Avokádó pástétom– előételnek vagy reggelire
Hozzávalók 3 személyre:
2 db avokádó
2 db főtt tojás
1 db közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
1 kávéskanál olivaolaj
só, bors
Ahogy készítem:
Az avokádókat félbeváom, a magját kiemelem, kiskanállal a húsát kiszedem és egy keverő tálba teszem. A citrom levet azonnal ráöntöm, hogy ne barnuljon meg. Az összevágott vöröshagymát, fokhagymát, tojást és az olivaolajat hozzáadom és botmixerrel pépesítem. Ízlés szerint sót és borsot adok hozzá (szerecsendióval is ízesíthetjük).
Salátával bélelt tálba teszem, olívabogyóval díszítem. Pirítóst adhatunk hozzá.
PULYKARAGU PATISSZONNAL
Hozzávalók:
60 deka pulykamell,
60 deka patisszon,
20 deka uborka,
15 deka gomba,
15 deka paradicsom,
1 csomag kapor,
1 deci száraz fehérbor,
1 evőkanál zsír,
3 cikk fokhagyma.
Ahogy készítem:
A kicsontozott, lebőrözött pulykamellet és a megtisztított patisszont ujjnyi vastag kockára vágom. A gombát és a paradicsomot tisztítás, mosás után cikkekre vágom, a kaprot felaprítom. Az uborkát hosszában kettévágom, mokkáskanállal kikaparom a magházat, majd félujjnyi vastagra szeletelem. A húst egy evőkanál zsíron erős lángon megsütöm. Szűrőkanállal kiszedem és félreteszem. Ugyanebben a zsírban lepirítom a gombát, hozzáteszem a patisszont, az uborkát, sózzuk, megszórom vágott kaporral, 4-5 percig párolom.. Felöntöm fehérborral, zúzott fokhagymát keverek bele, és addig párolom fedő nélkül, amíg a bor el nem párolog alóla, ekkor teszem vissza a megpirított húst és a paradicsomot. Együtt felforralom és azon melegében tálalom.
Juhtúrós-zöldborsós hús
Hozzávalók (4 személyre):
maradék főtt vagy sült hús
40 dkg konzervborsó
10 dkg juhtúró -
5 dkg húsos füstöltszalonna
1 dl tejföl
1 közepes hagyma
petrezselyem
bors
só
A szalonnát vágd kis kockákra és süsd ki a zsírját. A szalonnát tedd félre, a zsírján pedig fonnyaszd meg a lereszelt vöröshagymát. Ezután add hozzá a zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel és párold puhára. Közben a juhtúrót keverd ki a tejföllel, majd add a kész borsóhoz. Ekkor tedd bele a kis darabokra vágott húsmaradékot és a szalonnakockákat is. Borsozd (ha kell, sózd is) és egy pillanatra forrald össze az egészet.
Hús nélkül kiváló köret lesz belőle.
|