A hónap Állata a Sertés:)
Mivel ez az időszak a disznóvágások ideje igy néhány sertésreceptet osztok meg veletek.
Rakott szelet
Hozzávalók:
0,5 kg sertéscomb vagy karaj
3 db zsemle
1 tojás
kevés tej
rozmaring
petrezselyemzöld
ízlés szerint só
0,5 kg sertéscombot vagy karajt szép vékony szeletekre
vágunk, kiverjük, hártyás széleit bevagdossuk,
megsózzuk, és majoránnával meghintve állni hagyjuk. 3 db
tejbe áztatott, alaposan kinyomkodott zsemlét ,
összedolgozunk egy tojással, kevés sóval, rozmaringgal
és apróra vágott petrezselyemzölddel. Egy hőálló tálat
vagy tepsit kikenünk olajjal, majd a hússzeleteket a
zsemlés masszával megkenve úgy rakjuk egymás mellé, hogy
formája egybesült vagdaltra emlékeztessen. Kevés
fölmelegített olajjal leöntve, az edény födelével vagy
alufóliával betakarva megsütjük, tálaláskor úgy
adagoljuk, hoyg minden hússzeletre töltelék is jusson. A
zsemlés masszát gazdagíthatjuk kevés párolt gombával,
durvára reszelt almával, kockára vágott kemény tojással
vagy valamilyen zöld zöldséggel. Párolt zöldségfélével,
petrezselymes, sült burgonyával vagy burgonyapürével
körítjük, mindíg kínáljunk hozzá tetszés szerinti
salátát is.
Gyuvecs
4-5 személyre
60 dkg sertéspörkölt
20 dkg rizs
30 dkg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
30 dkg padlizsán
3 dl tejföl
3 dkg vaj
só
A rizst főzd meg. Az előkészített padlizsánt, a meghámozott
paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát karikázd fel.
Egy kivajazott tűzálló tálba teríts egy réteg rizst, tegyél
rá paradicsomot, zöldpaprikát, padlizsánt, erre néhány kanál
pörköltet, majd tejfölt és újra rizst. Folytasd ezt a rétegezést,
amíg a hozzávalók tartanak, a tetejére tejföl és paradicsom
maradjon. A maradék vajat morzsold a gyuvecs tetejére, és
előmelegített forró sütőben süsd, amíg a teteje meg nem pirul.
Hagymás pecsenye
Hozzávalók:
4 szelet, ujjnyi vastag, sovány
sertéstarja,
2 nagy fej vöröshagyma,
4 evokanál olaj,
1 evokanál mustár,
2 evokanál liszt,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
A hússzeletek mindkét oldalát mustárral bekenjük,
borssal meghintjük és félretesszük. A hagymát tisztítás
után vékony karikákra vágjuk, majd 2 evokanál forró
olajra öntjük. Gyorsan összekeverjük, ezután fedovel
letakarva üvegesre pároljuk. Az edényben lefedve hagyjuk
tálalásig. A mustáros hússzeleteket megsózzuk, majd
lisztbe mártjuk, és a megmaradt olajon hirtelen, eros
lángon mindkét oldalát 3-3 percig pirítjuk, majd a még
meleg párolt hagymával vastagon beborítjuk. Azonnal
tálaljuk. Jó, ha elore elkészítjük a salátát vagy a
köretet, mert ha a hirtelen sütött hús áll,
megkeményedig. Ha nem azonnal tálaljuk, akkor a sült
hússzeleteket a serpenyoben hagyjuk, és fél pohár vizet
ráöntve, fedo alatt 15-20 percig pároljuk. Ily módon
akár másnap is tálalhatjuk, biztosan puha marad. Nagyon
finom hozzá a különféle zöldségekbol készített vegyes
köret, amiben kivételesen sem rizs, sem burgonya nincs.
Húsos rakott burgonya
Hozzávalók:
személyenként 2 szelet karaj vagy tarja
1-1,5 kg burgonya
3-4 közepes vöröshagyma
2-4 dl tejföl
só, bors, pirospaprika, zsíradék
A kb. 1 cm vastag hússzeleteket kézzel vagy esetleg
húsklofolóval kissé megütögetjük, majd sóval, borssal és
pirospaprikával beszorjuk a szeletek mindkét oldalát. A
húst félretesszük, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és
4-5 miliméteres karikákra vágjuk. A kizsírozott tepsibe
behelyezzük a hússzeleteket, a tetejére karikázzuk a
vöröshagymát, majd befedjük burgonyakarikákkal. Kb. két
sor burgonya után (soronként sózzuk a burgonyát!),
ráöntjük a tejföl felét, majd folytatjuk a
burgonyarétegek rakását. Az utolsó sorra ráöntjük a
maradék teljfölt. Alufóliával letakarjuk és
előmelegített sütőben 200-250 fokon, kb. 1-1,5 órát
sütjük. Ha a hús és a burgonya megsült, fólia nélkül egy
kicsit pirítjuk a rakott burgonya tetejét.
Tormával töltött rántott szelet
Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, 2 evőkanál ecetes torma, 2 evőkanál juhtúró, 1 evőkanál sűrű tejföl, kevés cukor, ízlés szerint só, 1 db egész tojás, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz
Elkészítése: A hússzeleteket húskalapáccsal vékonyra kiverjük, szélüket több helyen bevagdaljuk. Az ecetes tormát, a juhtúrót, a tejfölt, kevés cukrot és a sót összekeverjük, majd mindegyik szelet húst egyenként megkenjük a krémmel. Szorosan összegöngyöljük, mint a palacsintát szokás, hústűvel meg is tűzzük, hogy ne essen szét, ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. 170 fokra felhevített olajba tesszük a négy hústekercset, és 7-8 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, és burgonyapürét vagy párolt rizst kínálunk mellé. Egyszerűen és gyorsan készíthető, ízletes étel.
Rozmaringgal pácolt disznó 2-3 személyre
40 dkg sovány sertéshús
2 fej vöröshagyma
1,5 dl olaj
liszt
rozmaring
só
A sertéshús szeleteket sózd be és klopfold ki. 1 dl olajból
készíts páclevet az elmorzsolt rozmaringgal és a megtisztított,
vékonyra felszeletelt vöröshagymával. Hűtôszekrénybe téve ebben
a lében érleld a húst 10-12 órán át, és közben legalább egyszer
forgasd át a szeleteket, hogy egyenletesen pácolódjanak. Sütés
előtt a húsról csorgasd le az olajat, a hagymadarabokat pedig
kapard le. A szeleteket forgasd lisztbe, s 1-2 milliméternyi forró
olajon mindkét oldalukat süsd pirosra.
Rozmaring helyett más fűszerekkel, esetleg kombinációikkal is érdemes
kipróbálni.
Rizses paprikás
Hozzávalók:
40 dkg sovány sertéshús,
6 db zöldpaprika,
2 db nagyobb paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma,
15 dkg rizs,
2 dl tejföl,
5 dkg füstölt szalonna,
1 evokanál piros fuszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
1 evokanál vegeta (vagy 2 húsleveskoca),
1/2 mokkáskanál törött fekete bors,
kevés só.
A megmosott rizst szurokanálba öntjük, és fél órára
vízbe áztatjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra
összevágjuk, majd a zsírját kisütjük. Megfonnyasztjuk
rajta a finomra metélt vöröshagymát, és a tuzrol lehúzva
belekeverjük a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát.
Ezután ráöntünk 2 evokanál vizet, és visszatesszük a
tuzre. Rárakjuk a megmosott, letörölgetett és kis
kockákra vágott húst, majd fehéredésig pirítjuk.
Aláöntünk 5 dl vizet, beleszórjuk a vegetát és a borsot,
ezután fedo alatt félpuhára pároljuk. Közben a
zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a
paradicsomot szintén karikákra vágjuk. Tuzálló tál
aljára terítjük a lecsöpögtetett nyers rizs felét, ezen
elosztjuk a pörkölt egyharmadát, és a zöldpaprika
felével beterítjük. Kevés tejföllel meglocsoljuk, erre
ismét pörkölt kerül. A rétegezést rizzsel folytatjuk, és
a tetejére borítjuk a megmaradt pörköltet, a tejfölt, és
a paprikakarikákat. Végül lelocsoljuk a tejföllel,
befedjük a paradicsomszeletekkel, és befedve toljuk az
elomelegített, forró sütobe. Legalább 1 órán keresztül
közepes lángon pároljuk.
|