marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szezonja van
 
Konyhaltogat
 
jdonsgok
 
Bartaim,ismerseim receptjei
 
Bemutatkoz

 Sziasztok!

Bdis Mrinak hivnak.Szakcsnak tanultam de a szakma szeretetbl csak a receptgyjts maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserlhetnk.Fknt nagyon nagyon rgi recepteket vrok.Igyekszem n is minnl rdekesebb recepteket s praktikkt megosztani veletek!Teht irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltltse folyamatban van!

                     dvzlettel:Marcsi

 
Tojsbl

A tojsrl

A tojs tartalmaz fehrjt, sznhidrtokat, A-, B1-, B2-, D- s E-vitamint, s svnyi anyagokban s nyomelemekben is gazdag.

A tyktojs rtkes fehrjeforrs. Koleszterintartalma miatt sokat vitatjk, hogy szabad-e tojst fogyasztani. ltalnos llspont, hogy napi kt tojs mg megengedett.

A tojs minsge s ze fgghet a tykokkal etetett tpllk minsgtl. A tpllk ze ugyanis rzdik a hs s a tojs zn, gy tenysztenek curry- vagy majornnaz tojst toj s hs tykot is.

Hargitai Anett

 

FTT TOJSOK

HJBAN FZTT TOJSOK

 

A tojst - csak garantltan friss tojst hasznljunk! - b, lobog forr vzbe tesszk; clszer merkanllal beleengedni. A repedezs megelzsre  szoks kevs st vagy ecetet tenni a vzbe. A fzsi idtl fggen lesz belle:

 

Hg tojs

Fzsi ideje 1-1,5 perc. A fehrje megftyolosodik, de folykony marad. Hjban, vagy feltve, elmelegtett csszben, forrn tlaljuk.

 

Lgytojs

Fzsi ideje 3-3,5 perc. A fehrje megszilrdul, a srgja folykony marad. Hjban tlaljuk, vagy elmelegtett csszbe: a tojst feltjk, kiskanllal a hjban maradt fehrjt is a csszbe segtjk.

 

Fves tojs

Hozzvalk: adagonknt         

Kt tojs, egy kvskanl finomra vgott zldfszer (petrezselyem, zeller, snidling, zslya, mustrlevl, korianderlevl, sskalevl, vagy zls szerinti keverk, amelybe kakukkfvet, rozmaringot, bazsalikomot is tehetnk), csipetnyi rlt fehrbors s szerecsendi, s.

 

A tojsbl lgytojst fznk, elmelegtett csszbe tjk, hozzkeverjk a st, borsot, szerecsendit, tetejre szrjuk a zldfszert. Forrn tlaljuk.

Kitn eltel, de reggeli- vagy uzsonnatelnek is adhatjuk.

 

 

Htperces tojs

Fzsi ideje 7-7,5 perc. A fehrje megszilrdul, a srgja kocsonys lesz, esetleg a szle mr szilrd. A fzvzbl hirtelen b hideg vzbe szedjk, hogy jl hmozhat legyen. 1-2 perc mlva kiszedjk, megtrljk, meghmozzuk (asztallaphoz kocogtatva megtrjk a hjat, esetleg tenyrben, vagy asztalon finoman grgetve sszetrjk a kls hjat; az alatta lev hrtya psgben marad, s gy gyakorlatilag egy darabban lehzhat a tojshj.)

 Kettbe vagy ngybe vgva tlaljuk.

 

Sajtos tojs

Hozzvalk: adagonknt         

Kt tojs, kt deka reszelt sajt, a dsztshez csipetnyi zldfszer.

 

A tojst htpercesnek megfzzk. Meghmozzuk, melegtett tnyron hosszban kettvgjuk, a sajtot a srgjra halmozzuk, csipetnyi vgott petrezselyemmel vagy snidlinggel dsztjk. Forrn tlaljuk. Reggelire, uzsonnra knljunk hozz tejet vagy tet. Eltelnek is ajnlom.

                                     

 

Kemny tojs

Fzsi ideje legalbb 10 perc. A fehrje megszilrdul, a srgja is szrazra f, jl morzsolhat llag lesz. A fzvzbl hirtelen b hideg vzbe szedjk, hogy jl hmozhat legyen. 1-2 perc mlva kiszedjk, megtrljk (ne hagyjuk a vzben, visszatapad a hj.)

Innen kezdve sokflekppen bnunk vele; megehetjk azon melegben is, s hsvti tojsnak mg melegen a festkbe tesszk

Mrvnytojsnak, teatojsnak: megtrjk a hjt, s beletesszk a pcba. (Szjamrtsban vagy feketre fztt, nagyon ers teban tartjuk egy jszakt.) Ha kihlt: saltkhoz, hidegtlakhoz cikkekre vagy karikra vgjuk.

Kaszintojsnak, tlttt tojsnak: hosszban flbevgjuk, vagy harmadnl levgjuk a tetejt, a srgjt kiszedjk, feldolgozzuk, s visszatltjk.

Saltkhoz, tltelkekhez: villval sszetrjk, vagy ledarljuk.

 

Bundzott kemny tojs

Elksztsi id kb. 1 1/2 ra

Hozzvalk 4 szemlvre: 40 dkg darlt sertshs 7 tojs 3 evkanl zsemlemorzsa 1 fej vrshagyma

4 evkanl olaj s rlt bors, desnemes pirospaprika, curry

A zldsgkrethez:

50 dkg apr szem burgonya, 50 dkg srgarpa, 1 fej vrshagyma, 3 evkanl liszt, 4 dl tej 3 evkanl vaj vagy fzmargarin, 1 csokor petrezselyemzld, s, rlt bors

 

Elkszts: A zldsgkrethez az apr szem burgonyt hjban, ss vzben kb. 20 perc alatt megfzzk. A lekapargatott srgarpt megmossuk s feldaraboljuk, majd 2,5 dl ss vzben kb. 15 percig fzzk. Lecspgtetjk, de a levt nem ntjk ki. A mrtshoz a megtiszttott hagymt kockra vgjuk, s vajon vagy fzmargarinon vegesre proljuk. Meghintjk a liszttel, 1-2 percig pirtjuk, majd felntjk a srgarpa fzvizvel s a tejjel. zls szerint szzuk, borsozzuk. Felforraljuk, s kis lngon kb. 5 percig fzzk.

A burgonyt meghmozzuk, s szemenknt flbevgjuk. A petrezselyemzldet megmossuk, lerzzuk s felaprtjuk. A burgonyt, a srgarpt s a petrezselyemzldet a mrtsba tesszk, majd sszemelegtjk. Kb. 10 perc alatt kemnyre fznk 6 tojst. Kzben a megtiszttott hagymt felkockzzuk, a darlt hst sszegyrjuk a maradk tojssal, a hagymval s a zsemlemorzsval. Sval, borssal, pirospaprikval s currival fszerezzk. A darlt hsos masszt 6 rszre osztjuk, s beburkoljuk a meghmozott kemny tojsokat. Serpenyben olajat forrstunk, majd kzepes lngon arany-barnra stjk a bundzott tojsokat. A zldsgkretet tlra szedjk, s rltetjk a flbevgott tojsokat. Petrezselyemlevllel dsztjk

 

Currys tojs rizzsel

Elksztsi id kb. 35 perc

Hozzvalk 4 szemlyre:

8 tojs, 20 dkg hossz szem rizs, 50 dkg srgarpa, 30 dkg mirelit zldbors, 1 kzepes fej vrshagyma, 4 dl hsleves (kockbl is kszlhet), 2,5 dl tej, 2 evkanl vaj vagy fzmargarin, 2 evkanl liszt, 1 evkanl curry, 1/2 csokor petrezselyem, s szksg szerint, rlt fehr bors

 

Elkszts: Az tvlogatott, megmosott rizst a szoksos mdon, ss vzben krlbell 20 perc alatt megproljuk.

