Hozzávalók: 1 kis csirke, 40 dkg rizs, 6 dkg vaj, olaj, só, bors, zöldségek.
A csirkét egészben főzze meg, fűszeres vízben. Levéből 1,2 liternyit szűrjön le, benne főzze meg a rizst úgy hogy inkább párolja, mint forralja. Tegye tepsibe. Olajon süsse a tagokra bontott csirkét aranybarnára majd tegye a tepsibe a rizs közepére. Tegyen kis vajdarabokat a rizsre és süsse közepes hőn, sütőben 15 percig. Salátát vagy finomra vágott zöldségeket adjon mellé.
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 8o dkg burgonya, 1o dkg paradicsom, 1o dkg füstölt szalonna, 15 dkg zöldpaprika, 8 dkg liszt, 2 tojás. 2 főtt tojás, 2 dl olaj, 3 dl tejföl, só.
Elkészítése: A csirkét negyedekre vágjuk és besózzuk. Lisztbe, felvert tojásba forgatjuk, és forró olajban kisütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk, akárcsak a tojásokat, a paprikát és a paradicsomot. 1 nagy tepsit füstölt szalonna zsírjával vékonyan kikenünk, majd 1 réteg burgonyával kibéleljük. Ráhelyezzük a paprika és paradicsomszeleteket és meglocsoljuk tejföllel. A rétegezésben a megsütött csirkedarabok következnek, majd tojáskarika, paradicsom és paprikaszeletek. Végül vékony szalonnaszeleteket teszünk rá, és az egészet betakarjuk a maradék burgonyával. Ismét meglocsoljuk tejföllel, és közepes hőmérsékleten megsütjük.
Hozzávalók: 2 kicsi csirkemell, 10 dkg gyulai kolbász (vagy lángolt kolbász), 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, késhegynyi, törött fekete bors.
Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozom ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjak. A kolbász bőrét lehúzom, és 4 egyforma darabkára vágom. A csirkemell-darabokat éles késsel felszúrom, a kolbászt beledugom. Ezután hústűvel megtűzöm, minden oldalát megsózom, majd lisztbe mártom. A felforrósított olajon jól átsütöm, ezután tűzálló tálba teszem. Leöntöm a megsózott, fokhagymával, borssal ízesített tejföllel, és befedem alufóliával. Előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm. Nagyon finom hozzá a csipetnyi sóval, cukorral, szegfűszeggel ízesített párolt birsalma vagy birskörte, de aki idegenkedik a gyümölcskörettől, burgonyapürét vagy rizibizit kínálhat mellé.
Hozzávalók 4 személyre: 4 fél csirkemell a szárnyával együtt, 25 dkg trappista sajt, 25 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, só, őrölt bors
Elkészítése: Reszeljük le a sajtot, és dolgozzuk össze a vajjal. Osszuk 4 részre és formázzunk belőlük egy-egy 2-3cm átmérőjű hengert, majd külön alufóliába tekerve tegyük a mélyhűtőbe. A megmosott, szárazra törölt csirkemellet sózzuk és borsozzuk meg. Vegyük ki a vajhengereket a hűtőből, és (fólia nélkül) tegyünk minden csirkemell közepébe egyet. Hajtsuk ra a csirkemellet, és hústűvel vagy fogvájóval tűzzük össze. Ügyeljünk arra, hogy jól zárjon, különben kifolyik a vaj. Szórjuk a lisztet egy tányérba, és forgassuk meg benne a húst. A tojást keverjük ki egy evőkanál vízzel, sózzuk es borsozzuk meg. Tegyük a zsemlemorzsát egy tányérba. Forgassuk meg a belisztezett húsokat először a tojásban, majd a zsemlemorzsában. Frituban 175C-on 12-15 percig sütjük óvatosan forgatva, nehogy kilyukasszuk őket. Tűzforrón tálaljuk, köretnek rizst kínálunk mellé. A hús felvágásakor a vaj kifolyik a rizsre, ízesítve azt.
