marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Vncza kincsesknyv

Ez egy rgi s nagyon rdekes knyv.Nekem megvan a nyomtatott vltozat is s szerintem tnyleg kincset r!

Krmeslepny

 (nagyszer)

 

12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 kshegynyi sval, 1 kvskanlnyi

ecettel s szksges mennyisg vzzel rtestsztv eldolgozunk. A

tsztt bevagdosva, 10 percig flretesszk, azutn kinyjtva 10 deka

hideg vajat csomagolunk bele. Ismtelt nyjts s hajtogats utn kb. 10

percre hideg helyre tesszk. Pihentets utn mg ktszer nyjtjuk s

hajtjuk, kzben mindig 10 percre hideg helyre tve. Legvgl kzepes

nagysg stbdoglapon kinyjtjuk gy, hogy azt teljesen befedje s

ksheggyel megszurklva, forr stben szp srgra stjk. Tltelk: 1

csomag Vncza-vanilinkrmport, 2 deka lisztet s 15 deka cukrot 1/2

liter hideg tejbe csommentesen elkevernk, azutn lland kevers

mellett srre fzzk. Idkzben 2 tojs fehrjbl 1 kanl porcukor

hozzadsval kemny habot vernk, melyet a tzrl levett forr krmhez

azonnal knnyedn hozzkevernk. A krmet mg melegen az egyik vajas

lapra egyenletesen felkenjk, s letakaratlanul hlni hagyjuk. Mikor

langyosra kihlt, a msik lapot rbortjuk, gyengden rnyomjuk

tenyernkkel s les, lapos pengj kssel ngyzetes darabokra vgjuk.

Vanilin-szrcukorral bsgesen beszrjuk.

 

Kakas linzerszeletek

(klnlegesen j)

 

1/2 kg lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral, azutn

elmorzsolunk 30 deka zsrral, majd sszegyrjuk 20 deka cukorral, 8 deka

kakaval, 2 egsz tojssal, 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral. A tszta

nagyobbik felt tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s barack-vagy

mlnazzel vastagon megkenve a flretett tsztbl kisujjnyi vastag

rcsot rakunk r. Forr stben stjk s sts utn

Vncza-vanilincukorral kevert porcukorral bven hintve szeleteljk.

 

Leveles trstekercs

(igen j)

 

30 deka lisztet 1 csomag Vncza-stporral, 1 egsz tojssal, kevs

sval s annyi tejjel sszegyrunk, hogy kzepeslgy rtestsztt

nyerjnk. Ezutn kln ksztnk 20 deka vajbl 3 deka liszttel deszkn,

kssel jl eldolgozott tsztt, melyet a kinyjtott fenti tsztba

csomagolva egytt nyjtunk s dolgozunk tovbb ngy-tszrs ismtelt

nyjts s hajtogats mellett. Legvgl fl centi vastagra nyjtjuk ki

s ngyzetes darabokra vgva, kis kanllal mazsols trtltelkkel

(lsd: Hzi trstekercs), melyhez 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot is

kevernk, kis halmokat rakunk. A tlttt darabkkat tekerccs sodorjuk

s vajazott tepsiben aranysrgra stjk forr stben.

 

Disbles

 (nagyon j dessg)

 

30 deka lisztet 1 Vncza-stporral, 3 deka cukorral, 1 tojs srgjval

s 12 deka zsrral jl eldolgozunk. Nagyobb rszt tepsiben egyenletesen

sztnyomkodjuk, barackzzel megkenjk s a kvetkez ditltelkkel

bortjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral, 15 deka

darlt dival, 1 kanlka rummal, 2 tojs srgjval s 3 tojs kemnyre

vert habjval elkevernk. A ditltelket a tszta msik felvel

betakarjuk, villval megszurkljuk s tojsos bekens utn forr stben

szp pirosra stjk. Kihls utn ngyzetes darabokra vgjuk.

