Lusta asszony tros stije
Hozzvalk:
25dkg liszt,20dkg cukor,1csomag stpor,10dkg vaj,10dkg mazsola,fl kg tr,1csomag vanilis cukor,4dl tej,3tojs,citromhj
A vaj felvel kikenem a tepsit.A lisztet sszekeverem a stporral s a cukorral majd a felt belehintem a tepsibe.A trt,a mazsolt s a citromot sszekeverem s egyenletesen rteszem a tepsiben lev lisztre.Ezutn rszrom a lisz msik felt.A vaj msikfelt felolvasztom s hozzkeverem a jl felvert tojsokat s a 4dl tejet,a vanilis cukrot s a citrom hjjt.Jl elkeverem s a tepsibe ntm.Elmelegitett stben lass tznl kb 30 percig stm.
Csudafinom dis-kakas kalcs
25dkg mzet habosra kevernk 5 evkanl porcukorral 6 tojs srgjval.Majd hozzkevernk 10 dkg darlt dit,25dkg lisztet,1csomag stport,4 evkanl tejet vagy vizet,mazsolt,fahjjat,aszalt gymlcst s 2 vkanl kakaport is.Vgl a 6 tojfehrje kemnyre vert habjt.Vajazott lisztezett zgerinformban-sszesen 2ben-hromnegyed rt stjk.Ha kihlt csokoldval bevonjuk s ujjnyi szeletekre vgjuk.
Srgatetej dis szelet
4 tojs fehrjt 20dkg vajjal,20dkg cukorral s 1 tojssal habosra keverjk.Majd 20dkg darlt dit,10dkg lisztet,1csomag vanilis cukrot,1 citrom hjjt s 1 csomag stport aunk hozz.Vajazott lisztezett tepsiben kb 30 percig stjk.Kzben a 4 tojs srgjt 20 dkg porcukorral habosra keverjk.Ha megslt a tszta mg melegen egyenletesen a tetejte ntjk a tojs srgjt s hagyjuk megszradni.Kockra vagy csikokra vgjuk.
Gymlcsrizs 80 dkg rizst 1 liter tej s 1 liter vz keverkben, 1 csomag mazsolval, vanlis cukorral, csipetnyi sval puhra fõzzk. Ha megfõtt, zls szerint kristlycukorral destjk. Kihûls utn tbbfajta aprra vgott gymlccsel vagy befõttel sszekeverjk. Tlalsa vegtlkn, tejsznhabbal s mlnaszrppel trtnik.
Lakatosinas Hozzvalk: 10,5 dkg vaj, 1 liter tej, 1,5 dkg liszt, 4 db tojssrgja, 2 db tojs, zsr, cukor, csokoldreszelk.
A tejet felforraljuk, beleadjuk a vajat s a lisztet, addig keverjk, amg elvlik a kanltl. Ha kicsit meghûlt, elkeverjk ngy darab tojssrgjval, kt darab egsz tojssal s kanllal forr zsrba szaggatjuk, kistjk. Cukorral elkevert, reszelt csokoldban megforgatva tlaljuk.
Lukcs-bomba Hozzvalk: 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 db tojssrgja, 2 dkg kaka, 1 pohr rum, 25 dkg csokold, 1 merõkanl tej.
A vajat a cukorral s a tojsok srgjval habosra keverjk, hozzadjuk a kakat s a rumot, hidegre tesszk. A csokoldt kevs tejben feloldjuk s hidegre tesszk. A vajas cukorbl bombkat formlunk, a csokoldmzban megforgatjuk s jbl hidegre tesszk.
Mikdcsk Hozzvalk: 20 dkg cukor, 20 dkg fehr mandula, citromhj, tojshab.
5-6 tojsfehrjt a cukorral habb vernk, beleadjuk a mandult -aprra vgva vagy darlva-, kevs reszeltcitromhjat, lisztezett stõlemezre kis halmokat tve stõben megszrtjuk.