A tojsokat kb. 10 percig fzzk, majd hideg vzzel lebltjk. Kzben a srgarpt lekapargatjuk, megmossuk, s nem tl vkonyan felszeleteljk. A hslevesben fed alatt 5 percig proljuk a rpakarikkat. Hozzadjuk a fagyasztott zldborst, tovbbi 5 percig egytt proljuk, majd leszrjk, de a levt nem ntjk ki. A megtiszttott hagymt apr kockkra vgjuk. Lbosban felolvasztjuk a vajat vagy margarint, s vegesre proljuk rajta a hagymt. Meghintjk liszttel, picit megpirtjuk, majd a curryporral zestjk. Felntjk a zldsg fzvizvel, csom-mentesre keverjk, s hozzntjk a tejet is. lland kevers mellett felfzzk, majd sval s rlt fehr borssal fszerezzk. Kis lngon tovbbi 5 percig fni hagyjuk.

A jl lecspgtetett zldsgflket a hagyms-currys tejmrtshoz adjuk. A kemnyre ftt tojsokat meghmozzuk s flbevgjuk, majd vatosan a zldsges tejmrtsba keverjk. (Inkbb csak rzogatjuk, hogy a tojsok ssze ne trjenek.).

 

Krlbell 5 percig, fed alatt sszemelegtjk. A petrezselyemzldet megmossuk, megtrljk, a leveleket lecsipkedjk. Nhnyat flretesznk a dsztshez, a tbbit aprra vgjuk, s a prolt rizsbe keverjk. A zldsges tojsragut elmelegtett tlba ntjk, a flretett petrezselyemlevelekkel dsztjk, s kln knljuk hozz a petrezselymes prolt rizst.

 

Firenzei tojs

Hozzvalk 4 szemlyre: 4 db kemny tojs, 1 kg spent, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evkanl tejfl, 5 dkg reszelt ementli sajt, s, bors, rlt szerecsendi.

 

A spentot megtiszttjuk, jl megmossuk, s b forr vzben 5-6 percig fzzk, lecsepegtetjk, majd kinyomjuk belle a vizet. A vajbl, lisztbl, tejbl bechamel mrtst ksztnk, szzuk, borsozzuk, megszrjuk rlt szerecsendival, jl sszekeverjk, majd hozzadjuk a tejflt s mg egyszer forrspontig hevtjk. Elmelegtjk a stt, kivajazunk egy tzll tlat. A elksztett spentot nem tl aprra sszevgjuk, hozzadunk kt evkanl mrtst, jl sszekeverjk, s betertjk a kivajazott tlba. A ftt tojsokat megtiszttjuk, hosszban kettvgjuk, s a spent tetejre rakjuk. Befedjk a maradk mrtssal, megszrjuk a reszelt ementli sajttal. Elmelegtett stben aranysrgra pirtjuk. Azonnal, forrn tlaljuk.

 

Ftt tojs mustrmrtsban

Elksztsi id kb. 25 perc, adagonknt kb. 2050 joule-t (480

kalrit) tartalmaz.

Hozzvalk 4 szemlvre:

8 tojs, 1 csom jhagyma, 1 teskanl olaj, 2 evkanl vaj vagy margarin, 2 evkanl liszt, 1/2 l zldsgerleves (kockbl), 2,5 dl tejszn, 2-3 evkanl kzepesen ers mustr, 3-4 evkanl fehrbor, durvra rlt bors, 1/2 evkanl felaprtott zszsa, s, bors

Elkszts:

A tojsokat kb. 10 perc alatt kemnyre fzzk. Hideg vzzel lebltjk, megtiszttjuk, majd hosszban flbevgjuk.

Kzben a mrtshoz az jhagymt megtiszttjuk, megmossuk, s vkonyan felkarikzzuk. A hagymakarikkat a felforrstott olajon rvid ideig proljuk.

A vajat felhevtjk. Beleszrjuk a lisztet s megpirtjuk. lland kevers mellett hozzntjk a zldsgerlevest meg a tejsznt. A forrstl szmtva, kb. 5 percig fzzk. A mrtst sval, borssal, mustrral s fehrborral tetszs szerint zestjk. A mustrmrtst s a flbevgott tojsokat jhagymakarikkkal, durvra rlt borssal s zszsval megszrva knljuk.

 

Fszeres tojs (Indonzia)

Hozzvalk: 6 kemnyre fztt tojs, 1/2 fej reszelt vrshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, kshegynyi nvnyi fszers,  kshegynyi curry, 1 evkanl olaj

 

Villval lyukasszuk ki a tojsokat. A forr olajban proljuk az elzleg sszekevert hagymt s fokhagymt, adjuk hozz a fszereket s 2 dl vizet. Amikor forrni kezd, helyezzk bele vatosan a tojsokat, nehogy odagjen, fzzk kb. 10 percig, mg a vz teljesen elf s az zeket a tojs tveszi.

 

Hagymstojs (msnven Zsidtojs, jiddisl eij en zwiebel, vagy polishe eij:

n a kvetkezkppen szoktam csinlni ltalban szombatra.

Hozzvalk:

10 db ftt tojs, 2 db kzepes nagysg vrshagyma (az egyik lehet lila is, gy finomabb...), fokhagyma, s, bors, pirospaprika, rlt gymbr, olva olaj.

Elkszts:

A hagymt nagyon aprra kell vgni, mert ez a lelke az egsznek, majd egy nagyobb tlba teszem, majd hozzadom a ftt tojsok srgit s az egszet sszekeverem s annyi olajat adok hozz amennyit felvesz a massza. Utna belekeverem a tojs aprra vgott fehrjt is s mg annyi olajat amennyit felvesz. Csak ezutn zestem a sval, borssal, paprikval s a gymbrrel, mert mr tbb olajat nem kell beletenni. Legalbb 8 rt pihentetem htben.

Tipp: Mg finomabb lesz, ha slt libamjat, vagy csirkemjat "reszelnk" bele...

 

Kemny tojs hagymamrtssal

Hozzvalk 4 szemlyre: 6 db kemny tojs, 2 fej hagyma, 4 dkg vaj, 1 evkanl liszt, 4 dl tej, 1 csokor aprra vgott petrezselyem, s, rlt bors, rlt szerecsendi.

 

A hagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk, megpirtjuk a vajban lass tzn, de gy, hogy ne barnuljon meg. Szrjuk meg liszttel, keverjk ssze, majd ntsk fel hideg tejjel, s keverjk egszen addig, amg felforr s besrsdik. Szzuk, borsozzuk, s szrjuk meg szerecsendival. A kemny tojsokat megtiszttjuk, karikra vgjuk, s rendezzk el szpen egy mly tlban. Fedjk be a hagyms mrtssal, szrjuk meg petrezselyemmel, s tlaljuk mielbb.

