Ezeket nemrg talltam.Remlem hasznotokra lesz!
Tortastsnl mindig csak a tortaforma aljt szabad zsrozni vagy vajjal megkenni, az oldalt soha, mert klnben sts kzben a tszta kzpen felpposodik.
Ha a beigli megreped, nem lehet szpen szeletelni. Ezrt clszer a tltelket hidegen kenni a tsztra. A tltelk kb. olyan vastag legyen, mint a kinyjtott tszta vastagsga, s ne legyen se tl sr, se tl hg.
Szp "mrvnyos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojssal bekenjk. Fl rig tartsuk meleg helyen, kenjk be ismt, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojs megszradjon. Mrskelten meleg stben sssk.
A darlt di vagy mk nem avasodik meg, ha porcukorral sszekeverve tesszk el a felhasznlsig.
A mandulaszemeket knnyen megszabadthatjuk a barna hjtl, ha forrsban lev vzben tartjuk nhny percig. A hj felpuhul, s knnyen kinyomkodhatk a mandulk.
Ha a stemnybe vagy krmbe tojshabot is kell keverni, azt mindig vatosan, knnyedn adjuk hozz. A habvert nem szabad a kevertl szlhez tgetni, mert a habban lev leveg eltvozik.
A vkonyra nyjtott tsztt is knnyen kezelhetjk, ha rcsavarjuk a sodrfra, majd vatosan rgrgetjk a stlapra.
A ragads tsztt (mint pldul a mzes-krmes tsztja) belisztezett flialapok kz tve tudjuk knnyedn kinyjtani.
Hogyan lesz a fnk "szalagos"? B, forr zsiradkban sssk, egyszerre csak keveset tegynk az ednybe, hogy szabadon szklhasson minden darab. Elszr azt az oldalt sssk fed alatt, amelyik nem a deszkn fekdt, a msik felt pedig fed nlkl.
Fnk tsztja laza lesz, ha vz helyett srt vagy sznsavas svnyvizet hasznlunk az sszelltshoz.
Ha megszradt a mzes stemny, csomagoljuk fehr paprba, nhny percre tegyk meleg stbe, ettl felfrissl s megpuhul.
A tortk tsztjt csak teljesen kihlt llapotban vgjuk fel.
Kemnyebb s tartsabb marad a tejsznhab, ha felvers eltt egy csipetnyi szdabikarbnt tesznk bele.
A szraz di jra jz lesz, ha nhny rra tejbe ztatjuk, lecsepegtetjk, s megszrtjuk, mieltt felhasznlnnk.
Knnyen megakadlyozhatjuk, hogy stskor sszeessen a kuglf. Sts eltt lltsunk bele egy szl makarnit, ami kmnyknt mkdik.
Nagyszer habcskot kszthetnk, ha egy csipetnyi stport tesznk a tojsfehrjkbe, mieltt felverjk. Minden tojsfehrjhez 2,5 dkg cukrot szmtsunk. Elszr csak a cukor felvel verjk fel, a msik felt pedig vatosan keverjk hozz.
Ha vajjal bekent kssel vgjuk szt a habcskot, nem fog szttredezni.
A torthoz ksztett krm nem fog sszecsomsodni, s az llaga is knnyebb lesz, ha elmelegtett tlban keverjk ssze a szobahmrsklet zsiradkot s a tojsokat.
Tortk dsztshez gyakran hasznlunk csokiforgcsot. Megknnythetjk a munkt, ha a tbla csokoldt alaposan lehtjk s krumplihmozval farigcsljuk.
A petrezselymet csak akkor tegyk az telbe, amikor mr elkszlt, mert fzs kzben a vitamintartalma cskken.
A zldsgeket s fzelkflket csak a fzs legvgn ecetezzk, mert a sav nem engedi megpuhulni.
Mindig csak annyi telbe tegynk tejflt, amennyi egyszerre elfogy, mert a msnapra flretett telben erjedst okozhat.
Nyron nem savanyodik meg a tej, ha forralsnl cukrot kevernk hozz. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegynk.
A fejes saltt sose vgjuk kssel, mert a vgs mentn a levelek hamar meglttyednek, hanem tpkedjk aprra a leveleket, s nejlonzacskban troljuk a felhasznlsig.
Fzskor szp fehr marad a karfiol, ha a fzvzbe egy kevs tejet tesznk, a karfiolszag pedig megsznik, ha egy nyers krumplit is belefznk.
A saltnak sznt uborkt hmozzuk meg, ntsk le forr vzzel, majd hideg vzzel, s csak aztn szeleteljk fel. gy knnyebben emszthet az uborka.
