marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szezonja van
 
Konyhalátogató
 
Újdonságok
 
Barátaim,ismerőseim receptjei
 
Bemutatkozó

 Sziasztok!

Bódis Máriának hivnak.Szakácsnak tanultam de a szakma szeretetéböl csak a receptgyüjtés maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserélhetünk.Főként nagyon nagyon régi recepteket várok.Igyekszem én is minnél érdekesebb recepteket és praktikákát megosztani veletek!Tehát irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltőltése folyamatban van!

                     Üdvözlettel:Marcsi

 
Váncza kincseskönyv

Ez egy régi és nagyon érdekes könyv.Nekem megvan a nyomtatott változat is és szerintem tényleg kincset ér!

Krémeslepény

 (nagyszerű)

 

12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi

ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A

tésztát bevagdosva, 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka

hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és hajtogatás után kb. 10

percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és

hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes

nagyságú sütőbádoglapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és

késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1

csomag Váncza-vanilinkrémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2

liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés

mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor

hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez

azonnal könnyedén hozzákeverünk. A krémet még melegen az egyik vajas

lapra egyenletesen felkenjük, és letakaratlanul hűlni hagyjuk. Mikor

langyosra kihűlt, a másik lapot ráborítjuk, gyengéden rányomjuk

tenyerünkkel és éles, lapos pengéjű késsel négyzetes darabokra vágjuk.

Vanilin-szórócukorral bőségesen beszórjuk.

 

Kakaós linzerszeletek

(különlegesen jó)

 

1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután

elmorzsolunk 30 deka zsírral, majd összegyúrjuk 20 deka cukorral, 8 deka

kakaóval, 2 egész tojással, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta

nagyobbik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s barack-vagy

málnaízzel vastagon megkenve a félretett tésztából kisujjnyi vastag

rácsot rakunk rá. Forró sütőben sütjük és sütés után

Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral bőven hintve szeleteljük.

 

Leveles túróstekercs

(igen jó)

 

30 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 egész tojással, kevés

sóval és annyi tejjel összegyúrunk, hogy közepeslágy rétestésztát

nyerjünk. Ezután külön készítünk 20 deka vajból 3 deka liszttel deszkán,

késsel jól eldolgozott tésztát, melyet a kinyújtott fenti tésztába

csomagolva együtt nyújtunk és dolgozunk tovább négy-ötszörös ismételt

nyújtás és hajtogatás mellett. Legvégül fél centi vastagra nyújtjuk ki

és négyzetes darabokra vágva, kis kanállal mazsolás túrótöltelékkel

(lásd: Házi túróstekercs), melyhez 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot is

keverünk, kis halmokat rakunk. A töltött darabkákat tekerccsé sodorjuk

és vajazott tepsiben aranysárgára sütjük forró sütőben.

 

Diósbéles

 (nagyon jó édesség)

 

30 deka lisztet 1 Váncza-sütőporral, 3 deka cukorral, 1 tojás sárgájával

és 12 deka zsírral jól eldolgozunk. Nagyobb részét tepsiben egyenletesen

szétnyomkodjuk, barackízzel megkenjük és a következő diótöltelékkel

borítjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka

darált dióval, 1 kanálka rummal, 2 tojás sárgájával és 3 tojás keményre

vert habjával elkeverünk. A diótölteléket a tészta másik felével

betakarjuk, villával megszurkáljuk és tojásos bekenés után forró sütőben

szép pirosra sütjük. Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.

 

Kassai szelet

(igen jó)

 

35 deka lisztet jól összegyúrunk 1 csomag Váncza-sütőporral, 20 deka

zsírral, 10 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipetnyi törött

fahéjjal, 1 egész tojással és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A

tésztát zsírozott tepsibe kisujjnyi vastagon tesszük és 5-6 deka

mazsolával megszórjuk, melyeket ujjal a tésztába nyomkodunk. Ezután

villával megszurkálva, a süteményt forró sütőben felemelkedésig, illetve

gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére még

langyos mézzel való bekenés után a következő habot kenjük egyenletesen:

15 deka őrölt mogyorót (igen jó a gyengén pörkölt) 15 deka cukorral, 1

szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével (esetleg 2 egész

tojással) 1/2 óráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a

sütőbe helyezve, még a teljes átsütésig tovább sütjük. Négyzet alakú

szeletekre vágva szolgáljuk fel.

