Hozzvalk: A tszthoz: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant leszt, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojs, 6 dkg margarin, csipet s, 1 veg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, zls szerint. A tltelkhez: 18 dkg rlt mk/di, 1 veg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra rlt babapiskta, 1 kiskanl fahj, 10 dkg kristlycukor, 0,5 dl vz, 3 dkg gymlcslekvr, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl tolaj.
Elkszts: Elszr a tltelket ksztjk el. A vzbl s a kristlycukorbl szirupot fznk, beletesszk a mazsolt, az rlt babapisktt s a fahjat, majd a tzrl levve a tbbi hozzvalt (az tolajat utoljra) s kb. 25-30 percig hlni hagyjuk. Ez alatt elksztjk a kelt tsztt. A lisztbe belekeverjk a langyos tej felvel megkelesztett/elkevert lesztt, a csipet st, 1 egsz tojst s egynek a srgjt, valamint a maradk tejjel elkevert kristlycukrot. Jl kidolgozzuk, mg hlyagokat vet, hozzadjuk az olvasztott margarint s a mazsolt. Meglisztezzk a tetejt s kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjk. A tsztt kszthetjk Dr. Oetker Kelt tszta alapporbl is a csomagolson tallhat lers alapjn. Miutn megkelt a tszta, beletekerjk a kihlt tltelket, a tsztt kikent formba tesszk, majd elmelegtett 170 C-s stben 35-40 percig stjk.
Dszts: Dr. Oetker Marcipnz cukormzzal megspricceljk, majd mandulareszelkkel a tetejt megszrjuk.
Elkszts mdja: 3 egsz tojst habosra kevernk 14 deka cukorral, azutn hozzadunk 14 deka vgott dit, 4 deka reszelt fzcsokoldt, 10 deka aprra vgott mazsolaszlt, 3 deka kis darabokra szeletelt citrondot vagy esetleg birsalmasajtot s legutoljra 10 deka liszttel kevert fl csomag stport dolgozunk hozz. Kikent, kiszrt zht-formban stjk. Sts utn a stemnyt egy napig hagyjuk llni, azutn szeleteljk. Kiads, sokig eltarthat stemny.
Elkszts mdja: 100 db di belt vatosan cikkekben kiszedjk, mindegyik cikket 2-3 fel hasogatjuk les kssel. Habstben 6 tojs fehrjt kemny habb verjk, s folytonos kevers kzben hozzadunk 2 nagy evkanl langyosra melegtett mzet s fl csomag vanlis cukrot. A habstt forr vzzel telt fazkba lltjuk s gy tesszk a tzhelyre. lland kevergets kzben addig fzzk, mg olyan sr lesz, hogy a kanl megll benne, ekkor a tzrl levve, hirtelen belekeverjk a felaprzott dit, s kiszrt vagy zsrpaprral krlblelt tortaformba 2 vastagabb tortalap kz tltjk. Az gy elksztett dessget pr napra szraz helyre flretesszk, s csak azutn szeleteljk.
Hozzvalk: 40 dkg cukor, 4 tojs, 6 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 mk. fahj, 35-40 dkg liszt, 1 mk. stpor. Szirup: 18 dkg cukor, 1/4 l vz, 1 kis pohr konyak.
Elkszts mdja: Az eldarabolt dibl 2 kanlnyit flretesznk a szrshoz. A tojsfehrjbl kemny habot vernk. Simra keverjk a cukrot, vajat, majd egyenknt hozzkeverjk a tojssrgjt s a fahjat. Aprnknt adagoljuk hozz a stporral elkevert lisztet s a dit. vatosan hozzadjuk a habot is. Kikent tepsibe ntjk, megszrjuk a dival s kzepesen meleg stben, 30-40 percig stjk (tprba). A stt kikapcsoljuk, de a kalcsot bennhagyjuk. A cukrot a vzben srsdsig fzzk. Belentjk a konyakot. Amikor a kalcs mr majdnem meghlt a stben, rntjk a forr szirupot. Megvrjuk, mg kihl, ekkor kockra vagy rombuszra vgjuk.
Elkszts mdja: 80dkg lisztet, 3dkg lesztt, s 16 dkg zsrt /20dkg vaj / jl sszemorzsolunk, hozzadunk 10dkg cukrot, csipet st, 2 tojs srgjt, 1 citrom reszelt hjt, 1 cs. vanlis cukrot s langyos tejjel /kb. msfl, 2 dl / tsztt gyrunk belle. Fl ra pihentets utn 4 rszre osztjuk, kinyjtjuk s megtltjk az albbi tltelkkel. 30dkg di, ugyanannyi mk, 25dkg kristlycukor, 1 narancs reszelt hja, 2 evkanl baracklekvr, fl dl rum, zls szerint fszerek /fahj, trtt szegfszeg / s mazsola. A cukrot nagyon kevs vzzel felforraljuk, elfelezzk, s a dira ill. mkra ntjk. Ugyangy elosztjuk a tbbi hozzvalt is, s kevs tejjel sszekeverjk, hogy kemny, de kenhet masszt kapjunk. Ezutn megtltjk a tsztt. Ha a tszta s a tltelk llaga kb. egyforma /puha v. kiss kemny /, akkor a bejgli nem reped meg. Sts eltt 1 egsz tojst s 1 srgjt elkevernk. Ezzel megkenjk a tekercseket, s meleg helyen tartjuk, mg a tojs a tetejn megszrad. Ezutn jbl megkenjk a bejglit, s fl rra hideg helyre tesszk, majd kzepes tzn kszre stjk. gy lesz a bejgli teteje szp mrvnyos, s az nnepi asztalunk garantltan szp s finom dsze is.
Hozzvalk: 1,2 kg teljes rls tnklyliszt, 60 dkg plmavaj, 5 dkg leszt, 12 dkg gymlcscukor, 3 dl vz, zls szerint lekvr (kenshez)
A tltelkhez: 15 dkg darlt di, 10 dkg prolt kles, 10 dkg szezmmag, 5 dkg zabpehely, 20 dkg gymlcscukor, kevs vz.
