Halkrm
Hozzvalk:
5 dkg olajoshal,
10 dkg rma,
kevs citroml
Az olajoshalat, rmat, mokkskanlnyi citromlvel
habosra keverjk .
Halpsttom
Hozzvalk: 1 doboz olajos szardnia, 1 csokor zldhagyma, l evkanl vaj vagy margarin, 2 evkanl darlt di, l evkanl paradicsom pr, kevs s.
A szardnia olajos levt lentjk, a halat villval sszetrjk. A zldhagymt aprra vgjuk s a vajon megproljuk. Levesszk a tzrl, sszekeverjk a hallal, a dival, a paradicsom prvel, s zls szerint szzuk.
Dis hal
Hozzvalk: 40 dkg fagyasztott tonhal, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg darlt di, 8-10 szem mazsola, 3 evkanl olaj, s, cukor, kevs fahj.
A hagymt aprra vgjuk, s az olajon vegesre proljuk. Hozzadjuk a halat s a dit, majd kevs vzzel felntjk. Amikor a hal flig megpuhult, hozzadjuk a mazsolt is. Sval, cukorral, kevs fahjjal zestjk. Rizzsel tlaljuk.
Gombs tonhal
Hozzvalk:
4 szelet fagyasztott tonhal
(kb. 45-50 dkg),
4 evokanl olaj,
20 dkg gomba,
2 piros paradicsompaprika,
1 nagy paradicsom,
1/2 citrom leve s reszelt hja,
1 csokor petrezselyemzld,
1 fej vrshagyma,
1 dl tejfl,
1 evokanl liszt,
1 kshegynyi trtt bors
zls szerint s.
A fagyasztott halat felengeds utn ngy szeletre
vgjuk, s megszzuk, megborsozzuk, majd mindkt feln
lisztbe mrtjuk. Serpenyoben, 2 evokanl olajon, eros
lngon, hirtelen tstjk, s a citromlvel meglocsolva,
fedo alatt nhny percig proljuk. Kzben a gombt
megtiszttjuk, s felszeleteljk. A paradicsompaprikt
kicsumzzuk, s kis darabokra vgjuk, a hagymt pedig
finomra metlve, a forr olajon vegesre fonnyasztjuk.
Megszzuk, megborsozzuk, majd beletesszk a gombt, s a
petrezselyemzld aprra vgott felt. Fedo alatt, sajt
levben, idonknt megkeverve, puhra proljuk, ezutn
zsrjra stjk. Beletesszk a paprikt meg a citrom
reszelt hjt. Ismt befedjk, s addig proljuk, amg a
paprika kiss sszeesik, de mg nem nagyon puha.
Rntjk a tejflt, s hozzadjuk a vkony szeletekre
vgott paradicsomot, meg a petrezselyemzld msik felt.
ppen csak egyet forralunk a ragun, mris a halszeletek
kr ntjk.
Korhely halszl
Hozzvalk: 1 db kb. 1,5 kg-os ponty, 1 fej hagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, fl citrom, 1 dl tejfl, s, rlt trkony, pirospaprika, fehr bors, babrlevl, 1 halszl kocka, 1 dl szraz fehr bor.
Elksztse: A karikkra vgott hagymt, zldpaprikt, paradicsomot 10 szem borssal, a babrlevllel s a hal farkrszvel 1 liter vzben 20 percig fzzk. A megtiszttott halat legalbb 6 szeletre vgjuk s beszzuk. A zldsgeket s a farkrszt szitn ttrjk. A halszeleteket, a fejet s a belssgeket lbosba rakjuk, az tpasszrozott levet rntjk. Felengedjk annyi vzzel, hogy a halat ppen ellepje. Hozzadjuk a bort, a halszl kockt. Beletesszk a meghmozott s karikra szelt citromot. Fszerezzk 1 evkanl (des vagy ers) pirospaprikval, kevs sval, 1-1 kshegynyi fehr borssal s trkonnyal. Takarkon 20-25 percig fzzk. Belekeverjk a tejflt. Megzleljk, hogy kell-e mg fszerezni. Tlals eltt egyet forraljuk. Tlals: Aki szereti, szlesmetltet adhat mell. Friss fehrkenyrrel s szraz fehrborral kitn eledel.
Halszl
Hozzvalk:
1 kzepes ponty (1,5 kg krli),
2 nagy fej vrshagyma,
2 zldpaprika,
2 paradicsom,
1 evokanl piros fuszerpaprika,
1 csapott evokanl s,
1 gerezd fokhagyma,
1 csves cspos paprika vagy cseresznyepaprika a dsztshez.
A halat megtiszttjuk, kifilzzk. A fejbol, az
uszonyokbl s a filzs utn kikerlo csontokbl,
valamint az apr haldarabkkbl ksztjk a halszl
alaplevt, a halfilt pedig beletesszk a levesbe. (Aki
nem tud halat tiszttani s filzni, vagyis
szlktlantani, az vsroljon kln halszlnak val
halaprlkot, s kln ngy szelet halat.) J nagy fazk
aljra karikzzuk a megtiszttott vrshagymt s a
fokhagymagerezdet, majd rtesszk a darabokra vgott
halaprlkot s a csontokat. 1 csapott evokanl st s a
pirospaprikt rszrjuk, ezutn az egyik zldpaprikt
belekarikzzuk. Rntnk bo ktliternyi vizet, s
felforraljuk. Eros lngon fozzk legalbb msfl rn
keresztl. 15 perccel azelott, mielott a fozsi ido
letelne, beletesszk a felvgott paradicsomokat. Kzben
a halszeletek mindkt oldalt megszzuk. Ha az alapl
elkszlt, finom szuron keresztl tengedjk, s a
szuroben lvo csontot-halhst - amennyire csak
lehetsges - tpasszrozzuk. Az gy nyert suru hallevet
megfelelo negysg fazkba ntjk. Felforraljuk, s a
mr forrsban lvo levesbe vatosan beleengedjk a
halszeleteket. Kevers nlkl, s nagyon kis lngon 10
percig fozzk, vgl a megmaradt zldpaprikt vkony
karikkra vgva, az utols pillanatban beletesszk.
Lengyel hal
Hozzvalk: 4-6 szelet hal, l fej hagyma, l szl fehrrpa, kis darab zeller, karikra vgva, szegfszeg, egsz fahj, citromhj, l0 szem mandula, kis mark nagy szem mazsola, l kanl ecet, s, bors, cukor.
A zldsget, fszereket (az ecet kivtelvel) lbasba tesszk, s fl rn t fzzk. Beleadjuk a halat, s az ecetet s mg 20-30 percig proljuk.
Papriks hal
Hozzvalk: 4-6 szelet hal, 3 fej vrshagyma, l szl karikra vgott srga- s fehrrpa, pirospaprika, s, bors, l gerezd foghagyma, l kanl paradicsompr.
A hagymt, a zldsget s a halat lbasban fni tesszk, annyi vzzel, hogy ppen ellepje. Amikor felforr a vz, beleadjuk a fszereket. Lass tzn puhra fzzk. Tzll tlba rakjuk, levt rszrjk.
Papriks tonhal tepsiben
Hozzvalk:
65-70 dkg fagyasztott tonhal,
1 citrom,
2 evokanl finomliszt,
1 evokanl piros fuszerpaprika,
zls szerint s,
a tlalshoz 2 evokanl olajbogy.
5 dkg nagyon vkony szeletekre vgott baconszalonna,
a tepsihez 2 evokanl olaj s 2
evokanl zsemlemorzsa,
A fagyasztott halat felolvasztjuk. Kzben a citromot
megmossuk, majd flbevgjuk. Az egyik felet vkony
karikkra szeleteljk, a msik felnek hjt
lereszeljk, illetve a levt kicsavarjuk. A lisztet
sszekeverjk a pirospaprikval. A baconszalonnt kis
darabokra vgjuk. A felengedett halat fltenyrnyi
darabokra sztszedjk, vagy felszeleteljk. Egy kis
tepsit az olajjal kikennk, s a morzsval beszrjuk. A
halszeleteket citromlvel meglocsoljuk, s 10 percig
hagyjuk llni, majd jl megszzuk. Ezutn nedvesen
beleforgatjuk a papriks lisztbe, s szorosan egyms
mellett elhelyezzk a tepsiben. Betakarjuk a
szalonnaszeletekkel, s elomelegtett forr stobe
toljuk. A lngot kzepesre mrskeljk, s kb. 20 percig
stjk. Vigyzat, a hal nagyon gyorsan megsl, ezrt ne
hagyjuk magra! Tlalskor minden halszeletre egy
citromkarikt s nhny szem olajbogyt tesznk (ez
utbbi el is hagyhat). Krete tetszs szerint
burgonyapr, prolt petrezselymes rizs vagy slt
burgonya, de a legfinomabb hozz a slt burgonyapr.
Tonhal zldsggyon
Hozzvalk:
600 g tonhalfil,
1 padlizsn,
3 kicsi tk,
4 paradicsom,
1 paprika,
1 vrshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 bazsalikomlevl,
2 csipet kmny,
3 evokanl olvaolaj,
s, bors.
A paradicsomokat kis idore forrsban lvo vzbe dobjuk,
meghmozzuk, kis kockkra vgjuk. A padlizsnt, a tkt
meghmozzuk s kettvgjuk. A kicsumzott paprikt
flszeleteljk. A megtiszttott vrshagymt
felaprtjuk, a fokhagymt sszeprseljk. 1 evokanl
olajon a padlizsnt aranybarnra pirtjuk, kiszedjk,
lecspgtetjk. Egy paprtrlkzovel kitrljk a
serpenyot. Egy jabb kanl olajon a tkt is
megpirtjuk. gy folytatjuk a hagymval, majd a
paprikval. Vgl az sszes zldsget visszatesszk a
serpenyobe. Hozzadjuk a paradicsomot, a fokhagymt s a
bazsalikomot. Szzuk, borsozzuk, kmnnyel fuszerezzk,
s 20 percig lass tuzn fozzk. Lebltjk s
lecspgtetjk a halfilket. Kockkra vgjuk.
Rfektetjk a zldsggyra, egy kis szsszal
megntzzk. Szzuk, borsozzuk, fedo nlkl 10-15 percig
proljuk. Azonnal tlaljuk.
1 doboz paradicsomos halkonzerv
2 dl ftt (prolt) rizs
2 db egsz tojs
2-3 evkanl zsemlemorzsa
2-3 evkanl liszt
fl citrom leve
1 mokkskanl reszelt citromhj
2 gerezd fokhagyma
1 mokkskanl trtt fekete bors
kevs s
A halkonzervet kibontjuk s a levt leszrjk. Mly tlba ntjk a prolt rizst, rszrjuk a darabokra vgott halat, a fszereket s a zzott fokhagymt. Rntjk a hal levt s a feltrt, nyers (felveretlen) tojst. Megszzuk, beleszrjuk a zsemlemorzst, s az egszet alaposan sszedolgozzuk. Nedves kzzel kis pogcskat formzunk a rizses-halas masszbl, vgl kevs lisztbe mrtva a 170 fokos olajban szp pirosra megstjk (7-8 perc). Saltval vagy mrtssal tlaljuk. Hidegen is, melegen is nagyon j.
Egyszeren s gyorsan kszthet, nem drga, m finom tel.
25 dkg shrimp (apr rk, konzerv vagy mirelit)
1 db egsz tojs
8-10 dkg finomliszt
1 citrom leve
1 mokkskanlnyi reszelt citromhj
1 mokkskanl trtt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
2 evkanl konyak
A rkokat a konzervdobozbl kivve jl lecspgtetjk s kicsit hagyjuk szikkadni. A levt sszekeverjk a habosra felvert tojssal, majd hozzntjk a citromlevet s a konyakot is. Sval, borssal, citromhjjal, valamint zzott fokhagymval zestjk, s annyi lisztet kevernk hozz, hogy a szoksos sima, tejfl srsg tsztt kapjuk. A rkokat elszr lisztben megforgatjuk, majd a tsztba mrtjuk, s a 180 fokos olajban gyorsan (4-5 perc) megstjk. Leszrve hagyjuk kihlni. Saltval blelt tlra rakjuk, s kevs konyakkal vagy ketchup-pal zestett tartrmrtsba mrtogatva fogyasztjuk. (Ha netn mlyhttt, nyers apr rkhoz jutnnk, akkor amgy fagyosan mrtsuk lisztbe, majd a tsztba, s azonnal sssk meg, hogy ne legyen ideje felengedni, mert rtkes leve a felengeds sorn krba veszne.)Egyszeren s gyorsan kszthet nyencfalat, br igen drga.
2 nagy, pcolt, hagyms hal (kb. 50 dkg-nyi)
2 evkanl ecetes hagyma
msfl deci sr
1 db egsz tojs
10-12 dkg finomliszt
1 nagy csokor petrezselyemzld
kshegynyi rlt gymbr
mokkskanlnyi rlt fehr bors
csipetnyi s
kevs cukor
A halat hosszban, a gerince mentn flbevgjuk, a gerinccsontot kiszedjk belle, s a hal hst vkony cskokra metljk. A tojssrgjt, a srt, a lisztet, a st, a cukrot, a gymbrt s a borsot sszekeverjk. Sr palacsintatsztnak kell lennie. (Ha nem elg sr, kevs liszttel srthetjk.) Ezutn belekeverjk a tojsfehrjbl vert kemny habot. A halcskokat elszr lisztben, majd a tsztban megforgatjuk s aprnknt belerakjuk a 170 fokra felhevtett olajba. Szp piros-ropogsra megstjk (7-8 perc) s lecspgtetve tesszk az asztalra. Hidegen is, melegen is nagyon j eltel.
Kiss munkaignyes, de gyorsan kszthet, klnleges tel.
2 doboz apr fstlthal-konzerv (pl. sprotni vagy Bckling)
1 db egsz tojs
liszt s zsemlemorzsa a bundzshoz
a citrommrtshoz:
1 evkanl liszt
msfl dl tej
2 dl kefir
fl citrom leve
1 mokkskanl reszelt citromhj
2 gerezd fokhagyma
1 mokkskanl trtt fekete bors
zls szerint kevs cukor s s
Az apr halakat a felnyitott konzervdobozbl lecspgtetve gy szedjk ki, hogy lehetleg ne srljenek, ne trjenek ssze. Egyenknt belemrtogatjuk a lisztbe, a felvert tojsba s a zsemlemorzsba, majd a 180 fokos olajban szp pirosra megstjk (3-4 perc). Kzben a mrtshoz a leszrt szardniaolajbl kt evkanlnyit egy serpenybe ntnk, rszrjuk a lisztet s lland kevers kzben habzsig hevtjk, ezutn rntjk a megmelegtett tejet, s folytonosan kevergetve srre fzzk. Hozzntjk a kefirt, a citromlevet, a citromhjat, a zzott fokhagymt, majd a sval s a trtt borssal fszerezzk. Jl sszekeverjk s kiforraljuk. A lecspgtetett halacskkat a mrtssal s prolt rizzsel vagy slt burgonyval knljuk.
Gyakorlott hziasszonyoknak egyszeren kszthet klnlegessg.
1 kis veg piros lazactrmelk
12 db elre megsttt, ss palacsinta
1 db egsz tojs
teskanlnyi citroml
1 evkanl tejfl
teskanlnyi bzadara
a bundzshoz liszt, tojs, zsemlemorzsa
A lazacot lecspgtetjk (az olajat ksbb belekeverjk egy hideg mrtsba vagy szendvicskrmbe). A tojst felverjk, sszekeverjk a citromlvel, a tejfllel s a bzadarval, majd hozzadjuk a leszrt lazactrmelket. A krmmel egyenknt megkenjk a palacsintk egsz fellett. A tsztt elszr flbe-, majd pedig negyedekbe hajtjuk, s lisztben, felvert tojsban, valamint zsemlemorzsban megmrtjuk. 180 fokos olajban (3-4 perc alatt) szp pirosbarnra stjk. Forrn, jghideg, kapros tejfllel eltel gyannt, vagy dupla mennyisgben ksztve, ftelnek tlaljuk. Sr- vagy borkorcsolynak is nagyon j, akkor pedig hidegen tesszk az asztalra.
Egyszeren s gyorsan kszthet, nagyon finom tel.
fl tubus szardellapaszta
2 db egsz tojs
2 evkanl bzadara
1 dl tejfl
1 fiola kapribogy
1 teskanl mustr
1 nagy, savanyks alma
5 dkg reszelt sajt
mokkskanlnyi cukor
liszt a bundzshoz
A tojsok srgit kikeverjk a tejfllel, majd hozzadjuk a bzadart, a szardellapasztt, a flbevgott kapribogyt (levvel egytt), a reszelt sajtot s a megmosott, kicsumzott, reszelt hjas almt. Annyi liszttel hintjk meg, hogy formzhat, de azrt ne nagyon lgy massza legyen, vgl beledolgozzuk a tojsfehrjkbl vert kemny habot. Nedves kzzel kroketteket formzunk belle, s a 180 fokra felhevtett olajba aprnknt beletve, szp pirosra megstjk (5-7 perc). Lecspgtetve tesszk ital mell.
Egyszeren s gyorsan kszthet, olcs vendgvr tel.
a tszthoz 2,5 dl vz
7 dkg vaj
20 dkg finomliszt
5 db egsz tojs
1 mokkskanl s
a tltelkhez kis doboz kavir
fl citrom leve
1 kis fej vrshagyma
5 dkg vaj
20 dkg tehntr
1-2 evkanl sr tejfl
s s trtt fehr bors zls szerint
tojs, liszt s zsemlemorzsa a bundzshoz
A vizet felforraljuk, s beletesszk a vajat, meg a st. Ha felforrt, aprnknt beleszrjuk a lisztet. lland kevers kzben olyan srre fzzk, hogy elvljon az edny faltl. Kihtjk, s az egsz tojsokat egyenknt belekeverjk. Stlemezre vagy tepsibe teskanllal kis halmokat tesznk egyms mell, nem tl szorosan, s nagyon forr stben, kzepes lngon, kb. 15 percig stjk. Az els 10 percben ne nyissuk ki a st ajtajt! A srgsbarnra megslt fnkokat levesszk a stlemezrl. Mg hlnek, elksztjk a tltelket: a vajat habosra keverjk az ttrt tehntrval, a tejfllel, a sval, a lereszelt hagymval s a citromlvel. Ezutn vatosan beleforgatjuk a kavirt, majd a flbevgott fnkok regt megtltjk a kaviros krmmel. A fnkokat kiss sszenyomjuk, majd lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatjuk, kis adagokban beletesszk 180 fokos olajba s kistjk (1-2 perc). Az olajat lecspgtetjk; hidegen is, melegen is nagyon finom.
Kiss bonyolult s munkaignyes, nem olcs, de nagyon klnleges tel.
fl literes veg kszen vsrolt cklasalta
1 evkanl frissen reszelt torma
1 gerezd fokhagyma
3 evkanl durvra vgott dibl
1 mokkskanl s
csipet porcukor
1 db egsz tojs
15-20 dkg finomliszt
2 dl sr
A cklt leszrjk s egszen aprra sszevgjuk vagy megreszeljk. (Aprtgp vagy turmixgp hasznlata nem j, mert az ppet kszt belle.) A tojst habosra verjk a srrel, beleszrjuk a tormt, a st, a cukrot s a zzott fokhagymt, majd annyi lisztet adunk hozz, hogy ne legyen belle nagyon sr galuskatszta. Ezutn beledolgozzuk a dit s a reszelt cklt. 10 percig hagyjuk pihenni, vgl teskanl segtsgvel beleszaggatjuk a forr olajba. 2-3 perc alatt szp barnspirosra megstjk, majd paprtrlkzre tve leitatjuk rla a felesleges olajat. Mris knlhatjuk. Melegen sr mell val, vagy hidegen, tartrmrtssal fogyasztjuk. Finom borkorcsolya, s a vendgvr asztalon feltnst fog kelteni.
Egyszeren kszthet, de nagyon finom, pikns tel.
Zldsges halleves
Hozzvalk: 20 dkg fagyasztott tonhal, 3 szl srgarpa, 1 szl fehrrpa, l nagy fej hagyma, 5 evkanl vaj, 2 kanl liszt 3 tojs, 1 mark mazsola, 3 evkanl rlt di, s, cukor, bors, ke |