marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Dis receptek

Adventi mkos/dis koszor

Hozzvalk: A tszthoz: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant leszt, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojs, 6 dkg margarin, csipet s, 1 veg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, zls szerint. A tltelkhez: 18 dkg rlt mk/di, 1 veg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra rlt babapiskta, 1 kiskanl fahj, 10 dkg kristlycukor, 0,5 dl vz, 3 dkg gymlcslekvr, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl tolaj.

Elkszts: Elszr a tltelket ksztjk el. A vzbl s a kristlycukorbl szirupot fznk, beletesszk a mazsolt, az rlt babapisktt s a fahjat, majd a tzrl levve a tbbi hozzvalt (az tolajat utoljra) s kb. 25-30 percig hlni hagyjuk. Ez alatt elksztjk a kelt tsztt. A lisztbe belekeverjk a langyos tej felvel megkelesztett/elkevert lesztt, a csipet st, 1 egsz tojst s egynek a srgjt, valamint a maradk tejjel elkevert kristlycukrot. Jl kidolgozzuk, mg hlyagokat vet, hozzadjuk az olvasztott margarint s a mazsolt. Meglisztezzk a tetejt s kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjk. A tsztt kszthetjk Dr. Oetker Kelt tszta alapporbl is a csomagolson tallhat lers alapjn. Miutn megkelt a tszta, beletekerjk a kihlt tltelket, a tsztt kikent formba tesszk, majd elmelegtett 170 C-s stben 35-40 percig stjk.

Dszts: Dr. Oetker Marcipnz cukormzzal megspricceljk, majd mandulareszelkkel a tetejt megszrjuk.

lkomiszkenyr

Elkszts mdja: 3 egsz tojst habosra kevernk 14 deka cukorral, azutn hozzadunk 14 deka vgott dit, 4 deka reszelt fzcsokoldt, 10 deka aprra vgott mazsolaszlt, 3 deka kis darabokra szeletelt citrondot vagy esetleg birsalmasajtot s legutoljra 10 deka liszttel kevert fl csomag stport dolgozunk hozz. Kikent, kiszrt zht-formban stjk. Sts utn a stemnyt egy napig hagyjuk llni, azutn szeleteljk. Kiads, sokig eltarthat stemny.

Alvtorta

Elkszts mdja: 100 db di belt vatosan cikkekben kiszedjk, mindegyik cikket 2-3 fel hasogatjuk les kssel. Habstben 6 tojs fehrjt kemny habb verjk, s folytonos kevers kzben hozzadunk 2 nagy evkanl langyosra melegtett mzet s fl csomag vanlis cukrot. A habstt forr vzzel telt fazkba lltjuk s gy tesszk a tzhelyre. lland kevergets kzben addig fzzk, mg olyan sr lesz, hogy a kanl megll benne, ekkor a tzrl levve, hirtelen belekeverjk a felaprzott dit, s kiszrt vagy zsrpaprral krlblelt tortaformba 2 vastagabb tortalap kz tltjk. Az gy elksztett dessget pr napra szraz helyre flretesszk, s csak azutn szeleteljk.

Athni dis kalcs <Grgorszg>

Hozzvalk: 40 dkg cukor, 4 tojs, 6 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 mk. fahj, 35-40 dkg liszt, 1 mk. stpor. Szirup: 18 dkg cukor, 1/4 l vz, 1 kis pohr konyak.

Elkszts mdja: Az eldarabolt dibl 2 kanlnyit flretesznk a szrshoz. A tojsfehrjbl kemny habot vernk. Simra keverjk a cukrot, vajat, majd egyenknt hozzkeverjk a tojssrgjt s a fahjat. Aprnknt adagoljuk hozz a stporral elkevert lisztet s a dit. vatosan hozzadjuk a habot is. Kikent tepsibe ntjk, megszrjuk a dival s kzepesen meleg stben, 30-40 percig stjk (tprba). A stt kikapcsoljuk, de a kalcsot bennhagyjuk. A cukrot a vzben srsdsig fzzk. Belentjk a konyakot. Amikor a kalcs mr majdnem meghlt a stben, rntjk a forr szirupot. Megvrjuk, mg kihl, ekkor kockra vagy rombuszra vgjuk.

 

Bejgli

Elkszts mdja: 80dkg lisztet, 3dkg lesztt, s 16 dkg zsrt /20dkg vaj / jl sszemorzsolunk, hozzadunk 10dkg cukrot, csipet st, 2 tojs srgjt, 1 citrom reszelt hjt, 1 cs. vanlis cukrot s langyos tejjel /kb. msfl, 2 dl / tsztt gyrunk belle. Fl ra pihentets utn 4 rszre osztjuk, kinyjtjuk s megtltjk az albbi tltelkkel. 30dkg di, ugyanannyi mk, 25dkg kristlycukor, 1 narancs reszelt hja, 2 evkanl baracklekvr, fl dl rum, zls szerint fszerek /fahj, trtt szegfszeg / s mazsola. A cukrot nagyon kevs vzzel felforraljuk, elfelezzk, s a dira ill. mkra ntjk. Ugyangy elosztjuk a tbbi hozzvalt is, s kevs tejjel sszekeverjk, hogy kemny, de kenhet masszt kapjunk. Ezutn megtltjk a tsztt. Ha a tszta s a tltelk llaga kb. egyforma /puha v. kiss kemny /, akkor a bejgli nem reped meg. Sts eltt 1 egsz tojst s 1 srgjt elkevernk. Ezzel megkenjk a tekercseket, s meleg helyen tartjuk, mg a tojs a tetejn megszrad. Ezutn jbl megkenjk a bejglit, s fl rra hideg helyre tesszk, majd kzepes tzn kszre stjk. gy lesz a bejgli teteje szp mrvnyos, s az nnepi asztalunk garantltan szp s finom dsze is.

Bi zserb

Hozzvalk: 1,2 kg teljes rls tnklyliszt, 60 dkg plmavaj, 5 dkg leszt, 12 dkg gymlcscukor, 3 dl vz, zls szerint lekvr (kenshez)

A tltelkhez: 15 dkg darlt di, 10 dkg prolt kles, 10 dkg szezmmag, 5 dkg zabpehely, 20 dkg gymlcscukor, kevs vz.

