marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Pogcsa receptek

Egyszer leszts pogcsa

Hozzvalk: 1 dkg leszt, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsr, 1 db tojssrga, 1 kvskanl tejfl, 1 mokkskanl cukor, s, a kenshez: 1 db tojssrga

Az lesztt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzadjuk az tszitlt lisztet, a lgy zsrt, a tojssrgt, vgl a tejflt. Megszzuk, s a cukrot rszrva jl sszegyrjuk. Lisztezett gyrdeszkra tesszk, s ujjnyi vastagsgra kinyjtjuk. Kisebb szaggatval kerek alakra szaggatjuk, majd a stlemezre helyezzk. Letakarjuk, s langyos helyre lltva megkelesztjk. Ezutn tojssrgjval megkenjk, s kzepes hmrsklet stben megstjk.

Egyszer tejfls pogcsa

Langyos tejben 2 dkg lesztt 2 dkg cukorral felfuttatunk. 50 dkg lisztet 10 dkg zsrral jl elmorzsolunk. Hozzadunk 1 tojssrgjt, az lesztt, 2 dl tejflt, st, ha szksges langyos tejet. Jl kidolgozzuk, flkemny rtestszta-kemnysgre. Kt rt kelesztjk, ezutn hromszor, flrs idkznknt, hajtogatjuk.

Egyszer pogcsa 1.

Hozzvalk: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejfl, s, 1/2 kg zsr vagy margarin, tej, 1 tojs.

A lisztet a zsrral jl sszekeverjk, hozzadjuk a tejflt, st s szksg esetn tejjel lgytjuk a tsztt. Nyjtdeszkn kinyjtjuk kb.1, 5-2 cm vastagsgura, kssel bercsozzuk, s megfelel mret tepsibe tesszk. A tetejt, hogy szp srga legyen (en inkbb barnra stve szeretem) a felvert tojssal megkenjk.

Forr stbe tesszk. Stse utn kssel tetszleges nagysgura vgjuk.

Egyszer pogcsa 2.

Hozzvalk: A tszthoz: 1/2 kg liszt, 1/4 kg vaj vagy margarin, 2 dl tejfl, 1 csomag. stpor, s,

A tszta kenshez: 1 db tojs,   

A dsztshez: reszelt sajt

A st s a stport a lisztbe tesszk, elkeverjk, majd a vajjal elmorzsoljuk, s hozzadva a tejflt sszegyrjuk kzepes kemnysg tsztra. Fliba csomagolva htszekrnyben pihentetjk 1 ra hosszat. Kivve kb. 2 ujjnyi vastagsgra nyjtjuk, les kssel 1 - 2 mm mlyen cskokat vagdosunk a tetejre, majd pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. A tepsit kikenjk a vajjal, majd a pogcskat kt kzzel meghengergetjk, hogy magasabbak legyenek, s nem tl szorosan beletesszk a tepsibe. A tojst felverjk, s megkenjk vele a pogcsk tetejt, majd reszelt sajttal megszrjuk. A stt elmelegtjk, s magas hmrskleten aranysrgra stjk

Hromszki pogcsa

50 perc Nehzsg: 1

Hozzvalk: 25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, kshegynyi kmnymag, 1 mokkskanl szdabikarbna, 1 teskanl s

Elksztse: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beledolgozzuk az aludttejet, a st, a kmnyt s a szdabikarbnt. Sima tsztv gyrva lisztezett deszkn ujjnyi vastagra nyjtjuk, s apr pogcskat szaggatunk belle. Stlemezre tesszk, s forr stben pirosra stjk.

Kefires pogcsa

Hozzvalk: 3 tojs srgja, 2 doboz kefir, 3 evkanl cukor, 1 evkanl s, 5 dkg leszt, 1 kg liszt, 0,5 kg margarin

A kefirt felmelegtjk hozzadjuk a cukrot, a tojssrgjt, az lesztt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszk a st s a kefires masszt. Jl sszegyrjuk s negyedra mlva, jra sszegyrjuk.

Ujjnyira elnyjtjuk, megkenjk tojsfehrjvel, rszrjuk a reszelt sajtot, kiszaggatjuk, 1 rt hagyjuk meleg helyen kelni.

Sajtos-trs pogcsa

30 dkg liszt, 15 dkg Rma margarin, 15 dkg tr, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojs, 2 dkg leszt, 0.5 dl tej, 1 tk. s; tetejre 1 tojssrgja, 5 dkg reszelt sajt

Az lesztt a tejben felfuttatjuk, majd a tszta anyagaival sszegyrjuk. Kb. 1 rig meleg helyen kelesztjk. Ezutn jnyi vastagra nyjtva kiszaggatjuk, zsrozott tepsibe rakjuk. Tetejt tojssrgjval megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk.

Savanykposzta-pogcsa

Hozzvalk: 25 dkg savany kposzta, 10 dkg zabpehely, 2 tojs, 1 dl tej, 1 ppozott teskanl Vegeta, 1 kis fej vrshagyma, 2 evkanl olaj, 1 mokkskanl csombor (borsikaf), 3-4 evkanl zabliszt, olaj a stshez.