 

Kanonoklepény

 (igen jó gyorstészta)

 

1/2 kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 25

deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, 1/2 csomag

Váncza-vanilincukorral és annyi tejjel, hogy dolgozható legyen, jól

összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsibe téve, barackízzel vastagon

megkenjük, és őrölt mogyoróval beszórjuk. Másik felét ráhelyezzük,

tojással kenjük meg s hasonlóképpen, mint a lekvárt, mogyoróval hintjük

be. Közepes tűznél világosra sütjük.

 

Vaníliás darakrém

(különlegesen jó)

 

1/2 liter víz és 1/2 liter tej keverékéhez hidegen hozzákeverünk 1

csomag Váncza-vanilinkrémport, 5 deka búzadarát és 25 deka cukrot. A

krémet állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és nagyobb formába öntve,

melyet előzőleg porcukorral beszórtunk, hűlni hagyjuk. Kihűlés után

kiborítjuk és befőtt gyümölccsel tálaljuk. Gyermekeknek igen kedves

tejes étel.

 

Kakaós-tortaszeletkék

(kiadós, igen jó)

 

3 deka vajat (vagy 6 deka zsírt) 1 egész tojással, 25 deka cukorral és

1/2 citrom reszelt héjával fél óráig keverünk, azután 25 deka lisztet, 4

deka kakaót és 1/4 liter tejet adunk hozzá. A jól eldolgozott tésztához

legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport gyúrunk és

vajazott, kiszórt tepsibe téve, közepes tűznél sütjük. Sütés után

kétfelé vágva, gyümölcsízzel töltjük, szeleteljük és vanilincukorral

bőven szórjuk be.

 

Mogyorós babtorta

 (olcsó házitorta)

 

18 deka, előző este beáztatott száraz babot puhára főzünk, és szitán

áttörünk. 3 tojás sárgáját 15 deka cukorral és 1/2 csomag

Váncza-vanilincukorral habosra keverünk, majd 1/2 citrom reszelt héját

és levét, 5 deka pörkölt, őrölt mogyorót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és

az áttört babot adjuk hozzá. A 3 tojás keményre vert habját legvégül

könnyedén a tésztához keverjük, és tortaformában azonnal sütjük. A

tortát tejszínhabbal vonjuk be, és cukrozott mogyoróval díszítjük.

 

Karácsonyi mézes

 (nagyon jó)

 

25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2

késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 deka

liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és

részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk.

Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával

díszítjük. Közepes tűznél sütjük.

 

Finom gyümölcskenyér

(igen jó zsúrsütemény)

 

6 tojás sárgáját elkeverünk habosra 15 deka cukorral és 1/2 csomag

Váncza-vanilincukorral, azután 3 evőkanál világos zsemlyemorzsát és 1

csomag Váncza-sütőport is adunk hozzá, majd legvégül a hat tojásfehérje

keményre vert habját. Felét nagyobb püspökkenyér-formába tesszük, és

közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt

fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott

vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve. A

tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sárgára megsütjük.

Egy-kétnapi állás után igen jó, vékonyra szeletelve.

 

 

 

 

 

 

Zárdakifli

(nagyon jó kávéhoz)

 

1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 egész

tojást, 3 deka cukrot és kevés sót adva hozzá, langyos tejjel

rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 deka vajat 1-2 deka liszttel jól

eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután

összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a

vajastésztát. 10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2

cm vastagra s háromszög alakúra vágva, a következő töltelékkel kenjük

meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált

diót és 1 citrom reszelt héját keverünk. A kifliket sütés után még

melegen vanilincukorral szórjuk meg.

 

Érsekszeletek

(kitűnő uzsonnasütemény)

 

2 egész tojást 1/2 kg liszttel, 1 deka cukorral, 1 csomag

Váncza-sütőporral, 1 deci tejfellel, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral,

12 deka vajjal jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb

tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és

fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt

kenünk. Kihűlés után szeleteljük és Váncza-vanilincukorral, kevert

porcukorral beszórjuk.