Elksztse: A tsztt simra dagasztjuk, majd 20 percig pihentetjk. Ezutn jra tgyrjuk, s ngyfel osztjuk. 10 percig pihentetjk a tsztkat, majd tepsi mret lapp nyjtjuk. Az elst a kivajazott tepsibe beletesszk, majd megkenjk a lekvrral, majd a tltelkkel. Ugyanezt tesszk a msodik s a harmadik tsztalappal. A negyedik lapot rtesszk a tetejre, mzes vzzel lekenjk, s zabpehellyel, klessel, darlt dival megszrjuk. 20 percnyi keleszts utn 30-35 percig stjk 220 fokon.

Boszorknypogcsa

Hozzvalk: 10 dkg di, 1 citrom, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojs srgja, 45 dkg finomliszt, 1 tojs fehrje, 10 dkg baracklekvr.

Elkszts mdja: A dit durvra vgjuk, a citromot lereszeljk, levt kinyomjuk, a tepsit meglisztezzk. A margarint habosra keverjk a porcukorral, a citrom levvel s hjval, majd egyenknt hozzadjuk 4 tojs srgjt, beledolgozzuk a lisztet s 1 csipet st, hogy jl formzhat tszta legyen. Dinyi golykat formlunk belle, s tojs fehrjbe mrtjuk, darabos diba hempergetjk, kzept benyomjuk. Vilgosra stjk, mg melegen kevs lekvrt pttyintnk a kis krterbe.

Bgre sti

Hozzvalk: 1 bgre cukor, 1 bgre liszt, 1 bgre di, 1 bgre tej, 1 stpor, 1 tojs, csipet fahj.

Elkszts mdja: sszekeverni, megstni, nagyon finom s egyszer. Ha ugyanarra gondolunk, akkor mindenbl egy bgre kell, ami egy tojssal s egy stporral egszl ki, azaz 1 bgre cukor, liszt, tej s valami (kkusz, di, mk). Porcukrot hasznlj, akkor nem ragad le.

Cseresznys kalcs dival

Hozzvalk: 8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 tojs, 2 dl tej, 1 csomag vanlis cukor, 20 dkg fldars liszt, 1 csomag vanlis cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5 dkg di. Elkszts mdja: A vajat, a porcukrot s a tojssrgjt habosra keverjk. Folytonos kevers kzben hozzntjk a forr tejet s a vanlis cukrot. A lisztet elkeverjk a stporral. A tojsfehrjt kemny habb verjk, beleszrjuk a 2 dkg porcukrot, s mg egy ideig tovbb verjk. A lisztet a habbal egytt vatosan a srgjhoz keverjk s a tsztt kikent, s lisztezett meghintett tepsire simtjuk. Rrakjuk a kimagozott cseresznyt, meghintjk aprra vagdalt dival s elmelegtett stben, lassan meghintjk. A megslt s kihlt kalcsot szeletekre vgjuk s megcukrozzuk.    

                         

Di- vagy mogyorkrm poharakban

Hozzvalk: 3/4 liter tej, 1 csomag Dr.Oetker-fle "Dibona" krmpor vanlia zzel 15 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, 12 deka di vagy mogyor, 1/4 liter tejszn habja. Di, mogyor, vagy cukrozott cseresznye a dsztshez.

Ksztse: A hideg tejbl 8 evkanlnyit elvesznk s ezzel a krmport elkeverjk, s 5 percig llni hagyjuk. A fennmaradt tejet a cukor s vanillincukorral felfzzk, a tzrl levve a feloldott krmport hozzkeverjk s mrskelt tznl folytonos kevers mellett, 3 percig ersen fzzk. Ezutn a kihlsig keverjk, hozzadjuk a darlt dit vagy mogyort;_ a tejsznbl habot vernk, 1/3 rszt visszatartjuk a dsztshez, a tbbit a ksz, hideg krmbe keverjk, melyet most mr talpas poharakba mrnk, mindegyik tetejre cukorszirupba mrtott dit, mogyort vagy cukrozott cseresznyt helyeznk, s a visszatartott tejsznhabbal dsztjk. Kekszet, pisktt vagy ostyt adunk hozz.

Dikrm

Elksztse: 12 dkg rlt dit, 10 dkg cukorral s 1 dl tejjel srre fznk s kihtjk. 12 dkg vajat, 1 cs. vanlis cukrot, 1 kvskanl rumot kikevernk, s a kihlt krmmel sszekeverjk. Tltelknek hasznljuk fel.

Dis cscsok

Hozzvalk: A tszthoz: 110 g finomra rlt di, 210 g cukor, 3 tojs fehrje, 15 g liszt, 1 cs Dr. Oetker vanlis cukor. A krmhez: 75 ml tejszn, 120 g csokold, 25 g margarin, 1 evkanl rum.

A dsztshez: 1 cs. Dr. Oetker tortabevon, 30 g durvra rlt di. Elkszts mdja: A tszta alapanyagait sszekeverjk a liszt kivtelvel, s tzn felmelegtjk. A tzrl leve belekeverjk a lisztet. Zsrral kikent, liszttel beszrt stlemezre kis halmokat alaktunk. 170 C-on 8-10 percig stjk. A krmhez a tejsznt s a csokoldt tzn felolvasztjuk gy, hogy a tejszn ne forrjon. Tzrl levve kevergetve kihtjk. Mikor mr teljesen kihlt, robotgppel habosra verjk. A margarint kihabostva hozzkeverjk, legvgl a rumot adagoljuk a krmhez. Nyomzskbl kpokat hzunk, htben dermesztjk, majd olvasztott tortabevonval lentjk, s dival szrjuk.

Dis felfjt

Elkszts mdja: 8 deka rlt dit 4 tojs srgjval, 8 deka cukorral s fl csomag vanlis cukorral fl rig kevernk, azutn egy csapott evkanl lisztet s a 4 tojs kemnyre vert habjt adjuk hozz. Kikent, kiszrt formba tve 2 rig gzn fzzk, gyeljnk arra, hogy jl tfjn. Tlalskor a formbl kibortva vanlis hintcukorral beszrjuk, s barackzzel szolgljuk fel.

Dis flhold

Elkszts mdja: 1 bgre darlt dit 1 bgre tejfllel, 1/2 bgre zsrral, 1 cs. stporral, s annyi liszttel, hogy jl gyrhat tszta legyen, sszedolgozunk. Vkonyra kinyjtjuk, kerek szaggatval kiszaggatjuk, flholdra hajtjuk. Vilgosra stjk, s vanlis cukorba hempergetjk.