A savany kposztt nagyon aprra vgom. A megtiszttott vrshagymt finomra metlem, s olajon megfonnyasztom. A zabpehelyre rntm a tejet s a habosra vert tojst. Beleszrom a fszereket, majd hozzkeverem a savany kposztt s a fonnyasztott hagymt, valamint 2 evkanl zablisztet. 10 percnyi vrakozs utn az egszet sszedolgozom. A masszbl nedves vagy olajos kzzel kis pogcskat formzok, amit meghempergetek a megmaradt zablisztben, s a b, forr olajban pirosra stm mindkt oldalt. Burgonyaprvel vagy petrezselymes rizzsel tlalom.

Ss pogcsa

40 dkg szikkadt tr, 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojssrgja, s, kmnymag, a kenshez 1 tojs

A trt a liszttel, margarinnal, sval meg a tojssrgjval sszegyrjuk, alaposan kidolgozzuk, s msnapig llni hagyjuk. Sts eltt ujjnyi vastagra nyjtjuk, kis pogcskat szaggatunk belle s a tetejket tojssal kenve, kmnymaggal meghintjk. Kszthetjk sajtosan is, akkor a tetejt reszelt sajttal hintjk meg. Stben szp aranysrgra stjk.

Tarkababos pogcsa

Hozzvalk: 25 dkg finomliszt, 10 dkg tarkabab, 1/2 dkg friss leszt, 1/2 dl tej, 1/2 dl tejfl, 10 dkg zsr, 1 egsz tojs, 1 teskanl s, 1 mokkskanl trtt fekete bors; a tszta tetejre: 1/2 dl tej.

A langyos tejben simra keverjk a sztmorzsolt lesztt, s felfuttatjuk. Gyrtbln a zsrral elmorzsoljuk a lisztet, majd a kzepbe mlyedst vjunk, amibe belentjk a felfutott lesztt, a tojst, a tejflt s a szitn tnyomott ftt babot. A st s a borsot is rszrjuk, majd jl sszedolgozva, sima tsztv gyrjuk. Langyos helyen, a tetejt belisztezve s tiszta ruhval letakarva, dupljra kelesztjk. Ezutn lisztezett deszkn flujjnyi vastagra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, s ismt kelesztjk fl rig. Vgl a tetejt bekenjk tejjel, s stlemezre tesszk. Elmelegtett, forr stben, kzepes lngon megstjk.

Teapogcsa

Hozzvalk: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsr, 1 evkanl s, 1 tojs, 1 csomag stpor, 4 dl tejfl.

Az anyagokbl tsztt ksztnk, ujjnyi vastagra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszaktjuk, tetejket kssel recsre bevgjuk, egy kvskanl tejflt s egy kvskanl tojssrgjt az elejn flretesznk, most ezzel bekenjk a pogcskat. Forr stbe tesszk, s kzepes tznl egyenletesen megstjk.

Tejfeles pogcsa

Hozzvalk: 13 dkg zsr, 50 dkg liszt, 2-3 dl tejfl, s, a kenshez: 2 db tojssrga

A zsrt egy kevertlba tesszk, s fakanl segtsgvel habosra kikeverjk. Hozzadjuk a lisztet, megszzuk s annyi tejflt adunk hozz, hogy a tszta kiss lgy maradjon. Ujjnyi vastagra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiformzzuk, tojssrgjval megkenjk, s forr stben rzsasznre stjk. Azonnal, melegen tlaljuk.

Tejfls pogcsa 1.

20 dkg rtesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejfl, s, a tetejre 1 tojs, hmozott mandulaszemek

A lisztet, margarint, tejflt, st sszedolgozzuk, 1 jszakn t, htben pihentetjk. (Ne ijedjnk meg, ha ragad a tszta!) Msnap 3-szor hajtogatjuk, ujjnyi vastagra nyjtjuk, kis pogcskat szrunk ki. Tetejket tojssal megkenjk. Mindegyik pogcst 1 mandulval dsztjk. Forr stben aranysrgra stjk. Melegen s hidegen egyarnt nagyon finom.

Tejfls pogcsa 2.

Hozzvalk: Liszt 0.5 kg, vaj 28 dkg, cukor 10 dkg, s 1 kshegynyi, tojs 2 db, tejfl 1.5 dl. Tetejre 1 db tojs.

Elksztse: Lisztet a vajjal eldrzsljk, a cukorral, kis sval 2 tojssal s kb. 1.5 dl tejfllel knny tsztnak gyrjuk ssze. Egy rig hagyjuk lisztezett deszkn pihenni, kinyjtjuk ujjnyi vastagra, bevagdossuk a tetejt, kzpmretre kiszaggatjuk, felvert tojssal bekenjk, kistjk.

Tejfls pogcsa 3.

A tszta: 1 kg liszt, 1 1/2 rma, 3 tojs srgja, 5 dkg leszt (felfuttatva cukros tejben), 1 1/2 pohr tejfl, 2 evkanl s. sszegyrjuk, s hromszor hajtogatjuk. Egy rt kelni hagyjuk, a tetejre sajtot tesznk.