Elksztse: A tsztt simra dagasztjuk, majd 20 percig pihentetjk. Ezutn jra tgyrjuk, s ngyfel osztjuk. 10 percig pihentetjk a tsztkat, majd tepsi mret lapp nyjtjuk. Az elst a kivajazott tepsibe beletesszk, majd megkenjk a lekvrral, majd a tltelkkel. Ugyanezt tesszk a msodik s a harmadik tsztalappal. A negyedik lapot rtesszk a tetejre, mzes vzzel lekenjk, s zabpehellyel, klessel, darlt dival megszrjuk. 20 percnyi keleszts utn 30-35 percig stjk 220 fokon.
Hozzvalk: 10 dkg di, 1 citrom, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojs srgja, 45 dkg finomliszt, 1 tojs fehrje, 10 dkg baracklekvr.
Elkszts mdja: A dit durvra vgjuk, a citromot lereszeljk, levt kinyomjuk, a tepsit meglisztezzk. A margarint habosra keverjk a porcukorral, a citrom levvel s hjval, majd egyenknt hozzadjuk 4 tojs srgjt, beledolgozzuk a lisztet s 1 csipet st, hogy jl formzhat tszta legyen. Dinyi golykat formlunk belle, s tojs fehrjbe mrtjuk, darabos diba hempergetjk, kzept benyomjuk. Vilgosra stjk, mg melegen kevs lekvrt pttyintnk a kis krterbe.
Hozzvalk: 1 bgre cukor, 1 bgre liszt, 1 bgre di, 1 bgre tej, 1 stpor, 1 tojs, csipet fahj.
Elkszts mdja: sszekeverni, megstni, nagyon finom s egyszer. Ha ugyanarra gondolunk, akkor mindenbl egy bgre kell, ami egy tojssal s egy stporral egszl ki, azaz 1 bgre cukor, liszt, tej s valami (kkusz, di, mk). Porcukrot hasznlj, akkor nem ragad le.
Hozzvalk: 8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 tojs, 2 dl tej, 1 csomag vanlis cukor, 20 dkg fldars liszt, 1 csomag vanlis cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5 dkg di. Elkszts mdja: A vajat, a porcukrot s a tojssrgjt habosra keverjk. Folytonos kevers kzben hozzntjk a forr tejet s a vanlis cukrot. A lisztet elkeverjk a stporral. A tojsfehrjt kemny habb verjk, beleszrjuk a 2 dkg porcukrot, s mg egy ideig tovbb verjk. A lisztet a habbal egytt vatosan a srgjhoz keverjk s a tsztt kikent, s lisztezett meghintett tepsire simtjuk. Rrakjuk a kimagozott cseresznyt, meghintjk aprra vagdalt dival s elmelegtett stben, lassan meghintjk. A megslt s kihlt kalcsot szeletekre vgjuk s megcukrozzuk.
Hozzvalk: 3/4 liter tej, 1 csomag Dr.Oetker-fle "Dibona" krmpor vanlia zzel 15 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, 12 deka di vagy mogyor, 1/4 liter tejszn habja. Di, mogyor, vagy cukrozott cseresznye a dsztshez.
Ksztse: A hideg tejbl 8 evkanlnyit elvesznk s ezzel a krmport elkeverjk, s 5 percig llni hagyjuk. A fennmaradt tejet a cukor s vanillincukorral felfzzk, a tzrl levve a feloldott krmport hozzkeverjk s mrskelt tznl folytonos kevers mellett, 3 percig ersen fzzk. Ezutn a kihlsig keverjk, hozzadjuk a darlt dit vagy mogyort;_ a tejsznbl habot vernk, 1/3 rszt visszatartjuk a dsztshez, a tbbit a ksz, hideg krmbe keverjk, melyet most mr talpas poharakba mrnk, mindegyik tetejre cukorszirupba mrtott dit, mogyort vagy cukrozott cseresznyt helyeznk, s a visszatartott tejsznhabbal dsztjk. Kekszet, pisktt vagy ostyt adunk hozz.
Dikrm
Elksztse: 12 dkg rlt dit, 10 dkg cukorral s 1 dl tejjel srre fznk s kihtjk. 12 dkg vajat, 1 cs. vanlis cukrot, 1 kvskanl rumot kikevernk, s a kihlt krmmel sszekeverjk. Tltelknek hasznljuk fel.
Hozzvalk: A tszthoz: 110 g finomra rlt di, 210 g cukor, 3 tojs fehrje, 15 g liszt, 1 cs Dr. Oetker vanlis cukor. A krmhez: 75 ml tejszn, 120 g csokold, 25 g margarin, 1 evkanl rum.
A dsztshez: 1 cs. Dr. Oetker tortabevon, 30 g durvra rlt di. Elkszts mdja: A tszta alapanyagait sszekeverjk a liszt kivtelvel, s tzn felmelegtjk. A tzrl leve belekeverjk a lisztet. Zsrral kikent, liszttel beszrt stlemezre kis halmokat alaktunk. 170 C-on 8-10 percig stjk. A krmhez a tejsznt s a csokoldt tzn felolvasztjuk gy, hogy a tejszn ne forrjon. Tzrl levve kevergetve kihtjk. Mikor mr teljesen kihlt, robotgppel habosra verjk. A margarint kihabostva hozzkeverjk, legvgl a rumot adagoljuk a krmhez. Nyomzskbl kpokat hzunk, htben dermesztjk, majd olvasztott tortabevonval lentjk, s dival szrjuk.
Elkszts mdja: 8 deka rlt dit 4 tojs srgjval, 8 deka cukorral s fl csomag vanlis cukorral fl rig kevernk, azutn egy csapott evkanl lisztet s a 4 tojs kemnyre vert habjt adjuk hozz. Kikent, kiszrt formba tve 2 rig gzn fzzk, gyeljnk arra, hogy jl tfjn. Tlalskor a formbl kibortva vanlis hintcukorral beszrjuk, s barackzzel szolgljuk fel.
Elkszts mdja: 1 bgre darlt dit 1 bgre tejfllel, 1/2 bgre zsrral, 1 cs. stporral, s annyi liszttel, hogy jl gyrhat tszta legyen, sszedolgozunk. Vkonyra kinyjtjuk, kerek szaggatval kiszaggatjuk, flholdra hajtjuk. Vilgosra stjk, s vanlis cukorba hempergetjk.
