Ez egy rgi s nagyon rdekes knyv.Nekem megvan a nyomtatott vltozat is s szerintem tnyleg kincset r!
(nagyszer)
12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 kshegynyi sval, 1 kvskanlnyi
ecettel s szksges mennyisg vzzel rtestsztv eldolgozunk. A
tsztt bevagdosva, 10 percig flretesszk, azutn kinyjtva 10 deka
hideg vajat csomagolunk bele. Ismtelt nyjts s hajtogats utn kb. 10
percre hideg helyre tesszk. Pihentets utn mg ktszer nyjtjuk s
hajtjuk, kzben mindig 10 percre hideg helyre tve. Legvgl kzepes
nagysg stbdoglapon kinyjtjuk gy, hogy azt teljesen befedje s
ksheggyel megszurklva, forr stben szp srgra stjk. Tltelk: 1
csomag Vncza-vanilinkrmport, 2 deka lisztet s 15 deka cukrot 1/2
liter hideg tejbe csommentesen elkevernk, azutn lland kevers
mellett srre fzzk. Idkzben 2 tojs fehrjbl 1 kanl porcukor
hozzadsval kemny habot vernk, melyet a tzrl levett forr krmhez
azonnal knnyedn hozzkevernk. A krmet mg melegen az egyik vajas
lapra egyenletesen felkenjk, s letakaratlanul hlni hagyjuk. Mikor
langyosra kihlt, a msik lapot rbortjuk, gyengden rnyomjuk
tenyernkkel s les, lapos pengj kssel ngyzetes darabokra vgjuk.
Vanilin-szrcukorral bsgesen beszrjuk.
Kakas linzerszeletek
(klnlegesen j)
1/2 kg lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral, azutn
elmorzsolunk 30 deka zsrral, majd sszegyrjuk 20 deka cukorral, 8 deka
kakaval, 2 egsz tojssal, 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral. A tszta
nagyobbik felt tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s barack-vagy
mlnazzel vastagon megkenve a flretett tsztbl kisujjnyi vastag
rcsot rakunk r. Forr stben stjk s sts utn
Vncza-vanilincukorral kevert porcukorral bven hintve szeleteljk.
Leveles trstekercs
(igen j)
30 deka lisztet 1 csomag Vncza-stporral, 1 egsz tojssal, kevs
sval s annyi tejjel sszegyrunk, hogy kzepeslgy rtestsztt
nyerjnk. Ezutn kln ksztnk 20 deka vajbl 3 deka liszttel deszkn,
kssel jl eldolgozott tsztt, melyet a kinyjtott fenti tsztba
csomagolva egytt nyjtunk s dolgozunk tovbb ngy-tszrs ismtelt
nyjts s hajtogats mellett. Legvgl fl centi vastagra nyjtjuk ki
s ngyzetes darabokra vgva, kis kanllal mazsols trtltelkkel
(lsd: Hzi trstekercs), melyhez 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot is
kevernk, kis halmokat rakunk. A tlttt darabkkat tekerccs sodorjuk
s vajazott tepsiben aranysrgra stjk forr stben.
(nagyon j dessg)
30 deka lisztet 1 Vncza-stporral, 3 deka cukorral, 1 tojs srgjval
s 12 deka zsrral jl eldolgozunk. Nagyobb rszt tepsiben egyenletesen
sztnyomkodjuk, barackzzel megkenjk s a kvetkez ditltelkkel
bortjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral, 15 deka
darlt dival, 1 kanlka rummal, 2 tojs srgjval s 3 tojs kemnyre
vert habjval elkevernk. A ditltelket a tszta msik felvel
betakarjuk, villval megszurkljuk s tojsos bekens utn forr stben
szp pirosra stjk. Kihls utn ngyzetes darabokra vgjuk.
Kassai szelet
(igen j)
35 deka lisztet jl sszegyrunk 1 csomag Vncza-stporral, 20 deka
zsrral, 10 deka cukorral, 1 citrom reszelt hjval, csipetnyi trtt
fahjjal, 1 egsz tojssal s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral. A
tsztt zsrozott tepsibe kisujjnyi vastagon tesszk s 5-6 deka
mazsolval megszrjuk, melyeket ujjal a tsztba nyomkodunk. Ezutn
villval megszurklva, a stemnyt forr stben felemelkedsig, illetve
gyenge srgulsig stjk. A nem teljesen kislt tszta tetejre mg
langyos mzzel val bekens utn a kvetkez habot kenjk egyenletesen:
15 deka rlt mogyort (igen j a gyengn prklt) 15 deka cukorral, 1
szelet reszelt csokoldval s 3 tojs fehrjvel (esetleg 2 egsz
tojssal) 1/2 rig ersen habosra kevernk. A tepsit ezutn ismt a
stbe helyezve, mg a teljes tstsig tovbb stjk. Ngyzet alak
szeletekre vgva szolgljuk fel.
(igen j gyorstszta)
1/2 kg lisztet 2 evkanl fagyos zsrral, 1 csomag Vncza-stporral, 25
deka cukorral, 2 egsz tojssal, 1 citrom reszelt hjval, 1/2 csomag
Vncza-vanilincukorral s annyi tejjel, hogy dolgozhat legyen, jl
sszegyrunk. A tszta egyik felt tepsibe tve, barackzzel vastagon
megkenjk, s rlt mogyorval beszrjuk. Msik felt rhelyezzk,
tojssal kenjk meg s hasonlkppen, mint a lekvrt, mogyorval hintjk
be. Kzepes tznl vilgosra stjk.
Vanlis darakrm
(klnlegesen j)
1/2 liter vz s 1/2 liter tej keverkhez hidegen hozzkevernk 1
csomag Vncza-vanilinkrmport, 5 deka bzadart s 25 deka cukrot. A
krmet lland kevers mellett srre fzzk, s nagyobb formba ntve,
melyet elzleg porcukorral beszrtunk, hlni hagyjuk. Kihls utn
kibortjuk s beftt gymlccsel tlaljuk. Gyermekeknek igen kedves
tejes tel.
Kakas-tortaszeletkk
(kiads, igen j)
3 deka vajat (vagy 6 deka zsrt) 1 egsz tojssal, 25 deka cukorral s
1/2 citrom reszelt hjval fl rig kevernk, azutn 25 deka lisztet, 4
deka kakat s 1/4 liter tejet adunk hozz. A jl eldolgozott tszthoz
legvgl kevs liszttel kevert 1 csomag Vncza-stport gyrunk s
vajazott, kiszrt tepsibe tve, kzepes tznl stjk. Sts utn
ktfel vgva, gymlcszzel tltjk, szeleteljk s vanilincukorral
bven szrjuk be.
(olcs hzitorta)
18 deka, elz este beztatott szraz babot puhra fznk, s szitn
ttrnk. 3 tojs srgjt 15 deka cukorral s 1/2 csomag
Vncza-vanilincukorral habosra kevernk, majd 1/2 citrom reszelt hjt
s levt, 5 deka prklt, rlt mogyort, 1/2 csomag Vncza-stport s
az ttrt babot adjuk hozz. A 3 tojs kemnyre vert habjt legvgl
knnyedn a tszthoz keverjk, s tortaformban azonnal stjk. A
tortt tejsznhabbal vonjuk be, s cukrozott mogyorval dsztjk.
(nagyon j)
25 deka melegtett mzet, 1 egsz tojst, 1 citrom reszelt hjt, 2
kshegynyi fahjport, 4-5 finomra trt szegfszeget sszegyrunk 30 deka
liszttel kevert 1 csomag Vncza-stporral. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, s
rszben ngyzetes alakra vgjuk, rszben klnfle vgkkal kiszrjuk.
Vajazott tepsibe tesszk s cukros vzzel megkenve, hmozott mandulval
dsztjk. Kzepes tznl stjk.
Finom gymlcskenyr
(igen j zsrstemny)
6 tojs srgjt elkevernk habosra 15 deka cukorral s 1/2 csomag
Vncza-vanilincukorral, azutn 3 evkanl vilgos zsemlyemorzst s 1
csomag Vncza-stport is adunk hozz, majd legvgl a hat tojsfehrje
kemnyre vert habjt. Felt nagyobb pspkkenyr-formba tesszk, s
kzepre sszesen 35-40 deka gymlcss keverket tesznk vagdalt
fgbl, cukrozott narancsbl, vagdalt birsalmasajtbl, cukrozott
vagdalt gymlcsbl, mazsolbl, kevs barackzzel sszevegytve. A
tszta msik felt rntve, kzepes tznl szp srgra megstjk.
Egy-ktnapi lls utn igen j, vkonyra szeletelve.
(nagyon j kvhoz)
1/2 kg lisztet 1 csomag Vncza-stporral elkevernk, azutn 2 egsz
tojst, 3 deka cukrot s kevs st adva hozz, langyos tejjel
rtestszta kemnysgv gyrjuk. 25 deka vajat 1-2 deka liszttel jl
eldolgozunk s helyezzk a fenti tszta kzepre, melyet azutn
sszehajtva ismt nyjtunk s hajtunk legalbb 5-6-szor, mint a
vajastsztt. 10 perces pihentets utn a tsztt vgleg kinyjtjuk 1/2
cm vastagra s hromszg alakra vgva, a kvetkez tltelkkel kenjk
meg: 2 tojs fehrjbl vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darlt
dit s 1 citrom reszelt hjt kevernk. A kifliket sts utn mg
melegen vanilincukorral szrjuk meg.
rsekszeletek
(kitn uzsonnastemny)
2 egsz tojst 1/2 kg liszttel, 1 deka cukorral, 1 csomag
Vncza-stporral, 1 deci tejfellel, 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral,
12 deka vajjal jl sszegyrunk, s hideg helyen pihentetjk. Nagyobb
tepsibe tve hrom rteg tsztt tesznk, egyik rtegre szeletelt s
fahjjal megszrt almt, a msik rtegre pedig valamilyen gymlcszt
kennk. Kihls utn szeleteljk s Vncza-vanilincukorral, kevert
porcukorral beszrjuk.
(olcs kitn stemny)
50 deka lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral, azutn deszkn
jl sszegyrjuk 20 deka cukorral, 2 egsz tojssal, 2 evkanl zsrral,
2-3 szelet reszelt csokoldval s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral.
Szksg szerinti mennyisg tejet adhatunk mg hozz, hogy lgyan
dolgozhat legyen. A tszta felt tepsibe tve, kznl lv bontott
lekvrral kenjk meg s a tszta msik felvel betakarjuk. Tojssal
kenjk s darlt dival vagy mogyorval megszrjuk. Sts utn
vanilin-szrcukorral hintjk s ngyzetes szeletekre vgva szolgljuk
fel.
(igen kiads)
30 deka liszttel elkevert 1/2 csomag Vncza-stport 20 deka vajjal vagy
15 deka zsrral kssel jl sszedolgozzuk, azutn 5 tojs srgjval
gyrjuk. A tsztbl kis, di nagysg gmbket formlunk, melyeket
vkonyra nyjtva, a kvetkez tltelkkel kzepn egy ujjnyi szlesen
vastagon megkennk. Tltelk: 5 tojs habjt, 20 deka prklt rlt
mogyort, 10 deka rlt dit, 25 deka cukrot, 1 citrom levt, 1/2 csomag
Vncza-vanilincukrot s egy egsz tojst sszekevernk. A tltelkkel
megkent tsztkat knnyen sszehajtjuk, s tojssal megkenve stjk.
Sts utn vanilincukorral bven beszrva szolgljuk fel.
(gyors, olcs)
1/2 kg lisztet 1/4 kg zsrral, 1 egsz tojssal, 20 deka porcukorral, 1
Vncza-stporral, 1 pohrka rummal, 1 deka trtt fahjjal, 1/2 csomag
Vncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sval s annyi tejfellel, amennyit
felvesz, sszegyrunk s zsrozott tepsiben lekvrral megkenve a
tsztbl kszlt rccsal dsztve stjk. Vanilincukorral szrjuk be.
(j, igen zletes)
45 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsrral sszedolgozunk. Hozzadunk
mg 10 deka cukrot, 1 tojst, 1 csomag Vncza-stport, kevs st, 2
kanl tejfelt, 1 kanl rumot s annyi tejet, hogy jl nyjthat legyen.
A tsztt 3 egyenl rszre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyjtva, az albbi
tltelkkel tltjk meg. A megkent lapokat sszecsavarjuk, s tetejket
tojssal megkenve, lass tznl stjk. Tltelk: 1/2 rlt dit, 5 deka
mazsolt, 1 csomag Vncza-vanilincukrot, 1 kvskanl trt fahjat s 1
mark zsemlyemorzst sr sziruppal ppen mg kenhet tltelkk fznk.
Mkoskrt
(finom z)
A diskrtnl lert tsztt a kvetkez tltelkkel tltjk meg: 35 deka
rlt mkot, 1/2 kvskanl trt fahjat, 1 citrom reszelt hjt, 5 deka
mazsolt s 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot vastag sziruppal srre
fznk.
Porhanys perecek
(gyors, nagyon j)
1/2 kg lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral s eldolgozzuk 25
deka zsrral, 2 egsz tojssal, 3 kemnyre ftt tojs elmorzsolt
srgjval, 1 csomag Vncza-vanilincukorral, 15 deka cukorral s egy
citrom levvel. A tsztt deszkn jl meggyrjuk s ujjnyi plcikkat
sodrunk, melyekbl duplafons pereceket formlva, zsrozott, lisztezett
tepsiben szp srgra stnk. Mg melegen vanilin-szrcukorral bven
hintjk.
(nagyszer)
10 deka porcukrot 1 egsz tojssal simra kevernk, azutn deszkn 25
deka liszttel, 1 csomag Vncza-stporral, 10 deka vajjal s 1 csomag
Vncza-vanilincukorral jl eldolgozunk. Flujjnyi vastagra nyjtjuk, kis
borospohrral kiszrjuk s zsrozott tepsibe tve szp srgra stjk.
Csszrfnk
(ischl-i fnk, kitn)
25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Vncza-stport s 25 deka
cukrot jl eldolgozunk, azutn 15 deka hjazott rlt mandult, 1 csomag
Vncza-vanilincukrot s 2 kanl rumot gyrunk hozz. Vkonyra nyjtjuk,
s kis pohrral kiszaktjuk. Sts utn a kihlt korongocskkbl
kettt-kettt baracklekvrral sszeragasztunk s gzn olvasztott
fzcsokoldval lentve vonjuk be.
Dikkenyr
(sokig elll, igen j)
3 egsz tojst 20 deka cukorral elkevernk, majd hozzadunk 5 evkanl
olvasztott mzet, kevs trtt fahajat, szegfszeget, 10 deka hosszra
vgott dit, 1/2 csomag Vncza-stport s 25 deka lisztet. Zsrozott,
lisztezett tepsibe ktujjnyi vastagon tve, lass tznl stjk. Hidegen
szeleteljk.
(knny, igen finom)
20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Vncza-stporral, 20
deka trval s kevs sval jl sszedolgozunk. Ksht vastagsgra
nyjtjuk s hromszg alak darabokra vgjuk. Az egyes darabokat
lekvrral kenjk meg s sszecsavarjuk. A ksz kifliket mg meleg
llapotban vanilincukorral hintjk be.
Dis zsrszeletek
(nagyon j)
25 deka lisztet 1/2 csomag Vncza-stporral, 10 deka vajjal, 5 deka
cukorral s 1 evkanl tejfellel sszegyrunk. A tsztt kt rszre
osztjuk. Egyik rszt tepsibe rakva ftt dis tltelkkel kenjk be
vastagon, azutn a tszta msik felvel betakarva, stbe tve stjk.
Sts utn a tsztt kocka alakra szeleteljk s vanilin-szrcukorral
bven hintve szolgljuk fel.
nnepi almspite
(igen finom)
35 deka lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral. A liszt 1/2
rszt 25 deka vajjal jl eldolgozzuk, s hvs helyre flretesszk. Mg
a vajas tszta pihen, a liszt msik rszhez 5 deka porcukrot, 1/2
csomag Vncza-vanilincukrot, 2 egsz tojst, csipetnyi st s kb. fl
deci tejet kevernk, hogy lgy tsztt kapjunk. A vajastsztt ujjnyi
vastagra kinyjtjuk, kzepre helyezzk a lgy tejestsztt, egyszer
sszehajtjuk, ismt nyjtjuk, azutn megint hajtjuk. Ezt ismteljk
tszr-hatszor, mg vgl a tsztt a tepsi nagysgnak ktszeresre
nyjtjuk, s kettvgjuk. Felt tepsibe tesszk, szlt elnyomkodjuk
egyenletesen s fahjjal zestett, porcukorral ersen destett nyers,
vkonyra szeletelt almval bebortjuk, mazsolval bven megszrjuk. A
tszta msik felt az almartegre helyezzk, ujjainkkal szln
elnyomkodjuk. Legvgl ritka villval megszurkljuk s tojs srgjval
bven ecseteljk. J meleg stben stjk.
Tealinzer
(nagyon j)
20 deka vajat, 25 deka lisztet, 1/2 citrom reszelt hjt, 1/2 csomag
Vncza-stport, 18 deka cukrot, 10 deka hjas rlt mandult, 1/2 deka
trt fahjat s 2 egsz tojst deszkn jl sszegyrunk. Vkonyra
kinyjtjuk s tepsibe helyezve lekvrral kenjk. Flretett tsztbl
rudakat sodrunk s finom rcsozatot ksztnk. Sts utn vanilincukorral
hintjk meg
Trfnk
(nagyszer ebdstemny)
25 deka lisztet drzsljnk el gyrdeszkn 20 deka vajjal, majd adjunk
hozz 25 deka friss, szitn ttrt tehntrt, 2 tojs srgjt, kevs
st, 1 csomag Vncza-stport s 12 deka cukrot. A jl sszegyrt
tsztt lisztezett deszkn ujjnyi vastagra nyjtjuk, s pogcsa- vagy
fnkszaggatval szaktjuk ki. Forr zsrban vilgosbarnra stjk ki.
(igen j)
32 deka lisztet, 1 csomag Vncza-stport, 5 deka vajat, 8 deka cukrot,
1 egsz tojst 2 evkanl ers feketekvval s 1/2 borospohr tejjel
deszkn eldolgozunk, azutn 5 tortaalak kerek lapot stnk belle
formban. Tltelk: 1 csomag Vncza-mokkakrmport 4 deci tejjel
csommentesre elkevernk, 10 deka cukrot adunk mg hozz s vatosan,
lland kevers mellett egsz srre fzzk. Kihlsig keverjk, majd 15
deka habosra kikevert vajat habarunk hozz. A tltelk egy rszt
flretesszk s az sszelltott tortt azzal vonjuk be. Dsztsl a
tortt ostyalaptrmelkkel szrjuk be.
(knny dessg)
1/2 liter tejbe elkevernk hidegen 1 csomag Vncza-vanilinkrmport,
azutn 12 deka cukrot adva hozz, az utasts szerint 5-6 percig lland
kevers mellett szabad lngon srre fzzk. A forr krmet vizezett,
hossz zgerincformba tltjk, s levtl lecsurgatott vegyes
befttekbl, melyeket (pl. szibarackot, stb.) 3-4 fel vgva ujjnyi
vastag rteget rakunk. 1/2 liter tejbl 1/2 csomag
Vncza-vanilincukorral, 10 deka cukorral s jfle, egyenletesen puhra
fzhet rizsbl sr tejberizst fznk. A tejberizst a gymlcsrtegre
mg forrn rntjk s a formt prszor tgetjk. Hideg helyen val pr
rs teljes thls utn hossz tlra kibortjuk, s vanilincukorral
destett tejsznhabbl krskrl kis cskokkal dsztjk. Igen j
dessg uzsonnhoz, vacsorhoz. Mindenki szereti.
(klnlegesen j)
30 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojs srgjval, 1/2 csomag
Vncza-stporral, 10 deka porcukorral, kis kshegynyi sval kssel jl
eldolgozunk, s 5-6-szor vkonyra nyjtjuk s minden alkalommal egsz
gyenge lisztezssel tbbszrsen hajtogatjuk. Vgl flujjnyi vastagra
nyjtjuk s kzepes pogcsaszaggatval kiszrjuk. Zsrozott tepsibe tve
tojssrgjval ersen megkenjk, kevs nagy szem kristlycukorral
megszrjuk s kzepkbe kis gymlcsvillval beleszrunk. A forr stben
szp pirosra stjk.
(igen olcs, remek)
5 tojs srgjt 14 deka cukorral s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral
1/2 rig keverjk, azutn 15 deka rlt prklt mogyort s 3 tojs
fehrjnek kemnyre vert habjt adva hozz, tortastben hrom rszben
stjk. A lapokat a kvetkez tltelkkel tltjk: 1 csomag
Vncza-mogyorkrmet, 3 deka lisztet s 15 deka cukrot 1/2 liter hideg
tejjel elkevernk, azutn szabad lngon lland kevers mellett egsz
srre fzzk. A krmet a tzrl levve, a megmaradt 2 tojs fehrjbl
vert habbal knnyen sszekeverjk. A megtlttt tortt cukros
csokoldmzzal vonjuk be, s tetejre prklt mogyorbl dszt rakunk.
Vanlis felfjt
(igen zletes)
10 darab puha kiflit egy liter tejben, melyhez 1 csomag
Vncza-vanilincukrot s 5 deka tiszttott mazsolt adtunk, megztatunk,
azutn a kiflikrl a tejet lentve, formba rakjuk. A lenttt tejjel
elkevernk 15 deka cukrot s 2 egsz tojst, majd a kiflikre ntve,
meleg stbe tesszk, s szp srgra stjk. Sthetjk magasabb oldal,
tzll cserpednyben is, gy kiborts utn kzvetlen az ednnyel
tlalhatjuk. Kevs langyos vzzel hgtott baracklekvrral melegen
szolgljuk fel.
(nagyon finom)
20-20 deka lisztet, zsrt, darlt mandult s cukrot 1 csomag
Vncza-stporral elkevernk, azutn 2 tojssal s 1 citrom levvel
gyrdeszkn jl sszegyrjuk. A tsztt vajazott s morzsval kiszrt
tortaformba tve, tetejt gymlcszzel kenjk meg vastagon, azutn
tsztbl rudakat sodorva, rcsot tesznk a lekvrra. Sts utn a
tortt 2-3 rszre vgva, gymlcszzel kenjk meg. Tlalskor
vanilinporcukorral bven meghintjk.
(igen j, kiads)
12 deka cukrot 2 egsz tojssal, 12 deka vajjal s 25 deka liszttel
kevert 1/2 csomag Vncza-stporral jl nyjthat tsztv gyrunk. E
tszta ktharmad rszt nyjtjuk, s pogcsaszaggatval szrjuk ki. A
korongocskk kzepre a kvetkez keverket ksztsk: 15 deka hjas
mandult 15 deka cukorral mozsrban finomra trnk s hozzadunk 1/2 deci
tejet, jl sszekeverjk. A tejes keverkhez mg 1/2 csomag
Vncza-vanilincukrot, 4 deka mazsolt, kevs trt fahjat s 5 deka
vajat adunk. A flretett tsztbl ceruza vkony szlakat sodrunk,
melyeket kereszt alakban a stemnyekre nyomunk. Forr stben stjk.
Vanilincukorral bven hintjk.
Nimrdtskk
(kirndulsra, vadszatra)
40 deka lisztet elegytnk 1 csomag Vncza-stporral, majd deszkn
sszegyrjuk 1 egsz tojssal, 15 deka zsrral, kvskanlnyi sval s
annyi tejfellel, hogy kzepes lgy tsztt nyerjnk. A tsztt fl
ujjnyi vastagra nyjtjuk, ngyzetes darabokra vgjuk s 20 deka keskeny,
vkony szeletekre vgott fstlt szalonna s 15 deka vagdalt sonka vagy
fstlt hs keverkvel tltve sszesodorjuk. A tekercsek vgeit
ujjunkkal lenyomkodjuk s tojssal bven kenve, forr stben jl
tstjk. Hidegen szolgljuk fel vadszebden, kirndulson, vagy bor
mell.
Vanlis kuglf
(igen gyors)
10 deka vajat (zsrt) 2-3 egsz tojssal, 12 deka cukorral, 30 deka
liszttel fokozatosan jl kikevernk, azutn 2 1/2 deci tejet adunk
hozz, majd kevs liszttel kevert 1 csomag Vncza-stport, 5 deka
mazsolt, 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot s 1/2 citrom reszelt hjt.
Mg egyszer rvid ideig jl megkeverjk s vajjal kikent,
zsemlyemorzsval kiszrt formba ntve azonnal a meleg stbe helyezzk,
s rendes tznl stjk. Tlalskor Vncza-vanilincukorral beszrjuk.
(gyors, igen j)
15 deka cukrot 4 tojs srgjval habosra kevernk, majd 6 deka (2-3
szelet) finomra reszelt fzcsokoldt, 6 deka vajat, 10 deka rlt
dit, 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot s 15 deka liszttel kevert 1/2
csomag Vncza-stport kevernk hozz. Legvgl a 4 tojs kemnyre vert
habjt adjuk hozz s vajazott, lisztezett hossz formban stjk. Sts
utn kettvgjuk, s barack- vagy ms zzel tltjk. Tlalskor
vanilin-porcukorral megszrva szeleteljk.
Politikus szelet
(kitn, kiads)
35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Vncza-stport elegytettnk,
sszegyrunk 1 egsz tojssal, 22 deka zsrral, 12 deka cukorral, 1
citrom reszelt hjval s levvel, azonkvl 2 szelet reszelt
csokoldval s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral. A tszta ktharmad
rszt vajazott tepsi aljra tesszk, egyenletesen elnyomkodva s
mlnazzel bekenjk. A lekvros bevonatra cukros-habos tltelket kennk
az albbi elrs szerint ksztve: 20 deka porcukrot habosra kevernk 3
tojs srgjval s 1 szelet csokoldval, hozzadunk mg 10 deka rlt
mogyort s a 3 tojs fehrjnek kemny habjt. A habos tltelket
befedjk a flretett egyharmad rsz tsztbl kinyjtott lappal s
villval tbb helyen megszurklva, kzepes tznl jl tstjk.
Felszolglskor vanilin-szrcukorral hintjk be.
Leveles trspogcsa
(finom hzi pogcsa)
30 deka vajat 30 deka liszttel s 1 csomag Vncza-stporral deszkn
nyomkodva sszedolgozunk, majd 30 deka friss tehntrt, zls szerinti
mennyisg st adva hozz, jl meggyrjuk. A tsztt hatszor nyjtjuk,
s kicsire sszehajtjuk. Az utols nyjts eltt kendbe tesszk s
lehetleg hideg helyen 1-2 rig pihenni hagyjuk. Pihentets utn
deszkn kisujjnyi vastagra vgleg kinyjtjuk s kzepes
pogcsaszaggatval kiszrjuk. Zsrozott tepsibe tve, tetejket gondosan
tojssrgjval megkenve, forr stben stjk. Knny, zletes
stemny.
Zsrban slt pufk
(gyors ebdstemny)
40 deka lisztet sszekevernk 15 deka zsrral, 1 1/2 deci tejfellel, 1
csomag Vncza-stporral s kevs sval. 1 rai pihentets utn
flujjnyi vastagra nyjtjuk s csipks kr alak vgval kiszrjuk.
Forr zsrban kistjk. Sts utn kzepkn flig bevgjuk s
barackzzel tltjk. Felszolglskor 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral
kevert porcukorral bven hintjk. Igen kedvelt zsrstemny is.
Kpviselfnk
(nagyszer, gyors tszta)
10 deka vajat 10 evkanl vzzel felforralunk. Ha jl forr, 10 deka 0-s
grzes lisztet szrunk bele s kevergets mellett srre fzzk. A tzrl
levve, egyenknt 4 egsz tojst kevernk hozz, majd stlemezre kis,
tojsdad alak halmokat rakunk, s forr stben stjk. A stt 10
percig nem szabad a tsztra kinyitni. A szp srgra slt fnkok als
rszt les kssel bevgjuk s a sztnyitott fnkok regt 1 csomag
Vncza-vanlia- vagy mogyorkrmporbl a krmeslepnynl lert mdon
kszlt krmmel tltjk. Ha a fnkok rege nem elg nagy, gy a lgy
tsztt ks hegyvel vatosan kiemeljk. Tlalskor
Vncza-vanilincukorral kevert porcukorral szrjuk be.
Szepesi mogyorsszelet
(nagyon zletes)
20 deka cukrot 15 deka vajjal, 3 tojs srgjval s 1/2 csomag
Vncza-vanilincukorral habosra kevernk (kb. 1/2 rig). Hozzadunk 20
deka lisztet, 1/2 csomag Vncza-stport, 8 deka darlt hjas mogyort
s a 3 tojs fehrjnek kemny habjt. Vajazott tepsibe tesszk, 2-3
deka darlt hjas mogyorval s porcukorral megszrva, azonnal forr
stbe tve stjk. Kihls utn szeleteljk.
Omls alms
(igen j, kiads)
50 deka lisztet 15 deka zsrral, 1 csomag Vncza-stporral, 14 deka
cukorral, 3 tojs srgjval s 1 evkanl tejfellel sszegyrunk s
egyenletesre nyjtva, a tszta nagyobbik felt nagyobb tepsi aljra
helyezzk, szleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg des almt
kposztagyalun sszevgunk, kt marokkal gyengn kinyomkodjuk, majd 12
deka porcukor s 1/2 csomag Vncza-vanilincukor keverkvel vegytve,
egyenletesen elosztjuk a tsztn, s 5 deka tiszttott, lgy mazsolval
megszrjuk. A tszta flretett msik felt kinyjtva a tltelkre
|