 

Kassai szelet

(igen j)

 

35 deka lisztet jl sszegyrunk 1 csomag Vncza-stporral, 20 deka

zsrral, 10 deka cukorral, 1 citrom reszelt hjval, csipetnyi trtt

fahjjal, 1 egsz tojssal s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral. A

tsztt zsrozott tepsibe kisujjnyi vastagon tesszk s 5-6 deka

mazsolval megszrjuk, melyeket ujjal a tsztba nyomkodunk. Ezutn

villval megszurklva, a stemnyt forr stben felemelkedsig, illetve

gyenge srgulsig stjk. A nem teljesen kislt tszta tetejre mg

langyos mzzel val bekens utn a kvetkez habot kenjk egyenletesen:

15 deka rlt mogyort (igen j a gyengn prklt) 15 deka cukorral, 1

szelet reszelt csokoldval s 3 tojs fehrjvel (esetleg 2 egsz

tojssal) 1/2 rig ersen habosra kevernk. A tepsit ezutn ismt a

stbe helyezve, mg a teljes tstsig tovbb stjk. Ngyzet alak

szeletekre vgva szolgljuk fel.

 

Kanonoklepny

 (igen j gyorstszta)

 

1/2 kg lisztet 2 evkanl fagyos zsrral, 1 csomag Vncza-stporral, 25

deka cukorral, 2 egsz tojssal, 1 citrom reszelt hjval, 1/2 csomag

Vncza-vanilincukorral s annyi tejjel, hogy dolgozhat legyen, jl

sszegyrunk. A tszta egyik felt tepsibe tve, barackzzel vastagon

megkenjk, s rlt mogyorval beszrjuk. Msik felt rhelyezzk,

tojssal kenjk meg s hasonlkppen, mint a lekvrt, mogyorval hintjk

be. Kzepes tznl vilgosra stjk.

 

Vanlis darakrm

(klnlegesen j)

 

1/2 liter vz s 1/2 liter tej keverkhez hidegen hozzkevernk 1

csomag Vncza-vanilinkrmport, 5 deka bzadart s 25 deka cukrot. A

krmet lland kevers mellett srre fzzk, s nagyobb formba ntve,

melyet elzleg porcukorral beszrtunk, hlni hagyjuk. Kihls utn

kibortjuk s beftt gymlccsel tlaljuk. Gyermekeknek igen kedves

tejes tel.

 

Kakas-tortaszeletkk

(kiads, igen j)

 

3 deka vajat (vagy 6 deka zsrt) 1 egsz tojssal, 25 deka cukorral s

1/2 citrom reszelt hjval fl rig kevernk, azutn 25 deka lisztet, 4

deka kakat s 1/4 liter tejet adunk hozz. A jl eldolgozott tszthoz

legvgl kevs liszttel kevert 1 csomag Vncza-stport gyrunk s

vajazott, kiszrt tepsibe tve, kzepes tznl stjk. Sts utn

ktfel vgva, gymlcszzel tltjk, szeleteljk s vanilincukorral

bven szrjuk be.

 

Mogyors babtorta

 (olcs hzitorta)

 

18 deka, elz este beztatott szraz babot puhra fznk, s szitn

ttrnk. 3 tojs srgjt 15 deka cukorral s 1/2 csomag

Vncza-vanilincukorral habosra kevernk, majd 1/2 citrom reszelt hjt

s levt, 5 deka prklt, rlt mogyort, 1/2 csomag Vncza-stport s

az ttrt babot adjuk hozz. A 3 tojs kemnyre vert habjt legvgl

knnyedn a tszthoz keverjk, s tortaformban azonnal stjk. A

tortt tejsznhabbal vonjuk be, s cukrozott mogyorval dsztjk.

 

Karcsonyi mzes

 (nagyon j)

 

25 deka melegtett mzet, 1 egsz tojst, 1 citrom reszelt hjt, 2

kshegynyi fahjport, 4-5 finomra trt szegfszeget sszegyrunk 30 deka

liszttel kevert 1 csomag Vncza-stporral. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, s

rszben ngyzetes alakra vgjuk, rszben klnfle vgkkal kiszrjuk.

