marcsikonyhaja
marcsikonyhaja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szezonja van
 
Konyhalátogató
 
Újdonságok
 
Barátaim,ismerőseim receptjei
 
Bemutatkozó

 Sziasztok!

Bódis Máriának hivnak.Szakácsnak tanultam de a szakma szeretetéböl csak a receptgyüjtés maradt meg.Gondoltam hogy elinditok egy portalt amelyeken recepteket cserélhetünk.Főként nagyon nagyon régi recepteket várok.Igyekszem én is minnél érdekesebb recepteket és praktikákát megosztani veletek!Tehát irjatok a marcsikonyhaja@freemail.hu cimre.A receptek feltőltése folyamatban van!

                     Üdvözlettel:Marcsi

 
ÚJ sütireceptek-közkivánatra

Almás-krémes 1.

40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 sütőport 13 dkg Rámával elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész tojást és egy kevés tejet (amennyit a tészta felvesz). 3 lapot nyújtok belőle, amelyeket közepes lángon megsütök. Hamar kész.

3 tojásból, 3 ek. lisztből, 1 ek. cukorból, 3 cs. vaníliás cukorból 3 dl tejjel krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1 teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek, majd hozzáadom a főzött krémhez. 1 1/2 kg almát lereszelek, 1 ek. vajon megdinsztelem, ízlés szerint cukrozom.

A legalsó tésztalapot megszórom zsemlemorzsával és megkenem az almás masszával. Ráhelyezem a középső lapot. Megkenem a főzött krémmel, és ráhelyezem a következő lapot. Tetejét még melegen megcukrozom, vagy vékonyan megkenem a krém maradékával, és reszelt csokival megszórom.

Almás krémes 2.

Tészta: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3-4 evőkanál tejföl.

Krém: 2 tojás, 5 dl tej, 2 csomag vanília puding, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin.

Töltelék: 1,5 kg alma, 2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor, fél mokkáskanálnyi fahéj.

A tészta alapanyagait összegyúrom, három részre osztom, és vékony, négyszögletes lapokat sütök belőle. A pudingporhoz 2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, sűrűre főzöm és belekeverem a tojásokat. A krémet hűlni hagyom. Az almát megreszelem, és vajon addig párolom, amíg elfő a leve, és cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a kihűlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihűlt, egy tésztalapot visszateszek a tepsibe, rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, ráhalmozom az almatölteléket és befedem. Egy napig állni hagyom, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt négyszögletes szeletekre vágom.

Bácskai krémes

Tészta: 27 dkg liszt, 5 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli (kevés tejben felfuttatva).

Az anyagokat annyi tejjel, amennyit felvesz összegyúrjuk, és tepsi hátán két lapot sütünk belőle.

Krém: 3 csomag vaníliapudingot 8 dl tejjel péppé főzünk, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk.

 Ezt a krémet a két lap közé töltjük. A tejére 2 tojásfehérjéből és 14 dkg porcukorból gőz fölött habot verünk. A tésztára kenjük, és végül kakaóval meghintjük.

Debreceni krémes

Tészta: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg zsír, 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, kevés tej.

Töltelék: 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor.

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, három részre osztjuk, kinyújtjuk, és a tepsi hátulján megsütjük. A kisült lapok egyikét összetörjük, és 2 deci tejben megáztatjuk. Hozzáadunk 1 evőkanál lekvárt, 3 evőkanál kakaót, fél deci rumot (vagy pár csepp aromát), végül a habosra kevert vajas porcukrot. Az így kapott masszát a két süteménylap közé kenjük. Gőz fölött cukorral habosra keverünk 3 tojásfehérjét, és a tetejére kenjük. Szép, fehér máz lesz. Csak másnap szeleteljük, amikor a lapok a töltelékkel összeérnek.

Diós krémes

Hozzávalók:

Tészta: cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokoládé 15 dkg, tojásfehérje 2 db.

Töltelék: főtt tojássárgája 1 db, vaj 5 dkg, likőr 2 kk., cukor 2 ek. csokoládé 12 dkg.

Elkészítése: A cukrot őrölt mandulával, reszelt csokoládéval 2 tojás fehérjével összeállítunk, kis gombócokat formálunk belőle, közepét ujjunkkal benyomjuk, és bele a következő krémet tesszük:

Egy főtt, áttört tojássárgáját, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevés likőrrel összeállítunk, ha kész, a gombócokat megtöltjük, és reszelt csokoládéba hempergetjük.

Egyszerű krémes

8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.

Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.

Érsekújvári krémes

Tészta: 8 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral kikeverünk, majd beleteszünk 30 dkg diót.  2 lapot sütünk belőle.

Krém: 8 tojássárgáját, 2 csomag vanília cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál búzadarát megfőzünk. Ha kihűlt 10 dkg vajjal kikeverjük.

