Taksonyban lek s egy svb falu.A svbok nagyon finomakat s klnlegeseket tudnak fzni.Most megosztom veletek!
Gzgombc Vagy ms nven Tampfvuhtl.
Tampfvuhtl
2-3 dkg lesztt, msfl deci tejjel s kvskanl cukorral felfuttatunk.
Helyezznk egy tlkba fl kil lisztet, 1 tojst, 1 dinyi zsrt, kevs st. ntsk hozz a felfuttatott lesztt.
Ksztsnk kzepesen lgy tsztt, ha szksges ntsnk hozz langyos tejet. Jl dolgozzuk el, s ha elkszlt, szrjuk meg a tetejt liszttel, meleg helyen kelesszk a ktszeresre.
A tsztt bortsuk egy gyrdeszkra, formzzunk 3-4 cipt s hagyjuk mg egy rt letakarva pihenni.
Szerezznk valahonnan egy vastag fenek vaslbast s egy vas lemezt, helyezzk a tzhelyre, elbb a lemezt, majd a lbast.
2 s fl centi magassgig feltltjk a lbast vzzel, amibe mg egy nagy kanl zsrt s egy kvskanl st tesznk. Takarjuk le, s ha felforrt, tegyk takarkra a gzt. (Vagy tegyk vissza a karikt a sparherdra)
A lbas nagysgnak megfelelen egy vagy kt gombcot tegynk bele, gondolva arra, hogy 2-3-szorosra fog megnni a gombc a gzben.
Lefedve sssk, sohase emeljk fel a fedt. A forrstl a vz elgzlg, a tszta kzben n s sl. Mikor a vz elfogyott a tszta all, akkor a zsr elkezd sisteregni. Mg egy kicsit hagyjuk a lemezen, majd vegyk le a tzhelyrl s lltsuk a hideg konyhakre. Csak akkor nyissuk fel a fedt, ha mr kezd lehlni.
A zsrtl s a stl a tszta aljn fl centi vastag ropogs rteg kpzdik. Ez rabul ejti az embert, s kvetkez alkalommal megprbl a tszta msik felre is varzsolni egy ilyent. Ne tegyk, mert nem fog sikerlni, ha felemeljk a fedt s valahogy megfordtjuk a gombcot, sszefog rogyni az egsz...rossz belegondolni.
Egyk bableveshez, vagy inkbb egynk mell bablevest.
Feil Nancsi nni
Nuszpga:
ostyalap
4 tojs fehrje
15 dkg porcukor
20 dkg darlt di (fahj, vanilis cukor)
Ostyalapokat cskokra kell vgni s fordtott zgerinc stre fektetni. A tojsfehrjt kkemny habb kell verni, majd beletenni a porcukrot, ezzel tovbb verni a habot. Ha megfordtjuk az ednyt s nem esik ki belle a hab, akkor mr j lesz Majd knny mozdulatokkal bele kell keverni a darlt dit, nyomszkba tlteni s az ostya cskokra hullmozva kinyomni a masszt. Elmelegtett stben lass tznl kell kistni.
J tvgyat s sok sikert hozz
Preckedli 1.0
1 kg liszthez 6 tojssrgja, 1 tojsfehrje, 40 dkg porcukor, fl kg zsiradk - vaj vagy zsr keverve is lehet (olajat, margarint akkoriban nem hasznltak).
A srgjt a cukorral ki kell keverni, a lisztet jl sszedolgozni a zsiradkkal, de mindezt hvs helyen. Nagy melegben a tsztt a pincben kellett sszegyrni, mert nem llt ssze.
Ezutn ujjnyi vastagra kell kinyjtani, majd kiszaggatni klnbz formkra.
Ezutn felvert tojsfehrjvel megkenni, aprra vgott dival megszrni.
Lelisztezett tepsiben, mrskelten meleg stben, aranysrgra stni, a di ilyenkor j ropogs lesz.
Ktai Antaln - Ilonka nni
Preckadli 2.0
40 dkg cukrot, 40 dkg vajat, 2 egsz tojst s 4 tojs fehrjt sszekevernk.
Hozzadunk egy csomag vanlis cukrot s belereszeljk egy citrom hjt.
