Almás krémes
Hozzávalók:
Tészta:1,5 kg alma,8 tojás,18dk kristálycukor,20 dkg liszt,1/2 csomag sütőpor,1 ek.kakaó
A krémhez:
2 csomag vaniliás pudingpor,5 dl tej,25 dkg vaj,18dkg porcukor
A tetejére(elhagyható)
1 tábla tortabevonó
1 tepsit alufóliával kibélelek,beleszeletelem a meghámozott magozott almát megszórom kevés fahéjjal.A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral és 3 evőkanál vízzel.Majd hozzáadom a lisztet,sütőport és a tojásfehérje kemény habját.Óvatosan keverem össze ne törjön a hab.Felét ráöntöm az almákra másik felébe belekeverem a kakaóport és azt is ráöntöm.
Előmelegített sütőbe szép aranybarnára sütöm.ha kihült lehúzom róla a fóliát.
Szokásos módon pudingot készítek beleolvasztom a vajat és még forrón belekeverem a cukrot is.Azon forrón a tésztára simitom és hagyom kihülni.Ha kihűlt be lehet vonni még csokoládéval de ez elhagyható.
Szeletelés után hűtőbe tegyük!
Almás barátfüle almasodóval
- 1 db tojás
- ízlés szerint só
- 20 dkg finom liszt
- 1 evőkanál margarin
- 4 db alma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- igény szerint vaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- ízlés szerint zsemlemorzsa
- 1/2 db citrom
- 60 dkg burgonya
Almasodó
- 2 db tojássárgája
- 40 dkg alma
A burgonyát sós vízben megfőzöm, meghámozom, áttöröm
és kihűtöm. Először a tojással meg a margarinnal,
majd annyi liszttel gyúrom össze, hogy jól formázható,
nem túl lágy tésztát kapjak. 2-3 mm vastagra kinyújtom
és féltenyérnyi kockákra darabolom. A meghámozott almát
cikkekre vágom, minden tésztadarabra rakok belőle
egyet. Citromlevet csepegtetek rá, majd megszórom
kristálycukorral meg fahéjjal. A tésztákat háromszög
alakúra hajtom, a széleit összenyomkodom, nehogy
főzés közben szétnyíljanak. Forró, sós vízben addig főzöm,
amíg a barátfülék a felszínre nem emelkednek. A
zsemlemorzsát megpirítom a vajon, és beleforgatom
a lecsepegtetett tésztát.
A barátfüléket a meleg almasodóval kínálom.
Almasodó
Az almasodóhoz elkeverem a tojássárgákat az almalében, és forrásban lévő víz fölött habverővel addig keverem, amíg krémsűrűségű lesz. |