marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Marhahstan

A borjhs rtkei kztt emltsre mlt, hogy jval kevesebb zsrt tartalmaz, mint a tbbi hsfajta, knnyebben is emszthet, miutn az llat igen fiatal. Ezrt a hsa kevsb rostos, mint pl. a marhahs, knnyebben emszthet s jval gyorsabban megsthet-megfzhet. Klnfle ditkban az emltett tulajdonsgai miatt szabad fogyasztani. Az ra sajnos igen borsos, ezrt csak kevesek kpesek megvsrolni.

A borj bontsi rszei a felhasznlst illeten: fej, nyak, szegy, lapocka, karaj, vess, benne a szzpecsenye, lb, cslk, rzsa, frikand, di, felsl.

A borjfejet (ha igazn fiatal volt az llat) elkszthetjk rntva, fzve, a nyelvet fzve, prolva, a velt pedig akr tojssal, akr rntva.

A nyakbl kszthetnk prkltet, toknyt, vagdalthst. A szegy alkalmas tltsre, stsre.

A lapockbl kszthetnk sltet, prkltet, becsinlt-flket, toknyflket.

A karajt sthetjk egyben, de sthetnk belle szeleteket is, kszthetnk frissensltet.

A vessbl kszlhet frissenslt egyben s szeletelve. A lbbl lehet rntott, fztt tel.

A cslk alkalmas egyben stsre, vagy kicsontozva aprhsnak.

A rzsbl kszthetnk egybensltet, prolhatjuk szeletenknt vagy egyben, de kszthetnk belle frissensltet is.

Fricandbl kszthetjk a legfinomabb egybensltet, de lehet belle szeletenknt is prolt hs, frissenslt.

A dibl ugyancsak egybenslt, de szelet is kszlhet frissen is.

A felsl ugyancsak alkalmas egyben stsre, vagy szeletenknt frissen elksztve.

A belssgeket ugyangy lehet elkszteni, mint a tbbi hsfajtnl.

 

Colbert mdon = (ha blsznszelet) pirtott gombval s barna gombamrtssal; (ha borjborda) natrsts utn gombamrtssal bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsval megszrva, majd vajjal megpirtva

Godard mdon = (ha blsznszelet) slt libamjjal s gombafejjel, szarvasgombamrtssal s Godard raguval (pirtott kakasvese, olajbogy, kakastarj, borjmirigy) krtve

Kedvessy mdon = (ha blsznszelet) slt libamjjal s borjvesvel, valamint gombapppel s kapros-papriks mrtssal; (ha natr vadslt) gombval, krutonnal, tejsznes-fehrboros-konyakos-citromos mrtssal

Mszros mdra = (ha borjborda) borjmirigybl, velbl s pirtott gombbl ksztett raguval

Milni mdon = (gyakran) milni makarnival krtve; (ha borjborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsval panrozva s milni makarnival krtve; (ha rizs) gombs-sonks-paradicsomos raguval s reszelt sajttal

Murat mdon = (ha borjszelet) natrsts utn fehrboros, vajas, trkonyos pecsenyelvel meghintve s egy szelet sonkval bebortva

Prmai mdra  A darabolt hsokat (pl. borj, sertsborda) s szrnyasokat tojsba s sajtba bundzzk, olajban kistik, majd paradicsommrtssal tlaljk. (Prma - vros Olaszorszgban)

Parmentier mdra: A slt burgonyt finomra vgott petrezselyemmel vagy metlhagymval meghintik. Slt hsok (pl. blsznszeletek) mell adjk krtsnek. (Antoine Parmentier a XVIII. szzadban terjesztette el a burgonyt Franciaorszgban)Petfi mdra: A vegyes zldsggel, paprikval zestett lben megprolt marhafelsl szeleteket a zldsges raguval befedik, s pirtott burgonyval tlaljk.

Pincemester mdra: A vastag blsznszeleteket szzk, babrlevl darabkkkal zestik, s fasznparzson mindkt oldalt megstik. Libazsrban slt hasbburgonyval, saltval s fokhagyms pirtssal knljk.

Prgai mdra: A frissenslteket (fknt borj- s sertssltet) rntottval, sonkval vagy csszrszalonnval bebortjk, pecsenyelvel meglocsoljk, pirtott burgonyval s fejes saltval tlaljk.

Natr mdra: A vkony hsszeleteket (pl. serts-, borj-, brny-, vagy rborda, borjszelet, szzrmk) kiveregetik, megszzk, lisztben megforgatjk, s forr zsiradkban pirosra stik.

Neszmlyi mdra: A kockra vgott fstlt szalonnt kistik, reszelt hagymt s zldsgeket pirtanak a zsrjban, s fszerekkel zestik. A feldarabolt kacst ebben a szaftban megfuttatjk, s vrsborral puhra proljk. Galuskval, spagettivel, vagy makarnival tlaljk. (Neszmly egy Komrom megyei kzsg, hres borvidk)

Nyrsgi mdra: Darlt sertshsbl sval, borssal, pirospaprikval, fokhagymval fszerezett masszt ksztenek. A hosszban kettvgott, kiveregetett szzpecsenyt megtltik a masszval, sszegngylik, tktik, s stben kszre stik. Slt burgonyval s prolt kposztval tlaljk.