 

Nincs jobb nálam

 (olcsó kitűnő sütemény)

 

50 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután deszkán

jól összegyúrjuk 20 deka cukorral, 2 egész tojással, 2 evőkanál zsírral,

2-3 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral.

Szükség szerinti mennyiségű tejet adhatunk még hozzá, hogy lágyan

dolgozható legyen. A tészta felét tepsibe téve, kéznél lévő bontott

lekvárral kenjük meg és a tészta másik felével betakarjuk. Tojással

kenjük és darált dióval vagy mogyoróval megszórjuk. Sütés után

vanilin-szórócukorral hintjük és négyzetes szeletekre vágva szolgáljuk

fel.

 

Szerelmeslevél

 (igen kiadós)

 

30 deka liszttel elkevert 1/2 csomag Váncza-sütőport 20 deka vajjal vagy

15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután 5 tojás sárgájával

gyúrjuk. A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket

vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen

vastagon megkenünk. Töltelék: 5 tojás habját, 20 deka pörkölt őrölt

mogyorót, 10 deka őrölt diót, 25 deka cukrot, 1 citrom levét, 1/2 csomag

Váncza-vanilincukrot és egy egész tojást összekeverünk. A töltelékkel

megkent tésztákat könnyen összehajtjuk, s tojással megkenve sütjük.

Sütés után vanilincukorral bőven beszórva szolgáljuk fel.

 

Takaréklinzer

(gyors, olcsó)

 

1/2 kg lisztet 1/4 kg zsírral, 1 egész tojással, 20 deka porcukorral, 1

Váncza-sütőporral, 1 pohárka rummal, 1 deka törött fahéjjal, 1/2 csomag

Váncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sóval és annyi tejfellel, amennyit

felvesz, összegyúrunk és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a

tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk be.

 

Dióskürt

 (jó, igen ízletes)

 

45 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk

még 10 deka cukrot, 1 tojást, 1 csomag Váncza-sütőport, kevés sót, 2

kanál tejfelt, 1 kanál rumot és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyújtva, az alábbi

töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk, s tetejüket

tojással megkenve, lassú tűznél sütjük. Töltelék: 1/2 őrölt diót, 5 deka

mazsolát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot, 1 kávéskanál tört fahéjat és 1

marék zsemlyemorzsát sűrű sziruppal éppen még kenhető töltelékké főzünk.

 

 

Mákoskürt

(finom ízű)

 

A dióskürtnél leírt tésztát a következő töltelékkel töltjük meg: 35 deka

őrölt mákot, 1/2 kávéskanál tört fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka

mazsolát és 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot vastag sziruppal sűrűre

főzünk.

 

Porhanyós perecek

(gyors, nagyon jó)

 

1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral és eldolgozzuk 25

deka zsírral, 2 egész tojással, 3 keményre főtt tojás elmorzsolt

sárgájával, 1 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka cukorral és egy

citrom levével. A tésztát deszkán jól meggyúrjuk és ujjnyi pálcikákat

sodrunk, melyekből duplafonású pereceket formálva, zsírozott, lisztezett

tepsiben szép sárgára sütünk. Még melegen vanilin-szórócukorral bőven

hintjük.

 

Vaníliás teasütemény

 (nagyszerű)

 

10 deka porcukrot 1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25

deka liszttel, 1 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag

Váncza-vanilincukorral jól eldolgozunk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis

borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.

 

Császárfánk

(ischl-i fánk, kitűnő)

 

25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport és 25 deka

cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag

Váncza-vanilincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk,

és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból

kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk s gőzön olvasztott

főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.

 

Diákkenyér

(sokáig eláll, igen jó)

 

3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál

olvasztott mézet, kevés törött fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra

vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott,

lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen

szeleteljük.

 

Lili-kifli

 (könnyű, igen finom)

 

20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 20

deka túróval és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra

nyújtjuk és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat

lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg

állapotban vanilincukorral hintjük be.

 

Diós zsúrszeletek

(nagyon jó)

 

25 deka lisztet 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal, 5 deka

cukorral és 1 evőkanál tejfellel összegyúrunk. A tésztát két részre

osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be

vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve sütjük.

Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és vanilin-szórócukorral

bőven hintve szolgáljuk fel.

 

Ünnepi almáspite

(igen finom)

 

35 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral. A liszt 1/2

részét 25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük. Míg

a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2

csomag Váncza-vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél

deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk. A vajastésztát ujjnyi

vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer

összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük

ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére

nyújtjuk, és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk

egyenletesen s fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers,

vékonyra szeletelt almával beborítjuk, mazsolával bőven megszórjuk. A

tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal szélén

elnyomkodjuk. Legvégül ritka villával megszurkáljuk és tojás sárgájával

bőven ecseteljük. Jó meleg sütőben sütjük.

 

Tealinzer

(nagyon jó)

 

20 deka vajat, 25 deka lisztet, 1/2 citrom reszelt héját, 1/2 csomag

Váncza-sütőport, 18 deka cukrot, 10 deka héjas őrölt mandulát, 1/2 deka

tört fahéjat és 2 egész tojást deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra

kinyújtjuk s tepsibe helyezve lekvárral kenjük. Félretett tésztából

rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után vanilincukorral

hintjük meg

 

Túrófánk

(nagyszerű ebédsütemény)

 

25 deka lisztet dörzsöljünk el gyúródeszkán 20 deka vajjal, majd adjunk

hozzá 25 deka friss, szitán áttört tehéntúrót, 2 tojás sárgáját, kevés

sót, 1 csomag Váncza-sütőport és 12 deka cukrot. A jól összegyúrt

tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, s pogácsa- vagy

fánkszaggatóval szakítjuk ki. Forró zsírban világosbarnára sütjük ki.

 

Olcsó kávékrém-torta

 (igen jó)

 

32 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport, 5 deka vajat, 8 deka cukrot,

1 egész tojást 2 evőkanál erős feketekávéval és 1/2 borospohár tejjel

deszkán eldolgozunk, azután 5 tortaalakú kerek lapot sütünk belőle

formában. Töltelék: 1 csomag Váncza-mokkakrémport 4 deci tejjel

csomómentesre elkeverünk, 10 deka cukrot adunk még hozzá és óvatosan,

állandó keverés mellett egész sűrűre főzzük. Kihűlésig keverjük, majd 15

deka habosra kikevert vajat habarunk hozzá. A töltelék egy részét

félretesszük és az összeállított tortát azzal vonjuk be. Díszítésül a

tortát ostyalaptörmelékkel szórjuk be.

 

Vaníliás gyümölcsrizs

 (könnyű édesség)

 

1/2 liter tejbe elkeverünk hidegen 1 csomag Váncza-vanilinkrémport,

azután 12 deka cukrot adva hozzá, az utasítás szerint 5-6 percig állandó

keverés mellett szabad lángon sűrűre főzzük. A forró krémet vizezett,

hosszú őzgerincformába töltjük, és levétől lecsurgatott vegyes

befőttekből, melyeket (pl. őszibarackot, stb.) 3-4 felé vágva ujjnyi

vastag réteget rakunk. 1/2 liter tejből 1/2 csomag

Váncza-vanilincukorral, 10 deka cukorral és jóféle, egyenletesen puhára

főzhető rizsből sűrű tejberizst főzünk. A tejberizst a gyümölcsrétegre

még forrón ráöntjük s a formát párszor ütögetjük. Hideg helyen való pár

órás teljes áthűlés után hosszú tálra kiborítjuk, és vanilincukorral

édesített tejszínhabból köröskörül kis csókokkal díszítjük. Igen jó

édesség uzsonnához, vacsorához. Mindenki szereti.

 

Édes pogácsa

 (különlegesen jó)

 

30 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojás sárgájával, 1/2 csomag

Váncza-sütőporral, 10 deka porcukorral, kis késhegynyi sóval késsel jól

eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk s minden alkalommal egész

gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra

nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve

tojássárgájával erősen megkenjük, kevés nagy szemű kristálycukorral

megszórjuk s közepükbe kis gyümölcsvillával beleszúrunk. A forró sütőben

szép pirosra sütjük.

