Delejes muszaka:
Hozzvalk 4 szemlyre: 1/2 kg darlt sertshs / a menyemnek szjval helyettestem /, 1/2 kg padlizsn,1/2 kg cukkini, 1/2 kg burgonya, 1/2 kg paradicsom , 1 nagy hagyma,, kevs petrezselyem, kevs olaj, s, bors, izls szerint.
A krmhez4 evkanl liszt, 8 dl tej, 3 tojs, 1 evkanl vaj, s izls szerint.
Elkszt munkk: a hagymt aprra, a cukkinut, padlizsnt, krumplit 1.5 cm-es szeletekre vgjuk, a petrezselymet is aprra vgjuk, a lehlyazott paradicsomot megdarljuk.
Elksztse: az apprra vgott hagymt kevs olajon vilgosra pirtjuk, majd hozzadjuk a darlthst/szjt, az sszevgott petrezselymet, a megdarlt paradicsomot, st, borsot. Addig proljuk, mg az sszes l eltnik a hs all, utna flretesszk.
Teflonednybe kevs olajat tesznk s a felszeletelt cukkinit, padluzsnt, krumplit, mindkt oldalukon gyengn kistjk, pr pillanat az egsz. Ezutn flre tesszk.
A krm elksztse: A tejet, a lisztet, a st s a felvert tojsokat sszekeverjk, tzn lland kevers mellett felforraljuk, ezutn beletesszk a kanl vajat s tovbbi kevers mellett mg 5 percig fzzk, majd ezt is flretesszk.
Gyengn kiolajozott teflontepsibe, vagy jnaiba a padlizsn, cukkini s krumpliszeletek felt, soronknt lerakjuk, rtesszk az elksztett hs/szja masszt, majd a megmaradt szeleteket sorba rrakjuk. Vgl az elksztett krmet rntjk. 5 percig elmelegtett kzepes lng stbe tesszk 1.5 rig letakars nlkl stjk. A krm ez id alatt vilgos barna szn lesz. Ez az tel elvarzsolja az embert, nem vletlenl delejes muszaka a neve. A fiam hst hussal enne, de ezt nagyon szereti (a hsos vlzozatt). n szjval, hssal egyarnt. Kicsit macers, de megri.
Prhagyma csben stve
Brmilyen hagyma j hozz a szerz szerint (Vrs-lila, az aprszem mogyorhagyma, kln-kln, vagy akr vegyesen is) n a nevhez hven, prbl csinltam mindig.
Hozzvalk 4-6 szemlyre: 1/2 kg mascarpone, 1 dl trklyplinka vagy vodka, 2 dl tejszn, frissen reszelt szerecsendi s frissenrlt bors, 3/4 kg prhagyma zldjtl megtiszttva s a fehr rsze karikra vgva, 5- 10 dkg frissen reszelt parmezn (n trappistval ksztettem), kevs vaj a tzlltl kikenshez.
Elkszts: A mascarpont, a trklyplinkt, a tejsznt, robotgppel habosra keverjk, szzuk, borsozzuk. A prkarikkat bekeverjk a mascarpns krmbe. A tzll tlat kivajazzuk s belesmitjuk a krmes hagymt, tetejt megszrjuk reszelt sajttal. A stt elmelegtjk 200 fokra s 30-35 perc alatt aranybarnra stjk. Mire elkszl, a teteje krgesre pirul, a hagyma pedig a kreg alatt omlsra puhul.
Hsevk vltozata mindssze annyi, hogy a ksz krmes hagymbl tnyrra szedve nhny kanlnyit, erre rfektetni egy szp szelet frissen kislt hst, s hagyni hogy a hs szaftja sszekeveredjen, a hagyma krmjvel. rdemes kiprblni nagyon finom.
A szerz megjegyzse: eltelnek is j, de akkor kis adagokban kln-kln kell kistni s gy kb 15 perc alatt ksz.
Gombs palacsinta /mutats s finom, de macers/
Hozzvalk:kb. 40 dkg gomba, 4 db paprika, 2 paradicsom, 20 dkg sonka (vegetrinusok ezt kihagyhatjk, enlkl is j), kb 20 palacsinta, egy fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pici vaj vagy zsir, pici liszt, fszerek, kb 10 dkg sajt.
Elkszts: j sr palacsintatsztbl palacsintt stnk kicsit vastagabbra. kettesvel feltekerjk, majd kb jjnyi vastagra felszeleteljk. Pici vajon vagy zsron megdinszteljk az aprra vgott hagymt s fokhagymt, bele a szintn aprra vgott paprikt, paradicsomot, gombt, sonkt. Ha sszeproldott az egyveleg, tejfls lisztes habarssal besrtjk. Kzbe a felszeletelt palacsinta felt, kivajazott tepsibe vagy jnaiba tesszk, rntjk a mrtst, arra rrakjuk a maradk palacsintt, vgl megszrjuk reszelt sajttal. Kb 200-os stben stjk, a sajt rpirulsig. J tvgyat!
