Hozzvalk: 1 kis csirke, 40 dkg rizs, 6 dkg vaj, olaj, s, bors, zldsgek.
A csirkt egszben fzze meg, fszeres vzben. Levbl 1,2 liternyit szrjn le, benne fzze meg a rizst gy hogy inkbb prolja, mint forralja. Tegye tepsibe. Olajon ssse a tagokra bontott csirkt aranybarnra majd tegye a tepsibe a rizs kzepre. Tegyen kis vajdarabokat a rizsre s ssse kzepes hn, stben 15 percig. Saltt vagy finomra vgott zldsgeket adjon mell.
Hozzvalk: 1 kg-os csirke, 8o dkg burgonya, 1o dkg paradicsom, 1o dkg fstlt szalonna, 15 dkg zldpaprika, 8 dkg liszt, 2 tojs. 2 ftt tojs, 2 dl olaj, 3 dl tejfl, s.
Elksztse: A csirkt negyedekre vgjuk s beszzuk. Lisztbe, felvert tojsba forgatjuk, s forr olajban kistjk. A burgonyt hjban megfzzk, megtiszttjuk, majd karikra vgjuk, akrcsak a tojsokat, a paprikt s a paradicsomot. 1 nagy tepsit fstlt szalonna zsrjval vkonyan kikennk, majd 1 rteg burgonyval kibleljk. Rhelyezzk a paprika s paradicsomszeleteket s meglocsoljuk tejfllel. A rtegezsben a megsttt csirkedarabok kvetkeznek, majd tojskarika, paradicsom s paprikaszeletek. Vgl vkony szalonnaszeleteket tesznk r, s az egszet betakarjuk a maradk burgonyval. Ismt meglocsoljuk tejfllel, s kzepes hmrskleten megstjk.
Hozzvalk: 2 kicsi csirkemell, 10 dkg gyulai kolbsz (vagy lngolt kolbsz), 2 dl tejfl, 2-3 evkanl liszt, 2 evkanl olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl s, kshegynyi, trtt fekete bors.
Elksztse: A csirkemelleket gy csontozom ki, hogy 4 tmr hsdarabot kapjak. A kolbsz brt lehzom, s 4 egyforma darabkra vgom. A csirkemell-darabokat les kssel felszrom, a kolbszt beledugom. Ezutn hstvel megtzm, minden oldalt megszom, majd lisztbe mrtom. A felforrstott olajon jl tstm, ezutn tzll tlba teszem. Lentm a megszott, fokhagymval, borssal zestett tejfllel, s befedem aluflival. Elmelegtett, forr stben 40 percig stm. Nagyon finom hozz a csipetnyi sval, cukorral, szegfszeggel zestett prolt birsalma vagy birskrte, de aki idegenkedik a gymlcskrettl, burgonyaprt vagy rizibizit knlhat mell.
Hozzvalk 4 szemlyre: 4 fl csirkemell a szrnyval egytt, 25 dkg trappista sajt, 25 dkg vaj, 2 evkanl liszt, 1 tojs, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a stshez, s, rlt bors
Elksztse: Reszeljk le a sajtot, s dolgozzuk ssze a vajjal. Osszuk 4 rszre s formzzunk bellk egy-egy 2-3cm tmrj hengert, majd kln alufliba tekerve tegyk a mlyhtbe. A megmosott, szrazra trlt csirkemellet szzuk s borsozzuk meg. Vegyk ki a vajhengereket a htbl, s (flia nlkl) tegynk minden csirkemell kzepbe egyet. Hajtsuk ra a csirkemellet, s hstvel vagy fogvjval tzzk ssze. gyeljnk arra, hogy jl zrjon, klnben kifolyik a vaj. Szrjuk a lisztet egy tnyrba, s forgassuk meg benne a hst. A tojst keverjk ki egy evkanl vzzel, szzuk es borsozzuk meg. Tegyk a zsemlemorzst egy tnyrba. Forgassuk meg a belisztezett hsokat elszr a tojsban, majd a zsemlemorzsban. Frituban 175C-on 12-15 percig stjk vatosan forgatva, nehogy kilyukasszuk ket. Tzforrn tlaljuk, kretnek rizst knlunk mell. A hs felvgsakor a vaj kifolyik a rizsre, zestve azt.
Csirke skregben
Hozzvalk:
1,5 kg csirke
1,5 kg s (nem tveds)
5 tojsfehrje
1 alma
1 ek. telzest por
1 kis fej vrshagyma
1 teskanl majornna
1 mokkskanl fekete bors
Elkszts:
A tojsfehrjt kiss verje fel, de nem kell habb verni. Kb. 1 deciliter vzzel egytt keverje a shoz.