 

Csr pogcsa

Hozzvalk: 25 dkg Rma margarin, 30 dkg finomliszt, 6 evk. vz, 1 evk. 10 %-os ecet, 1 evk. s, 5 dkg Trappista sajt, 1 db tojs.

A hozzvalkat sszegyrjuk, s lisztezett alufliba tve a htbe tesszk, legalbb kt rra. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, kiszaggatjuk, tetejt felvert tojssal megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk, s 20 perc alatt halvny rzsasznre stjk.

Egyszer pogcsa 1.

Elksztse: 1/4 kg trt, 1/4 kg lisztet s 1/4 kg margarint, kevs st sszekeverek, s egy jszakra a htbe teszem. Msnap pogcskat szaggatok belle, a tetejt megkenem tojs srgjval s megszrom reszelt sajttal. Stpaprral blelt stben kb. 15-20 perc alatt ksz s nagyon finom.

Egyszer pogcsa 2.

Hozzvalk: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejfl, s, 1/2 kg zsr vagy margarin, tej, 1 tojs.

Elksztse: A lisztet a zsrral jl sszekeverjk, hozzadjuk a tejflt, st es szksg esetn tejjel lgytjuk a tsztt. Nyjtdeszkn kinyjtjuk kb. 1,5 - 2 cm vastagsgra,  kssel bercsozzuk, s megfelel mret tepsibe tesszk. A tetejt, hogy szp srga legyen (en inkbb barnra stve szeretem) a felvert tojssal megkenjk.  Forr stbe tesszk. Stse utn kssel tetszleges nagysgra vgjuk

Kefires pogcsa

Hozzvalk: 3 tojs srgja, 2 doboz kefir, 3 evkanl cukor, 1 evkanl s, 5 dkg leszt, 1 kg liszt, 0,5 kg margarin

Elksztse: A kefirt felmelegtjk hozzadjuk a cukrot, a tojssrgjt, az lesztt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszk a st s a kefires masszt. Jl sszegyrjuk, s negyedra mlva jra sszegyrjuk.  Ujjnyira elnyjtjuk, megkenjk tojsfehrjvel, rszrjuk a reszelt sajtot, kiszaggatjuk, 1 rig hagyjuk meleg helyen kelni.

Leveles fokhagyms pogcsa

50 perc Nehzsg: 1

Hozzvalk: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tszta, 1 tojssrga, 3 gerezd fokhagyma, fl dl tej, 5 dkg vaj, s s trtt fekete bors, zls szerint

Elksztse: A megtiszttott s ppesre zzott fokhagymt habosra keverjk a vajjal, a sval, a borssal. A felengedett tsztt lisztezett deszkn fl centi vastagra nyjtjuk, s likrspohrral kiszaggatjuk. Egy-egy tsztakorongot megkennk a fszeres vajjal, s rillesztve egy msikat, kicsit sszenyomjuk, Aluflival blelt stlemezre helyezzk, nem tl szorosan egyms mell. Tetejket megkenjk tejes tojssrgval, s forr stben, takarklngon, barnspirosra stjk.

Leveles pogcsa

Hozzvalk: 33 dkg liszt, 1 tojs srgja, langyos ecetes vz, 1 csipet s, 30 dkg margarin.

Elksztse: A lisztbl, tojssrgjbl, az ecetes langyos vzbl a sval rtestszta kemnysg tsztt gyrunk. Kinyjtjuk s rkenjk a margarint, sszehajtjuk, ktszer megismteljk. Hideg helyen pihentetjk ktszer 1/2 rt. Vkonyra kinyjtjuk, kiszaggatjuk, tetejre sajtot szrunk, s forr stben stjk.

Nem leszts pogcsa

Hozzvalk: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejfl, 1 kvskanl s, 1 kvskanl stpor.

Elksztse: Tetszs szerint zesthetjk tepertvel, sajttal. sszekeverjk a tsztt, elnyjtjuk megkenjk tepertvel, hajtogatjuk, 20 percet pihentetjk, forr stben stjk. Ha nem tepertvel ksztjk, akkor sajttal szrjuk, s gy stjk.

Sonks pogcsa 1.

90 perc Nehzsg: 1

Hozzvalk: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 3 tojssrga + 1 egsz tojs, 3 evkanl tejfl, 15 dkg ftt fstlt hs, kevs bor, 1 mokkskanl s, 1 mokkskanl trtt fekete bors

Elksztse: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzadjuk a ledarlt fstlt hst, a tejflt, a st, a borsot, a tojssrgt s annyi bort, hogy kemny, de azrt jl nyjthat tsztt kapjunk. Lisztezett deszkn ksfoknyira kinyjtjuk, sszehajtogatjuk, majd ezt a mveletet 20-20 perces pihentets utn mg ktszer megismteljk. Harmadszorra flujjnyi vastagra nyjtjuk, apr pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, megkenjk a tojssal a tetejt, s elmelegtett forr stbe tve kzepes lngon pirosra stjk.

Sonks pogcsa 2.

Hozzvalk: Liszt 12.5 dkg, ttrt ftt burgonya 25 dkg, sonka 12.5 dkg, vaj 5 dkg, s ksh., tojs 1 db.

