Hozzávalók: 1 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír, 1 db tojássárga, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, a kenéshez: 1 db tojássárga
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lágy zsírt, a tojássárgát, végül a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kerek alakúra szaggatjuk, majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Langyos tejben 2 dkg élesztőt 2 dkg cukorral felfuttatunk. 50 dkg lisztet 10 dkg zsírral jól elmorzsolunk. Hozzáadunk 1 tojássárgáját, az élesztőt, 2 dl tejfölt, sót, ha szükséges langyos tejet. Jól kidolgozzuk, félkemény rétestészta-keménységűre. Két órát kelesztjük, ezután háromszor, félórás időközönként, hajtogatjuk.
Hozzávalók: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejföl, só, 1/2 kg zsír vagy margarin, tej, 1 tojás.
A lisztet a zsírral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót és szükség esetén tejjel lágyítjuk a tésztát. Nyújtódeszkán kinyújtjuk kb.1, 5-2 cm vastagságura, késsel berácsozzuk, és megfelelő méretű tepsibe tesszük. A tetejét, hogy szép sárga legyen (en inkább barnára sütve szeretem) a felvert tojással megkenjük.
Forró sütőbe tesszük. Sütése után késsel tetszőleges nagyságura vágjuk.
Hozzávalók: A tésztához: 1/2 kg liszt, 1/4 kg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 csomag. sütőpor, só,
A tészta kenéséhez: 1 db tojás,
A díszítéshez: reszelt sajt
A sót és a sütőport a lisztbe tesszük, elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, és hozzáadva a tejfölt összegyúrjuk közepes keménységű tésztára. Fóliába csomagolva hűtőszekrényben pihentetjük 1 óra hosszat. Kivéve kb. 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, éles késsel 1 - 2 mm mélyen csíkokat vagdosunk a tetejére, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tepsit kikenjük a vajjal, majd a pogácsákat két kézzel meghengergetjük, hogy magasabbak legyenek, és nem túl szorosan beletesszük a tepsibe. A tojást felverjük, és megkenjük vele a pogácsák tetejét, majd reszelt sajttal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük, és magas hőmérsékleten aranysárgára sütjük
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, késhegynyi köménymag, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só
Elkészítése: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beledolgozzuk az aludttejet, a sót, a köményt és a szódabikarbónát. Sima tésztává gyúrva lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre tesszük, és forró sütőben pirosra sütjük.
Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 2 doboz kefir, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 1 kg liszt, 0,5 kg margarin
A kefirt felmelegítjük hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, az élesztőt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a sót és a kefires masszát. Jól összegyúrjuk és negyedóra múlva, újra összegyúrjuk.
Ujjnyira elnyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, rászórjuk a reszelt sajtot, kiszaggatjuk, 1 órát hagyjuk meleg helyen kelni.
30 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 15 dkg túró, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 0.5 dl tej, 1 tk. só; tetejére 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tészta anyagaival összegyúrjuk. Kb. 1 óráig meleg helyen kelesztjük. Ezután újnyi vastagra nyújtva kiszaggatjuk, zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 10 dkg zabpehely, 2 tojás, 1 dl tej, 1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 3-4 evőkanál zabliszt, olaj a sütéshez.
A savanyú káposztát nagyon apróra vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és olajon megfonnyasztom. A zabpehelyre ráöntöm a tejet és a habosra vert tojást. Beleszórom a fűszereket, majd hozzákeverem a savanyú káposztát és a fonnyasztott hagymát, valamint 2 evőkanál zablisztet. 10 percnyi várakozás után az egészet összedolgozom. A masszából nedves vagy olajos kézzel kis pogácsákat formázok, amit meghempergetek a megmaradt zablisztben, és a bő, forró olajban pirosra sütöm mindkét oldalát. Burgonyapürével vagy petrezselymes rizzsel tálalom.
40 dkg szikkadt túró, 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, só, köménymag, a kenéshez 1 tojás
A túrót a liszttel, margarinnal, sóval meg a tojássárgájával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, és másnapig állni hagyjuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle és a tetejüket tojással kenve, köménymaggal meghintjük. Készíthetjük sajtosan is, akkor a tetejét reszelt sajttal hintjük meg. Sütőben szép aranysárgára sütjük.