Tetejét csokoládéval bevonjuk

Fehér krémes

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 7 dkg zsír, 4 evőkanál cukor, 1 1/2 dkg szalalkáli, 2 egész tojás, langyos tejjel összekeverjük (olyan tésztakeménység legyen, mint a 6 lapos) 3 lapot sütünk a tepsi hátán, ha vastagnak találjuk a lapot, 4-et is süthetünk belőle.

Krém: 25 dkg vaj, 30 dkg porcukor, ezt nagyon habosra keverjük (4 lap esetén 30 dkg vaj), 8 dl tej, lehet gyenge liter is, (ha 4 a lap), 2 vanília puding, ezt hidegen simára keverjük, s majd sűrűre főzzük, jó sűrűnek kell lenni, ha ez kihűl, a vajjal gyengén összekeverjük, s megtöltjük a lapokat. Tetejét porcukorral sűrűn meghintjük, vagy csokoládémázat készítünk.

Felvidéki krémes

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg szalalkáli, 1 tojás, tej szükség szerint

Krém: 3 egész tojás, 3 kanál liszt, 9 dl tej                           

Elkészítés módja: A tésztából három lapot sütünk. Krémet sűrűre főzzük, 2 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk. A lapokat megtöltjük, tetejét vaníliás cukorral meghintjük.

Francia krémes 1.

1 adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok-vastag téglalapokká nyújtjuk, kisütjük. Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Gőz fölött, nagyon sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, az egyik tésztalapra simítjuk, rárakunk 2 ek. porcukorral ízesített, kemény habbá vert 2 dl tejszínt. Tetejére fektetjük a másik, csoki-, vagy kávé-, vagy citrom-, vagy rumos mázzal bevont, négyzetekre vágott tésztalapot.

Francia krémes 2.

Tészta: 30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál ecet, kb. 1 dl víz (amennyit felvesz a tészta). Ezeket a hozzávalókat jól kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15 dkg vajat 5 dkg liszttel habosra keverünk és rásimítjuk a kinyújtott tésztára.  Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt 2-3-szor ismételjük). 2 lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben

Krém: 2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve (de nem lehűtve!) óvatosan hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz felé és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.

Tejszínhab: 3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból és 3 dl tejből kemény habot verünk (ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell). Én egy kis zselatint is szoktam hozzá tenni, nem esik össze olyan könnyen.

Máz: "Édesség Zsófinak"

Összeállítás: Az egyik lapra ráöntöm, és szép egyenletesre simítom a mázat. Amikor még nem teljesen szilárdult meg felszeletelem (ez a művelet a hab tetején már lehetetlen!). A másik tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt rásimítjuk a tejszínhabot, erre kerül a már felszeletelt, mázzal bekent tésztalap.

Kb. 1 órát jó, ha áll a hűtőben

Francia krémes 3.

(Különleges) 25 dkg lisztet 2 dkg vajjal, 1 egész tojással, késhegynyi sóval, 1/2 cs. V.-sütőporral, 1/2 citrom levével és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává dolgozunk. Tányérnagyságúra nyújtjuk, és belecsomagolva 20 dkg hideg vajat, vékonyra kinyújtjuk, azután kicsire összehajtjuk, ismét nyújtjuk. Ezt 5-6-szor ismételjük. Legvégül közepes nagyságú sütőlemezen a tészta felét kinyújtjuk, úgy, hogy azt teljesen befedje. A sütőlemez körül a lelógó tésztát éles késsel levágjuk, majd késheggyel megszurkálva, szép pirosra sütjük, mindkét vajas lapot.  Habüstben 1 cs. V.-vanillinkrémport és 2 dkg sima, fehér lisztet csomómentesen elkeverünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal, könnyedén hozzákeverünk. A krémet, még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük, és betakaratlanul hűlni hagyjuk. A krémre, ha langyosra kihűlt, 2 dl édes tejszínből 10 dkg vanillincukorral készült kemény tejszínhabot teszünk, melyre a második vajas lapot ráhelyezve, tenyerünkkel gyengéden rányomkodunk. A krémes tetejét a cukormázaknál leírt kávémázzal vonjuk be, melyet 12 dkg cukorból, és 1 evőkanálerős kávéból készítettünk. Éles, lapos pengéjű késsel négyzetes darabokra szeleteljük. Igen ízletes, kitűnő sütemény, mely, ha sok munkát jelent is, de megéri a fáradságot.