Elksztse: A lisztet, a ftt, ttrt burgonyt, a finomra vgott sonkt, vajat, kis st hirtelen sszegyrunk, kisujjnyi vastagra kinyjtjuk, apr pogcsaszaggatval kiszrjuk, felvert tojssal megkenjk, s gyorsan kistjk. Melegen, tehoz igen j.

Sonks pogcsa 3.

2 dkg lesztt kis cukorral langyos tejben felfuttatunk. 30 dkg lisztet 15 dkg ftt, ttrt burgonyval, 1 tojssal, 1 csapott kk. sval, 1 csipet rlt borssal, a felfutott lesztvel kzepes kemnysg tsztv gyrjuk. Langyos helyen 15 percig kelesztve kinyjtjuk, olvasztott zsrral kenve, megszrjuk 4 dkg ftt, vagdalt, fstlt sonkval. sszehajtva, 15 percig pihentetjk. Ezt mg 4-szer ismteljk. Utoljra ujjnyi vastagra nyjtva, pogcskat szaggatunk belle, tojssal kenve, zsrozott tepsibe tve, kzepes hfok stben stjk.

Sonks pogcsa 4.

26 dkg lisztet 15 dkg zsrral, 12 dkg ftt, ttrt krumplival, 1 egsz tojssal, 1 cs. Vncza-stporral, kshegynyi borssal s sval deszkn sszegyrunk. Vkonyra nyjtjuk, meleg fstltszalonna-zsrral megfrcskljk, s 12 dkg durvn vagdalt, puhra ftt, ersen fstlt sonka, vagy tarja negyedrszmennyisgvel megszrjuk. Ezt a kinyjtst s hajtogatst, mint az elst, mg ngyszer ismteljk. Mg legvgl ujjnyi vastagra nyjtjuk, s vgval kiszrva, zsrozott tepsiben tojssal megkenve, szp pirosra stjk.

Sonks pogcsa 5.

Hozzvalk: 30 dkg liszt, 15 dkg zsr, 15 dkg ttrt, ftt burgonya, 15 dkg vagdalt, ftt, fstlt sonka, 1 tojs, 2 dkg leszt, s, bors.

Az lesztt egy pici cukorral langyos tejben vagy vzben felfuttatjuk. A lisztet a burgonyval, a tojssal, egy csapott kvskanl sval, egy csipet borssal s az lesztvel sszelltjuk, s kzepes kemnysg tsztv dolgozzuk. Langyos helyen egy negyed ra hosszat kelesztjk, kinyjtjuk, megkenjk olvasztott zsrral, s megszrjuk a vagdalt sonka egynegyedvel. sszehajtjuk, s 15 percig pihentetjk. Ezt a mveletet mg ngyszer ismteljk meg. Utoljra ujjnyi vastagra nyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszrjuk, s tojssal megkenjk. Kizsrozott tepsibe rakjuk, s kzepes hfokon megstjk.

Sonks-sajtos pogcsa

8 szemlyre Nehzsg: 2 Elksztsi id: 90 perc

Hozzvalk: 25 dkg finomliszt, 1 ppozott teskanl stpor, 1 mokkskanl trtt fekete bors, 1 teskanl s, 3 tojssrgja, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg ftt fstlt hs, 10 dkg reszelt fstlt sajt, a tszta nyjtshoz kevs liszt, a tszta megkenshez 1 tojs

Elksztse: A lisztet mly tlba szrjuk, s elkeverjk benne a stport, a trtt fekete borsot, valamint a st. Mlyedst ksztnk a kzepbe, s belentjk a tojssrgkat. A ftt fstlt hst ledarljuk. A reszelt sajtot, a fstlt hst s az elforgcsolt vajat a lisztes tojssal sima tsztv gyrjuk. Cipv formljuk, a fellett belisztezzk, s a htszekrnybe tesszk fl rra. Ezutn lisztezett deszkn ujjnyi vastagra kinyjtjuk, s 2 cm tmrj pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Egymshoz nem tl kzel stlemezre tesszk, s a tetejket megkenjk kevs felvert tojssal. Elmelegtett, forr stbe toljuk, s 5 perc mlva a lngot takarkra mrskelve, megstjk. A stlemezrl vatosan, lapttal alnylva, mg melegen levesszk, s tlra vagy tlcra rakjuk. Fszeres, finom borkorcsolya szraz vagy flszraz, fehr- vagy vrsbor mell.

Szalonns pogcsa

40 dkg lisztet elkevernk 1 cs. V.-stporral s 20 dkg zsrral deszkn elmorzsolunk. Hozzgyrunk zls szerinti mennyisgben st, 1 egsz tojst s 10 dkg vkony, keskeny cskokra vgott fstlt szalonnt, hozzadva annyi tejflt, hogy knnyen nyjthat legyen. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, les pogcsavgval kiszrjuk s tojssal megkenve, forr stben barnra stjk. Igen j kirndulsi stemny.