Vajazott tepsibe tesszk s cukros vzzel megkenve, hmozott mandulval

dsztjk. Kzepes tznl stjk.

 

Finom gymlcskenyr

(igen j zsrstemny)

 

6 tojs srgjt elkevernk habosra 15 deka cukorral s 1/2 csomag

Vncza-vanilincukorral, azutn 3 evkanl vilgos zsemlyemorzst s 1

csomag Vncza-stport is adunk hozz, majd legvgl a hat tojsfehrje

kemnyre vert habjt. Felt nagyobb pspkkenyr-formba tesszk, s

kzepre sszesen 35-40 deka gymlcss keverket tesznk vagdalt

fgbl, cukrozott narancsbl, vagdalt birsalmasajtbl, cukrozott

vagdalt gymlcsbl, mazsolbl, kevs barackzzel sszevegytve. A

tszta msik felt rntve, kzepes tznl szp srgra megstjk.

Egy-ktnapi lls utn igen j, vkonyra szeletelve.

 

 

 

 

 

 

Zrdakifli

(nagyon j kvhoz)

 

1/2 kg lisztet 1 csomag Vncza-stporral elkevernk, azutn 2 egsz

tojst, 3 deka cukrot s kevs st adva hozz, langyos tejjel

rtestszta kemnysgv gyrjuk. 25 deka vajat 1-2 deka liszttel jl

eldolgozunk s helyezzk a fenti tszta kzepre, melyet azutn

sszehajtva ismt nyjtunk s hajtunk legalbb 5-6-szor, mint a

vajastsztt. 10 perces pihentets utn a tsztt vgleg kinyjtjuk 1/2

cm vastagra s hromszg alakra vgva, a kvetkez tltelkkel kenjk

meg: 2 tojs fehrjbl vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darlt

dit s 1 citrom reszelt hjt kevernk. A kifliket sts utn mg

melegen vanilincukorral szrjuk meg.

 

rsekszeletek

(kitn uzsonnastemny)

 

2 egsz tojst 1/2 kg liszttel, 1 deka cukorral, 1 csomag

Vncza-stporral, 1 deci tejfellel, 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral,

12 deka vajjal jl sszegyrunk, s hideg helyen pihentetjk. Nagyobb

tepsibe tve hrom rteg tsztt tesznk, egyik rtegre szeletelt s

fahjjal megszrt almt, a msik rtegre pedig valamilyen gymlcszt

kennk. Kihls utn szeleteljk s Vncza-vanilincukorral, kevert

porcukorral beszrjuk.

 

Nincs jobb nlam

 (olcs kitn stemny)

 

50 deka lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral, azutn deszkn

jl sszegyrjuk 20 deka cukorral, 2 egsz tojssal, 2 evkanl zsrral,

2-3 szelet reszelt csokoldval s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral.

Szksg szerinti mennyisg tejet adhatunk mg hozz, hogy lgyan

dolgozhat legyen. A tszta felt tepsibe tve, kznl lv bontott

lekvrral kenjk meg s a tszta msik felvel betakarjuk. Tojssal

kenjk s darlt dival vagy mogyorval megszrjuk. Sts utn

vanilin-szrcukorral hintjk s ngyzetes szeletekre vgva szolgljuk

fel.

 

Szerelmeslevl

 (igen kiads)

 

30 deka liszttel elkevert 1/2 csomag Vncza-stport 20 deka vajjal vagy

15 deka zsrral kssel jl sszedolgozzuk, azutn 5 tojs srgjval

gyrjuk. A tsztbl kis, di nagysg gmbket formlunk, melyeket

vkonyra nyjtva, a kvetkez tltelkkel kzepn egy ujjnyi szlesen

vastagon megkennk. Tltelk: 5 tojs habjt, 20 deka prklt rlt

mogyort, 10 deka rlt dit, 25 deka cukrot, 1 citrom levt, 1/2 csomag

Vncza-vanilincukrot s egy egsz tojst sszekevernk. A tltelkkel

megkent tsztkat knnyen sszehajtjuk, s tojssal megkenve stjk.