Elkszts mdja: 14 deka cukrot pr csepp vzzel - nehogy karamell vljon - felolvasztunk. A tzrl levve kzkevernk 14 deka rlt dit, s 4 evkanl rummal zestjk. Ha kihlt, vizes kzzel kis golykat formzunk belle, s reszelt csokoldban vagy csokolds tortadarban megforgatjuk.
Hozzvalk: 30 dkg vaj, 30 dkg barna cukor, 20 dkg szp diszem (ha van, hikori di), 1 evkanl hg mz, 20 dkg rtesliszt, 1 csomag stpor, 1 1/4 dl tej.
Elksztse: A stt 180 C-ra bemelegtjk. Egy 20 cm tmrj kerek tortaformt kizsrozunk, s stpaprral kibleljk. 5 dkg vajat 8 dkg cukorral addig melegtnk, amg felolvad, majd habosra keverjk. A forma aljra locsoljuk. A fl diszemekkel gy rakjuk ki, hogy dombor felk alulra kerljn. A maradk vajat s cukrot a tojsokkal, a mzzel, a stporral, a liszttel s a tejjel elektromos habvervel knnyre, vilgosra verjk. A tsztt a formba kanalazzuk, a tetejt elsimtjuk, s 60 percig, tprbig stjk. A formban 5 percig pihentetjk, majd a szlt meglaztva tlra bortjuk, gy az als fele kerl fellre.
sszellts: 20 perc Sts: 60 perc
Elkszts mdja: 40 dkg lisztet 8 deka zsrral, 5 deka cukorral, kevs sval, 1 evkanl rummal s annyi tejjel sszegyrunk, hogy knnyen dolgozhat legyen. 1 tojs srgjt s a kevs liszttel elkevert 1 csomag stport legvgl gyrjuk a tszthoz, azutn nyjtjuk s hromszg-alak darabokra vgva, di- vagy gesztenyetltelkkel tltjk. Kifliket formlunk, melyeket cukros vzzel megkenve trt mandulval szrunk be. Tltelknek mkot is hasznlhatunk.
Hozzvalk: 3 tojs, 17 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evkanl olvasztott mz, 2 kvskanl rlt fahj, 1 szem rlt szegfszeg, 8 dkg vgott di, fl csomag stpor. Elksztse: A tojsokat habosra keverjk a cukorral. Hozztesszk a mzet, azzal is jl elkeverjk. Belekeverjk a stporral s a fahjjal elvegytett lisztet, az sszetrt szegfszeget s a dit. A masszt alaposan kizsrozott, kilisztezett tepsibe ntjk, forr stbe tesszk, s takarklngon 20-25 percig stjk. Ha megslt, kockkra vgjuk, s porcukorral meghintjk. Figyelem: Ha flival letakarva troljuk, tbb napon keresztl is friss marad.
Hozzvalk:
Tszta: tojs 8 db, cukor 25 dkg, citromhj 1/2 db, citront 5 dkg, di 25 dkg, morzsa 1 ek. Tltelk: di 10 dkg, cukor 10 dkg, tej 2 dl, vanlia 1/2 rd, vaj 16 dkg, tojs 1 db, fl di 10 dkg. Elkszts mdja: Nyolc tojssrgjt 25 dkg, cukorral, kis vanlival, citromhjjal habosra kevernk, tesznk bele 25 dkg darlt dit, kanl zsemlemorzst, s vgl 8 tojs kemnyre felvert habjt. Kikent s lisztezett tepsiben kistjk, kettvgva a kvetkez tltelkkel tltjk: 10 dkg darlt dit, 10 dkg cukorral 2 dl tejben, kis vanlit, citromhjat adva hozz, srre fznk. Ha kihlt, 16 dkg vajat egy egsz tojssal kikeverve, a keverk kz tesznk. Kt lapot egymsra bortunk, kockkra vgjuk, s a tetejre 1-1 fl dit tesznk.
Elkszts mdja: 25 dkg lisztet, 14 dkg margarint s 7 dkg porcukrot 2 tojs srgjval sszegyrunk. Ksfok vastagsgra kinyjtjuk, kiszaggatjuk. A 2 tojs fehrjbl 12 dkg kristlycukorral habot vernk, s 15 dkg darlt dit hozzkevernk. A kiszaggatott tszta kzepbe kis halmokat rakunk. Vilgosra stjk, s vanlis porcukorba mrtjuk.
Hozzvalk: 2 evkanl citroml, 1 rett, megtiszttott, kis kockkra vgott krte, 15 dkg vaj, 18 dkg kristlycukor, 3 tojs, 1 kiskanl rlt fahj, csipetnyi reszelt szerecsendi, 15 dkg rtesliszt, 1/2 csomag stpor, 10 dkg durvra vgott di, 5 dkg barna cukor.
Elksztse: A citromlevet a krtre locsoljuk. A stt 180 C-ra bemelegtjk. Egy 20 cm tmrj kerek tortaformt kivajazunk vagy kiolajozunk, s stpaprral kibleljk. A vajat a cukorral s a stporral habosra keverjk. A tojsokat egyenknt beledolgozzuk, s fahjjal meg szerecsendival zestjk. A lisztet a krtvel s a di ktharmad rszvel sszekeverjk, a tsztba forgatjuk. A formba simtva a barna cukorral s a maradk dival megszrjuk. Egy ra hosszat stjk, 45 perc leteltvel a tetejre tiszta paprlapot bortunk, nehogy id eltt megbarnuljon. A stbl kivve 5 percig pihentetjk, majd a formbl kiemelve kihtjk. sszellts: 20 perc. Sts: 60 perc
Hozzvalk:
Tszta: cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokold 15 dkg, tojsfehrje 2 db. Tltelk: ftt tojssrgja 1 db, vaj 5 dkg, likr 2 kk., cukor 2 ek. csokold 12 dkg.
Elkszts mdja: A cukrot rlt mandulval, reszelt csokoldval 2 tojs fehrjvel sszelltunk, kis gombcokat formlunk belle, kzept ujjunkkal benyomjuk, s bele a kvetkez krmet tesszk: Egy ftt, ttrt tojssrgjt, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevs likrrel sszelltunk, ha ksz, a gombcokat megtltjk, s reszelt csokoldba hempergetjk.