 

Kemnytojs vadasan

8 tojs, 7 dkg zsr, 10 dkg vrshagyma, 20 dkg srgarpa, 10 dkg gykr, 4 dkg liszt, 2 g rlt bors, 1 tk. szemesbors, mustr, 2 babrlevl, 2 dl tejfl, 1 citrom, cukor, s, ecet

 

A tojsokat kemnyre fzzk s meghmozzuk. 5 dkg zsron megpirtunk felkarikzott zldsget, sval, szemes borssal, citromhjjal, babrlevllel, mustrral zestjk, felntjk vzzel s puhra fzzk, majd szitn ttrjk. 2 dkg zsrbl s a lisztbl cukorral barna rntst ksztnk, besrtjk vele a zldsglevet, citromlvel zestjk, tejfllel dstjuk s melegen tartjuk. A kemnytojsokat egy tlba tesszk s krlntjk a vadasmrtssal. Spagettivel, vagy makarnival tlaljuk.

 

Liget salta

Hideg eltel

 

A vrosligeti Gundel-tterem egyik kzkedvelt nyri eltele.

 

300 g kifliburgonya, 3 db tojs, 2 db kis, borz alma, 200 g nyers uborka, 300 g       friss paradicsom, 30 db rk, 1 fej salta, 1 db slt csirke, s, citroml, Worcester - szsz, mustr, metlhagyma, bors, 2 tojssrgjbl s 3,5 dl olajbl majonz

 

A megmosott, de hjas burgonyt s a tojst megfzzk, az almt megtiszttjuk, az uborkt s a paradicsomot meghmozzuk, a rkot megfzzk, hst kifejtjk. Egy kevertlban a burgonyt s almt kb. 3 mm vastag, krmnyi darabokra vagdaljuk. A tojst, uborkt paradicsomot felszeleteljk, az uborkt nagyon vkonyra. A fejes saltt ujjnyi, a csirke barna hst gyufaszlnyi metltre vgjuk, a melle hst vkony szeletekre. Nhny szp tojs- s paradicsomkarikt, mellehsdarabkt, rkfarkat a dsztshez flretve, az egszet vatosan sszekeverjk s a megadott fszerekkel zestjk. A kemny majonzt csak kzvetlenl fogyaszts eltt keverjk hozz, mert az uborka, paradicsom levet ereszt, saltnk tl hg lesz. Az egszet vegtlra halmozzuk, alul saltalevelekkel, tojs- s paradicsomkarikkkal, fell s oldalt a mellehs szeletekkel s rkfarkakkal dsztjk.

 

Portugl tojssalta

Nhny paradicsomot, kemny tojst s zldpaprikt felkarikzunk,

csinosan tlra rendezzk, megszrjuk olajos kagylval vagy rkkal, s

bevonjuk fokhagymval s zldfszerekkel kevert vinaigrette (Borecetes-olvaolajos) mrtssal. Pirts illik hozz.

 

Rizssalta tojssal

Hozzvalk:

kb. 20 dkg zldbors, 4 tojs, 30 dkg elfztt rizs, 50 dkg srgarpa, 3 dl tejsznes joghurt, 2-3 evkanl fehrborecet, kevs curry, csipetnyi finom kristlycukor, s, fehr bors, a dsztshez esetleg friss petrezselyemzld.

Elkszts:

Az veges zldborst lecspgtetjk. A tojsokat szoksos mdon 10 perc alatt kemnyre fzzk. A rizst kszre fzzk. A lekapargatott srgarpt vkony szeletekre vgjuk. A joghurtot a borecettel, a sval, a curryval s a kristlycukorral elkeverjk. A ftt tojsokat meghmozzuk, majd flbevgjuk vagy durvra feldarabljuk. A rizst sszekeverjk a zldborsval meg a srgarpszeletekkel, s rntjk az ecetes mrtst. Vgl a saltn elrendezzk a flbevgott tojsokat vagy a tojsdarabokat, s tetszs szerint megmosott, lerzott perezselyemlevelekkel dsztjk.

 

 

Tojsaszpik

Aszpikkal kiblelt tlba, az egyes rtegeket tovbbi aszpikkal gazdagtva csinosan lerakunk nhny kemny tojst, egy kelrs sonkt, sok elprolt srgarpt, nyers paprikt s uborkt, dermeds utn tortaszeren szeleteljk, eltelknt tlaljuk.

 

 

Tojsfasrt

Hozzvalk: 4 szemlyre         

Hat kemnytojs, egy zsemlye, egy tojs, 2 gerezd fokhagyma, bors, s, olaj a stshez.

 

A zsemlyt beztatjuk, s kifacsarjuk, a ftt tojsokat villval sszetrjk, a fokhagymt sszetrjk, vagy finomra vgjuk. A hozzvalkat a nyers tojssal egytt jl sszedolgozzuk, zls szerint szzuk, borsozzuk. A masszbl vizes kzzel pogcskat formzunk, b forr zsiradkban mindkt oldaln kistjk. A megszokott fasrttal azonos mdon adhatjuk felttknt, vagy krettel nll fogsknt.

 

Tojsgomba

A kemnyre fztt tojsok kerekded vgt levgjuk. kiemeljk a srgjukat, mustrral, petrezselyemmel, ringlivel zestjk, visszatltjk a tojsokba,

tetejket majonzzel megpttyztt paradicsomkalapkkkal dsztjk.

 

 

Tojsprklt 1.

Hozzvalk: 4 szemlyre         

Nyolc kemnytojs, egy nagyobb fej hagyma, kt kanl zsr, pirospaprika, s, ha van, egy szelet zldpaprika, fl paradicsom.

 

A hagymt megvgjuk, a zsron megfonnyasztjuk, kiss megpirtjuk. A tojsokat hosszban ngybe vgva a hagyms zsrba forgatjuk, megszrjuk pirospaprikval, kevs vzzel azonnal felengedjk. Hozztesszk a paprikt, paradicsomot, szzuk, s fed alatt 5-10 percig fzzk.

Kitn feltt (pl. sskhoz), de nll fogsnak is adhatjuk brmely prklthz ill krettel.

 

 

Tojsprklt 2.

Hozzvalk 4 szemlyre: 10 db kemny tojs, 1 nagy fej hagyma, 1/2 dl olaj, 1 evkanl pirospaprika, s, bors, csipet fokhagymapor.

 

A hagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk, az elmelegtett olajban megpirtjuk, megszrjuk pirospaprikval, s egy kevs vizet ntnk bele, hogy a paprika ne gjen le. A tojsokat megtiszttjuk, negyedekre vgjuk, a prkltlhez adjuk, szzuk, borsozzuk, csipet fokhagymaport adunk hozz, majd vatosan sszekeverjk s felforraljuk. Galuskval tlaljuk, zls szerint tejflt is adhatunk hozz.

 

 

Tojsropogs

Elksztsi id: 40 perc

Egy adag: 1046 kJ / 250 kcal

 

Hozzvalk: 6 db ftt tojs, 5 dkg vaj, 16 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 db tojssrga, 2 db tojs, 20 dkg zsemlemorzsa, 2 dl olaj, 5 g trtt bors, 3 g reszelt szerecsendi, s

 

Elksztse:

A ftt tojsokat kockkra vgjuk. Vajbl s 6 dkg lisztbl vilgos rntst ksztnk, forr tejjel felengedjk, gyakori keverssel 5-6 percet forraljuk, majd a tzrl levve hozzkeverjk a nyers tojssrgkat. Sval, trtt borssal, szerecsendival fszerezzk. Ezutn a ftt tojsvagdalkot keverjk hozz, s az gy elksztett masszt tegyk a htszekrnybe, hogy kiss megdermedjen. Lisztezett deszkn rd alakra formljuk, s 2 cm vastag, 4-5 cm hossz rudakat alaktunk ki belle. Lisztben, felvert tojsban, zsemlemorzsban bundzzuk, s b, forr olajban kistjk.

