marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szezonja van
 
Konyhalátogató
 
Újdonságok
 
Barátaim,ismerőseim receptjei
 
Bemutatkozó

 Sziasztok!

Bódis Máriának hivnak.Szakácsnak tanultam de a szakma szeretetéböl csak a receptgyüjtés maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserélhetünk.Főként nagyon nagyon régi recepteket várok.Igyekszem én is minnél érdekesebb recepteket és praktikákát megosztani veletek!Tehát irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltőltése folyamatban van!

                     Üdvözlettel:Marcsi

 
Rakott ételek

Cseh rakott burgonya 1.

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg aprószemű burgonya, 15 dkg gépsonka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg kifejtett zöldborsó, 4 evőkanál reszelt ementáli sajt, 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor majoránna, só, bors

Elkészítés: A burgonyát megmossuk, és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. Közben a hagymát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A vajat vagy margarint megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a levessel. A mártást kb. 5 percig főzzük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A zöldfűszereket megmossuk, és felaprítjuk. A sonkát kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A mártásba belekeverjük a lecsöpögtetett zöldborsót, a sonkát, a sajtot, és a zöldfűszereket. Sóval és borssal ízesítjük. A főtt burgonyát meghámozzuk - ha szükséges, félbevágjuk -, és leöntjük, a húsos-zöldségesmártással. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-25 percig sütjük. Friss vegyes saláta és hideg (cseh) sör illik hozzá.

Cseh túrós rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 500 g túró, 100 g vaj, 1 dl tejföl, só.

A meghámozott és megmosott burgonyát vastagabb karikára vágjuk, és megsózzuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk az aljára egy réteg, túrót simítunk, aztán egy réteg burgonya következik, amelyre apró vajdarabkákat szórunk, majd ismét túró, mindaddig, amíg a hozzávalókból tart. A tálat lefödve forró sütőbe toljuk, és sütés közben a burgonyát tejföllel locsolgatjuk.

Cseh szalámis rakott burgonya

Hozzávalók: 1,25 kg burgonya, 250 g felvágott, 80 g zsír, zöldpetrezselyem, só.

A megmosott, meghámozott burgonyát karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, belerakunk egy sor burgonyakarikát, megsózzuk, megszórjuk apróra metélt felvágottal meg zöldpetrezselyemmel, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A legfelső réteg burgonyára kis zsírdarabokat rakunk, egy kevés vizet öntünk alá, és gyenge lángon fedő alatt keverés nélkül puhára pároljuk.

Zöldségsalátával tálaljuk.

Cseh füstölt hússal rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 60 g reszelt sajt, 300 g főtt füstölt hús (lehet maradék is), 40 g zsír vagy olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl tej, 6 tojás, 60 g hagyma, só, törött bors.

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, megszórjuk zsemle- morzsával, és belerakjuk a burgonya felét. Egyenletesen ráterítjük a főtt, összevagdalt húst, a 4 apróra vágott kemény tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és betakarjuk a főtt burgonya másik felével. Meglocsoljuk a hagymás zsírral, megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben ropogósra sütjük. Közben a tejben elhabarjuk a 2 tojást meg a zsemlemorzsát, ráöntjük a megsült burgonyára, és a tojással együtt készre sütjük.

Cseh juhtúróval és metélőhagymával rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 300 g juhtúró, 100 g füstölt szalonna, 20 g zsír, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl tejföl, metélőhagyma, só.

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és belerakjuk a burgonya felét. Rásimítjuk a juhtúrót, bőven megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, és betakarjuk a burgonya másik felével. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és rálocsoljuk a burgonyára. Végül ráöntjük a megsózott, elhabart tejfölt is, és forró sütőben megsütjük.

Darált húsos rakott burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 1 kg burgonya, 50 dkg kelkáposzta, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemle- morzsa, 17 dkg reszelt trappista vagy edami sajt; 5 dl húsleves, 2,5 dl tej, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 2 evőkanál olaj, só, bors, édesnemes pirospaprika

Elkészítés: A megmosott burgonyát forrásban tévő, sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. A megtisztított, megmosott kelt nagyobb darabokra vágjuk. Forrásban lévő, sós vízben 5 percig előfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A hagymát felkockázzuk. A darált húst összegyúrjuk a tojással és a hagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a darált húst gyakran kevergetve, fehéredésig pirítjuk. A vajat vagy a margarint megforrósítjuk, és a lisztet megpirítjuk. Tejjel és húslevessel felöntjük, összeforraljuk, majd 2-3 percig főzzük. Belekeverjük a sajt 2/3-át és felolvasztjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A burgonyát, a darált húst és a kelt nagy tűzálló tálba rétegezzük, és leöntjük a sajtmártással. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig sütjük. A maradék reszelt sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával és kevés pirospaprikával. A rakott burgonyára szórjuk, és visszatoljuk a sütőbe. További kb. 10 percig sütjük.

Erdélyi juhtúrós rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd rámorzsolom a juhtúró felét. Rálocsolom a megmosott és apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére kevés fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem, és legalább egy órán keresztül majdnem közepes lángon párolom az ételt. Rendkívül jóízű, bár nem éppen fogyókúrás!

 

Francia sajtos rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 15 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen fajta lehet), 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db egész tojás, 6 dl tej, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 teáskanál só.

A főtt burgonyát hámozás után vékony karikákra vágom, a fokhagymagerezdeket megtisztítom, és apróra vágom (nem zúzom). Egy tepsi alját beterítem burgonyakarikákkal, megsózom, kevés fokhagymadarabkát szórok rá, majd meghintem reszelt sajttal és törött borssal. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. Ezután a tejet felforralom, beleszórom a reszelt szerecsendiót, majd ha kissé kihűlt, hozzáöntöm a közben habosra kevert tojást. Ezzel az öntettel lelocsolom a burgonyát. Ezután az előmelegített forró sütőbe tolom, és fedetlenül pirítom huszonöt percig, illetve addig, amíg a teteje szép pirosra nem sül. Ha már majdnem készen van, megszórom apróra morzsolt vajjal, és már csak addig pirítom, amíg a vaj elolvad a tetején. Kockákra vágva tálalom. Aki szereti, a tányérján még külön is megsajtozhatja.

Juhtúrós rakott krumpli 

Hozzávalók 4 személy részére: 2 kg krumpli, 40 dkg juhtúró, 12 dkg vaj, 2 csg. újhagyma, 4 dl tejföl, 4 db tojás, só

Héjában megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk, és a felét lereszeljük a reszelő legdurvább fokán egy vajjal kikent mély, tűzálló tálba. Erre terítjük a villával összetört juhtúrót, melyet összekevertünk a zöldjével együtt apróra vágott zöldhagymával. A krumpli másik felét a juhtúróra reszeljük. A tejfölt az egész tojásokkal meg a maradék olvasztott vajjal simára keverjük, és a lerakott krumplira öntjük. Forró sütőben pirosra sütjük.

Sajtos rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen sajtmaradék jó hozzá, egyidejűleg többféle is lehet), 2 dl tejföl, 1 teáskanál currypor, 4 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 evőkanál vegeta, kevés só, 2 evőkanál olaj a tepsihez.

A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva vékony karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal bekenek, és a fele burgonyakarikát beleterítem. Megsózom. Míg a burgonya fő, két tojást keményre főzök és meghámozva, kis kockákra vágom. A másik kettő nyers tojást habosra verem, hozzákeverem a tejfölt, a curryport, a borsot és a vegetát. A burgonyarétegre rászórom a tojáskockákat, és a fele reszelt sajttal meghintem. Erre rálocsolom a fele tojásöntetet, betakarom a maradék rész sajttal és rálocsolom a meghagyott öntetet. A tepsit befedem és forró sütőbe tolva, kis lángon párolom legalább egy órán keresztül. Hagymás paradicsomsaláta illik mellé a legjobban.

Húsos rakott burgonya

  

 Hozzávalók:

 személyenként 2 szelet karaj vagy tarja

 1-1,5 kg burgonya

 3-4 közepes vöröshagyma

 2-4 dl tejföl

 só, bors, pirospaprika, zsíradék

               

 A kb. 1 cm vastag hússzeleteket kézzel vagy esetleg

 húsklofolóval kissé megütögetjük, majd sóval, borssal és

 pirospaprikával beszorjuk a szeletek mindkét oldalát. A

 húst félretesszük, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és

 4-5 miliméteres karikákra vágjuk. A kizsírozott tepsibe

 behelyezzük a hússzeleteket, a tetejére karikázzuk a

 vöröshagymát, majd befedjük burgonyakarikákkal. Kb. két

 sor burgonya után (soronként sózzuk a burgonyát!),

 ráöntjük a tejföl felét, majd folytatjuk a

 burgonyarétegek rakását. Az utolsó sorra ráöntjük a

 maradék teljfölt. Alufóliával letakarjuk és

 előmelegített sütőben 200-250 fokon, kb. 1-1,5 órát

 sütjük. Ha a hús és a burgonya megsült, fólia nélkül egy

 kicsit pirítjuk a rakott burgonya tetejét.

 

Húsos-besameles rakott tojás  4 személyre

 

8 kemény tojás

20 dkg sült vagy főtt hús

20 dkg gomba

5 dl besamel

diónyi vaj

petrezselyem

zsemlemorzsa

őrölt szerecsendió

őrölt bors

 

A tojást karikázd fel. A húst daráld meg, és a megtisztított,

apróra vágott gombával együtt a vaj felén pirítsd 1-2 percig,

majd hagyd kihűlni. A besamelt ízesítsd szerecsendióval, és

keverj bele apróra vágott petrezselymet. A maradék vajjal kenj

ki egy tűzálló tálat, szórd meg kevés zsemlemorzsával, rakj az

aljába egy sor tojást,   teríts rá húsos gombát, arra pedig

mártást. Úgy rétegezz tovább, hogy a tetejére is mártás jusson.

Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél süsd, míg a teteje

megpirul. Tálaláskor hintsd meg apróra vágott petrezselyemmel.

 

Sajtos rakott pulykamell

     

 Hozzávalók:

 1 kg pulykamell

 40 dkg reszelt sajt

 5 dl tej

 5 db tojás

 fokhagymakrém

 zsemlemorzsa

 liszt

 margarin

 

               

 A pulykamellet szeletekre felvágom és fokhagymás tejben

 kb. 2 órára bepácolom. A sajtot lereszelem, a tojást egy

 tálban felverem. A jénai tálat margarinnal kikenem. A

 pulykamellszeleteket a tejből kivéve először a lisztbe,

 tojásba és a reszeltsajtba forgatom, majd rétegesen

 lerakom a jénai tálba. Az összes szeletet lerakom így,

 majd a maradék tojást a reszelt sajttal összekeverem és

 ráöntöm a húsra. Közepes lángon sütőben szép pirosra

 megsütöm. Rízs és majonézes kukorica illik leginkább

 hozzá.

 

 
Naptár
2023. Június
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
statisztikám
Indulás: 2006-09-03
 
CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ötletfazék
 
Mit készithetünk.......
 
Különleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fiókod
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
pontos idő
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77