Hozzvalk:
Tszta: liszt 75 dkg, zsr vagy vaj 50 dkg, porcukor 0.5 ek., tojssrgja 8 db, leszt 8 dkg, s 1 kk., tej 1 dl.
Tltelk: tojs 4 db, cukor 40 dkg, citromhj 1/2 db, vanlia 1/3 rd, szegfszeg 3-4 szem, di 0.5 kg, tej 5 ek., vaj 5 dkg.
A lisztet a vajjal, fl kanl porcukorral, 8 tojssrgjval, 8 dkg kevs tejben ztatott lesztvel, kis sval kidolgozunk. Kt egyforma cipba vgjuk, s 1 rig pihenni hagyjuk. Majd az egyiket vkonyra kinyjtva, vajjal kikent tepsibe tesszk, megtltjk a kvetkez tltelkkel: 4 tojssrgjt 40 dkg cukorral habosra kevernk, tesznk bele kevs vanlit, reszelt citromhjat, pr szem szegfszeget, fl kg darlt dit, t ek. tejet, 5 dkg vajat s a kemnyre vert tojsfehrjt. Ezeket jl sszekeverve a tsztra tesszk, s a msik tsztalappal betakarjuk. Megkenjk tojssal, meghintjk darabos dival, s megstjk.
Elkszts mdja: 25 deka lisztet fl csomag stporral s 15 deka cukorral sszekevernk, azutn kt evkanl olvasztott zsrral, 1 egsz tojssal, 1 kis pohrka rummal s annyi tejfellel gyrjuk ssze, hogy knnyen eldolgozhat legyen. A tszthoz mg egy kshegynyi fahjat s ugyanennyi trt szegfszeget tve kt rszre osztjuk. Nagyobbik felbl tojsnagysg gmbket szaktunk ki, melyeket kosrkaalakra formlunk. E kosrkk belsejt ftt ditltelkkel tltjk meg, tetejkre a flretett tsztbl rcsot ksztnk. A tojssal megkent tortcskkat forr stbe tve stjk. A ditltelk lrsa a diskrt receptjnl tallhat.
Hozzvalk: 13 dkg rtesliszt, 15 dkg teljes kirls liszt, 1 kiskanl szdabikarbna, 1/2 kiskanl rlt fahj, 1/2 kiskanl gymbrpor, 1/2 kiskanl mzeskalcsfszer, 6 dkg sszevagdalt di, 5 dkg barna cukor, 13 dkg olvasztott vaj, 24 dkg mz, 1 evkanl reszelt narancshj, 1 1/4 dl friss narancsl, 1 simra vert tojs.
Elksztse: A stt 160 C-ra bemelegtjk. Egy 14 * 21 cm-es pspkkenyrformt kiss kizsrozunk, s stpaprral kibleljk. A lisztet a tlba szitljuk, s a szdabikarbnval meg a fszerekkel sszekeverjk. A tbbi hozzvalval aprnknt eldolgozzuk. A tsztt, az elksztett formba simtjuk, s a forr stbe tolva, 55 percig, tprbig stjk. A stbl kivve 3 percig a formban pihentetjk, majd rcsra vagy deszkra bortva htjk ki. Citromkrmmel is bevonhatjuk, de felszeletelve, vajjal megkenve is lvezhetjk. sszellts: 20 perc. Sts: 55 perc
5 szemlyre
Nehzsg: 2
Elksztsi id: 30 perc (a palacsintastsen kvl). Adagonknt: 536 kcal-t, 16,7 g fehrjt, 31,3 g zsrt, 50 g sznhidrtot tartalmaz. Hozzvalk: 15 db szoksos mdon sttt ss, tltetlen palacsinta, 10 dkg darlt dibl, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evkanl tejfl, 2 tojs, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl s, olaj a stshez.
Elkszts: A di felt sszekeverjk a tejfllel, a sval s a zzott fokhagymval, majd a palacsintkat egyenknt megkenjk a krmmel, s szorosan feltekerjk. A kis hengereket kzpen kettvgjuk, gy 30 darab lesz. A zsemlemorzst s a megmaradt dit sszekeverjk. A palacsintadarabokat elszr megmrtjuk a felvert tojsban, majd a dis zsemlemorzsba forgatjuk, s b, kzepesen forr olajban szp barnspirosra stjk. Remek sr- vagy borkorcsolya.
Tipp: Csak diba is forgathatjuk a palacsintatekercseket, ekkor mg finomabb, de kalriban is gazdagabb lesz.
Elkszts mdja: 10 kanl vizet, 4 tojs srgjt 30 dkg cukorral habosra vernk. 15 dkg darlt dit, 20 dkg liszttel elkevert 1 cs stport adunk hozz, majd a 4 tojs felvert habjt is. Zsrozott, lisztezett tepsiben stjk.
Hozzvalk: Tszthoz: 3 tojsfehrje, 20 dkg porcukor, 1 teskanl citroml, 20 dkg darlt di, 25 dkg liszt, kshegynyi rlt fahj, rlt szegfszeg.
A stshez s a dsztshez: tortabevon, digerezdek, vaj.
Elkszts mdja: A tojsfehrjket kemny habb verjk, majd kis adagokban hozzszrjuk a porcukrot, beleadagoljuk a citromlt, s addig verjk, amg tompa fnye lesz. Ezutn hozzkeverjk a dit s az zestket, majd aprnknt beledolgozzuk a lisztet. Lisztezett deszkn kinyjtjuk, s lisztbe mrtott formkkal kiszrjuk. Kivajazott stlemezre rakjuk, s kzepes hmrskletre elmelegtett stben 10-15 perc alatt kistjk. Ha kihlt, a tortabevont gz fltt megolvasztjuk, a puszedlik egy rszt flig belemrtjuk, a tbbi tetejre cseppentnk egy keveset, majd rrakunk egy-egy digerezdet.
Elksztsi id: kb. 45 perc.
J tancs: mogyorval is elkszthet. Szraz, hvs helyen trolva sokig elll.
Hozzvalk: 35 dkg liszt, 1/2 cs. stpor, 10 dkg porcukor, 1 cs. vanlis cukor, 25 dkg margarin, 1 tojs, 10 dkg darlt di, 2 evkanl tejfl.
Elkszts mdja: A lisztet, a stport s a cukrokat a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzadjuk a tojst, a dit s a tejflt. Elnyjtjuk, ujjnyi vastagra vgjuk. Zsrozott, lisztezett tepsibe tesszk, cukros tojssrgjval megkenjk, kevs dival megszrjuk, s forr stben stjk.
Elkszts mdja: 35 deka lisztet, 1 csomag stport 14 deka cukorral, 12 deka rlt dival, 15 deka vajjal, 2 evkanl tejfellel s 1 citrom reszelt hjval ersen sszegyrunk. A tsztt nyjtjuk s ngyzetes darabokra vgva, 6-8 centimteres rudacskkat csavarunk belle. Tetejket cukorszrppel bekenjk, s rlt dival megszrjuk. Lass tznl szp pirosra stjk.
Hozzvalk: 24 dkg liszt, 18 dkg margarin, 3 dkg porcukor, 10 dkg darlt di, egy csipet s. Elksztse: Az anyagokat sszegyrjuk s flujjnyi vastag, ujjnyi hossz rudacskkat formlunk belle, s vilgos srgra stjk. Kisls utn azonnal forgassuk vanillincukorba. (Kszthetjk darlt fldimogyorval is.). Figyelem: A rudak melegen trnek!
sszellts: 25 perc Sts: 15 perc
Hozzvalk kb. 40 db-hoz: 13 dkg vaj, 13 dkg cukor, 3 evkanl tej, 1 csomag vanlis cukor, 20 dkg finomliszt, 1/2 kiskanl stpor, 7 dkg vanliaz krmpor.
Elksztse: A vajat a cukorral j habosra kikeverjk, majd a tejet meg a vanlis cukrot aprnknt beledolgozzuk. A lisztet tszitljuk, a vanliaz krmporral s a stporral alaposan elkeverjk. A vajas cukorral gyorsan sszegyrjuk, s keksznyomba tltve a megzsrozott stlapra a kvnt formkat nyomjuk vele. A tepsit forr (200 fok) stbe toljuk, s ezen a hfokon a tsztt 15-20 perc alatt aranysrgra stjk. A stbl kivve a tepsiben mg 2-3 percig llni hagyjuk, majd szles pengj kssel vagy palacsintaforgatval vatosan fellaztjuk. Rcsra vagy deszkra tszedve kihtjk. J tancs: A tsztt meglisztezett deszkn ki is nyjthatjuk, s klnfle formkkal kiszrva sthetjk. Formzhatunk a tsztbl di nagysg gmbket is, s tepsire fektetve ezek tetejt lisztezett villval lenyomhatjuk. Az alaptsztbl a keznkkel kis gmbket formzunk, ezeket megzsrozott stlemezre ltetjk, a tetejket lisztes villval megnyomjuk, fl diszemekkel dsztjk.
Hozzvalk: Tojs 3 db, porcukor 25 dkg, rtesliszt 15 dkg, di 25 dkg, citroml 1/2 db, citrom 1 db.
Elkszts mdja: 3 tojssrgjt a porcukorral kikevernk, tesznk bele 15 dkg rteslisztet, ezzel elkeverjk, adunk hozz darlt dit, fl citrom levt, s egy egsznek a hjt, majd a 3 tojs kemny habjt, kikent, lisztezett tepsibe tve kistjk, s mg forrn szeleteljk.
Hozzvalk:
Pisktatszthoz: 4 tojs, 20 dkg porcukor, 10 dkg rtesliszt, 0,125 l tej, 1/2 csomag stpor s 10 dkg rlt di. Tltelkhez: 30dkg vaj, 16 dkg porcukor, 1 tasak vanillincukor, 30 dkg di, s 8 evkanl tej.
Elkszts mdja:
Piskta: A ngy tojs srgjt a porcukorral habosra keverjk. Hozzadjuk a lisztet, a tejet meg a stport s jl sszekeverjk. A ngy tojsfehrjbl kemnyre vert habot a dival kanalanknt tesszk a tszthoz. Az egszet knnyedn elkavarjuk. A tortaformt kikenjk, meghintjk liszttel, belentjk a tsztt, s bemelegtett stben lassan megstjk. A kihlt tortt kett vagy hromba vgjuk s megtltjk. A tetejt is megkenjk tltelkkel, megszrjuk rlt dival, s dibllel dsztjk.
Tltelk: A vajat a vanlis cukorral habosra keverjk. A megdarlt dit sszekeverjk a forr tejjel, s amikor kihl, hozzadjuk a habos vajhoz. Egytt mg egyszer jl kikeverjk.
Hozzvalk: 6 tojs, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg kakapor.
Elkszts mdja: A tojst kt ednybe sztvlasztjuk. A cukor egyharmadval, 1 evkanl vzzel a srgjt habvervel jl kikeverjk, s utna a kakat belekeverjk. A tojsfehrjbl a tbbi cukorral kemny habot vernk. A habot hozztesszk a srgjhoz, s a lisztet is hozzadjuk s vatosan, hogy a hab ssze ne trjn, fakanllal sszekeverjk. Ha megvan, akkor zsrral kikent s lisztezett tortaformba tltjk, s gy stjk, mint a pisktt. Kzepes inkbb gyenge stben kb. 35-40 percig stjk. Akkor j mikor ujjunk hegyvel megnyomva tetejt visszaugrik, mint a szivacs. Krm: 30-35 dkg darlt dit 1,5-2 dl tejjel leforrzunk, s 24 dkg kristlycukrot hozzkevernk. Ha kihlt 25 dkg RAMA margarinnal habosra keverjk, adunk hozz 1 csomag vanlis cukrot s 3 evkanl rumot (Portorico) s jl elkeverjk. A tsztt lapp vgjuk, s megtltjk, majd bevonjuk krmmel, esetleg darlt dival mg klsejt meghintjk, s szp vilgos fl dikkal dsztjk. Pihentetjk, felszeleteljk.
Elkszts mdja: Tz-tizenkt dkg hjban ftt, hmozott s melegen ttrt burgonyt elkevernk 10 dkg vajjal, 20 dkg porcukorral. Tz dkg darlt dit leforrzunk, egy darabka vanlival felfztt 2 dl tejjel, a burgonyapphez vegytjk, egy kanl rummal zestjk, s habosra keverjk.
Elkszts mdja: 18 deka lisztet fl csomag stporral, 10 deka vajjal, 5 deka cukorral s 1 evkanl tejfllel sszegyrunk. A tsztt kt rszre osztjuk. Egyik rszt tepsibe rakva ftt dis tltelkkel kenjk be vastagon, azutn a tszta msik felvel betakarva, stbe tve, gyorsan stjk. Sts utn a tsztt kocka alakra szeleteljk, s kevs, srre fztt kvval kevert cukormzzal a dszts fejezetben lert mdon, bevonjuk. Ha a glazr megszradt, az egyes darabok tetejre mzbe mrtott fl dibelet tesznk dsztsl. Mignonkapszulkba helyezve tlaljuk.
Tsztja olcs s egyszer, a ksz stemny 10 napig is elll, s finom marad, gy elre el lehet kszteni.
Hozzvalk: Tszthoz: 60 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 egsz tojs, 2-3 evkanl cukor, 3 dkg leszt, 3-4 dl tej, csipet s.
Elkszts mdja: A lisztet a margarinnal, tojssal, cukorral, sval s a kevs tejben felfuttatott lesztvel s a langyos tejjel gyrjuk ssze lgy tsztnak. Formzzunk ngy egyforma cipt, s letakarva hagyjuk kelni 20 percig. A cipkat 1/2 cm vastagsgura nyjtsuk ki, kettt di, kettt pedig mk tltelkkel kenjnk meg, majd sodorjuk ssze tekerccs. Stpaprral kiblelt tepsire helyezzk a tekercseket egyms mell, pihentessk mg 15 percig, majd kenjk meg a tetejket tojssal, s villval vgig szurkljuk meg, hogy stskor a gz ki tudjon jnni. Elmelegtett stben kb. 20 percig sssk, mg szpen megn s a teteje piros lesz. Ditltelk: 30 dkg cukrot 1,5 dl vzzel, egy kisjnyi hosszban kettvgott vanlival felforralunk. A szirupba belekevernk 30 dkg darlt dit s 5-10 dkg mazsolt. / Szaportani lehet baracklekvrral / Forralni mr tovbb nem kell. A tltelket kihls utn kenjk a tsztra.
Mktltelk: 30 dkg cukrot 2 dl vzzel felforralunk, beletesszk egy citrom reszelt hjt. A forr szirupba belekevernk 30 dkg darlt mkot s 5-10 dkg mazsolt. Fzni tovbb nem kell. Kssel kenhet srsg legyen. Szaportani lehet mzzel, lekvrral. A tltelket kihls utn kenjk a tsztra.
Hozzvalk: Tojsfehrje 4 db, vanlis cukor 28 dkg, citromhj 1/2 db, szegfszeg 3-4 szem, vanlia 1/2 rd, zsemlemorzsa 1 ek., di 28 dkg, fl di 5 dkg.
Elkszts mdja: Ngy tojs kemnyre vert habjt elkeverjk 28 dkg vanlis cukorral, tesznk bele azutn 28 dkg darlt dit, s a felsorolt fszereket, s gy jrunk el, mint a tbbi csknl, de mindegyikre fl dit tesznk.
Hozzvalk: 15 deka vaj, 15 deka porcukor, 3.5 deka liszt, 1/2 csomag dr. Oetker-fle "Backin" stporral keverve, 10 deka darlt di, 2 tojs, kevs trtt fahj, szegfszeg, citromhj s rum.
A tltelkhez: 15 deka darlt di, 10 deka cukor, 5 evkanl vz, kevs trtt fahj.
Ksztse: Fenti anyagokbl tsztt gyrunk, kinyjtjuk, fnkszaggatval kiszaggatjuk, mindegyik kzepbe a tltelkbl formlt golyt helyeznk, hrom sarkot sszefogunk, s fogvjval megrgztjk. Kzpers tznl stjk s Dr. Oetker-fle vanillincukorral kevert porcukorral meghintjk. Tltelk: A cukrot a vzzel szirupp fzzk, a dit felfzzk benne, hozzkeverjk a trtt fahjat, s ha kihlt, golykat formlunk belle.
Elkszts mdja: 45 deka lisztet 25 deka vajjal vagy zsrral sszedolgozzunk. Hozzadunk mg 10 deka cukrot, 1 tojst, fl csomag stport, kevs st, 2 kanl tejflt, 1 kanl rumot s annyi tejet, hogy jl nyjthat legyen. A tsztt hrom egyenl rszre osztjuk, s fl cm vastagra nyjtva az albbi tltelkkel tltjk meg. A megkent lapokat sszecsavarjuk s tetejket tojssal megkenve, lass tznl stjk.
Tltelk: fl kg rlt dit, 5 deka mazsolt, fl csomag vanlis cukrot, 1 kvskanl trt fahjat s 1 mark zsemlemorzst sr sziruppal ppen mg kenhet tltelkk fznk.
(2-2 rd)
Hozzvalk: a tszthoz 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg leszt, 3 dkg cukor, csipetnyi s, 2 tojssrga; a ditltelkhez: 30 dkg darlt dibl, 25 dkg porcukor, msfl reszelt alma, 5 dkg srgabaracklekvr, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg aprra vgott birsalmasajt;
A mktltelkhez: 30 dkg darlt mk, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacsk vanlis cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi s, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 3 szem sszetrt szegfszeg. Elkszts mdja: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az lesztt a cukorral egytt egy dl tejben elkeverem, majd tpercnyi vrakozs utn hozzntm a vajas liszthez. Hozzteszem a tszta sszes alkot rszt, s jl sszedolgozom. Ha mr sima, akkor ngy cipba osztom, s lisztezett deszkn, a tetejt belisztezve, konyharuhval betakarom, s a dupljra kelesztem. Kzben elksztem a tltelket. A ditltelkhez a cukrot fl dl vzben felforralom, majd hozzntm a darlt dihoz. Ezutn a reszelt almval, az sszevgott birsalmasajttal, a megmosott s megtiszttott mazsolval, valamint a srgabaracklekvrral jl sszekeverem. A mkos tltelkhez a tejbe belekeverem a mkot, a cukrot, a mazsolt s az sszes fszert. ppen csak egyet forralok rajta, mris leveszem a tzrl s hagyom kihlni. A mr megkelt tsztt lisztezett deszkn ngy darabra vgva nagyon vkonyra nyjtom s felkenem r a tltelket. Szorosan sszetekerem, majd a ngy rd bejglit stlemezre teszem, egymstl hrom cm tvolsgra. Tojsfehrjvel megkenem a tetejket s flrai vrakozs utn az elmelegtett forr stben, szp barnspirosra stm. Csak akkor veszem le a stlemezrl, ha mr teljesen kihlt s folpackba vagy alufliba csomagolva beteszem a mlyhtbe. Akr kora sszel is el lehet kszteni, mert a mlyhtben hnapokig elll. A fagyasztbl kivve, egy-kt ra mlva fogyaszthat. (A karcsonyi hajsza idejn megsprolhatjuk a bejgli stst!)
Hozzvalk: 10 dkg vaj, 14 dkg cukor, 4 tojs, 14 dkg darlt di, 2 rd reszelt csokold, 6 dkg mazsola, 6 (!) dkg liszt, kshegynyi stpor, olaj a tepsi kenshez, liszt a hintshez.
Elkszts mdja: A habosra kevert vajhoz adjuk a cukrot, tovbb keverjk. Folyamatos keverssel adjuk hozz egyenknt a tojssrgjt. Ha sima krmszer, beletesszk a dit, a csokit, s a megszrtott mazsolt. A krmhez felvltva adagoljuk a stporos lisztet s a tojsfehrjbl kemnyre vert habot. zgerincformba (megkent, lisztezett) ntjk a tsztt. Kzepesen meleg stben 25-30 percig stjk (tprba). Ha megslt, vatosan kibortjuk, hlni hagyjuk. Megszrhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk csokoldmzzal. Csokoldmz: 10 dkg csokoldt 2 ek. tejjel gz felett megpuhtunk, kevs vajat tesznk bele. A kalcsra kenjk. (Csokimzzal ksztem, nagyon finom. lltlag hossz ideig elll.) (Balkni telek - Ljubjana - 1988)
5 tojs srgjt 14 dkg margarinnal, 18 dkg kristlycukorral, 8 evkanl tejjel, 30 dkg liszttel, 1/2 cs. stporral, 1 citrom hjval s levvel jl sszegyrunk. Zsrozott, lisztezett tepsibe tesszk, rtesszk a tltelket. Tltelk: Kimagozott meggyet szrunk a tszta tetejre, kiss belenyomkodjuk. Az 5 tojs habjt 20 dkg cukorral felverjk, majd 1 egsz tojst, 20 dkg darlt dit s 2 kanl tejet adunk hozz. A tsztra kenjk s stjk. Tetejre: Ha kihlt, gz felett olvasztott 4 dkg margarint csokival elkevernk, s rsimtjuk a tltelk tetejre.
Hozzvalk: 50 deka liszt keverve 1 csomag dr. Oetker-fle stporral, 2 tojs srga, 2-3 evkanl tejfel, 30 deka vaj. Tltelkhez: 20 deka cukor, kevs vz. 20 deka darlt di, 20 deka zsemlyemorzsa, 4 deka olvasztott vaj, 1 kshegynyi fahj s szegfszeg, 6 deka mazsola s 4 kanl mz.
Elksztse: A hozzvalkbl tsztt gyrunk- (a tszta olyan kemny. legyen, mint egy rtes), a tszta felt kinyjtjuk, tepsibe rakjuk, a tltelket beletesszk, s a msik felt flje tesszk a tsztnak; tojssal meg: kenjk, s kzepes tz mellett 30-40 percig stjk. Tltelk: A cukrot a vzzel szirupp fzzk, a tbbi hozzvalkat hozzadjuk, vgl a mazsolt s a mzet. Ha az anyag tl kemny. akkor kevs tejet kevernk hozz.
Elkszts mdja: 30 deka lisztet, 15 deka vajat, 15 deka darlt dit, 15 deka porcukrot, fl csomag stport, 1 tojs srgjt s 1 citrom reszelt hjt tejfllel kemny tsztv gyrunk. Ujjnyi vkonyra nyjtjuk, s pogcsavgval kiszrjuk. A pogcsk tetejre egy-egy fl dibelet tesznk dsztsl.
Hozzvalk: 15 deka vaj, 25 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, 3 tojs, 1/2 citrom reszelt hja, 15 deka hjastl darlt mandula, 25 deka liszt, 1/2 csomag Dr. Oetker-fle "Backin" stporral keverve. di a dsztshez.
Ksztse: A vajat a cukorral jl elkeverjk, hozzadjuk fenti sorrendben a tbbi anyagokat, golykat formlunk belle, mindegyik kzepbe fl dit helyeznk s j tz mellett (nehogy szjjelfolyjanak) kb. 30 percig stjk.
Elkszts mdja: 15 deka rlt dit 6 tojs srgjval, 15 deka cukorral s fl csomag vanlis cukorral kikevernk, beletesznk kt mark zsemlemorzst, s utoljra a 6 tojsfehrje kemnyre vert habjt adjuk hozz. Zsrral kikent s liszttel behintett tepsiben kzepes erssg tznl gyengn kistjk. Sts utn a meleg tsztt cukorral behintett deszkra bortjuk, s ha kiss kihlt, a kvetkez tltelkkel tltjk: 15 deka cukrot 15 deka finomra rlt dival, 1 citrom reszelt hjval s kevs forr tejjel megfznk. A tltelket elre ksztsk el, s langyos melegen kenjk fel a mg meleg tsztra, utna mindjrt gngyljk fel, s fehr paprba csavarva hagyjuk teljesen kihlni.
Hozzvalk a tszthoz: 25 deka liszt, 1/2 csomag Dr. Oetker-fle "Backin" stporral keverve, 6 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, csipet s, 1/8 liter hideg teafzet, 11 deka vaj. A tltelkhez: 20 deka darlt di, 14 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fle vanillincukor, 3 deka mazsola, 3 evkanl hideg vz, 1 deka Dr. Oetker-fle vanlis pudingpor (1 csomag = 5 deka), 3 evkanl hideg tejben feloldva.
A krmhez: A fennmaradt 4 deka vanlis pudingpor, bven 1/2 liter tej, 5 deka cukor. Ksztse: A tszta anyagait sszegyrjuk s 4 mm vastag, 25 cm szlesre, lapokra kinyjtjuk. A tltelkkel megkenjk, sszesodortuk s kzpers tznl kb. 35 percig stjk. A tltelkhez val anyagokat jl sszekeverjk, 2-3 percig fzzk, kihtjk, s a tsztra kenjk. A megslt tekercsbl szeleteket vgunk; melyeket vanliakrmmel lentnk. A vanliakrmet a fennmaradt pudingporbl a tasakon val elrs szerint ksztjk el. A tekercset krm nlkl is tlalhatjuk. Nhny napig frissen tartja magt.
Elkszts mdja: 14 deka cukrot 4 tojs srgjval s fl csomag vanlis cukorral habzsig kevernk, azutn 7 deka darlt dit, 7 deka hjazott mandult rlten s 1 evkanl liszttel kevert fl csomag stport adunk hozz, legvgl a 4 tojs kemny habjt elvegytve mg 1 evkanl rlt, prklt szemes kvt kevernk a tszthoz. Mindjrt kiszrt formba tltjk s stjk. A kettvgott tortt a kvetkez tltelkkel tltjk: 7 deka finom cukrot s 7 deka finomra rlt dit annyi des tejsznnel kevernk, hogy kenhet legyen. A tortt kvval festett cukormzzal vonjuk be, s dival dsztsk.
Hozzvalk: 14 deka cukor, 3 tojs, 10 deka darlt di; 5 deka zsemlyemorzsa, 2 evkanl rum, 1/2 citrom reszelt hja, 4--5 evkanl tej. 1/2 csomag Dr.Oetker-fle "Backin" `stpor, a megszrshoz durvra vagdalt di.
A krmhez: 4 evkanli porcukor, 4 evkanl vz, 1/4 liter tej, 4 deka Dr.Oetker-fle Gustin, 1/2 liter tejsznbl vert hab.
Ksztse: 3 tojssrgjt, 4 deka cukorral habosra kevernk, hozzadjuk a darlt dit, melyhez a stport kevertk, azutn a rummal ztatott morzst, a tejet. citromhjat s vgl a tojshabot. Ezen masszt zsrozott, lisztezett tortaformban megstjk, bevonjuk, s a durvra vagdalt dival megszrjuk. Krm: 2 evkanl porcukrot lbasba tesznk, megpirtjuk, a vzzel, felntjk, felforraljuk, maid kihtjk. A tejbl 4 evkanlnyit elvesznk s ezzel a Gustint feloldjuk. A fennmaradt tejet felforraljuk, a feloldott Gustint hozzkeverjk s 2 percig folytonos kevers mellett, felfzzk, a kihlt karamellcukrot hozzntjk, s ha telesen kihlt, a kt evkanl porcukorral megdestett tejsznhabot adjuk hozz.
Hozzvalk az alaphoz: 7 tojs, 15 dkg cukor, 10 dkg di, 2 kanl liszt, 2 kanl morzsa. Dikrm: 20 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg di, 1 kanl liszt, vanlia vagy citromhj, 15 dkg vaj, 1-2 kanl rum.
Elksztse: A tojsokat sztvlasztjuk, a fehrjt habstbe, vagy mly porcelntlba tesszk, a srgkat egy csszbe. A habot jl elkeverjk, s utna adjuk hozz kanalanknt a cukrot, amellyel mg tovbbverjk, amg fnyes lesz s j kemny. Most hozzadjuk egyenknt a tojssrgkat, amivel szintn mg verjk kb. 4-5 percig. Vgl lassan adagolva, hozzszitljuk a lisztet, a morzst s az aprra vgott dit, de ezzel mr nem verjk, hanem csak knnyedn, fakanllal elkeverjk. A tortastbe ntjk, tetejt simra igaztjuk. Egyenletes, kzphmrsklet tznl stjk kb. 30 percig, tprbig. Ha kihlt, hrom rszre el kell vgni. A cukrot a tejjel felfzzk, hozzadjuk a darlt dit, amiben egy kanl lisztet elkevernk, pr percig fzzk, vanlival vagy citromhjjal zestjk, s flig kihtjk. Hozzadjuk a vajat, amivel j habosra kavarjuk. Egy-kt kanl rummal zesthetjk. Ezzel a krmmel megtltjk a pisktnkat, s a klsejt is bevonjuk. Digerezdekkel dszthetjk.
Elkszts mdja: 4 tojs habjba egyenknt belekeverjk a srgjukat, hozzadunk 20 deka cukrot, 14 deka lisztet s 10 deka olvasztott, de langyos margarint. Kzkevernk 10 deka durvra vgott dit (ajnlatos kevs liszttel elkeverni a dit, nehogy a tszta aljra sllyedjen), s kizsrozott, kilisztezett formban flig megstjk. Ekkor tetejt megkenjk egy tojs srgjval, villval cskosra dsztjk, s szablyos kzkben p, fl dikkal rakjuk ki a tetejt. (Majd, ha felszeleteljk, minden stemnydarab tetejre egy diszem kerljn.) A stbe visszatve addig stjk, mg a beleszrt tre nem tapad a ragacsos massza. Hidegen szeleteljk fel.
(Melomakarni) <Grgorszg>
Hozzvalk: 2 dl finomtott olvaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancsl, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk. stpor. Szirup: 2 dl vz, 20 dkg cukor, 20 dkg mz, 100 dkg vagdalt di, fahjzls szerint.
Elkszts mdja: Az olajat, cukrot, narancslt, konyakot jl eldolgozzuk. Hozzadjuk a stporos lisztet, vatosan sima |