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg tarkabab, 1/2 dkg friss élesztő, 1/2 dl tej, 1/2 dl tejföl, 10 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
A langyos tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk. Gyúrótáblán a zsírral elmorzsoljuk a lisztet, majd a közepébe mélyedést vájunk, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a szitán átnyomott főtt babot. A sót és a borsot is rászórjuk, majd jól összedolgozva, sima tésztává gyúrjuk. Langyos helyen, a tetejét belisztezve és tiszta ruhával letakarva, duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és ismét kelesztjük fél óráig. Végül a tetejét bekenjük tejjel, és sütőlemezre tesszük. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük.
Hozzávalók: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 dl tejföl.
Az anyagokból tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy kávéskanál tojássárgáját az elején félreteszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat. Forró sütőbe tesszük, és közepes tűznél egyenletesen megsütjük.
Hozzávalók: 13 dkg zsír, 50 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, a kenéshez: 2 db tojássárga
A zsírt egy keverőtálba tesszük, és fakanál segítségével habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta kissé lágy maradjon. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiformázzuk, tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben rózsaszínűre sütjük. Azonnal, melegen tálaljuk.
20 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só, a tetejére 1 tojás, hámozott mandulaszemek
A lisztet, margarint, tejfölt, sót összedolgozzuk, 1 éjszakán át, hűtőben pihentetjük. (Ne ijedjünk meg, ha ragad a tészta!) Másnap 3-szor hajtogatjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki. Tetejüket tojással megkenjük. Mindegyik pogácsát 1 mandulával díszítjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Hozzávalók: Liszt 0.5 kg, vaj 28 dkg, cukor 10 dkg, só 1 késhegynyi, tojás 2 db, tejföl 1.5 dl. Tetejére 1 db tojás.
Elkészítése: Lisztet a vajjal eldörzsöljük, a cukorral, kis sóval 2 tojással és kb. 1.5 dl tejföllel könnyű tésztának gyúrjuk össze. Egy óráig hagyjuk lisztezett deszkán pihenni, kinyújtjuk ujjnyi vastagra, bevagdossuk a tetejét, középméretűre kiszaggatjuk, felvert tojással bekenjük, kisütjük.
A tészta: 1 kg liszt, 1 1/2 ráma, 3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő (felfuttatva cukros tejben), 1 1/2 pohár tejföl, 2 evőkanál só. Összegyúrjuk, és háromszor hajtogatjuk. Egy órát kelni hagyjuk, a tetejére sajtot teszünk.
Hozzávalók: 25 dkg Ráma margarin, 30 dkg finomliszt, 6 evők. víz, 1 evők. 10 %-os ecet, 1 evők. só, 5 dkg Trappista sajt, 1 db tojás.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és lisztezett alufóliába téve a hűtőbe tesszük, legalább két órára. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és 20 perc alatt halvány rózsaszínre sütjük.
Elkészítése: 1/4 kg túrót, 1/4 kg lisztet és 1/4 kg margarint, kevés sót összekeverek, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap pogácsákat szaggatok belőle, a tetejét megkenem tojás sárgájával és megszórom reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt sütőben kb. 15-20 perc alatt kész és nagyon finom.
Hozzávalók: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejföl, só, 1/2 kg zsír vagy margarin, tej, 1 tojás.
Elkészítése: A lisztet a zsírral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót es szükség esetén tejjel lágyítjuk a tésztát. Nyújtódeszkán kinyújtjuk kb. 1,5 - 2 cm vastagságúra, késsel berácsozzuk, és megfelelő méretű tepsibe tesszük. A tetejét, hogy szép sárga legyen (en inkább barnára sütve szeretem) a felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe tesszük. Sütése után késsel tetszőleges nagyságúra vágjuk
Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 2 doboz kefir, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 1 kg liszt, 0,5 kg margarin
Elkészítése: A kefirt felmelegítjük hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, az élesztőt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a sót és a kefires masszát. Jól összegyúrjuk, és negyedóra múlva újra összegyúrjuk. Ujjnyira elnyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, rászórjuk a reszelt sajtot, kiszaggatjuk, 1 óráig hagyjuk meleg helyen kelni.