Dis golyk (sts nlkl kszthet)

Elkszts mdja: 14 deka cukrot pr csepp vzzel - nehogy karamell vljon - felolvasztunk. A tzrl levve kzkevernk 14 deka rlt dit, s 4 evkanl rummal zestjk. Ha kihlt, vizes kzzel kis golykat formzunk belle, s reszelt csokoldban vagy csokolds tortadarban megforgatjuk.

Dis karamell torta

Hozzvalk: 30 dkg vaj, 30 dkg barna cukor, 20 dkg szp diszem (ha van, hikori di), 1 evkanl hg mz, 20 dkg rtesliszt, 1 csomag stpor, 1 1/4 dl tej.

Elksztse: A stt 180 C-ra bemelegtjk. Egy 20 cm tmrj kerek tortaformt kizsrozunk, s stpaprral kibleljk. 5 dkg vajat 8 dkg cukorral addig melegtnk, amg felolvad, majd habosra keverjk. A forma aljra locsoljuk. A fl diszemekkel gy rakjuk ki, hogy dombor felk alulra kerljn. A maradk vajat s cukrot a tojsokkal, a mzzel, a stporral, a liszttel s a tejjel elektromos habvervel knnyre, vilgosra verjk. A tsztt a formba kanalazzuk, a tetejt elsimtjuk, s 60 percig, tprbig stjk. A formban 5 percig pihentetjk, majd a szlt meglaztva tlra bortjuk, gy az als fele kerl fellre.

sszellts: 20 perc Sts: 60 perc

Dis kifli

Elkszts mdja: 40 dkg lisztet 8 deka zsrral, 5 deka cukorral, kevs sval, 1 evkanl rummal s annyi tejjel sszegyrunk, hogy knnyen dolgozhat legyen. 1 tojs srgjt s a kevs liszttel elkevert 1 csomag stport legvgl gyrjuk a tszthoz, azutn nyjtjuk s hromszg-alak darabokra vgva, di- vagy gesztenyetltelkkel tltjk. Kifliket formlunk, melyeket cukros vzzel megkenve trt mandulval szrunk be. Tltelknek mkot is hasznlhatunk.

Dis kocka

Hozzvalk: 3 tojs, 17 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evkanl olvasztott mz, 2 kvskanl rlt fahj, 1 szem rlt szegfszeg, 8 dkg vgott di, fl csomag stpor. Elksztse: A tojsokat habosra keverjk a cukorral. Hozztesszk a mzet, azzal is jl elkeverjk. Belekeverjk a stporral s a fahjjal elvegytett lisztet, az sszetrt szegfszeget s a dit. A masszt alaposan kizsrozott, kilisztezett tepsibe ntjk, forr stbe tesszk, s takarklngon 20-25 percig stjk. Ha megslt, kockkra vgjuk, s porcukorral meghintjk. Figyelem: Ha flival letakarva troljuk, tbb napon keresztl is friss marad.

Dis kocka I.

Hozzvalk:

Tszta: tojs 8 db, cukor 25 dkg, citromhj 1/2 db, citront 5 dkg, di 25 dkg, morzsa 1 ek. Tltelk: di 10 dkg, cukor 10 dkg, tej 2 dl, vanlia 1/2 rd, vaj 16 dkg, tojs 1 db, fl di 10 dkg. Elkszts mdja: Nyolc tojssrgjt 25 dkg, cukorral, kis vanlival, citromhjjal habosra kevernk, tesznk bele 25 dkg darlt dit, kanl zsemlemorzst, s vgl 8 tojs kemnyre felvert habjt. Kikent s lisztezett tepsiben kistjk, kettvgva a kvetkez tltelkkel tltjk: 10 dkg darlt dit, 10 dkg cukorral 2 dl tejben, kis vanlit, citromhjat adva hozz, srre fznk. Ha kihlt, 16 dkg vajat egy egsz tojssal kikeverve, a keverk kz tesznk. Kt lapot egymsra bortunk, kockkra vgjuk, s a tetejre 1-1 fl dit tesznk.

Dis korong

Elkszts mdja: 25 dkg lisztet, 14 dkg margarint s 7 dkg porcukrot 2 tojs srgjval sszegyrunk. Ksfok vastagsgra kinyjtjuk, kiszaggatjuk. A 2 tojs fehrjbl 12 dkg kristlycukorral habot vernk, s 15 dkg darlt dit hozzkevernk. A kiszaggatott tszta kzepbe kis halmokat rakunk. Vilgosra stjk, s vanlis porcukorba mrtjuk.

Dis krtetorta

Hozzvalk: 2 evkanl citroml, 1 rett, megtiszttott, kis kockkra vgott krte, 15 dkg vaj, 18 dkg kristlycukor, 3 tojs, 1 kiskanl rlt fahj, csipetnyi reszelt szerecsendi, 15 dkg rtesliszt, 1/2 csomag stpor, 10 dkg durvra vgott di, 5 dkg barna cukor.

Elksztse: A citromlevet a krtre locsoljuk. A stt 180 C-ra bemelegtjk. Egy 20 cm tmrj kerek tortaformt kivajazunk vagy kiolajozunk, s stpaprral kibleljk. A vajat a cukorral s a stporral habosra keverjk. A tojsokat egyenknt beledolgozzuk, s fahjjal meg szerecsendival zestjk. A lisztet a krtvel s a di ktharmad rszvel sszekeverjk, a tsztba forgatjuk. A formba simtva a barna cukorral s a maradk dival megszrjuk. Egy ra hosszat stjk, 45 perc leteltvel a tetejre tiszta paprlapot bortunk, nehogy id eltt megbarnuljon. A stbl kivve 5 percig pihentetjk, majd a formbl kiemelve kihtjk. sszellts: 20 perc. Sts: 60 perc

 

Dis krmes

Hozzvalk:

Tszta: cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokold 15 dkg, tojsfehrje 2 db. Tltelk: ftt tojssrgja 1 db, vaj 5 dkg, likr 2 kk., cukor 2 ek. csokold 12 dkg.