Csirke sókéregben
Hozzávalók:
1,5 kg csirke
1,5 kg só (nem tévedés)
5 tojásfehérje
1 alma
1 ek. ételízesítő por
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál fekete bors
Elkészítés:
A tojásfehérjét kissé verje fel, de nem kell habbá verni. Kb. 1 deciliter vízzel együtt keverje a sóhoz.
A csirkét tisztítsa meg, mossa le és papírtörlővel törölje szárazra. A hasába tegye bele a kicsumázott, négybe vágott almát. Szórja bele a majoránnát, a borsot és az ételízesítőt.
Egy tűzálló edény alját kenje be annyi nedves, összetapadt sóval, hogy az egészet elfedje, majd tegye rá a csirkét. A megmaradt összes sót tapassza rá a húsra. A csirke bőre sehol se látsszon ki. A sütőben a vizes só kiszárad és kéreggé sül, a kéregben pedig minden íz és illatanyag bennmarad.
Előmelegített, forró sütőben kb. 70 percig süsse a szárnyast.
A sókéreg lebontása nem mindig egyszerű, de megéri, mert nagyon finom, ízletes lesz a hús. Sok salátával, vagy ízlés szerinti más körettel tálalja.
Csirkecomb mustármártásban
4 csirkecomb,
2 dl tejszín,
4 evőkanál csípős mustár,
2 evőkanál olaj,
ízlés szerint só, bors.
Előkészítése: a combot a forgónál kettévágom, bőrét lehúzom. Megsózom és
megborsozom. A mustárt és a tejszínt kevés sóval, borssal összekeverem.
Elkészítése: serpenyőben felforrósítom az olajat, és a csirkedarabok
mindkét oldalát lepirítom. Ráöntöm a mustáros keveréket, és befedve puhára
párolom. Párolt rizs a hozzávaló köret, amit azalatt készítek el, amíg a
csirke párolódik.
juk a vöröshagymát, amelybe beleszúrtuk a szegfűszeget,
és mérsékelt tűzön forraljuk 15 percig. Végül hozzákeverjük a tejszínt és a
meg-maradt friss vajat. Tálaláskor a hagymát eltávolítjuk.
Házi- és vadszárnyasokhoz adjuk.
Különleges csirke
Hozzávalók:
1 egész csirke, vagy két egész mell
1 fej vöröshagyma
3-5 gerezd fokhagyma ízlés szerint
2 dl kefir vagy joghurt,
1 kis doboz sűrített paradicsompüré (kb. 3 evőkanál)
1 dl olaj
1 ek vegeta
só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint
Elkészítés:
Hagymát, fokhagymát, vágja apróra vagy reszelje le. Keverje el az olajjal, a kefirrel, és a paradicsompürével. Ízesítse sóval, borssal, majorannával, vegetával.
A csirkét darabolja fel, majd forgassa bele a keverékbe, fedje le fóliával és hagyja pihenni egy éjszakán át a hűtőszekrényben.
Tegye a húsdarabokat olajjal kikent tepsire, öntse rá a keveréket és fedje le alufóliával. Süsse ígymagas hőfokon 30 percig, majd vegye le a fóliát, mérsékelje közepesre a hőmérsékletet és süsse még 20 percig vagy amíg megpirul.
Rizzsel vagy krumplipürével tálalja
Rakott csirke juhturoval
Hozzávalók: 1 csirke, 25dkg juhturo, 4 dl tejföl, 1 csomag csuszateszta, 5 dkg fustolt szallona, 1 tojgli, mustár, só, feketebors, 1 evőkanál olaj
Elkészités: A tésztát forro vizben kifozzuk leszurjuk lehutjuk majd egy kanál olajban átforgatjuk, ezután o várhat. Felszeleteljuk a fustolt szallonát. A juhturot és a tejfolt összekeverjuk belepakoljuk a tojássárgáját, kevés borssal és néhány kockányi angolszallonával keveréket készitunk. Kicsontozuk a csirkét majd elosutjuk, majd egy tuzallo tal aljára néhány szelet fustoltszallonát teszunk, erre egy réteg tészta, majd a kicsontozott sozott esetleg mustárral megkent borsozott csirke kerul..rácsorgatjuk a juhturos tejfeles ontetett majd erre még egy kis szallona kockaszorás jon, megint a tészta megint a juhturos mix és csirke, végul a tetejére egy kis juhturos mix, és végul 1 órán át sutjuk.
Hozzávalók: 2 darab 40-50 dekás, darabokra vágott csirke, 8 deka vaj, 3 deka liszt, 20 deka zöldség, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 1 deci tejszín, 2 tojássárgája.
A darabokra vágott csirkét megmossuk, és egy kis vajon kockákra vágott zöldséggel megpirítjuk kissé. Ezután vízzel feleresztjük, megsózzuk és csipetnyi törött borssal ízesítjük.
Világos rántást készítünk zöldpetrezselyemmel, s ezt is feleresztjük a lével, felforraljuk, s ha a csirke már megpuhult, tálalhatjuk.
Végül tejszínnel tojássárgáját keverünk el benne, de ezzel nem főzzük tovább.
El lehet készíteni a csirkebecsináltat zöldborsóval, csirággal vagy kelvirággal is. Betegek számára szűrve és citromlével ízesítve tálalhatjuk.
Vajas, petrezselymes párolt rizst adhatunk mellé.
Hozzávalók: 1 csirke, 6 deka zsír, 5 deka gomba, 10 deka zöldborsó, 10 deka zöldség, 15 deka rizs, 1 evőkanálnyi zöldpetrezselyem, csipetnyi só, törött bors, kevés reszelt sajt.
A feldarabolt csirkét 6 deka zsíron megpirítjuk a 15 deka gombával és 10 dekányi, apró kockákra vágott zöldséggel. Ha a csirke megpuhult, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk.
15 deka rizst jól megmosunk, s ráöntjük a csirkére. Annyi vízzel eresztjük fel, hogy a rizst ellepje, és egy evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyemmel, csipetnyi sóval és törött borssal ízesítjük, majd lassú főzéssel pároljuk. Igen ajánlatos a párolást a sütőben befejezni.
Tálalás előtt zsírral kikent formába tesszük és a sütőben kicsit felmelegítve, tálra borítjuk. Reszelt sajttal meghintjük, és pirított csirkemáj szeletekkel díszítve adjuk asztalra.
Ugyanígy készíthetjük el a rizses sertéshúst is.
Hozzávalók: 80-90 dekás jérce, 2 zsömle, 2 tojás, 4 deka vaj, kis csomó zöldpetrezselyem, 6 deka zsír, törött bors, só.
Csak fiatal jércét vagy csirkét használjunk erre a célra, mert az idősebb szárnyas nem puhul meg, párolni kell, közben a töltelék elázik benne. A szárnyast, ha erre a célra használjuk fel, nem forrázzuk, hanem szárazon kopasztjuk. A tisztításnál ügyelni kell, hogy a bőre ne szakadjon fel, mert a megtöltésnél a tölteléket a bőre alá nyomjuk. Egyébként ugyanúgy bontjuk, és mossuk le, mint a jércesülthöz.
Tisztítás után bőrét felszedjük, és a megtöltéshez előkészítjük. Zsömlés tölteléket készítünk hozzá, hasonlóan a töltött borjúszegyhez. A kész tölteléket a jérce vagy a csirke bőre alá nyomjuk. A töltelékbe belekeverhetjük a nyersen áttört csirkemájat.
· BOROS CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2.5 dl száraz fehérbor, 1 csokor zöldhagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kisebb zellergumó, késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fehér bors, csipetnyi cukor.
A csirkét megtisztítom és kis darabokra vágom. Fazékba teszem, ráöntök egy liter hideg vizet és megsózom. Félpuhára főzöm. Közben a zellert megtisztítom és almareszelőn lereszelem, a zöldhagymát vékony karikákra vágom. A félpuha csirkehúst a léből kiveszem. Kicsontozom és kis kockákra vágva az átszűrt lébe visszateszem. Ezután ízesítem a citromlével és hozzáadom a bort, a reszelt zellert és a fűszereket, majd 15 percig főzöm. Végül kevés cukorral ízesítem.
· KÍNAI CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg főtt sonka, 1 dl kifejtett zöldborsó (gyorsfagyasztott vagy konzerv is lehet), 1 doboz kínai gombakonzerv (vagy 20 dkg apró szemű gomba), 3 evőkanál száraz fehérbor, ízlés szerint só és törött fehér bors.
A csirkemellet nyersen kicsontozom, bőrét lehúzom és az egészet vékony, keskeny csíkokra metélem. Bő egy liter, sóval ízesített vízben 10 percig forralom, majd finom szűrőn átszűröm. A húst félréteszem. Közben a metéltre vágott főtt sonkát, a zöldborsót, a vagdalt gombát a csirkelébe teszem, majd a zöldségek puhulásáig forralom. Ezután hozzáadom a bort és a főtt csirkehúst. Csészékben tálalom. Elkészítési ideje: 60 perc
· OLASZ CSIRKEGULYÁS SAJTTAL
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só.
A csirkét megtisztítom és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohár forró vízzel apránként pótolom. Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem. Elkészítési ideje: 60 perc
· BUDAI SÜLT CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 dl konyak, 1 teáskanál cukor, ugyanennyi só, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál kukoricaliszt, olaj a sütéshez, 1 dl sűrű majonéz.
A megmosott, leszárított csirkét 8 darabra vágom. A konyakba belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát, a sót, a cukrot. A csirkedarabokat a konyakos lében megmártom, majd egymásra teszem a húsokat, és legalább 2 órán keresztül érlelem. A tálba visszacsurgó páclében időnként újból megmártom a húsdarabokat. Még nedvesen megforgatom a kukoricalisztben és bő, forró olajban ropogósra, pirosra sütöm. A megmaradt páclevet a majonézbe belekeverem, és tálaláskor lelocsolom vele a sült csirkét. Szalmaburgonya és sok saláta illik mellé. Elkészítési ideje: 30 perc
· CSIRKE MUSTÁROS PÁCBAN
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 evőkanál csípős mustár, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt mustármag, késhegynyi őrölt koriander, 1 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só.
Az olajat és a bort összekeverem, beleteszem a mustárt, a fűszereket meg a sót. A megtisztított, megmosott, letörölgetett csirkét darabjaira vágom és bekenem a mustáros páccal. Két órán keresztül pihentetem, ezután tűzálló tálba teszem, a maradék páclevet rácsöpögtetem és a tálat lefedem. Előmelegített, forró sütőben 50 percig sütöm, majd a tetejét levéve, mindkét oldalát pirosra pirítom. Párolt vegyes zöldséget és szilvabefőttet kínálok mellé. Elkészítési ideje: 70 perc
· Csirke tejszínes (tejfölös), kapros mártásban
4-5 személyre
1 egész csirkét (vagy csirkemelleket és -combokat) megsózok, fokhagymasóval, borssal megszórom, beteszem a hutobe 1 órára, hogy összeérjenek az ízek. Mikor kiveszem, megforgatom lisztbe, és nagyon forró, bő olajban hirtelen kisütöm (azaz épp hogy csak megpirítom, hogy kérge legyen). Ezután odateszek kevés olajat, ebben megpirítok egy fej apróra vágott hagymát, 25 dkg. (vagy egy doboz konzerv) gombát. Mikor félig megpuhult a gomba, leöntöm tejszínnel (tejföllel vagy joghurttal, ha fogyózunk), belerakom a csirkehúst, megszórom apróra vágott kaporral és amíg teljesen megpuhul a hús, addig fozöm (kb. 1 óra). Nagyon finom, ajánlom! Érdemes rizi-bizivel, kukoricás rizzsel, csak zöldség körettel, esetleg krokettel tálalni.
