Taksonyban élek és egy sváb falu.A svábok nagyon finomakat és különlegeseket tudnak főzni.Most megosztom veletek!
Gőzgombóc Vagy más néven Tampfvuhtl.
Tampfvuhtl
2-3 dkg élesztőt, másfél deci tejjel és kávéskanál cukorral felfuttatunk.
Helyezzünk egy tálkába fél kiló lisztet, 1 tojást, 1 diónyi zsírt, kevés sót. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
Készítsünk közepesen lágy tésztát, ha szükséges öntsünk hozzá langyos tejet. Jól dolgozzuk el, s ha elkészült, szórjuk meg a tetejét liszttel, meleg helyen kelesszük a kétszeresére.
A tésztát borítsuk egy gyúródeszkára, formázzunk 3-4 cipót és hagyjuk még egy órát letakarva pihenni.
Szerezzünk valahonnan egy vastag fenekű vaslábast és egy vas lemezt, helyezzük a tűzhelyre, előbb a lemezt, majd a lábast.
2 és fél centi magasságig feltöltjük a lábast vízzel, amibe még egy nagy kanál zsírt és egy kávéskanál sót teszünk. Takarjuk le, s ha felforrt, tegyük takarékra a gázt. (Vagy tegyük vissza a karikát a sparherdra)
A lábas nagyságának megfelelően egy vagy két gombócot tegyünk bele, gondolva arra, hogy 2-3-szorosára fog megnőni a gombóc a gőzben.
Lefedve süssük, sohase emeljük fel a fedőt. A forrástól a víz elgőzölög, a tészta közben nő és sül. Mikor a víz elfogyott a tészta alól, akkor a zsír elkezd sisteregni. Még egy kicsit hagyjuk a lemezen, majd vegyük le a tűzhelyről és állítsuk a hideg konyhakőre. Csak akkor nyissuk fel a fedőt, ha már kezd lehűlni.
A zsírtól és a sótól a tészta alján fél centi vastag ropogós réteg képződik. Ez rabul ejti az embert, és következő alkalommal megpróbál a tészta másik felére is varázsolni egy ilyent. Ne tegyük, mert nem fog sikerülni, ha felemeljük a fedőt és valahogy megfordítjuk a gombócot, összefog rogyni az egész...rossz belegondolni.
Együk bableveshez, vagy inkább együnk mellé bablevest.
Feil Nancsi néni
Nuszpéga:
ostyalap
4 tojás fehérje
15 dkg porcukor
20 dkg darált dió (fahéj, vaniliás cukor)
Ostyalapokat csíkokra kell vágni és fordított őzgerinc sütőre fektetni. A tojásfehérjét kőkemény habbá kell verni, majd beletenni a porcukrot, ezzel tovább verni a habot. Ha megfordítjuk az edényt és nem esik ki belőle a hab, akkor már jó lesz Majd könnyű mozdulatokkal bele kell keverni a darált diót, nyomószákba tölteni és az ostya csíkokra hullámozva kinyomni a masszát. Előmelegített sütőben lassú tűznél kell kisütni.
Jó étvágyat és sok sikert hozzá
Preckedli 1.0
1 kg liszthez 6 tojássárgája, 1 tojásfehérje, 40 dkg porcukor, fél kg zsiradék - vaj vagy zsír keverve is lehet (olajat, margarint akkoriban nem használtak).
A sárgáját a cukorral ki kell keverni, a lisztet jól összedolgozni a zsiradékkal, de mindezt hűvös helyen. Nagy melegben a tésztát a pincében kellett összegyúrni, mert nem állt össze.
Ezután ujjnyi vastagra kell kinyújtani, majd kiszaggatni különböző formákra.
Ezután felvert tojásfehérjével megkenni, apróra vágott dióval megszórni.
Lelisztezett tepsiben, mérsékelten meleg sütőben, aranysárgára sütni, a dió ilyenkor jó ropogós lesz.
Kátai Antalné - Ilonka néni
Preckadli 2.0
40 dkg cukrot, 40 dkg vajat, 2 egész tojást és 4 tojás fehérjét összekeverünk.