ALMÁS SÜTEMÉNY TEJFÖLÖS MÁZZAL

Hozzávalók:

A tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl tej, 37,5 dkg liszt, 3 dkg cukor, só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A bevonathoz: 1,5 kg alma, 1 db citrom, 10 dkg cukor, 5 dkg apró szemű mazsola, 3 db tojás, 3,75 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint, és lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztává összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Margarinnal kikenjük a sütőformát, és kinyújtjuk benne a tésztát. Az almákat meghámozzuk, kivesszük a magházat, előbb négy részre, majd egyforma szeletkékre várjuk. A citrom héját vékonyan lereszeljük, a levét kipréseljük. A citromhéjat és a levet összekeverjük 5 dkg cukorral és a mazsolával. Beterítjük vele a tésztát, körben lehelyezzük az almaszeleteket, és előmelegített sütőben 200°C-on 20 percig sütjük. A tojásokat a tejföllel és a maradék cukorral jól elkeverjük, és a süteményre öntjük. Ezután további 30 percig sütjük, és a végén meghintjük porcukorral.

BARACKOS-MANDULÁS RIZSSZELET

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 20 dkg RAMA margarin, 50 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 12,5 dkg porcukor, 1 csipet só, 2 db tojás.

A töltelékhez: 10 dkg RAMA margarin, 7,5 dl tej, 1 csipet só, 20 dkg rizs, 5 dkg kajszibaracklekvár, 1,25 dl habtejszín, 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, ½ teáskanál citromhéj, 2 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: Összegyúrjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a margarint és a tojásokat. A tésztából cipót formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A tejet felforraljuk a sóval, beleöntjük a rizs, és lassú tűzön lefedve hagyjuk a rizst megdagadni. A tésztát kinyújtjuk a sütőlapon, villával többször megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük. Ezután megkenjük a lekvárral. A tejszínt és a tojás fehérjét külön-külön kemény habbá verjük. Habosra keverjük a margarint, a cukrot és a tojás sárgáját, belekeverjük a főtt rizst, a mandulát és a citromhéjat. Hozzáadjuk a tejszínt és tojás fehérje habját. A masszát a tésztára terítjük, és további 40 percig sütjük. A végén meghintjük porcukorral.

CITROMOS FÁNK

Hozzávalók 15 darabhoz:

A tésztához: 6 dkg RAMA margarin, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő, 5 db tojás, olaj a sütőpapír megkenéséhez, növényi zsiradék vagy olaj a kisütéshez.

A mázhoz: 20 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé.

Elkészítés: A margarint 2,5 dl vízzel, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, beleöntjük a fazékba, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik az edény falától. A fazekat levéve a tűzről, belekeverünk egy tojást. A masszát hagyjuk kissé kihűlni, majd a többi tojást is egyenként hozzáadjuk. A sütőpapírból 15 cm hosszú csíkokat vágunk, és bekenjük olajjal. A zsiradékot egy magas fazékban felforrósítjuk. A tésztát nyomózsákba tesszük, és egy kb. 6-7 cm átmérőjű csillagcsővel karikákat nyomunk a papírra. A karikákat a papír segítségével felemeljük, és fejjel lefelé a forró zsiradékba csúsztatjuk. Egyszerre három karikát sütünk ki, 2-3 perc után megfordítjuk, és aranysárgára sütjük. Kivesszük a fánkokat, és konyhai törlőpapíron hagyjuk lecsepegni. A porcukorból és a citromléből mázat keverünk, megkenjük a fánkokat és hagyjuk kihűlni.

CITROMOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 20 szelethez:

A tésztához: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 5 db tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 teáskanál sütőpor, 1,25 dl citromlé, margarin a tepsi kikenéséhez.

A díszítéshez: 4 evőkanál cukor, 1 db citrom.

Elkészítés:

A margarint és a cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a lisztben elvegyítjük, és a tojásos margarin-masszához szitáljuk. A jól elkevert tésztát margarinnal kikent formába öntjük, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 75 percig sütjük. Ha kissé kihűlt, hurkapálcikával megszurkáljuk. Összekeverjük a citromlevet és a porcukrot, ezzel kissé meglocsoljuk, majd hagyjuk kihűlni a süteményt. A mázhoz a cukrot 3 evőkanál vízzel felfőzzük, és ha teljesen feloldódott, a karikákra vágott citromot a szirupba tesszük. Még egyszer hagyjuk felforrni, és ha kihűlt, bevonjuk vele a süteményt.

CSOKIS-MANDULÁS SZELET

Hozzávalók 8 szelethez:

A tésztához: 12 dkg RAMA margarin, 15 dkg cukor, 4 db tojás, 12,5 dkg étcsokoládé, 5 dkg darált mandula, 3 dkg liszt, 1 csipet só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A bevonathoz: 12,5 dkg kajszibarack lekvár, 2 evőkanál reszelt étcsokoládé és 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: A margarint, a cukrot és a sót habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habosra keverjük. A csokoládét darabokra törjük, forró vízgőz felett megolvasztjuk és belekeverjük a tojásos margarin-masszába. Összekeverjük a lisztet és a mandulát, beleszórjuk a masszába, és az egészet összedolgozzuk. Felverjük a tojásfehérjét, és óvatosan hozzáadjuk. A tésztát margarinnal megkent sütőlemezre kenjük, és előmelegített sütőben 225°C-on 10-15 percig sütjük. Ha kihűlt, a süteményt 3 egyforma csíkra vágjuk, mindegyiket megkenjük baracklekvárral, majd egymásra helyezzük őket. Megszórjuk reszelt csokoládéval és porcukorral.

