Cseh rakott burgonya 1.
Hozzvalk 4 szemlyre: 80 dkg aprszem burgonya, 15 dkg gpsonka, 2 fej vrshagyma, 15 dkg kifejtett zldbors, 4 evkanl reszelt ementli sajt, 5 dl hsleves, 2 dl tejszn, 2 evkanl liszt, 3 evkanl vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor majornna, s, bors
Elkszts: A burgonyt megmossuk, s forrsban lv, ss vzben kb. 10 percig fzzk. Kzben a hagymt megtiszttjuk, s kockra vgjuk. A vajat vagy margarint megforrstjuk, s a hagymt vegesre proljuk. Meghintjk a liszttel, s llandan kevergetve 1 percig pirtjuk. Felntjk a tejsznnel s a levessel. A mrtst kb. 5 percig fzzk. A zldborst forrsban lv, ss vzben kb. 10 percig fzzk. A zldfszereket megmossuk, s felaprtjuk. A sonkt kockra vgjuk, a sajtot lereszeljk. A mrtsba belekeverjk a lecspgtetett zldborst, a sonkt, a sajtot, s a zldfszereket. Sval s borssal zestjk. A ftt burgonyt meghmozzuk - ha szksges, flbevgjuk -, s lentjk, a hsos-zldsgesmrtssal. Elmelegtett stbe toljuk, s 200 fokon (gztzhelynl 3-as fokozaton) 20-25 percig stjk. Friss vegyes salta s hideg (cseh) sr illik hozz.
Cseh trs rakott burgonya
Hozzvalk: 1 kg burgonya, 500 g tr, 100 g vaj, 1 dl tejfl, s.
A meghmozott s megmosott burgonyt vastagabb karikra vgjuk, s megszzuk. Egy tzll tlat kizsrozunk az aljra egy rteg, trt simtunk, aztn egy rteg burgonya kvetkezik, amelyre apr vajdarabkkat szrunk, majd ismt tr, mindaddig, amg a hozzvalkbl tart. A tlat lefdve forr stbe toljuk, s sts kzben a burgonyt tejfllel locsolgatjuk.
Cseh szalmis rakott burgonya
Hozzvalk: 1,25 kg burgonya, 250 g felvgott, 80 g zsr, zldpetrezselyem, s.
A megmosott, meghmozott burgonyt karikra vgjuk. Egy tzll tlat kizsrozunk, belerakunk egy sor burgonyakarikt, megszzuk, megszrjuk aprra metlt felvgottal meg zldpetrezselyemmel, s gy folytatjuk, amg a hozzvalkbl tart. A legfels rteg burgonyra kis zsrdarabokat rakunk, egy kevs vizet ntnk al, s gyenge lngon fed alatt kevers nlkl puhra proljuk.
Zldsgsaltval tlaljuk.
Cseh fstlt hssal rakott burgonya
Hozzvalk: 1 kg burgonya, 60 g reszelt sajt, 300 g ftt fstlt hs (lehet maradk is), 40 g zsr vagy olaj, 2 evkanl zsemlemorzsa, 2,5 dl tej, 6 tojs, 60 g hagyma, s, trtt bors.
A hjban ftt burgonyt meghmozzuk, s karikra vgjuk. Egy tzll tlat kizsrozunk, megszrjuk zsemle- morzsval, s belerakjuk a burgonya felt. Egyenletesen rtertjk a ftt, sszevagdalt hst, a 4 aprra vgott kemny tojst, megszzuk, megborsozzuk, s betakarjuk a ftt burgonya msik felvel. Meglocsoljuk a hagyms zsrral, megszrjuk reszelt sajttal, s forr stben ropogsra stjk. Kzben a tejben elhabarjuk a 2 tojst meg a zsemlemorzst, rntjk a megslt burgonyra, s a tojssal egytt kszre stjk.
Cseh juhtrval s metlhagymval rakott burgonya
Hozzvalk: 1 kg burgonya, 300 g juhtr, 100 g fstlt szalonna, 20 g zsr, 1 evkanl zsemlemorzsa, 2,5 dl tejfl, metlhagyma, s.
A hjban ftt burgonyt meghmozzuk, s karikra vgjuk. Egy tzll tlat kizsrozunk, megszrjuk zsemlemorzsval, s belerakjuk a burgonya felt. Rsimtjuk a juhtrt, bven megszrjuk aprra vgott metlhagymval, s betakarjuk a burgonya msik felvel. A fstlt szalonnt kockra vgjuk, kiolvasztjuk, s rlocsoljuk a burgonyra. Vgl rntjk a megszott, elhabart tejflt is, s forr stben megstjk.