 

 

Tojssalta

Hozzvalk 4 szemlyre: 8 db kemny tojs, 4 hjban ftt burgonya, 1 fej lilahagyma, 2 dl kefr, 1 tasak csps mustros saltantet.

 

A ftt tojsokat megtiszttjuk, karikra vgjuk, s mlyebb saltstlba tesszk. A ss vzben megfztt burgonyt megtiszttjuk, lehtjk, majd karikra vgjuk, s hozzadjuk a tojshoz. A hagymt megtiszttjuk, felszeleteljk s a burgonys tojshoz keverjk vatosan, hogy ne trjn ssze. Jl lehtjk. Kzben elksztjk az ntetet. A kefrt kikeverjk a csps mustros ntettel, kicsit llni hagyjuk, s a lehttt saltra ntjk. Jl lehtve tlaljuk.

 

Tojssal slt kalcs

A hagyomnyos foszls kalcstsztt megfonjuk, kapcsos tortaformba kerektjk, vagy kisebb kalcskkat formlunk belle, belenyomkodunk 6-8 ftt tojst,

s forr stben megstjk. Sonka mell knljuk.

 

Tojstorta

Hozzvalk 4 szemlyre: 1 csomag mlyhttt leveles vajastszta, 8 db kemny tojs, 10 dkg sonka, 2 dl tejfl, 1 tojs, s, bors.

 

A vajas leveles tsztt szobahmrskleten felengedtetjk, majd kinyjtjuk, kiblelnk vele egy bevizezett pizzaformt, gy, hogy pereme is legyen, s megszurkljuk villval. A sonkt vkony cskokra vgjuk, s a tsztra szrjuk. A kemny tojsokat megtiszttjuk, karikra szeleteljk, s a sonka tetejre rakosgatjuk szp sorban. A tejflt kikeverjk a tojssal, szzuk, borsozzuk, s rntjk a kirakott tojsra. Elmelegtettt stben kb. 30 perc alatt kszre stjk. Hidegen, melegen tlalhat.

 

 

BEVERT TOJSOK

 

Bevert tojs vadasan

8 tojs, 7 dkg zsr, 10 dkg vrshagyma, 20 dkg srgarpa, 10 dkg gykr, 4 dkg liszt, 2 g rlt bors, 1 tk. szemesbors, mustr, 2 babrlevl, 2 dl tejfl, 1 citrom, cukor, s, ecet

 

5 dkg zsron megpirtunk felkarikzott zldsget, sval, szemes borssal, citromhjjal, babrlevllel, mustrral zestjk, felntjk vzzel s puhra fzzk, majd szitn ttrjk. 2 dkg zsrbl s a lisztbl cukorral barna rntst ksztnk, besrtjk vele a zldsglevet, citromlvel zestjk, tejfllel dstjuk s melegen tartjuk. Egy fazkban vizet forralunk, amelybe ecetet tesznk s mikor forr, egyenknt vatosan beleengedjk a felttt tojsokat, melyeket 3 percig fzzk. Egy tlba tesszk s krlntjk a vadasmrtssal. Spagettivel, vagy makarnival tlaljuk.

 

 

Buggyantott tojs

Ecetes vizet forralunk (1 l vzre kb. fl deci 10%-os ecet). Amikor buborkosan, de nem lobogva forr, vatosan beletjk a tojst; kb. t percig kell fzni. Savany tojsnak, levesbettnek egyenesen az egybknt mr ksz telbe fzzk.

 

Kocsonyzott tojs Munkcsy mdra

Hideg eltel

 

Nvadja Munkcsy Mihly, (1844-1900) vilghr magyar festmvsz.

 

a halsalthoz: 250 g brmilyen ftt hal, 200 g friss paradicsom, 120 g gomba, 200 g zellergum, remoulade-mrts, 12 db bevert tojs, trkonylevelek, 600 g halaszpik

 

A ftt, szlkamentes halat, a meghmozott paradicsomot, a ftt gombt s a ftt zellert kis kockkra vgjuk s elkeverjk kevs olvasztott aszpikkal, valamint a remoulade-mrtssal. Utbbihoz 1 tojs srgjbl s 1,75 dl olajbl a 16. recept szerint majonzt ksztnk s azt tejsznnel, mustrral, sval, borssal, cukorral, caprival, szardellapasztval s aprra vgott, hmozott ecetes uborkval, metlhagymval s trkonylevelekkel zestjk, s jl lehtjk. A forrsban lv ss, ecetes vzbe ttt bevert tojsok srgja lgy maradjon, azrt csak 3 percig fzzk. Kiemelve, hideg vzzel lebltjk, s rongyos szleit levgjuk. Kzben 12 kis kerek bdogforma aljra vkony rtek aszpikot fagyasztunk, trkonylevelekkel dsztjk, majd minden formba egy tojst tesznk s langyos aszpikkal kintjk, majd kifagyasztjuk. Tlalsnl a formkat meleg vzbe mrtva a tartalmukat kibortjuk, egy kerek vegtlra tlalt fenti halsaltra rendezzk, aszpikkal s saltalevelekkel dsztjk.

 

 

 

Savany tojs

Hozzvalk:4 szemlyre          

Nyolc tojs, fl liter hsl (lehet leveskockbl), 2 dl tejfl, egy kisebb fej hagyma, kt kanl liszt, egy kevs zsr, egy babrlevl, ngy-t szem borkabogy, pirospaprika, s, ha van, egy szelet zldpaprika, fl paradicsom, zls szerint citroml vagy ecet.

 

A hslt a fszerekkel, a paprikval, paradicsommal felforraljuk, a tojsokat buggyantott tojsknt belefzzk. A zsrral, liszttel, finomra vgott hagymval, pirospaprikval rntst ksztnk, kevs vzzel felengedjk, elkeverjk a tejfllel, hozzszrjk a hslt, elkeverjk, majd visszarakjuk bele a tojsokat, s mg egyszer felrottyantjuk. Ha szksges utnaszunk. Aki szereti, egy kevs citromlvel vagy ecettel savanythatja.

ltalban egytltelknt, kenyrrel fogyasztjuk, de adhatunk hozz kretknt zsemlyegombcot, rizst, krumplit, stb.

 

 

TLTTT TOJSOK

Taln a legkedveltebb hidegkonyhai ksztmnyek. A magas tprtk tojst a jl megvlasztott zamatos tltelkanyagokkal, a klnbz prkkel, krmekkel igen szpen, tetszets formban tlalhatjuk, gy az tel lvezeti rtkt is jelentsen nveljk.

 

Ksztshez mindig kemny tojst hasznlunk, rendszerint hosszban flbevgva. A tojssrgt ttrve prstjk, ez adja a tltelket, illetve ez lesz a tovbbi tltelk alapja. A ksztsi md ezutn kettvlik

 

Nagyzemi termelsben a prvel megtlttt tojsokat tltelkkel lefel fordtva fmtlcra vagy fmrcsra helyezzk, s htben dermesztjk. Ezutn a tltelkre utal szn zomncmrtssal vonjuk be a megtlttt tojsokat. s ismt dermesztjk. Aszpikkal fnyezve tlaljuk. Bevons utn a felesleges zomncmrtst kiszrssal kell eltvoltani.