1 kg liszttel sszegyrjuk az egszet, majd ujjnyi vastagsgra nyjtjuk.
Halacsks, holdacsks, csillagocsks,... formk segtsgvel kiszaggatjuk.
A figurkat egy kivajazott tepsibe tesszk, tetejket megkenjk tojs fehrjvel, s meghintjk durvra trt dival, kristlycukorral.
Kzepeses forr stben aranysrgra stjk.
Miutn elkszlt meg se prbljuk megkstolni, mert nagyon kemny mindegyik.
Letakart vjdlingban rejtsk el a spjz csak egy ltalunk ismert szegletbe, hrom-ngy nap alatt a stemnyek porhanysak lesznek.
Ha beksznt a bcs napja s mg nem fedezte fel senki, fogyasszuk tea, kv mell. Vagy csak gy magban.
Feil Nancsi nni
Hjas tszta, "Krfli"
Hozzvalk:
500 g liszt, 500 g hj, 1 ek. cukor, 2 tojssrgja, ecet, s, (esetleg kevs, sav, vagy tejfl), lekvr.
Elkszts:
A hjat megkaparjuk vagy ledarljuk. A lisztbl, tojsbl kevs ecetes vz, (esetleg sav vagy tejfl) hozzadsval tsztt ksztnk, kinyjtjuk. A hjat kevs liszttel elkeverjk, rtesszk a kinyjtott tsztra, majd a tsztval egytt sszehajtogatjuk. Fl rai pihentets utn kinyjtjuk, ezt hromszor megismteljk, sima s dupla hajtsokkal. Vgl vkonyra kinyjtjuk, ngyszgletes darabokra vgjuk. Ha lekvr nlkl akarjuk, kisebb ngyszgeket vagy alakokat vgunk, ha lekvrral kvnjuk kszteni, akkor nagyobbakat (8 x 8 cm). Megkenjk szilva-, meggy- vagy mlnalekvrral s hromszgletre hajtjuk. Kizsrozott tepsiben, j meleg stben megstjk. Porcukorral meghintve tlaljuk.
Angerhrtes Nussgebck = Kavart dis
Hozzvalk:
2 bgre (3 dl-es) liszt
2 bgre cukor
2 bgre darlt di
1 csomag stõpor
1 csomag vanillincukor
4 db tojs
egy kevs tej szksg szerint
sszellits: Zubereitung
1. A tojssrgjt a cukorral habosra keverjk.
2. Majd a dit s lisztet hozzadjuk, s egy kevs tejet is. A stõport a liszthez keverjk.
3. A tojsfehrjt habb verjk, s knnyedn hozzkeverjk.
4. A tepsit vkonyan kikenjk, lisztezzk.
5. Elõmelegitett stõben, 180 fokon stjk. 10 percig nem szabad kinyitni a stõ ajtajt, mert sszeesik. Akkor j, ha a beleszrt fogvjra nem ragad a tszta.
ISTENI!!!!!!
Diszntoros tlttt kposzta (svb recept)
Hozzvalk:
1 kg kolbszhs,
25 dkg rizs,
1 kg savany kposzta,
2 hagyma, (18-20 savanytott kposztalevl),
2 babrlevl,
15-20 szem egszbors,
1+1 ek zsr,
1 ek liszt,
2 kk s,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 pohr tejfl.
A savanykposztt kimosom s egy nagy fazkba teszem. A rizst puhra fõzm s lecsepegtetem (hasznlhatok gyors rizst is). A hagymt finomra vgom s egy kanlnyi zsron vegesre dinsztelem. sszegyrom a hsmasszt, a rizst, a prolt hagymt s vizes kzzel gyerekklnagysg gombcokat formlok. A gombcokat begyazom a kposzta kz s felntm mintegy 6 deci abalvel.Teszek bele darab husokat is. Beleteszem a babrlevelet s a borsot s lefedve, lass tûzn mintegy 2 rn keresztl fõzm. A vgn kiszedem a gombcokat s berntom a zsrbl, lisztbõl s finomra vgott fokhagymbl kszlt rntssal. Visszateszem a gombcokat s mg egyszer sszeforralom.
Tejfllel s puha kenyrrel forrn tlalom.
|