CSOKOLÁDÉS KOCKÁK

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 17,5 dkg étcsokoládé, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 12,5 dkg liszt, 7,5-7,5 dkg darabolt dió és mogyoró, 1 csipet só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A mázhoz: 10 dkg diós nugátdarab, fél dióbelek a díszítéshez.

Elkészítés: A margarint alacsony hőfokon megolvasztjuk hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, majd folyamatosan keverve, lassú tűzön főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojásokat. Habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik benne. Hozzászitáljuk a lisztet, és belekeverjük a dió- és mogyoródarabkákat. A tésztát a margarinnal kikent formába öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 200°C-on 30-40 percig sütjük. A süteményt még forrón 12 db kockára vágjuk, a diós nugátot vízgőz felett megolvasztjuk, minden kockára egy-egy teáskanálnyit cseppentünk belőle és dióbéllel díszítjük.

CSOKOLÁDÉS-NARANCSOS TEKERCS

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaó, cukor.

A töltelékhez: 20 dkg RAMA margarin, 1 csomag vanília ízű pudingpor, ½ liter tej, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 1-2 teáskanál reszelt narancshéj, 4 evőkanál reszelt csokoládé.

Elkészítés: A tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel, cukorral és vaníliás cukorral sűrű habbá verjük. Hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjék habját. A sütőporral elvegyített lisztet, a keményítőt, a kakaót rászitáljuk, majd óvatosan összekeverjük a piskótamasszát, sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, majd előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 percig sütjük. Cukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. A pudingport, kevés tejet és a két tojássárgáját jól elkeverjük. A többi tejet a cukorral, a narancshéjjal felforraljuk és lehűtjük. Hozzáadjuk az elkevert pudingport, még egyszer felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a kész pudingot, és a konyharuhából kitekert piskótára kenjük a krém 2/3-ad részét. Ismét feltekerjük, rákenjük a maradék krémet és megszórjuk csokoládéval.

DIÓTORTA

Hozzávalók 16 személyre:

A töltelékhez: 35 dkg cukor, 30 dkg dióbél, 1 dl habtejszín.

A tésztához: 16 dkg RAMA margarin, 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás.

Elkészítés: A töltelék elkészítéséhez a cukrot serpenyőben lassú tűzön megolvasztjuk, és halvány sárgára pirítjuk. A dióbelet durvára vágjuk, belekeverjük a folyékony cukorba, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt, és 1 evőkanál vizet. Jól elkeverjük, majd hűvös helyre tesszük. A lisztből, a margarinból, a cukorból, a sóból és a tojásból sima tésztát gyúrunk. Kézzel cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és hideg helyen 30 percig pihentetjük. A tésztát 3 részre osztjuk. Egy adagot kerekre nyújtunk és kibélelünk vele egy tortaformát. A második adagot kinyújtva kibéleljük a tortaforma oldalát. A diós-tejszínes masszát a tészta alapjára kenjük. A maradék tésztát is kerekre nyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük. A széleket jól nyomjuk egymáshoz. Előmelegített sütőben, 200°C-on 45 percig sütjük. Ha megsült a torta oldalát késsel azonnal elválasztjuk a forma oldalától, nehogy a kifolyt töltelék rászáradjon. A formában hagyjuk kihűlni.

FORRALTBOROS HÁROMSZÖGEK

Hozzávalók 32 szelethez:

A tésztához: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 dl vörösbor, 1 zacskó forraltbor-fűszer (fahéj, szegfűszeg, citromhéj), 15 dkg reszelt csokoládé.

A mázhoz: 25 dkg porcukor, a sütemény meghintéséhez 8 dkg darabolt mandula, 1 evőkanál reszelt étcsokoládé.

Elkészítés: A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot addig keverjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük, beleszitáljuk a tojásos margarin-masszába, és jól összedolgozzuk. A vörösbort a fűszerekkel együtt felforrósítjuk, és kb. 4 cl-t a csokoládéval együtt a tésztához keverünk. Egy lapos tepsit kibélelünk a sütőpapírral, beleöntjük, majd elsimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 175°C-on 25-30 percig sütjük. A maradék forralt borban feloldjuk a porcukrot, és a kihűlt süteményre öntjük. Megpirítjuk a mandulát, és a reszelt csokoládéval együtt meghintjük vele a sütemény.

