Témaindító hozzászólás
|
2008.04.18. 12:11 - |
CSOKOLÁDÉSZALÁMI
Hozzávalók:
· 1/2 kg háztartási keksz
· 40 dkg porcukor
· 15 dkg vágott dió
· 4 dkg kakaó
· 1 kis csomag mazsola
· 1 dl tej
· kicsi rum
Elkészítés:
A tejet a margarinnal, kakaóval, cukorral 5 percig főzzük. A tördelt kekszet, a mazsolát, a diót, a rumot hozzáadjuk. Melegen porcukorral hintett nylonba öntjük, és szalámi formára alakítjuk. Állni hagyjuk, majd hűtve szeleteljük. |
Csokis-túrós szelet
Hozzávalók 12 szelethez:
1 kerek piskótatortalap
2 körte
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
2 evőkanál körtepálinka (vagy 2 evőkanál tej)
2 evőkanál lekvár
A túrókrémhez:
1 tasak zselatinpor (10 g)
50 dkg túró
12,5 dkg cukor
1 citrom leve
2,5 dl tejszín
A csokoládés krémhez:
5 dl tejszín
2 tasak habfixáló
5 dkg étcsokoládé (vagy 2 evőkanál kakaópor)
Előkészítés: A tortalapot három korongra vágjuk, de csak az egyiket használjuk el (a maradékot mélyhűtőben tárolhatjuk). A körtéket meghámozzuk, hat gerezdre vágjuk, magházukat kiemeljük. A gyümölcsöt kevés citromlével megöntözzük, hogy ne barnuljon meg.
Elkészítés: A körtéket annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Belekeverjük a cukrot, a citromlevet, és kb. 4 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. A túrókrémhez a zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint beáztatjuk 4 evőkanál vízbe. A túrót áttörjük, összekeverjük a cukorral és a citromlével. A körte főzőlevét leszűrjük, és a zselatinhoz öntjük. Felforrósítjuk, és a túróhoz keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a túróba forgatjuk. A csokoládés krémhez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és beleöntjük a felolvasztott csokoládét (vagy beleszitáljuk a kakaóport). A tortakarikát megcsepegtetjük a körtepálinkával (vagy a tejjel), megkenjük a lekvárral, és kijelölve a szeleteket, rárakosgatjuk a körtegerezdeket. Rásimítjuk a túrókrémet, végül a csokoládés krémet. Legalább 2 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a szeleteket kijelölve tejszínhabot nyomunk a szélére.
|
CSOKOLÁDÉKENYÉR
Hozzávalók:
· 2 dl joghurt,
· 2 dl kristálycukor,
· 4 dl finomliszt,
· 1 egész tojás,
· 1 evőkanál sütőpor,
· 20 dkg főző- vagy étcsokoládé,
· csipetnyi só,
· 2 dkg vaj
· kevés liszt a formához
Elkészítés:
A joghurtot simára keverem a cukorral és a liszttel, majd a tojást, a sót és a sütőport is hozzáadom. Alaposan kikeverem az egészet. A csokoládét a reszelő legdurvább fokán lereszelem vagy nagyon apróra összevágom és beleforgatom a tésztamasszába. Egy őzgerinc formát, vagy egy hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok és kevés liszttel meghintek, majd belesimítom a csokoládés tésztát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva mérsékelem. 30-40 percig sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e. Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem, ha kihűlt. |
CSOKOLÁDÉSZALÁMI
Hozzávalók:
· 1/2 kg háztartási keksz
· 40 dkg porcukor
· 15 dkg vágott dió
· 4 dkg kakaó
· 1 kis csomag mazsola
· 1 dl tej
· kicsi rum
Elkészítés:
A tejet a margarinnal, kakaóval, cukorral 5 percig főzzük. A tördelt kekszet, a mazsolát, a diót, a rumot hozzáadjuk. Melegen porcukorral hintett nylonba öntjük, és szalámi formára alakítjuk. Állni hagyjuk, majd hűtve szeleteljük. |
[3-1]
|