Sts utn vanilincukorral bven beszrva szolgljuk fel.

 

Takarklinzer

(gyors, olcs)

 

1/2 kg lisztet 1/4 kg zsrral, 1 egsz tojssal, 20 deka porcukorral, 1

Vncza-stporral, 1 pohrka rummal, 1 deka trtt fahjjal, 1/2 csomag

Vncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sval s annyi tejfellel, amennyit

felvesz, sszegyrunk s zsrozott tepsiben lekvrral megkenve a

tsztbl kszlt rccsal dsztve stjk. Vanilincukorral szrjuk be.

 

Diskrt

 (j, igen zletes)

 

45 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsrral sszedolgozunk. Hozzadunk

mg 10 deka cukrot, 1 tojst, 1 csomag Vncza-stport, kevs st, 2

kanl tejfelt, 1 kanl rumot s annyi tejet, hogy jl nyjthat legyen.

A tsztt 3 egyenl rszre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyjtva, az albbi

tltelkkel tltjk meg. A megkent lapokat sszecsavarjuk, s tetejket

tojssal megkenve, lass tznl stjk. Tltelk: 1/2 rlt dit, 5 deka

mazsolt, 1 csomag Vncza-vanilincukrot, 1 kvskanl trt fahjat s 1

mark zsemlyemorzst sr sziruppal ppen mg kenhet tltelkk fznk.

 

 

Mkoskrt

(finom z)

 

A diskrtnl lert tsztt a kvetkez tltelkkel tltjk meg: 35 deka

rlt mkot, 1/2 kvskanl trt fahjat, 1 citrom reszelt hjt, 5 deka

mazsolt s 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot vastag sziruppal srre

fznk.

 

Porhanys perecek

(gyors, nagyon j)

 

1/2 kg lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral s eldolgozzuk 25

deka zsrral, 2 egsz tojssal, 3 kemnyre ftt tojs elmorzsolt

srgjval, 1 csomag Vncza-vanilincukorral, 15 deka cukorral s egy

citrom levvel. A tsztt deszkn jl meggyrjuk s ujjnyi plcikkat

sodrunk, melyekbl duplafons pereceket formlva, zsrozott, lisztezett

tepsiben szp srgra stnk. Mg melegen vanilin-szrcukorral bven

hintjk.

 

Vanlis teastemny

 (nagyszer)

 

10 deka porcukrot 1 egsz tojssal simra kevernk, azutn deszkn 25

deka liszttel, 1 csomag Vncza-stporral, 10 deka vajjal s 1 csomag

Vncza-vanilincukorral jl eldolgozunk. Flujjnyi vastagra nyjtjuk, kis

borospohrral kiszrjuk s zsrozott tepsibe tve szp srgra stjk.

 

Csszrfnk

(ischl-i fnk, kitn)

 

25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Vncza-stport s 25 deka

cukrot jl eldolgozunk, azutn 15 deka hjazott rlt mandult, 1 csomag

Vncza-vanilincukrot s 2 kanl rumot gyrunk hozz. Vkonyra nyjtjuk,

s kis pohrral kiszaktjuk. Sts utn a kihlt korongocskkbl

kettt-kettt baracklekvrral sszeragasztunk s gzn olvasztott

fzcsokoldval lentve vonjuk be.

 

Dikkenyr

(sokig elll, igen j)

 

3 egsz tojst 20 deka cukorral elkevernk, majd hozzadunk 5 evkanl

olvasztott mzet, kevs trtt fahajat, szegfszeget, 10 deka hosszra

vgott dit, 1/2 csomag Vncza-stport s 25 deka lisztet. Zsrozott,

lisztezett tepsibe ktujjnyi vastagon tve, lass tznl stjk. Hidegen

szeleteljk.