Aludttejes burgonyapogcsa

Hozzvalk: 50 dkg liszt, 3 dkg zsr, 2 dkg leszt, 2 dl aludttej vagy kefir, 25 dkg ftt ttrt burgonya, s, fehr bors

Elksztse: A lisztet a zsrral elmorzsoljuk, majd hozzadjuk a kevs langyos vzben felfuttatott lesztt, az aludttejet, szzuk, borsozzuk, majd jl sszedolgozzuk. Vkonyra nyjtjuk, olvasztott zsrral megkenjk. Rszrjuk a burgonya 1/3-t. Hrom rszre sszehajtva pihentetjk. A mveletet 25 percenknt mg ktszer megismteljk. Az utols pihentets utn ujjnyi vastagra nyjtjuk, tetejt bevagdossuk, s kiszaggatjuk. Tizent percnyi pihentets utn felvert tojssal megkenjk, s pirosra stjk.

Burgonya pogcsa 1.

Elksztse: Ngy-t nagyobb burgonyt hjban megfznk, leszrjk, s mg forrn szitn ttrjk. Ha kihlt, kt-hrom kanl liszttel, kt tojssrgja s kevs sval sszegyrjuk, kinyjtjuk ujjnyi vastagsgra, s egy kisebbfajta fnkszrval pogcskat szurklunk ki belle, s forr zsrban kistjk.

Burgonya-pogcsa 2.

Hozzvalk: Ftt burgonya 25 dkg, vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, tojs 1 db, s 1 kk.

Elksztse: Egy negyed kil ftt, ttrt burgonyt, kvskanl st, negyed kil vajat, lisztet gyorsan sszegyrunk. Negyedrai idkzben hromszor nyjtjuk, negyedik nyjtsnl ujjnyi vastagsgra hagyjuk, apr pogcskra szaggatjuk, tojssal megkenjk, s forr stben stjk.

Burgonya-pogcsa 3.

Hozzvalk 4 szemlyre: 70 dkg burgonya, 25 dkg mirelit zldbors, 10 dkg mogyor, 1 tojs, 2 evkanl liszt, 2 teskanlnyi csps pirospaprika, 2 teskanl rlt koriander, 2 teskanl rlt rmai kmny, kshegynyi rlt fahj, szegfszeg, nizs s mustrmag, s, 1 dl olaj.

A burgonyt meghmozzuk, feldaraboljuk, ss vzben megfzzk, leszrjk s sszetrjk. A zldborst ss vzben megfzzk, majd lecspgtetve a burgonyappbe keverjk. Hozzadjuk a fszereket, a tojst, majd a masszbl nyolc gombcot formlunk. Lisztbe hempergetjk, ellaptjuk, majd belenyomkodjuk a durvra vgott mogyort. Nem tl forr olajon, mindkt oldalon kb. 5 percig stjk.

Burgonya-pogcsa 4.

25 dkg rtesliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg ftt, ttrt burgonya, 2 tojs, 2 dkg leszt, kk. s

A lisztet a margarinnal meg a ftt, ttrt burgonyval sszegyrjuk, megszzuk, az lesztt belemorzsoljuk s a tojssrgkkal sszedolgozzuk. Meleg helyen 1 rt pihentetjk, majd ujjnyi vastagra nyjtjuk, s pogcskat szaggatunk ki. Tetejket kssel bevagdossuk, a tojsfehrjkkel megkenjk s mg 10 percig kelesztve a pogcskat, a stben aranysrgra stjk.

Burgonya-pogcsa 4.

40 dkg ftt s ttrt burgonyt sszekevernk 20 dkg liszttel, az egszet 10 dkg margarinnal elmorzsoljuk. 4 dkg lesztt 1 dl tejben felfuttatunk, s a burgonys masszhoz ntjk. 2 db tojst, 1 kiskanl st adunk hozz, , s sszegyrjuk. 30 dkg flkemny vri sajtot lereszelnk, a tsztt egyms utn hromszor kinyjtjuk, reszelt sajttal megszrjuk s hajtogatjuk. A harmadik hajtogats utn 1 rt kelesztjk, keleszts utn 2 cm vastagra nyjtjuk, kiszaggatjuk, tojssal megkenjk, s forr stben megstjk.

Sajtos burgonys pogcsa

Hozzvalk: 250 g ftt, ttrt burgonya, 180 g vaj vagy margarin, 250 g sima liszt, egy kevs tejfl, 1 tojssrgja, s, 20 g leszt, tojsfehrje a pogcsk megkenshez, kemny sajt a megszrsukhoz.

A lisztet megszitljuk, s kt rszre osztjuk. Az egyik felt sszegyrjuk a vajjal, a msik felt pedig a ftt, ttrt burgonyval, a tojssrgjval, a tejflben elmorzsolt lesztvel meg egy kevs sval. Liszttel meghintett gyrdeszkn kinyjtjuk, a kzepre tesszk a vajas tsztt, rhajtogatjuk a krumplis tsztt, jra kisodorjuk, s gy hajtjuk ssze, mint a leveles tsztt. 15 percig pihentetjk, majd mindezt mg hromszor megismteljk. Ezutn a tsztt 1 1/2 cm vastagra kisodorjuk, s pogcst szaggatunk belle. A pogcsk tetejt kssel bevagdaljuk, megkelesztjk ket, stlemezre rakjuk, s elmelegtett stbe toljuk. Mieltt megslnnek, kivesszk a stbl, megkenjk tojsfehrjvel, megszrjuk reszelt sajttal, s kszre stjk.