Hozzáadunk egy csomag vaníliás cukrot és belereszeljük egy citrom héját.
1 kg liszttel összegyúrjuk az egészet, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Halacskás, holdacskás, csillagocskás,... formák segítségével kiszaggatjuk.
A figurákat egy kivajazott tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojás fehérjével, és meghintjük durvára tört dióval, kristálycukorral.
Közepeses forró sütőben aranysárgára sütjük.
Miután elkészült meg se próbáljuk megkóstolni, mert nagyon kemény mindegyik.
Letakart vájdlingban rejtsük el a spájz csak egy általunk ismert szegletébe, három-négy nap alatt a sütemények porhanyósak lesznek.
Ha beköszönt a búcsú napja és még nem fedezte fel senki, fogyasszuk tea, kávé mellé. Vagy csak úgy magában.
Feil Nancsi néni
Hájas tészta, "Kráfli"
Hozzávalók:
500 g liszt, 500 g háj, 1 ek. cukor, 2 tojássárgája, ecet, só, (esetleg kevés, savó, vagy tejföl), lekvár.
Elkészítés:
A hájat megkaparjuk vagy ledaráljuk. A lisztből, tojásból kevés ecetes víz, (esetleg savó vagy tejföl) hozzáadásával tésztát készítünk, kinyújtjuk. A hájat kevés liszttel elkeverjük, rátesszük a kinyújtott tésztára, majd a tésztával együtt összehajtogatjuk. Fél órai pihentetés után kinyújtjuk, ezt háromszor megismételjük, sima és dupla hajtásokkal. Végül vékonyra kinyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk. Ha lekvár nélkül akarjuk, kisebb négyszögeket vagy alakokat vágunk, ha lekvárral kívánjuk készíteni, akkor nagyobbakat (8 x 8 cm). Megkenjük szilva-, meggy- vagy málnalekvárral és háromszögletűre hajtjuk. Kizsírozott tepsiben, jó meleg sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Angerührtes Nussgebäck = Kavart diós
Hozzávalók:
2 bögre (3 dl-es) liszt
2 bögre cukor
2 bögre darált dió
1 csomag sütõpor
1 csomag vanillincukor
4 db tojás
egy kevés tej szükség szerint
Összeállitás: Zubereitung
1. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
2. Majd a diót és lisztet hozzáadjuk, és egy kevés tejet is. A sütõport a liszthez keverjük.
3. A tojásfehérjét habbá verjük, és könnyedén hozzákeverjük.
4. A tepsit vékonyan kikenjük, lisztezzük.
5. Elõmelegitett sütõben, 180 fokon sütjük. 10 percig nem szabad kinyitni a sütõ ajtaját, mert összeesik. Akkor jó, ha a beleszúrt fogvájóra nem ragad a tészta.
ISTENI!!!!!!
Disznótoros töltött káposzta (sváb recept)
Hozzávalók:
1 kg kolbászhús,
25 dkg rizs,
1 kg savanyú káposzta,
2 hagyma, (18-20 savanyított káposztalevél),
2 babérlevél,
15-20 szem egészbors,
1+1 ek zsír,
1 ek liszt,
2 kk só,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 pohár tejföl.
A savanyúkáposztát kimosom és egy nagy fazékba teszem. A rizst puhára fõzöm és lecsepegtetem (használhatok gyors rizst is). A hagymát finomra vágom és egy kanálnyi zsíron üvegesre dinsztelem. Összegyúrom a húsmasszát, a rizst, a párolt hagymát és vizes kézzel gyerekökölnagyságú gombócokat formálok. A gombócokat beágyazom a káposzta közé és felöntöm mintegy 6 deci abalével.Teszek bele darab husokat is. Beleteszem a babérlevelet és a borsot és lefedve, lassú tûzön mintegy 2 órán keresztül fõzöm. A végén kiszedem a gombócokat és berántom a zsírból, lisztbõl és finomra vágott fokhagymából készült rántással. Visszateszem a gombócokat és még egyszer összeforralom.
Tejföllel és puha kenyérrel forrón tálalom.
|