40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vanlis cukrot, 1 stport 13 dkg Rmval elmorzsolok. Hozzadok 2 egsz tojst s egy kevs tejet (amennyit a tszta felvesz). 3 lapot nyjtok belle, amelyeket kzepes lngon megstk. Hamar ksz.
3 tojsbl, 3 ek. lisztbl, 1 ek. cukorbl, 3 cs. vanlis cukorbl 3 dl tejjel krmet fzk. Hagyom kihlni. 1 teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek, majd hozzadom a fztt krmhez. 1 1/2 kg almt lereszelek, 1 ek. vajon megdinsztelem, zls szerint cukrozom.
A legals tsztalapot megszrom zsemlemorzsval s megkenem az alms masszval. Rhelyezem a kzps lapot. Megkenem a fztt krmmel, s rhelyezem a kvetkez lapot. Tetejt mg melegen megcukrozom, vagy vkonyan megkenem a krm maradkval, s reszelt csokival megszrom.
Tszta: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojs, 1 csomag stpor, 2 csomag vanlis cukor, 3-4 evkanl tejfl.
Krm: 2 tojs, 5 dl tej, 2 csomag vanlia puding, 15 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 25 dkg margarin.
Tltelk: 1,5 kg alma, 2 evkanl vaj, 10 dkg cukor, fl mokkskanlnyi fahj.
A tszta alapanyagait sszegyrom, hrom rszre osztom, s vkony, ngyszgletes lapokat stk belle. A pudingporhoz 2 evkanl cukrot keverek, fokozatosan hozzadom a tejet, srre fzm s belekeverem a tojsokat. A krmet hlni hagyom. Az almt megreszelem, s vajon addig prolom, amg elf a leve, s cukorral, fahjjal zestem. A krmhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd sszekeverem a kihlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotrsz kihlt, egy tsztalapot visszateszek a tepsibe, rkenem a krmet, rteszem a msik lapot, rhalmozom az almatltelket s befedem. Egy napig llni hagyom, hogy megpuhuljon. Tlals eltt ngyszgletes szeletekre vgom.
Tszta: 27 dkg liszt, 5 dkg zsr, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkli (kevs tejben felfuttatva).
Az anyagokat annyi tejjel, amennyit felvesz sszegyrjuk, s tepsi htn kt lapot stnk belle.
Krm: 3 csomag vanliapudingot 8 dl tejjel ppp fznk, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra kevernk, s a kihlt pphez adjuk.
Ezt a krmet a kt lap kz tltjk. A tejre 2 tojsfehrjbl s 14 dkg porcukorbl gz fltt habot vernk. A tsztra kenjk, s vgl kakaval meghintjk.
Tszta: 50 dkg liszt, 1 csomag stpor, 15 dkg zsr, 3 tojssrgja, 15 dkg cukor, kevs tej.
Tltelk: 20 dkg vaj, 1 csomag vanlis cukor, 15 dkg porcukor.
A tszta hozzvalit jl sszedolgozzuk, hrom rszre osztjuk, kinyjtjuk, s a tepsi htuljn megstjk. A kislt lapok egyikt sszetrjk, s 2 deci tejben megztatjuk. Hozzadunk 1 evkanl lekvrt, 3 evkanl kakat, fl deci rumot (vagy pr csepp aromt), vgl a habosra kevert vajas porcukrot. Az gy kapott masszt a kt stemnylap kz kenjk. Gz fltt cukorral habosra kevernk 3 tojsfehrjt, s a tetejre kenjk. Szp, fehr mz lesz. Csak msnap szeleteljk, amikor a lapok a tltelkkel sszernek.
Hozzvalk:
Tszta: cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokold 15 dkg, tojsfehrje 2 db.
Tltelk: ftt tojssrgja 1 db, vaj 5 dkg, likr 2 kk., cukor 2 ek. csokold 12 dkg.
Elksztse: A cukrot rlt mandulval, reszelt csokoldval 2 tojs fehrjvel sszelltunk, kis gombcokat formlunk belle, kzept ujjunkkal benyomjuk, s bele a kvetkez krmet tesszk:
Egy ftt, ttrt tojssrgjt, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevs likrrel sszelltunk, ha ksz, a gombcokat megtltjk, s reszelt csokoldba hempergetjk.
8 tojs fehrjt 15 dkg cukorral jl felkeverjk. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vanlis cukorral feltesznk fni. 4 db vanlia pudingot 1/2-liter vzben feloldunk, s a forrsban lv vzhez hozzadjuk. A megftt pudinggal a tojsfehrjt sszekeverjk, s mg 3-percig fzzk, llandan kevergetjk. Langyosra kihlni hagyjuk, majd megtltjk a lapokat, porcukorral meghintjk.
n a lapok helyett 10 tojsos pisktt szoktam kszteni, s ezzel tltm meg.
Tszta: 8 tojsfehrjt 30 dkg porcukorral kikevernk, majd beletesznk 30 dkg dit. 2 lapot stnk belle.
Krm: 8 tojssrgjt, 2 csomag vanlia cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4 evkanl bzadart megfznk. Ha kihlt 10 dkg vajjal kikeverjk.
Tetejt csokoldval bevonjuk
Hozzvalk: 35 dkg liszt, 7 dkg zsr, 4 evkanl cukor, 1 1/2 dkg szalalkli, 2 egsz tojs, langyos tejjel sszekeverjk (olyan tsztakemnysg legyen, mint a 6 lapos) 3 lapot stnk a tepsi htn, ha vastagnak talljuk a lapot, 4-et is sthetnk belle.
Krm: 25 dkg vaj, 30 dkg porcukor, ezt nagyon habosra keverjk (4 lap esetn 30 dkg vaj), 8 dl tej, lehet gyenge liter is, (ha 4 a lap), 2 vanlia puding, ezt hidegen simra keverjk, s majd srre fzzk, j srnek kell lenni, ha ez kihl, a vajjal gyengn sszekeverjk, s megtltjk a lapokat. Tetejt porcukorral srn meghintjk, vagy csokoldmzat ksztnk.
Hozzvalk:
Tszta: 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg szalalkli, 1 tojs, tej szksg szerint
Krm: 3 egsz tojs, 3 kanl liszt, 9 dl tej
Elkszts mdja: A tsztbl hrom lapot stnk. Krmet srre fzzk, 2 csomag vanlis cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra kevernk, s a kihlt pphez adjuk. A lapokat megtltjk, tetejt vanlis cukorral meghintjk.
1 adag gyors leveles tsztt elfelezve, ksfok-vastag tglalapokk nyjtjuk, kistjk. Kikeverve 1 tojst, 4 tojssrgjt, 20 dkg cukrot, 2 cs. vanliscukrot, 2 ek. lisztet, felntjk 7 dl tejjel. Gz fltt, nagyon sr krmm fzzk. Ha kihlt, az egyik tsztalapra simtjuk, rrakunk 2 ek. porcukorral zestett, kemny habb vert 2 dl tejsznt. Tetejre fektetjk a msik, csoki-, vagy kv-, vagy citrom-, vagy rumos mzzal bevont, ngyzetekre vgott tsztalapot.
Tszta: 30 dkg liszt, csipet s, 1 evkanl ecet, kb. 1 dl vz (amennyit felvesz a tszta). Ezeket a hozzvalkat jl kidolgozzuk, elnyjtjuk. Kzben 15 dkg vajat 5 dkg liszttel habosra kevernk s rsimtjuk a kinyjtott tsztra. sszehajtogatjuk, majd kinyjtjuk ismt (ezt 2-3-szor ismteljk). 2 lapban stjk meg kzepesen meleg stben
Krm: 2 dl tejet, 4 tojs srgjval, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, s 2 csomag vanlis cukorral simra kevernk, hozzkevernk 5 dl forr tejet, s gz fltt srre fzzk. A gzrl levve (de nem lehtve!) vatosan hozzkeverjk a 4 tojs kemny habb vert fehrjt. Visszatesszk a gz fel s kb. 2 percig folyamatosan kevergetve tgzljk.
Tejsznhab: 3 dl tejsznbl vagy 2 tejsznhabporbl s 3 dl tejbl kemny habot vernk (zls szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell). n egy kis zselatint is szoktam hozz tenni, nem esik ssze olyan knnyen.
Mz: "dessg Zsfinak"
sszellts: Az egyik lapra rntm, s szp egyenletesre simtom a mzat. Amikor mg nem teljesen szilrdult meg felszeletelem (ez a mvelet a hab tetejn mr lehetetlen!). A msik tsztalapra rkenjk a krmet, ha kihlt rsimtjuk a tejsznhabot, erre kerl a mr felszeletelt, mzzal bekent tsztalap.
Kb. 1 rt j, ha ll a htben
(Klnleges) 25 dkg lisztet 2 dkg vajjal, 1 egsz tojssal, kshegynyi sval, 1/2 cs. V.-stporral, 1/2 citrom levvel s szksges mennyisg vzzel rtestsztv dolgozunk. Tnyrnagysgra nyjtjuk, s belecsomagolva 20 dkg hideg vajat, vkonyra kinyjtjuk, azutn kicsire sszehajtjuk, ismt nyjtjuk. Ezt 5-6-szor ismteljk. Legvgl kzepes nagysg stlemezen a tszta felt kinyjtjuk, gy, hogy azt teljesen befedje. A stlemez krl a lelg tsztt les kssel levgjuk, majd ksheggyel megszurklva, szp pirosra stjk, mindkt vajas lapot. Habstben 1 cs. V.-vanillinkrmport s 2 dkg sima, fehr lisztet csommentesen elkevernk, hozzadunk 15 dkg cukrot, azutn lland kevers mellett srre fzzk. Idkzben 2 tojs fehrjbl 1 kanl porcukor hozzadsval kemny habot vernk, melyet a tzrl levett forr krmhez azonnal, knnyedn hozzkevernk. A krmet, mg melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjk, s betakaratlanul hlni hagyjuk. A krmre, ha langyosra kihlt, 2 dl des tejsznbl 10 dkg vanillincukorral kszlt kemny tejsznhabot tesznk, melyre a msodik vajas lapot rhelyezve, tenyernkkel gyengden rnyomkodunk. A krmes tetejt a cukormzaknl lert kvmzzal vonjuk be, melyet 12 dkg cukorbl, s 1 evkanlers kvbl ksztettnk. les, lapos pengj kssel ngyzetes darabokra szeleteljk. Igen zletes, kitn stemny, mely, ha sok munkt jelent is, de megri a fradsgot.
Hozzvalk:
A tszthoz: 5 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg leszt, 1 teskanl cukor, 2 dl tej, 37,5 dkg liszt, 3 dkg cukor, s, margarin a tepsi kikenshez.
A bevonathoz: 1,5 kg alma, 1 db citrom, 10 dkg cukor, 5 dkg apr szem mazsola, 3 db tojs, 3,75 dl tejfl, 1 evkanl porcukor a stemny meghintshez.
Elkszts: Az lesztt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, s meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kiss megolvasztjuk a margarint, s lisztet, a cukrot, a st s az lesztt hozzadva sima tsztv sszedolgozzuk. Cipt formlunk belle, letakarjuk, s meleg helyen hagyjuk a dupljra megkelni. Margarinnal kikenjk a stformt, s kinyjtjuk benne a tsztt. Az almkat meghmozzuk, kivesszk a maghzat, elbb ngy rszre, majd egyforma szeletkkre vrjuk. A citrom hjt vkonyan lereszeljk, a levt kiprseljk. A citromhjat s a levet sszekeverjk 5 dkg cukorral s a mazsolval. Betertjk vele a tsztt, krben lehelyezzk az almaszeleteket, s elmelegtett stben 200C-on 20 percig stjk. A tojsokat a tejfllel s a maradk cukorral jl elkeverjk, s a stemnyre ntjk. Ezutn tovbbi 30 percig stjk, s a vgn meghintjk porcukorral.
Hozzvalk 16 szelethez:
A tszthoz: 20 dkg RAMA margarin, 50 dkg liszt, 1 csipet stpor, 12,5 dkg porcukor, 1 csipet s, 2 db tojs.
A tltelkhez: 10 dkg RAMA margarin, 7,5 dl tej, 1 csipet s, 20 dkg rizs, 5 dkg kajszibaracklekvr, 1,25 dl habtejszn, 4 db tojs, 12,5 dkg cukor, 10 dkg darlt mandula, ½ teskanl citromhj, 2 evkanl porcukor a stemny meghintshez.
Elkszts: sszegyrjuk a lisztet, a stport, a st, a margarint s a tojsokat. A tsztbl cipt formlunk, fliba csomagoljuk, s 30 percig hideg helyen pihentetjk. A tejet felforraljuk a sval, belentjk a rizs, s lass tzn lefedve hagyjuk a rizst megdagadni. A tsztt kinyjtjuk a stlapon, villval tbbszr megszurkljuk, s elmelegtett stben 180C-on 15 percig stjk. Ezutn megkenjk a lekvrral. A tejsznt s a tojs fehrjt kln-kln kemny habb verjk. Habosra keverjk a margarint, a cukrot s a tojs srgjt, belekeverjk a ftt rizst, a mandult s a citromhjat. Hozzadjuk a tejsznt s tojs fehrje habjt. A masszt a tsztra tertjk, s tovbbi 40 percig stjk. A vgn meghintjk porcukorral.
Hozzvalk 15 darabhoz:
A tszthoz: 6 dkg RAMA margarin, 1 csipet s, 1 evkanl cukor, 1 csomag vanlis cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg tkezsi kemnyt, 5 db tojs, olaj a stpapr megkenshez, nvnyi zsiradk vagy olaj a kistshez.
A mzhoz: 20 dkg porcukor, 3 evkanl citroml.
Elkszts: A margarint 2,5 dl vzzel, a sval, a cukorral s a vanlis cukorral felforraljuk. A lisztet elvegytjk a kemnytvel, belentjk a fazkba, s addig keverjk, mg a tszta el nem vlik az edny faltl. A fazekat levve a tzrl, belekevernk egy tojst. A masszt hagyjuk kiss kihlni, majd a tbbi tojst is egyenknt hozzadjuk. A stpaprbl 15 cm hossz cskokat vgunk, s bekenjk olajjal. A zsiradkot egy magas fazkban felforrstjuk. A tsztt nyomzskba tesszk, s egy kb. 6-7 cm tmrj csillagcsvel karikkat nyomunk a paprra. A karikkat a papr segtsgvel felemeljk, s fejjel lefel a forr zsiradkba cssztatjuk. Egyszerre hrom karikt stnk ki, 2-3 perc utn megfordtjuk, s aranysrgra stjk. Kivesszk a fnkokat, s konyhai trlpapron hagyjuk lecsepegni. A porcukorbl s a citromlbl mzat kevernk, megkenjk a fnkokat s hagyjuk kihlni.
Hozzvalk 20 szelethez:
A tszthoz: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 5 db tojs, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 teskanl stpor, 1,25 dl citroml, margarin a tepsi kikenshez.
A dsztshez: 4 evkanl cukor, 1 db citrom.
Elkszts:
A margarint s a cukrot habvervel addig verjk, mg a cukor felolddik. Egyenknt hozzadjuk a tojsokat, s az egszet habosra keverjk. A stport a lisztben elvegytjk, s a tojsos margarin-masszhoz szitljuk. A jl elkevert tsztt margarinnal kikent formba ntjk, s elmelegtett stben 180C-on kb. 75 percig stjk. Ha kiss kihlt, hurkaplcikval megszurkljuk. sszekeverjk a citromlevet s a porcukrot, ezzel kiss meglocsoljuk, majd hagyjuk kihlni a stemnyt. A mzhoz a cukrot 3 evkanl vzzel felfzzk, s ha teljesen felolddott, a karikkra vgott citromot a szirupba tesszk. Mg egyszer hagyjuk felforrni, s ha kihlt, bevonjuk vele a stemnyt.
Hozzvalk 8 szelethez:
A tszthoz: 12 dkg RAMA margarin, 15 dkg cukor, 4 db tojs, 12,5 dkg tcsokold, 5 dkg darlt mandula, 3 dkg liszt, 1 csipet s, margarin a tepsi kikenshez.
A bevonathoz: 12,5 dkg kajszibarack lekvr, 2 evkanl reszelt tcsokold s 1 evkanl porcukor a stemny meghintshez.
Elkszts: A margarint, a cukrot s a st habvervel addig verjk, mg a cukor felolddik. Ekkor egyenknt hozzadjuk a tojsok srgjt, s az egszet habosra keverjk. A csokoldt darabokra trjk, forr vzgz felett megolvasztjuk s belekeverjk a tojsos margarin-masszba. sszekeverjk a lisztet s a mandult, beleszrjuk a masszba, s az egszet sszedolgozzuk. Felverjk a tojsfehrjt, s vatosan hozzadjuk. A tsztt margarinnal megkent stlemezre kenjk, s elmelegtett stben 225C-on 10-15 percig stjk. Ha kihlt, a stemnyt 3 egyforma cskra vgjuk, mindegyiket megkenjk baracklekvrral, majd egymsra helyezzk ket. Megszrjuk reszelt csokoldval s porcukorral.