 

Lili-kifli

 (knny, igen finom)

 

20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Vncza-stporral, 20

deka trval s kevs sval jl sszedolgozunk. Ksht vastagsgra

nyjtjuk s hromszg alak darabokra vgjuk. Az egyes darabokat

lekvrral kenjk meg s sszecsavarjuk. A ksz kifliket mg meleg

llapotban vanilincukorral hintjk be.

 

Dis zsrszeletek

(nagyon j)

 

25 deka lisztet 1/2 csomag Vncza-stporral, 10 deka vajjal, 5 deka

cukorral s 1 evkanl tejfellel sszegyrunk. A tsztt kt rszre

osztjuk. Egyik rszt tepsibe rakva ftt dis tltelkkel kenjk be

vastagon, azutn a tszta msik felvel betakarva, stbe tve stjk.

Sts utn a tsztt kocka alakra szeleteljk s vanilin-szrcukorral

bven hintve szolgljuk fel.

 

nnepi almspite

(igen finom)

 

35 deka lisztet elkevernk 1 csomag Vncza-stporral. A liszt 1/2

rszt 25 deka vajjal jl eldolgozzuk, s hvs helyre flretesszk. Mg

a vajas tszta pihen, a liszt msik rszhez 5 deka porcukrot, 1/2

csomag Vncza-vanilincukrot, 2 egsz tojst, csipetnyi st s kb. fl

deci tejet kevernk, hogy lgy tsztt kapjunk. A vajastsztt ujjnyi

vastagra kinyjtjuk, kzepre helyezzk a lgy tejestsztt, egyszer

sszehajtjuk, ismt nyjtjuk, azutn megint hajtjuk. Ezt ismteljk

tszr-hatszor, mg vgl a tsztt a tepsi nagysgnak ktszeresre

nyjtjuk, s kettvgjuk. Felt tepsibe tesszk, szlt elnyomkodjuk

egyenletesen s fahjjal zestett, porcukorral ersen destett nyers,

vkonyra szeletelt almval bebortjuk, mazsolval bven megszrjuk. A

tszta msik felt az almartegre helyezzk, ujjainkkal szln

elnyomkodjuk. Legvgl ritka villval megszurkljuk s tojs srgjval

bven ecseteljk. J meleg stben stjk.

 

Tealinzer

(nagyon j)

 

20 deka vajat, 25 deka lisztet, 1/2 citrom reszelt hjt, 1/2 csomag

Vncza-stport, 18 deka cukrot, 10 deka hjas rlt mandult, 1/2 deka

trt fahjat s 2 egsz tojst deszkn jl sszegyrunk. Vkonyra

kinyjtjuk s tepsibe helyezve lekvrral kenjk. Flretett tsztbl

rudakat sodrunk s finom rcsozatot ksztnk. Sts utn vanilincukorral

hintjk meg

 

Trfnk

(nagyszer ebdstemny)

 

25 deka lisztet drzsljnk el gyrdeszkn 20 deka vajjal, majd adjunk

hozz 25 deka friss, szitn ttrt tehntrt, 2 tojs srgjt, kevs

st, 1 csomag Vncza-stport s 12 deka cukrot. A jl sszegyrt

tsztt lisztezett deszkn ujjnyi vastagra nyjtjuk, s pogcsa- vagy

fnkszaggatval szaktjuk ki. Forr zsrban vilgosbarnra stjk ki.

 

Olcs kvkrm-torta

 (igen j)

 

32 deka lisztet, 1 csomag Vncza-stport, 5 deka vajat, 8 deka cukrot,

1 egsz tojst 2 evkanl ers feketekvval s 1/2 borospohr tejjel

deszkn eldolgozunk, azutn 5 tortaalak kerek lapot stnk belle

formban. Tltelk: 1 csomag Vncza-mokkakrmport 4 deci tejjel

csommentesre elkevernk, 10 deka cukrot adunk mg hozz s vatosan,

lland kevers mellett egsz srre fzzk. Kihlsig keverjk, majd 15

deka habosra kikevert vajat habarunk hozz. A tltelk egy rszt

flretesszk s az sszelltott tortt azzal vonjuk be. Dsztsl a

tortt ostyalaptrmelkkel szrjuk be.