 

Mogyorókrémtorta

 (igen olcsó, remek)

 

5 tojás sárgáját 14 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral

1/2 óráig keverjük, azután 15 deka őrölt pörkölt mogyorót és 3 tojás

fehérjének keményre vert habját adva hozzá, tortasütőben három részben

sütjük. A lapokat a következő töltelékkel töltjük: 1 csomag

Váncza-mogyorókrémet, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg

tejjel elkeverünk, azután szabad lángon állandó keverés mellett egész

sűrűre főzzük. A krémet a tűzről levéve, a megmaradt 2 tojás fehérjéből

vert habbal könnyen összekeverjük. A megtöltött tortát cukros

csokoládémázzal vonjuk be, és tetejére pörkölt mogyoróból díszt rakunk.

 

Vaníliás felfújt

(igen ízletes)

 

10 darab puha kiflit egy liter tejben, melyhez 1 csomag

Váncza-vanilincukrot és 5 deka tisztított mazsolát adtunk, megáztatunk,

azután a kiflikről a tejet leöntve, formába rakjuk. A leöntött tejjel

elkeverünk 15 deka cukrot és 2 egész tojást, majd a kiflikre öntve,

meleg sütőbe tesszük, és szép sárgára sütjük. Süthetjük magasabb oldalú,

tűzálló cserépedényben is, így kiborítás után közvetlen az edénnyel

tálalhatjuk. Kevés langyos vízzel hígított baracklekvárral melegen

szolgáljuk fel.

 

Morzsatorta

 (nagyon finom)

 

20-20 deka lisztet, zsírt, darált mandulát és cukrot 1 csomag

Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 tojással és 1 citrom levével

gyúródeszkán jól összegyúrjuk. A tésztát vajazott s morzsával kiszórt

tortaformába téve, tetejét gyümölcsízzel kenjük meg vastagon, azután

tésztából rudakat sodorva, rácsot teszünk a lekvárra. Sütés után a

tortát 2-3 részre vágva, gyümölcsízzel kenjük meg. Tálaláskor

vanilinporcukorral bőven meghintjük.

 

Orosz teasütemény

 (igen jó, kiadós)

 

12 deka cukrot 2 egész tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel

kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E

tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A

korongocskák közepére a következő keveréket készítsük: 15 deka héjas

mandulát 15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadunk 1/2 deci

tejet, jól összekeverjük. A tejes keverékhez még 1/2 csomag

Váncza-vanilincukrot, 4 deka mazsolát, kevés tört fahéjat és 5 deka

vajat adunk. A félretett tésztából ceruza vékony szálakat sodrunk,

melyeket kereszt alakban a süteményekre nyomunk. Forró sütőben sütjük.

Vanilincukorral bőven hintjük.

 

Nimródtáskák

(kirándulásra, vadászatra)

 

40 deka lisztet elegyítünk 1 csomag Váncza-sütőporral, majd deszkán

összegyúrjuk 1 egész tojással, 15 deka zsírral, kávéskanálnyi sóval és

annyi tejfellel, hogy közepes lágy tésztát nyerjünk. A tésztát fél

ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzetes darabokra vágjuk és 20 deka keskeny,

vékony szeletekre vágott füstölt szalonna és 15 deka vagdalt sonka vagy

füstölt hús keverékével töltve összesodorjuk. A tekercsek végeit

ujjunkkal lenyomkodjuk és tojással bőven kenve, forró sütőben jól

átsütjük. Hidegen szolgáljuk fel vadászebéden, kiránduláson, vagy bor

mellé.

 

Vaníliás kuglóf

(igen gyors)

 

10 deka vajat (zsírt) 2-3 egész tojással, 12 deka cukorral, 30 deka

liszttel fokozatosan jól kikeverünk, azután 2 1/2 deci tejet adunk

hozzá, majd kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport, 5 deka

mazsolát, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 1/2 citrom reszelt héját.

Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük és vajjal kikent,

zsemlyemorzsával kiszórt formába öntve azonnal a meleg sütőbe helyezzük,

s rendes tűznél sütjük. Tálaláskor Váncza-vanilincukorral beszórjuk.

 

Olcsó házitorta

 (gyors, igen jó)

 

15 deka cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk, majd 6 deka (2-3

szelet) finomra reszelt főzőcsokoládét, 6 deka vajat, 10 deka őrölt

diót, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 15 deka liszttel kevert 1/2

csomag Váncza-sütőport keverünk hozzá. Legvégül a 4 tojás keményre vert

habját adjuk hozzá és vajazott, lisztezett hosszú formában sütjük. Sütés

után kettévágjuk, s barack- vagy más ízzel töltjük. Tálaláskor

vanilin-porcukorral megszórva szeleteljük.