Csokis tallr Hozzvalk: a tszthoz: 125 g puha vaj vagy margarin, 90 g barna cukor, 2-2 csipetnyi õrlt szegfûszeg s fahj, 4 cseppnyi keserûmandula-olaj, 125 g csokold, 125 g liszt, 65 g telkemnytõ, 65 g darlt mandula; a bevonathoz: 150 g stt bevonmassza vagy csokoldmz. A zsiradkot keverjk habosra. A csokoldt trdeljk darabokra, olvasszuk fel, majd keverjk el a cukorral s a fûszerekkel. A lisztet, az telkemnytõt s a mandult keverjk bele a krmbe. Lisztezzk be a keznket, s a tsztt csavarjuk fel kb. 3 cm tmrõjû tekercsbe. Ezutn gngyljk fliba, s tegyk hideg helyre. A stõt melegtsk elõ 180-190 fokra. A felgngylt tekercsbõl vgjunk le ujjnyi vastag szeleteket, s helyezzk az elõre elksztett stõlemezre. A tallrokat helyezzk a stõbe s kb. 10 percig sssk. Idõkzbe daraboljuk fel
Dis puszedli Hozzvalk: a tszthoz: 3 tojsfehrje, 200 g porcukor, 1 csipetnyi s, 1 teskanl citroml, 200 g darlt di, 1-1 csipetnyi õrlt fahj s szegfûszeg; a dsztshez: 100 g stt sznû bevonmassza, 30 g dibl.
A tlba helyezett tojsfehrjt kzi vagy gpi habverõvel igen kemny habb verjk. Lassanknt adjunk hozz egy kis porcukrot, egy csipetnyi st s citromlt is. A masszt addig verjk, amg a fnye tompa nem lesz, s a tetejn apr rcskk nem kpzõdnek. Ezutn gondosan vegytsk hozz a dit s a fûszerflket. A stõt melegtsk elõ 160 fokra. Kt teskanl segtsgvel rakjunk kis halmokat a stõlemezre, majd a stõben kb. 20 percig sssk. A bevonmasszt olvasszuk fel. A dibelet aprtsuk fel durvra. Dsztsknt minden puszedlire csppentsnk egy pttyt a csokold bevonmasszbl, majd hintsk meg vagdalt dibllel.
Kkuszos csk Hozzvalk: a tszthoz: 3 tojsfehrje, 35 g gymlcscukor, 45 g cukor, 2 teskanl citroml, 175 g kkuszreszelk, a dsztshez: 100 g csokold.
A tojsfehrjt verjk fel kemny habb. Idõrõl idõre adjunk hozz a gymlcscukorbl s a cukorbl, majd keverjk hozz a citromlt is. A kkuszreszelket keverjk fel a tsztban. Ezutn melegtsk elõ a stõt 150 fokra. Az elõre elksztett stõlemezre kt teskanl segtsgvel rakjunk kis halmocskkat. A stemnyeket kb. 20 percig sssk a stõben, majd hagyjuk kihûlni. A csokoldt morzsoljuk szt, majd olvasszuk fel. A stemnyek als felt mrtsuk bele, majd tegyk flira, s hagyjuk megszradni. Ajnlja: Szenes Ivn
Cseresznys lepny Hozzvalk: 60 dkg liszt, 2 dkg lesztõ, 2 tojssrgja, 4 dl tejfl, 18 dkg zsr vagy 20 dkg vaj, illetve margarin, egy kis s, 2 evõkanl rum, 8 dkg cukor. Tltelk: 2 kg cseresznye, 10 dkg cukor, 1 citrom, 10 dkg di, 8 dkg morzsa, 3 dkg vanlis cukor a hintsre A zsiradkot a liszttel elmorzsoljuk, a st, a cukrot s az lesztõt a tejflben feloldjuk. A lisztgdr kzepbe ntjk a tejfls masszt, a rumot s a 2 tojssrgjt, s jl sszegyrjuk. Utna 1 dm vastagra nyjtjuk, s lehetõleg keveset lisztezzk. Hrom rszbe, tglalap formra hajtjuk, s 30 percig letakarva pihentetjk. A nyjtst s a pihentetst hromszor ismteljk. Ha ksz, a fele tsztt 1 cm vastagra nyjtjuk, s kikent, lisztezett tepsibe tesszk. Kzben elksztjk a cseresznys tltelket. A cseresznyt kimagozzuk, 5 dkg cukorral, citromlvel sszeverjk. A dit a morzsval s a megmaradt 5 dkg cukorral sszevegytjk. A tepsibe tett tsztra rhintjk a keverk felt, a cseresznyt rtertjk, majd a keverk maradkt is rhintjk, a tszta msik felvel betakarjuk s kistjk.
Fldiepres pite Hozzvalk: 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 4 tojs, 1 csomag vanlis porcukor, 1 citrom hja, zsr s liszt a tepsi kikensre, 8 dkg fldieperlekvr, ugyannyi friss fldieper vegy befõtt; a habhoz: 4 tojsfehrje, 10 dkg cukor, 20 dkg mandula vagy di. A margarint s a porcukrot habosra keverjk. Hozzadjuk atojssrgkat, a vanlis cukrot, a reszelt citromhjat, a lisztet, simra keverjk, majd lassan hozzadagoljuk a 4 tojs felvert habjt. A tsztt kitertjk a zsrral kikent s lisztezett tepsibe, s kzepes meleg stõbe tesszk. Sts utn a mg meleg tsztt megkenjk a lekvrral, s rtertjk a friss fldiepret vagy befõttet. A tojsfehrjket habb verjk, fokozatosan hozzadjuk a porcukrot, s a habot az eperre tertjk. Megszrjuk aprra vgott mandulval vagy dival. Stõbe tesszk, s 4-5 percig stjk, mg a hab rzsasznû nem lesz.
A legfinomabb fonott kalcs
2006. november 30. cstrtk 18:00
Hozzvalk
1kg liszt, 0, 10kg leszt, 0, 01kg s, 0, 05kg margarin vagy vaj, 0, 04kg kristlycukor, 1, 30liter tej, 1db tojs, kakapor tetszs szerinti mennyisgben
Elkszts
Az lesztt felfuttatjuk (tejet, kis cukorral megmelegtjk (ne legyen forr); az lesztt belemorzsoljuk s kis lisztet hintnk a tetejre), a lisztet a margarinnal/vajjal elmorzsoljuk tojs+ s+ cukor (+kakapor) is belekerl. Ha felfut az leszt, akkor belentjk a flksz tsztba, a tejbl nem kell mindent belenteni, attl fgg, milyen tsztt szeretnnk.
Fons: 3-mas fons a legegyszerbb. Csak a kt vgt sszecspjk, hogy ne jjjn szt. Sts eltt lekenjk az egsz tojssal. Javaslom, hogyha kt szn tsztt ksztnk, akkor mg az elejn vlasszuk szt a hozzvalkat s csak az egyik rszbe tesznk kakat.
Mkos kocka
2007. janur 9. kedd 11:40
Elkszts
30 dkg lisztet 15 dkg vajjal, fl dkg stporral, 1 tojssrgjval s annyi tejfllel sszegyrunk, hogy gyrhat tsztt kapjunk. Kt cipt formlunk belle s 1 rra hideg helyen (htszekrnyben) pihentetjk.
Tltelk: 40 dkg rlt mkot, 35 dkg cukorral s egy pohr vzzel felfznk, 1 csomag vanlis cukrot tesznk bele. Tzrl levve langyosra htjk, majd hozzkevernk 3 tojssrgjt, fl citrom reszelt hjt, s levt, 5 dkg olvasztott vajat, vgl a 4 tojs felvert habjt. Az egyik cipt kinyjtjuk, tepsibe tesszk, rkenjk a tltelket, rhelyezzk a msik lapot. Tojssal megkenjk, villval megszurkljuk, elmelegtett stben stjk. Emeletes linzer Hozzvalk: 300 g liszt, 100 g cukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 citrom lereszelt hja, 1 tojs, 200 g hideg vaj vagy margarin; a tltelkhez: 175 g vrs ribizlilekvr; a megszrshoz: 2 evõkanl porcukor.
Halmozzuk a lisztet a cukorral, a vanlis cukorral s a citromhjjal egytt gyrdeszkra. A kzepbe helyezzk a tojst. A kis darabokra szabdalt vajat vagy margarint rakjuk a kis halom kr. A hozzvalkat elõszr egy nagykssel dolgozzuk el, hogy ezltal kisebb, azonos nagysg darabkkat kapjunk. A kis darabokat ezutn hideg kzzel gyorsan gyrjuk ssze. Ez a mûvelet ne tartson nagyon sokig, mert klnben a zsiradk felmelegszik, a tszta meglgyul s ragacsoss vlik. A tsztt gngyljk fliba s legalbb 1 rra tegyk a hûtõszekrnybe pihenni. A stõt melegtsk elõ 180 fokra. A stõlemezt zsrozzuk ki vagy bleljk ki stõpaprral. A gyrdeszkt szrjuk be egy kevs liszttel, majd a tsztt nyjtsuk ki egyenlõ vastagsgra. A kinyjtott tsztalapot egy hossz pengjû tortakssel tbbszr is emeljk meg, hogy elvljon a gyrdeszktl. Szksg esetn megszrhatjuk mg egy kis liszttel. A tsztt nyjtsuk ki 3-4 mm vastagra. Hrom klnbzõ mretû kiszrformval formzzunk azonos szm kerek, hullmos szlû tsztkat, s rakjuk õket a stõlemezre. Elõmelegtett stõben kb. 12 percig sssk aranysrgra. A tsztamaradkot gyrjuk ssze s jra nyjtsuk ki. A stemnyeket mg forrn szedjk le a stõlemezrõl. Ezt a legknnyebben a tortakssel vagy szles pengjû kssel vgezhetjk el. A mg meleg stemnyeket illesszk ssze: a legnagyobbikat kenjk meg lekvrral, helyezzk r a kzpsõt, majd azt is kenjk be. Vgl rakjuk r a legkisebb darabot. Az gy kapott emeletes stemnyt tegyk stõrcsra s hagyjuk
Gymlcss kocka Hozzvalk a tszthoz: 50dkg liszt, 10dkg cukor, 1 tojs, 8dkg vaj vagy margarin, 2,5 dl tej, 4dkg lesztõ, a tepsi kikenshez margarin; hozzvalk a tltelkhez: fl doboz felezett õszibarackbefõtt, 25dkg aprra vgott ananszbefõtt, 20dkg vaj vagy margarin, 20dkg szlasra vgott mandula, 20dkg cukor, 4 evõkanl tej, 4 evõkanl fonyabefõtt vagy ribizlidzsem.
A tejet meglangyostjuk, feloldjuk benne az lesztõt, s meghintjk egy teskanl cukorral. Az tszitlt lisztet a cukorral egytt tlba tesszk, hozzadjuk a felfuttatott lesztõt, az olvasztott vajat vagy margarint, s a tojst. Robotgp segtsgvel sszedolgozzuk, s letakartva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjk. Kzben az õszibarackbefõttet lecspgtetjk, majd a dsztshez kisebb darabokra vgjuk. A vajat vagy a margarint lbosban felolvasztjuk. Hozzadjuk a cukrot, a szlasra vgott mandult s a tejet, majd lland kevers mellett, kis lngon kb. 3 percig fõzzk. Ha langyosra hûlt, belekeverjk az sszevgott ananszt is. A tsztt kinyjtjuk, majd margarinnal kikent tepsibe helyezzk. Kirakjuk barackbefõttel, s tovbbi 20 percig kelesztjk. Rsimtjuk a manduls krmet, s egymstl 5-8 cm tvolsgra rhalmozunk 1-1 kanl fonyabefõttet. Elõmelegtett stõben, 200 fokon (gztûzhelynl hrmas fokozaton) kb. 20 percig stjk. Kockkra vgja tlaljuk.
Csokis szelet Hozzvalk: 30dkg liszt, 25dkg cukor, 4 tojs, 25dkg vaj vagy margarin, 5dkg kakapor, 10dkg mogyors nugtkrm, 1dl mandulalikõr, 1 zacsk vanlis cukor, 2 teskanl stõpor, 20dkg narancslekvr, a tepsi kikenshez margarin.
A puha zsiradkot a cukorral s a vanlis cukorral habosra keverjk. Egyenknt hozzadjuk a tojsokat is. A lisztet a stõporral s a kakaval alaposan sszekeverjk, a vajkrmbe vegytjk, majd hozzadjuk a likõrt. Margarinnal kikennk egy tepsit s belesimtjuk a tsztt. Elõmelegtett stõben, 200 fokon 25-30 percig stjk. Langyosra hûtjk, majd keresztben kettvgjuk. Az als lapot megkenjk a megmelegtett lekvrral, majd bebortjuk a felsõ lappal, s kiss sszenyomjuk. A nugtkrmet gõz fltt felolvasztjuk, s a tsztra kenjk. A kihûlt stemnyt 4*8 cm-es szeletekre vgva knljuk.
Alms pite gazdagon Hozzvalk a tszthoz: 2 doboz linzer stemny alappor, 2 egsz tojs, 20dkg vaj vagy margarin, margarin a tepsi kikenshez, hozzvalk a tltelkhez: 50dkg savanyks alma, 20dkg vaj vagy margarin, 12dkg kristlycukor, 2 zacsk vanlis cukor, 7dkg tej tortabevon, 15dkg szlasra vgott mandula.
A tsztaport a puha zsiradkkal meg a tojsokkal simra keverjk, majd margarinnal kikent kisebb tepsibe simtjuk. A megtiszttott almt vkonyan felszeleteljk, majd legyezõszerûen a tsztra rakjuk. Rmorzsoljuk a vajat vagy a margarint, s megszrjuk a szlasra vgott mandulval. Meghintjk vanlis cukorral elkevert kristlycukorral, s elõmelegtett stõben 175 fokon (gztûzhelynl kettes fokozaton) kb. 50 percig stjk. A felolvasztott tortabevont nejlonzacskba tltjk. A zacsk sarkt kivgjuk s a csokoldt a stemnyre csorgatjuk.
Fahjas-mazsols csiga Hozzvalk a tszthoz: 50dkg liszt, 8dkg cukor, 1 tojs, 8dkg vaj vagy margarin, 2dl tej, 4-5dkg lesztõ, 1 citrom, csipetnyi s, a nyjtshoz liszt, a tepsi kikenshez margarin, hozzvalk a tltelkhez: 10dkg vaj vagy margarin, 25 dkg mazsola, hozzvalk a mzhoz: 12dkg porcukor s fl teskanl õrlt fahj.
A tej felt meglangyostjuk. Feloldjuk benne az lesztõt, meghintjk 1 teskanl cukorral, s felfuttatjuk. A lisztet tlba szitljuk, s hozzadjuk a felfuttatott lesztõt. sszegyrjuk, vagy robotgp segtsgvel sszedolgozzuk, majd letakarva meleg helyen 15 percig kelesztjk. Kzben a megmosott s megtrlt citrom hjt lereszeljk. A maradk tejet is meglangyostjuk. Felolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint, majd hozzadjuk a maradk cukrot, a felttt tojst s a csipetnyi st. A liszthez ntjk, s kzzel vagy robotgppel simra dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 25-30 percig kelesztjk. Kzben a mazsolt tvlogatjuk, megmossuk, s meleg vzbe ztatjuk. A tsztt ismtelten tgyrjuk, s lisztezett deszkn kb. 30*50 cm-es tglalapp nyjtjuk. Tetejt megkenjk puha vajjal vagy margarinnal, s megszrjuk a lecspgtetett, megszrtott mazsolval. A tsztt a hosszabbik oldalnl fogva feltekerjk, s 24 szeletre vgjuk. A kapott csigkat margarinnal kikent tepsibe, szorosan egyms mell helyezzk. Elõmelegtett stõbe toljuk, s 200 fokon 25-30 percig stjk. A mzhoz porcukrot s a fahjat 3 evõkanl vzben kikeverjk, majd mg melegen a csigkra kenjk.
Kapucinus kenyr Hozzvalk: 17 dkg cukor, 14 dkg zsemlemorzsa, 14 dkg liszt, 15 dkg mandula, fahj, szegfûszeg, citrom, 2 db tojs, 2 szelet csokold, citrommz.
A cukrot, a zsemlemorzst, a lisztet s az aprtott mandult, kevs fahjat, trt szegfûszeget, reszelt citromhjat 2 db egsz tojssal jl sszedolgozzuk, belereszeljk a csokoldt, s j kemny tsztt ksztnk. Kikent stõlemezre hosszks kenyeret formlunk, megkenjk tojssal, s lassan megstjk. Ha kihûlt, citrommzzal bevonjuk. A citrommz elksztse: 25 dkg cukor, fl citrom leve. A cukrot 1/4 liter vzben szirupp fõzzk, hozzadjuk a citromlevet s forrn kenjk a tsztra.
Kemeneci bles Hozzvalk: 50 dkg liszt, 10 dkg zsr, 1 db tojs, 2 db tojssrgja, 2 kockacukor, s, 2 dkg lesztõ, fl pohr tej. A tltelkhez: 2 db tojs, 12 dkg cukor, 15 dkg di, citromhj. A bevonshoz: 2 db tojsfehrje, 15 dkg vanliscukor.
A lisztet elmorzsoljuk a zsrral, az lesztõt a cukorral megfuttatjuk a tejben s a liszthez adjuk, majd az egsz tojst s 2 db tojssrgjt is. Jl sszegyrjuk, ktfel osztjuk s tepsi nagysgra nyjtjuk. Elksztjk a tltelket, kt egsz tojst kivernk 12 dkg cukorral, 15 dkg dival s egy citrom reszelt hjval. Ezt a masszt az elsõ tsztra tertjk, rtesszk a msik tsztt s bevonjuk a tetejt kt darab tojsfehrjvel, sûrûre vert vanliscukorral. Stõben kb. egy rt kelesztjk, majd lass tûznl stjk.
Manduls stollni Hozzvalk: a tszthoz: 500 g liszt, 40 g lesztõ, 1/8 l langyos tej, 125 g cukor, 1 csipetnyi s, fl citrom lereszelt hja, 1-1 csipetnyi õrlt szerecsendi-virg s szegfûszeg, 200 g szobahõmrskletû vaj vagy margarin, 100-100 g hmozott, darlt, illetve vgott mandula, 3 hmozott s lereszelt keserû mandula vagy 1 teskanl keserûmandula olaj, 50 g olvasztott vaj.
A lisztet ntsk egy tlba, helyezzk a kzepbe az lesztõt, s a tej fele rszvel s egy kevs cukorral keverjk simra. Utna lefedve hagyjuk kelni kb. 30 percig. Ezutn adjuk hozz az sszes hozzvalt. Addig dagasztjuk, amg a tszta hlyagoss nem vlik, s le nem vlik a tl falrl. Ezutn kb. 1 ra hosszat hagyjuk kelni. Melegtsk elõ a stõt 180 fokra. A stollnit kb. 1 ra hosszat sssk a stõben. Utna kenjk meg vajjal, majd szrjuk meg porcukorral.
Pozsonyi kifli Hozzvalk: a tszthoz: 40 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 dkg lesztõ, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojssrgja, 1 tojs a kenshez; a tltelkhez: 25 dkg di (vagy mk), 20 dkg cukor, kevs citromhj, zsemlemorzsa.
Az lesztõt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal sszemorzsoljuk, hozzadjuk a cukrot, az lesztõt s a tojssrgjt. Annyi tejet adunk hozz, hogy jl gyrhat tszta legyen. Jl kidolgozzuk s vkonyra kinyjtjuk a tsztt, majd fnkszaggatval kiszrjuk. Kzben elksztjk a tltelket: a cukrot 1 dl vzzel felforraljuk, beletesszk a dit (vagy mkot), a reszelt citromhjat, kevs zsemlemorzst, s kemnyre fõzzk. Amikor kihûlt, a tsztkra kenjk, majd feltekerve kifliket formlunk belõlk. Stõlapra helyezzk, tojssal megkenjk, s legalbb 1 rt kelesztjk. Elõmelegtett, kzepes hõmrskletû stõben megstjk.
|