Anyukám Mézes krémese
Hozzávalók a tésztához:
60dkg liszt,1 egész tojás,3 e.k.méz,22dkg porcukor,1 kiskanál kakaópor,4dkg zsir vagy vaj,5e.k tej,1/2 csomag sutőpor
A krémhez:
5 dl tej,5 pupozott evőkanál liszt,20 dkg vaj,20dkg porcukor,2 tojás fehérje habbá verve,1 csomag bourbon vaniliás cukor
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével felmelegitjük.Ha kihült belegyúrjuk a lisztet.Ebböl 4 lapot sütünk.
A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel majd felfőzzük.Még forrón belekeverjük a tojásfehérje habját.Félretesszük kihülni.A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihült krémmel simára keverjük.
Az első lapot a krémmel a másodikat lekvárral a harmadikat pedig szintén krémmel töltjük meg.A tetejére cukormázat készitünk de bevonhatjuk csokoládéval is.Csak másnap szeleteljük.
Margit féle túrós lepény
Nos Margit a nagynéném.Ő adta ezt a receptet és nagyon finom.
Tésztához:
25dkg liszt,2db tojás,1/2 csomag sütőpor.1/2 csomag szalakálé,15dkg porcukor,5 dkg vaj,1 vaniliás cukor,1 citrom reszelt héjja
Ezeket összegyúrom és lisztezett tepsiben 2 lapot sütök belöle.
A töltelékhez 25 dkg vajat 20 dkg porcukorral kikeverek.Belekeverek 60 dkg áttört túrót.Citromlével vaniliás cukorral és esetleg mazsolával izesitem.Tetejét porcukorral megszórom.
Másnapra puhul meg és akkor szeletelem.
Zsuzsa Hókiflije(ő a másik nagynéném)
Hozzávalók:
1 kis pohár tejföl,2dkg élesztő,1 tejfeles pohár zsir,4 tejfeles pohár liszt,só,kávéskanál cukor.
Tölteléknek:
20dkg darált dió,3 evőkanál nagyon folyós lekvár
20dkg porcukor a meghempergetéshez
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.Egy kicsit pihentetjük majd vékonyra kinyújtjuk háromszögekre vagy kockákra vágjuk.Tölteléket halmozunk a tésztára majd felcsavarjuk mint a kiflit.Tepsibe rakjuk és közepes lángon sütjük kb 10-15 percig majd még melegen porcukorba hempergetjük.
Anyukám
Nógrádija
Hozzávalók a barna laphoz:
26 dkg liszt,10 dkg porcukor,6dkg zsir,2dkg kakaópor,1tojás,1sütőpor,tej
Piskótához:
4 tojás,4evőkanál cukor,4evőkanál liszt
A krémhez:
5dl tej,3 evőkanál liszt,20dkg vaj,20dkg porcukor,2 csomag vaniliás cukor
A barna lap hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel hogy közepesen kemyény tésztát kapjunk.2lapot nyújtunk belöle és külön kisütjük tepsi hátán.
Szokásos módon a 4 tojásból piskótát sütünk ugyanabban a tepsiben hogy a lapok mérete megegyezzen.
A krémhez a tejet a liszttel csomómentes krémmé főzzük és hagyjuk kihülni.Közben a vajat habosra keverjük a por és a vaniliás cukorral.Ha kihült a krém akkor összekeverjük a vajas cukorral.
Alulra egy barna lap majd a krém középre a piskóta majd arra is a krém végül a barna lap a tetejére kerül.A tetejét bevonhatjuk csokoládéval de ha csak megszórjuk porcukorral akkor is mutatós.Csak másnap szeleteljük. |