 

Vanlis gymlcsrizs

 (knny dessg)

 

1/2 liter tejbe elkevernk hidegen 1 csomag Vncza-vanilinkrmport,

azutn 12 deka cukrot adva hozz, az utasts szerint 5-6 percig lland

kevers mellett szabad lngon srre fzzk. A forr krmet vizezett,

hossz zgerincformba tltjk, s levtl lecsurgatott vegyes

befttekbl, melyeket (pl. szibarackot, stb.) 3-4 fel vgva ujjnyi

vastag rteget rakunk. 1/2 liter tejbl 1/2 csomag

Vncza-vanilincukorral, 10 deka cukorral s jfle, egyenletesen puhra

fzhet rizsbl sr tejberizst fznk. A tejberizst a gymlcsrtegre

mg forrn rntjk s a formt prszor tgetjk. Hideg helyen val pr

rs teljes thls utn hossz tlra kibortjuk, s vanilincukorral

destett tejsznhabbl krskrl kis cskokkal dsztjk. Igen j

dessg uzsonnhoz, vacsorhoz. Mindenki szereti.

 

des pogcsa

 (klnlegesen j)

 

30 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojs srgjval, 1/2 csomag

Vncza-stporral, 10 deka porcukorral, kis kshegynyi sval kssel jl

eldolgozunk, s 5-6-szor vkonyra nyjtjuk s minden alkalommal egsz

gyenge lisztezssel tbbszrsen hajtogatjuk. Vgl flujjnyi vastagra

nyjtjuk s kzepes pogcsaszaggatval kiszrjuk. Zsrozott tepsibe tve

tojssrgjval ersen megkenjk, kevs nagy szem kristlycukorral

megszrjuk s kzepkbe kis gymlcsvillval beleszrunk. A forr stben

szp pirosra stjk.

 

Mogyorkrmtorta

 (igen olcs, remek)

 

5 tojs srgjt 14 deka cukorral s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral

1/2 rig keverjk, azutn 15 deka rlt prklt mogyort s 3 tojs

fehrjnek kemnyre vert habjt adva hozz, tortastben hrom rszben

stjk. A lapokat a kvetkez tltelkkel tltjk: 1 csomag

Vncza-mogyorkrmet, 3 deka lisztet s 15 deka cukrot 1/2 liter hideg

tejjel elkevernk, azutn szabad lngon lland kevers mellett egsz

srre fzzk. A krmet a tzrl levve, a megmaradt 2 tojs fehrjbl

vert habbal knnyen sszekeverjk. A megtlttt tortt cukros

csokoldmzzal vonjuk be, s tetejre prklt mogyorbl dszt rakunk.

 

Vanlis felfjt

(igen zletes)

 

10 darab puha kiflit egy liter tejben, melyhez 1 csomag

Vncza-vanilincukrot s 5 deka tiszttott mazsolt adtunk, megztatunk,

azutn a kiflikrl a tejet lentve, formba rakjuk. A lenttt tejjel

elkevernk 15 deka cukrot s 2 egsz tojst, majd a kiflikre ntve,

meleg stbe tesszk, s szp srgra stjk. Sthetjk magasabb oldal,

tzll cserpednyben is, gy kiborts utn kzvetlen az ednnyel

tlalhatjuk. Kevs langyos vzzel hgtott baracklekvrral melegen

szolgljuk fel.

 

Morzsatorta

 (nagyon finom)

 

20-20 deka lisztet, zsrt, darlt mandult s cukrot 1 csomag

Vncza-stporral elkevernk, azutn 2 tojssal s 1 citrom levvel

gyrdeszkn jl sszegyrjuk. A tsztt vajazott s morzsval kiszrt

tortaformba tve, tetejt gymlcszzel kenjk meg vastagon, azutn

tsztbl rudakat sodorva, rcsot tesznk a lekvrra. Sts utn a

tortt 2-3 rszre vgva, gymlcszzel kenjk meg. Tlalskor

vanilinporcukorral bven meghintjk.

 

Orosz teastemny

 (igen j, kiads)

 

12 deka cukrot 2 egsz tojssal, 12 deka vajjal s 25 deka liszttel

kevert 1/2 csomag Vncza-stporral jl nyjthat tsztv gyrunk. E

tszta ktharmad rszt nyjtjuk, s pogcsaszaggatval szrjuk ki. A

korongocskk kzepre a kvetkez keverket ksztsk: 15 deka hjas

mandult 15 deka cukorral mozsrban finomra trnk s hozzadunk 1/2 deci

tejet, jl sszekeverjk. A tejes keverkhez mg 1/2 csomag

Vncza-vanilincukrot, 4 deka mazsolt, kevs trt fahjat s 5 deka

vajat adunk. A flretett tsztbl ceruza vkony szlakat sodrunk,

melyeket kereszt alakban a stemnyekre nyomunk. Forr stben stjk.

Vanilincukorral bven hintjk.

 

Nimrdtskk

(kirndulsra, vadszatra)

 

40 deka lisztet elegytnk 1 csomag Vncza-stporral, majd deszkn

sszegyrjuk 1 egsz tojssal, 15 deka zsrral, kvskanlnyi sval s

annyi tejfellel, hogy kzepes lgy tsztt nyerjnk. A tsztt fl

ujjnyi vastagra nyjtjuk, ngyzetes darabokra vgjuk s 20 deka keskeny,

vkony szeletekre vgott fstlt szalonna s 15 deka vagdalt sonka vagy

fstlt hs keverkvel tltve sszesodorjuk. A tekercsek vgeit

ujjunkkal lenyomkodjuk s tojssal bven kenve, forr stben jl

tstjk. Hidegen szolgljuk fel vadszebden, kirndulson, vagy bor

mell.

 

Vanlis kuglf

(igen gyors)

 

10 deka vajat (zsrt) 2-3 egsz tojssal, 12 deka cukorral, 30 deka

liszttel fokozatosan jl kikevernk, azutn 2 1/2 deci tejet adunk

hozz, majd kevs liszttel kevert 1 csomag Vncza-stport, 5 deka

mazsolt, 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot s 1/2 citrom reszelt hjt.

Mg egyszer rvid ideig jl megkeverjk s vajjal kikent,

zsemlyemorzsval kiszrt formba ntve azonnal a meleg stbe helyezzk,

s rendes tznl stjk. Tlalskor Vncza-vanilincukorral beszrjuk.

 

Olcs hzitorta

 (gyors, igen j)

 

15 deka cukrot 4 tojs srgjval habosra kevernk, majd 6 deka (2-3

szelet) finomra reszelt fzcsokoldt, 6 deka vajat, 10 deka rlt

dit, 1/2 csomag Vncza-vanilincukrot s 15 deka liszttel kevert 1/2

csomag Vncza-stport kevernk hozz. Legvgl a 4 tojs kemnyre vert

habjt adjuk hozz s vajazott, lisztezett hossz formban stjk. Sts

utn kettvgjuk, s barack- vagy ms zzel tltjk. Tlalskor

vanilin-porcukorral megszrva szeleteljk.

 

Politikus szelet

(kitn, kiads)

 

35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Vncza-stport elegytettnk,

sszegyrunk 1 egsz tojssal, 22 deka zsrral, 12 deka cukorral, 1

citrom reszelt hjval s levvel, azonkvl 2 szelet reszelt

csokoldval s 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral. A tszta ktharmad

rszt vajazott tepsi aljra tesszk, egyenletesen elnyomkodva s

mlnazzel bekenjk. A lekvros bevonatra cukros-habos tltelket kennk

az albbi elrs szerint ksztve: 20 deka porcukrot habosra kevernk 3

tojs srgjval s 1 szelet csokoldval, hozzadunk mg 10 deka rlt

mogyort s a 3 tojs fehrjnek kemny habjt. A habos tltelket

befedjk a flretett egyharmad rsz tsztbl kinyjtott lappal s

villval tbb helyen megszurklva, kzepes tznl jl tstjk.

Felszolglskor vanilin-szrcukorral hintjk be.

 

Leveles trspogcsa

(finom hzi pogcsa)

 

30 deka vajat 30 deka liszttel s 1 csomag Vncza-stporral deszkn

nyomkodva sszedolgozunk, majd 30 deka friss tehntrt, zls szerinti

mennyisg st adva hozz, jl meggyrjuk. A tsztt hatszor nyjtjuk,

s kicsire sszehajtjuk. Az utols nyjts eltt kendbe tesszk s

lehetleg hideg helyen 1-2 rig pihenni hagyjuk. Pihentets utn

deszkn kisujjnyi vastagra vgleg kinyjtjuk s kzepes

pogcsaszaggatval kiszrjuk. Zsrozott tepsibe tve, tetejket gondosan

tojssrgjval megkenve, forr stben stjk. Knny, zletes

stemny.

 

Zsrban slt pufk

(gyors ebdstemny)

 

40 deka lisztet sszekevernk 15 deka zsrral, 1 1/2 deci tejfellel, 1

csomag Vncza-stporral s kevs sval. 1 rai pihentets utn

flujjnyi vastagra nyjtjuk s csipks kr alak vgval kiszrjuk.

Forr zsrban kistjk. Sts utn kzepkn flig bevgjuk s

barackzzel tltjk. Felszolglskor 1/2 csomag Vncza-vanilincukorral

kevert porcukorral bven hintjk. Igen kedvelt zsrstemny is.

 

Kpviselfnk

(nagyszer, gyors tszta)

 

10 deka vajat 10 evkanl vzzel felforralunk. Ha jl forr, 10 deka 0-s

grzes lisztet szrunk bele s kevergets mellett srre fzzk. A tzrl

levve, egyenknt 4 egsz tojst kevernk hozz, majd stlemezre kis,

tojsdad alak halmokat rakunk, s forr stben stjk. A stt 10

percig nem szabad a tsztra kinyitni. A szp srgra slt fnkok als

rszt les kssel bevgjuk s a sztnyitott fnkok regt 1 csomag

Vncza-vanlia- vagy mogyorkrmporbl a krmeslepnynl lert mdon

kszlt krmmel tltjk. Ha a fnkok rege nem elg nagy, gy a lgy

tsztt ks hegyvel vatosan kiemeljk. Tlalskor

Vncza-vanilincukorral kevert porcukorral szrjuk be.

 

Szepesi mogyorsszelet

(nagyon zletes)

 

20 deka cukrot 15 deka vajjal, 3 tojs srgjval s 1/2 csomag

Vncza-vanilincukorral habosra kevernk (kb. 1/2 rig). Hozzadunk 20

deka lisztet, 1/2 csomag Vncza-stport, 8 deka darlt hjas mogyort

s a 3 tojs fehrjnek kemny habjt. Vajazott tepsibe tesszk, 2-3

deka darlt hjas mogyorval s porcukorral megszrva, azonnal forr

stbe tve stjk. Kihls utn szeleteljk.

 

Omls alms

(igen j, kiads)

 

50 deka lisztet 15 deka zsrral, 1 csomag Vncza-stporral, 14 deka

cukorral, 3 tojs srgjval s 1 evkanl tejfellel sszegyrunk s

egyenletesre nyjtva, a tszta nagyobbik felt nagyobb tepsi aljra

helyezzk, szleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg des almt

kposztagyalun sszevgunk, kt marokkal gyengn kinyomkodjuk, majd 12

deka porcukor s 1/2 csomag Vncza-vanilincukor keverkvel vegytve,

egyenletesen elosztjuk a tsztn, s 5 deka tiszttott, lgy mazsolval

megszrjuk. A tszta flretett msik felt kinyjtva a tltelkre

 

Naptr
2024. Augusztus
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints