marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Brny s rhsbl

Tokaji des szamorodniban prolt brnycomb

Elksztsi id: 70 perc

Ajnlott ital: Kecskemti ezerj

Hozzvalk: 8 dkg fstlt szalonna, 80 dkg brnycomb, 5 g trtt bors, 8 dkg zsr, 12 dkg srgarpa, 10 dkg fehrrpa, 5 dkg zeller, 10 dkg vrshagyma, 3 dkg paradicsompr, 3 dkg liszt, 3 g szegfbors, 2 dl tokaji des szamorodni, 4 dkg fonyalekvr, 2 dkg cukor, s

 

Elksztse: A fstlt szalonnt vkony cskokra vgjuk s ezzel a brnycombot gazdagon megtzdeljk. Sval s trtt borssal meghintjk, majd egy kevs felhevtett zsrba tve, mindegyik oldalt szp pirosra stjk. Hozzadjuk a vkony karikra szeletelt srgarpt, fehrrpt, zellert s a vrshagymt. Egytt jl tpirtjuk, majd hozzkeverjk a paradicsomprt, sval, szegfborssal zestjk. Amikor a paradicsompr kiss megpirult, kevs liszttel meghintjk s kis ideig mg pirtjuk. Ekkor felengedjk vzzel s a borral gy, hogy a hst ellepje. Fedvel letakarva proljuk. Kzben szksg szerint az elprolgott levet borral s vzzel ptoljuk.

Amikor a hs mr majdnem puha, hozzkeverjk az fonyazt s egy kevs cukrot. A megpuhult hst kivesszk, a prollt tszrjk s jl beforraljuk. Tlalskor a felszeletelt hsra ntjk, s burgonyaropogst adunk hozz.

 

Vsrhelyi birkacomb.   

Hozzvalk: 1 kg birkacomb, 10 dkg fstlt szalonna, 1 dl olaj, 1 fej vrshagyma, 20 dkg vegyes zldsg, s bors, 1 kanl liszt, 1 kiskanl paradicsompr, kakukkf, 2 dl bor.

 

A birkacombbot megtzdeljk szalonnval, s megktzzk zsineggel, mint a sonkt. Megszzuk, megborsozzuk, s forr olajban minden oldalt megstjk, majd flretesszk. Zsiradkban megpirtjuk az aprra vgott vrshagymt, majd a karikra  vgott zldsgeket is, meghintjk liszttel,  hozzadjuk a paradicsomprt, borssal, kakukkfvel fszerezzk. Rntjk a bort, beletesszk a hst, s fed alatt puhra proljuk. A hst elmelegtett tlra rakjuk, a mrtst forrn rszrjk.

 

SLT

Kaukzusi saslik

Hozzvalk: 500 g rcomb, 150 g fstlt szalonna, 2 ecetes uborka, 4 hagyma, 4 paradicsom, 3 ek olaj, s, paprika, fokhagyma, kakukkf

 

A hst kockra, a szalonnt vkony szeletekre, az uborkt, a paradicsomot karikkra, a hagymt flbe vgjuk. A nyrsra felvltva hzzuk a hozzvalkat. Lapos tlban elkeverjk az olajat a fszerekkel s a sval, sztnyomott fokhagymval s ebben sts eltt, st egyszer ktszer sts kzben is megforgatjuk a nyrsat. Faparzson legalbb 40 percig stjk.

 

GERINC

SLT

Brnygerinc fonyamrtssal

Elksztsi id: 90 perc

Ajnlott ital: Mtraaljai olaszrizling

Hozzvalk: 2 db brnygerinc, 10 dkg vrs- vagy kkfonya, 1 dl tejszn, 1 mokkskanl morzsolt kakukkf s rozmaring, 4-6 gerezd fokhagyma, 0,2 dl konyak, 15 dkg vegyes gomba, 12 db fagyasztott krokett, 2 dl tolaj, 2 mokkskanl telzest

 

Elksztse: Az elksztett brnygerinceket telzestvel, morzsolt kakukkfvel, rozmaringgal bedrzsljk. Hegyes, les kssel egyenletes tvolsgban beszrunk a hsba, s ide a megtiszttott fokhagymagerezdeket betoljuk. Sttepsibe tve, elhevtett olajjal lentjk, s kzpmeleg stben, gyakori locsolgatssal megstjk. gyeljnk r, hogy ne szrtsuk ki. A gerinccsontrl les kssel lefejtjk a ktoldalt elhelyezked filket, melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelhez adjuk az fonyt, kevs konyakot, tejsznnel zestve tforraljuk. A brnyfilket rzstosan felszeleteljk. Tlalsnl az fonyamrtsra helyezzk a szeleteket. Kretknt slt krokettet, pirtott fokhagymagerezdeket s prolt gombkat knlunk.

 

LAPOCKA

SLT

 

Brnyslt babkrettel

Elksztsi id kb. 1 1/4 ra,

Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg brnylapocka, 5 szelet toastkenyr, 1-2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzld, 2 teskanl szrtott kakukkf, 1 tojsfehrje, 1 evkanl puha vaj vagy margarin, 1 veg (425 ml) zldbabkonzerv, 1 fej vrshagyma, s, bors, a tepsi kikenshez olaj

 

Elkszts:  A toastkenyr hjt levgjuk, belt felkockzzuk. A kenyrkockkat a megtiszttott fokhagymval s petrezselyemzlddel sszeturmixoljuk. Elkeverjk 1 teskanl kakukkfvel, a tojsfehrjvel s a vajjal. Sval, borssal tetszs szerint zestjk. A masszt a hsra kenjk. A lapockt olajjal vkonyan kikent tepsire fektetjk, s elmelegtett stben, 200 fokon (gztzhelynl 3-as fokozaton) kb. 40 percig stjk. A zldbabot s a fehr babot hideg vzzel lebltjk, lecspgtetjk. A hagymt hasbokra vgjuk. A babot s a hagymt a hs kr halmozzuk, alntnk 1/8 l vizet, s 15-20 percig stjk. A hagyms babot sval, borssal s a maradk kakukkfvel zestjk, majd a brnyslttel egytt nagy tlra helyezzk. Friss hzikenyr illik hozz.

FTT

Trkonyos brny

Elksztsi id: 50 perc

Ajnlott ital: Tihanyi kkfrankos

Hozzvalk: 60 dkg brnylapocka, 5 dkg vrshagyma, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejfl, 3 g fehrbors, 1 dkg trkonylevl, 1/2 db citrom, 1 db tojssrga, 1 dl tejszn, s

 

Elksztse: A brnyhst apr, kisebb kockkra vgjuk s megmossuk. Annyi hideg vzbe tesszk fel fni, amennyi ellepi, megszzuk s beletesznk egy flbevgott kisebb fej vrshagymt. Takarklngon a hs puhulsig fzzk.

Kzben a vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk, amelyet a tzrl levve hideg vzzel s tejfllel simra keverjk. Ezt a hshoz hozzntve besrtjk. rlt fehr borssal, aprra vgott trkonylevllel, citromlvel zestjk. Amikor felforrt, levesszk a tzrl s hozzkeverjk a tojssrgjval elkevert tejsznt. Ezutn mr forralni nem szabad. Azonnal, forrn tlaljuk, kretnek prolt rizst adunk mell.

PRKLT

Brnyprklt

Elksztsi id: 45 perc

Ajnlott ital: Kecskemti kadarka

Hozzvalk: 60 dkg brnylapocka, 8 dkg zsr, 15 dkg vrshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg zldpaprika, 5 dkg paradicsom, s

 

Elksztse: A brnyhst kockra vgjuk, s jl megmossuk. Zsrban megpirtjuk a finomra vgott vrshagymt, meghintjk a pirospaprikval, s azonnal beletesszk a hst. Megszzuk s beletesszk az sszezzott fokhagymt. Kevs vizet ntnk al, majd fedvel lefedve rvid lben proljuk. Mieltt a hs megpuhult, hozzadjuk a cikkekre darabolt zldpaprikt s a paradicsomot, s kszre proljuk. Kretnek galuskt adunk mell, s fejes saltt knlunk hozz.

 

 

LBSZR

SLT

Brnylbszr

Hozzvalk ngy szemlyre: 4 brnylbszr, 500 g gums zldsg (rpa, prhagyma, hagyma), fl csokor kakukkf, 1 veg vrsbor, 2 l erleves, 1 csokor bazsalikom, 2 paradicsom.

 

A megfszerezett brnylbszrakat minden oldalukon barnra pirtjuk. A hst flretesszk, ugyanebben a serpenyben megpirtjuk a zldsget. A brnyt visszahelyezzk a zldsgek mell, felntjk a vrsborral, hozzadjuk a kakukkfvet s az erlevest. Felforraljuk, majd ttesszk a stbe, s kb. msfl ra alatt puhra stjk.

Amikor ksz, a combokat kivesszk a lbl, lecspgtetjk, a tlat bent hagyjuk a stben, amg a mrts el nem forrja a levt s el nem ri a megfelel srsget.

Minden tnyrra egy-egy lbszrat helyeznk, vajjal s tejsznnel sszetrt burgonyaprvel tlaljuk. A paradicsomot kis kockkra vgjuk, a bazsalikommal egytt hozzadjuk a mrtshoz, s a slt hsra ntjk.

RNTOTT

 

Rntott brnyszelet rntott zldpetrezselyemmel

Elksztsi id: 50 perc

Ajnlott ital: Homoki ezerj

Hozzvalk:  60 dkg brnycomb, 8 dkg liszt, 2 db tojs, 12 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 2 csom zldpetrezselyem, s

 

Elksztse: A brnycombot nyolc egyforma nagysg szeletre vgjuk, nagyon enyhn kiveregetjk s megszzuk. Lisztbe, habart tojsba, majd zsemlemorzsba bundzzuk s b, forr olajba tve mindkt oldalt szp pirosra stjk.

A zldpetrezselyem szrt eltvoltjuk, megmossuk, s tiszta asztalkendvel szrazra itatjuk. Kevs liszttel megszrjuk, vagy lisztbe mrtjuk, gyelve arra, hogy ne sok liszt tapadjon r, s egy kisebb levesszrbe tesszk.

A szrt a forr olajba mertjk, mg a petrezselyem kiss ropogss slt.

Tlalskor a frissen sttt burgonya mell helyezzk a hsszeleteket, tetejre halmozzuk a rntott zldpetrezselymet.

PROLT

Serpenyben pirtott brnylbszr

Elksztsi id: 110 perc

Ajnlott ital: grf Nagyrdei ros

 

Hozzvalk 4-6 szemlyre:  4-6 db brnycslk, s, rlt feketebors, 8 evkanl olaj (lehetleg olva), 1,1 l szraz fehrbor, 6 db fiatal articska vagy 1 kg kelbimb, db citrom kifacsart leve, 60 dkg burgonya (kicsik), 1 szl rozmaring, 1/2 csom petrezselyem, 30 dkg paradicsom (aprk)

 

Elksztse: A hst a csontokrl levgjuk, a faggyt eltvoltjuk. A hsokat nagyobb darabokra vgjuk, szzuk, borszzuk, forr olajban, stben elstjk. 3,5 dl borral felntjk, 45 percig st aljn hagyva proljuk, kzben mg 2 dl borral meglocsoljuk.

Az articskkat 3-4 cm-es szrat hagyva megtiszttjuk, a kemny bortleveleket levgjuk, a szvet vjval kivesszk, flbe vgjuk, s azonnal 2 liter citromos vzbe tesszk. A burgonykat meghmozzuk, flbe vgjuk, ezt tesszk a hagymkkal is.

A hst kb. 45 perc utn (30 perc utn megfordtottuk) kivesszk a stbl. Felntjk tovbbi 2,5 dl borral, az articskt, a hagymt, a burgonyt a hs mell rakjuk, s mg 35 percig egytt proljuk.

A rozmaringot s a petrezselyemzldet felaprtjuk, a paradicsomokat megmossuk, a fvsi id vge eltt 10 perccel a hs mell tesszk, hozzadva a maradk bort is. Tlals eltt a zldfszereket rszrjuk, belekeverjk a ksz telbe.

 

SZEGY

TLTTT

 

Tlttt brnyszegy

Elksztsi id: 80 perc

Ajnlott ital: Zldveltelini

Hozzvalk: 3 db zsemle, 1,5 dl tejszn, 1,2 kg brnyszegy, 3 db tojs, 1 db tojssrga, 8 dkg vaj, 3 g fehr bors, 1 csom zldpetrezselyem, 10 dkg srgarpa, 10 dkg fehrrpa, 5 dkg vrshagyma, 2 dkg paradicsompr, 2 dkg liszt, s

 

Elksztse: A zsemlket vkonyan meghmozzuk, s apr kockkra vgjuk, majd beztatjuk tejsznbe s kinyomkodjuk. A kicsontozott brnyszegyet egy les, vkony pengj kssel felszrjuk gy, hogy tlthet legyen, gyelve arra, hogy a vkony szegyhst ne szrjuk ki.

Kevertlba tjk a tojsokat, s a tojssrgt, hozzadjuk a lgy vajat, sval rlt fehr borssal zestjk, majd fakanllal simra keverjk. Hozzadjuk a beztatott s kinyomkodott zsemlt, meghintjk aprra vgott zldpetrezselyemmel. Amennyiben a tltelknk tl lgyra sikerlt volna, kevs megszitlt zsemlemorzst kevernk hozz. Az gy elksztett, jl sszekevert tltelkkel a szegyet megtltjk. A nylst hstvel betzzk, vagy sszevarrjuk. A szegy mindkt oldalt megszzuk, s nhny percig llni hagyjuk.

Kzben a srgarpt, fehrrpt, vrshagymt karikra vgjuk, s egy sttepsi aljra szrjuk. Erre a zldsggyra fektetjk a megszott szegyet, olvasztott zsrral lentjk, s az elmelegtett stbe toljuk. Gyakori locsolgatssal szp pirosra stjk. A szegyet a tepsibl kiemeljk, a visszamaradt pecsenyezsrba keverjk a paradicsomprt, majd amikor ez kiss megpirult, megszrjuk a liszttel, tovbb pirtjuk, s egy kevs vzzel felengedjk. Jl kiforraljuk, kevs vajat morzsolunk bele, s finom szrn tszrjk.

Tlalskor a szegyet felszeleteljk, alntjk a vajas pecsenyeszaftot s frissen megsttt burgonyval, fejes saltval tlaljuk.

 

BIRKAHS

Alfldi brnyhs.

Hozzvalk: 25 dkg fehrbab, 2 fej hagyma, 1 evkanl vaj, 5 dkg fstlt szalonna, 40 dkg brnyhs, 4 srgarpa, 1 zeller, 3 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, s, bors, babrlevl, petrezselyemzld.

 

A babot elz nap beztatjuk. A kockra vgott hagymt a szalonnval megpirtjuk. A hst, a rpkat, a zellert feldaraboljuk. Az egszet 1,5 l vzben 1 rt fzzk. Ezutn hozzadjuk a kockkra vgott burgonyt, st, borsot, a babrlevelet, s mg 20 percig –

 

Hagyms brnyslt

Hozzvalk: 25 dkg brnyhs,  1 1/2 tk. mz,   1 gerezd fokhagyma, 1 1/2 tk. almaborecet, 1 tk. rozmaring s kakukkf keverk, 16 db mogyorhagyma, 4 tk. olaj, 4 tk. szjaszsz, 8 db hideg vzbe mrtott fanyrs

 

Elkszts: A brnyhst kockra vgjuk.  A  fokhagymt felaprtjuk. A rozmaringot s a kakukkfkeverket, a  fokhagymt,  az  olajat,  a  szjaszszt, a mzet, az almaborecet  s  fl tk. st sszekeverjk. A hsdarabokat egy kisebb nejlon zacskba rakjuk, rntjk a szszt, s lezrva legalbb 2 rra hvs helyre tesszk.  A  hst  kivesszk  a  szszbl,  s a mogyorhagymval felvltva a nyrsakra  tzzk.  A  nyrsakat  szabadtri  grillen  vagy  a stben grill programon megstjk.

 

rgulys

Hozzvalk: 1,25 dkg juhhs, 25 dkg vegyes zldsg, 1 fej vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egsz bors, 1 fej kelkposzta, 60 dkg burgonya, majornna, kmnymag,2 babrlevl, 1 evkanl finomra vgott zldpetrezselyem, 2 dkg s.

 

A birkahsrl minden hrtyt, faggyt eltvoltunk, s moss utn forrsban lv vzzel leforrzzuk. 6-8 percig forr vzben tartjuk, utna lebltjk, s kis kockkra vgjuk. Kt l hideg vzben fni tesszk. Amint felforrt, a gzbe kttt fszereket s a megtiszttott hagymt, fokhagymt beletesszk a levesbe. Kzben a zldsget megtiszttjuk, s ujjnyi hasbokra szeleteljk, majd a leveshez adjuk. Amikor a hs s a zldsg flpuha, beletesszk a szintn hasbokra vgott, megtiszttott burgonyt s a megmosott 8 cikkre vgott kelkposztt. A levest nem szabad keverni. Amint puhra ftt, a fszerzacskt kiemeljk, a levest vatosan tlba szedjk, meghintjk petrezselyemmel s forrn tlaljuk.

 

Juhszprklt

Hozzvalk: 50 dkg birkahs, 50 dkg fehrkposzta, 1 fej vrshagyma, 10 dkg fstlt szalonna, 1 dl tejfl, 1 ek. liszt, 1 csapott ek. pirospaprika, s, kshegynyi trtt bors.

 

Az aprra vgott szalonnt megpirtjuk, majd a zsrjn megfonnyasztjuk a vrshagymt. Meghintjk pirospaprikval, beletesszk a kockra vgott hst, szzuk, borsozzuk, felengedjk annyi vzzel, hogy ellepje, s lass tzn majdnem puhra proljuk. Ekkor beletesszk a cskokra vgott kposztt. Fed alatt teljesen puhra proljuk. Ezutn a liszttel elkevert tejfllel besrtjk. Ss vzben ftt burgonyval tlaljuk.

 

Zld brnyslt

Hozzvalk: 1000 g csontos brnyhs, 10 g s, 80 g zldbab, 80 g brokkoli, 60 g kelbimb, 1 cs. petrezselyemzld, 1 dl olaj, 70 g zldbors, 4 g kakukkf

 

A zldsgflket megtiszttjuk, megmossuk. A brnyhst bedrzsljk a sval, a finomra vgott petrezselyemzlddel s a frissen vgott petrezselyemzlddel s a frissen morzsolt kakukkfvel. Ezutn tzll tlba tesszk, mellhelyezzk az elksztett zldsgeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd kzpmeleg stben, gyakori locsolgatssal megstjk. Kzben a brnyhst a zldsgekkel egytt megforgatjuk. Amikor a hs elkszlt, pihentetjk, feldaraboljuk, zlsesen tlra rendezzk, s rhalmozzuk a vele egytt ksztett zldsgeket. Az egszet sajt levvel meglocsoljuk. A krtsek zld szne adja az tel elnevezst.

 

Birkahs vadasan (Magyar Elek)

A birkahst megtiszttva, megmosva 1-2 napra pcba tesszk. Onnan kivve, megtzdeljk 5 deka fstlt szalonnval, megszzuk s a stben - 1 kanl zsrt tve alja - megstjk. Sts alatt tbbszr megntzzk az tszrt pclvel. Mikor kszen van, rntnk 1-2 kanl tejflt, s mg 5 percig stjk. Zsemlyegombccal krthetjk. "

 

 
Naptr
2024. November
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints