokat téve sütõben megszárítjuk.
Csokis tallér Hozzávalók: a tésztához: 125 g puha vaj vagy margarin, 90 g barna cukor, 2-2 csipetnyi õrölt szegfûszeg és fahéj, 4 cseppnyi keserûmandula-olaj, 125 g csokoládé, 125 g liszt, 65 g ételkeményítõ, 65 g darált mandula; a bevonathoz: 150 g sötét bevonómassza vagy csokoládémáz. A zsiradékot keverjük habosra. A csokoládét tördeljük darabokra, olvasszuk fel, majd keverjük el a cukorral és a fûszerekkel. A lisztet, az ételkeményítõt és a mandulát keverjük bele a krémbe. Lisztezzük be a kezünket, és a tésztát csavarjuk fel kb. 3 cm átmérõjû tekercsbe. Ezután göngyöljük fóliába, és tegyük hideg helyre. A sütõt melegítsük elõ 180-190 fokra. A felgöngyölt tekercsbõl vágjunk le ujjnyi vastag szeleteket, és helyezzük az elõre elkészített sütõlemezre. A tallérokat helyezzük a sütõbe és kb. 10 percig süssük. Idõközbe daraboljuk fel
Diós puszedli Hozzávalók: a tésztához: 3 tojásfehérje, 200 g porcukor, 1 csipetnyi só, 1 teáskanál citromlé, 200 g darált dió, 1-1 csipetnyi õrölt fahéj és szegfûszeg; a díszítéshez: 100 g sötét színû bevonómassza, 30 g dióbél.
A tálba helyezett tojásfehérjét kézi vagy gépi habverõvel igen kemény habbá verjük. Lassanként adjunk hozzá egy kis porcukrot, egy csipetnyi sót és citromlét is. A masszát addig verjük, amíg a fénye tompa nem lesz, és a tetején apró rücskök nem képzõdnek. Ezután gondosan vegyítsük hozzá a diót és a fûszerféléket. A sütõt melegítsük elõ 160 fokra. Két teáskanál segítségével rakjunk kis halmokat a sütõlemezre, majd a sütõben kb. 20 percig süssük. A bevonómasszát olvasszuk fel. A dióbelet aprítsuk fel durvára. Díszítésként minden puszedlire csöppentsünk egy pöttyöt a csokoládé bevonómasszából, majd hintsük meg vagdalt dióbéllel.
Kókuszos csók Hozzávalók: a tésztához: 3 tojásfehérje, 35 g gyümölcscukor, 45 g cukor, 2 teáskanál citromlé, 175 g kókuszreszelék, a díszítéshez: 100 g csokoládé.
A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. Idõrõl idõre adjunk hozzá a gyümölcscukorból és a cukorból, majd keverjük hozzá a citromlét is. A kókuszreszeléket keverjük fel a tésztában. Ezután melegítsük elõ a sütõt 150 fokra. Az elõre elkészített sütõlemezre két teáskanál segítségével rakjunk kis halmocskákat. A süteményeket kb. 20 percig süssük a sütõben, majd hagyjuk kihûlni. A csokoládét morzsoljuk szét, majd olvasszuk fel. A sütemények alsó felét mártsuk bele, majd tegyük fóliára, és hagyjuk megszáradni. Ajánlja: Szenes Iván
Cseresznyés lepény Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 2 tojássárgája, 4 dl tejföl, 18 dkg zsír vagy 20 dkg vaj, illetve margarin, egy kis só, 2 evõkanál rum, 8 dkg cukor. Töltelék: 2 kg cseresznye, 10 dkg cukor, 1 citrom, 10 dkg dió, 8 dkg morzsa, 3 dkg vaníliás cukor a hintésre A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, a sót, a cukrot és az élesztõt a tejfölben feloldjuk. A lisztgödör közepébe öntjük a tejfölös masszát, a rumot és a 2 tojássárgáját, és jól összegyúrjuk. Utána 1 dm vastagra nyújtjuk, és lehetõleg keveset lisztezzük. Három részbe, téglalap formára hajtjuk, és 30 percig letakarva pihentetjük. A nyújtást és a pihentetést háromszor ismételjük. Ha kész, a fele tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Közben elkészítjük a cseresznyés tölteléket. A cseresznyét kimagozzuk, 5 dkg cukorral, citromlével összeverjük. A diót a morzsával és a megmaradt 5 dkg cukorral összevegyítjük. A tepsibe tett tésztára ráhintjük a keverék felét, a cseresznyét ráterítjük, majd a keverék maradékát is ráhintjük, a tészta másik felével betakarjuk és kisütjük.
Földiepres pite Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 4 tojás, 1 csomag vaníliás porcukor, 1 citrom héja, zsír és liszt a tepsi kikenésére, 8 dkg földieperlekvár, ugyannyi friss földieper vegy befõtt; a habhoz: 4 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 20 dkg mandula vagy dió. A margarint és a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk atojássárgákat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a lisztet, simára keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a 4 tojás felvert habját. A tésztát kiterítjük a zsírral kikent és lisztezett tepsibe, és közepes meleg sütõbe tesszük. Sütés után a még meleg tésztát megkenjük a lekvárral, és ráterítjük a friss földiepret vagy befõttet. A tojásfehérjéket habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, és a habot az eperre terítjük. Megszórjuk apróra vágott mandulával vagy dióval. Sütõbe tesszük, és 4-5 percig sütjük, míg a hab rózsaszínû nem lesz.
A legfinomabb fonott kalács
2006. november 30. csütörtök 18:00
Hozzávalók
1kg liszt, 0, 10kg élesztő, 0, 01kg só, 0, 05kg margarin vagy vaj, 0, 04kg kristálycukor, 1, 30liter tej, 1db tojás, kakaópor tetszés szerinti mennyiségben
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk (tejet, kis cukorral megmelegítjük (ne legyen forró); az élesztőt belemorzsoljuk és kis lisztet hintünk a tetejére), a lisztet a margarinnal/vajjal elmorzsoljuk tojás+ só+ cukor (+kakaópor) is belekerül. Ha felfut az élesztő, akkor beleöntjük a félkész tésztába, a tejből nem kell mindent beleönteni, attól függ, milyen tésztát szeretnénk.
Fonás: 3-mas fonás a legegyszerűbb. Csak a két végét összecsípjük, hogy ne jöjjön szét. Sütés előtt lekenjük az egész tojással. Javaslom, hogyha két színű tésztát készítünk, akkor még az elején válasszuk szét a hozzávalókat és csak az egyik részébe teszünk kakaót.
Mákos kocka
2007. január 9. kedd 11:40
Elkészítés
30 dkg lisztet 15 dkg vajjal, fél dkg sütőporral, 1 tojássárgájával és annyi tejföllel összegyúrunk, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Két cipót formálunk belőle és 1 órára hideg helyen (hűtőszekrényben) pihentetjük.
Töltelék: 40 dkg őrölt mákot, 35 dkg cukorral és egy pohár vízzel felfőzünk, 1 csomag vaníliás cukrot teszünk bele. Tűzről levéve langyosra hűtjük, majd hozzákeverünk 3 tojássárgáját, fél citrom reszelt héját, és levét, 5 dkg olvasztott vajat, végül a 4 tojás felvert habját. Az egyik cipót kinyújtjuk, tepsibe tesszük, rákenjük a tölteléket, ráhelyezzük a másik lapot. Tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben sütjük. Emeletes linzer Hozzávalók: 300 g liszt, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 200 g hideg vaj vagy margarin; a töltelékhez: 175 g vörös ribizlilekvár; a megszóráshoz: 2 evõkanál porcukor.
Halmozzuk a lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal együtt gyúródeszkára. A közepébe helyezzük a tojást. A kis darabokra szabdalt vajat vagy margarint rakjuk a kis halom köré. A hozzávalókat elõször egy nagykéssel dolgozzuk el, hogy ezáltal kisebb, azonos nagyságú darabkákat kapjunk. A kis darabokat ezután hideg kézzel gyorsan gyúrjuk össze. Ez a mûvelet ne tartson nagyon sokáig, mert különben a zsiradék felmelegszik, a tészta meglágyul és ragacsossá válik. A tésztát göngyöljük fóliába és legalább 1 órára tegyük a hûtõszekrénybe pihenni. A sütõt melegítsük elõ 180 fokra. A sütõlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütõpapírral. A gyúródeszkát szórjuk be egy kevés liszttel, majd a tésztát nyújtsuk ki egyenlõ vastagságúra. A kinyújtott tésztalapot egy hosszú pengéjû tortakéssel többször is emeljük meg, hogy elváljon a gyúródeszkától. Szükség esetén megszórhatjuk még egy kis liszttel. A tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Három különbözõ méretû kiszúróformával formázzunk azonos számú kerek, hullámos szélû tésztákat, és rakjuk õket a sütõlemezre. Elõmelegített sütõben kb. 12 percig süssük aranysárgára. A tésztamaradékot gyúrjuk össze és újra nyújtsuk ki. A süteményeket még forrón szedjük le a sütõlemezrõl. Ezt a legkönnyebben a tortakéssel vagy széles pengéjû késsel végezhetjük el. A még meleg süteményeket illesszük össze: a legnagyobbikat kenjük meg lekvárral, helyezzük rá a középsõt, majd azt is kenjük be. Végül rakjuk rá a legkisebb darabot. Az így kapott emeletes süteményt tegyük sütõrácsra és hagyjuk
Gyümölcsös kocka Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 10dkg cukor, 1 tojás, 8dkg vaj vagy margarin, 2,5 dl tej, 4dkg élesztõ, a tepsi kikenéséhez margarin; hozzávalók a töltelékhez: fél doboz felezett õszibarackbefõtt, 25dkg apróra vágott ananászbefõtt, 20dkg vaj vagy margarin, 20dkg szálasra vágott mandula, 20dkg cukor, 4 evõkanál tej, 4 evõkanál áfonyabefõtt vagy ribizlidzsem.
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztõt, és meghintjük egy teáskanál cukorral. Az átszitált lisztet a cukorral együtt tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, az olvasztott vajat vagy margarint, és a tojást. Robotgép segítségével összedolgozzuk, és letakarítva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. Közben az õszibarackbefõttet lecsöpögtetjük, majd a díszítéshez kisebb darabokra vágjuk. A vajat vagy a margarint lábosban felolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a szálasra vágott mandulát és a tejet, majd állandó keverés mellett, kis lángon kb. 3 percig fõzzük. Ha langyosra hûlt, belekeverjük az összevágott ananászt is. A tésztát kinyújtjuk, majd margarinnal kikent tepsibe helyezzük. Kirakjuk barackbefõttel, és további 20 percig kelesztjük. Rásimítjuk a mandulás krémet, és egymástól 5-8 cm távolságra ráhalmozunk 1-1 kanál áfonyabefõttet. Elõmelegített sütõben, 200 fokon (gáztûzhelynél hármas fokozaton) kb. 20 percig sütjük. Kockákra vágja tálaljuk.
Csokis szelet Hozzávalók: 30dkg liszt, 25dkg cukor, 4 tojás, 25dkg vaj vagy margarin, 5dkg kakaópor, 10dkg mogyorós nugátkrém, 1dl mandulalikõr, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütõpor, 20dkg narancslekvár, a tepsi kikenéséhez margarin.
A puha zsiradékot a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. A lisztet a sütõporral és a kakaóval alaposan összekeverjük, a vajkrémbe vegyítjük, majd hozzáadjuk a likõrt. Margarinnal kikenünk egy tepsit és belesimítjuk a tésztát. Elõmelegített sütõben, 200 fokon 25-30 percig sütjük. Langyosra hûtjük, majd keresztben kettévágjuk. Az alsó lapot megkenjük a megmelegített lekvárral, majd beborítjuk a felsõ lappal, és kissé összenyomjuk. A nugátkrémet gõz fölött felolvasztjuk, és a tésztára kenjük. A kihûlt süteményt 4*8 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.
Almás pite gazdagon Hozzávalók a tésztához: 2 doboz linzer sütemény alappor, 2 egész tojás, 20dkg vaj vagy margarin, margarin a tepsi kikenéséhez, hozzávalók a töltelékhez: 50dkg savanykás alma, 20dkg vaj vagy margarin, 12dkg kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 7dkg tej tortabevonó, 15dkg szálasra vágott mandula.
A tésztaport a puha zsiradékkal meg a tojásokkal simára keverjük, majd margarinnal kikent kisebb tepsibe simítjuk. A megtisztított almát vékonyan felszeleteljük, majd legyezõszerûen a tésztára rakjuk. Rámorzsoljuk a vajat vagy a margarint, és megszórjuk a szálasra vágott mandulával. Meghintjük vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral, és elõmelegített sütõben 175 fokon (gáztûzhelynél kettes fokozaton) kb. 50 percig sütjük. A felolvasztott tortabevonót nejlonzacskóba töltjük. A zacskó sarkát kivágjuk és a csokoládét a süteményre csorgatjuk.
Fahéjas-mazsolás csiga Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 8dkg cukor, 1 tojás, 8dkg vaj vagy margarin, 2dl tej, 4-5dkg élesztõ, 1 citrom, csipetnyi só, a nyújtáshoz liszt, a tepsi kikenéséhez margarin, hozzávalók a töltelékhez: 10dkg vaj vagy margarin, 25 dkg mazsola, hozzávalók a mázhoz: 12dkg porcukor és fél teáskanál õrölt fahéj.
A tej felét meglangyosítjuk. Feloldjuk benne az élesztõt, meghintjük 1 teáskanál cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt. Összegyúrjuk, vagy robotgép segítségével összedolgozzuk, majd letakarva meleg helyen 15 percig kelesztjük. Közben a megmosott és megtörölt citrom héját lereszeljük. A maradék tejet is meglangyosítjuk. Felolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, a felütött tojást és a csipetnyi sót. A liszthez öntjük, és kézzel vagy robotgéppel simára dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 25-30 percig kelesztjük. Közben a mazsolát átválogatjuk, megmossuk, és meleg vízbe áztatjuk. A tésztát ismételten átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 30*50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Tetejét megkenjük puha vajjal vagy margarinnal, és megszórjuk a lecsöpögtetett, megszárított mazsolával. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és 24 szeletre vágjuk. A kapott csigákat margarinnal kikent tepsibe, szorosan egymás mellé helyezzük. Elõmelegített sütõbe toljuk, és 200 fokon 25-30 percig sütjük. A mázhoz porcukrot és a fahéjat 3 evõkanál vízben kikeverjük, majd még melegen a csigákra kenjük.
Kapucinus kenyér Hozzávalók: 17 dkg cukor, 14 dkg zsemlemorzsa, 14 dkg liszt, 15 dkg mandula, fahéj, szegfûszeg, citrom, 2 db tojás, 2 szelet csokoládé, citrommáz.
A cukrot, a zsemlemorzsát, a lisztet és az aprított mandulát, kevés fahéjat, tört szegfûszeget, reszelt citromhéjat 2 db egész tojással jól összedolgozzuk, belereszeljük a csokoládét, és jó kemény tésztát készítünk. Kikent sütõlemezre hosszúkás kenyeret formálunk, megkenjük tojással, és lassan megsütjük. Ha kihûlt, citrommázzal bevonjuk. A citrommáz elkészítése: 25 dkg cukor, fél citrom leve. A cukrot 1/4 liter vízben sziruppá fõzzük, hozzáadjuk a citromlevet és forrón kenjük a tésztára.
Kemeneci béles Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 2 kockacukor, só, 2 dkg élesztõ, fél pohár tej. A töltelékhez: 2 db tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg dió, citromhéj. A bevonáshoz: 2 db tojásfehérje, 15 dkg vaníliáscukor.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, az élesztõt a cukorral megfuttatjuk a tejben és a liszthez adjuk, majd az egész tojást és 2 db tojássárgáját is. Jól összegyúrjuk, kétfelé osztjuk és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket, két egész tojást kiverünk 12 dkg cukorral, 15 dkg dióval és egy citrom reszelt héjával. Ezt a masszát az elsõ tésztára terítjük, rátesszük a másik tésztát és bevonjuk a tetejét két darab tojásfehérjével, sûrûre vert vaníliáscukorral. Sütõben kb. egy órát kelesztjük, majd lassú tûznél sütjük.
Mandulás stollni Hozzávalók: a tésztához: 500 g liszt, 40 g élesztõ, 1/8 l langyos tej, 125 g cukor, 1 csipetnyi só, fél citrom lereszelt héja, 1-1 csipetnyi õrölt szerecsendió-virág és szegfûszeg, 200 g szobahõmérsékletû vaj vagy margarin, 100-100 g hámozott, darált, illetve vágott mandula, 3 hámozott és lereszelt keserû mandula vagy 1 teáskanál keserûmandula olaj, 50 g olvasztott vaj.
A lisztet öntsük egy tálba, helyezzük a közepébe az élesztõt, és a tej fele részével és egy kevés cukorral keverjük simára. Utána lefedve hagyjuk kelni kb. 30 percig. Ezután adjuk hozzá az összes hozzávalót. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagossá nem válik, és le nem válik a tál faláról. Ezután kb. 1 óra hosszat hagyjuk kelni. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. A stollnit kb. 1 óra hosszat süssük a sütõben. Utána kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg porcukorral.
Pozsonyi kifli Hozzávalók: a tésztához: 40 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 dkg élesztõ, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 tojás a kenéshez; a töltelékhez: 25 dkg dió (vagy mák), 20 dkg cukor, kevés citromhéj, zsemlemorzsa.
Az élesztõt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztõt és a tojássárgáját. Annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tészta legyen. Jól kidolgozzuk és vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd fánkszaggatóval kiszórjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a cukrot 1 dl vízzel felforraljuk, beletesszük a diót (vagy mákot), a reszelt citromhéjat, kevés zsemlemorzsát, és keményre fõzzük. Amikor kihûlt, a tésztákra kenjük, majd feltekerve kifliket formálunk belõlük. Sütõlapra helyezzük, tojással megkenjük, és legalább 1 órát kelesztjük. Elõmelegített, közepes hõmérsékletû sütõben megsütjük.
|