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 tojássárga, 3 gerezd fokhagyma, fél dl tej, 5 dkg vaj, só és törött fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése: A megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát habosra keverjük a vajjal, a sóval, a borssal. A felengedett tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és likőröspohárral kiszaggatjuk. Egy-egy tésztakorongot megkenünk a fűszeres vajjal, és ráillesztve egy másikat, kicsit összenyomjuk, Alufóliával bélelt sütőlemezre helyezzük, nem túl szorosan egymás mellé. Tetejüket megkenjük tejes tojássárgával, és forró sütőben, takaréklángon, barnáspirosra sütjük.
Hozzávalók: 33 dkg liszt, 1 tojás sárgája, langyos ecetes víz, 1 csipet só, 30 dkg margarin.
Elkészítése: A lisztből, tojássárgájából, az ecetes langyos vízből a sóval rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és rákenjük a margarint, összehajtjuk, kétszer megismételjük. Hideg helyen pihentetjük kétszer 1/2 órát. Vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejére sajtot szórunk, és forró sütőben sütjük.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor.
Elkészítése: Tetszés szerint ízesíthetjük tepertővel, sajttal. Összekeverjük a tésztát, elnyújtjuk megkenjük tepertővel, hajtogatjuk, 20 percet pihentetjük, forró sütőben sütjük. Ha nem tepertővel készítjük, akkor sajttal szórjuk, és úgy sütjük.
90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 3 tojássárga + 1 egész tojás, 3 evőkanál tejföl, 15 dkg főtt füstölt hús, kevés bor, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors
Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a ledarált füstölt húst, a tejfölt, a sót, a borsot, a tojássárgát és annyi bort, hogy kemény, de azért jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán késfoknyira kinyújtjuk, összehajtogatjuk, majd ezt a műveletet 20-20 perces pihentetés után még kétszer megismételjük. Harmadszorra félujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük a tojással a tetejét, és előmelegített forró sütőbe téve közepes lángon pirosra sütjük.
Hozzávalók: Liszt 12.5 dkg, áttört főtt burgonya 25 dkg, sonka 12.5 dkg, vaj 5 dkg, só késh., tojás 1 db.
Elkészítése: A lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a finomra vágott sonkát, vajat, kis sót hirtelen összegyúrunk, kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, és gyorsan kisütjük. Melegen, teához igen jó.
2 dkg élesztőt kis cukorral langyos tejben felfuttatunk. 30 dkg lisztet 15 dkg főtt, áttört burgonyával, 1 tojással, 1 csapott kk. sóval, 1 csipet őrölt borssal, a felfutott élesztővel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Langyos helyen 15 percig kelesztve kinyújtjuk, olvasztott zsírral kenve, megszórjuk 4 dkg főtt, vagdalt, füstölt sonkával. Összehajtva, 15 percig pihentetjük. Ezt még 4-szer ismételjük. Utoljára ujjnyi vastagra nyújtva, pogácsákat szaggatunk belőle, tojással kenve, zsírozott tepsibe téve, közepes hőfokú sütőben sütjük.
26 dkg lisztet 15 dkg zsírral, 12 dkg főtt, áttört krumplival, 1 egész tojással, 1 cs. Váncza-sütőporral, késhegynyi borssal és sóval deszkán összegyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, meleg füstöltszalonna-zsírral megfröcsköljük, és 12 dkg durván vagdalt, puhára főtt, erősen füstölt sonka, vagy tarja negyedrészmennyiségével megszórjuk. Ezt a kinyújtást és hajtogatást, mint az elsőt, még négyszer ismételjük. Míg legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és vágóval kiszúrva, zsírozott tepsiben tojással megkenve, szép pirosra sütjük.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg áttört, főtt burgonya, 15 dkg vagdalt, főtt, füstölt sonka, 1 tojás, 2 dkg élesztő, só, bors.
Az élesztőt egy pici cukorral langyos tejben vagy vízben felfuttatjuk. A lisztet a burgonyával, a tojással, egy csapott kávéskanál sóval, egy csipet borssal és az élesztővel összeállítjuk, és közepes keménységű tésztává dolgozzuk. Langyos helyen egy negyed óra hosszat kelesztjük, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, és megszórjuk a vagdalt sonka egynegyedével. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még négyszer ismételjük meg. Utoljára ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tojással megkenjük. Kizsírozott tepsibe rakjuk, és közepes hőfokon megsütjük.