 

Politikus szelet

(kitűnő, kiadós)

 

35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Váncza-sütőport elegyítettünk,

összegyúrunk 1 egész tojással, 22 deka zsírral, 12 deka cukorral, 1

citrom reszelt héjával és levével, azonkívül 2 szelet reszelt

csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta kétharmad

részét vajazott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva és

málnaízzel bekenjük. A lekváros bevonatra cukros-habos tölteléket kenünk

az alábbi előírás szerint készítve: 20 deka porcukrot habosra keverünk 3

tojás sárgájával és 1 szelet csokoládéval, hozzáadunk még 10 deka őrölt

mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. A habos tölteléket

befedjük a félretett egyharmad rész tésztából kinyújtott lappal és

villával több helyen megszurkálva, közepes tűznél jól átsütjük.

Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral hintjük be.

 

Leveles túróspogácsa

(finom házi pogácsa)

 

30 deka vajat 30 deka liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán

nyomkodva összedolgozunk, majd 30 deka friss tehéntúrót, ízlés szerinti

mennyiségű sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk,

és kicsire összehajtjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük és

lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után

deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk és közepes

pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan

tojássárgájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes

sütemény.

 

Zsírban sült pufók

(gyors ebédsütemény)

 

40 deka lisztet összekeverünk 15 deka zsírral, 1 1/2 deci tejfellel, 1

csomag Váncza-sütőporral és kevés sóval. 1 órai pihentetés után

félujjnyi vastagra nyújtjuk és csipkés kör alakú vágóval kiszúrjuk.

Forró zsírban kisütjük. Sütés után közepükön félig bevágjuk és

barackízzel töltjük. Felszolgáláskor 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral

kevert porcukorral bőven hintjük. Igen kedvelt zsúrsütemény is.

 

Képviselőfánk

(nagyszerű, gyors tészta)

 

10 deka vajat 10 evőkanál vízzel felforralunk. Ha jól forr, 10 deka 0-ás

grízes lisztet szórunk bele s kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről

levéve, egyenként 4 egész tojást keverünk hozzá, majd sütőlemezre kis,

tojásdad alakú halmokat rakunk, és forró sütőben sütjük. A sütőt 10

percig nem szabad a tésztára kinyitni. A szép sárgára sült fánkok alsó

részét éles késsel bevágjuk s a szétnyitott fánkok üregét 1 csomag

Váncza-vanília- vagy mogyorókrémporból a krémeslepénynél leírt módon

készült krémmel töltjük. Ha a fánkok ürege nem elég nagy, úgy a lágy

tésztát kés hegyével óvatosan kiemeljük. Tálaláskor

Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral szórjuk be.

 

Szepesi mogyorósszelet

(nagyon ízletes)

 

20 deka cukrot 15 deka vajjal, 3 tojás sárgájával és 1/2 csomag

Váncza-vanilincukorral habosra keverünk (kb. 1/2 óráig). Hozzáadunk 20

deka lisztet, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 8 deka darált héjas mogyorót

és a 3 tojás fehérjének kemény habját. Vajazott tepsibe tesszük, 2-3

deka darált héjas mogyoróval és porcukorral megszórva, azonnal forró

sütőbe téve sütjük. Kihűlés után szeleteljük.

 

Omlós almás

(igen jó, kiadós)

 

50 deka lisztet 15 deka zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 14 deka

cukorral, 3 tojás sárgájával és 1 evőkanál tejfellel összegyúrunk és

egyenletesre nyújtva, a tészta nagyobbik felét nagyobb tepsi aljára

helyezzük, széleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg édes almát

káposztagyalun összevágunk, két marokkal gyengén kinyomkodjuk, majd 12

deka porcukor és 1/2 csomag Váncza-vanilincukor keverékével vegyítve,

egyenletesen elosztjuk a tésztán, és 5 deka tisztított, lágy mazsolával

megszórjuk. A tészta félretett másik felét kinyújtva a töltelékre

 

Naptár
2024. November
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
statisztikám
Indulás: 2006-09-03
 
CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ötletfazék
 
Mit készithetünk.......
 
Különleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fiókod
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
pontos idő
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?