Darlt hsos rakott burgonya
Hozzvalk 4 szemlyre: 50 dkg darlt sertshs, 1 kg burgonya, 50 dkg kelkposzta, 1 tojs, 1 fej vrshagyma, 2 evkanl liszt, 2 evkanl zsemle- morzsa, 17 dkg reszelt trappista vagy edami sajt; 5 dl hsleves, 2,5 dl tej, 2 evkanl vaj vagy fzmargarin, 2 evkanl olaj, s, bors, desnemes pirospaprika
Elkszts: A megmosott burgonyt forrsban tv, ss vzben kb. 20 percig fzzk. Hideg vzzel lebltjk, meghmozzuk, s ngyfel vgjuk. A megtiszttott, megmosott kelt nagyobb darabokra vgjuk. Forrsban lv, ss vzben 5 percig elfzzk, majd lecspgtetjk. A hagymt felkockzzuk. A darlt hst sszegyrjuk a tojssal s a hagymval. Sval, borssal, pirospaprikval zestjk. Serpenyben olajat forrstunk, s a darlt hst gyakran kevergetve, fehredsig pirtjuk. A vajat vagy a margarint megforrstjuk, s a lisztet megpirtjuk. Tejjel s hslevessel felntjk, sszeforraljuk, majd 2-3 percig fzzk. Belekeverjk a sajt 2/3-t s felolvasztjuk. Sval, borssal zestjk. A burgonyt, a darlt hst s a kelt nagy tzll tlba rtegezzk, s lentjk a sajtmrtssal. Elmelegtett stben, 200 fokon (gztzhelynl 3-as fokozaton) kb. 20 percig stjk. A maradk reszelt sajtot sszekeverjk a zsemlemorzsval s kevs pirospaprikval. A rakott burgonyra szrjuk, s visszatoljuk a stbe. Tovbbi kb. 10 percig stjk.
Erdlyi juhtrs rakott burgonya
Hozzvalk: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vrshagyma, 20 dkg j csps juhtr, 4 dl tejfl, 1 teskanl szrtott trkony (vagy 1 csokor friss trkonylevl), 1 teskanl s, 1 mokkskanl trtt fehrbors, 10 dkg kolozsvri, fstlt szalonna, 1 evkanl olaj a tepsi kenshez.
A burgonyt megmosom, hjban megfzm, s mg melegen meghmozva karikkra vgom. Egy tepsit az olajjal kikenek s beletertek egy rteg ftt burgonyakarikt. Megszom s flreteszem. A megtiszttott vrshagymt felkarikzom, a fstlt szalonnt nagyon aprra vgom, zsrjt kiolvasztom, s a hagymakarikkat fed alatt vegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikkat meghintem a hagymval, majd rmorzsolom a juhtr felt. Rlocsolom a megmosott s aprra vgott trkonnyal, sval, borssal zestett tejfl egy rszt, ezutn a rtegezst jra kezdem egszen addig folytatva, amg csak tart a hozzvalkbl. A tetejre kevs fszeres ntetnek kell kerlnie. A tepsit letakarva az elmelegtett forr stbe teszem, s legalbb egy rn keresztl majdnem kzepes lngon prolom az telt. Rendkvl jz, br nem ppen fogykrs!
Francia sajtos rakott burgonya
Hozzvalk: 1 kg hjban ftt burgonya, 15 dkg reszelt sajt vegyesen (brmilyen fajta lehet), 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl trtt fekete bors, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db egsz tojs, 6 dl tej, kshegynyi reszelt szerecsendi, 1 teskanl s.
A ftt burgonyt hmozs utn vkony karikkra vgom, a fokhagymagerezdeket megtiszttom, s aprra vgom (nem zzom). Egy tepsi aljt betertem burgonyakarikkkal, megszom, kevs fokhagymadarabkt szrok r, majd meghintem reszelt sajttal s trtt borssal. A rtegezst addig folytatom, amg csak tart a hozzvalkbl. Ezutn a tejet felforralom, beleszrom a reszelt szerecsendit, majd ha kiss kihlt, hozzntm a kzben habosra kevert tojst. Ezzel az ntettel lelocsolom a burgonyt. Ezutn az elmelegtett forr stbe tolom, s fedetlenl pirtom huszont percig, illetve addig, amg a teteje szp pirosra nem sl. Ha mr majdnem kszen van, megszrom aprra morzsolt vajjal, s mr csak addig pirtom, amg a vaj elolvad a tetejn. Kockkra vgva tlalom. Aki szereti, a tnyrjn mg kln is megsajtozhatja.
Juhtrs rakott krumpli
Hozzvalk 4 szemly rszre: 2 kg krumpli, 40 dkg juhtr, 12 dkg vaj, 2 csg. jhagyma, 4 dl tejfl, 4 db tojs, s
Hjban megfzzk a krumplit, majd meghmozzuk, s a felt lereszeljk a reszel legdurvbb fokn egy vajjal kikent mly, tzll tlba. Erre tertjk a villval sszetrt juhtrt, melyet sszekevertnk a zldjvel egytt aprra vgott zldhagymval. A krumpli msik felt a juhtrra reszeljk. A tejflt az egsz tojsokkal meg a maradk olvasztott vajjal simra keverjk, s a lerakott krumplira ntjk. Forr stben pirosra stjk.
Sajtos rakott burgonya
Hozzvalk: 1 kg burgonya, 20 dkg reszelt sajt vegyesen (brmilyen sajtmaradk j hozz, egyidejleg tbbfle is lehet), 2 dl tejfl, 1 teskanl currypor, 4 db egsz tojs, 1 mokkskanl trtt fehrbors, 1 evkanl vegeta, kevs s, 2 evkanl olaj a tepsihez.
A burgonyt megmosom, hjban megfzm, s mg melegen meghmozva vkony karikkra vgom. Egy tepsit az olajjal bekenek, s a fele burgonyakarikt beletertem. Megszom. Mg a burgonya f, kt tojst kemnyre fzk s meghmozva, kis kockkra vgom. A msik kett nyers tojst habosra verem, hozzkeverem a tejflt, a curryport, a borsot s a vegett. A burgonyartegre rszrom a tojskockkat, s a fele reszelt sajttal meghintem. Erre rlocsolom a fele tojsntetet, betakarom a maradk rsz sajttal s rlocsolom a meghagyott ntetet. A tepsit befedem s forr stbe tolva, kis lngon prolom legalbb egy rn keresztl. Hagyms paradicsomsalta illik mell a legjobban.
Hsos rakott burgonya
Hozzvalk:
szemlyenknt 2 szelet karaj vagy tarja
1-1,5 kg burgonya
3-4 kzepes vrshagyma
2-4 dl tejfl
s, bors, pirospaprika, zsradk
A kb. 1 cm vastag hsszeleteket kzzel vagy esetleg
hsklofolval kiss megtgetjk, majd sval, borssal s
pirospaprikval beszorjuk a szeletek mindkt oldalt. A
hst flretesszk, a burgonyt meghmozzuk, megmossuk s
4-5 milimteres karikkra vgjuk. A kizsrozott tepsibe
behelyezzk a hsszeleteket, a tetejre karikzzuk a
vrshagymt, majd befedjk burgonyakarikkkal. Kb. kt
sor burgonya utn (soronknt szzuk a burgonyt!),
rntjk a tejfl felt, majd folytatjuk a
burgonyartegek rakst. Az utols sorra rntjk a
maradk teljflt. Aluflival letakarjuk s
elmelegtett stben 200-250 fokon, kb. 1-1,5 rt
stjk. Ha a hs s a burgonya megslt, flia nlkl egy
kicsit pirtjuk a rakott burgonya tetejt.
Hsos-besameles rakott tojs 4 szemlyre
8 kemny tojs
20 dkg slt vagy ftt hs
20 dkg gomba
5 dl besamel
dinyi vaj
petrezselyem
zsemlemorzsa
rlt szerecsendi
rlt bors
s
A tojst karikzd fel. A hst darld meg, s a megtiszttott,
aprra vgott gombval egytt a vaj feln pirtsd 1-2 percig,
majd hagyd kihlni. A besamelt zestsd szerecsendival, s
keverj bele aprra vgott petrezselymet. A maradk vajjal kenj
ki egy tzll tlat, szrd meg kevs zsemlemorzsval, rakj az
aljba egy sor tojst, terts r hsos gombt, arra pedig
mrtst. gy rtegezz tovbb, hogy a tetejre is mrts jusson.
Elmelegtett stben, mrskelt tznl ssd, mg a teteje
megpirul. Tlalskor hintsd meg aprra vgott petrezselyemmel.
Sajtos rakott pulykamell
Hozzvalk:
1 kg pulykamell
40 dkg reszelt sajt
5 dl tej
5 db tojs
fokhagymakrm
zsemlemorzsa
liszt
margarin
s
A pulykamellet szeletekre felvgom s fokhagyms tejben
kb. 2 rra bepcolom. A sajtot lereszelem, a tojst egy
tlban felverem. A jnai tlat margarinnal kikenem. A
pulykamellszeleteket a tejbl kivve elszr a lisztbe,
tojsba s a reszeltsajtba forgatom, majd rtegesen
lerakom a jnai tlba. Az sszes szeletet lerakom gy,
majd a maradk tojst a reszelt sajttal sszekeverem s
rntm a hsra. Kzepes lngon stben szp pirosra
megstm. Rzs s majonzes kukorica illik leginkbb
hozz.
|