Elkszts mdja: A cukrot rlt mandulval, reszelt csokoldval 2 tojs fehrjvel sszelltunk, kis gombcokat formlunk belle, kzept ujjunkkal benyomjuk, s bele a kvetkez krmet tesszk: Egy ftt, ttrt tojssrgjt, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevs likrrel sszelltunk, ha ksz, a gombcokat megtltjk, s reszelt csokoldba hempergetjk.

Dis lepny

Hozzvalk:

Tszta: liszt 75 dkg, zsr vagy vaj 50 dkg, porcukor 0.5 ek., tojssrgja 8 db, leszt 8 dkg, s 1 kk., tej 1 dl.

Tltelk: tojs 4 db, cukor 40 dkg, citromhj 1/2 db, vanlia 1/3 rd, szegfszeg 3-4 szem, di 0.5 kg, tej 5 ek., vaj 5 dkg.

A lisztet a vajjal, fl kanl porcukorral, 8 tojssrgjval, 8 dkg kevs tejben ztatott lesztvel, kis sval kidolgozunk. Kt egyforma cipba vgjuk, s 1 rig pihenni hagyjuk. Majd az egyiket vkonyra kinyjtva, vajjal kikent tepsibe tesszk, megtltjk a kvetkez tltelkkel: 4 tojssrgjt 40 dkg cukorral habosra kevernk, tesznk bele kevs vanlit, reszelt citromhjat, pr szem szegfszeget, fl kg darlt dit, t ek. tejet, 5 dkg vajat s a kemnyre vert tojsfehrjt. Ezeket jl sszekeverve a tsztra tesszk, s a msik tsztalappal betakarjuk. Megkenjk tojssal, meghintjk darabos dival, s megstjk.

Dis linzi tortcskk

Elkszts mdja: 25 deka lisztet fl csomag stporral s 15 deka cukorral sszekevernk, azutn kt evkanl olvasztott zsrral, 1 egsz tojssal, 1 kis pohrka rummal s annyi tejfellel gyrjuk ssze, hogy knnyen eldolgozhat legyen. A tszthoz mg egy kshegynyi fahjat s ugyanennyi trt szegfszeget tve kt rszre osztjuk. Nagyobbik felbl tojsnagysg gmbket szaktunk ki, melyeket kosrkaalakra formlunk. E kosrkk belsejt ftt ditltelkkel tltjk meg, tetejkre a flretett tsztbl rcsot ksztnk. A tojssal megkent tortcskkat forr stbe tve stjk. A ditltelk lrsa a diskrt receptjnl tallhat.

Dis mzeskalcs

Hozzvalk: 13 dkg rtesliszt, 15 dkg teljes kirls liszt, 1 kiskanl szdabikarbna, 1/2 kiskanl rlt fahj, 1/2 kiskanl gymbrpor, 1/2 kiskanl mzeskalcsfszer, 6 dkg sszevagdalt di, 5 dkg barna cukor, 13 dkg olvasztott vaj, 24 dkg mz, 1 evkanl reszelt narancshj, 1 1/4 dl friss narancsl, 1 simra vert tojs.

Elksztse: A stt 160 C-ra bemelegtjk. Egy 14 * 21 cm-es pspkkenyrformt kiss kizsrozunk, s stpaprral kibleljk. A lisztet a tlba szitljuk, s a szdabikarbnval meg a fszerekkel sszekeverjk. A tbbi hozzvalval aprnknt eldolgozzuk. A tsztt, az elksztett formba simtjuk, s a forr stbe tolva, 55 percig, tprbig stjk. A stbl kivve 3 percig a formban pihentetjk, majd rcsra vagy deszkra bortva htjk ki. Citromkrmmel is bevonhatjuk, de felszeletelve, vajjal megkenve is lvezhetjk. sszellts: 20 perc. Sts: 55 perc

Dis palacsintatekercs

5 szemlyre

Nehzsg: 2

Elksztsi id: 30 perc (a palacsintastsen kvl). Adagonknt: 536 kcal-t, 16,7 g fehrjt, 31,3 g zsrt, 50 g sznhidrtot tartalmaz. Hozzvalk: 15 db szoksos mdon sttt ss, tltetlen palacsinta, 10 dkg darlt dibl, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evkanl tejfl, 2 tojs, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl s, olaj a stshez.

Elkszts: A di felt sszekeverjk a tejfllel, a sval s a zzott fokhagymval, majd a palacsintkat egyenknt megkenjk a krmmel, s szorosan feltekerjk. A kis hengereket kzpen kettvgjuk, gy 30 darab lesz. A zsemlemorzst s a megmaradt dit sszekeverjk. A palacsintadarabokat elszr megmrtjuk a felvert tojsban, majd a dis zsemlemorzsba forgatjuk, s b, kzepesen forr olajban szp barnspirosra stjk. Remek sr- vagy borkorcsolya.

Tipp: Csak diba is forgathatjuk a palacsintatekercseket, ekkor mg finomabb, de kalriban is gazdagabb lesz.

Dis piskta

Elkszts mdja: 10 kanl vizet, 4 tojs srgjt 30 dkg cukorral habosra vernk. 15 dkg darlt dit, 20 dkg liszttel elkevert 1 cs stport adunk hozz, majd a 4 tojs felvert habjt is. Zsrozott, lisztezett tepsiben stjk.

Dis puszedli

Hozzvalk: Tszthoz: 3 tojsfehrje, 20 dkg porcukor, 1 teskanl citroml, 20 dkg darlt di, 25 dkg liszt, kshegynyi rlt fahj, rlt szegfszeg.

A stshez s a dsztshez: tortabevon, digerezdek, vaj.

Elkszts mdja: A tojsfehrjket kemny habb verjk, majd kis adagokban hozzszrjuk a porcukrot, beleadagoljuk a citromlt, s addig verjk, amg tompa fnye lesz. Ezutn hozzkeverjk a dit s az zestket, majd aprnknt beledolgozzuk a lisztet. Lisztezett deszkn kinyjtjuk, s lisztbe mrtott formkkal kiszrjuk. Kivajazott stlemezre rakjuk, s kzepes hmrskletre elmelegtett stben 10-15 perc alatt kistjk. Ha kihlt, a tortabevont gz fltt megolvasztjuk, a puszedlik egy rszt flig belemrtjuk, a tbbi tetejre cseppentnk egy keveset, majd rrakunk egy-egy digerezdet.

Elksztsi id: kb. 45 perc.

J tancs: mogyorval is elkszthet. Szraz, hvs helyen trolva sokig elll.