Ha nhny adagot ksztnk, akkor a tltelket csillagcsves nyomzskbl tltjk a tojsokba. Dermeszts utn dsztjk, s aszpikkal fnyezzk. Tlalskor a tojsokat tltelkkel felfel tesszk valamilyen saltatalapzatra.

 

Brassi tlttt tojs csben stve

Hozzvalk:

8 db ftt tojs, 25 dkg juhtr, 8 dkg vaj, 1 dkg trkonylevl, 2 g gymbr, 15 dkg prhagyma, 2 dl tejfl, 1 db tojssrgja, 12 dkg reszelt sajt, s.

 

A tojsokat kemnyre fzzk, megtiszttjuk s hosszban kett vgjuk. A srgjt kivesszk, majd a juhtrval egytt ttrjk. Sval, aprra vgott trkonylevllel, reszelt gymbrrel fszerezzk s habvervel simra, krmszerre keverjk. A megmosott prhagymt vkony karikkra szeljk. Serpenyben 4 dkg vajat hevtnk, a prhagymt beletve vegesre pirtjuk, majd tntjk egy tzll tlba s egyenletesen eltertjk. A ftt tojsfehrjt a trtltelkkel megtltjk s a prolt hagymakarikkra szpen egyms mell rakjuk. A tejflt sszekeverjk a tojssrgjval, kiss megszzuk s belekeverjk a reszelt sajtot. A tojsokat ezzel a mrtssal lentjk s a forr stbe tolva, szp pirosra stjk.

 

Elksztsi id: 45 perc

Egy adag: 1620 kJ/ 430 kcal

 

 

Kaszintojs

Az ttrt ftt tojssrgjt vegytjk szitn ttrt kemny tejmrtssal. Megszzuk, mustrral s rlt fehrborssal fszerezzk. sszekeverjk, majd felolvasztott s lehttt vajjal sima krmm keverjk ki. A tojsprt csillagcsves nyomzskba tesszk, s a fehrjbe tltjk. Petrezselyemlevllel s egy szem ftt zldborsval dsztjk, s lehttt aszpikkal fnyezzk.

            A msik elksztsi md szerint a megtlttt tojsokat srga zomncmrtssal vonjuk be, dermeszts s fnyezs utn sajt, visszamaradt tltelkvel s ms anyagokkal dsztjk.

            Tlalskor vegtnyrra franciasalta-talapzatot ksztnk, s bevonjuk sr tartrmrtssal. Rrakjuk a megtlttt tojsokat, kockra vgott aszpikkal s petrezselyemzlddel dsztjk. Mrtsoscsszben tartrmrtst adunk hozz.

 

Tonhallal tlttt tojs

Hozzvalk 4 szemlyre: 4 db kemny tojs, 1 kis doboz tonhal konzerv, 3 evkanl majonz, 1/2 citrom leve, nhny saltalevl, 10-12 szem fekete olajbogy, s, rlt bors.

 

A ftt tojsokat tiszttsuk meg, vgjuk kett hosszban, s vatosan vegyk ki a srgkat. Tlkban keverjk ssze a tojs srgkat az aprra trdelt tonhallal, majonzzel, citrommal, majd szrjuk meg sval, borssal s jra keverjk jl ssze. Ezt a tltelket tegyk a fl tojsokba. Saltalevelekkel bleljnk ki egy lapos tlat, helyezzk r a megtlttt fl tojsokat, s szrjuk kz az olvabogyt. Tlalsig tartsuk hidegen.

 

Tlttt tojs gyri mdra

A kaszintojsokat megtltjk. Sonkaprt ksztnk, ezt kb. 1 cm vastagra szttertve megdermesztjk. Ovlis lapokat szrunk ki belle, vegtnyrra tesszk. A megtlttt tojsokat a sonkakrmtalapzatra rakjuk, bevonjuk tartrmrtssal. Vgott aszpikkal s saltalevllel dsztjk.

A tlttt tojsok tovbbi vltozatait tblzatban kzljk.

 

 

Tlttt tojs oroszosan

A kaszintojs tltelkt ksztjk el, zestsre egy kevs szardellapasztt is hasznlunk. Tlalskor orosz hssaltbl talpazatot formlunk, bevonjuk sr remoulade-mrtssal. Rtesszk a megtlttt, aszpikkal fnyezett tojsokat, tetejket vrs kavirral dsztjk. Kockra vgott aszpikkal s fejessalta-levllel krtjk, mrtsoscsszben remoulade-mrtst adunk hozz.

 

Tlttt tojs portugl mdon

Hozzvalk 4 szemlyre: 8 db kemny tojs, 8 db kis paradicsom, 1/2 kg franciasalta, mustr, s, rlt bors, aszpik, 4 dl tartrmrts.

 

A kemny tojsoknak levgjuk a talpt, vatosan kiszedjk a srgkat, s a szoksos mdon kaszintojst tltelket ksztnk. A paradicsomoknak a csutkjt kikanyartjuk, majd kinyomjuk a magjt, kiskanllal kikaparjuk, tesznk bele egy kevs tltelket, s a megtlttt tojsok cscsra ltetjk (olyanok lesznek, mint egy vargnya gomba). A tojsok levgott talpbl apr pontokat rakunk a tetejre, aszpikkal fnyezzk. Franciasalta alapra helyezzk, zldsalta levelekkel dsztjk. Tartrmrtst kln adunk hozz.

 

Prhagyms slt tlttt tojs

Hozzvalk:

8 ftt tojs, 20 dkg juhtr, 8 dkg vaj, trkonylevl, gymbr, 20 dkg prhagyma, 1 tojssrgja, 2 dl tejfl, 10 dkg sajt, s.

 

A tojsokat megfzzk, majd hosszban kettvgjuk. A juhtrt ttrjk s kevertlba tesszk, hozzadjuk a vajat s az ttrt tojssrgjt, gymbrrel, aprra vgott trkonylevllel zestjk, megszzuk s alaposan sszedolgozzuk. A prhagymt karikra vgjuk, vajat hevtnk s ebben a hagymt vegesre pirtjuk. 1 tzll tl aljra eltertjk a hagymt, a ftt tojsok fehrjt az elksztett tltelkkel megtltjk, s a tojsokat a hagymra tertjk. A nyers tojssrgjt sszekeverjk a tejfllel s ezzel lentjk a tojsokat. Megstjk.

 

SLT TOJSOK

 

Borkorcsolya

3 csom vgott petrezselyemzld, 1 gerezd fokhagyma, 8 tojs, 1 kk. bors, 1 csapott ek. pirospaprika, 1 ek. liszt, olaj, s

 

A felvert tojsokhoz hozzadjuk a vgott petrezselyemzldet s a lereszelt fokhagymt, a lisztet s a fszereket.

Simra kevers utn kb. msfl rt llni hagyjuk. Akkor tarkedli (tkrtojs) stbe tve kevs olajon 1-1 evkanlnyi

masszt mindkt oldaln pirosra stnk.

 

 

Frjtojskocsonya:

Hozzvalk:

20db frjtojs, 2dl tejszn, 1 fej vrshagyma, 20dkg tehntr, 8dkg vaj, 1csom snidling, 2 ek. tejfl,

s, szerecsendi.

Elkszts: A trt ttrjk, 5dkg vajjal, sval, tejfllel kikeverjk. A lilahagymt, snidlinget aprra vgjuk, kiss megszzuk.

Elkszts: A frjtojsokat kevs sval, reszelt szerecsendival zestve tejsznnel kikeverjk. Kevers kzben gyeljnk, hogy ne legyen habos. Vajjal vkonyan kikent csszbe tltjk. A csszket lbasba tesszk, melybe ktujjnyi vz van. A lbast fedvel flig letakarjuk s egszen lass tzn kb. 30 percig proljuk. Ha kellkppen megkocsonysodott, vajjal s trkrmmel megkent, lilahagymval s snidlinggel meghintett kenyrrel melegen tlaljuk.

 

 

Rntotta 1.

A tojst tnyrba tjk, a srgjra egy csipet st tesznk, s villval felverjk. Kevs zsiradkot felforrstunk, belentjk a felvert tojst, s kevergetve vagy egszben megstjk. (Ha egszben stjk, a megslt szleket  fakanllal a kzp fel hzogatjuk, hogy a mg folykony rsz is mielbb a zsiradkba kerljn.). Sts eltt a legklnflbb hozzvalkkal egszthetjk ki. A felvert tojsba is keverhetnk aprra vgott petrezselymet, reszelt sajtot, egyebet; vagy a zsiradkban pirtunk elbb hagymt, sonkt, gombt, zldsget, kolbszt - a lehetsgek kimerthetetlenek. Tlalskor is szoktk megszrni pirospaprikval, petrezselyemmel, snidlinggel, reszelt sajttal, stb.

 

 

Rntotta 2. (virslivel vagy karfiollal)

Hozzvalk (1 szemlyre):

2 db nagyobb tojs, kevs (nem sok!) zsr - lehetleg libazsr, (semmikppen sem margarin!), 1 esetleg 2 evkanl torma, 1 db kzepes mret paradicsom, 2 pr brmilyen ftt virsli vagy virsli helyett 1 db nagyobbacska ftt karfiol, 1 karj kenyr, s. Ja! s reszelt sajt (zls szerint minl tbb :) Ha tbb szemlyre ksztjk, akkor a hozzvalkat annak megfelelen (sok)szorozzuk. :)

 

Elksztsi id: nhny rpke perc

Lereszeljk a sajtot, aprra aprtjuk a paradicsomot s vele a megfztt virslit vagy a karfiolt. Feltrjk s felkeverjk a tojsokat (kevs st bele) -(Nagylng) Felmelegtjk a zsrt. Ha mr elg meleg, akkor belentjk az aprtott virslit vagy karfiolt a paradicsommal. Fedt rjuk, hadd lvezzk egyms trsasgt vagy fl percig. Azutn jhet bele a torma! - elkeverjk, fedt r, 20 msodperc. A torms elegybe belentjk a felkevert tojst. Kevergetjk, amg rntotta jelleget kezd az egsz lteni. Ekkor rszrjuk a sajtot - hadd szljon! -, elkeverjk, fedt r, a gzt eloltjuk, s egy-kt perc pihen, hadd lvezzk jfent egyms trsasgt, most, hogy gy sszejtt a teljes barti trsulat. (Nem muszj ragaszkodni az itt emltett idintervallumokhoz - csak rzsbl, akkor nem lehet semmi baj :)Tnyron tlaljuk, egy tlca, egy karj kenyr s egy villa dszksretben.)

 

Gombs tojs

Hozzvalk: (adagonknt)

2 db tojs, 15 dkg gomba, kevs olaj vagy zsr, zldpetrezselyem, bors, s.

 

A megvgott petrezselymet a zsiradkon megfuttatjuk, hozztesszk a felszeletelt gombt, szzuk, borsozzuk, sajt levben vagy 1-2 kanl borban puhra proljuk. Rntjk a felvert (megszott) tojst, s kszre stjk.

 

 

Zldborss tojs

Hozzvalk (adagonknt):

2 db tojs, 15 dkg zldbors, kevs olaj vagy zsr, zldpetrezselyem, s.

 

 A megvgott petrezselymet a zsiradkon megfuttatjuk, hozztesszk a borst, megszzuk, minimlis vz hozzadsval puhra proljuk. Rntjk a felvert (megszott) tojst, s kszre stjk.

 

 

"Olyan" tojs

Hozzvalk:  (adagonknt)

2 db tojs, 2 dkg gpsonka, fl zldpaprika, kevs olaj vagy zsr, s.

 

A paprikt s a sonkt nagyon vkony cskokra vgjuk, a zsiradkon kiss megpirtjuk. Rntjk a felvert (megszott) tojst, s kszre stjk.

 

Velencei rntotta

 

Hozzvalk:

1 kis doboz paradicsompr, 8 tojs, 10 dkg spagetti, 5 dkg sajt, zsr, s, bors.

 

Kizsrozunk egy kerek tzll tlat, s jl belesimtjuk a vzzel hgtott, megszott, borsozott paradicsomprt. Egyms mell tnk 8 tojst mintha tkrtojst ksztennk, s az egszet bebortjuk a darabora trt, ss vzben megfztt spagettivel, meghintjk a reszelt sajttal, s a stben megpirtjuk a tetejt.

 

Tojsos szllevl

 

Hozzvalk: 12 dkg fstlt szalonna, 10 dkg vrshagyma, 40 db szllevl, 5 g trtt bors, 8 db tojs, s.

 

Az apr kockkra vgott fstlt szalonnt vegesre pirtjuk. A slt szalonnt kiszedjk s zsrjban aprra vgott vrshagymt pirtunk. Beletesszk az elzleg leforrzott s metltre sszevgott, szrtl s a kzps, vastag ertl megtiszttott szllevelet. Gyengn megszzuk, meghintjk trtt borssal, s fedvel letakarva puhra proljuk. Ekkor visszatesszk r a pirtott szalonnt, rtjk az egsz tojsokat gy, hogy a srgja egszben maradjon, megszzuk s kszre stjk. Kln b zsrban slt burgonyt adunk hozz.

 

Elksztsi id: 40 perc

Egy adag: 1390 kJ/330 kcal

Ajnlott ital: Balatoni olaszrizling

 

Tojsrold

8 tojs, 2 ek tejfl, 1 ek vaj, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg sonka, 6 kisebb csemegeuborka

 

A gztepsit flival kibleljk, vajjal vastagon kikenjk. A tejfllel felvert tojsokat rntottaszeren megstjk benne. A kislt, kihlt tojs tetejre reszelt sajtot s sonkt szrunk, a szlre egy sorba fektetjk az uborkkat, s feltekerjk, mint a beiglit. A tekercset flival rgztjk, s htbe tesszk. Tlalskor szeletekre vgjuk, sznes zldsgekkel krberakva knljuk, vagy kenyrszeletekre tve, szendvicsszeren dsztjk.

 

 

Tkrtojs

Serpenyben kevs olajat forrstunk, s a tojsokat - vatosan, hogy a srgja egszben maradjon - egyenesen a serpenybe tjk. Addig stjk, mg a fehrje teljesen megkemnyedik, a srgja pedig - zls szerint - mg folys marad, vagy enyhn megkocsonysodik. Mieltt a tojst beletjk, sthetnk a serpenyben nhny szelet sonkt, szalonnt, vagy egyb kiegsztt is. Tlalskor adjunk hozz st, borsot, pirospaprikt.

 

Zellerkrmes tojs

A hjban puhra fztt, meghmozott, ttrt zellert tejsznnel s reszelt rokforttal habosra keverjk, szzuk, borsozzuk, cserptlkkba szedjk, 1-1 tojst tnk a tetejkre, s addig stjk, amg a tojs megkocsonysodik. Pirospaprikval, petrezselyemmel meghintve eltelknt tlaljuk.

 

EGYB SLT TOJSOS  TELEK

 

 

Bundskenyr mskpp

Kitn s gyors reggeli- vagy uzsonnatel. Tejjel, teval hidegen is finom.

Hozzvalk: 2 szemlyre         

Ngy szelet kenyr, egy tojs, egy kanl liszt, s, a stshez olaj vagy zsr.

 

Bla kedvenc bundskenyere:

A kenyeret 1 cm vastagsgra vgom (J a szeletelt kenyr is). Kt szelet kz egy-egy vkony szelet gpsonkt s trappista sajtot teszek, hstvel tlsan sszetzm, s gy forgatom a tojsba.

Prbljtok ki, rdemes.

J tvgyat hozz.

 

A kenyeret felszeleteljk A tojst felverjk, zls szerint szzuk (vegyk figyelembe, hogy a kenyr mr ss), a liszttel simra habarjuk. A szeleteket egyenknt a tojsba forgatjuk, majd b forr olajban mindkt oldaln rzsasznre stjk.

 

 

Rakott zsemlye

Hozzvalk: 4 szemlyre         

Hat zsemlye, ngy tojs, 3 dl tej, t deka reszelt (fstlt) sajt, s.

 

 A zsemlyket dinyi darabokra tpjk, kikent tepsibe vagy tzll tlba rakjuk. A tojst a tejjel felverjk, zls szerint megszzuk s egyenletesen rlocsoljuk a zsemlyre. Tetejre szrjuk a reszelt sajtot, s stben tstjk.

 

Genovai spenttorta

Trbl, reszelt sajtbl, prolt spentbl, pirtott hagymbl s tojsbl szerecsendival s bazsalikommal tszerezett masszt ksztnk, leveles tsztval blelt formba simtjuk, beleltetnk 6-8 nyers tojst, tsztalappal betakarjuk, pirosra stjk. Langyosan knljuk.

 

 

Tojsos zsemlye, bundskenyr

zletes feltt fzelkflkhez (spent, sska, stb.), vagy kitn s gyors reggeli- vagy uzsonnatel. Tejjel, teval hidegen is finom.

Hozzvalk: kt zsemlyhez (felttnek 2-3, nll telnek egy szemlyre)       

Egy tojs, fl-egy dl tej, s, a stshez olaj vagy zsr.  A zsemlyket (vagy megfelel mennyisg kenyeret - a kenyr formjtl fggen 2-4 szelet) centi vastagra szeleteljk A tojst a tejjel jl felverjk, zls szerint szzuk (vegyk figyelembe, hogy a kenyr illetve zsemlye mr ss). A szeleteket egyenknt a tojsba ztatjuk, majd b forr olajban mindkt oldaln rzsasznre stjk.

Ha kevesebb tejjel ksztjk, ropogs, ha tbbel, lgyabb bundskenyeret kapunk.

Felttnek kiflikarikbl ksztve is sikeres.

nll telknt rdemes kiprblni reszelt sajttal meghintve.

 

 

 

 

Tojsos hagymval tlttt burgonya

 

Hozzvalk 4-5 szemlyre:

1 kg burgonya, 2 tojs, 1 nagy fej hagyma, 2 dl tejfl, 10 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 kis csom petrezselyem, s, rlt bors.

 

A burgonykat az elz receptben lert mdon majdnem kszre fzzk, leszrjk, a tetejket levgjuk, a belsejket kiskanllal kiszedjk s sszetrjk. A finomra vgott hagymt 2-3 dkg vajban megpirtjuk, hozzkeverjk az sszetrt burgonyt, a tojst, az aprra vgott petrezselymet, sval, borssal zestjk, s megtltjk vele a kivjt burgonykat. Visszatesszk r a levgott burgonyatetket, vajjal kikent, morzsval meghintett tepsibe rakjuk, a tetejt is megszrjuk zsemlemorzsval, meglocsoljuk olvasztott vajjal s elmelegtett, forr stben pirosra stjk. Tejfllel meglocsolva tlaljuk.

 

OMLETTEK

Az omlettkszts trkkjei

 

Mit tegynk, hogy az omlett ne ragadjon le?

A legtbb hztartsban van olyan serpeny, amelyet csak tojsstsre, omlettksztsre hasznlnak. A legjobban gy kmlhet meg az edny a legstl, ha hasznlat eltt felolvasztunk az ednyben egy darabka vajat, s hagyjuk benne kihlni. Ez utn biztosan nem fog elgni a tojsos tel.

 

Meddig sssk az omlettet? Kocsonys maradjon, vagy teljesen sssk t?

A kevert omlettek ltalban elg nagy lngon, gyorsan slnek, szp srgra pirulnak, s a vgn gyakran elg szrazak lesznek. Hogy ezt megelzzk, a tojs felverse eltt adjunk hozz egy kevs tejet, vizet vagy egy kis darabka sztmorzsolt vajat.

A hagyomnyos rntottban nincsen ms hozzval, ezrt az vilgos s kellen lgy marad sts utn is.

 

Hogyan tlaljuk az omlettet?

A ksz omlettet sszehajtogatva vagy kitertve is tlalhatjuk. A sima tojsrntottt ltalban sszegngylve szoktk tlalni. Az zestett omletteknl az adalk szabja meg a formt, gy tlaljuk, ahogy jobban mutat. A ksz omletteket btran fszerezzk friss fszernvnyekkel, krtsk sajttal, sonkval, zldsggel, rizzsel, pirtssal.

 

Milyen legyen az omlett hmrsklete?

Az omletteket ltalban hidegen vagy melegen fogyasztjuk, de sohasem langyosan.

 

Mit igyunk tojsos telek mell?

Tojs mell sr vagy svnyvz illik, a bor nem.

 

Honnan tudjuk, hogy melyik a friss tojs?

A tojsokat tegyk hideg vzbe. A friss tojsok alul maradnak, mg a rgiek fent lebegnek a vz tetejn. Rgi tojsbl ne fzznk lgy tojst, azokat hasznljuk rntotthoz vagy omlettekhez, ahol a tojs alaposan tsl.

 

 

Brokkolis omlett

 

brokkoli: 40 dkg, tojs: 6 db, tej (1,5 %-os): 2 dl, liszt: 2 ek (4 dkg), olaj: 1 ek ( 2o ml), s: zls szerint

 

A gzben megfztt brokkolit kiolajozott tzll tlba tesszk. A felvert tojsokat a liszttel s tejjel csommentesre keverjk, s a brokkolira ntjk. Elmelegtett stbe tve stjk.

 

Cseresznys omlett (4 szemlyre)

Hozzvalk: 25 dkg cseresznye, 4 tojs, 4 evkanl tej, 1 evkanl liszt, 1 evkanl porcukor, fl citrom leve, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 2 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi s.

A tojsokat habosra verjk a tejjel, hozzadjuk a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a st s a reszelt citromhjat. Az egszet sima masszv keverjk. A megmosott s leszrazott cseresznyt kimagozzuk s nagyon aprra sszevgjuk. A tojsmasszt ngy rszre osztjuk. Egy adagot a negyedrsznyi felforrstott vajra ntnk, s azonnal rszrjuk a negyedrsznyi cseresznyt is. Kevers nlkl addig stjk, amg az alja megszilrdul, majd az omlettet vatosan laptkanl segtsgvel megfordtjuk s a msik oldalt is megstjk. Azonnal tlaljuk. (Akinek van otthon egy kis triple-sec likrje, pr cseppnyivel locsolja meg, nagyon finom!)