Hozzvalk 12 szelethez:
A tszthoz: 12,5 dkg RAMA margarin, 17,5 dkg tcsokold, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 2 db tojs, 12,5 dkg liszt, 7,5-7,5 dkg darabolt di s mogyor, 1 csipet s, margarin a tepsi kikenshez.
A mzhoz: 10 dkg dis nugtdarab, fl dibelek a dsztshez.
Elkszts: A margarint alacsony hfokon megolvasztjuk hozzadjuk a darabokra trt csokoldt, majd folyamatosan keverve, lass tzn fzzk. Ha kihlt, hozzkeverjk a cukrot, a vanlis cukrot, a st s a tojsokat. Habvervel addig verjk, mg a cukor felolddik benne. Hozzszitljuk a lisztet, s belekeverjk a di- s mogyordarabkkat. A tsztt a margarinnal kikent formba ntjk, elsimtjuk, majd elmelegtett stben 200C-on 30-40 percig stjk. A stemnyt mg forrn 12 db kockra vgjuk, a dis nugtot vzgz felett megolvasztjuk, minden kockra egy-egy teskanlnyit cseppentnk belle s dibllel dsztjk.
Hozzvalk 16 szelethez:
A tszthoz: 4 db tojs, 12,5 dkg cukor, 1 csipet s, 1 csomag vanlis cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg tkezsi kemnyt, 1 teskanl stpor, 2 evkanl kaka, cukor.
A tltelkhez: 20 dkg RAMA margarin, 1 csomag vanlia z pudingpor, ½ liter tej, 2 tojs srgja, 5 dkg cukor, 1-2 teskanl reszelt narancshj, 4 evkanl reszelt csokold.
Elkszts: A tojsok srgjt 4 evkanl vzzel, cukorral s vanlis cukorral sr habb verjk. Hozzadjuk a kemnyre felvert tojsfehrjk habjt. A stporral elvegytett lisztet, a kemnytt, a kakat rszitljuk, majd vatosan sszekeverjk a pisktamasszt, stpaprral kiblelt tepsibe kenjk, majd elmelegtett stben 200C-on 10-12 percig stjk. Cukorral megszrt konyharuhra bortjuk, lehzzuk rla a paprt, majd feltekerjk, s hagyjuk kihlni. A pudingport, kevs tejet s a kt tojssrgjt jl elkeverjk. A tbbi tejet a cukorral, a narancshjjal felforraljuk s lehtjk. Hozzadjuk az elkevert pudingport, mg egyszer felforraljuk, majd hagyjuk kihlni. Habosra keverjk a margarint, hozzadjuk a ksz pudingot, s a konyharuhbl kitekert pisktra kenjk a krm 2/3-ad rszt. Ismt feltekerjk, rkenjk a maradk krmet s megszrjuk csokoldval.
Hozzvalk 16 szemlyre:
A tltelkhez: 35 dkg cukor, 30 dkg dibl, 1 dl habtejszn.
A tszthoz: 16 dkg RAMA margarin, 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csipet s, 1 db tojs.
Elkszts: A tltelk elksztshez a cukrot serpenyben lass tzn megolvasztjuk, s halvny srgra pirtjuk. A dibelet durvra vgjuk, belekeverjk a folykony cukorba, majd a tzrl levve hozzntjk a tejsznt, s 1 evkanl vizet. Jl elkeverjk, majd hvs helyre tesszk. A lisztbl, a margarinbl, a cukorbl, a sbl s a tojsbl sima tsztt gyrunk. Kzzel cipt formlunk belle, fliba csomagoljuk, s hideg helyen 30 percig pihentetjk. A tsztt 3 rszre osztjuk. Egy adagot kerekre nyjtunk s kiblelnk vele egy tortaformt. A msodik adagot kinyjtva kibleljk a tortaforma oldalt. A dis-tejsznes masszt a tszta alapjra kenjk. A maradk tsztt is kerekre nyjtjuk, s a tltelk tetejre helyezzk. A szleket jl nyomjuk egymshoz. Elmelegtett stben, 200C-on 45 percig stjk. Ha megslt a torta oldalt kssel azonnal elvlasztjuk a forma oldaltl, nehogy a kifolyt tltelk rszradjon. A formban hagyjuk kihlni.
Hozzvalk 32 szelethez:
A tszthoz: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 tojs, 25 dkg liszt, 1 csomag stpor, 3 dl vrsbor, 1 zacsk forraltbor-fszer (fahj, szegfszeg, citromhj), 15 dkg reszelt csokold.
A mzhoz: 25 dkg porcukor, a stemny meghintshez 8 dkg darabolt mandula, 1 evkanl reszelt tcsokold.
Elkszts: A margarint, a cukrot s a vanlis cukrot addig keverjk, mg a cukor felolddik. Ekkor egyenknt hozzadjuk a tojsokat, s az egszet habosra keverjk. A stport a lisztbe vegytjk, beleszitljuk a tojsos margarin-masszba, s jl sszedolgozzuk. A vrsbort a fszerekkel egytt felforrstjuk, s kb. 4 cl-t a csokoldval egytt a tszthoz kevernk. Egy lapos tepsit kiblelnk a stpaprral, belentjk, majd elsimtjuk a tsztt. Elmelegtett stben 175C-on 25-30 percig stjk. A maradk forralt borban feloldjuk a porcukrot, s a kihlt stemnyre ntjk. Megpirtjuk a mandult, s a reszelt csokoldval egytt meghintjk vele a stemny.
Hozzvalk 16 szelethez: 10 dkg RAMA margarin, 15 dkg liszt, 8 dkg darlt mandula, 1 teskanl stpor, 8 dkg cukor, 1 csipet s, 1 db tojs, 30 dkg fagyasztott mlna, 4,5 dl joghurt, 15 dkg cukor, 1 csipet s. 1 teskanl reszelt citromhj, 7,5 cl citroml, 2 evkanl plinka vagy aroma, 6 lap fehr zselatin, 2,5 dl habtejszn, 1,25 dl mlnal, fl csomag tortazsel por.