8 személyre Nehézség: 2 Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, a tészta nyújtásához kevés liszt, a tészta megkenéséhez 1 tojás
Elkészítése: A lisztet mély tálba szórjuk, és elkeverjük benne a sütőport, a törött fekete borsot, valamint a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, és beleöntjük a tojássárgákat. A főtt füstölt húst ledaráljuk. A reszelt sajtot, a füstölt húst és az elforgácsolt vajat a lisztes tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk, a felületét belisztezzük, és a hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymáshoz nem túl közel sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük kevés felvert tojással. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és 5 perc múlva a lángot takarékra mérsékelve, megsütjük. A sütőlemezről óvatosan, lapáttal alányúlva, még melegen levesszük, és tálra vagy tálcára rakjuk. Fűszeres, finom borkorcsolya száraz vagy félszáraz, fehér- vagy vörösbor mellé.
40 dkg lisztet elkeverünk 1 cs. V.-sütőporral és 20 dkg zsírral deszkán elmorzsolunk. Hozzágyúrunk ízlés szerinti mennyiségben sót, 1 egész tojást és 10 dkg vékony, keskeny csíkokra vágott füstölt szalonnát, hozzáadva annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható legyen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles pogácsavágóval kiszúrjuk és tojással megkenve, forró sütőben barnára sütjük. Igen jó kirándulási sütemény.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 2 dl aludttej vagy kefir, 25 dkg főtt áttört burgonya, só, fehér bors
Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kevés langyos vízben felfuttatott élesztőt, az aludttejet, sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük. Rászórjuk a burgonya 1/3-át. Három részre összehajtva pihentetjük. A műveletet 25 percenként még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és kiszaggatjuk. Tizenöt percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, és pirosra sütjük.
Elkészítése: Négy-öt nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, leszűrjük, s még forrón szitán áttörjük. Ha kihűlt, két-három kanál liszttel, két tojássárgája és kevés sóval összegyúrjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagságra, s egy kisebbfajta fánkszúróval pogácsákat szurkálunk ki belőle, és forró zsírban kisütjük.
Hozzávalók: Főtt burgonya 25 dkg, vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, tojás 1 db, só 1 kk.
Elkészítése: Egy negyed kiló főtt, áttört burgonyát, kávéskanál sót, negyed kiló vajat, lisztet gyorsan összegyúrunk. Negyedórai időközben háromszor nyújtjuk, negyedik nyújtásnál ujjnyi vastagságúra hagyjuk, apró pogácsákra szaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük.
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg burgonya, 25 dkg mirelit zöldborsó, 10 dkg mogyoró, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 teáskanálnyi csípős pirospaprika, 2 teáskanál őrölt koriander, 2 teáskanál őrölt római kömény, késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs és mustármag, só, 1 dl olaj.
A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és összetörjük. A zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetve a burgonyapépbe keverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, majd a masszából nyolc gombócot formálunk. Lisztbe hempergetjük, ellapítjuk, majd belenyomkodjuk a durvára vágott mogyorót. Nem túl forró olajon, mindkét oldalon kb. 5 percig sütjük.
25 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg főtt, áttört burgonya, 2 tojás, 2 dkg élesztő, kk. só
A lisztet a margarinnal meg a főtt, áttört burgonyával összegyúrjuk, megsózzuk, az élesztőt belemorzsoljuk és a tojássárgákkal összedolgozzuk. Meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk ki. Tetejüket késsel bevagdossuk, a tojásfehérjékkel megkenjük és még 10 percig kelesztve a pogácsákat, a sütőben aranysárgára sütjük.
40 dkg főtt és áttört burgonyát összekeverünk 20 dkg liszttel, az egészet 10 dkg margarinnal elmorzsoljuk. 4 dkg élesztőt 1 dl tejben felfuttatunk, és a burgonyás masszához öntjük. 2 db tojást, 1 kiskanál sót adunk hozzá, , és összegyúrjuk. 30 dkg félkemény Óvári sajtot lereszelünk, a tésztát egymás után háromszor kinyújtjuk, reszelt sajttal megszórjuk és hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után 1 órát kelesztjük, kelesztés után 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.