Elksztsi ideje: kb. 60 perc.

 

Dis omlett

30 perc

Nehzsg: 1

Hozzvalk: 4 egsz tojs, 2 dl tejfl, 5 dkg darlt di + 2 evkanl darlt di, 4 dkg vaj, 10 dkg kristlycukor, 1 evkanl liszt, csipetnyi s.

A tojssrgkat fehredsig keverem a cukorral s a sval, majd az 5 dkg darlt dit s a lisztet is hozzkeverve, vatosan beleforgatom a tojsfehrjkbl vert kemny habot. Teflonserpenyben vagy palacsintastben megforrstok 1 dkg vajat, s negyedrsznyi omlettmasszt ntve r, megstm. Csak az als felt stm, majd ha mr szilrd, rszrok kevs darlt dit s flbehajtva teszem a tnyrra. A msik hrom omlettet ugyangy ksztem el. Azonnal tlalom, mert csak melegen j igazn.

 

 

Epres omlett

Hozzvalk: (4 szemlyre)

20 dkg eper, 4 tojs, 8 dkg cukor, csipetnyi s, 4 dkg vaj, porcukor

 

A stt elmelegtjk. Kzben a tojssrgjt 4 dkg cukorral habosra keverjk. A ngy tojsfehrjt kt deka cukorral s csipetnyi sval kemny habb verjk s a masszhoz adjuk. A vajat egy nagyobb serpenyben felforrstjuk, a masszt a serpenybe ntjk s hrom percig stjk. Az omlettet ezutn  a st als rszre tesszk, s krlbell negyedrig stjk, amg a teteje megszilrdul. A megmosott, leszrtott epret kis darabkkra vgjuk, sszekeverjk  a megmaradt cukorral s az omlett egyik felre rakjuk, a msik felvel betakarjuk. Porcukorral meghintve azonnal tlaljuk.

 

Fsts omlett

30 perc

Nehzsg: 1

Hozzvalk: 20 dkg ftt fstlt hs, 8 tojs, 2 evkanl liszt, 5 dkg reszelt fstlt sajt, 1 dl tej, 2 evkanl olaj, 2 evkanl tejfl

A habosra vert tojsokat sszekeverjk a tejjel, a tejfllel, a liszttel s egy csipetnyi sval. A ftt fstlt hst hsdarln ledarljuk s hozzkeverjk a tojsos masszhoz, vgl beledolgozzuk az olajat is. Teflon serpenyben vagy palacsintastben 4 omlettet stnk belle. Mg a serpenyben rszrjuk a reszelt sajtot, majd meleg tlra cssztatva knljuk.

 

Gazdag omlett

Hozzvalk: 4 j nagy tojs, 2 dl tejszn, 4 kzepes nagysg, kemny paradicsom, 2 evkanl liszt, 2 evkanl kifejtett zldbors (legjobb a mirelit), 5 dkg gpsonka (vagy egyb, nagyon sovny sonka), 2 evkanl reszelt sajt (brmilyen fajta lehet), 1 csokor petrezselyemzld, 1 csokor zldhagyma, 4 evkanl olaj, 1 csapott teskanl s, 1 mokkskanl trtt fekete bors.

Adagonknt ksztem el. Egy omletthez 1 tojssrgt simra keverek 0,5 dl tejsznnel, fl evkanl liszttel, majd sval s trtt borssal fszerezem, vgl vatosan hozzkeverem a kemny habb vert tojsfehrjt. (Clszer gy is kszteni, hogy az sszes tojssrgjt kikeverjk a tejsznnel, ezutn a liszttel, s a tojsok fehrjbl vert kemny habbal vatosan sszeforgatjuk. A masszt 4 rszre osztva, adagonknt ksztjk el.) Egy kisebb serpenybe belentk 1 evkanl olajat. Felhevtem, beleszrom a megtiszttott s nagyon finomra vgott zldhagymt (szrval egytt), fl evkanlnyi zldborst, rteszem a nagyon vkony cskokra vgott gpsonka negyed rszt, s 1 kis kockkra vgott paradicsomot. 1-2 percig fed alatt prolom, idnknt nhnyszor megkeverem, majd egy adag tojsos-tejsznes keverket rntve, a tltelket egyenletesen elosztom a tojsban. Most mr kevers nlkl addig stm, amg a tojslepny egszen megszilrdul, illetve szp pirosra sl az alja. Ekkor rszrom a reszelt sajtot s a nagyon finomra metlt petrezselyemzldet. A serpenyt 1 percre befedem, hogy a sajt rolvadhasson az omlett tetejre. Meleg tlra cssztatom, s friss zldsgbl kszlt saltval tlalom.

 

Jvai omlett

Hozzvalk: 1 fej vrshagyma szeletelve, 1 db paradicsom, 4-6 mokkskanl aprra vgott petrezselyem, 10 dkg aprra vgott sonka, 4 evkanl olaj, 4 tojs, 1 csipet pirospaprika, s, bors

 

A hagymt az olajban srgra proljuk, majd rszeleteljk a paradicsomot, a sonkt s jl megstjk. Vgl rntjk a jl felvert, szott, borsozott, paprikzott tojsokat, s az omlett mindkt oldalt megstjk. Petrezselymet szrunk r, metltszer cskokra vgjuk s rizzsel tlaljuk.

 

Juhtrs omlett (4 szemlyre)

Hozzvalk: 6 tojs, 5 dkg juhtr, 1 dl kefir, 2 evkanl finomliszt, 4 evkanl tej, 4 evkanl olaj, 1 dinyi vrshagyma, 1 teskanl s, 1 mokkskanl trtt fekete bors.

A tojssrgkat simra keverjk a tejjel s a liszttel, majd hozzadjuk a st, a borsot s a megtiszttott, lereszelt vrshagymt. Habvervel vatosan beleforgatjuk a tojsokbl vert nem nagyon kemny habot. A masszt ngy rszre osztjuk. Egy-egy evkanlnyi olajon kevers nlkl megstjk az omletteket, majd megfordtva a msik oldalt is megstjk. A juhtrt a kefirrel sszekeverjk, s a forr omletteket bekenjk a krmmel. Flbehajtva tnyrra cssztatjuk. Saltval vagy savanysggal kitn vacsora.

 

Elksztsi ideje: kb. 30 perc.

 

Lngol epres omlett

35 perc

Nehzsg: 1

Hozzvalk: 6 egsz tojs, 5 evkanl porcukor, 25-30 dkg friss eper, csipetnyi s, 4 evkanl rum vagy konyak, 4 dkg vaj.

A tojssrgkat habosra keverem a cukorral s a sval, majd hozzadom a fehrjkbl vert kemny habot. A masszt 4 rszre osztva egy-egy dkg vajon 4 omlettet stk belle, mind a kt oldaln. Tlra cssztatom s mindegyiket megrakom az elzleg megmosott, lecspgtetett s kicsumzott eperszemekkel. Kevs porcukorral meghintem, majd a stben jl tforrstom. A stbl kivve lelocsolom az alkohollal s az asztalon ltvnyosan meggyjtom a szeszt. Ha a lng elhamvadt, azonnal fogyasztjuk. Rendkvl finom s gusztusos.

 

Mjas omlett

20 perc

Szemlyenknt 5 dkg

 
Naptr
2024. Februr
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03
<<   >>
 
statisztikm
Induls: 2006-09-03
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tletfazk
 
Mit kszithetnk.......
 
Klnleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fikod
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
pontos id
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU