Ide azok a receptek kerülnek amelyeket úgy érzem érdemes elkészíteni.Némelyiket a könnyedsége,némelyiket az ízvilága miatt!
Csonka Bandi főzte:
Karfiol-krémleves baconszirmokkal, leves gyönggyel
Hozzávalók:
Pagodakarfiol 3 fej
Brokkoli: 1 fej / 5 szép rózsa/
1 leves gyöngy
1 csomag bacon szalonna / szeletelt/ Ringa
1 l tejszín
Só, bors, vegeta
Füstölt szalonna 15 dkg
A karfiolt szedjük rózsáira, majd jó alaposan mossuk meg. Tegyük egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Sózzuk, daráljunk rá borsot, ízesítsük vegetával, majd főzzük puhára. amikor a karfiol teljesen megpuhult öntsük bele a tejszínt, forraljuk jól össze, és kézi mixerrel pürésítsük.
A brokkolit szedjük szét rózsáira, mossuk meg jól. Dobjuk forrásban lévő sós vízbe egy percig, utána azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Amikor kihűlt csepegtessük le a jól egy szűrőedényben.
A bacon szalonnát vágjuk két centis darabokra, tegyük egy serpenyőbe, és süssük ropogósra.
Tálaljuk a levest tányérokba, mindegyikbe egy-egy brokkoli rózsát tegyünk. Tetejére szórjunk a megsütött baconból, és szórjunk rá a leves gyöngyből.
Bea Asszony főzte:
Részeges – chilis – mézes kacsamell vörösboros karamell körtével, zelleres – almás rösztivel
Hozzávalók:
kacsa mell 8 db 28-32 dkg - os
búza sör 1 l
vörös hagyma 10 dkg
fokhagyma 5 dkg
chili2 db
só 4-5 dkg
kakukkfű 2 szál
alma 25 dkg
zellergumó 20 dkg
tejszín 2 dl
tojás 3 db
őrölt feketebors 2 g
petrezselyemzöld 1 csomag
olaj 1 dl
teavaj 10 dkg
cukor 8 dkg
akácméz 8 dkg
vilmoskörte 75 dkg
vörösbor (lehetőleg, ha bort fogyasztunk mellé, abból a fajta borból tegyük az ételbe) 0,5 l
Kacsamell pácolás:
A kacsamellet megmossuk, tisztítjuk. A búzasört, kakukkfűvett, vöröshagymát, fokhagymát, chilit beletesszük egy fazékba és összeforraljuk. Ha kész 25-30 fokra visszahűtjük és beletesszük a megtisztított kacsamell filéket majd hűtőben pihentetjük 3-4 órán keresztül Amíg a húst pihentetjük a pácban, addig elkészítjük a körtét.
A gyümölcsöt megmossuk, és megpucoljuk. Miután megtisztítottuk a körtéket egy serpenyőben cukrot mézzel együtt karamellizáljuk. Jól le kell pirítani a gyümölcsöket a cukorban. Ha a körték szép barnák lettek, akkor vajat adunk hozzá és a vörösbort. Lassan főzzük, míg besűrűsödik.
A zelleres- almás röszti az már sokkal egyszerűbb, a megtisztított zöldséget-gyümölcsöt lereszeljük egy tálba, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a tejszínt, a tojást, az őrölt feketeborsot. Az alapanyagokat összekeverjük és egy serpenyőben kevés olajon kis pogácsákat sütünk belőlük.
A húst kivesszük a hűtőből és forró olajon bőrével lefele ropogósra sütjük, majd megfordítjuk és tartalékon folytatjuk a sütést.
Tálalás:
A rösztire ráhelyezzük a kacsamelleket és mellé tálaljuk a vörösboros karamell- körtét.
Győzike főzte 2009 szeptemberében:
Disznótoros leves
Hozzávalók:
15 dkg máj
15 dkg tüdő
15 dkg szív
25 dkg csont
1 fej hagyma
só
fél babérlevél
20 dkg leveszöldség
10 dkg kelkáposzta
Rántáshoz
2 ek olaj
2 ek liszt
fél citrom leve
1 dl tejföl
Elkészítési mód:
A csontot a megtisztított tüdővel, meg a szívvel két liter vízben feltesszük főni, sóval és babérlevéllel ízesítjük. Ha félig megpuhult, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget meg a kelkáposztát és teljesen puhára főzzük. Végül belerakjuk a májat is és még tíz percig forraljuk. Tálalás előtt a tüdőt meg a szívet kivesszük, laskára vágjuk, majd a levesbe visszatesszük. Az egészet világos rántással besűrítjük és citromlével savanyítva, tejföllel gazdagítva adjuk asztalra.
Túrós lepény
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás sárgája
pici sütőpor
pici tej
1/2 citrom reszelt héja
Töltelék:
1/2 kg túró
20 dkg cukor
3 vaníliás cukor
4 tojás sárgája
1 marék liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
1 pohár tejföl
4 dl tej
5 tojás felvert habja
Elkészítési mód:
A tésztát összeállítjuk a pici tejjel, vékonyra nyújtjuk, 38 x 22-es vajazott lisztezett tepsibe tesszük.
A töltelékhez a hozzávalókat sorban összekeverjük. A tésztára öntjük és alacsony hőmérsékleten 60-80 percig sütjük.
|