Melegen tlaljuk.

Sajtos krumplis pogcsa

Hozzvalk: 15 dkg finomliszt, 15 dkg tisztn mrt nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt parmezn (jelleg) sajt, 1 tojs, 1 mk. s, kshegynyi rlt fehr bors, a tetejre 3 dkg reszelt sajt

Elksztse: A megtiszttott burgonyt szeletekre vgom, s ss vzben megfzm. Leszrm s ttrm. Ha kihlt, sszedolgozom a liszttel, a darabokra vgott vajjal, a reszelt sajttal, a tojssal, a sval s a borssal. Sima tsztv gyrva cipra formlom, s legalbb 3 rn keresztl hagyom pihenni. Ezutn lisztezett deszkn flujjnyi vastagra kinyjtom, s a legkisebb mret pogcsaszaggatval (vagy likrspohrral) kiszaggatom. A tetejre rszrom a reszelt sajtot s az elmelegtett, kzepes hfok stben szp srgra megstm. A tepsiben hagyom kihlni, csak aztn teszem tlra. Frissen j igazn. (Ha megmarad belle, fogyaszts eltt betehetjk a stbe, olyan lesz, mintha frissen slt volna.)

Sonks burgonys pogcsa 1.

Hozzvalk: 120 g ftt, ttrt burgonya, 100 g zsr, 30 g vaj, 500 g dars liszt, tej, 2 tojssrgja, s, 30 g leszt.

A tltelkhez: 250 g sonka, vagy maradk fstlt hs.

A lisztet elkeverjk a burgonyval, megszzuk, s az olvasztott vajjal, a tojssrgjval meg a tejben megfuttatott lesztvel sszegyrjuk. Meleg helyen megkelesztjk, majd a megkelt tsztt gyrdeszkn kisodorjuk, s pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Minden pogcsra tesznk egy halom darlt sonkt, befedjk egy msik pogcsval, a szlt jl lenyomkodjuk, s pogcsaszaggatval mg egyszer kiszaggatjuk. A megtlttt pogcskat egy kis ideig mg pihentetjk, majd forr zsrban mindkt felket vilgospirosra stjk.

Prolt zldsghez vagy klnfle fzelkekhez tlaljuk.

Sonks burgonys pogcsa 2.

Hozzvalk: 300 g ftt, ttrt burgonya, 300 g zsros sonka, 300 g dars liszt, 2 tojs, s, vaj a megkenshez.

A hjban ftt burgonyt kihtjk, meghmozzuk s ttrjk. Az aprra vgott sonkt, a lisztet meg a 2 tojst megszzuk, s sszegyrjuk. A tsztt liszttel meghintett gyrdeszkn kisodorjuk, pogcskat szaggatunk belle, a pogcsk tetejt kssel bevagdossuk, kikent stlemezre rakjuk, megkenjk olvasztott vajjal, s ers lngon megstjk.

Tehoz tlaljuk.

Ss burgonys pogcsa

Hozzvalk: 250 g ftt, ttrt burgonya, 250 g vaj vagy margarin, 250 g sima liszt, egy kevs s, 1 csomag stpor, tojs a megkenshez.

A hjban ftt, ttrt burgonyt megszzuk, s sszegyrjuk a stporral sszekevert liszttel meg a vajjal vagy margarinnal. A tsztt liszttel meghintett gyr- deszkn 1 cm vastagra kisodorjuk, kis pogcskat szaggatunk belle, a pogcskat megkenjk tojssal, megszzuk, s ers lngon megstjk.

Finom sajtos pogcsa

Elksztse: 20 deka lisztbl, 20 deka vajbl, 10 deka reszelt parmezn sajtbl, 10 deka reszelt emmenthali sajtbl, egy kshegynyi szdabikarbnval, kis sval s hrom tojs srgjval tsztt gyrunk. Jl kidolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyjtjuk, kis pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, a fele mennyisget megkenjk tojssrgjval s megstjk. Ha megsltek s kihltek, a meg nem kent pogcsk tetejt megkenjk szardells vajjal, vagy derbi-sajttal vagy, brmilyen puha sajttal s a megkent pogcskat a tetejre helyezzk.

Lakodalmas sajtos pogcsa

75 dkg liszt, 75 dkg rtesliszt, 50 dkg zsr, 50 dkg reszelt trappista sajt, 6 dl tejfl, 5 dkg leszt, 8 tojs, 2 ek. s, 2 ek. cukor, 1.5 dl tej

A lisztet a zsrral elmorzsoljuk. Kzepn lyukat ksztnk, ebbe rakjuk a st, tejflt, a sajt felt, 5 tojst, 1 ek. cukrot. Az lesztt 1 ek. cukorral destett tejben felfuttatva az anyagokhoz adjuk, sszegyrjuk. Fl rt pihentetve Ujjnyira nyjtjuk. Tetejt tojssal kenjk, rszrjuk a tbbi sajtot. Kis pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, kzpmeleg stben stjk

Sajtos pogcsa 1.