Betyros
Hozzvalk 2 szemlyre: 25 dkg nagykocka vagy lebbencstszta, 2-3 krumpli nagysgtl fggen, fl fej hagyma, s, rlt paprika(el is maradhat)
A tsztt kevs olajon rzsasznre pirtom, majd hozzteszem a nagyon aprra vgott vrshagymt, azzal is pirtom, vgl beleteszem a vkonyra karikzott krumplit s annyi vzzel ntm fel, hogy ppenhogy ellepje, szom, esetleg csipetnyi rlt paprikt teszek bele. Lefedem 15 perc mlva ksz.Lehet gazdagtani szeletelt paprikval s paradicsommal, valamint kolbsszal vagy virslivel. Mi gy natur szeretjk. Finom, egyszer, gyors.
Sajtos tszta
Ezt Magdika kollganmtl tanultam.
Kb 25 dkg bacon szalonnt felkockzunk, kevs vajban fokhagymval megpirtunk. Pr perc mlva felntjk 1-2 dl tejsznnel. Ha forr a tejsznes mrts kb. 10 dkg reszelt sajtot kevernk bele olvadsig. Brmilyen tsztt kifzve tepsibe tesszk, belekeverjk a mrtst, tetejre reszelt sajtot hintnk, csak annyi ideig stjk, mg a sajt rpirul. J tvgyat! Ez is egyszer gyors s finom . Szeretem a gyorsan elkszthet,de mgis finom teleket
Palcleves
Szintn a lnyomtl tanultam, de ezt mr n ksztettem el.
Finom hsos mangalica sonkt aprra vgunk. libazsron megpirtjuk. Aprra vgott maki vrshagymval megszrjuk, felengedjk vzzel. A tbbi hozzvalt ehhez mrjk. vatosan szzuk, a sonka ss. Mikor forr: kb 2 mark zldbab, 2 mark srgarpa. Mikor a bab flig puha, kockra vgott krumpli, majoranna, paprika, paradicso. Mikor minden puha belerakjuk a fokhagyms rntst, amibe petrezselymet kevertnk, mikor ksz a rnts,bele az rltpaprika. Rntst vagy habarst forrn a levesbe rakjuk. (n habarssal ksztem 20%-os tejfllel) Picit buggyan s ksz. Zldbabot elhagyhatjuk, helyette a habars eltt, beletehetnk 5-8 (attl fgg hnyan esznek) egsz tojst. Nem kavarjuk. Ezt az telt gazdag krumplilevesnek is szoktk nevezni.
Srkifli
Szintn a lnyomtl tanultam. Hozzvalk: 50 dkg liszt, 2 dkg laszt, ppozott kiskanl s, langyos tej, 10 dkg vaj, reszelt trappista sajt.
Elkszts: Puha tsztt gyrsz 4 rszre elosztod. Kerekre kisodrod, 8-12 rszre vgod (mintha tortt szeletelnl). les kssel felvgod, a vgnl kezdve feltekered. Megkened tojsfehrjvel, belenyomod a reszelt sajtba. Letekarod, kb. 30 percig kel. Elmelegtett stben kb. 30 percig sl. Lekapcsols utn mg bent hagyjuk.
+feltekers eltt be is vajazhatjuk vkonyan, ilyenkor csak 5 dkg kell a tsztba.
+ha nem vajazzuk be 10 dkg kell a tsztba. Ez is finom s egyszer.
Tszta olaszosan
Ezt a receptet a lnyomtl tanultam. 7-es volt mikor anyknapjra az volt a + ajndkom, hogy ksztette az ebdet. Sose fogom elfelejteni.
Hozzvalk 4 szemlyre: 1/2 kg makarni vagy spagetti, 2 evkanl olivaolaj, 2 bgre darabos paradicsomsrtmny (2 egsz paradicsom kockra vgva, elkeverve annyi srtett paradicsomkonzervvel hogy 2 bgrnyi legyen=2 nagydoboz srtett paradicsom), 1 csokor friss petrezselyem, 3 csipet bazsalikom, fokhagyma izls szerint (akr 1 fej is lehet), 10-15 dkg parmezn vagy trappista sajt.
A tsztt 8 percig lass tzn fzm, majd 1 percig llni hagyom s leszrm. Mg a tszta f tzll tlban elksztjk a mrtst. Az olajra rtesszk a darabos paradicsomsrtmnyt, petrezselymet, bazsalikomot, aprravgott fokhagymt, ezt sszerottyantjuk 2-3 perc. Ebbe bele a tsztt, sszekeverjk, sajttal megszrjuk, tlaljuk.
Ksztse addig tart csupn mg a tszta megf. Egyszer, finom, gyors s szmomra felejthetetlen. |