GYÜMÖLCSÖS-JOGHURT SZELET

Hozzávalók 16 szelethez: 10 dkg RAMA margarin, 15 dkg liszt, 8 dkg darált mandula, 1 teáskanál sütőpor, 8 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 30 dkg fagyasztott málna, 4,5 dl joghurt, 15 dkg cukor, 1 csipet só. 1 teáskanál reszelt citromhéj, 7,5 cl citromlé, 2 evőkanál pálinka vagy aroma, 6 lap fehér zselatin, 2,5 dl habtejszín, 1,25 dl málnalé, fél csomag tortazselé por.

Elkészítés: A lisztből, a sütőporból, a mandulából, a cukorból, a sóból és a tojásból sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órahosszat hideg helyen pihentetjük. A tésztát két fólia között a sütőfólia méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalán is tészta legyen. Előmelegítet sütőben 200°C-on 25 percig sütjük. Kiolvasztjuk a málnát, összekeverjük a joghurtot, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a citromlevet és a pálinkát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, kis tűzön feloldjuk, és a joghurtmasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan hozzákeverjük. A málna 2/3-ad részét a tésztára terítjük, és rákentjük a joghurtkrémet. A torta tetejét a maradék málnával díszítjük. A málnaléből és a tortazselé porból mázat készítünk és bevonjuk vele a tortát.

KUKORICÁS MUFFIN

Hozzávalók 12 darabhoz: 10 dkg RAMA margarin, 17,5 dkg kukoricadara, 7,5 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 db tojás, 2,5 dl tej, 12,5 dkg narancslekvár, 12 db papírból készült tortaformácska a sütéshez, kb. 2 dkg darabosra vágott pisztácia (nem sózott!).

Elkészítés: A darát összekeverjük a liszttel, a cukorral és a sütőporral. Megolvasztjuk a margarint, majd a tojással, a tejjel és 5 dkg lekvárral együtt a darakeverékhez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. A papírformákat a muffinsütő-tepsi mélyedéseibe helyezzük, a sűrűn folyós tésztát a formákba öntjük, és előmelegített sütőben 200°C-on 18-20 percig sütjük. A maradék lekvárt felmelegítjük, megkenjük vele a még forró muffinokat, majd mindegyiket megszórjuk pisztáciával.

MANDULÁS FONOTT KALÁCS

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 8 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás.

A töltelékhez: 25 dkg hámozatlan mandula, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1,25 dl habtejszín, 1 db kisebb alma, 1 tojás sárgája a megkenéshez, margarin a tepsi kikenéséhez, 1 evőkanál kajszibarack lekvár.

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mandulát héjastól ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, a tojással és a tejszínnel. Meghámozzuk az almát, finomra reszeljük, és a töltelékhez adjuk. A tésztát jól átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és rákenjük a tölteléket. A tésztát a szélesebb oldala felől feltekerjük. A szélét megkenjük tojássárgájával, és jól összenyomjuk. A tekercset egy éles késsel hosszában félbevágjuk, és a két darabból fonatot készítünk. Margarinnal megkent sütőlemezen hagyjuk tovább kelni. Megmelegítjük a barackízt, megkenjük vele a fonott kalácsot, és előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig sütjük.

MÁKOS SÜTEMÉNY CSERESZNYÉS MÁZZAL

Hozzávalók 12 szelethez: A tésztához: 15 dkg RAMA margarin, 25 dkg frissen darált mák, 20 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 7 db tojás, 12,5 dkg darált mandula, fél csomag sütőpor.

A mázhoz: 25 dkg cseresznyelekvár, 1,5 teáskanál tortazselé-por, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy aroma.

Elkészítés: A mákot 2 dl forrásban lévő vízbe öntjük, majd alacsony hőfokon 8-10 percig hagyjuk dagadni. Ezután szűrőben pihentetjük, míg kihűl. A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habosra keverjük. A sütőport összekeverjük a mandulával és a mákkal, majd felváltva kisebb adagokban beledolgozzuk a tojásos-margarinos masszába. A végén óvatosan belekeverjük a keményre vert tojásfehérje habját. Egy lapos, szögletes sütőformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a kész masszát, és előmelegített sütőben 175°C-on 30-35 perc alatt megsütjük. A máz készítéséhez a lekvárból a konyhai robot vágókése segítségével finom pépet készítünk. Majd alacsony hőmérsékleten lassan felforraljuk. A zseléport összekeverjük a pálinkával, és a lekvárhoz adjuk. Még egyszer hagyjuk felforrni, majd még melegen rákenjük a süteményre. Kivesszük a formából, és leszedjük róla a papírt.

MÁLNÁS SZELETEK

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 2 dkg RAMA margarin, 10 dkg étcsokoládé, 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 1 csipet só, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, fél teáskanál sütőpor.