Hozzávalók: 250 g főtt, áttört burgonya, 180 g vaj vagy margarin, 250 g sima liszt, egy kevés tejföl, 1 tojássárgája, só, 20 g élesztő, tojásfehérje a pogácsák megkenéséhez, kemény sajt a megszórásukhoz.
A lisztet megszitáljuk, és két részre osztjuk. Az egyik felét összegyúrjuk a vajjal, a másik felét pedig a főtt, áttört burgonyával, a tojássárgájával, a tejfölben elmorzsolt élesztővel meg egy kevés sóval. Liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajas tésztát, ráhajtogatjuk a krumplis tésztát, újra kisodorjuk, és úgy hajtjuk össze, mint a leveles tésztát. 15 percig pihentetjük, majd mindezt még háromszor megismételjük. Ezután a tésztát 1 1/2 cm vastagra kisodorjuk, és pogácsát szaggatunk belőle. A pogácsák tetejét késsel bevagdaljuk, megkelesztjük őket, sütőlemezre rakjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. Mielőtt megsülnének, kivesszük a sütőből, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, és készre sütjük.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 15 dkg tisztán mért nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 tojás, 1 mk. só, késhegynyi őrölt fehér bors, a tetejére 3 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A megtisztított burgonyát szeletekre vágom, és sós vízben megfőzöm. Leszűröm és áttöröm. Ha kihűlt, összedolgozom a liszttel, a darabokra vágott vajjal, a reszelt sajttal, a tojással, a sóval és a borssal. Sima tésztává gyúrva cipóra formálom, és legalább 3 órán keresztül hagyom pihenni. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, és a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval (vagy likőröspohárral) kiszaggatom. A tetejére rászórom a reszelt sajtot és az előmelegített, közepes hőfokú sütőben szép sárgára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, csak aztán teszem tálra. Frissen jó igazán. (Ha megmarad belőle, fogyasztás előtt betehetjük a sütőbe, olyan lesz, mintha frissen sült volna.)
Hozzávalók: 120 g főtt, áttört burgonya, 100 g zsír, 30 g vaj, 500 g darás liszt, tej, 2 tojássárgája, só, 30 g élesztő.
A töltelékhez: 250 g sonka, vagy maradék füstölt hús.
A lisztet elkeverjük a burgonyával, megsózzuk, és az olvasztott vajjal, a tojássárgájával meg a tejben megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Meleg helyen megkelesztjük, majd a megkelt tésztát gyúródeszkán kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden pogácsára teszünk egy halom darált sonkát, befedjük egy másik pogácsával, a szélét jól lenyomkodjuk, és pogácsaszaggatóval még egyszer kiszaggatjuk. A megtöltött pogácsákat egy kis ideig még pihentetjük, majd forró zsírban mindkét felüket világospirosra sütjük.
Párolt zöldséghez vagy különféle főzelékekhez tálaljuk.
Hozzávalók: 300 g főtt, áttört burgonya, 300 g zsíros sonka, 300 g darás liszt, 2 tojás, só, vaj a megkenéshez.
A héjában főtt burgonyát kihűtjük, meghámozzuk és áttörjük. Az apróra vágott sonkát, a lisztet meg a 2 tojást megsózzuk, és összegyúrjuk. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, a pogácsák tetejét késsel bevagdossuk, kikent sütőlemezre rakjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és erős lángon megsütjük.
Teához tálaljuk.
Hozzávalók: 250 g főtt, áttört burgonya, 250 g vaj vagy margarin, 250 g sima liszt, egy kevés só, 1 csomag sütőpor, tojás a megkenéshez.
A héjában főtt, áttört burgonyát megsózzuk, és összegyúrjuk a sütőporral összekevert liszttel meg a vajjal vagy margarinnal. A tésztát liszttel meghintett gyúró- deszkán 1 cm vastagra kisodorjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle, a pogácsákat megkenjük tojással, megsózzuk, és erős lángon megsütjük.
Elkészítése: 20 deka lisztből, 20 deka vajból, 10 deka reszelt parmezán sajtból, 10 deka reszelt emmenthali sajtból, egy késhegynyi szódabikarbónával, kis sóval és három tojás sárgájával tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, a fele mennyiséget megkenjük tojássárgájával és megsütjük. Ha megsültek és kihűltek, a meg nem kent pogácsák tetejét megkenjük szardellás vajjal, vagy derbi-sajttal vagy, bármilyen puha sajttal és a megkent pogácsákat a tetejére helyezzük.
75 dkg liszt, 75 dkg rétesliszt, 50 dkg zsír, 50 dkg reszelt trappista sajt, 6 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 8 tojás, 2 ek. só, 2 ek. cukor, 1.5 dl tej
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Közepén lyukat készítünk, ebbe rakjuk a sót, tejfölt, a sajt felét, 5 tojást, 1 ek. cukrot. Az élesztőt 1 ek. cukorral édesített tejben felfuttatva az anyagokhoz adjuk, összegyúrjuk. Fél órát pihentetve Ujjnyira nyújtjuk. Tetejét tojással kenjük, rászórjuk a többi sajtot. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, középmeleg sütőben sütjük
Elkészítése: 3 dkg élesztőt kevés tejben felfuttatunk. Összedolgozunk vele 50 dkg lisztet, 2 dl tejfölt, 25 dkg margarint, 20 dkg reszelt sajtot, kevés sót, és 4 tojás sárgáját. Kicsit pihentetjük, megkenjük, szaggatjuk és sütjük.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír vagy margarin, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál só, 25 dkg reszelt trappista sajt, kis tej a gyúráshoz.
Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk, és a többit hozzáadva az egészet összegyúrjuk, de a reszelt sajtból hagyunk a tetejére is. Háromszor hajtogatjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a többi reszelt sajtot a tetejére szórjuk. Kiszaggatjuk, és forró sütőben sütjük.
85 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, a pogácsa kenéséhez fél dl tej
Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk. Ezután a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a juhtúrót, a tejfölt, a sót, a fehér borsot, jól összegyúrjuk, és mély tálba tesszük. Tetejét belisztezzük, és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a tetejét megkenjük tejjel. Reszelt sajttal bőven megszórjuk, és előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük. Ügyeljünk a sütésre, mert a sajt hamar megbarnul.
Elkészítése: Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka margarint, és elkeverünk benne egy deci joghurtot, meg három deka összemorzsolt élesztőt. Összedolgozzuk 50 deka rétesliszttel, egy kiskanál sóval, és nedves ruhával letakarva, egy óráig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. és minden darabba késsel úgy vágunk bele, hogy beletolhassunk egy dobókocka nagyságú puha sajtdarabot. Az eredeti formájára gömbölygetjük, és tetejét tojássárgával kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a sütőben szép pirosra (kb. fél óra) megsütjük. Egy nagy tál, omlós pogácsát kapunk ebből a mennyiségből.
25 dkg juhtúró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, reszelt sajt, só, tojás, köménymag
A juhtúrót a liszttel, margarinnal, sóval, az elmorzsolt élesztővel összegyúrjuk. 2 órát pihentetve ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, tetejüket tojássárgájával kenjük, reszelt sajttal, köménymaggal megszórjuk. Fél órát pihentetjük, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1 dl tej, só
Kovászt készítünk 6 dkg lisztből, a langyos tejből, az élesztőből. Ha megkelt, belerakva a többi lisztet, sót, 15 dkg sajtot, 2 tojássárgáját, 15 dkg vajat, összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük. Lisztes deszkán hüvelykujjnyira nyújtva, kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét a tojásfehérjével kenve, a többi sajttal hintve, 30-40 percig kelesztjük. Forró sütőben pirosra sütjük.
(1 nagy gáztepsi)
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 2 tojássárga, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors és sütőpor, a tetejére 1 tojás és 5 dkg reszelt sajt.
A zabpelyhet finomra darálom. Gyúrótáblára öntöm a zabpehellyel, a fűszerekkel és a sütőporral elkevert lisztet, mélyedést vájok a közepébe, amibe beleütöm a tojássárgákat és belekanalazom a tejfölt. Ezután beleszórom a reszelt sajtot és a darabokra vágott margarint. Az egészet gyorsan összegyúrom, majd lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtom. Lisztbe mártott kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és sütőlemezre rakom, nem túl szorosan egymás mellé. A tetejét felvert tojással megkenem, rászórok kevés reszelt sajtot, és az előmelegített forró sütőben szép aranysárgára sütöm. Vigyázat! Nem szabad barnára sütni, mert az égett sajt keserű lesz! A forró pogácsákat óvatosan, lapát segítségével leszedem a sütőlemezről, és hagyom, hogy kihűljön. Hetekig is friss marad, ha dobozban tartják, nedvességtől elzárva.
60 dkg lisztet elmorzsolunk 16 dkg zsírral, 2 tojás sárgájával, sóval, 1 dl tejföllel és 2 dkg élesztővel.
Kicsit pihentetjük. Kinyújtjuk, megkenjük 10 dkg felolvasztott vajjal és megszórjuk 8 dkg reszelt sajttal. Összehajtogatjuk, pihentetjük kb. 15 percig. Ezt kétszer ismételjük.
Kiszaggatjuk, és a tepsin megkelesztjük. Kb. 30 perc. Tetejét megkenjük tojás sárgájával és megszórjuk reszelt sajttal.
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, teáskanálnyi só, 2 dl tejföl, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és féldekányi élesztő
A lisztbe belekeverem a sót, és a sütőport, összemorzsolom a margarinnal, beleteszem a sajt 2/3 részét, utána a tojás sárgájával, és a 2 dl tejföllel összegyúrom. Pihentetem kb. 20-30 percig, kinyújtom és tetszés szerint, vagy pogácsát szaggatok, tepsibe teszem, megkenem a tojás felvert fehérjével, megszórom a reszelt sajttal, és forró sütőben megsütöm. (Kb. 15-20 perc)
Ha nem pogácsát csinálok, akkor a kinyújtott tésztára rákenem a felvert tojásfehérjét, rászórom a sajtot, és derelyemetszővel tetszés szerinti rudakra, vagy kockákra vágom. Ezután teszem sütőlemezre, és forró sütőben megsütöm.
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teáskanálnyi só, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő, annyi tejföl, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk, kb. 1 dl.
Az elkészítési mód ugyanaz, mint az előzőnél, csak a vaj miatt finomabb.
Hajtogatni kell, ezért időigényesebb!
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teáskanálnyi só, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás, fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő, 2 dl tejföl
A lisztet, sót, margarint sütőport jól összemorzsolom, majd hozzáteszem a tojássárgáját, és a tejfölt. Összegyúrom, pihentetés nélkül kinyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a sajt egy harmadával, majd feltekerem, mint a bejglit, kicsit kinyújtom, és hajtogatom. kb. 20 percig pihentetem, ismét kinyújtom, megkenem az olvasztott vaj másik felével, ismét megszórom a reszelt sajttal, összetekerem, hajtogatom, és pihentetem. Ismét kinyújtom, hajtogatom, de most már nem kenem meg semmivel. Pihentetés után kinyújtom, és a szokásos módon pogácsákat szaggatok, megkenem a tojás fehérjével, megszórom sajttal, és kisütöm.
Ez bonyolultabb, de "leveles" lesz.
60 dkg lisztben eldörzsölünk 1 ráma margarint, belereszelünk 20 dkg trappista sajtot, és az egészet jól összekeverjük. 2.5 dkg élesztőt 2 dl tejben felpuffasztunk. Fél pohár tejfölt, két tojást, kevés sót, és a felpuffasztott élesztőt beletéve jól összegyúrjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd reszelt sajttal a tetejét megszórjuk és 180 C fokos előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 doboz tejföl, 1 Ráma margarin, 1 teáskanál só, 1 egész tojás, kevés reszelt sajt
Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel és az egész tojással összegyúrjuk. Az így kapott masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságura, megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal s felvágjuk tetszés szerint. Forró sütőben, de alacsony hőmérsékleten inkább szárítjuk, mint sütjük. Megjegyzés: Gyors és finom!
Elkészítése: Egy kiló liszttel fél kiló jó apróra összevágott, friss tepertőt dörzsöljünk el, azután, tegyünk bele 3 dekányi élesztőt, két egész tojást, egy kávéskanálnyi sót és deczi tejfelt. Mindezeket gyúrjuk jól össze, azután nyújtsuk ki kétujjnyi vastagra, és vágjuk ki középnagyságú pogácsáknak. A hulladék-tésztákat újra gyúrjuk össze s azt is vágjuk ki éppen úgy, mint a többit. A pogácsák tetejére késfokkal v |