A csirkt tiszttsa meg, mossa le s paprtrlvel trlje szrazra. A hasba tegye bele a kicsumzott, ngybe vgott almt. Szrja bele a majornnt, a borsot s az telzestt.
Egy tzll edny aljt kenje be annyi nedves, sszetapadt sval, hogy az egszet elfedje, majd tegye r a csirkt. A megmaradt sszes st tapassza r a hsra. A csirke bre sehol se ltsszon ki. A stben a vizes s kiszrad s kregg sl, a kregben pedig minden z s illatanyag bennmarad.
Elmelegtett, forr stben kb. 70 percig ssse a szrnyast.
A skreg lebontsa nem mindig egyszer, de megri, mert nagyon finom, zletes lesz a hs. Sok saltval, vagy zls szerinti ms krettel tlalja.
Csirkecomb mustrmrtsban
4 csirkecomb,
2 dl tejszn,
4 evkanl csps mustr,
2 evkanl olaj,
zls szerint s, bors.
Elksztse: a combot a forgnl kettvgom, brt lehzom. Megszom s
megborsozom. A mustrt s a tejsznt kevs sval, borssal sszekeverem.
Elksztse: serpenyben felforrstom az olajat, s a csirkedarabok
mindkt oldalt lepirtom. Rntm a mustros keverket, s befedve puhra
prolom. Prolt rizs a hozzval kret, amit azalatt ksztek el, amg a
csirke proldik.
juk a vrshagymt, amelybe beleszrtuk a szegfszeget,
s mrskelt tzn forraljuk 15 percig. Vgl hozzkeverjk a tejsznt s a
meg-maradt friss vajat. Tlalskor a hagymt eltvoltjuk.
Hzi- s vadszrnyasokhoz adjuk.
Klnleges csirke
Hozzvalk:
1 egsz csirke, vagy kt egsz mell
1 fej vrshagyma
3-5 gerezd fokhagyma zls szerint
2 dl kefir vagy joghurt,
1 kis doboz srtett paradicsompr (kb. 3 evkanl)
1 dl olaj
1 ek vegeta
s, rlt bors, majoranna zls szerint
Elkszts:
Hagymt, fokhagymt, vgja aprra vagy reszelje le. Keverje el az olajjal, a kefirrel, s a paradicsomprvel. zestse sval, borssal, majorannval, vegetval.
A csirkt darabolja fel, majd forgassa bele a keverkbe, fedje le flival s hagyja pihenni egy jszakn t a htszekrnyben.
Tegye a hsdarabokat olajjal kikent tepsire, ntse r a keverket s fedje le aluflival. Ssse gymagas hfokon 30 percig, majd vegye le a flit, mrskelje kzepesre a hmrskletet s ssse mg 20 percig vagy amg megpirul.
Rizzsel vagy krumpliprvel tlalja
Rakott csirke juhturoval
Hozzvalk: 1 csirke, 25dkg juhturo, 4 dl tejfl, 1 csomag csuszateszta, 5 dkg fustolt szallona, 1 tojgli, mustr, s, feketebors, 1 evkanl olaj
Elkszits: A tsztt forro vizben kifozzuk leszurjuk lehutjuk majd egy kanl olajban tforgatjuk, ezutn o vrhat. Felszeleteljuk a fustolt szallont. A juhturot s a tejfolt sszekeverjuk belepakoljuk a tojssrgjt, kevs borssal s nhny kocknyi angolszallonval keverket kszitunk. Kicsontozuk a csirkt majd elosutjuk, majd egy tuzallo tal aljra nhny szelet fustoltszallont teszunk, erre egy rteg tszta, majd a kicsontozott sozott esetleg mustrral megkent borsozott csirke kerul..rcsorgatjuk a juhturos tejfeles ontetett majd erre mg egy kis szallona kockaszors jon, megint a tszta megint a juhturos mix s csirke, vgul a tetejre egy kis juhturos mix, s vgul 1 rn t sutjuk.
Hozzvalk: 2 darab 40-50 deks, darabokra vgott csirke, 8 deka vaj, 3 deka liszt, 20 deka zldsg, s, trtt bors, zldpetrezselyem, 1 deci tejszn, 2 tojssrgja.