A töltelékhez: 5 lap fehér zselatin, 50 dkg málna, 7,5- 10 dkg cukor, 5 dl habtejszín, 7,5 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: Megolvasztjuk a csokoládét és a margarint, majd hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel és a cukorral habosra, sűrűre keverjük. Hozzáadjuk a csokoládékeveréket. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a krémre öntjük. A sütőporral és a keményítővel elkevert lisztet rászitáljuk, majd az egészet óvatosan összekeverjük. A sütőforma aljára sütőpapírt teszünk, beletöltjük a piskótamasszát, és előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20 percig sütjük. Még forrón kiborítjuk a tepsiből, a papírt eltávolítjuk róla és hagyjuk kihűlni. Beáztatjuk a zselatint. Néhány szép szem málnát félreteszünk, a többit szűrőn átnyomjuk és elkeverjük a cukorral. A zselatint kissé lecsöpögtetve, lassú tűzön feloldjuk, belekeverjük a gyümölcshúst, majd jól kihűtjük. 3,75 dl tejszínt kemény habbá verünk, és amint a püré dermedni kezd, hozzákeverjük. A piskótát széltében kettévágjuk, és az egyiket sütőlapra helyezzük. A hosszabb oldalai mentén alufóliából a lapnál magasabb széleket készítünk. A málnahabot a piskótalapra kenjük, és a tetejére tesszük a másik lapot. A maradék tejszínt vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a süteményre kenjük. Eltávolítjuk az alufóliát, és felszeleteljük a süteményt. A csokoládéból kaparóval széles hullámokat formálunk, és ezzel, valamint a félretett málnaszemekkel díszítjük a süteményt.

MEGGYES-MORZSÁS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 16 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 3 db tojás, 27,5 dkg liszt, 4 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 csipet só.

A bevonathoz: 12,5 dkg RAMA margarin, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dkg darabolt mandula, fél teáskanál reszelt citromhéj, fél teáskanál fahéj, 2 üveg kimagozott meggybefőtt, 1 evőkanál kristálycukor a sütemény megszórásához.

Elkészítés: A margarint és a cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a liszthez adjuk, beleszitáljuk a tojásos margarinmasszába, beletesszük a sót és a citromhéjat is, és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát margarinnal megkent sütőlemezre simítjuk. A bevonathoz habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, a mandulát, a citromhéjat és fahéjat. Kézzel morzsásra gyúrjuk, és a lecsöpögtetett meggyel, felváltva haránt csíkokkal elosztjuk a sütemény tetején. Előmelegített sütőben 200°C-on 30 percig sütjük, majd cukorral megszórjuk.

MEGGYES TÚRÓTORTA

Hozzávalók 10-12 szelethez: A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 6,5 dkg cukor, 1 db tojás, 1 üveg meggybefőtt, 2,5 dkg étkezési keményítő, 2-3 evőkanál darált mandula.

A krémhez: 7,5 dkg RAMA margarin, 75 dkg sovány tehéntúró, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál citromlé, 5 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája a torta megkenéséhez, 2 evőkanál kajszibarack lekvár és 3 evőkanál vékonyra szeletelt mandula a torta díszítéséhez, 1 evőkanál porcukor a torta meghintéséhez.

Elkészítés: A lisztet a sütőporral, a margarinnal és a tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és hideg helyen 30 percig pihentetjük. Lecsöpögtetjük a meggy levét. A keményítőt 3 evőkanál meggylével simára keverjük. A többi levet felforraljuk, hozzáadjuk a feloldott keményítőt, és állandó keverés mellett kb. 10 percig főni hagyjuk, végül beleöntjük a meggyet. Kinyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele a sütőformát, elosztjuk rajta a meggyet és a mandulát. Megolvasztjuk a margarint, és ha kissé kihűlt, hozzákeverjük a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojásokat és a lisztet. A túrómasszát a meggyre kenjük, és előmelegített sütőben 175°C-on kb. 60 percig sütjük. A tojás sárgáját kevés vízzel összekeverjük, ecsettel bekenjük vele a tésztát, és további 15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak ezután vesszük ki. A torta oldalát megkenjük lekvárral. A mandulát kevés zsiradékon megpirítjuk egy serpenyőben, és a torta oldalára nyomkodjuk, végül porcukorral megszórjuk.

MOGYORÓS-DIÓS KIFLI

Hozzávalók 16 darabhoz:

A tésztához: 6 dkg RAMA margarin, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 db tojás, csipet só.

A töltelékhez: 5 dkg mogyoró, 5 dkg dióbél, 1 evőkanál napraforgómag, 10 dkg cukor, 1 dl habtejszín, 7,5 dkg rumba áztatott mazsola, margarin a sütőlap megkenéséhez, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej a sütemény megkenéséhez.