Elkszts: A lisztbl, a stporbl, a mandulbl, a cukorbl, a sbl s a tojsbl sima tsztt gyrunk. Cipt formlunk belle, fliba csomagoljuk, s 1 rahosszat hideg helyen pihentetjk. A tsztt kt flia kztt a stflia mretre nyjtjuk, kibleljk vele a formt gy, hogy az oldaln is tszta legyen. Elmelegtet stben 200C-on 25 percig stjk. Kiolvasztjuk a mlnt, sszekeverjk a joghurtot, a cukrot, a st, a citromhjat, a citromlevet s a plinkt. A zselatint hideg vzbe ztatjuk, lecspgtetjk, kis tzn feloldjuk, s a joghurtmasszhoz adjuk. A tejsznt kemny habb verjk, majd ezt is vatosan hozzkeverjk. A mlna 2/3-ad rszt a tsztra tertjk, s rkentjk a joghurtkrmet. A torta tetejt a maradk mlnval dsztjk. A mlnalbl s a tortazsel porbl mzat ksztnk s bevonjuk vele a tortt.
Hozzvalk 12 darabhoz: 10 dkg RAMA margarin, 17,5 dkg kukoricadara, 7,5 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag stpor, 1 db tojs, 2,5 dl tej, 12,5 dkg narancslekvr, 12 db paprbl kszlt tortaformcska a stshez, kb. 2 dkg darabosra vgott pisztcia (nem szott!).
Elkszts: A dart sszekeverjk a liszttel, a cukorral s a stporral. Megolvasztjuk a margarint, majd a tojssal, a tejjel s 5 dkg lekvrral egytt a darakeverkhez adjuk, s az egszet jl sszedolgozzuk. A paprformkat a muffinst-tepsi mlyedseibe helyezzk, a srn folys tsztt a formkba ntjk, s elmelegtett stben 200C-on 18-20 percig stjk. A maradk lekvrt felmelegtjk, megkenjk vele a mg forr muffinokat, majd mindegyiket megszrjuk pisztcival.
Hozzvalk 16 szelethez:
A tszthoz: 8 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg leszt, 1 teskanl cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 csipet s, 1 db tojs.
A tltelkhez: 25 dkg hmozatlan mandula, 10 dkg cukor, 1 db tojs, 1,25 dl habtejszn, 1 db kisebb alma, 1 tojs srgja a megkenshez, margarin a tepsi kikenshez, 1 evkanl kajszibarack lekvr.
Elkszts: Az lesztt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, s meleg helyen letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk. Kiss megolvasztjuk a margarint s a lisztet, a cukrot, a st, a tojst s az lesztt hozzadva sima tsztt gyrunk. Cipt formlunk belle, s meleg helyen hagyjuk a dupljra megkelni. A mandult hjastl ledarljuk, sszekeverjk a cukorral, a tojssal s a tejsznnel. Meghmozzuk az almt, finomra reszeljk, s a tltelkhez adjuk. A tsztt jl tgyrjuk, tglalap alakra nyjtjuk, s rkenjk a tltelket. A tsztt a szlesebb oldala fell feltekerjk. A szlt megkenjk tojssrgjval, s jl sszenyomjuk. A tekercset egy les kssel hosszban flbevgjuk, s a kt darabbl fonatot ksztnk. Margarinnal megkent stlemezen hagyjuk tovbb kelni. Megmelegtjk a barackzt, megkenjk vele a fonott kalcsot, s elmelegtett stben 180C-on 25-30 percig stjk.
Hozzvalk 12 szelethez: A tszthoz: 15 dkg RAMA margarin, 25 dkg frissen darlt mk, 20 dkg cukor, 3 csomag vanlis cukor, 7 db tojs, 12,5 dkg darlt mandula, fl csomag stpor.
A mzhoz: 25 dkg cseresznyelekvr, 1,5 teskanl tortazsel-por, 2 evkanl cseresznyeplinka vagy aroma.
Elkszts: A mkot 2 dl forrsban lv vzbe ntjk, majd alacsony hfokon 8-10 percig hagyjuk dagadni. Ezutn szrben pihentetjk, mg kihl. A margarint, a cukrot s a vanlis cukrot habvervel addig verjk, mg a cukor felolddik. Ekkor egyenknt hozzadjuk a tojsok srgjt, s az egszet habosra keverjk. A stport sszekeverjk a mandulval s a mkkal, majd felvltva kisebb adagokban beledolgozzuk a tojsos-margarinos masszba. A vgn vatosan belekeverjk a kemnyre vert tojsfehrje habjt. Egy lapos, szgletes stformt stpaprral kiblelnk, belentjk a ksz masszt, s elmelegtett stben 175C-on 30-35 perc alatt megstjk. A mz ksztshez a lekvrbl a konyhai robot vgkse segtsgvel finom ppet ksztnk. Majd alacsony hmrskleten lassan felforraljuk. A zselport sszekeverjk a plinkval, s a lekvrhoz adjuk. Mg egyszer hagyjuk felforrni, majd mg melegen rkenjk a stemnyre. Kivesszk a formbl, s leszedjk rla a paprt.
Hozzvalk 12 szelethez:
A tszthoz: 2 dkg RAMA margarin, 10 dkg tcsokold, 4 db tojs, 12,5 dkg cukor, 1 csipet s, 10 dkg liszt, 5 dkg tkezsi kemnyt, fl teskanl stpor.
A tltelkhez: 5 lap fehr zselatin, 50 dkg mlna, 7,5- 10 dkg cukor, 5 dl habtejszn, 7,5 dkg tcsokold, 1 csomag vanlis cukor.
Elkszts: Megolvasztjuk a csokoldt s a margarint, majd hagyjuk kihlni. A tojsok srgjt 4 evkanl vzzel s a cukorral habosra, srre keverjk. Hozzadjuk a csokoldkeverket. A tojsok fehrjt a sval kemny habb verjk, majd a krmre ntjk. A stporral s a kemnytvel elkevert lisztet rszitljuk, majd az egszet vatosan sszekeverjk. A stforma aljra stpaprt tesznk, beletltjk a pisktamasszt, s elmelegtett stben 200C-on kb. 20 percig stjk. Mg forrn kibortjuk a tepsibl, a paprt eltvoltjuk rla s hagyjuk kihlni. Beztatjuk a zselatint. Nhny szp szem mlnt flretesznk, a tbbit szrn tnyomjuk s elkeverjk a cukorral. A zselatint kiss lecspgtetve, lass tzn feloldjuk, belekeverjk a gymlcshst, majd jl kihtjk. 3,75 dl tejsznt kemny habb vernk, s amint a pr dermedni kezd, hozzkeverjk. A pisktt szltben kettvgjuk, s az egyiket stlapra helyezzk. A hosszabb oldalai mentn aluflibl a lapnl magasabb szleket ksztnk. A mlnahabot a pisktalapra kenjk, s a tetejre tesszk a msik lapot. A maradk tejsznt vanlis cukorral kemny habb verjk, s a stemnyre kenjk. Eltvoltjuk az aluflit, s felszeleteljk a stemnyt. A csokoldbl kaparval szles hullmokat formlunk, s ezzel, valamint a flretett mlnaszemekkel dsztjk a stemnyt.
Hozzvalk 16 szelethez:
A tszthoz: 16 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 3 db tojs, 27,5 dkg liszt, 4 teskanl stpor, 1 teskanl reszelt citromhj, 1 csipet s.
A bevonathoz: 12,5 dkg RAMA margarin, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dkg darabolt mandula, fl teskanl reszelt citromhj, fl teskanl fahj, 2 veg kimagozott meggybeftt, 1 evkanl kristlycukor a stemny megszrshoz.
Elkszts: A margarint s a cukrot habvervel addig verjk, mg a cukor felolddik. Ekkor egyenknt hozzadjuk a tojsokat, s az egszet habosra keverjk. A stport a liszthez adjuk, beleszitljuk a tojsos margarinmasszba, beletesszk a st s a citromhjat is, s az egszet jl sszedolgozzuk. A tsztt margarinnal megkent stlemezre simtjuk. A bevonathoz habosra keverjk a margarint, hozzadjuk a cukrot, a lisztet, a mandult, a citromhjat s fahjat. Kzzel morzssra gyrjuk, s a lecspgtetett meggyel, felvltva harnt cskokkal elosztjuk a stemny tetejn. Elmelegtett stben 200C-on 30 percig stjk, majd cukorral megszrjuk.
Hozzvalk 10-12 szelethez: A tszthoz: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 1 kshegynyi stpor, 6,5 dkg cukor, 1 db tojs, 1 veg meggybeftt, 2,5 dkg tkezsi kemnyt, 2-3 evkanl darlt mandula.
A krmhez: 7,5 dkg RAMA margarin, 75 dkg sovny tehntr, 20 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 teskanl reszelt citromhj, 2 evkanl citroml, 5 db tojs, 1 evkanl liszt, 1 tojs srgja a torta megkenshez, 2 evkanl kajszibarack lekvr s 3 evkanl vkonyra szeletelt mandula a torta dsztshez, 1 evkanl porcukor a torta meghintshez.
Elkszts: A lisztet a stporral, a margarinnal s a tojssal sima tsztv gyrjuk. Cipt formlunk belle, s hideg helyen 30 percig pihentetjk. Lecspgtetjk a meggy levt. A kemnytt 3 evkanl meggylvel simra keverjk. A tbbi levet felforraljuk, hozzadjuk a feloldott kemnytt, s lland kevers mellett kb. 10 percig fni hagyjuk, vgl belentjk a meggyet. Kinyjtjuk a tsztt, kibleljk vele a stformt, elosztjuk rajta a meggyet s a mandult. Megolvasztjuk a margarint, s ha kiss kihlt, hozzkeverjk a trt, a cukrot, a vanlis cukrot, a citromhjat, a tojsokat s a lisztet. A trmasszt a meggyre kenjk, s elmelegtett stben 175C-on kb. 60 percig stjk. A tojs srgjt kevs vzzel sszekeverjk, ecsettel bekenjk vele a tsztt, s tovbbi 15 percig stjk. A formban hagyjuk kihlni, s csak ezutn vesszk ki. A torta oldalt megkenjk lekvrral. A mandult kevs zsiradkon megpirtjuk egy serpenyben, s a torta oldalra nyomkodjuk, vgl porcukorral megszrjuk.
Hozzvalk 16 darabhoz:
A tszthoz: 6 dkg RAMA margarin, 5 dkg leszt, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 db tojs, csipet s.
A tltelkhez: 5 dkg mogyor, 5 dkg dibl, 1 evkanl napraforgmag, 10 dkg cukor, 1 dl habtejszn, 7,5 dkg rumba ztatott mazsola, margarin a stlap megkenshez, 1 tojs srgja, 1 evkanl tej a stemny megkenshez.
Elkszts: Az lesztt elmorzsoljuk egy csipet cukorral, s 3 evkanl liszttel langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kiss megolvasztjuk a margarint s a maradk lisztet, a tojst, a st s az lesztt hozzadva sima tsztt gyrunk. Cipt formlunk belle, s meleg helyen hagyjuk a dupljra megkelni. A mogyort, a dit, s a napraforgmagot aprra vgjuk. Kis tzn megolvasztjuk a cukrot, karamellizljuk s a tzrl levve hozzntjk a tejsznt. Lass tzn srre fzzk. Belekeverjk a mogyort, a dit, a napraforgmagokat s a mazsolt. A tsztt tglalap alakra nyjtjuk, elszr 3 cskra, majd hromszgekre vgjuk. A tltelket elosztjuk rajta, s kifliket tekernk a tsztbl. A margarinnal kikent stlapon elrendezzk a kifliket, s 10 percig mg kelesztjk. sszekeverjk a tojs srgjt s a tejet, ezzel megkenjk a kifliket, s elmelegtett stben 225C-on 15 perc alatt megstjk.
Hozzvalk 16 szelethez:
6 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg leszt, 1 teskanl cukor, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 dkg cukor, s, margarin a tepsi kikenshez.
A morzskhoz: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 25 dkg feldarabolt mandula, 15 dkg cukor.
Elkszts: Az lesztt elmorzsoljuk, s a cukorral langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk. Kiss megolvasztjuk a margarint s a lisztet, a cukrot, a st s az lesztt hozzadva sima tsztt gyrunk. Cipt formlunk belle, letakarjuk, s meleg helyen hagyjuk a dupljra megkelni. Ezutn ismt jl tdagasztjuk. A tsztt kinyjtjuk, margarinnal kikent stlapra helyezzk, s tovbbi 30 percig hagyjuk kelni. A morzsaksztshez a lisztet, a mandult, a cukrot s a margarint kzzel darabosra dolgozzuk, s rszrjuk a kinyjtott tsztra. Elmelegtett stben 200C-on 25-30 percig stjk.
Hozzvalk kb. 100 db kekszhez: 10 dkg RAMA margarin, 50 dkg liszt, 3 db tojs, 4 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 2 evkanl reszelt citromhj, 20 dkg darabosra vgott mandula, 10 dkg egsz mandula.
Elkszts: A lisztbl, a tojsbl, a margarinbl, a cukorbl, a vanlis cukorbl, a citromhjbl s a darabolt hozzvalkbl sima tsztt gyrunk. Ezutn az egsz mandulaszemeket is beledolgozzuk. A tsztt 3 adagra osztjuk, mindegyikbl kb. 3 cm tmrj hengert formlunk, fliba csomagoljuk, s 30 percig hideg helyen pihentetjk. A stlapra stpaprt tertnk, vagy margarinnal jl kikenjk. A hengereket kivesszk a flibl, a stlapra fektetjk, majd elmelegtett stben 175C-on 15-20 percig stjk. Hagyjuk kihlni, majd kb. 1 cm-es szeletekre vgjuk. A manduls kekszeket ismt a stpaprra tesszk s tovbbi 15-20 perc alatt aranybarnra stjk.
Hozzvalk 12 szelethez:
A tszthoz: 12,5 dkg RAMA margarin, 20 dkg liszt, 1 teskanl stpor, 10 dkg cukor, 1 db tojs.
A tltelkhez: 1 kg rebarbara, 1,5 dl habtejszn, 1 csomag vanlis pudingpor, 3 evkanl fehrbor, 10 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 2 db tojs, 10 dkg vkony lapocskkra szelt mogyor.
Elkszts: A lisztbl, a stporbl, a cukorbl, a tojsbl s a margarinbl sima tsztt gyrunk. Kzzel cipt formlunk, fliba csomagoljuk, s 30 percig hideg helyen pihentetjk. Megtiszttjuk s feldaraboljuk a rebarbart. Egy evkanl vizet hozzadva lass tzn 2 percig proljuk, majd hagyjuk kihlni. A tejsznt kemnyre felverjk. A pudingport simra keverjk a fehrborral, s a cukorral, a tojsokkal egytt a felvert tejsznhez adjuk. A stformba stpaprt tesznk gy, hogy az oldalt is kibleljk vele. A tsztt kinyjtjuk, beletesszk a formba, villval tbbszr megszurkljuk s megszrjuk a mogyor-szeletkkkel (a mogyorbl tegynk flre 3 evkanlnyit, hogy a stemny tetejt is megszrhassuk). A rebarbara-darabokat tertsk szt a tsztn, majd ntsk le a tojsos tejsznnel. Szrjuk le a flretett mogyort s elmelegtett stben 225C-on 30-35 percig sssk.
Hozzvalk 3 darabhoz:
A tszthoz: 8 dkg RAMA margarin, 1 csipet s, 20 dkg liszt, 4 db tojs, 2 evkanl vkonyra szelt, hmozott mandula.
A tltelkhez: 2 lap zselatin, 25 dkg piros ribizli, 5 dkg porcukor, 2 dl habtejszn, 1 evkanl porcukor a stemny meghintshez.
A margarint 2,5 dl vzzel s sval felforraljuk. Belentjk a lisztet, s addig keverjk, mg a tszta el nem vlik az edny faltl. A fazekat levve a tzrl, egyenknt belekeverjk a tojssrgkat. A kiss meghlt masszt nyomzskba tesszk, s csillagcsvel, stpaprral kiblelt stlemezre spriccelnk 3 db szvformt. Mandulval megszrjuk s elmelegtett stben 225C-on 25-30 percig stjk, majd flbevgjuk a szveket. Beztatjuk a zselatint, megmossuk a ribizlit, a szrakat lecsipkedjk, s 1 evkanlnyit flretesznk. A tbbit szitn tpasszrozzuk s elkeverjk a cukorral. Felolvasztjuk a zselatint, s a ribizlipphez adjuk. A tejsznt kemny habb verjk, a ppbe keverjk, s a krmmel megtltjk a szveket. A flretett ribizli szemekkel s porcukorral dekorljuk.
Hozzvalk 12 darabhoz:
A tszthoz: 16 dkg RAMA margarin, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 30 tojs srgja, margarin a tepsi kikenshez, kevs liszt a nyjtdeszkra.
A tltelkhez: 25 dkg mag nlkli szl, 2 dl tejfl, 2 db tojs, 1-2 evkanl cukor, 1 csomag vanlis cukor.
Elkszts: A lisztbl, a margarinbl, a cukorbl s a tojsok srgjbl sima tsztt gyrunk. Kzzel cipt formlunk belle, fliba csomagoljuk, s 30 percig hideg helyen pihentetjk. Az omls tsztt 12 rszre vgjuk, kikenjk a muffinos tepsit, s a 12 tsztadarabot egy liszttel meghintett deszkn kzzel laposra nyomkodjuk, majd kibleljk vele a tepsi mlyedseit. Megmossuk a szlt, a szemeket lecsipegetjk, s egyenletesen elosztjuk a tortcskkon. A tejflt sszekeverjk a tojsokkal, a cukorral s a vanlis cukorra, s a szlszemekre ntjk. Elmelegtett stben 200C-on kb. 35 percig stjk. A megfordtott tepsibl kibortjuk a tortcskkat, s egy rcson hagyjuk kihlni.
Hozzvalk 12 szelethez:
A tszthoz: 5 dkg RAMA margarin, 6 db tojs, 15 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 22,5 dkg liszt, 1 kshegynyi stpor.
A tltelkhez: 8 lap zselatin, 75 dkg meggy, 30 dkg sovny tr, 3 evkanl porcukor, 1 teskanl reszelt citromhj, 3 evkanl citroml, 5 dl habtejszn, 5 dkg darabolt mandula.
Elkszts: Megolvasztjuk a margarint s hagyjuk kihlni. A tojsok srgjt a cukorral s a vanlis cukorral habosra, srre keverjk, majd hozzadjuk a margarint. A tojsok fehrjt kemny habb verjk, s a krmre ntjk. A stporral elvegytett lisztet rszitljuk, s egszen vatosan sszekeverjk. A nyithat tortast forma aljra stpaprt tesznk, beletltjk a pisktamasszt s elmelegtett stben 200C-on kb. 25 percig stjk. Hagyjuk a formban kihlni, majd 3 lapra vgjuk. Beztatjuk a zselatint. Megmossuk a meggyet (12 szemet flretesznk), s kimagozzuk. A trt sszekeverjk a porcukorral, a citromhjjal s a citromlvel. A zselatint kiss lecspgtetve lass tzn feloldjuk, majd a trba keverjk. Felverjk a tejsznt, s ezt is a masszhoz adjuk. A trkrmbl kb. 1/3-ad mennyisget flretesznk, a tbbibe belekeverjk a meggyet. 2 tortalapot megkennk a meggyes krmmel, s egymsra helyezzk ket. Ezutn a harmadik lapot is rtesszk, rsimtjuk a flretett trkrmet, villval hullmokat rajzolunk r, s meggyszemekkel dsztjk. Megpirtjuk a mandult, hagyjuk kihlni, s a torta oldalra szrjuk.
Hozzvalk 20 szelethez:
A tszthoz: 10 dkg RAMA margarin, 20 dkg cukor, 1 csipet s, 1 csomag vanlis cukor, 4 db tojs, 25 dkg sovny tehntr, 30 dkg liszt, 1 csomag stpor, 1,25 dl tej, 15 dkg mazsola, margarint a tepsi kikenshez, ktszersltbl kszlt morzsa a tepsi megkenshez, egy evkanl porcukor a stemny meghintshez.
Elkszts: A margarint, a cukrot, a st s a vanlis cukrot habvervel addig verjk, mg a cukor felolddik. Ekkor egyenknt hozzadjuk a tojsokat, s az egszet habosra keverjk. A trbl kinyomkodjuk a levt, beletesszk a beztatott s lecsepegtetett mazsolt, majd a masszhoz adjuk. sszekeverjk a stport a liszttel, lassanknt a tsztba szitljuk, ekzben a tejet is hozzntgetjk, s az egszet jl sszedolgozzuk. A margarinnal kikent formt morzsval meghintjk, belentjk a tsztt s elmelegtett stben 180C-on kb. 70 percig stjk. Hagyjuk teljesen kihlni, majd megszrjuk porcukorral.
Hozzvalk:
A tszthoz: 50 dkg finomliszt, 2 dkg friss leszt, 1 teskanl cukor, 1/2 dl tej, 2 dl olaj, 3 tojs srgja, csipetnyi s;
A tltelkhez: 20 dkg darlt dibl, 20 dkg porcukor, 1 zacsk vanlis cukor, 5 dkg mazsola, 1-1 1/2 dl tej, 2 evkanl srgabaracklekvr;
A tszta tetejre: 1 tojs srgja.
Nagy bgrbe morzsoljuk az lesztt, rntjk a langyos tejet s belekeverjk a cukrot. Letakarva felfuttatjuk. Kzben a lisztet mly, nagy tlba ntjk, a kzept bemlytjk, majd a mlyedsbe bentjk a felfuttatott lesztt, a st s a tojssrgkat. Aprnknt hozzntjk az olajat s annyi langyos tejet, hogy kzepesen kemny tsztt kapjunk. Jl kidolgozzuk, majd lisztezett tlba tesszk, tetejt is belisztezzk, ezutn letakarjuk, s eredeti trfogatnak dupljra kelesztjk.
Kzben elksztjk a tltelket. A tejbe belekeverjk a darlt dit s a cukrot, majd hozztesszk a srgabaracklekvrt, a megtiszttott mazsolt, a vanlis cukrot, s jl sszekeverjk. A megkelt tsztt lisztezett deszkn flujjnyi vastagra kinyjtjuk, rkenjk a dikrmet, s felcsavarva mg a deszkn hagyjuk pihenni fl rig. Ezutn tepsibe tesszk, a tetejt tojssrgval megkenjk, s villval megszurklva, elmelegtett, forr stben megstjk. Csak ha teljesen kihlt, akkor szabad felszeletelni.
|