A kgyuborkt ne hmozzuk meg, elegend csak megmosni s gy felszeletelni. Csak kzvetlenl a felhasznls eltt szzuk meg, mert klnben hamar sszeesik.
A friss fzelket mindig forrsban lv vzben, a fagyasztott ksztmnyeket s a burgonyt pedig hideg vzben kezdjk el fzni.
A csemegekukorict forrsban lv, enyhn ss vzben tegyk fel fni. gy 10 perc alatt megpuhul.
Ha srgadinnyt vsrolunk, gy tudjuk megllaptani, hogy rett-e, ha a szrt megszagoljuk, s tipikusan ers illatot rznk.
Ha a grgdinnyt megkopogtatjuk, s mly hangot ad, akkor mr rett. Ha azonban kong hangja van, akkor mg nem elg rett.
Az jhagyma zld szrt ne dobjuk el, aprra vgva felhasznlhatjuk mg krztthz, szendvicsvajhoz, salta- dresszinghez.
Ha srgabarackot vagy szibarackot akarunk mlyhteni, clszer hmozs utn cukros-citromos vzzel leforrzni, lecsepegtetni, s csak azutn nejlonzacskba csomagolni.
A mlyhtsre sznt ribizlit mossuk meg, szemezzk le a szrrl, adagokban tegyk nejlonzacskba, 1-2 evkanl porcukrot szrjunk r, zrjuk le a tasakot s gy tegyk a mlyhtbe.
A fonnyadt zldsg felfrissl, ha hideg vzbe tesszk, amelyhez 1 kanl ecetet is adtunk.
A megkezdett savanysg hosszabb ideig elll, ha olykor 1-1 kockacukrot tesznk az vegbe.
Az aprra vgott hagymt szrjuk meg egy kevs liszttel, gy nem g oda, amikor pirtjuk.
A zldbors megtartja a sznt, ha fzskor a vzbe 1-2 szem kockacukrot tesznk. Egy msik lehetsg: ha a friss zldsget fzs utn rvid idre jeges vzbe tesszk.
Nhny napig frissen tarthatjuk a sprgt, ha nedves ruhba csavarva tesszk a htbe. (Ha szksges, a ruht tbbszr is benedvesthetjk.)
A brokkolit nem tancsos zsrban stni vagy prolni, mert rgs lesz tle.
Amikor csak nhny csepp citromlre van szksgnk, akkor felesleges egy citromot kettvgni. Frjunk egy kis lyukat a citromba, gy ki lehet csepegtetni a levt. Knnyebb, ha eltte jl megnyomkodjuk.
Ha felbontottuk a pezsgt, de nem fogyott el mind, egy ezstkanalat lgassunk az vegbe, nyelvel lefel, s gy tegyk be a htbe. Nem veszti el az zt, s nem megy ki belle a bubork.
Ha nha elfordul, hogy megmarad egy kevs bor a palackban, ntsk bele a jgkockatartba s fagyasszuk le. Ezeket a borkockkat hasznlhatjuk zestsre, szszok piknsabb ttelre, de borostea ksztsre is.
Gymlcslbl is kszthetnk jgkockkat. Koktlok zestsre pedig apr gymlcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegynk a jgkockatartba, ntsnk r hideg vizet s fagyasszuk meg. Ezek a jgkockk klnsen alkalmasak italok dsztsre.
Ha leveles tsztt ksztnk, nem kell bezsrozni a stformt, hanem hideg vzzel kell leblteni. gy a gzlg vz megemeli, szinte knnyv teszi a tsztt. Amikor a leveles tsztt sts eltt felvert tojssrgjval megkenjk, nem szabad, hogy lecsorogjon a tszta szln, mert rtapad s nem hagyja felemelkedni.
A stemnyek tsztjt mindig ugyanabban az irnyban nyjtsuk, mert klnben nem egyenletesen fog megkelni.
Ha a forr puding tetejre kevs porcukrot szrunk, nem fog megbrsdni.
gy lehet meggyzdni rla, hogy az leszt mg elg friss, hogy egy kis darabkt forr vzbe kell tenni. Ha le- sllyed az edny aljra, mr nem hasznlhat.
Ha nincs elg stporunk otthon, 3-4 kanl rummal helyettesthetjk. Az alkohol majdnem annyira felhzza a tsztt, mint a stpor.
Amikor csokoldt olvasztunk, vagy stemnyt, szszt ksztnk vzfrdben, mindig gyeljnk arra, hogy a kis edny ne rjen bele a nagyobb ednyben forr vzbe, hanem csak a vzgzbe, mert gy a h egyenletesen oszlik el.
A vadhsokat ne forrzzuk. Hideg vzben alaposan ztassuk ki. Annyiszor vltsuk a vizet, mg vgl mr nem lesz vres.
Vadhst clszerbb fed nlkl fzni. Igaz, hogy gy tovbb tart a fzs, de csak annyi vadze marad az telnek, ami mg kellemes.
Ha tepsiben stjk a vadhst, sznvel lefel kezdjk stni, s mikor mr flig megpuhult, fordtsuk t a msik oldalra. Akkor j a hs, ha pirosas vilgosbarna szn, s ha a vgt kssel megvgjuk, az sztesik.
Porhanysabb lesz a vadhs, ha 2-3 napra olajos vagy ecetes-zldsges pclbe tesszk.
A vadszrnyasok tollt hidegen kell kitpni, nem kell forrzni, mint a hziszrnyasokat. Utna kellemesen meleg vzbe tve a bennmaradt tokok fellazulnak s knnyen tisztthat lesz a br.
A vadnyl hsa akkor lesz igazn zletes s zamatos, ha hmrsklettl fggen rleljk:
2-6 fokon 3-6 nap;
16-18 fokon 2 nap.
Ha a vadszrnyas kort nem tudjuk megllaptani, elbb gyengn ss vzben fzzk flpuhra, s csak utna kezdjnk hozz a stshez.
A friss halat a szemrl, a kopolty pirossgrl lehet megismerni, s arrl, hogy a hal hsa rugalmas.
A szlks halat felbonts utn les kssel srn vagdaljuk be (irdaljuk), gy a vkony szlkkat is tvgjuk, s jobban t is sl.
Az desvzi halakat knnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pr pillanatra forr vzbe mrtjuk.
A kellemetlen halszagot eloszlathatjuk, ha a fzvzbe egy kevs tejet ntnk.
A vadszrnyasok mellehst mindig spkeljk meg vkony szalonnacskokkal.
Vgdeszknkrl gy tvolthatjuk el az ers hagyma- vagy halszagot, hogy egy evkanl ecettel vagy fl citrommal jl bedrzsljk, utna pedig hideg vzzel alaposan lebltjk.
Ednyeink aljrl knnyen eltnik az odagett telmaradk, ha ss vizet ntnk bele s 1-2 rig llni hagyjuk vagy a ss vizet felforraljuk benne. Vgl pedig alaposan ki kell blteni.
Ha elpiszkoldik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti btor, tmny konyhasoldattal alaposan kefljk t, b vzzel bltsk le, s a szabad levegn hagyjuk megszradni. Hogy ne szradjon ki a fonat, idnknt citromos olajba mrtott trlruhval trljk t a fellett.
Ha a konyhai mosogatnk elsznezdik a cspg melegvztl, a foltra ntsnk ecetet, s nhny rig hagyjuk rajta.
A kvfznkben lerakdott vzktl gy szabadulhatunk meg, hogy ersen ecetes vizet fznk t rajta, majd alaposan kibltjk.
Porcelnednyeket gy tisztthatunk, hogy elszr alaposan tdrzsljk nedves sval, s csak utna mosogatjuk el.
A sajtreszelt knny tiszttani, ha hasznlat utn szraz kenyrdarabot reszelnk rajta.
Az elektromos tzhely fzlapjait ecettel vagy citromlvel bedrzslve takartjuk, majd nhny csepp olajjal kifnyestjk. (Csak kikapcsolt kszlket!)
A csavaros tetej befttesvegeket knnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forr vzbe mrtjuk.
Az egymsba szorult vegpoharakat erltets nlkl tudjuk sztvlasztani, ha a bels poharat feltltjk hideg vzzel, a klst pedig meleg vzzel tlttt tlba mertjk.
Akkor is kinyithatjuk a parafa dugs palackokat, ha nincs dughznk, az veg nyakra forr vizet kell engednnk.
FOLTOK ELTVOLTSA:
a kakafoltos anyagot forr tejbe tesszk, majd a szoksos mdon kimossuk.
A friss kvfoltot hideg tejbe mrtjuk, aztn mosszerrel kimossuk a kelmt.
Ha gymlcs pottyan a ruhnkra, a friss foltot azonnal nedvestsk be citromlvel vagy ztassuk tejbe. 15-20 perc elteltvel pedig szappanos oldatban mossuk ki az egsz ruht.
A vrsborfoltokat rgtn szrjuk be konyhasval, s cspgtessnk r citromlt, vgl pedig mossuk ki a megszokott mosszernkkel.
A zsrfoltokat gy tudjuk eltntetni, hogy sznsavas svnyvzzel bespricceljk a foltot, s nedvszv ruhval felitatjuk. A mveletet tbbszr megismteljk. |