A darabokra vgott csirkt megmossuk, s egy kis vajon kockkra vgott zldsggel megpirtjuk kiss. Ezutn vzzel feleresztjk, megszzuk s csipetnyi trtt borssal zestjk.
Vilgos rntst ksztnk zldpetrezselyemmel, s ezt is feleresztjk a lvel, felforraljuk, s ha a csirke mr megpuhult, tlalhatjuk.
Vgl tejsznnel tojssrgjt kevernk el benne, de ezzel nem fzzk tovbb.
El lehet kszteni a csirkebecsinltat zldborsval, csirggal vagy kelvirggal is. Betegek szmra szrve s citromlvel zestve tlalhatjuk.
Vajas, petrezselymes prolt rizst adhatunk mell.
Hozzvalk: 1 csirke, 6 deka zsr, 5 deka gomba, 10 deka zldbors, 10 deka zldsg, 15 deka rizs, 1 evkanlnyi zldpetrezselyem, csipetnyi s, trtt bors, kevs reszelt sajt.
A feldarabolt csirkt 6 deka zsron megpirtjuk a 15 deka gombval s 10 deknyi, apr kockkra vgott zldsggel. Ha a csirke megpuhult, annyi vizet ntnk r, hogy ellepje, majd fed alatt puhra proljuk.
15 deka rizst jl megmosunk, s rntjk a csirkre. Annyi vzzel eresztjk fel, hogy a rizst ellepje, s egy evkanlnyi finomra vgott zldpetrezselyemmel, csipetnyi sval s trtt borssal zestjk, majd lass fzssel proljuk. Igen ajnlatos a prolst a stben befejezni.
Tlals eltt zsrral kikent formba tesszk s a stben kicsit felmelegtve, tlra bortjuk. Reszelt sajttal meghintjk, s pirtott csirkemj szeletekkel dsztve adjuk asztalra.
Ugyangy kszthetjk el a rizses sertshst is.
Hozzvalk: 80-90 deks jrce, 2 zsmle, 2 tojs, 4 deka vaj, kis csom zldpetrezselyem, 6 deka zsr, trtt bors, s.
Csak fiatal jrct vagy csirkt hasznljunk erre a clra, mert az idsebb szrnyas nem puhul meg, prolni kell, kzben a tltelk elzik benne. A szrnyast, ha erre a clra hasznljuk fel, nem forrzzuk, hanem szrazon kopasztjuk. A tiszttsnl gyelni kell, hogy a bre ne szakadjon fel, mert a megtltsnl a tltelket a bre al nyomjuk. Egybknt ugyangy bontjuk, s mossuk le, mint a jrceslthz.
Tisztts utn brt felszedjk, s a megtltshez elksztjk. Zsmls tltelket ksztnk hozz, hasonlan a tlttt borjszegyhez. A ksz tltelket a jrce vagy a csirke bre al nyomjuk. A tltelkbe belekeverhetjk a nyersen ttrt csirkemjat.
· BOROS CSIRKELEVES
Hozzvalk: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2.5 dl szraz fehrbor, 1 csokor zldhagyma, 1 citrom leve s reszelt hja, 1 kisebb zellergum, kshegynyi rlt szegfszeg, zls szerint s s trtt fehr bors, csipetnyi cukor.
A csirkt megtiszttom s kis darabokra vgom. Fazkba teszem, rntk egy liter hideg vizet s megszom. Flpuhra fzm. Kzben a zellert megtiszttom s almareszeln lereszelem, a zldhagymt vkony karikkra vgom. A flpuha csirkehst a lbl kiveszem. Kicsontozom s kis kockkra vgva az tszrt lbe visszateszem. Ezutn zestem a citromlvel s hozzadom a bort, a reszelt zellert s a fszereket, majd 15 percig fzm. Vgl kevs cukorral zestem.
· KNAI CSIRKELEVES
Hozzvalk: 1 nagy csirkemell, 10 dkg ftt sonka, 1 dl kifejtett zldbors (gyorsfagyasztott vagy konzerv is lehet), 1 doboz knai gombakonzerv (vagy 20 dkg apr szem gomba), 3 evkanl szraz fehrbor, zls szerint s s trtt fehr bors.
A csirkemellet nyersen kicsontozom, brt lehzom s az egszet vkony, keskeny cskokra metlem. B egy liter, sval zestett vzben 10 percig forralom, majd finom szrn tszrm. A hst flrteszem. Kzben a metltre vgott ftt sonkt, a zldborst, a vagdalt gombt a csirkelbe teszem, majd a zldsgek puhulsig forralom. Ezutn hozzadom a bort s a ftt csirkehst. Csszkben tlalom. Elksztsi ideje: 60 perc
· OLASZ CSIRKEGULYS SAJTTAL
Hozzvalk: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivl, kzepes nagysg zellergum, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezn sajt, 1 dl tejszn, 1-1 mokkskanl trtt fehr bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkf, 2 evkanl olaj, zls szerint s.
A csirkt megtiszttom s 12 darabra vgom. A hsdarabokat a felforrstott olajon, ers tzn, mindkt oldaln tpirtom, majd felntm a paradicsomlvel s mg fl liter vzzel. Megszom, hozzteszem a fszereket s fed alatt flpuhra fzm. A spagettit aprra trdelem s a flig ftt csirkhez teszem. Kis lngon, gyakori kevergets mellett kszre fzm. Ha a leve id eltt elf, egy-kt pohr forr vzzel aprnknt ptolom. Vgl belentm a tejsznt, jl elkeverem s egyet forralok rajta. Kzben a megtiszttott zellert finom lyuk reszeln lereszelem, s a reszelt sajttal egytt a levesestnyrokba osztom, majd a tzforr levest rmerem. Elksztsi ideje: 60 perc
· BUDAI SLT CSIRKE
Hozzvalk: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 dl konyak, 1 teskanl cukor, ugyanennyi s, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 evkanl kukoricaliszt, olaj a stshez, 1 dl sr majonz.
A megmosott, leszrtott csirkt 8 darabra vgom. A konyakba belekeverem a megtiszttott, sztzzott fokhagymt, a st, a cukrot. A csirkedarabokat a konyakos lben megmrtom, majd egymsra teszem a hsokat, s legalbb 2 rn keresztl rlelem. A tlba visszacsurg pclben idnknt jbl megmrtom a hsdarabokat. Mg nedvesen megforgatom a kukoricalisztben s b, forr olajban ropogsra, pirosra stm. A megmaradt pclevet a majonzbe belekeverem, s tlalskor lelocsolom vele a slt csirkt. Szalmaburgonya s sok salta illik mell. Elksztsi ideje: 30 perc
· CSIRKE MUSTROS PCBAN
Hozzvalk: 1 kzepes nagysg csirke, 2 evkanl csps mustr, 2 evkanl reszelt vrshagyma, 2 gerezd zzott fokhagyma, 1 mokkskanl rlt mustrmag, kshegynyi rlt koriander, 1 dl szraz fehrbor, 3 evkanl olaj, zls szerint s.
Az olajat s a bort sszekeverem, beleteszem a mustrt, a fszereket meg a st. A megtiszttott, megmosott, letrlgetett csirkt darabjaira vgom s bekenem a mustros pccal. Kt rn keresztl pihentetem, ezutn tzll tlba teszem, a maradk pclevet rcspgtetem s a tlat lefedem. Elmelegtett, forr stben 50 percig stm, majd a tetejt levve, mindkt oldalt pirosra pirtom. Prolt vegyes zldsget s szilvabefttet knlok mell. Elksztsi ideje: 70 perc
· Csirke tejsznes (tejfls), kapros mrtsban
4-5 szemlyre
1 egsz csirkt (vagy csirkemelleket s -combokat) megszok, fokhagymasval, borssal megszrom, beteszem a hutobe 1 rra, hogy sszerjenek az zek. Mikor kiveszem, megforgatom lisztbe, s nagyon forr, b olajban hirtelen kistm (azaz pp hogy csak megpirtom, hogy krge legyen). Ezutn odateszek kevs olajat, ebben megpirtok egy fej aprra vgott hagymt, 25 dkg. (vagy egy doboz konzerv) gombt. Mikor flig megpuhult a gomba, lentm tejsznnel (tejfllel vagy joghurttal, ha fogyzunk), belerakom a csirkehst, megszrom aprra vgott kaporral s amg teljesen megpuhul a hs, addig fozm (kb. 1 ra). Nagyon finom, ajnlom! rdemes rizi-bizivel, kukorics rizzsel, csak zldsg krettel, esetleg krokettel tlalni.
· CSIRKE TOJSBAN
Hozzvalk: 2 db egszen kicsi csirke, (sszesen kb. 1 kg-nyi), 3 tojs, 1 teskanl liszt, 1 dl tejfl, 1 mokkskanl trtt fehr bors, 1 teskanl s, olaj a stshez.
A csirkket tisztts utn feldarabolom s megszom. A tojst habosra verem, belekeverem a borsot, a st, majd a csirkedarabokat egyenknt megmrtom benne. B, forr olajban pirosra stm, azutn a felesleges olajat lecspgtetve, melegen tartom. Az olajbl 2 evkanlnyit kis serpenybe teszek, 1 dl vizet hozzntk s felforralom, a maradk borsos tojst pedig belekeverem, majd a liszttel simra kevert tejfllel behabarom. Jl kiforralom s melegen tartom. Tlalskor egy melegtett tlra apr vajas galuskt halmozok, erre fektetem a pirosra slt hsokat s krlntm a tojsos mrtssal. Salta illik mell. Elksztsi ideje: 50 perc
· CSODLATOS CSIRKE
Hozzvalk: 1 kzepes nagysg csirke, 10 dkg csszrszalonna, 10 dkg ftt fstlt sonka vagy tarja, 2 fej vrshagyma, 1 dl tejfl, 2 dl tejszn, 4 hsos, vastag zldpaprika, 4 kicsi, kemny paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 ppozott teskanl pirospaprika, zls szerint s s trtt fekete bors.
A megtiszttott csirkt kis darabokra vgom s megszom. A csszrszalonnt aprra kockzom, zsrjt kistm (a prct a zsrban hagyom) s a tiszttott, finomra metlt vrshagymt vegesre pirtom rajta. Ezutn a csirkedarabokat a hagyms zsrra teszem s mindkt felkn tstm, majd a serpenybl kiveszem s flrteszem. A visszamaradt hagyms zsrral sszekeverem a pirospaprikt, hozzntm a tejflt s egy dl tejsznt. zls szerint szom, borsozom s a hst visszatve, fed alatt flpuhra prolom. Ekkor hozzrakom a megmosott, kicsumzott s szeletekre vgott zldpaprikt, majd kszre fzm. Kzben gyakran rzogatom az ednyt, hogy le ne gjen. Ha mr puha a hs, hozzteszem a kockkra vgott ftt sonkt s a paradicsomot. Jl sszeforralom, a maradk tejsznnel meglocsolom, majd a lngot elzrom alatta. Vajas galuskval s kovszos uborkval a legfinomabb papriks csirke, amit valaha is ettem!
· KAPROS-JUHTRS CSIRKE
Hozzvalk: 1 kzepes nagysg csirke, 10 dkg juhtr, 2 dl tejfl, 1 fej vrshagyma, 1 nagy csokor friss kapor, 1 evkanl liszt, 3 evkanl olaj, zls szerint s s trtt fehr bors.
A csirkt megtiszttom s feldarabolom. Megszom s a borssal megszrom. A megtiszttott s aprra vgott vrshagymt a felhevtett olajon srgra fonnyasztom, majd rdobom a csirkedarabokat. Mindkt oldaln jl tstm, azutn 2 dl vizet s a liszttel simra kevert tejflt alntm. Hozzteszem a nagyon finomra vgott kapor felt s fed alatt, gyakori kevergets mellett puhra prolom. Ha leve id eltt elslne, kevs meleg vzzel ptolom. Amikor a csirke megpuhult, tzll tlba egyms mell fektetem a hsdarabokat s a sr mrtssal lentm. Rmorzsolom juhtrt s csak annyi idre teszem a forr stbe, amg a juhtr rolvad, sztfolyik rajta. Ezutn rszrom a maradk kaprot s hagyms paradicsomsaltval meg slt burgonyval knlom. Ha az telt nnepiv akarom tenni, akkor ss trgombcot tlalok mell.
· TOJSOS CSIRKE
Hozzvalk: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 2 tojs, 4 gerezd fokhagyma, 3 evkanl olaj, zls szerint s s trtt fekete bors.
A csirkt tisztts utn ngyfel vgom, megszom, majd brvel felfel evkanlnyi olajjal kikent tepsibe helyezem. A maradk olajat rcsorgatom s aluflival lefedve elmelegtett, forr stben 40 percig stm. Ezutn a stbl kiveszem s hlni hagyom. Kzben a tojsokat felverem, kis sval s borssal fszerezem, belekeverem a zzott fokhagymt. Ezt a fszeres tojst a slt csirke tetejre locsolom, majd visszateszem a forr stbe, hogy a tojs megszilrduljon rajta, illetve szp piros kreg kpzdjn a hson. Salta s slt burgonya vagy vajas prolt zldsg illik hozz. Elksztsi ideje: 70 perc
|