Dis rudacska

Hozzvalk: 35 dkg liszt, 1/2 cs. stpor, 10 dkg porcukor, 1 cs. vanlis cukor, 25 dkg margarin, 1 tojs, 10 dkg darlt di, 2 evkanl tejfl.

Elkszts mdja:  A lisztet, a stport s a cukrokat a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzadjuk a tojst, a dit s a tejflt. Elnyjtjuk, ujjnyi vastagra vgjuk. Zsrozott, lisztezett tepsibe tesszk, cukros tojssrgjval megkenjk, kevs dival megszrjuk, s forr stben stjk.

Dis rudacskk

Elkszts mdja: 35 deka lisztet, 1 csomag stport 14 deka cukorral, 12 deka rlt dival, 15 deka vajjal, 2 evkanl tejfellel s 1 citrom reszelt hjval ersen sszegyrunk. A tsztt nyjtjuk s ngyzetes darabokra vgva, 6-8 centimteres rudacskkat csavarunk belle. Tetejket cukorszrppel bekenjk, s rlt dival megszrjuk. Lass tznl szp pirosra stjk.

Dis rudak

Hozzvalk: 24 dkg liszt, 18 dkg margarin, 3 dkg porcukor, 10 dkg darlt di, egy csipet s. Elksztse: Az anyagokat sszegyrjuk s flujjnyi vastag, ujjnyi hossz rudacskkat formlunk belle, s vilgos srgra stjk. Kisls utn azonnal forgassuk vanillincukorba. (Kszthetjk darlt fldimogyorval is.). Figyelem: A rudak melegen trnek!

Dis sti

sszellts: 25 perc Sts: 15 perc

Hozzvalk kb. 40 db-hoz: 13 dkg vaj, 13 dkg cukor, 3 evkanl tej, 1 csomag vanlis cukor, 20 dkg finomliszt, 1/2 kiskanl stpor, 7 dkg vanliaz krmpor.

Elksztse: A vajat a cukorral j habosra kikeverjk, majd a tejet meg a vanlis cukrot aprnknt beledolgozzuk. A lisztet tszitljuk, a vanliaz krmporral s a stporral alaposan elkeverjk. A vajas cukorral gyorsan sszegyrjuk, s keksznyomba tltve a megzsrozott stlapra a kvnt formkat nyomjuk vele. A tepsit forr (200 fok) stbe toljuk, s ezen a hfokon a tsztt 15-20 perc alatt aranysrgra stjk. A stbl kivve a tepsiben mg 2-3 percig llni hagyjuk, majd szles pengj kssel vagy palacsintaforgatval vatosan fellaztjuk. Rcsra vagy deszkra tszedve kihtjk. J tancs: A tsztt meglisztezett deszkn ki is nyjthatjuk, s klnfle formkkal kiszrva sthetjk. Formzhatunk a tsztbl di nagysg gmbket is, s tepsire fektetve ezek tetejt lisztezett villval lenyomhatjuk. Az alaptsztbl a keznkkel kis gmbket formzunk, ezeket megzsrozott stlemezre ltetjk, a tetejket lisztes villval megnyomjuk, fl diszemekkel dsztjk.

Dis szlak

Hozzvalk: Tojs 3 db, porcukor 25 dkg, rtesliszt 15 dkg, di 25 dkg, citroml 1/2 db, citrom 1 db.

Elkszts mdja: 3 tojssrgjt a porcukorral kikevernk, tesznk bele 15 dkg rteslisztet, ezzel elkeverjk, adunk hozz darlt dit, fl citrom levt, s egy egsznek a hjt, majd a 3 tojs kemny habjt, kikent, lisztezett tepsibe tve kistjk, s mg forrn szeleteljk.

Dis torta

Hozzvalk:

Pisktatszthoz: 4 tojs, 20 dkg porcukor, 10 dkg rtesliszt, 0,125 l tej, 1/2 csomag stpor s 10 dkg rlt di. Tltelkhez: 30dkg vaj, 16 dkg porcukor, 1 tasak vanillincukor, 30 dkg di, s 8 evkanl tej.

Elkszts mdja:

Piskta: A ngy tojs srgjt a porcukorral habosra keverjk. Hozzadjuk a lisztet, a tejet meg a stport s jl sszekeverjk. A ngy tojsfehrjbl kemnyre vert habot a dival kanalanknt tesszk a tszthoz. Az egszet knnyedn elkavarjuk. A tortaformt kikenjk, meghintjk liszttel, belentjk a tsztt, s bemelegtett stben lassan megstjk. A kihlt tortt kett vagy hromba vgjuk s megtltjk. A tetejt is megkenjk tltelkkel, megszrjuk rlt dival, s dibllel dsztjk.

Tltelk: A vajat a vanlis cukorral habosra keverjk. A megdarlt dit sszekeverjk a forr tejjel, s amikor kihl, hozzadjuk a habos vajhoz. Egytt mg egyszer jl kikeverjk.

Dis torta I.

Hozzvalk: 6 tojs, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg kakapor.

Elkszts mdja: A tojst kt ednybe sztvlasztjuk. A cukor egyharmadval, 1 evkanl vzzel a srgjt habvervel jl kikeverjk, s utna a kakat belekeverjk. A tojsfehrjbl a tbbi cukorral kemny habot vernk. A habot hozztesszk a srgjhoz, s a lisztet is hozzadjuk s vatosan, hogy a hab ssze ne trjn, fakanllal sszekeverjk. Ha megvan, akkor zsrral kikent s lisztezett tortaformba tltjk, s gy stjk, mint a pisktt. Kzepes inkbb gyenge stben kb. 35-40 percig stjk. Akkor j mikor ujjunk hegyvel megnyomva tetejt visszaugrik, mint a szivacs. Krm: 30-35 dkg darlt dit 1,5-2 dl tejjel leforrzunk, s 24 dkg kristlycukrot hozzkevernk. Ha kihlt 25 dkg RAMA margarinnal habosra keverjk, adunk hozz 1 csomag vanlis cukrot s 3 evkanl rumot (Portorico) s jl elkeverjk. A tsztt lapp vgjuk, s megtltjk, majd bevonjuk krmmel, esetleg darlt dival mg klsejt meghintjk, s szp vilgos fl dikkal dsztjk. Pihentetjk, felszeleteljk.

Dis tltelk

Elkszts mdja: Tz-tizenkt dkg hjban ftt, hmozott s melegen ttrt burgonyt elkevernk 10 dkg vajjal, 20 dkg porcukorral. Tz dkg darlt dit leforrzunk, egy darabka vanlival felfztt 2 dl tejjel, a burgonyapphez vegytjk, egy kanl rummal zestjk, s habosra keverjk.

Dis zsrszeletek

Elkszts mdja: 18 deka lisztet fl csomag stporral, 10 deka vajjal, 5 deka cukorral s 1 evkanl tejfllel sszegyrunk. A tsztt kt rszre osztjuk. Egyik rszt tepsibe rakva ftt dis tltelkkel kenjk be vastagon, azutn a tszta msik felvel betakarva, stbe tve, gyorsan stjk. Sts utn a tsztt kocka alakra szeleteljk, s kevs, srre fztt kvval kevert cukormzzal a dszts fejezetben lert mdon, bevonjuk. Ha a glazr megszradt, az egyes darabok tetejre mzbe mrtott fl dibelet tesznk dsztsl. Mignonkapszulkba helyezve tlaljuk.

 

Dis-, mkos bejgli 

Tsztja olcs s egyszer, a ksz stemny 10 napig is elll, s finom marad, gy elre el lehet kszteni.

Hozzvalk: Tszthoz: 60 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 egsz tojs, 2-3 evkanl cukor, 3 dkg leszt, 3-4 dl tej, csipet s.

Elkszts mdja: A lisztet a margarinnal, tojssal, cukorral, sval s a kevs tejben felfuttatott lesztvel s a langyos tejjel gyrjuk ssze lgy tsztnak. Formzzunk ngy egyforma cipt, s letakarva hagyjuk kelni 20 percig. A cipkat 1/2 cm vastagsgura nyjtsuk ki, kettt di, kettt pedig mk tltelkkel kenjnk meg, majd sodorjuk ssze tekerccs. Stpaprral kiblelt tepsire helyezzk a tekercseket egyms mell, pihentessk mg 15 percig, majd kenjk meg a tetejket tojssal, s villval vgig szurkljuk meg, hogy stskor a gz ki tudjon jnni. Elmelegtett stben kb. 20 percig sssk, mg szpen megn s a teteje piros lesz. Ditltelk: 30 dkg cukrot 1,5 dl vzzel,  egy kisjnyi hosszban kettvgott vanlival felforralunk.  A szirupba belekevernk 30 dkg darlt dit s 5-10 dkg mazsolt.  / Szaportani lehet baracklekvrral / Forralni mr tovbb nem kell. A tltelket kihls utn kenjk a tsztra.

Mktltelk: 30 dkg cukrot 2 dl vzzel felforralunk, beletesszk egy citrom reszelt hjt. A forr szirupba belekevernk 30 dkg darlt mkot s 5-10 dkg mazsolt. Fzni tovbb nem kell. Kssel kenhet srsg legyen. Szaportani lehet mzzel, lekvrral. A tltelket kihls utn kenjk a tsztra.

Discsk

Hozzvalk: Tojsfehrje 4 db, vanlis cukor 28 dkg, citromhj 1/2 db, szegfszeg 3-4 szem, vanlia 1/2 rd, zsemlemorzsa 1 ek., di 28 dkg, fl di 5 dkg.

Elkszts mdja: Ngy tojs kemnyre vert habjt elkeverjk 28 dkg vanlis cukorral, tesznk bele azutn 28 dkg darlt dit, s a felsorolt fszereket, s gy jrunk el, mint a tbbi csknl, de mindegyikre fl dit tesznk.

Dishromszg

Hozzvalk: 15 deka vaj, 15 deka porcukor, 3.5 deka liszt, 1/2 csomag dr. Oetker-fle "Backin" stporral keverve, 10 deka darlt di, 2 tojs, kevs trtt fahj, szegfszeg, citromhj s rum.

A tltelkhez: 15 deka darlt di, 10 deka cukor, 5 evkanl vz, kevs trtt fahj.

Ksztse: Fenti anyagokbl tsztt gyrunk, kinyjtjuk, fnkszaggatval kiszaggatjuk, mindegyik kzepbe a tltelkbl formlt golyt helyeznk, hrom sarkot sszefogunk, s fogvjval megrgztjk. Kzpers tznl stjk s Dr. Oetker-fle vanillincukorral kevert porcukorral meghintjk. Tltelk: A cukrot a vzzel szirupp fzzk, a dit felfzzk benne, hozzkeverjk a trtt fahjat, s ha kihlt, golykat formlunk belle.

Diskrt

Elkszts mdja: 45 deka lisztet 25 deka vajjal vagy zsrral sszedolgozzunk. Hozzadunk mg 10 deka cukrot, 1 tojst, fl csomag stport, kevs st, 2 kanl tejflt, 1 kanl rumot s annyi tejet, hogy jl nyjthat legyen. A tsztt hrom egyenl rszre osztjuk, s fl cm vastagra nyjtva az albbi tltelkkel tltjk meg. A megkent lapokat sszecsavarjuk s tetejket tojssal megkenve, lass tznl stjk.

Tltelk: fl kg rlt dit, 5 deka mazsolt, fl csomag vanlis cukrot, 1 kvskanl trt fahjat s 1 mark zsemlemorzst sr sziruppal ppen mg kenhet tltelkk fznk.

Dis-mkos bejgli 2.