Ormnsgi mdra: A felszrt sertsdagadt ftt, fstlt sertshsbl, sertsmjbl, kinyomkodott zsemlbl, fszerekbl ksztett tltelkkel megtltik, stben pirosra stik, s hagyms burgonyasaltval tlaljk. (Ormnsg egy nprajzi tj Baranyban, a Drva mentn)

Othello mdra: A frissen slt vagy grillezett hsokat gombamrtssal, vajas zldborsval s szalmaburgonyval krtve tlaljk.

Vitello tomato:  A vitello fi borj, ill. borjhs, a vitellone marhahs,

..... carpaccio      Carpa = ponty

..... ossobuco =   a milni mdra ksztett borjlbat gy nevezik 

..... saltimbocca   Ez egy sonkval tlttt roston megsttt borjszelet, amit fa nyrsacskkra hznak fel

..... scaloppina=  scaloppa = borj;     

A scaloppina di vitello a borjszelet

..... piccata=        a tzdelt borjszeletet hvjk gy

..... focaccia =     pogcsa

Ambassador mdra = (ha bordaszelet) elstve, majd sonks-sajtos mrtsba forgatva, sonkval bortva, vgl panrozva s gy kistve

Angolosan = (ha zldsg) fzve, majd forrn, vajjal tlalva; (ha slt) vresen

Bakonyi mdon = tejfls-tejsznes, gombs, pirospapriks mrtssal

Batthyny- = (ha rizs) hagymval pirtva, majd erlevessel prolva s vajjal dstva

Bcskai = (ha prklts jelleg) sok friss zldpaprikval s paradicsommal kszlt

Bearni mdon = bearni (trkonyos karakter, tojssrgjval, ecettel s fszerekkel kszlt) mrtssal

Bordi = vrsborral vagy bordi mrtssal (azaz: vrsborral, gyngyhagymval, csontvelvel, kakukkfvel, babrlevllel felerstett spanyolmrtssal) kszlt

Bllr mdra = valamilyen belssggel kszlt

Breton mdon = (gyakran) babbal s paradicsommal

Budapest mdra = prkltlvel sszefogott - libamjas, gombs, fstlt szalonns, zldborss - raguval

Burgundi mdra = vrsborral, vagy burgundi krettel (hsos szalonna gombval s gyngyhagymval pirtva)

Cecei mdra = (ltalban) zldpaprikval

Chipolata mdra = gesztenyvel, karottval, borsval s kolbsszal kszlt raguval

Cigny- = sltszalonna-kakastarjjal tlalva

Colbert mdon = (ha blsznszelet) pirtott gombval s barna gombamrtssal; (ha borjborda) natrsts utn gombamrtssal bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsval megszrva, majd vajjal megpirtva

Corneille mdra = (ha egybenslt) narancsszeletekkel bortva, zldfszerekkel

Creol mdon = (ha mj) hagymn pirtott paradicsommal; (ha steak) pirtott gombval s paradicsommal, valamint rostlyos hagymval

Csabai = (rendszerint) fstlt kolbsszal kszlt

Csben slt (au gratin) = stben slt

Dalmt = (ha paprika) hagymval s vrsborral stve-prolva

Debreceni = (legtbbszr) fstlt kolbsszal kszlt

Dorozsmai = (ha hal) stve, tejfeles-gombs-lecss csuszval tlalva

Dubarry mdon = kelvirggal ksztett

Dunai = (ha halszl) tszta nlkl kszlt

Elisabeth Taylor mdra = (ha ftt fstltsonka) petrezselymes ananszraguval

Elzszi = (rendszerint) savany kposztval (+ olykor virslivel) ksztett

Erdlyi = (gyakran) trkonyos

Erdszn mdra = (legtbbszr) erdei gombval ksztett; (ha kret) pirtott gomba s hsos szalonna, burgonyval, valamint vajas pecsenyelvel

Eszterhzy- = (ha rostlyos) tejfeles-boros zldsgmrtsban prolva

Florentin mdra = (ha fogasfil) fzve, majd parajjal, besamellel s sajttal tstve

Francisan = (ha mj) tzdelve, majd vajba valamint morzsba mrtva s roston megstve

Frankfurti = virslivel (s tbbnyire kelkposztval) kszlt

Giuseppe mdra = (ha spagetti) sonkval, gombval, paradicsomosan s pezsgvel valamint kemnytojssal dstva

Godard mdon = (ha blsznszelet) slt libamjjal s gombafejjel, szarvasgombamrtssal s Godard raguval (pirtott kakasvese, olajbogy, kakastarj, borjmirigy) krtve

Has = vagdalk

Hentesn mdra, hentes- = szalonnval, ecetes uborkval kszlt

Holstein mdon = tkrtojssal

Julienne mdra = hajszlvkony szlakra szelt zldsggel

Jasszony mdra = minden jval

Kalocsai mdon = paprikval (s paprikval

Kantoni = (ha knai konyhai irnyzat) meglep alapanyag- s z-prostsok jellemzik; (ha rizs) rkkal, hssal, omlettel, konyakkal kszlt

Kassai mdra = sonkval kszlt

Krolyi- = (ha savany kposzta) sonkval, szalonnval fzve, darlt sertshssal dstva; (ha salta) ftt krumpli, kovszos uborka, zldpaprika, paradicsom, ftt tojs, fejessalta darabolva s tartrmrtssal keverve

Kecskemti = (rendszerint) barackplinkval vagy srgabarackkal kszlt

Kedvessy mdon = (ha blsznszelet) slt libamjjal s borjvesvel, valamint gombapppel s kapros-papriks mrtssal; (ha natr vadslt) gombval, krutonnal, tejsznes-fehrboros-konyakos-citromos mrtssal

Kertszn mdon = vegyes zldsggel

Konzom = erleves

Korhely- = (rendszerint) savanyks jelleg vagy valamilyen szesszel kszlt

Kossuth- = (ha rostlyos) szalonns prklt-lben prolva, gombapppel tlttt burgonyval krtve

kruton = pirtott zsemleszelet

Lyoni mdra = slt hagymval

Magyaros = lecss (esetleg prklts)

Maki = (rendszerint) hagyms

Marschal mdon = (ha mj) slt hsosszalonna-kakastarjjal

Medici mdra = (ha blsznszelet) Choron mrtssal (azaz: paradicsomprvel dstott bearni mrtssal), szarvasgombval dsztve

Mexiki = (rendszerint) chilis vagy kukorics

Mszros mdra = (ha borjborda) borjmirigybl, velbl s pirtott gombbl ksztett raguval

Milni mdon = (gyakran) milni makarnival krtve; (ha borjborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsval panrozva s milni makarnival krtve; (ha rizs) gombs-sonks-paradicsomos raguval s reszelt sajttal

Murat mdon = (ha borjszelet) natrsts utn fehrboros, vajas, trkonyos pecsenyelvel meghintve s egy szelet sonkval bebortva

Normandiai = (rendszerint) almval, almaborral, vagy almaplinkval kszlt

Orly mdon = srtsztba mrtva s kistve

Parasztosan = (rendszerint) szalonnval (+ olykor hagymval, burgonyval)

Prizsiasan = lisztbe s felvert tojsba bundzva

Pekingi = (ha knai konyhai irnyzat) az des-savany zek jellemzik

Pkn mdra = hagymval s burgonyval egyttstve; (olykor) stben stve

Pompadur mdra = (ha blsznszelet) gombapppel egytt tojsos burgonyappbe burkolva s megstve, barna fszermrtssal tlalva

Rszeges = valamilyen szesszel kszlt

Roastbeef = marhaslt

Rold = tekercs

Rossini mdra = libamjjal, szarvasgombval s madeira mrtssal

Royal mdon = (ha blsznszelet) bearni mrtssal, szarvasgombval dsztve

Rumpsteak = htsznszeletStefnia mdon = ftt tojssal tltve

Strasbourgi = libamjjal vagy libamjprvel (s gyakran gombval) kszlt

Szapry- = (ha mj) vesvel s velvel

Szecsuni = (ha knai konyhai irnyzat) csps jelleg

Szegedi = (ha gulys, ha rostlyos) vegyes zldsggel s csipetkvel

Szentgyrgyi mdon = (ha slths) hagymn pirtott gombval, zld- s paradicsompaprikval

Szchenyi- = (ha rostlyos) szalonns prklt-lben prolva, zldpaprikval s paradicsommal, valamint ftt srgarpval, burgonyval s zldborsval gazdagtva; (ha fcn) libamjjal, gombval, vajas-fehrboros-konyakos pecsenyelvel, valamint gesztenyeprvel krtve; (ha vadhs) tejsznes-sonks-baromfimjas-tojsos tltelkkel s vrsboros mrtssal

Szkely- = (rendszerint) savany kposztval kszlt

Sztroganoff mdon = (ha blszncskok) finomra vgott gyngyhagymval vajon megpirtva, fszerezve s tejsznnel beforralva; (ha vadhs) gombval, ecetes uborkval, kaprival s borral ksztve

Tavasziasan = prolt vegyes zldsggel

Tiszai = (ha halszl) tsztval tlalt

Tokaji = borral kszlt

Tournedos = blsznszelet

Udvarmester mdra = (ha slt) fszeres vajjal tlalva

Vesztfliai mdon = (ha slt) slt sonkval s madeira mrtssal

Victor Hugo mdra = (ha blsznszelet) bearni mrtssal, ajkagyrvel dsztve

Villa Franca mdon = (ha blsznszelet) vajban pirtott gombval s natr tojslepnnyel bebortva, kln madeira mrtssal; (ha vadhs) gombval, tojssal, vrsborral s barnamrtssal ksztve

Wellington mdra = (ha blszn) gombapppel leveles tsztban megstve, s madeira mrtssal tlalva

Wilson mdra = (ha sonka) elfzs utn szegfszeggel s karamellel stve, sherrys-hsleveses mrtssal tlalva

 

Zna- = kisadag

 

 

 
Naptr
2025. prilis
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!