· CSIRKE TOJÁSBAN
Hozzávalók: 2 db egészen kicsi csirke, (összesen kb. 1 kg-nyi), 3 tojás, 1 teáskanál liszt, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
A csirkéket tisztítás után feldarabolom és megsózom. A tojást habosra verem, belekeverem a borsot, a sót, majd a csirkedarabokat egyenként megmártom benne. Bő, forró olajban pirosra sütöm, azután a felesleges olajat lecsöpögtetve, melegen tartom. Az olajból 2 evőkanálnyit kis serpenyőbe teszek, 1 dl vizet hozzáöntök és felforralom, a maradék borsos tojást pedig belekeverem, majd a liszttel simára kevert tejföllel behabarom. Jól kiforralom és melegen tartom. Tálaláskor egy melegített tálra apró vajas galuskát halmozok, erre fektetem a pirosra sült húsokat és körülöntöm a tojásos mártással. Saláta illik mellé. Elkészítési ideje: 50 perc
· CSODÁLATOS CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 10 dkg császárszalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 4 húsos, vastag zöldpaprika, 4 kicsi, kemény paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A császárszalonnát apróra kockázom, zsírját kisütöm (a pörcöt a zsírban hagyom) és a tisztított, finomra metélt vöröshagymát üvegesre pirítom rajta. Ezután a csirkedarabokat a hagymás zsírra teszem és mindkét felükön átsütöm, majd a serpenyőből kiveszem és félréteszem. A visszamaradt hagymás zsírral összekeverem a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt és egy dl tejszínt. Ízlés szerint sózom, borsozom és a húst visszatéve, fedő alatt félpuhára párolom. Ekkor hozzárakom a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott zöldpaprikát, majd készre főzöm. Közben gyakran rázogatom az edényt, hogy le ne égjen. Ha már puha a hús, hozzáteszem a kockákra vágott főtt sonkát és a paradicsomot. Jól összeforralom, a maradék tejszínnel meglocsolom, majd a lángot elzárom alatta. Vajas galuskával és kovászos uborkával a legfinomabb paprikás csirke, amit valaha is ettem!
· KAPROS-JUHTÚRÓS CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 nagy csokor friss kapor, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fehér bors.
A csirkét megtisztítom és feldarabolom. Megsózom és a borssal megszórom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd rádobom a csirkedarabokat. Mindkét oldalán jól átsütöm, azután 2 dl vizet és a liszttel simára kevert tejfölt aláöntöm. Hozzáteszem a nagyon finomra vágott kapor felét és fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Ha leve idő előtt elsülne, kevés meleg vízzel pótolom. Amikor a csirke megpuhult, tűzálló tálba egymás mellé fektetem a húsdarabokat és a sűrű mártással leöntöm. Rámorzsolom á juhtúrót és csak annyi időre teszem a forró sütőbe, amíg a juhtúró ráolvad, szétfolyik rajta. Ezután rászórom a maradék kaprot és hagymás paradicsomsalátával meg sült burgonyával kínálom. Ha az ételt ünnepivé akarom tenni, akkor sós túrógombócot tálalok mellé.
· TOJÁSOS CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A csirkét tisztítás után négyfelé vágom, megsózom, majd bőrével felfelé evőkanálnyi olajjal kikent tepsibe helyezem. A maradék olajat rácsorgatom és alufóliával lefedve előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm. Ezután a sütőből kiveszem és hűlni hagyom. Közben a tojásokat felverem, kis sóval és borssal fűszerezem, belekeverem a zúzott fokhagymát. Ezt a fűszeres tojást a sült csirke tetejére locsolom, majd visszateszem a forró sütőbe, hogy a tojás megszilárduljon rajta, illetve szép piros kéreg képződjön a húson. Saláta és sült burgonya vagy vajas párolt zöldség illik hozzá. Elkészítési ideje: 70 perc
|