Elkészítés:  Az élesztőt elmorzsoljuk egy csipet cukorral, és 3 evőkanál liszttel langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a maradék lisztet, a tojást, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mogyorót, a diót, és a napraforgómagot apróra vágjuk. Kis tűzön megolvasztjuk a cukrot, karamellizáljuk és a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Belekeverjük a mogyorót, a diót, a napraforgómagokat és a mazsolát. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, először 3 csíkra, majd háromszögekre vágjuk. A tölteléket elosztjuk rajta, és kifliket tekerünk a tésztából. A margarinnal kikent sütőlapon elrendezzük a kifliket, és 10 percig még kelesztjük. Összekeverjük a tojás sárgáját és a tejet, ezzel megkenjük a kifliket, és előmelegített sütőben 225°C-on 15 perc alatt megsütjük.

MORZSA SÜTEMÉNY

Hozzávalók 16 szelethez:

6 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 dkg cukor, só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A morzsákhoz: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 25 dkg feldarabolt mandula, 15 dkg cukor.

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, és a cukorral langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Ezután ismét jól átdagasztjuk. A tésztát kinyújtjuk, margarinnal kikent sütőlapra helyezzük, és további 30 percig hagyjuk kelni. A morzsakészítéséhez a lisztet, a mandulát, a cukrot és a margarint kézzel darabosra dolgozzuk, és rászórjuk a kinyújtott tésztára. Előmelegített sütőben 200°C-on 25-30 percig sütjük.

OLASZ MANDULÁS KEKSZ

Hozzávalók kb. 100 db kekszhez: 10 dkg RAMA margarin, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál reszelt citromhéj, 20 dkg darabosra vágott mandula, 10 dkg egész mandula.

Elkészítés: A lisztből, a tojásból, a margarinból, a cukorból, a vaníliás cukorból, a citromhéjból és a darabolt hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Ezután az egész mandulaszemeket is beledolgozzuk. A tésztát 3 adagra osztjuk, mindegyikből kb. 3 cm átmérőjű hengert formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A sütőlapra sütőpapírt terítünk, vagy margarinnal jól kikenjük. A hengereket kivesszük a fóliából, a sütőlapra fektetjük, majd előmelegített sütőben 175°C-on 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A mandulás kekszeket ismét a sütőpapírra tesszük és további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

REBARBARÁS SÜTEMÉNY MÁZZAL

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 db tojás.

A töltelékhez: 1 kg rebarbara, 1,5 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál fehérbor, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 10 dkg vékony lapocskákra szelt mogyoró.

Elkészítés: A lisztből, a sütőporból, a cukorból, a tojásból és a margarinból sima tésztát gyúrunk. Kézzel cipót formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. Megtisztítjuk és feldaraboljuk a rebarbarát. Egy evőkanál vizet hozzáadva lassú tűzön 2 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt keményre felverjük. A pudingport simára keverjük a fehérborral, és a cukorral, a tojásokkal együtt a felvert tejszínhez adjuk. A sütőformába sütőpapírt teszünk úgy, hogy az oldalát is kibéleljük vele. A tésztát kinyújtjuk, beletesszük a formába, villával többször megszurkáljuk és megszórjuk a mogyoró-szeletkékkel (a mogyoróból tegyünk félre 3 evőkanálnyit, hogy a sütemény tetejét is megszórhassuk). A rebarbara-darabokat terítsük szét a tésztán, majd öntsük le a tojásos tejszínnel. Szórjuk le a félretett mogyorót és előmelegített sütőben 225°C-on 30-35 percig süssük.

RIBIZLIKRÉMMEL TÖLTÖTT SZÍVEK

Hozzávalók 3 darabhoz:

A tésztához: 8 dkg RAMA margarin, 1 csipet só, 20 dkg liszt, 4 db tojás, 2 evőkanál vékonyra szelt, hámozott mandula.

A töltelékhez: 2 lap zselatin, 25 dkg piros ribizli, 5 dkg porcukor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

A margarint 2,5 dl vízzel és sóval felforraljuk. Beleöntjük a lisztet, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik az edény falától. A fazekat levéve a tűzről, egyenként belekeverjük a tojássárgákat. A kissé meghűlt masszát nyomózsákba tesszük, és csillagcsővel, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre spriccelünk 3 db szívformát. Mandulával megszórjuk és előmelegített sütőben 225°C-on 25-30 percig sütjük, majd félbevágjuk a szíveket. Beáztatjuk a zselatint, megmossuk a ribizlit, a szárakat lecsipkedjük, és 1 evőkanálnyit félreteszünk. A többit szitán átpasszírozzuk és elkeverjük a cukorral. Felolvasztjuk a zselatint, és a ribizlipéphez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a pépbe keverjük, és a krémmel megtöltjük a szíveket. A félretett ribizli szemekkel és porcukorral dekoráljuk.

SZŐLŐS TORTÁCSKÁK

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tésztához: 16 dkg RAMA margarin, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 30 tojás sárgája, margarin a tepsi kikenéséhez, kevés liszt a nyújtódeszkára.

A töltelékhez: 25 dkg mag nélküli szőlő, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 1-2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: A lisztből, a margarinból, a cukorból és a tojások sárgájából sima tésztát gyúrunk. Kézzel cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. Az omlós tésztát 12 részre vágjuk, kikenjük a muffinos tepsit, és a 12 tésztadarabot egy liszttel meghintett deszkán kézzel laposra nyomkodjuk, majd kibéleljük vele a tepsi mélyedéseit. Megmossuk a szőlőt, a szemeket lecsipegetjük, és egyenletesen elosztjuk a tortácskákon. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorra, és a szőlőszemekre öntjük. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 35 percig sütjük. A megfordított tepsiből kiborítjuk a tortácskákat, és egy rácson hagyjuk kihűlni.

TÚRÓS-MEGGYES TORTA

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 6 db tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 22,5 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor.

A töltelékhez: 8 lap zselatin, 75 dkg meggy, 30 dkg sovány túró, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 3 evőkanál citromlé, 5 dl habtejszín, 5 dkg darabolt mandula.

Elkészítés: Megolvasztjuk a margarint és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a margarint. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a krémre öntjük. A sütőporral elvegyített lisztet rászitáljuk, és egészen óvatosan összekeverjük. A nyitható tortasütő forma aljára sütőpapírt teszünk, beletöltjük a piskótamasszát és előmelegített sütőben 200°C-on kb. 25 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd 3 lapra vágjuk. Beáztatjuk a zselatint. Megmossuk a meggyet (12 szemet félreteszünk), és kimagozzuk. A túrót összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a citromlével. A zselatint kissé lecsöpögtetve lassú tűzön feloldjuk, majd a túróba keverjük. Felverjük a tejszínt, és ezt is a masszához adjuk. A túrókrémből kb. 1/3-ad mennyiséget félreteszünk, a többibe belekeverjük a meggyet. 2 tortalapot megkenünk a meggyes krémmel, és egymásra helyezzük őket. Ezután a harmadik lapot is rátesszük, rásimítjuk a félretett túrókrémet, villával hullámokat rajzolunk rá, és meggyszemekkel díszítjük. Megpirítjuk a mandulát, hagyjuk kihűlni, és a torta oldalára szórjuk.

TÚRÓS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 20 szelethez:

A tésztához: 10 dkg RAMA margarin, 20 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojás, 25 dkg sovány tehéntúró, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,25 dl tej, 15 dkg mazsola, margarint a tepsi kikenéséhez, kétszersültből készült morzsa a tepsi megkenéséhez, egy evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: A margarint, a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A túróból kinyomkodjuk a levét, beletesszük a beáztatott és lecsepegtetett mazsolát, majd a masszához adjuk. Összekeverjük a sütőport a liszttel, lassanként a tésztába szitáljuk, eközben a tejet is hozzáöntögetjük, és az egészet jól összedolgozzuk. A margarinnal kikent formát morzsával meghintjük, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 70 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.

Diós kalács

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1/2 dl tej, 2 dl olaj, 3 tojás sárgája, csipetnyi só;

A töltelékhez: 20 dkg darált dióbél, 20 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1-1 1/2 dl tej, 2 evőkanál sárgabaracklekvár;

A tészta tetejére: 1 tojás sárgája.

Nagy bögrébe morzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és belekeverjük a cukrot. Letakarva felfuttatjuk. Közben a lisztet mély, nagy tálba öntjük, a közepét bemélyítjük, majd a mélyedésbe beöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót és a tojássárgákat. Apránként hozzáöntjük az olajat és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd lisztezett tálba tesszük, tetejét is belisztezzük, ezután letakarjuk, és eredeti térfogatának duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejbe belekeverjük a darált diót és a cukrot, majd hozzátesszük a sárgabaracklekvárt, a megtisztított mazsolát, a vaníliás cukrot, és jól összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, rákenjük a diókrémet, és felcsavarva még a deszkán hagyjuk pihenni fél óráig. Ezután tepsibe tesszük, a tetejét tojássárgával megkenjük, és villával megszurkálva, előmelegített, forró sütőben megsütjük. Csak ha teljesen kihűlt, akkor szabad felszeletelni.

 
Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
statisztikám
Indulás: 2006-09-03
 
CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ötletfazék
 
Mit készithetünk.......
 
Különleges receptek
 
Nyami......
 
Gmail fiókod
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
pontos idő
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?