Elksztse: 3 dkg lesztt kevs tejben felfuttatunk. sszedolgozunk vele 50 dkg lisztet, 2 dl tejflt, 25 dkg margarint, 20 dkg reszelt sajtot, kevs st, s 4 tojs srgjt. Kicsit pihentetjk, megkenjk, szaggatjuk s stjk.

Sajtos pogcsa 2.

Hozzvalk: 50 dkg liszt, 25 dkg zsr vagy margarin, 5 dkg leszt, 2 tojs srgja, 1 csapott evkanl s, 25 dkg reszelt trappista sajt, kis tej a gyrshoz.

Elksztse: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A felfuttatott lesztt hozzadjuk, s a tbbit hozzadva az egszet sszegyrjuk, de a reszelt sajtbl hagyunk a tetejre is. Hromszor hajtogatjuk. Ujjnyi vastagra nyjtjuk, a tbbi reszelt sajtot a tetejre szrjuk. Kiszaggatjuk, s forr stben stjk.

Sajtos pogcsa 3.

85 perc Nehzsg: 2

Hozzvalk: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtr, 10 dkg reszelt fstlt sajt, 1 tojs, 2 dkg leszt, 1 dl tej, 1 dl tejfl, 1 teskanl s, 1 mokkskanl cukor, 1 mokkskanl rlt fehr bors, a pogcsa kenshez fl dl tej

Elksztse: A langyos tejben elmorzsoljuk az lesztt, belekeverjk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk. Ezutn a margarint sztmorzsoljuk a liszttel, hozzadjuk a felfutott lesztt, a juhtrt, a tejflt, a st, a fehr borsot, jl sszegyrjuk, s mly tlba tesszk. Tetejt belisztezzk, s tiszta konyharuhval letakarva meleg helyen dupljra kelesztjk. Lisztezett deszkn ujjnyi vastagra kinyjtjuk, kzepes mret pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, s a tetejt megkenjk tejjel. Reszelt sajttal bven megszrjuk, s elmelegtett forr stben kzepes lngon megstjk. gyeljnk a stsre, mert a sajt hamar megbarnul.

Sajtos pogcsa 4.

Elksztse: Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka margarint, s elkevernk benne egy deci joghurtot, meg hrom deka sszemorzsolt lesztt. sszedolgozzuk 50 deka rtesliszttel, egy kiskanl sval, s nedves ruhval letakarva, egy rig pihentetjk. Ezutn lisztezett deszkn ktujjnyi vastagra nyjtjuk, kzepes nagysg pogcsaszaggatval kiszrjuk. s minden darabba kssel gy vgunk bele, hogy beletolhassunk egy dobkocka nagysg puha sajtdarabot. Az eredeti formjra gmblygetjk, s tetejt tojssrgval kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a stben szp pirosra (kb. fl ra) megstjk. Egy nagy tl, omls pogcst kapunk ebbl a mennyisgbl.

Sajtos pogcsa 5.

25 dkg juhtr, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg leszt, reszelt sajt, s, tojs, kmnymag

A juhtrt a liszttel, margarinnal, sval, az elmorzsolt lesztvel sszegyrjuk. 2 rt pihentetve ujjnyi vastagra nyjtjuk. Kiszaggatjuk, tetejket tojssrgjval kenjk, reszelt sajttal, kmnymaggal megszrjuk. Fl rt pihentetjk, elmelegtett stben rzsasznre stjk.

Sajtos pogcsa 6.

50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dkg leszt, 2 tojs, 1 dl tej, s

Kovszt ksztnk 6 dkg lisztbl, a langyos tejbl, az lesztbl. Ha megkelt, belerakva a tbbi lisztet, st, 15 dkg sajtot, 2 tojssrgjt, 15 dkg vajat, sszegyrjuk, 30 percig pihentetjk. Lisztes deszkn hvelykujjnyira nyjtva, kisebb pogcsaszaggatval kiszrjuk. Tetejt a tojsfehrjvel kenve, a tbbi sajttal hintve, 30-40 percig kelesztjk. Forr stben pirosra stjk.

Sajtos pogcsa 7.

(1 nagy gztepsi)

Hozzvalk: 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt fstlt sajt, 10 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 2 tojssrga, 2 evkanl tejfl, 1 teskanl s, 1-1 mokkskanl trtt fehr bors s stpor, a tetejre 1 tojs s 5 dkg reszelt sajt.

A zabpelyhet finomra darlom. Gyrtblra ntm a zabpehellyel, a fszerekkel s a stporral elkevert lisztet, mlyedst vjok a kzepbe, amibe beletm a tojssrgkat s belekanalazom a tejflt. Ezutn beleszrom a reszelt sajtot s a darabokra vgott margarint. Az egszet gyorsan sszegyrom, majd lisztezett deszkn egy centi vastagra kinyjtom. Lisztbe mrtott kicsi pogcsaszaggatval kiszaggatom, s stlemezre rakom, nem tl szorosan egyms mell. A tetejt felvert tojssal megkenem, rszrok kevs reszelt sajtot, s az elmelegtett forr stben szp aranysrgra stm. Vigyzat! Nem szabad barnra stni, mert az gett sajt keser lesz! A forr pogcskat vatosan, lapt segtsgvel leszedem a stlemezrl, s hagyom, hogy kihljn. Hetekig is friss marad, ha dobozban tartjk, nedvessgtl elzrva.

Sajtos pogcsa 8.

60 dkg lisztet elmorzsolunk 16 dkg zsrral, 2 tojs srgjval, sval, 1 dl tejfllel s 2 dkg lesztvel.

Kicsit pihentetjk. Kinyjtjuk, megkenjk 10 dkg felolvasztott vajjal s megszrjuk 8 dkg reszelt sajttal. sszehajtogatjuk, pihentetjk kb. 15 percig. Ezt ktszer ismteljk.

Kiszaggatjuk, s a tepsin megkelesztjk. Kb. 30 perc. Tetejt megkenjk tojs srgjval s megszrjuk reszelt sajttal.

Sajtos pogcsa 9.

Hozzvalk: Fl kg liszt, negyed kg Rama margarin, teskanlnyi s, 2 dl tejfl, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojs fl csomag stpor, vagy kt s fldeknyi leszt

A lisztbe belekeverem a st, s a stport, sszemorzsolom a margarinnal, beleteszem a sajt 2/3 rszt, utna a tojs srgjval, s a 2 dl tejfllel sszegyrom. Pihentetem kb. 20-30 percig, kinyjtom s tetszs szerint, vagy pogcst szaggatok, tepsibe teszem, megkenem a tojs felvert fehrjvel, megszrom a reszelt sajttal, s forr stben megstm. (Kb. 15-20 perc)

Ha nem pogcst csinlok, akkor a kinyjtott tsztra rkenem a felvert tojsfehrjt, rszrom a sajtot, s derelyemetszvel tetszs szerinti rudakra, vagy kockkra vgom. Ezutn teszem stlemezre, s forr stben megstm.

Sajtos pogcsa 10

Hozzvalk: Fl kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teskanlnyi s, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojs fl csomag stpor, vagy kt s fl deka, leszt, annyi tejfl, hogy megfelel kemnysg tsztt kapjunk, kb. 1 dl.

Az elksztsi md ugyanaz, mint az elznl, csak a vaj miatt finomabb.

Sajtos pogcsa 11.

Hajtogatni kell, ezrt idignyesebb!

Hozzvalk: Fl kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teskanlnyi s, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojs, fl csomag stpor, vagy kt s fl deka, leszt, 2 dl tejfl

A lisztet, st, margarint stport jl sszemorzsolom, majd hozzteszem a tojssrgjt, s a tejflt. sszegyrom, pihentets nlkl kinyjtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszrom a sajt egy harmadval, majd feltekerem, mint a bejglit, kicsit kinyjtom, s hajtogatom. kb. 20 percig pihentetem, ismt kinyjtom, megkenem az olvasztott vaj msik felvel, ismt megszrom a reszelt sajttal, sszetekerem, hajtogatom, s pihentetem. Ismt kinyjtom, hajtogatom, de most mr nem kenem meg semmivel. Pihentets utn kinyjtom, s a szoksos mdon pogcskat szaggatok, megkenem a tojs fehrjvel, megszrom sajttal, s kistm.

Ez bonyolultabb, de "leveles" lesz.

Sajtos pogcsa 12.

60 dkg lisztben eldrzslnk 1 rma margarint, belereszelnk 20 dkg trappista sajtot, s az egszet jl sszekeverjk. 2.5 dkg lesztt 2 dl tejben felpuffasztunk. Fl pohr tejflt, kt tojst, kevs st, s a felpuffasztott lesztt beletve jl sszegyrjuk. Pogcsaszaggatval kiszaggatjuk, majd reszelt sajttal a tetejt megszrjuk s 180 C fokos elmelegtett stben aranysrgra stjk.

Sajtos rd

Hozzvalk: 50 dkg liszt, 1 doboz tejfl, 1 Rma margarin, 1 teskanl s, 1 egsz tojs, kevs reszelt sajt

Elksztse: A lisztet a margarinnal, sval, tejfllel s az egsz tojssal sszegyrjuk. Az gy kapott masszt egy jszakra a htbe tesszk. Msnap a tsztt kinyjtjuk kb. 1 cm vastagsgura, megkenjk tojssal s megszrjuk a reszelt sajttal s felvgjuk tetszs szerint. Forr stben, de alacsony hmrskleten inkbb szrtjuk, mint stjk. Megjegyzs: Gyors s finom!

A teperts pogcsa

Elksztse: Egy kil liszttel fl kil j aprra sszevgott, friss tepertt drzsljnk el, azutn, tegynk bele 3 deknyi lesztt, kt egsz tojst, egy kvskanlnyi st s deczi tejfelt. Mindezeket gyrjuk jl ssze, azutn nyjtsuk ki ktujjnyi vastagra, s vgjuk ki kzpnagysg pogcsknak. A hulladk-tsztkat jra gyrjuk ssze s azt is vgjuk ki ppen gy, mint a tbbit. A pogcsk tetejre ksfokkal v

 
Naptr
2025. prilis
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!