Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!
A 4 tojsbl pisktt stnk.A trt sszekeverem a porcukorral,a vanlis cukorral,majd a habb vert tejsznnel,s rkenem a kihlt pisktra.Az Aranka krmport a tejjel elektromos habvervel j sokig keverem.Ezt a ttkrm tetejre simtom.A tejsznt felverema porcukorral s a vanlis krmre kenem.Csoki dart szrok a tetejre.Htbe teszem tlalsig.
Holland Piskta
Hozzvalk:
A tszthoz:
20 dkg Rama Stmargarin
2 kvskanl stpor
30 dkg finomliszt
2 db tojs
1 kvskanl reszelt citromhj
1 csomag vanlis cukor
27,5 dkg kristlycukor
A forma kikenshez:
Rama Stmargarin
A dsztshez: porcukor.
Elkszts:
A margarint, a cukrot, a vanliscukrot s a citromhjat habvervel vagy kzi kevervel addig keverjk, amg a cukor fel nem olddik. Egyms utn belekeverjk a tojsokat s 4 evkanl vizet, majd az egszet habosra felverjk.A lisztet s a stport sszekeverjk, beleszitljuk a margarinos-tojsos masszba, majd elkeverjk. A stlapot margarinnal kikenjk, a tsztt belentjk. A 175-200 C fokra elmelegtett stben, 12-15 percig stjk.A stemnyt a sts utn kzvetlenl kb. 5 cm-es nagysg ngyzetekre vgjuk s hlni hagyjuk. Rcsot helyeznk a stemnyre, megszrjuk porcukorral, majd a rcsot vatosan leemeljk.
A 60dkg lisztet sszedolgozzuk a szdabikarbnval, csipetnyi sval, margarinnal, porcukorral, egsz tojsokkal, kakaval s 2 dl tejjel. A kapott tsztt ngy egyenl rszre osztjuk, s lisztezett deszkn kinyjtjuk.A lapokat olajjal kikent tepsire helyezzk s 180 fokos stben egyenknt megstjk. A krmhez felforraljuk a 8 dl tejet a porcukorral, a vanlis cukorral. A lisztetelkeverjk kevs forr tejjel, s a tbbi zestett tejhez adjuk. Nhny percig lland kevergets mellett fzzk,hogy sr masszt kapjunk. Egy kevertlban kikeverjk a margarint 25dkg porcukorral, s aprnknt hozzadjuk a kihlt lisztes masszt. A lapokat ezzel a krmmel rtegezzk, s legalbb 3-4 rra a htbe helyezzuk. Porcukorral meghintve tlaljuk.
A kekszet apr darabokra zzuk/nyjtfval/,s meglocsoljuk rum aromval. A tejet ,cukrot, kakat s a lisztet sszefzzk/kb 5 perc/ ekkor beletesszk a margarint s jra felforraljuk. Rntjk a forr krmet a kekszre. Kiblelnk 3 zgerinc formt folpack-kal,beletesszk a masszt a formba,s 1-2 rra htbe tesszk,szeleteljk,s tlaljuk.
119. Sonkatekercs.
1
/kilogramm lisztet, mindezt kavard el jl,
Kavarj le kt kanl vajat. Keverj bele hat tojs srgjt, vgy hozz
4
vgre a hat tojs habb vert fehrjt, s tedd vajjal kikent tepszibe. Kend el, hogy flujjnyi vastagsg legyen s tedd
a stbe. Addig egy darab ftt sonkt finomra meg kell vgni s egy darab sajtot megreszelni. Ha a tszta flig
kislt, vedd ki a stbl, szrd r a vagdalt sonkt s sajtot, locsold meg nhny kanl tejfllel, tedd vissza a
stbe, hogy megsljn. Ha megslt, szlt hajtsd fl kssel s gy szpen hengertsd az egsz tsztt ssze. A
tekercs tetejt kend meg tejfllel s hintsd meg sajttal. Tedd mg vissza egy pr percig a stbe, s ha fltlalod,
les kssel ujjnyi vastagsgra vgd fl.
Baconos pogcsa
Hozzvalk:
50 dkg liszt
10 dkg darlt bacon
5 dkg Rama margarin
15 dkg burgonya
2,5 dl tej
2,5 dkg leszt
cukor, s
A lisztet sszekeverem a ftt, ttrt burgonyval s a sval. Kzben a tejbe egy kevs cukrot teszek, meglangyostom s felfuttatom benne az lesztt, amihez adok 1-2 kanl lisztet is. sszekeverem a kt rszt, s jl sszegyrom. A bacont ledarlom s sszekeverem a margarinnal. A tsztt kinyjtom, rkenem a baconos margarint s hajtogatom. Pihentetem, s jra hajtogatom. Ezt 10 percenknt 3-szor megismtlem. Kinyjtom, tetejt bevagdosom, kiszaggatom, tojssal megkenem s 200 C-os stben megstm.