(2-2 rd)

Hozzvalk: a tszthoz 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg leszt, 3 dkg cukor, csipetnyi s, 2 tojssrga; a ditltelkhez: 30 dkg darlt dibl, 25 dkg porcukor, msfl reszelt alma, 5 dkg srgabaracklekvr, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg aprra vgott birsalmasajt;

A mktltelkhez: 30 dkg darlt mk, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacsk vanlis cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi s, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 3 szem sszetrt szegfszeg. Elkszts mdja: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az lesztt a cukorral egytt egy dl tejben elkeverem, majd tpercnyi vrakozs utn hozzntm a vajas liszthez. Hozzteszem a tszta sszes alkot rszt, s jl sszedolgozom. Ha mr sima, akkor ngy cipba osztom, s lisztezett deszkn, a tetejt belisztezve, konyharuhval betakarom, s a dupljra kelesztem. Kzben elksztem a tltelket. A ditltelkhez a cukrot fl dl vzben felforralom, majd hozzntm a darlt dihoz. Ezutn a reszelt almval, az sszevgott birsalmasajttal, a megmosott s megtiszttott mazsolval, valamint a srgabaracklekvrral jl sszekeverem. A mkos tltelkhez a tejbe belekeverem a mkot, a cukrot, a mazsolt s az sszes fszert. ppen csak egyet forralok rajta, mris leveszem a tzrl s hagyom kihlni. A mr megkelt tsztt lisztezett deszkn ngy darabra vgva nagyon vkonyra nyjtom s felkenem r a tltelket. Szorosan sszetekerem, majd a ngy rd bejglit stlemezre teszem, egymstl hrom cm tvolsgra. Tojsfehrjvel megkenem a tetejket s flrai vrakozs utn az elmelegtett forr stben, szp barnspirosra stm. Csak akkor veszem le a stlemezrl, ha mr teljesen kihlt s folpackba vagy alufliba csomagolva beteszem a mlyhtbe. Akr kora sszel is el lehet kszteni, mert a mlyhtben hnapokig elll. A fagyasztbl kivve, egy-kt ra mlva fogyaszthat. (A karcsonyi hajsza idejn megsprolhatjuk a bejgli stst!)

Dis-mazsols kalcs <Grgorszg>

Hozzvalk: 10 dkg vaj, 14 dkg cukor, 4 tojs, 14 dkg darlt di, 2 rd reszelt csokold, 6 dkg mazsola, 6 (!) dkg liszt, kshegynyi stpor, olaj a tepsi kenshez, liszt a hintshez.

Elkszts mdja: A habosra kevert vajhoz adjuk a cukrot, tovbb keverjk. Folyamatos keverssel adjuk hozz egyenknt a tojssrgjt. Ha sima krmszer, beletesszk a dit, a csokit, s a megszrtott mazsolt. A krmhez felvltva adagoljuk a stporos lisztet s a tojsfehrjbl kemnyre vert habot. zgerincformba (megkent, lisztezett) ntjk a tsztt. Kzepesen meleg stben 25-30 percig stjk (tprba). Ha megslt, vatosan kibortjuk, hlni hagyjuk. Megszrhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk csokoldmzzal. Csokoldmz: 10 dkg csokoldt 2 ek. tejjel gz felett megpuhtunk, kevs vajat tesznk bele. A kalcsra kenjk. (Csokimzzal ksztem, nagyon finom. lltlag hossz ideig elll.) (Balkni telek - Ljubjana - 1988)

Dis-meggyes stemny

5 tojs srgjt 14 dkg margarinnal, 18 dkg kristlycukorral, 8 evkanl tejjel, 30 dkg liszttel, 1/2 cs. stporral, 1 citrom hjval s levvel jl sszegyrunk. Zsrozott, lisztezett tepsibe tesszk, rtesszk a tltelket. Tltelk: Kimagozott meggyet szrunk a tszta tetejre, kiss belenyomkodjuk. Az 5 tojs habjt 20 dkg cukorral felverjk, majd 1 egsz tojst, 20 dkg darlt dit s 2 kanl tejet adunk hozz. A tsztra kenjk s stjk. Tetejre: Ha kihlt, gz felett olvasztott 4 dkg margarint csokival elkevernk, s rsimtjuk a tltelk tetejre.

Dispite

Hozzvalk: 50 deka liszt keverve 1 csomag dr. Oetker-fle stporral, 2 tojs srga, 2-3 evkanl tejfel, 30 deka vaj. Tltelkhez: 20 deka cukor, kevs vz. 20 deka darlt di, 20 deka zsemlyemorzsa, 4 deka olvasztott vaj, 1 kshegynyi fahj s szegfszeg, 6 deka mazsola s 4 kanl mz.

Elksztse: A hozzvalkbl tsztt gyrunk- (a tszta olyan kemny. legyen, mint egy rtes), a tszta felt kinyjtjuk, tepsibe rakjuk, a tltelket beletesszk, s a msik felt flje tesszk a tsztnak; tojssal meg: kenjk, s kzepes tz mellett 30-40 percig stjk. Tltelk: A cukrot a vzzel szirupp fzzk, a tbbi hozzvalkat hozzadjuk, vgl a mazsolt s a mzet. Ha az anyag tl kemny. akkor kevs tejet kevernk hozz.

Dispogcsa

Elkszts mdja: 30 deka lisztet, 15 deka vajat, 15 deka darlt dit, 15 deka porcukrot, fl csomag stport, 1 tojs srgjt s 1 citrom reszelt hjt tejfllel kemny tsztv gyrunk. Ujjnyi vkonyra nyjtjuk, s pogcsavgval kiszrjuk. A pogcsk tetejre egy-egy fl dibelet tesznk dsztsl.

Disstemny

Hozzvalk: 15 deka vaj, 25 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, 3 tojs, 1/2 citrom reszelt hja, 15 deka hjastl darlt mandula, 25 deka liszt, 1/2 csomag Dr. Oetker-fle "Backin" stporral keverve. di a dsztshez.

Ksztse: A vajat a cukorral jl elkeverjk, hozzadjuk fenti sorrendben a tbbi anyagokat, golykat formlunk belle, mindegyik kzepbe fl dit helyeznk s j tz mellett (nehogy szjjelfolyjanak) kb. 30 percig stjk.

Distekercs

Elkszts mdja: 15 deka rlt dit 6 tojs srgjval, 15 deka cukorral s fl csomag vanlis cukorral kikevernk, beletesznk kt mark zsemlemorzst, s utoljra a 6 tojsfehrje kemnyre vert habjt adjuk hozz. Zsrral kikent s liszttel behintett tepsiben kzepes erssg tznl gyengn kistjk. Sts utn a meleg tsztt cukorral behintett deszkra bortjuk, s ha kiss kihlt, a kvetkez tltelkkel tltjk: 15 deka cukrot 15 deka finomra rlt dival, 1 citrom reszelt hjval s kevs forr tejjel megfznk. A tltelket elre ksztsk el, s langyos melegen kenjk fel a mg meleg tsztra, utna mindjrt gngyljk fel, s fehr paprba csavarva hagyjuk teljesen kihlni.

Distekercs vanliakrmmel

Hozzvalk a tszthoz: 25 deka liszt, 1/2 csomag Dr. Oetker-fle "Backin" stporral keverve, 6 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, csipet s, 1/8 liter hideg teafzet, 11 deka vaj. A tltelkhez: 20 deka darlt di, 14 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, 3 deka mazsola, 3 evkanl hideg vz, 1 deka Dr. Oetker-fle vanlis pudingpor (1 csomag = 5 deka), 3 ev­kanl hideg tejben feloldva.

A krmhez: A fennmaradt 4 deka vanlis pudingpor, bven 1/2 liter tej, 5 deka cukor. Ksztse: A tszta anyagait sszegyrjuk s 4 mm vastag, 25 cm szlesre, lapokra kinyjtjuk. A tltelkkel megkenjk, sszesodortuk s kzpers tznl kb. 35 percig stjk. A tltelkhez val anyagokat jl sszekeverjk, 2-3 percig fzzk, kihtjk, s a tsztra kenjk. A megslt tekercsbl szeleteket vgunk; melyeket vanliakrmmel lentnk. A vanliakrmet a fennmaradt pudingporbl a tasakon val elrs szerint ksztjk el. A tekercset krm nlkl is tlalhatjuk. Nhny napig frissen tartja magt.

Distorta

Elkszts mdja: 14 deka cukrot 4 tojs srgjval s fl csomag vanlis cukorral habzsig kevernk, azutn 7 deka darlt dit, 7 deka hjazott mandult rlten s 1 evkanl liszttel kevert fl csomag stport adunk hozz, legvgl a 4 tojs kemny habjt elvegytve mg 1 evkanl rlt, prklt szemes kvt kevernk a tszthoz. Mindjrt kiszrt formba tltjk s stjk. A kettvgott tortt a kvetkez tltelkkel tltjk: 7 deka finom cukrot s 7 deka finomra rlt dit annyi des tejsznnel kevernk, hogy kenhet legyen. A tortt kvval festett cukormzzal vonjuk be, s dival dsztsk.

Distorta karamellkrmmel

Hozzvalk: 14 deka cukor, 3 tojs, 10 deka darlt di; 5 deka zsemlyemorzsa, 2 evkanl rum, 1/2 citrom reszelt hja, 4--5 evkanl tej. 1/2 csomag Dr.Oetker-fle "Backin" `stpor, a megszrshoz durvra vagdalt di.

A krmhez: 4 evkanli porcukor, 4 evkanl vz, 1/4 liter tej, 4 deka Dr.Oetker-fle Gustin, 1/2 liter tejsznbl vert hab.

Ksztse: 3 tojssrgjt, 4 deka cukorral habosra kevernk, hozzadjuk a darlt dit, melyhez a stport kevertk, azutn a rummal ztatott morzst, a tejet. citromhjat s vgl a tojshabot. Ezen masszt zsrozott, lisztezett tortaformban megstjk, bevonjuk, s a durvra vagdalt dival megszrjuk. Krm: 2 evkanl porcukrot lbasba tesznk, megpirtjuk, a vzzel, felntjk, felforraljuk, maid kihtjk. A tejbl 4 evkanlnyit elvesznk s ezzel a Gustint feloldjuk. A fennmaradt tejet felforraljuk, a feloldott Gustint hozzkeverjk s 2 percig folytonos kevers mellett, felfzzk, a kihlt karamellcukrot hozzntjk, s ha telesen kihlt, a kt evkanl porcukorral megdestett tejsznhabot adjuk hozz.

Ditorta (1920-bl)

Hozzvalk az alaphoz: 7 tojs, 15 dkg cukor, 10 dkg di, 2 kanl liszt, 2 kanl morzsa. Dikrm: 20 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg di, 1 kanl liszt, vanlia vagy citromhj, 15 dkg vaj, 1-2 kanl rum.

Elksztse: A tojsokat sztvlasztjuk, a fehrjt habstbe, vagy mly porcelntlba tesszk, a srgkat egy csszbe. A habot jl elkeverjk, s utna adjuk hozz kanalanknt a cukrot, amellyel mg tovbbverjk, amg fnyes lesz s j kemny. Most hozzadjuk egyenknt a tojssrgkat, amivel szintn mg verjk kb. 4-5 percig. Vgl lassan adagolva, hozzszitljuk a lisztet, a morzst s az aprra vgott dit, de ezzel mr nem verjk, hanem csak knnyedn, fakanllal elkeverjk. A tortastbe ntjk, tetejt simra igaztjuk. Egyenletes, kzphmrsklet tznl stjk kb. 30 percig, tprbig. Ha kihlt, hrom rszre el kell vgni. A cukrot a tejjel felfzzk, hozzadjuk a darlt dit, amiben egy kanl lisztet elkevernk, pr percig fzzk, vanlival vagy citromhjjal zestjk, s flig kihtjk. Hozzadjuk a vajat, amivel j habosra kavarjuk. Egy-kt kanl rummal zesthetjk. Ezzel a krmmel megtltjk a pisktnkat, s a klsejt is bevonjuk. Digerezdekkel dszthetjk.

Ditorta I.

Elkszts mdja: 4 tojs habjba egyenknt belekeverjk a srgjukat, hozzadunk 20 deka cukrot, 14 deka lisztet s 10 deka olvasztott, de langyos margarint. Kzkevernk 10 deka durvra vgott dit (ajnlatos kevs liszttel elkeverni a dit, nehogy a tszta aljra sllyedjen), s kizsrozott, kilisztezett formban flig megstjk. Ekkor tetejt megkenjk egy tojs srgjval, villval cskosra dsztjk, s szablyos kzkben p, fl dikkal rakjuk ki a tetejt. (Majd, ha felszeleteljk, minden stemnydarab tetejre egy diszem kerljn.) A stbe visszatve addig stjk, mg a beleszrt tre nem tapad a ragacsos massza. Hidegen szeleteljk fel.

Grg karcsonyi kalcs

(Melomakarni) <Grgorszg>

Hozzvalk: 2 dl finomtott olvaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancsl, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk. stpor. Szirup: 2 dl vz, 20 dkg cukor, 20 dkg mz, 100 dkg vagdalt di, fahjzls szerint.

Elkszts mdja: Az olajat, cukrot, narancslt, konyakot jl eldolgozzuk. Hozzadjuk a stporos lisztet, vatosan sima

 
Naptr
2024. November
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints